SZÜLŐSÉG

"Ezt nem hiszem, valaki itt hagyott egy babakocsit, és sír benne egy gyerek"

2012. május 4., péntek 10:02

A külsőségek, a felszínesség soha még ennyire nem ütötték fel a fejüket, mint napjainkban. Érdektelenül haladtak el a járókelők egy sírástól hangos, magára hagyatott babakocsi mellett fényes nappal.

Hihetetlen, érthetetlen, felfoghatatlan! Szomorú statisztikát sikerült készítenie az UNICEF Magyar Bizottságának rólunk, magyarokról. Április 24-én délután 3-tól 5-ig egy csecsemősírástól hangos, magára hagyott babakocsit láthattak a Deák tér egyik zebrája előtt az arra sétálók. Megközelítőleg ezer ember haladt el a gyermekkocsi mellett, mindösszesen hat esetben néztek be a ponyva alá. Akadt még pár tétovázó járókelő, de aztán ők is miként az emberek nagy része, mentek tovább a maguk dolgára. Szép történet ugye?

Durva

Hogyan juthatott el idáig a társadalom, hogy egy védtelen, kiszolgáltatott emberkét ennyire semmibe vegyen?Azért lássuk be, ez mindenképp durva. Igaz, esetünkben csak egy üres babakocsi volt a figyelemfelkeltés tárgya, de ezt csak a szervezők tudták. Mi van akkor, ha valóban ott hever egy élő csecsemő segítségre várva. Nyílván valami történhetett, hiszen normális körülmények között nem hagy valaki magára egy kisbabát csak úgy...  De ha mégis. Nem kéne azonnal segítséget nyújtani, kérni? Ha ilyen helyzetbe keveredünk nem az lenne a magától értetődő, hogy megnézzük mi a baj? Kezdjük el keresni a baba hozzátartozóját? Kezdünk el bőszen telefonálni, mentőt, rendőrt hívni? Ezek szerint nem, illetve hat esetet leszámítva nem.

Nyilván semmilyen felmentést nem ad, de!

Amikor valóságshow-k, kandi kamerák, átverések ömlenek a tévéből, legyen az magyar vagy külföldi változata ennek a műfajnak, látok valamilyen okot az ilyen fajta magatartásra. Lehet persze, hogy ez csak az én naivitásomból fakad. A külsőségek, a felszínesség soha még ennyire nem ütötték fel a fejüket, mint napjainkban. Milyen cuccban járunk, milyen verda van a fenekünk alatt, és a legfontosabb, ki, mit gondol rólunk. Na itt van a kutya elásva. A megfelelési kényszer, párosulva némi paranoiával ide juttatta el polgártársainkat. Nehogy közröhej tárgyává váljunk, nehogy cikibe kerüljünk, és a legfontosabb, nehogy balekságunk legyen a téma a neten.

Kit érdekel ki mit gondol?

Részemről mindig édesanyám alapelvét tartom szem előtt, miszerint a lényeg a saját tükörképed, és ami mögötte van. Addig, amíg tiszta lelkiismerettel vállalod magad és valóban a legjobb szándékod vezérel, addig legyen bármilyen baklövés amit elkövetsz, már nyertél. Lehet, hogy csak tapasztalatot, de milyen jó is az. Azt gondolom, ebben az esetben, amikor egy gyermek kiált segítségért, nincs mit mérlegelni. Segíteni kell! Bármiáron! Nem fordulhat elő, hogy ahogy a sajtóközleményben fogalmazott a szerző, a közöny diadala győzzön, mert mi van, ha ez csak beugratás. Igenis vállalnunk kell ezt a kockázatot, mert mi van ha nem. Akkor? Esetleg egy életbe került gyengeségünk?

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.05.04 13:12:19oksimoksi

  Azért ha a videóban halllott hangot hallották az utcán is, akkor nem is csodálom, hogy nem mentek oda. Az ugyanis totál műsírás hang, akinek van gyereke, az nem vette be. Kissé átverős jellegű, így nem meglepő a bizonytalanság...De pozitiv, hogy sokan toporogtak, vártak pár mp-et, hátha előkerül az anyuka. Meg ne higgyük, hogy bárki öszönből, odamegy egy síró nem látszó gyerekhez, ha már túlvan azon, hoy elhiszi, valóban nem átverés, akkor sem biztos, hogy beválla egy esetlees pofont az anyától.
  Mi nemrég találtunk egy kisfiút egy rendezvényen, elveszett, hangosbemondón bemondattuk, hogy hol van, az apja jött, alig köszönte meg, azonnal lelépett, sőt, szinte mérges volt ránk, mintha elcsaltuk volna a gyereket...

 • 2012.05.04 15:12:59pirospottyos

  Ferjemmel Franciaorszagban nyaraltunk par eve, strandon voltunk, lattunk egy ikerkocsit, 2 gyerek aludt benne, tuzo napon!! Felnott sehol (marmint napozott par ember a kornyeken, de senki a kocsi kozvetlen kozeleben), gondolkoztunk mi van, letelepedtunk a kozelbe es figyeltuk odajon-e az anyuka valamikor... Egy ido utan felbredt a 2 gyerek, kimasztak a kocsibol (kb 2 evesek lehettek?) es nekialltak homokozni, jatszani a strandon, mellesleg ez olyan strand volt, hogy a viz rogton melyult !! Kezen fogtuk a ket kolkot es korbejartuk az osszes kornyeken levo felnottet es megkerdeztuk az o gyerekeik-e... Vegulis eleg sokara, es a babakocsitol iszonyat messze talaltuk meg a not, bekesen aludt egy fa alatt az arnyekban...
  Azt hittem a ferjem ott helyben felpofozza azt a ribancot.
  Megerdemelte volna.

 • 2012.05.04 15:39:44Tibbs

  @oksimoksi
  Hat nem tudom hogy a te gyereked hogy sir, de a videoban egy valodi gyerekenek a sirasat hallani. Vagy szerinted valami hangtechnikus szamitogeppel generalt valami fake hangot? Eleg valoszinutlen, sokkal egyszerubb felvenni egy igazi baba sirasat. Enyem hasonloan sir mikor epp felkel.

  Egyebkent ez nem magyar jelenseg, legtobb nagyvarosban ugyanez tortent volna. A "gyerek" nem volt semmilyen veszelyes helyzetben. En is ha setaltatas kozben megcsorren a telefonom inkabb odebb allok 5-6 meterrel hogy ne zavarja a gyereket a telefonalas.

 • 2012.05.04 17:27:53Pelikan

  Hat nem tudom, nekem 3 gyerekem van, es szerintem total nem fake... Amugy erdekes, hogy kik alltak meg, es igen persze, igazi nagyvarosi jelenseg, de attol nem kevesbe elgondolkoztato.

 • 2012.05.04 17:29:24Fenimore

  Most akkor elmesélhetem, hogy vagy 4 éve egy parkban hasonló dolog esett meg velem. ott volt az egyik padnál egy babakocsi, benne egy bömbölő (igazi) babával, a pad háttámláján leterített pulcsi, zacskóban uzsonna, csak épp a környéken senki nem volt. Megálltam, hátha jön valaki, gondoltam, addig nem hagyom ott a gyereket, de nem jött senki. Vagy 2 perc múlva odaléptem a kocsihoz és bekukkantottam, szóltam egy-két kedves szót a picinek, aki kicsit megnyugodott, de nem hagyta abba a sírást. Nem nyúltam hozzá, de már azon agyaltam, mi legyen. Ekkor érkezett egy nő vágtázva, cumisüveggel, ijedten, hogy mit akarok a gyerekétől. Támadó volt és kétségbe vonta, hogy nem sántikáltam semmi rosszban. Mert ő nem hagyta a gyereket egyedül, csak a parkolóban álló kocsihoz ment a cumisüvegért, végig látott és a gyereket is, nem vesztette szem elől. És én igenis settenkedtem. Megalázó volt, hiába tudtam, hogy nem akartam ellopni a kölköt, akkor is elszégyelltem magam (a szitu miatt, hogy pár járókelő is hallotta). Azóta tuti, hogy nem mennék oda egy babakocsihoz se. hogy aztán kihívják a rendőrt, hogy lopom a kölköt. Ha otthagyta a gyerekét, az ő felelőssége, ne én szopjak már. Úgy fogok tenni ezentúl, mint a talált telefonnal: ott hagyom, mert ha elviszem, csak a baj van, hogy "hú, meg akarja tartani, a suttyó" stb. Undorítóak az emberek, és én ebből nem kérek, akkor inkább ítéljenek semleges cikkek "embertelennek".

 • 2012.05.04 18:23:17plüss_Teknős

  Fenimore, én sem nyúlkálnék más - pláne ennyire kicsi - gyerekéhez...
  A saját, kocsiban, vagy máshol bömbölő kölkömmel kapcsolatban sem venném jó néven, ha egy idegen kezdené el piszkálni a kocsiban, ha csak a cumit adja vissza neki, akkor sem. Pláne, ha ne adj' Isten, kivenné onnan...
  Faramuci ez a teszt, mikor a hírekben láttam, az volt az első gondolatom, hogy ha meg is állnék, én sem tennék többet azon túl, hogy körbenézek anuta után...

 • 2012.05.04 18:53:25kacaj hangosan

  Hát igen. A kommentekben van elrejtve az igazság. Az utca népe nem is nagyon a kamerák miatt nem megy oda, hanem annyira agresszívek az emberek, annyira támadóak, hogy inkább nem heccelnek senkit, még akaratlanul sem.
  A mai társadalom a mostani időkben elég feszült így is. Elég nekik egy apró szikra, és máris balhé van...

  Na ezt kerülik el az emberek!

 • 2012.05.04 19:44:12solmyr

  Ha egy szülő otthagyja a babakocsis gyerekét valahol csak úgy, az a vérvonal talán jobb is, ha nem folytatódik tovább... persze, történhet véletlen baleset a szülővel, de ennek a valószínűsége nagyságrendekkel kisebb, minthogy vki átbaszásból hagyja ott a gyereket (mint ahogy a videóban), vagy csak szimplán "cumisüvegért ment a kocsiba" (ahogy az egyik előző kommentelővel történt), meg aztán mindenki a saját gyerekéért tartozik felelősséggel, a máséért nem. Téma lezárva, több hatásvadász, téves következtetéseket levonó akcióra köszönjük, nincs szükség.

 • 2012.05.05 11:38:48sony

  Egyébként a videón pár másodpercig látszik, hogy a gyerektől két méterre egy csomó érdeklődően nézelődő ember ült. Csak a videót az ő nézőszögükből vették fel, és mivel a másik oldalon nincsenek padok, csak park, ezért úgy tűnik, mintha magára lenne hagyva a kocsi. Lehet, hogy az Unicef Magyar Bizottság tagjai sokszor elmondták magukban, hogy ez egy magára hagyott babakocsi, magára hagyott babakocsi, magára hagyott babakocsi, de ettől még nem ragadt rá ez az érzés. :)

  Egyébként tényleg, milyen veszélyben is volt a fiktív baba? A parkban, könnyen kikerülhető helyen, nem autósforgalom útjában állt. A babák nem halnak bele a sírásba. Anyukák ezrei saját döntésükből sírni hagyják esténként a gyereküket, hogy azok megtanuljanak elaludni! (mondjuk én nem értek velük egyet, de ez akkor is így van) Nyilván egy igazi, magára hagyott kocsi (a park elhagyatott részén, más ember jelenléte nélkül) más eredményt hozott volna. Vagy egy kocsi közvetlenül a zebra szélén, vagy egy kocsi, ami egyedül gurul a lejtőn, és utána rohan egy anyukának kinéző Unicef tag.

  Ha valaki ilyen helyzetben biztosra akar menni, meg kell állnia, kb. 5 percig figyelnie, hol lehet az anya, és csak utána hozzányúlni a kocsihoz. Csakhogy mivel a kocsitól nem számottevő messzeségben sokan nyugodtan üldögéltek, adódik az esetleg nem is tudatos döntés: nekem nem tiszta a szitu, de mivel ők nyugodtan ülnek - bár hozzám hasonlóan hallják a sírást - bizonyára képben vannak, mert hosszabb ideje megfigyelték a szitut. Tehát ők már figyeltek 5 percig, és megbizonyosodtak arról, hogy nincs veszély.

  Egyszóval: rossz a kísérlet. Egyes, leülhet! :)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta