SZÜLŐSÉG

Komatálat a friss anyukának

2012. július 9., hétfő 14:48

Miközben nálunk is egyre inkább hódít a Baby Shower meg a tejfakasztó, elfelejtkeztünk egy legalább ennyire jó, a szüléshez kapcsolódó régi szokásról, a komatálról. Baby Shower helyett komatálat a friss anyukáknak!

tk3s 5304371-1600x2400

Egyre divatosabb nálunk is az angolszász kultúrából importált Baby Shower, vagyis a Babaváró/babaköszöntő, és ennek  férfias alternatívája, a tejfakasztó buli. Az előbbiről már korábban írtunk, lényege, hogy még a szülés előtt a terhes kismama főként nőnemű rokonai, barátnői körében ünneplik. Ha a kismama nem babonás, ajándékokkal kedveskednek neki, de hogy ne csak erről szóljon, játékos feladatokkal színesítik a napot. Azoknak jó lehet, akik már előre tudják, hogy nem akarnak az első időszakban vendégeket fogadni, inkább a baba körüli teendőkre, összeszokásra koncentrálnak, meg azoknak is, akik ettől várnak egy utolsó csajos bulit, vagy netán egy halom ajándékot.

A „tejfakasztás” már tipikusan férfi program, melynek lényege, hogy a friss apuka szintén baráti körben, ivászattal ünnepli meg a család gyarapodását. Elmeséli a szülést, milyen a kisbaba és remélhetőleg jó időre visszavonul az éjszakai életből (akinek nem inge, ne vegye magára), és otthon segít inkább. Mindkettő középpontjában a születés, a szülővé válás áll, mindegyikben meg  lehet találni a szépet és a praktikumot, s aki akarja, ellenvéleményt is könnyen talál, de most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy figyelmetekbe ajánljak egy nagyon kedves és valóban hasznos, szintén a téma köré szerveződő magyar szokást, a komatál intézményét. Mert nem kell mindig messze menni, ha jó dologról van szó.

Mi az a komatál?

A komatál a koma vagyis a keresztszülő nevéből ered, s egy olyan ősi hagyomány, amely levetkőzve vallási köntösét inkább a barátság szentségét, a figyelmességet és a segítséget jelenti. A komatál eredetileg az egynemű barátok, szerelmesek és keresztszülők küldte bőségtálat jelentette, hagyományosan mindig páratlan számú fogásból állt, de ma már senki sem számolja. A régi szokás szerint az elsőt és az utolsót a komaasszony (keresztanya) készítette el. A többit, ha volt ilyen, más rokonok, barátok, ismerősök vitték.

50688875
Fotó: Time Life Pictures

A lényege az volt, hogy finom, tápláló, ételeket (pl.: húsleves, gulyás, pörkölt, lángos stb.), lekvárokat, tojást, kenyeret, bort vagy más italt tartalmazó tálat, kosárkát vittek ajándékba, hogy a friss anyuka kellően ki tudja pihenni magát. Az ellátás mellett ne kelljen főznie a családra, laktató és bőséges ételekkel, italokkal legyen ellátva, így hamar visszanyerje erejét, sok és jó teje legyen, miközben a család többi tagja se haljon éhen. A szokás és az illem azt kívánta, hogy a komatálat az kóstolja meg először, aki hozta, s együtt, az egész család ő előtte fogyasztotta el. Ma már nem hinném, hogy bárki ragaszkodna ehhez. Az illendőség szerint, ha valakitől kaptunk komatálat, amint alkalom adódik (szülés, betegség), viszonozni kell. Ha nem várható hasonló szituáció, akkor másként segítsünk.

A mi családunkban, ismeretségi körünkben az a jellemző, hogy a szülés után valamelyik közeli női családtag (általában az egyik újdonsült nagymama, testvér) pár napot, hetet tölt a családnál, s mindenben, amiben tud, segít. De – tapasztalatból mondom – nagyon gondoljuk meg, hogy ez a megoldás jár-e annyi előnnyel, mint hátránnyal, hiszen főleg elsőgyerekes szülőknél a bizonytalan, fáradt, friss anyuka érzékeny lelkének nem minden esetben tesz jót egy folyton tanácsokat, ötleteket szóró „segítő” családtag. Egy nem összeillő páros korábbi jól működő kapcsolata is meginoghat egy ilyen helyzetben. Kevésbé „rámenős megoldás”, ha a nagymamák, lánytestvérek segítenek abban, hogy az első egy-két hétben felváltva főznek az újdonsült családra, és odaviszik az ételt, ám nem költöznek oda, így jelenlétükkel nem terhelik a friss szülőket.

tk3s hungarian goulash015
Fotó: Mark H. Milstein

Akinek amúgy sincs ilyen lehetősége , legyen proaktív, és barátnőket, ismerősöket egybefogva szervezhet komatál rendszert, vagy csak egyszerűen besegíthet éppen hamarosan szülő barátnőjének, szomszédjának, így valószínűleg majd számíthat az ő segítségükre is, ha nála lesz aktuális.

Komatálat mindenkinek!

Piliscsaba domboldalán Garancstetőn pár éve felélesztették ezt a régi hagyományt (konkrétan Róbert Nóra fejéből pattant ki az ötlet, de Bisztriczky Fruzsina hamar csatlakozott a szervezésbe), s a boltoktól eléggé elzárt településen a helyi újdonsült anyukák családját a kórházból hazatértük után egy-két hétig a falu asszonyainak serege látja el bőséges, vacsorára is elegendő komatállal. Mindezt ingyen, szívességből, persze, ha már nagyobbak a gyerekek, ők is ugyanígy járnak el az utánuk szülő anyukák esetében, így a körforgás folyamatos.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.07.09 16:52:22pithew

  jó 5let

 • 2012.07.09 16:58:04relampago

  nálunk ez működik, csak nem tudtam, hogy így hívják.

 • 2012.07.09 16:59:03R2D2 & C3PO

  Ez a szép szokás a kaja-házhoz-szállítók megjelenésekor ment a levesbe.
  A futárt nem érdekli, van-e tejed, szopik-e a tündi-bündi, iciri-piciri, csak-egy-picit-hadd-fogjam-meg gyereked. ;-DDD
  Ráadásul nincs belecsempészve egy kis fokhagyma, tej, glutén a kajádba, mer' az úri huncutság, hogy allergiás lehetsz ezekre... (A gyerekről nem is beszélve!)

  Én a magam részéről inkább futárral hozatnám a kaját...

 • 2012.07.09 17:58:55oksimoksi

  @R2D2 & C3PO
  Én már ettem -vagyis dobtam ki- undorító, hányadék pangasiust tengeri hal néven jónevű ételfutárnál, szóval ennyit az ételfutárok megbízhatóságáról...

 • 2012.07.09 18:34:54Sesut

  Nálunk kórház után egy hétig a férjem főz, aztán anyukám a "komatál". Mivel nem lakunk messze egymástól, csak napközben van nálunk, bevásárol, és a főzés mellett a nagyobb gyerek(ek)re is vigyáz, foglalkozik velük, játszótérre viszi őket. Nekem az első gyerek születése után sem volt terhes vagy kellemetlen a jelenléte, igaz, hogy alapvetően jó a kapcsolat közöttünk.

  (A kislányom születése után viszont az ételfutár elég fura helyzetbe hozott: túláradó boldogsággal gratulált, amikor meglátta a babát a kezemben, és felsóhajtott, hogy neki is mennyire kéne még egy ilyen pici. Valami olyasmit mondtam, hogy hajrá, semmi akadálya. Erre könnybe lábadt szemmel közölte, hogy a feleségének nincs rendszeres peteérése, csak 4-5 havonta menstruál. Hát az ebéd mellé ez az információ több volt annál, amit feltétlenül vártam.)

 • 2012.07.09 18:35:23Kara kán

  Feltaláltad a spanyol viaszkot.
  Erdélyben ezt úgy hívják, hogy pocita.
  :-)

 • 2012.07.09 19:17:37Suntan83

  Nálun,k tótok lakta környéken dokuta a neve és most vasárnap is tartottunk egy ilyen bulit:) Szerintem kedves és szép segítő hagyomány.

 • 2012.07.09 20:25:32Bartush

  Amikor 3 hetes volt a kicsi, anyukám 1 hetet töltött nálunk, hogy "segítsen". Már másnap vártam, hogy végre hazautazzon. Egy katasztrófa volt. Elképesztően sokat beszélt, gyakorlatilag ugyanazt mondta el naponta többször. Iszonyat lefárasztott, a szülés után nem voltam annyira fáradt, mint esténként, amikor "segített". Egyébként semmiben nem segített, azóta is bánom, hogy elfogadtam, hogy jöjjön. Se a baba se én nem tudtunk pihenni a sok dumától, amikor meg szépen megkértem, hogy végre hagyja abba, megsértődött, persze nem utazott haza :-(
  Tényleg meg kell gondolni, kitől fogadunk el segítséget.

 • 2012.07.09 22:08:36lelkecske

  Férjem családjában/falujában az a szokás, hogy a kismamának mindenki hoz egy kosár sokáig elálló sütit ("lagzis" sütiket) és egy nagy adag nyers húst a mélyhűtőbe. Két-három hónapig ettük ezeket. :)

 • 2012.07.09 22:10:33lelkecske

  Ja és opacskázásnak hívják ezt a kaja elhozásával járó babalátogatást... :)

 • 2012.07.09 23:05:09zsocsa

  nálunk anyukám segitett mindhárom gyerek születése után. Nagyon hálásak vagyunk érte.tény,hogy nem aludt nálunk. Egyébként én már 2 helyröl is hallottam,hogy ma is él a komatál,ami tök jó!. budapesten! Az 1. Ker-ben (vallásos család) 2.ker (waldorf ovi)

 • 2012.07.10 00:44:34Kohn Troll (Altdel)

  A szokást ismertem és tudtam, hogy sok helyen, városban is él még. Nálunk is a közel lakó barátnő és a nejem így segítették ki egymást a frissbabás napokon. Ennek ellenére - vagy éppen ezért - jó volt olvasni róla. Kösz, nora!

  Azt viszont nem értem, hogy dipl. Dr. Tuna Judit szakújságíró medencés cikkéhez miért nem lehet kommentelni. Csak nem megunta a szerző vagy a szerkesztőség, hogy minden firkálmányát ízekre szedik az olvasók? Én sem bírtam volna sokáig azt, amit kapott, de az illetékesek nem a helyes következtetést vonták le: nem a kommenteket kellett volna tiltani, hanem Tuna professzorasszonyt...

 • 2012.07.10 07:15:05Frengi

  Volt egy ismerősöm, komoly gyűjteménye volt komatálból. Ezek az edények hajdan népművészeti műremekek voltak, nem mindennapos használatra készültek. (Formára mint egy ételhordó, de persze sokkal szebb mintás cserép edény).

  Szép régi szokás, godnoskodni az új családról, amig az anya fekszi a boldogasszony ágyát.

 • 2012.07.10 10:19:12inkvisitor

  Nálunk (Százhalombatta) a hittanos közösségben is él a komatál.
  Feleségem szülés után ír a levelezőlistára, hogy mikortól kéri, és a válaszokban le van szervezve, hogy melyik nap melyik házaspártól érkezik az ebéd. Amikor meg másik családban születik baba, oda meg megy a viszonzás :)

 • 2012.07.10 11:22:21atrazin

  Ez szinte már folklór, hiszem ahogy valaki írta az ételfultárokkal funkcióját vesztette, a kétkeresős családokban a nőnek nincs lehetősége, hogy a "komákra" is főzzön.
  Belterjes, mezőgazdasági falukban ahol jó a közösség, vagy ahol sok a kotnyeles a főállású anyuka ott van létjogosultsága. Pont ezért nehezen tudom elképzelni a békásmegyeri panelrengetegben kialakuló komatálazást, mintás kínai melamintányérokkal, és eldobható sorjás PVC kanalakkal. Ahogy az is kissé groteszk ahogy karácsonykor liftel mennek fel a betlehemezni Kovácsnénihez.

 • 2012.07.10 11:24:36atrazin

  Ja, amúgy piliscsabai is gyülekezeti alapú, nem pedig folytatólagos nemzetiségi szokás.

 • 2012.07.10 16:17:28nyuci12

  Nem szeretnék olyan családban felnőni, ahol az ételfutár az "anyukám"

 • 2012.07.10 17:51:27R2D2 & C3PO

  Nyuci12

  Hát, van mikor inkább az ételfutár, mint anyós főztje...

  Másrészt, olykor az élet egész mást hoz, mint, amire valaha is számítottál. Nálunk pl. szívinfarktust hozott. Anyámnak. Hát, inkább eszek néhány hétig szart, csak felépüljön...

 • 2012.07.11 16:31:28Buci-Bigyo

  Én is ismerem ezt a szokást, csak nem tudtam, hogy komatálnak hívják.
  Igen, a gyermekágyas asszonynak a nőrokonok hordták a főtt ételt a gyermekágyi időszak alatt. Amúgy nem is hülyeség, nem véletlenül van a kifejezés, gyermekágy, ilyenkor a frissen szült nőnek lehetőség szerint kímélnie kell magát, az esetleges későbbi szövődmények kialakulását megakadályozandó.
  Manapság, akinek nincs segítsége, azt szokta csinálni, hogy a terhesség vége felé jól feltölti a fagyasztót.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta