SZÜLŐSÉG

Kell a számítógép az oviba?

2012. április 15., vasárnap 09:50

Óvodás lesz a gyerek - ehhez persze társul néminemű anyai aggódás is. Minél többet jár az anya óvodai nyílt napokra, annál több.

stockfresh 172668 child-with-notebook-sit-blue-sky-with-cloud si

Az április idén bővelkedik nálunk fontos dátumokban. Először is a húsvét idén először igazi izgalmakat jelentett. Most először érdeklődést váltott ki a tojásfestés, vagy a virágok közé elrejtett nyuszifészkek megkeresése. A locsolás idén még elmaradt, de jövőre már biztosan körbejárják apával a rokonokat, barátokat versikét szavalva, persze csak mértékkel. Biztosan jó móka lesz. Aztán jön a várva várt harmadik születésnap, ünneplés tortával a bölcsiben (ez a szokás), hétvégén a nagyszülőkkel, állatkertezéssel.

És jönnek az óvodai nyílt napok

Már hetek óta mindig csak arra gondolok, hogy óvodás lesz a kisfiamból. Óvodás, igazi nagyfiú. Fejben készülök a nyílt napokra, hogy mikre ne felejtsek el figyelni, és hogy mire inkább ne figyeljek. Hogyan legyek objektív és mégis szubjektív. Hogyan ne legyek túl kritikus, de túl laza sem. Három év sok idő, és éppen az a három, aminek nagy súlya van az élet további részében. Nem mindegy tehát, hogy milyenek lesznek az óvó nénik, a csoporttársak, lesznek-e barátok, értelmes foglalkozások, programok, megfelelő-e a környezet.

Szerencsénk van, mert a bölcsi közvetlen szomszédságában van az óvoda, így már ismerjük az épületet, az udvarukat, a kinti játszási lehetőségeket. A külső szemlélő által látható körülmények teljesen rendben vannak, az ovit nemrég újították fel, az udvara szép tágas, zöld, fák, virágok övezik, és nagy a játszótere is. Több bölcsistársunk nagytestvére is odajár már, így kérdezősködtem kicsit, ki milyennek tartja az óvodát. Egyetlen dolgot leszámítva mindenki elégedett, ami biztató. Az az egy negatívum, amit mindenki megemlített, tényleg érthetetlen számomra is. Állítólag középső csoporttól minden csoport kap egy számítógépet, amin mindenki játszhat pár percet naponta. Az egyik anyuka mesélte, hogy otthon azért a fia elmesélte, hogy az egyik óvó néni folyton pasziánszozik a gépen.

stockfresh 172668 child-with-notebook-sit-blue-sky-with-cloud si

Az, hogy ez mennyi időt jelent ténylegesen, és mondjuk nem éppen alvásidőben történik-e, azt nem tudom, de azért elgondolkodtató, hogy mit keres egy számítógép a 4-5 éves gyerekek közelében. Az én mindjárt háromévesem is szokott számítógépen videókat, meséket, fotókat nézegetni, skype-olni a nagyszüleivel, de azt is tudom már, hogy rá tudnak kattanni teljesen még/már ilyenkiskorban is. Hiába értelmes dolgokra használjuk, hiába nem napi szinten, hiába van mellette mindig valaki, egyszerűen elvarázsolódik a gyerek, és ha kikapcsoljuk a gépet, komoly hiszti lesz a vége. De most komolyan? Minek kell a gyerekbe még jobban beleégetni a számítógép mindenhatóságát? Mert nyilván elkerülhetetlen, hogy korán megismerjék, kezeljék valamilyen szinten a számítógépet, manapság ez alap. A családok többségben már van számítógép, a szülők, nagyobb testvérek jó eséllyel rendszeren használják, ismerik, ezt látják a kicsik is. Az, hogy hogyan tanítják meg használni a billentyűzetet, az egeret, a laptopot, nem hinném, hogy bárhol is akadályokba ütközne. Ha már ilyen kicsi korban ráállítják a gyereket az önálló számítógépezésre, legyen az első körben csak egy ártalmatlan játék, szerintem nagy eséllyel fog rákattanni, és egyre mélyebbre hatol az internet és a számítógépes játékok világában. (Mi is ezért ülünk mellette, vagy ugrálunk oda pár percenként, ha valamit állítani kell. Nem akarjuk még egy darabig megtanítani az önálló gépkezelést.)

Ez azt gondolom, egyenes út ahhoz, hogy inkább szörföljön a neten, chateljen, videózzon, játsszon a gyerek a gépen, mintsem ki akarjon menni sétálni, labdázni, biciklizni. Manapság ez központi téma, a mai tizen- huszonéveseknél komoly probléma, pedig ők még nem is az óvodában kezdték a számítógépezést... Legyen szülő a talpán, aki győzze helyes útra terelni a gyereket úgy, hogy ne tűnjön maradinak, ne okozzon hátrányt a kortársaihoz képest (pl. eltiltással), hogy értelmes és biztonságos számítógépezésre tanítsa a gyerekét.

Nem akarok kekec lenni, én mindenképpen jóban akarok lenni az óvodával, hogy nyugodtan rájuk merjem bízni legbecsesebb kincsemet, de nem tudom elképzelni, hogy bármiféle tényleges pozitív hozadéka lehet ennek (nyilván ők arra hivatkoznak, sok családban nincs gép,vagy csak fejlesztő játékokat játszanak), de majd rákérdezek hamarosan, ők hogyan látják.

Beszámolok...

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.04.15 11:45:48msnick

  Nem kell.

 • 2012.04.15 11:48:23bio

  Draga cikkiro!
  Hogy lehetsz ennyire ......... ( a pontozott vonalra gondolj amit akarsz)????
  Az nalad normalis hogy a meg nem 3 eves gyerekedet raallitod a gepre, akarmilyen formaban ( persze kib... gondos vagy, mert odaugralsz es ranezel neha ) de aggodsz az ovodai nehany perces jatek miatt. Nem kellene talan otthon kisautot adni a csoppsegnek ha mar annyira fosol hogy beszippantja a virtualis vilag? A cikked teljesen jo addig a pontig amig nem irsz az otthoni kis szamitogepezesekrol. Gratulalok! Tovabbi jo eletvezetesi elmebaj osztogatast kivanok!

 • 2012.04.15 11:49:53bio

  jaaa ne is reagalj ugy sem fogok visszajarkalni megnezni hogy ki mit irt az idiota cikkedre/hozzaszolasomra. A hozzaszolasomhoz termeszetesen nem az idiota jelzo tarsitando! Hehe onkritika rulez :D

 • 2012.04.15 12:03:05Whip

  Kell. Gyerekkoromban extrém sokat ültem a számítógép előtt, lenördöztek, mindenki mondta, hogy jajj jajj ez a gyerek mindig a gép előtt ül. Jelenleg az akkor megszerzett tudásra építve másoknál jóval előbb megtanultam programozni és jól fizető biztos munkám van. Hányan mondhatják ezt el? Szerintem az IT nemhogy a jövő, hanem a jelen, mindenkit minél előbb szocializálni kellene rá. Ha a gyerekeket idejében megtanítanánk a számítógép megfelelő használatára, az internet veszélyeire, akkor nem lenne a világon ennyi spam, vírusos gépről indított támadás, nem lenne tele a nap*szar és hasonló oldalak a buta tömeg által készített pucér képekkel stb.

 • 2012.04.15 12:17:45Blog.hu-s nickname

  "Minek kell a gyerekbe még jobban beleégetni a számítógép mindenhatóságát?"
  Mivaaan?? Hogy lehet ilyet írni: számítógép mindenható? Szerintem ne a gyerek miatt, saját magad miatt aggódj! A számítógép egy - igen széles körben elterjedt - eszköz, te döntöd el mire, hogy használod. Ezt gondold át még egyszer!

  "Hiába értelmes dolgokra használjuk, hiába nem napi szinten, hiába van mellette mindig valaki, egyszerűen elvarázsolódik a gyerek, és ha kikapcsoljuk a gépet, komoly hiszti lesz a vége."
  Két dolog lehet:
  - nem játszotta ki magát, pedig érdekli, te pedig nem tudod/nincs időd a többi idejét a gyermek által igényelt mértékben lekötni. (A sz.gépet jobbnak tartom mit a tv-t, mert aktív elfoglaltság a tv passzív bámulásával szemben. Tizedét nem tanítja a tv, mint a sz.gép.)
  - függő. Ezt kezelni kell. (Leírásod alapján ez nem valószínű.)

  "Ez azt gondolom, egyenes út ahhoz, hogy inkább szörföljön a neten, chateljen, videózzon, játsszon a gyerek a gépen, mintsem ki akarjon menni sétálni, labdázni, biciklizni."
  Hülyeség! A mi gyerekeink óvodás korban is önállóan, jól kezelték a számítógépet. Nem tanítottuk, megtanulták maguktól, egymástól. De!
  - amikor függőség jeleit láttuk rajtuk, kezeltük! (bármikor el tudnak jönni a géptől)
  - Sokat gépeznek, de nem ez az életük! Tudnak egyedül vagy egymással játszani, társasjátékokat, stb... vannak barátaik, fociznak, hógolyóznak, rajzolnak, és még sorolhatnám. Tehát _nem_ a számítógép az életük, bár nem keveset vannak előtte.

  Szeretik a számítógépen a két-játékosos játékokat (is), és együtt "harcolnak" a gép ellen, összefogva. Mosolyog a lelkem amikor ezt látom! Nem egymás ellen küzdenek, egymásért!

 • 2012.04.15 12:19:30Blog.hu-s nickname

  Mitől félsz? Egy gyerek kíváncsi a világra, ne korlátozd! Engedd szabadjára kíváncsiságát, segítsd, fogd a kezét! Ha tőled nem, akkor mástól fogja megtanulni a számítógépet (nagyoktól). Jobb?

  Mitől félsz? Szexoldalra keveredik? Örülj neki, és magyarázd el TE(!) az ő szintjén, hogy mi ez, és mi a teendő (keressen mást, stb).

  Csak 1 dolog aggaszt a történetedben. Hogy az óvónők a gyerekekkel foglalkoznak-e többet, vagy a laptoppal.

 • 2012.04.15 12:25:22Blog.hu-s nickname

  Rossz gyerek nincs! Csak olyan, aki unatkozik, mert nem tudod az érdeklődését, kíváncsiságát lekötni. Ebben tud nagyon sokat segíteni a számítógép.
  Nem értek egyet "BIO"-val. Nincs olyan hogy:
  - játékok
  - számítógép
  A gyerek azért játszik sokat, mert ő így tanul! Rettentő sokat! A számítógép is egy, a sok játék közül! Rajtad múlik, hogy ebből a gyermeked (mennyit) profitál-e, vagy inkább káros rá.
  Minden túlzásba vitt játék, tiltás, gondoskodás káros lehet rá!

  Nekem csak jó tapasztalataim vannak a kiskorban kezdett számítógéphasználattal kapcsolatban (a régi bíráló hangok már elhallgattak... :-D )

 • 2012.04.15 12:35:59Blog.hu-s nickname

  Gyereket vállaltál! Neveld! Ne másoktól várd ezt el.

 • 2012.04.15 13:35:21mamanna

  a cikket olvasva megintcsak letörtem, tényelg ilyen ez az ország? hápogó, nayavajgó, álszent anyákkal és felnőttekel teli, akik nem tekintik épelméjűeknek a gyerekeket?
  a kommentek alapján kicsit megnyugodtam. amit gondolok, azt leírták a többiek.
  remélem a cikk írója van olyan komoly ember, hogy elgondolkodjon legközelebb, mielőbb billentyűt ragad, és nem sétál bele a közhelyek és általánosítások csapdájába.
  gratula az említett óvodának, hogy bevállalja. mert hogy több pedagógiai haszna is lehet. de ezt ők hál'istennek tudják. majd elmagyarázzák remélehtőleg.

 • 2012.04.15 20:13:33kismorgó

  jaj, itt a többség magát is becsapja...ne dugjuk már homokba a fejünket! Nem kell odaültetni a gyereket, de ne gondolja senki, hogy meg fogja tudni akadályozni, hogy a gyereke megismerkedjen a számítógéppel! És igen, a ma felnövőknek- sőt, már az én korosztályomnak is akkor van megélhetése, ha komoly IT ismerettel rendelkeznek... A nyelvtudásról ne is beszéljünk. Természetesen mindennek van mértéke és nem egy 2-3 évest kell odaültetni, de nagyon nem tudok egyetérteni a sok "nincs tv-m, nincs számítógépem, elvonulok a világtól" hozzászólóval. Irtó álszent dolognak tartom!

 • 2012.04.15 21:29:07teach me

  Szerintem a posztolónak nem az a baja, hogy gépezés megy a mai gyereknél agyba-főbe (vagyis nemcsak ez), hanem hogy már az óvodában is ez megy. Szerintem ennél értlemesebb óvodai elfoglaltáság is volt és lesz is, mmint ülni a gép előtt 4 évesen.

 • 2012.04.15 21:31:39teach me

  És az senkit nem zavar, hogy az óvó nénik passziánszoznak munka közben? :))))))))

 • 2012.04.15 22:03:59Esztimeszti

  Szerintem egy óvónő se tart pisztoly a gyerek fejéhez hogy GYERE TE MA MÉG NEM JÁTSZOTTÁL A SZÁMÍTÓGÉPEN! Akinek van otthon gépe annak nem lesz olyan izgalmas mint egy olyan játék mint ami nincs otthon. Ellenben akinek nincs hát ha van rá lehetőség ... (Keress rá Interaktív tábla óvodákban!)
  Először elleneztem a dolgot de ki az az álszent aki otthon hagyja hogy gépezzen az óvodába pedig ellenzi. Vagy miért??? Nem hiszem hogy az óvodában Interneteznek a gyerekek ergo olyan oldalra sem vetődhet,és biztos nem a hasznos idő helyett játszanak. Pl nálunk a Darányi gólyák érkezését tojásrakását figyelték az ovisok! Mi rossz volt /van benne? Sok mindenre lehet használni lehet Jól is használni nem csak bolyongani vele!

 • 2012.04.16 00:14:50oksimoksi

  Akik itt fel vannak háborodva vasárnap délután, este, éjszaka. És állítólag gyerekük is van. Ilyenkor ülnek a gép előtt és szarnak a gyerek fejére? Ki itt az álszent? A kommentelők vazze!!!!!

 • 2012.04.16 00:20:14oksimoksi

  Ja, bocs, mielőtt nekem ugranátok, én éppen dolgozom, a gyerekeimre szánt időt hasznosan, értelems -velük- töltöm. Főleg hétvégén, és nem netezgetek, tisztelt szülők :))) Ennyi idősen azt sem tudtam, mi az a számtógép, mégis online területen dolgozom, ebből élek, virulok.

 • 2012.04.16 10:12:35LION_heart

  Teljesen felesleges 3 éves gyereket a számítógéppel megismertetni, bőven lesz még rá alkalma és ideje. Ha valaki 6-7-8 évesen kezdi használni a számítógépet, ugyanúgy lehet belőle IT zseni és ugyanúgy lehet belőle óvatlan "oversharing" amatőr felhasználó ha már 3 éves korában odaültetik a gép elé. Nem ettől függ a dolog.

  Mindenesetre a véleményem szerint mind a számítógépes játékok, mind a TV korlátozzák a gyerek saját kreativitását ebben a korban. Attól, hogy buta számítógépes játékokkal szórakozik ebben a korban, még nem lesz programozó zseni. Sokkal fontosabb szerintem az, hogy az anyja foglalkozzék vele, a szocializáció sikeres legyen a közzösségben.
  Mindenesetre az, hogy pár percet leül a számítógép elé naponta, ártani nem árt. (Csak pár óra ne legyen belőle)

  Az, hogy az ovónő munkaidőben pszianszozik a gépen: elítélendő, az ilyen embert figyelmeztetés után kirúgnám, ha én lennék a főnöke.

 • 2012.04.16 10:56:35pc guru-e vagyok

  Engem anyukám 16 évesen beiratott egy egyéves okj képzésre. Sok-sok éve. A gimis info tanárom, aki akkor végezte éppen a főiskolát hozzám képest amatőr volt. Előtte alig láttam számítógépet életemben...Szóval, nem hinném, hogy óvodában is ezt kell erőltetni. Persze, tiltani sem kell, de én inkább a szülőkre bíznám a döntés enniy idős korban, majd az iskolában úgyis bepótolnak mindent info óra keretében.

 • 2012.04.26 04:06:36ViktoriaF

  En egyetertek a cikk iroval. Es meg is kerdeznem az igazgatonot, hogy pontosan miert is van az ovisokkal a szamitogep, milyen oktatashoz kell. Nem ertem egy ovodanak miert kell eroltetni barmilyen mediat a gyerekekre. Es ha igaz, hogy az ovono munkaidejeben passzianszozik (nem szunetben), akkor ott gond van.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta