SZÜLŐSÉG

Babasampon: olcsó és jó csak a gyógyszertári?

2012. augusztus 9., csütörtök 15:57

A bio babasamponok tesztjén az derült ki, a legtöbb anyuka szívesen használná ezeket, ha meg tudná fizetni. A bébik esetében ráadásul a drága biotermékekkel szemben a viszonylag olcsó és jó minőségű gyógyszertári termékek állnak.

A Cserepes házban működő baba-mama klub volt az első hely, ahol biotermékeket tesztelt a Majomkenyér.hu. Az anyukák 3 darab – számmal ellátott – egyforma flakont kaptak, amelyekről csak annyit tudtak, hogy „bio” minősítésű, magyarországi forgalomban is kapható babasampont tartalmaznak; és az összetételt leíró eredeti címkerészleteket is elolvashatták. Az anyukák semmit nem tudtak arról, hogy melyik gyártó termékét használják, melyik márka az, milyen színű a flakon, mennyibe kerül.

A termékeket 1 hónapon keresztül használták a tesztelők. A Majomkenyér.hu arra volt kíváncsi, hogy mennyire szerették meg a termékeket, mennyire tartják azt jónak, megfelelnek-e azoknak az elvárásoknak, amelyeket a kismamák támasztanak egy babasamponnal szemben, valamint hogy hajlandóak lennének-e leváltani jelenleg használt samponjukat a kipróbáltak valamelyikére.

A legtöbben a babák érzékeny bőre miatt a gyógyszertári samponokat választják, ha azonban találnak olyan terméket, amely „nem bántja” a baba bőrét, akkor amellett következetesen kitartanak, aminek egyik oka lehet az, hogy a gyógyszertári termékek használata sokszor nem annyira kényelmes.

stockfresh 1169126 adorable-baby-boy-taking-a-bath-with-soap-sud

A záró értékelés során a tesztelők arra jutottak, a bio babasamponok legnagyobb hátránya, hogy magasabb az áruk, mint a "normál" termékeknek. Hiába tartja a kismamák közel fele a termékek legnagyobb előnyének a természetes összetételt,  és választaná szíve szerint inkább a biót, ha ezek számukra nem megfizethetők.

A válaszokból az is kiolvasható, hogy az anyukák több, mint fele inkább a bioterméket választaná, ha az egy nem bio mellett lenne a boltok polcain, vagyis jó eséllyel győzi meg a vásárlókat a bio-jelölés, ha az nem társul lényegesen magasabb árral.

Jótékonysági akció ételallergiás gyerekeknek

Június 1-jével elindult a Majomkenyér.hu jótékonysági akciója: ételallergiával élő, 18 év alatti gyermekek családjainak jelentkezését várjuk. A kampányhoz csatlakozott Fullajtár Andrea, színésznő, aki gluténérzékeny és Dukai Regina modell-műsorvezető, aki laktózérzékeny. A jelentkezők között ajándékcsomagokat és különdíjakat is sorsolunk: a nyeremények között vannak vacsorautalványok, vásárlási utalványok táplálékallergiás szaküzletekbe, gabontejkészítő-készülék, féléves nyírfacukor-csomag, cukormentes lekvár-különlegességek, ételintolerancia-vizsgálat. A jelentkezők egy Facebook-játékban is részt vehetnek, ahol további nyeremények várnak rájuk.

Egy baba születése sok családot késztet szokásai felülvizsgálatára, mindenki átgondolja, mit tart igazán fontosnak a mindennapokban, mit tehet, hogy egészségesebb, tudatosabb életet kezdjen. Sokan kezdenek piacra járni, biotermékeket keresnek, a háztartásban is biztonságosabb termékekre, módszerekre váltanak.

A konkrét, tesztelésre kiadott termékeket illetően a legtöbben (36 százalék) a Töpfer bio babasampont választották, mint olyan terméket, amelyre lecserélnék jelenleg használt samponjukat. Az egyes kozmetikum leggyengébb és legerősebb pontjaira is rákérdezett a kérdőív. Eszerint a Töpfer bio babasampon tisztítóerőben messze felülmúlja a másik két tesztterméket. Az Ukrtekream bio babasamponját – bár jól habzott és jól tisztított – nagyon hígnak találták a tesztelésben résztvevő anyukák. A kérdésre, hogy melyik termék hasonlít leginkább a jelenleg, illetve korábban használt samponokra, fele-fele arányban az Armonia és Töpfer termékét jelölték meg a válaszadók.

A szavazáshoz be kell lépned Indapassal. Ha nincs, regisztrálj.

Ön melyiket használná szívesen?

 • 1
  Gyógyszertári bébiápolók
 • 0
  Normál, bolti termékek
 • 2
  Bio termékek

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.08.09 19:07:43pc guru-e vagyok

  Ha ez most reklám, akkor nagyon szarul sikerült. A Majomkenyér.hu-nak szar, mert még ha jótékony a cél, amit itt összehordott, se füle, se farka értelmetlen és csak azt a tévhitet erősíti, hogy a bio elérhetetlen egy átlagembernek. És mi a teszt???három termék? beszarás, ezt bárki megteheti otthon. ráadásul itt most még reklámot is kap, de mire fel?
  A gyógyszertári sem olyan jó ám, megsúgom, csak olcsó, mert nincs marketingje.
  Ezt valaki olyan hordta ide össze, akinek fingja nincs a bio cuccokról, sosem vette a fáradságot, hogy megértse, mi az a bio meg natúrkozmetikum,de azért megvan róla a véleménye. Az,hogy drága.
  Ekkora szennyet....
  Kedves szerző! Menj be egy dm-be vagy rossmannba, de készülj fel, meg fogsz döbbenni. Vagy ha tényleg érdekel, de hát ezt nem feltételezem, ha hülyeségeket ideírsz, keress rá a neten és meglátod, milyen könnyen lehet házilag kozmetikumokat gyártani.

 • 2012.08.09 20:06:14mosoly9

  Most melyik cikk íródott előbb? Mert eléggé hasonlók, hogy finoman fogalmazzak...
  [link]

 • 2012.08.09 20:07:53mosoly9

  A napidoktoros dátuma július 11.
  Eléggé ctrl+C és ctrl+V - nek tűnik ez...

 • 2012.08.09 20:27:42pc guru-e vagyok

  A téma tök jó lenne, ha egy kompetens személy írna erről, s nem egy ilyen nagymama korúnak tűnő nő/férfi. A korát a tájékozatlanságára értem, újságíróként vagy bloggerként azért ilyen hozzáállással egy kisvárosi napilapnál is kitúrnák.

 • 2012.08.09 20:58:52Medgar

  Unguentum hydrophilicum nonionicum más nem kell

 • 2012.08.09 21:29:49ép test ép lélek

  Itt aztán akkora keveredés van. A gyógyszertári összetevői a következők: metil-parahidroxibenzoát, 96%-os etanol, folyékony paraffin, poliszorbát 60, cetil-sztearil-alkohol, fehér vazelin és tisztított víz.
  Ergo: kőolajszármazék, ami eltömíti a pórusokat, rákkeltő gyanús, etil-sztearil-alkoholt (12 g/100 g kenőcs) és metil-parahidroxibenzoátot (0,20 g/100 g kenőcs) tartalmaz, ezért helyi bőr reakciókat okozhat (pl.: kontakt bőrgyulladás), illetve esetleg későbbiekben jelentkező allergiás reakciókat okozhat.
  Azért mielőtt megjelenik egy ilyen nagyon okos cikk, legalább járjanak már utána a dolgoknak...Köszike.

 • 2012.08.09 21:34:41Pdudas

  Sebamed, case closed.

 • 2012.08.10 10:12:07PITTA

  3 sampont teszteltek. Az egyik nyert 36%-al. Ez hibahatáron belül van!

 • 2012.08.10 10:47:18vagyok, aki vagyok

  Az én lánykám már 2 éves, sűrű, hullámos haja van, samponnal nagyon hadilábon álltunk mindig - legyen bio vagy patikai, de nemrég találtam egyet, ami úgy tűnik beválik!
  Az eddigiek nagyon szárították a fejbőrét, plusz a hullámos tincseknek kellett volna nagyon egy kis kondicionáló "balzsam", de érthető módon nem akartam felnőtt kozmetikummal terhelni a szervezetét.
  Ez a mostani abban a bizonyos 2 betűs drogériában kapható, saját termékük "sau bar 3 in1" (tusfürdő, sampon, balzsam), nem csípi a szemet, barackos, de alapból növényi eredetű, ahogy írják, visszazsírosító hatású (de eleve nincs benne sodium laureth sulfite, amiről olvastam, hogy szárít és alapból nem jó - szinte minden sampon és tusfürdő tartalmazza gyerektől felnőttig), shea vaj is van benne, nálunk eddig bevált :)
  Fürdéshez továbbra is patikai fürdetőt használunk, már 2 éve én is átálltam rá, nem is szándékozom lecserélni soha :)

 • 2012.08.10 10:49:14vagyok, aki vagyok

  ép test ép lélek - a patikai "hydrofiles" fürdetőkrémben vannak ilyen adalékok?

 • 2012.08.10 11:13:41ép test ép lélek

  @vagyok aki vagyok.
  Igen, ahogy hivatalos nevén már megnevezte valaki: Unguentum hydrophilicum nonionicum
  Itt van az összes összetevője, google a jóbarátunk, ugye:)
  [link]
  Sajnos, sokan nagyon nem vágják ezeket a dolgokat, én ezen a területen dolgozom, de megdöbbentő, hogy még a média, s ilyen nagy látogatottságú oldalon is milyen téveszméket hirdetnek. Nagyon elszomorító.

 • 2012.08.10 12:02:03Mrs. Jackman

  hm, 36%, az tényleg kimagasló.

  ott a dm sajátmárkás bio babacucca, nem drága, sőt. csak kicsit körbe kellene nézni.

 • 2012.08.10 14:21:23Bartush

  Miért nem kényelmes a gyógyszertári termékek használata? Mi csak azt használunk, és nem találom kényelmetlennek. Nekem ez magyarázatra szorul. Mi nem kényelmes benne? Hogy a kezemre kenem, majd a babát átkenem vele és lemosom? Mi tenné kényelmessé? A kiszerelés nem lehet gond. Én hozta ezeket magammal külföldre is, nem folyt ki a repülőn sem. Nem lett az utazástól baja, ugyanúgy használjuk.
  Mitől jobb a bio? Mitől bio egyébként?

  Egyre inkább azt érzem, hogy otthon túl nagy felhajtást csapnak a babázás körül, közben meg a családoknak sokszor már a csirkefarhát is ünnepi eledel. Itt, Észak-Európában ennyit nem szórakoznak, viszont rendes tömegközlekedés van (lift a metrókban, villamos alacsonypadlós), anyukák vissza tudnak menni dolgozni, rendes családi adózás van. Talán ezek lennének fontosak.

 • 2012.08.10 17:59:01shpgrl

  Igen. A dm saját márkás termékei között van babatermék bio (Alverde) és nem bio, de mégis öko-test nagyon jó minősítésű, meg sensitive is. A legtöbbre rá is van írva, hogy nincs benne kőolajszármazék stb. És ugyanannyiba kerül, illatmentes változat is létezik. Sőt, a márkás ócska Johnson, Nivea és egyéb káros anyagoktól hemzsegő BABa termékeknél jóval olcsóbbak, abszolút elérhetőek. A gyógyszertári az gyakorlatilag paraffinolaj különböző higításokban.
  Amúgy egy baba hajánál a tisztítóhatást mérni?! Hát, nem tudom, minél kevésbé szedjen le bármit a hajból a termék. Azért nem a pöcegödörből kell kihúzni a babákat nap mint nap, ugye?
  A gyógyszertárinál nem a kényelmesség faktor a probléma hanem a mérhetetlenül káros összetevők.

 • 2012.08.11 09:07:49Bélabácsi

  @shpgrl

  Na ez az. Mi az hogy tisztítóhatás ?

  Nálam egy bicikli-hátsóagy generál után az Ultra-Derm tisztítóhatása kell.

  Két éves kisfiam haját hol folyékony szappannal, hol babasamponnal, hol biosamponnal mossuk, MINDEGYIK tisztít, és MINDEGYIKNÉL üvölt.

  Kőolajszármazékot sose, end of story.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta