SZÜLŐSÉG

Statisztika az ultrahangon. Terhesnapló 2.0

2012. március 20., kedd 08:54 |

Kata által jegyzett terhesnaplónk harmadik részében kiderül, mi mindenre jó helyszín az UH váró. Például agyalni.

Terhesnapló 2.0, elsô rész - rendelj egy rakás ovulációs tesztet és szexelj!

Terhesnapló 2.0, 2 rész - Ha hánysz, fiú lesz! (vagy lány)

stockfresh 89354 pregnant-woman-getting-ultrasound-from-doctor s

Mint az oroszok, annyian voltunk a legutóbbi terhesgondozáson is. A padokon hivatalosan öten férnek el, de általában hárman terpeszkednek rajtuk, mert mindenki elbarikádozza magát a másiktól a táskájával. A kispapák is helyet foglaltak. Nem zavarja őket, hogy mellettük nagy pocakkal álldogálnak a 32-34 hetes kismamák. Én a 13 hetes pocaklakómmal nem is remélhetek ülőhelyet, de nem baj, pár óra alatt sorra kerülök. Meg hátha észbe kapnak és átadják a helyüket a kispapák. De nem adják. Rendületlenül ülnek és simogatják a párjuk kezét. De olyanok is vannak, akik belefeledkeznek a csókolózásba. Szép dolog a szerelem, de nem itt kell ezt demonstrálni.

Míg várok, azon agyalok, hogy miről beszél a védőnő, hogy lehetséges, hogy az ő körzetében idén várhatóan csak 13 kismama szül. Szerinte azért van mindez, mert rossz kerületet kapott. Nem, nem a putrikra gondol, mert ott potyognak a ,,kölykök", hanem a gazdagokra. A jómódúak ugyanis nem vállalnak gyereket, legfeljebb egyet. A szakember szerint azért, nehogy osztozkodniuk kelljen a csemetéknek a vagyonon. Szerintem meg felmérik, hány csemetét tudnak tisztességesen elindítani az életben.

Én mindenesetre javítom a statisztikát a második terhességemmel. A korommal meg rontom. Én, aki mindig azt mondtam, hogy nem 30 évesen kell szülni, megkaptam. Majdnem 33 voltam, amikor a lányom világra jött, mire ezt a várandósságot befejezem, lassan elfújhatom a 35 gyertyát a születésnapi tortámon. A statisztikák értelmezői szerint ijesztő, hogy a nők egyre inkább 28-29 évesen vállalják az első babát. Mert előbb mindenki munkát, pénzt, lakást akar és csak utána gondol a családalapításra. Azt már én teszem hozzá, hogy vagy idő kell, hogy megfoganjon a magzat.

Szóval ültem a terhesgondozáson és nézem a statisztikusok szerint hozzám hasonlóan gazdag, egzisztenciát hajhászó nőket és pasikat. Az átlagéletkor bőven harminc fölött. Én még a fiatalabbak közé tartozom, az idősebbek 42-45 körül vannak. A legfiatalabb, 25 körüli az a nő, akit bilincsben hoznak terhesgondozásra. Négy rendőr kíséri. Mert ezeknek minden jár - súgja a szomszédja fülébe a mellettem ülő asszony. Szerintem meg inkább a magzatnak jár, hogy a körülményekhez képest egészségesen szülessen. Lesz neki elég baja az anyja miatt, már eleve az, hogy egy börtönben tölti élete első napjait.

Gyermekszületések száma hazánkban

2001: 97 047

2002: 96 804

2003: 94 647

2004: 95 137

2005: 97 496

2006: 99 871

2007: 97 613

2008: 99 149

2009: 96 442

2010: 90 335

(Forrás: KSH)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.20 10:19:36sony

  Vicces helyen lakhatsz, a jómódúak közé becipelt börtönlakóval :) Megírod, merrefelé laksz? Kisvárosban, nagyvárosban, Budapesten?
  Nálunk kifejezetten sok gyerek születik, nem ritka a 3, 4 gyerekes család, és a védőnőnek pont ellentétes tapasztalata volt a te védőnőddel szemben - pedig kifejezetten nem rossz környéken lakunk :)

  A kispapáknak szerintem bátran szólj legközelebb. Biztos átadják a helyüket, csak tudod, ilyenkor bennük is tombolnak a hormonok, különösen ha az első gyereket várják.

 • 2012.03.20 10:54:25zoldmandula33

  én azt nem értem, miért panaszkodik mindenki, hogy sokat kell várni az UH-n? miért nem mész korábban? ahova én jártam, ott f9kor kezdődött hivatalosan (de mindig elkezdték 8:15-kor), én mindig odamentem egy jó könyvvel+teával/tejeskávéval n8/f8-ra, és láss csodát, mindig bent voltam az első 3-ban úgy is, hogy pár doki előttem bevitte a saját betegét. 9-f10kor már vidáman dolgoztam.
  időben kell menni. és ez az összes többi vizsgálatra is igaz. vagy magándoki, és akkor meg időpontra mehetsz sok pénzért.

 • 2012.03.20 11:01:51zoldmandula33

  nem mellesleg a korai keléssel két legyet is üthetsz elcsapásra:
  - amellett, hogy hamarabb végzel és mehetsz a dolgodra, elkerüleheted az ilyenkor elkerülhetetlen beszélgetéseket más (esetleg unatkozó) addig ismeretlen kismamákkal, illetve
  - a mostani remek influenza szezonban elkerülheted a magukra (és ezáltal másokra sem) ügyelő kispapákat/kísérőket, akiktől remek kis betegségeket kaphatsz el most, hogy nem szedhetsz jóformán semmilyen gyógyszert.
  ezt a finoman rasszista hozzáállást én is akartam említeni az első hozzászólásomban..hogy ezzel nem leszel népszerű akkor sem, ha vannak, akik hasonlóan gondolkodnak a dologról.

 • 2012.03.20 12:05:07Renchy

  Nálunk az UH-ra időpontot kell kérni (nem magándoki, a nagy UH-kat a kórházban végzik), de így is előfordul, hogy csúsznak fél-egy órát. Azonban 3-4 kismamánál és kísérőiknél még nem tartózkodtunk többen a váróban.
  Én egyszer akadtam ki, amikor anyuka a második babáját várta, jött vele a férje, meg a 3 év körüli kicsi, aki ott sikítozott és a két nagymama. Ott paráztam 13 hetes terhesen, hogy minden rendben lesz-e a picimmel, azok meg ott zsibongtak...

 • 2012.03.20 12:19:00hokera

  Ajánlom mindenkinek figyelmébe az Idiocracy (Hülyék Paradicsoma) című filmet. Nem nagy durranás, de igen képen vágja az embert a gondolatfelvetése. (Ezt a ki és hány gyereket szül témához javaslom...)

  Egyébként meg nem tudom máshol hogy van, én az úri népeknek "proli" Kőbányán járok a Bajcsyba és a rendelőintézetébe terhesgondozásra, mivel itt lakom. Ehhez képest minden különösebb választott orvos, magánrendelés és hálapénz nélkül időpontra megyek minden vizsgálatra, az ultrahangra előre kiadták az összes időpontot hónapokkal előbbre, hogy ebből már ne legyen gond később, van elég ülőhely, és ha valaki eddig udvarias volt velem, az kizárólag az "egyszerű" nép fiai közül adódott.

 • 2012.03.20 13:41:18Foxhunter

  zoldmandula33
  Szep ez a levezetes a korai idoponttal kapcsolatban, de nem biztos, hogy a nagyobb gyereket fel 7kor le tudja passzolni ahhoz, hogy elso legyen a rendelesen.

 • 2012.03.20 13:49:39zoldmandula33

  más is megoldja:)
  ha nem "csak" emiatt, de bármikor jöhet olyan szituáció az életben, hogy ilyesmit meg kell tudni oldani.

 • 2012.03.20 14:45:20tündérborsó

  Szólni kell, ha le akar ülni az ember. Senki nem fog megsértődni.
  Amúgy 13 hetesen én még javában bicikliztem, nem is látszott rajtam semmi, ha már most "jajénterhesvagyok" van, akkor mi lesz később?
  A 21. hétig dolgoztam, mint kollégiumi nevelő, tehát nem egy kényelmes légkondis irodában, hanem futkosós melóm volt. Aztán még 38 hetesen elmentem a "gyerekeim" ballagására. A kollégák sápítoztak, hogy hogyan mertem buszozni?
  Persze a terhességet lazábban kezeltem, mint a gyereknevelést. :)

 • 2012.03.20 15:00:44padme

  Én teljesen tudok azonosulni a post írójával. A SOTE Női I.-re járok, és teljesen mindegy mikor megyek (akár időpontra, akár nem) mindenhol (labor, UH, terhesgondozás) a táskák és a kispapák a fáradtak, derékfájósak, akiknek ülni kell, és én sem az a fajta vagyok, aki rászól másokra, hogy álljanak fel. Rasszizmushoz ennek semmi köze, de amikor az egyszem kismamát 5 gárdista kinézetű kopasz kíséri el (nem tudom kiktől féltik ennyire az anyukát), nem szívesen kötök beléjük, hátha kapok egy pofont. Arról nem is beszélve, hogy mindenhol azt tapasztalom (bababoltban, a klinikán, védőnőnél), hogy a kismamák egymással barátságtalanok és ellenségesek; a cukorterheléses vizsgálatomkor konkrétan "csontos seggű"-nek nevezett az egyik kismama. No comment.
  A védőnői észrevételekről meg csak annyit, hogy mi nem lakunk burzsuj környezetben, mégis ugyanezt az észrevételt tette a mi védőnőnk is. A paneldzsungelban több a gyerek, mint az újabb lakóparkokban, mert ott a családok inkább akkor vállalnak gyereket, amikor valamennyire biztosak abban, hogy ki tudják fizetni a lakbért/törlesztőt ÉS meg tudják venni a gyereknek mindazt, amiről úgy gondolják, hogy a legjobb és a babának szüksége van rá. Nyilván lehet tesco esernyőre csukható babakocsit is venni 6 ezerért és nem kergettek senkit késsel az asztal körül egy Concord Neo-ért, de mégis, aki ezt fontosnak tartja, az valószínűleg idősebben, nagyobb anyagi biztonság mellett fog babát vállalni. Én is 31 éves koromig vártam...

 • 2012.03.20 15:59:43R2D2 & C3PO

  Há' lehet, hogy kicsit többet kellett volna várnotok, mert az önbizalmatok elég gyenge lábakon áll...

 • 2012.03.20 16:56:34kismorgó

  Én kivoltam a kispapáktól...Egyszerűen nem értem a dolgot, és valaki világosítson fel.
  Nálunk Apa 3 műszakban melózik... Eljött az első, meg egy 4d uh-ra, és ennyi. Egyedül is meg tudtam oldani a többit.
  Másoknak hogy van idejük ott csücsülni anya szoknyáján? Ja, és még ők néztek rám lesajnálóan, amikor látták, egyedül vagyok :D
  A másik, igen, sokszor ellenségesek a kismamák egymással, mintha rivalizálnának. De nekem vannak jó tapasztalataim is, konkrétan a szülés utáni pár napban a szobatársam nagyon hasznos dolgokat mondott- második gyerekét szülte.

 • 2012.03.20 17:21:28pantlikaskiralylany

  Hülyeség az, hogy azért várok a gyerekkel, hogy mindent megadhassak neki...
  Egyszerűen nincs jó időpont, mindig van, ami miatt éppen nem aktuális. Aztán mikor feleszmélnek benne vannak a korban. (hozzáteszem én sem 20 évesen szültem)
  Mindent meg lehet oldani, csak akarni kell :-)
  A Concord Neo babakocsi anyukának fontos nem a gyereknek... Neki édes mindegy miben tologatják, ha egyébként foglalkoznak vele, nem pedig bekapcsolják neki a tv-t...

 • 2012.03.20 17:44:04keptelen kepkeret

  En 30 vagyok,7.hetes terhes,elso baba,nem terveztuk,es konkretan nem erdekel a karrier(na joo ez igy nem igaz,de a klasszikus ertelemben vett head of pr egy multinal tapasztalaton mar tul vagyok:-)Sosem akartam gyereket,most megis hihetetlenul boldog vagyok,hatalas erzes allapotosnak lenni,fogom a hasam es vigyorgok,ez pedig egy megrogzott szules-ellenes notol nem rossz,igazi fejlodes:-))Amiota elkezdtem babakocsit nezelodni azota dobbentem ra,h kismama korokben ennek komoly jelentosege van,marmint h kinek milyen a babakocsija:-))Kessz,ez tok vicces,szerintem edesmindegy milyen marka a lenyeg,h mukodjon:-)Mondjuk en egy harom kerekut veszek,mert rendszeresen futok,de szivemszerint a markatlan,szazad eleji klasszikus babakocsit vennem,de az viszont tul nagy es tul kenyelmetlen.Amit furcsallok az az,h engem mennyire nem erdekel a baba kutyu vasarlas.Sot.Ma is volt egy remek beszelgetesem egy kismama boltban ahol csinos terhes ruhat kerestem s meretben,es akkor egy no kozli nevetve,h ha ha meg ugyis hizni fogok.Mondtam neki h ha ha sportember vagyok eve ota,futok,egeszsegesn etkezem,es a terhesseget max 4 kg plusszal fogom zarni,nem mindenki lesz balna:-)))

 • 2012.03.20 22:30:44zoldmandula33

  jóhát ha ennek a fele így lesz, akkor is összeteheted a kezed.
  azért ne stresszelj rá már most ilyen nagyon..mert nagy lesz a pofára esés:)

 • 2012.03.20 22:33:36zoldmandula33

  btw még nem láttam olyan "head of hr"-est, akinek ennyire rossz a helyesírása/stilisztikai érzéke.
  francba, h nekem mindig csak "nagy" munkaadó jutott:D

 • 2012.03.20 22:36:10zoldmandula33

  oh, bocsánat pr..pr..bármi legyen is az:D

  na jó, komolyra fordítva, a többiektől viszont elnézést, akik nem értettek egyet. azért tartom, h igenis, ki kell állni magadért, mert ez még csak az eleje, és még sokszor és szokat kell majd sorban állni ezért/azért..míg a gyerek önálló nem lesz.

 • 2012.03.21 10:45:14kismorgó

  kedves keptelen kepkeret!
  Várd ki a végét, és ne legyenek nagy elvárásaid önmagaddal szemben, mert tényleg nagy lesz a pofára esés. Hidd el!- ezt egy NEM bálna írja :D

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta