SZÜLŐSÉG

Villámháború a Balatonon

2012. július 11., szerda 12:49 |

Ha az ember gyerekekkel indul a strandra, figyelemlekötő játékokra is szükség lehet a homokozóvödör, locsolókanna (kisebbek) és a vízi sportszerek (nagyobb gyerekek) mellett. A körülmények a kisebb méretű, gyors lefolyású társasjátékokat favorizálják. A gyerekek a strandon ugyanis elfáradnak maguktól, vagy eljön az az 1-2 óra, amikor a szülőnek kell lépni, és ki kell parancsolni őket a vízből. Ha a „gyere az árnyékba!”, a „pihenj egy kicsit!” vagy az „enned kell valamit!” felkiáltások nem jönnek be, és ha az sem elég vonzó, hogy segíthetnek anyának megfejteni a rejtvényt („orosz folyó, két betű?”), akkor ajánlunk három új kártyát/társasjátékot,  amivel árnyékban/napozósátor védelmében lehet tartani őket, és az sem baj, ha vizes a kezünk, mert mindegyik vízhatlan.

Swish

A kártya az alap, akár a magyar, akár a francia, akár az uno/solo, vagy autós, kvartett, Fekete Péter. Vadiúj típust kerestünk a 8 és 9,5 éves fiaimnak, ami képességfejlesztő is egyben, és így jutottunk el a Swish-hez: az átlátszó plasztik kártyák felületén egy-egy színes karika és pont/pötty variáció van. Gyors, izgalmas meneteket játszottunk a két gyerekkel, ezt ők ketten is művelhetik, de egy nyolcas csapat is nekiállhat. Neveléstudományi doktorit érne annak összegyűjtése, hogy milyen képességeket fejleszt, a térlátástól a koncentrációig, egyszóval a szülő kipipálhatja a nyári foglalkoztatás minimál szintjét. A fiaim bármikor képesek voltak folytatni / újra játszani, egyszer sem húzták a szájukat az ismétlés miatt. Szoros, kiegyensúlyozott meneteket játszottak. A játék a mellé adott kis szütyőben is elfér.

A cél egyébként az, hogy a játékos „Swish-eket” hozzon létre, azaz úgy illessze egymásra az áttetsző lapokat, hogy a pontok a karikába kerüljenek, és nem maradhat karika pont nélkül, egyszóval az inverzét rá kell rakni. A helyzetet az bonyolítja, hogy az egymásra rakott pontok és karikák színének meg kell egyeznie. Aki észrevesz egy Swish lehetőséget, jelzi, bemutatja, és a lapokat megkapja. A győztes a legtöbbet összegyűjtő játékos.
Játékosok száma: 2-8 fő
Hány éves kortól: 8-tól írja, de 6-tól nyugodtan
Játékidő: 10-12 perc
Nehézség: 2/5
Dizájn: 5/5
Újrajátszhatóság: bármikor
Ár: 4290 ft

Kabaleo

A színes gúlákkal működő Kabaleo pakolgatása sem szobához kötött. A 66 gúlából minden játékosnak van egy saját színe, amit titokban kell tartania a menet során. A résztvevők meghatározott számú bábut kapnak, amiket úgy kell folyamatosan elhelyezni a törölközőn/füvön, hogy az esetlegesen létrejövő gúlatornyok legfelső eleme a játékos saját színét mutassa.

Bár szülőként úgy gondoltuk, hogy a kelleténél többet számít itt a szerencse, és hogy a játék végére esetenként kiderül az eltitkolt szín, a gyerekek kőkemény stratégiákat dolgoznak ki, amit profin végre is hajtanak, porig alázva ezzel a magukban fanyalgó felnőtteket: Dodóék élvezték, hogy sikerrel blöfföltek, és pókerarccal becsaphattak minket. Ha nem is lett akkora kedvenc, mint a Swish, a Revue du jouet' francia játékmagazin nem túloz nem túloz a készségfejlesztő potenciálokat illetően: az év stratégiai játékának választották 2011-ben.

Játékosok száma: 2-4 fő
Hány éves kortól: 8-tól írja, de 6-tól nyugodtan
Játékidő: 15-20 perc
Nehézség: 2/5
Dizájn: 4/5
Újrajátszhatóság: 2-3-at bármikor, utána már kevésbé
Ár: 5990 ft

Hive

A viszonylag súlyos, rovarokat ábrázoló, hatszögű műanyag bábuk is megfogták a fiúkat: imádják ezeket. Az elsőre bonyolultnak tűnő játékba hamar belejöttek, és a harmadik-negyedik alkalommal már hibátlanul ment. A Hive egy jól kigondolt, tartalmas, ötletes stratégiai játék két személyre. A srácok egy-egy rovarsereget irányítanak, a hangyák, a pókok, a szöcskék, a méhek és a szarvasbogarak mindegyike másként tud lépni. A cél az ellenfél királynőjének bekerítése, és az nyer, akinek ez előbb sikerül, de akkor is vége a játéknak, ha a rovarok láncolata megszakad.

HIVE game1

Leginkább akkor vették ezt elő, ha az idősebbik meggyőzi erről az öccsét. Dodó azért imádja, mert általában ő nyer, Bálintka meg azért, mert szerinte ez is jót tesz a sakktudásának. A legnagyobb vita amiatt volt, ki kezdi a játékot, szerintük ugyanis ez már nagyban meghatározza a végeredményt. Ennek ellenére változatos partikat játszottak a Balatonon, a villámháborútól az elhúzódó hadjáratokig.

Játékosok száma: 2 fő
Hány éves kortól: 9-tól írja, de 6-tól nyugodtan
Játékidő: 12-22 perc
Nehézség: 2/5
Dizájn: 5/5
Újrajátszhatóság: bármikor
Ár: 6290 ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.07.11 13:24:47szanalmas

  Nem semmi, hogy húsz-harminc deka műanyagért ennyit elkérnek, ez drágább, mint az arany!

 • 2012.07.11 14:11:28nadiposzata

  Tantrix

 • 2012.07.11 14:21:40Tryst

  Amint lesz gyerekem, és eléri ezt a kort, tuti hogy inkább megtanítom pókerezni. Minden nyaraláskor visszük magunkkal, és a kajálás utáni póker csaták örök emlékek maradnak :)

 • 2012.07.11 14:28:24Laslow

  Ha nem is épp a strandon, de én mindenkit kötelezően leültetnék pl. a Pandemic elé egy játék erejéig pár barátjával vagy családtagjával. NAGYON sokan rájönnének, hogy társasjátékozni milyen remek dolog, és hogy van élet a Gazdálkodj okoson túl is. Kb. mint hogy a Trabant is autó, meg az 5-ös BMW is, csak épp az egyikkel élvezet az utazás, és az első kilométer után egyre többet és többet akarna menni vele az ember, a másik meg a hírnevéből él, hogy ha autó, akkor Trabant (mert régen csak az volt, meg rajta kívül még mondjuk 3 másik hasonló típus, és a korral nem haladó felnőttek számára az autó = Trabant). A példa persze nagyon sarkított, nem is túl szerencsés, de a játék és játék közti különbség érzékeltetésére mégis tökéletes.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta