SZÜLŐSÉG

Terhesnapló: utálom a mérleget

2012. április 4., szerda 10:26

A terhesség közepe a legbékésebb, legboldogabb időszak egy leendő anya életében. Vagy mégsem?!

Olvasónk, Kata kettőpontnullás terhesnaplója.

stockfresh 506213 pregnant-woman-standing-on-scales sizeM

16. hét

Súly: 0 dkg hízás

Állapot: kezd elegem lenni a mérlegből. Azt hiszem, utál. Igen, más nem is képzelhető el, nekem és csak nekem ugyanis mindig mást mutat. Szerinte fél óra alatt hízok vagy éppen fogyok két kilókat úgy, hogy közben egy falatot sem ettem, egy kortyot sem ittam és WC-n sem voltam. Mindegy, ez legyen a legnagyobb gondom.

De sajnos nem ez a legnagyobb, hanem a székrekedés. Már megint utolért. Igaz, nem lepődtem meg rajta, mert máskor is elő-előfordul és a sok vasnak, amit a vérszegénység miatt kell szednem, ez a mellékhatása. Szar ügy, mondhatnám, de még inkább az, ha nincs. Hogy célt érjek, próbáltam sokat, magamhoz képest nagyon sokat inni (értsd naponta másfél liter, két litert az eddigi fél-egy helyett), de semmi hatása. Bánatomban megettem egy csomó répát annak ellenére, hogy tudom, hasfogó. Na, ez mégis használt, talán a napi egy kiló sárgaság csak jó valamire. Mellesleg szó szerint sárgaság, néhány nap répazabálás után valóban elszíneződik a tenyerem, meg a talpam. A gyerekekre is így hat, szülők, figyeljétek meg, ha sokat adtok belőle a porontyoknak.

stockfresh 496436 outhouse sizeM

Gyógyszerekhez egyenlőre nem szívesen folyamodok. Idegenkedek tőle, főleg, hogy a patikus barátaim, amíg csak lehet, mind messze elkerülik a gyógyszereket, mert tudják, mik vannak bennük. Így maradnak a népi praktikák. A tej narancslével az én szervezetemnek semmit sem ér, ahogyan a tejbe áztatott szilva sem. (Lassan nosztalgiával emlegetem azokat az időket, amikor tejcukorérzékeny voltam és állandóan szaladnom kellett a mellékhelyiségbe.) Alapvetően sok rostot, rengeteg főzeléket eszem, tehát ez sem lehet oka a kínlódásnak. Mozogni is sokat szoktam, naponta több kilométert sétálok, ami mindenki más szerint inkább futásnak felel meg, de nekem így kényelmes. Amit még nem próbáltam, de ajánlják: igyak meleg vizet reggel, ébredés után. Teát nem lehetne? Nekem a meleg víz kissé bizarr. Az óramutató járásával megegyezően masszírozzam meg minden este a hasamat, ehhez akár valamilyen finom masszázsolajat is használhatok. Kipróbálom! Igyak meg minden este fél pohár szilvalét. Vajon ha az aszalt szilva nem jött be, akkor ez igen? Nem gond, pár napot szívesen rászánok. Ne egyek sok csokoládét, sőt, ha lehet, keveset se. Ez nem lesz egyszerű, imádom az édességet, pár napot megvagyok nélküle, de hogy további öt hónapig egy kockát sem?! Hajaj, sötét pillanatok elé nézünk. Igyak gyömbér-, hársfa- vagy édeskömény teát, mert ez is megmozgatja a beleket. Mondják ők.

Addig nem is aggódtam én a székrekedés miatt, főleg annyira nem, hogy posztot írjak róla, amíg nem olvastam, hogy ha túl sokáig visszatartja a szervezet a káros anyagokat, az megterheli a vesét és árt a babának is. De lassan azt hiszem, minden árt vagy árthat neki. Az egyik ismerősöm közölte, ne merjek fóliás zöldséget enni, mert a termelésüknél használt méreganyagokat nem tudja kiszűrni a méhlepény. Vagyis a retek, újhagyma, viszontlátásra, majd később találkozunk. Hivatalosan csirke- és pulykahúst sem szabad enni, nemhogy hozzáérni a nyers változathoz, mert toxoplazma-fertőzést okozhat. Mivel szinte naponta főzök, ezt nem tudom kivitelezni, maximum annyit tehetek az ügy érdekében, hogy kesztyűt húzok a daraboláshoz és jó alaposan átsütöm a madarakat. A szabadföldön termesztett, földes növények is tiltólistára kerültek hivatalosan a toxoplazma miatt, de a zöldségesnél csak nem égethetem magam azzal, hogy húsz fokban kesztyűben válogatom a krumplit és a répát. Marad a zacskós, bolti verzió. Ezen kívül az is ajánlás, hogy a terhes nők ne egyenek nemespenészes sajtokat és ne igyanak alkoholt sem. Egyik sem nagy áldozat a részemről. Nem pontosan értem, hogy miért, de tiltólistára került a majonéz és a tojás is. Ám, ami a legnagyobb ellenség, igaz, nem étel, az emelés. Ami számomra kivitelezhetetlen, ugyanis egy másfél éves édesanyja vagyok. De erről majd a következő alkalommal.

Annyit még, hogy holnap megyünk 16 hetes ultrahangra. Nem kötelező, mégis nagyon vágytam már rá, mert van, hogy napokig nem érzem a babát mozogni. Igaz, elképzelhető az is, hogy egyszerűen csak nem kapom el a rugdosásokat, egyrészt mert még nem túl erősek, másrészt, mert nincs időm figyelni rájuk. A lányom anno rendes volt: minden nap kettőkor ,,kopogott", így tudtam, mire számíthatok. De ez a gyermek még nem érzi ennyire fontosnak a kapcsolattartást, így bekukkantunk hozzá. Bezzeg anyáink nem jártak ezer vizsgálatra és talán nem is aggódtak ennyire, mint mi. Igaz, nem is nagyon értik, hogy minek havonta meglátogatni a védőnőt, annyiszor orvoshoz meg ultrahangra menni. Ők szinte csak akkor látták a kórházat, amikor szültek. Ettől függetlenül nekünk jobb, hiszen csak szerencsések vagyunk, hogy már most gyönyörködhetünk a bébiben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.04.04 11:02:39hinta-palinta

  "Addig nem is aggódtam én a székrekedés miatt, főleg annyira nem, hogy posztot írjak róla, amíg nem olvastam, hogy ha túl sokáig visszatartja a szervezet a káros anyagokat, az megterheli a vesét és árt a babának is."
  persze...vesét.Babát..

  2Hivatalosan csirke- és pulykahúst sem szabad enni"
  miért?:O

  "A szabadföldön termesztett, földes növények is tiltólistára kerültek hivatalosan a toxoplazma miatt, de a zöldségesnél csak nem égethetem magam azzal, hogy húsz fokban kesztyűben válogatom a krumplit és a répát. Marad a zacskós, bolti verzió."
  :O
  mossál kezet a krumpliválogatás után mielőtt a szádba veszed a kezed:)
  "
  Nem pontosan értem, hogy miért, de tiltólistára került a majonéz és a tojás is"

  nem pontosan érted?Az előbbieket meg igen?Hát a nyers tojás teli van kórokozókkal- a húsuknál tudtad-

  "Bezzeg anyáink nem jártak ezer vizsgálatra és talán nem is aggódtak ennyire, mint mi. Igaz, nem is nagyon értik, hogy minek havonta meglátogatni a védőnőt, annyiszor orvoshoz meg ultrahangra menni. Ők szinte csak akkor látták a kórházat, amikor szültek. Ettől függetlenül nekünk jobb, hiszen csak szerencsések vagyunk, hogy már most gyönyörködhetünk a bébiben."
  A gyöngyszem:)
  tényleg?Gyönyörködés miatt vannak a vizsgálatok?
  Ők nem értik, minek ez a sok védőnénizés, persze te igen, vágod rendesen:)

  cuki vagy:)

 • 2012.04.04 11:22:36pöttömröff

  hinta-palinta: a kulcsszó az irónia.... szerintem... :))

 • 2012.04.04 12:07:06section9

  Szia!

  Hasonló problémával az első trimeszter végétől szenvedtem, a sok vas miatt jobban, mint az átlag, most a harmadik végén vagyok, és most még durvább a helyzet.
  Eleinte bejött a fél napig leforrázva állni hagyott aszalt szilva leve, aztán kb a második végétől már nem működött.
  Ami segít nekem itt a végén: zöldtea - jól kiáztatva, érdemes az előrecsomagolt - pickwik, lipton - márkát választani, mert ezek alapból nem erősek, és ha hagyod fél óráig állni, akkor jól kiázva működik.
  Engem a magnézium is meghajt - a keményedésekre szedem, néha többet, néha kevesebbet, a több (napi 3x2) általában kellemes normál gyakori székelést eredményez egy hét után - ilyenkor csökkenteni kell az adagot, de én egy-két napig még "kiélvezem", hogy ürülök :)
  Illetve vész esetére javaslom az egyszerű glicerinkúpot. Ebben nincs semmi, és több barátnőm is ezt használta beöntés helyett a szülés beindulásakor. Vész esete nálam az egy hét.

  Ami az ételeket illeti, ha mindenki tanácsát megfogadtam volna, akkor kb. nem ettem volna semmit - nem mintha sokat ennék, de kell a változatosság. Ha megkívánok valamit, mértékkel, de olyat eszem/iszom. Eddig semmi baja a babának ettől. A lényeg, hogy változatosan egyél, és akkor belefér a hal, a hús, és néha még a majonéz vagy egy pohár bor is, persze nem rendszeresen! és nem sok! csak az íz kedvéért :) - a második trimeszter ilyen szempontból a legjobb, az elsőben tényleg jobb betartani a szabályokat, meg amúgy is émelyeg az ember egész nap, a harmadikban meg már alig fér valami a gyomrodba, jobban meggondolod, mit eszel. De te ezeket már átélted :)

 • 2012.04.04 12:08:09Ncsk

  Az élelmiszerekre vonatkozó rész rendesen el van túlozva. Élelmiszerbiztonsággal-higiéniával foglalkoztam 10 évig, miért ne lehetne csirkét meg tojást enni? Csak nyersen nem szabad a szalmonella miatt, főzve-sütve nyugodtan. Védőfelszerelés sem kell hozzá, csak alapos kézmosás. Ugyanez a szabadföldi zöldségekre is vonatkozik. Majonézt is lehet enni csak nem otthon készített tojásost, hanem bolti sterilt. Majonézgyártó cégnél voltam 5 évig.
  Mellesleg én a terhességem elején tojáson meg majonézes melegszendvicsen éltem, mert azt kívántam.
  Székrekedés durva volt, nekem végig hashajtót kellett szednem (rendes guttalaxot, a cseppeket elég jól lehetett adagolni), nálam semmi nem vált be és amikor már 6 napja nem volt semmi... Az a lényeg, hogy a fent említett cseppek nem szívódnak fel a bélben hatnak és ha nem adagolja túl az ember, akkor nem okoznak hasi görcsöket veszélyeztetvén a magzatot. Mondjuk szerintem is ezt csak a legvégső esetben szabad alkalmazni, ha tényleg semmi nem segít és már az anya egészsége is veszélybe kerül.

 • 2012.04.04 12:21:51mammamma

  Én rájöttem, hogy mindenki mást mond. Az orvos szerint ne egyek joghurtot és tejtermékeket, a védőnő szerint igen. A csirke- és pulykahúst direkt kiemelte a védőnő, hogy inkább azt egyem, mint a disznót vagy marhát vagy bármi hasonló négylábút.Szóval eszem azt, ami jól esik. Persze mértékkel :)
  Ami meg a székrekedést illeti...8 hét alatt 6 kilót híztam a vasnak köszönhetően. Előtte bezzeg egy dekát sem. Úgyhogy a vasról szépen lemondtam.

 • 2012.04.04 12:46:38Temptation

  Többféle vaskészítmény létezik, ki kell kísérletezni, kinek melyik nem okoz székrekedést.

 • 2012.04.04 13:10:53pillae

  a szekrekedes ellen bevalhat a napi egy-ket pohar kaukazusi kefir. feherje is van benne, kalcium is es az emesztest is segiti.
  csirke es pulykahus pedig nem hogy szabad, hanem kotelezo a magas feherje, de alacsony zisrtartalom miatt. nyilvan nem nyersen, de ezt tobben elottem mar leirtak.
  a foldes novenyeket - amit lehet meghamozva es - megmosva lehet es kell is enni.
  panikkeltes a kobon. remek.

 • 2012.04.04 13:26:18véleményt formálok

  A kaját kicsit eltúlzod, elég, ha a nyers húst és tojást száműzöd a toxoplazma és egyéb miatt. Csirke, pulyka úgyis csak akkor jó, ha jól meg van sütve, főzve, kacsamellet, bélszínt meg majd eszel később. Nem kell maszkban főzni, csak arra figyelj, hogy ne nyald le az ujjad - nekem ez ment a legnehezebben.
  Székrekedés ellen: nekem olyan vastablettám volt, ami kifejezetten hajtott (neoferofolgamma), receptre adják, két-három bogyó kellett volna naponta, de csak kettőt tudtam szedni. Amúgy a vesédet sokkal jobban megterheli, hogy nem iszol eleget (másfél liter az semmi).
  Fóliás, földes parát pedig gyorsan elfelejteni, baromság.

 • 2012.04.04 16:08:41Jetta13

  Ha már mindenki javasol én a tamarin lekvárt javaslom egy kis kanál belőle és kész a siker.Ízre sem rossz.Drogériában kapható általában. A krónikus székrekedéssel küzdő családtagjaimnak mind segített. :) Az ételeknél pedig tényleg az igaz, hogy mindent szabad de csak mértékkel,abból baj nem lehet. :)

 • 2012.04.04 16:19:38zsocsa

  a zöldség gyümi hús para nagy nagy baromság.honnan szerzed a vitamint ha eszerint hálos krumplit eszel egyedül.?nekem tök egészséges lett mind a 3 és ettem ittam zöldség gyümölcsöt.fóliásat is!!a nyers tojást (házi majo)mellözd persze nyers húst se egyél.a székrekdésre egyetlen ami bejött a parafin olaj. 1-2 evökanál.nem szivodik fel viszont lazit olajoz.tuti megoldás gyerekeknek is!nekem a gyerekorvos javasolta.

 • 2012.04.04 16:25:47zoldmandula33

  hát bakter, én azt csodálom, h van (már) egy élő gyereked...:)
  igazi paráztatós cikk...gratulálok. aztán nehogy kimenj az utcára, az veszélyes.

 • 2012.04.04 17:09:41kismorgó

  zoldmandula33:

  :DDDD

  A cikkírónak: látom, van baj! Nekem speciel nem volt ennyi időm ilyeneken gondolkozni, mert dolgoztam a 8. hónap közepéig. Ja, és szigorúan kerültem a többi kismamát, mert különben ilyen butaságokkal bombáztak volna, mint ez a kaja-para. Azért jó egészséget!

 • 2012.04.04 17:19:42zoldmandula33

  hátdenem?
  és még csak a 16.hétben jár..micsoda cikkek lesznek még itt.
  meg ugye elvileg ezt egyszer már megélte, és átértékelte ezt a rengeteg "hasznos" tanácsot.

 • 2012.04.04 17:22:13zoldmandula33

  mondjuk azt se nagyon értem, a 16. héten hova megy.
  ez biztos valami privát 4d-s nézegetős lesz...de mit néz?
  a 12-13 után a 18-20. heti genetikai uh-nak van értelme legközelebb..vagy nem?

 • 2012.04.04 18:34:19borboleta

  zoldmandula33
  :DDD pont ez jutott eszembe nekem is. Kedves posztoló! Ha mégis kimerészkedsz az utcára, akkor csak maszkban és oxigén palackkal tedd, mert ugye a légszennyezés....

 • 2012.04.06 12:45:07badabum

  Jajj de túl tecccikkk parázni.....:)
  Húshoz kesztyû stb. a mérgekrôl meg íme egy jó ki írás amirávezet még egyre szóval.....ha parázni akarsz tessék:
  [link]

 • 2012.04.06 13:24:57Csöpp (the one and only)

  Ezek mekkora baromságok... pffff
  Én eszek mindeféle zöldséget és gyümölcsöt, húst speciel egyáltalán nem kívánok, de semmilyet.
  Ja, és a padlizsánkrémet el nem tudom képzelni majonéz nélkül (házi fajta, tojássárga+mustár+olaj), és nem lett semmi bajom.
  Mikor Anyukámnak elmeséltem, h elvileg mennyi mindent nem ehetnék, többek között majonézt sem, csak nevetett, és tök igaza van.
  Minek kell saját magunkat stresszelni feleslegesen??!!??!!??!!??!?

 • 2012.04.08 10:27:48Rubicon

  Sose voltam terhes, de székrekedés ellen a ricinus olaj, fenolftalein tökéletesen bevált, nem tudom terhesen szabad-e ezeket.
  Továbbá ami tuti: az aszalt sárgabarack.
  Ezt próbáld ki és írd meg a sikert:)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta