Utolsó pillanatok – ezekkel a könyvekkel nem lőhetsz mellé (karácsonyi könyvajánló 2. – gyereknek, anyának, apának)

Csupa szívből jövő könyv mesékkel, foglalkoztatóval és komoly történettel kicsi, nagyobb és még nagyobb gyerekeknek. Bónusz: ezúttal gondoltunk az anyukákra és az apukákra is, és ajánlunk néhány olyan könyvet is, amelyek egészen biztos, hogy tetszeni fognak annak, akinek szánjuk: szuper sportkönyv, AD/CD, sütik és elképesztő kreativitás.

Jó választás gyerekeknek:

 

Vilma ruhái – Vilma levese

44345

Vilma igazi mesevilágot képes maga köré varázsolni. Meg sem lepődünk azon, hogyan kerül a levesbe karamelles medve, vagy éppen hogyan változik egy ruha igazi királylányruhává.

Amióta tesztolvassák a Vilma-könyveket, Lara és Nóri nem hajlandóak mást olvasni. Kötelező elem oviba menet, ez van - felváltva - a hónuk alatt othon, és amikor leülnek, hogy olyan ikermód eljátsszanak, egy hete csak a Vilmát színezik, vagdossák, tervezgetik.

Azt hiszem, ilyen egy tökéletes ajándék. (De ha ezt így előre ellőttem, mit kapnak karácsonyra?!)

 

Maszat-sorozat

Végre van új Maszat-könyv! - lelkendezik telefonjába mellettem egy anyuka a könyvesboltban. Fel is kapom a fejem, mert Maszat nálunk hatalmas nagy kedvenc volt, és biztos vagyok benne, hogy az új is az lesz, főleg, mivel pont itt tartunk: a színeknél és a számoknál. Maszat megszámolja, hány darab dömper, kuka, galamb vagy épp' csiga kerül az útjába, és arra is rájön, vannak dolgok, amelyekből csak egyetlen egy lehet...

 

Hanna és Gubanc

Elsőre gyanúsan ismerős volt a könyv, és tényleg, ugyanaz a Kőszeghy Csilla jegyzi, aki a Bumburit... Bumburi pedig jó barátja Pankának, tesztolvasónknak, aki egy igazi kutyamániás négyéves (láttatok már gyereket aki minden egyes kutyához odamegy simogatni? Na ő Panka). Hanna és Gubanc  picit kevésbé fogta meg, mert valamivel nehezebb a történet, de ha a szülő képes jól interpretálni a történetet (amolyan Beugrósan), szuper mese kerekedik belőle.

Kutyaszerető ovisoknak garantált siker.

 

A virág utcai focibajnokság

A szemtelenül fiatal író valódi mesevilágot tár az olvasó elé: én hét-nyolc évesen imádtam az ehhez hasonló történeteket. A Virág utcában mindenki focimániás, legfőképpen a Kovács család, azon belül is Nagyi, alias a Gólkirálynő. Ő amolyan önkéntes edzőként vezényli a Virágbajnokságot, de amikor az intenzívre kerül, Apu összeroskad, a család a szétesés felé indul, és... És egy kisfiún áll vagy bukik a végkifejlet, amelyig még lehet izgulni, nevetni és gólokat jegyezni. A könyv kiválóan tárja elénk azokat a kérdéseket és kétségeket, amelyekkel egy hétévesforma gyerek találkozhat, ráadásul, nem árulok el nagy titkot, a megoldás is közel.

 

Tulipánháború

Van egy ország, ahol az alattvalók mind húslevest esznek meg betűtésztát. Mind utálja is. Kivéve a király fiát, Habakukot, aki imádja. És miután megette, indulhat hőstetteket végrehajtani – elvégre ezt csinálják a királyfiak.

Csakhogy néha balul sül el a dolog, ilyenkor például Habakuk királyfi feje helyén kelkáposzta kerekedik, meg el kell menni Manóországba az elcserélt hugiért, de ott persze nem pont ugyanúgy mennek a dolgok, ahogyan tervezve voltak. De a kisfiú (akivel minden kisfiú azonosulni lesz képes) minden feladatot meg tud oldani, sőt, ha majd kijárta iskoláit, még egy királylány is várja majd.

 

A csúnya királyfi és a szép királykisasszony

Benedek Elek klasszikusa új köntösben: a Csimota Kiadó, újragondolva a mesét, nem csak csodaszép kiadásban, de mélyebb gondolatisággal bocsájtotta útjára a csúnya királyfi és a szép királykisasszony meséjét.

Eszerint a más nem feltétlen csúnya, sőt, ha a dolgok mélyére néz az ember, még az is lehet, hogy több a hasonlóság a mások és a nem-mások között, mint azt elsőre gondolnánk.

Élvezetes mese kicsiknek és nagyoknak.

 

Ezt válaszd Apának:

 

AC/DC - High Voltage Rock'n'Roll: A hiteles, képekkel illusztrált történet

Üdítő színfolt a zenei könyvek vaskos kínálatában ez a könyv, amelyet nem csak nagy hírverés övez, de meg is érdemli azt. Phil Sutcliffe elképesztő részletességgel tárja elénk a banda teljes történetét a sydneyi indulástól a teltházas koncertek és a világhír felé.

A gazdagon illusztrált könyv megannyi sosem-látott felvételt is tartalmaz, amelyeken megelevenednek a bandatagok mindennapjai, az ikonikussá vált mozdulatok és mindaz az energia, izzadtság és négy évtizednyi rock'n'roll történelem, amely a bandát jellemzik.

Szinte biztos, hogy Apa örülni fog neki.

 

500 hihetetlen történet a sport világából

Ha sport és humor, hát nekem elsőre a Dire Straits ugrik be. De amikor a kezembe vettem a könyvet, rájöttem, hogy van sokkal, sokkal jobb is. Az Aréna kiadó köynve ugyanis 500 olyan hihetetlen, furcsa, vagy éppen vicces szituációt és történetet mesél el a sport világából, amely nem csak a sportrajongókat, de még az otthon ülő háziasszonyokat is megnevetteti. Megtudhatjuk, hogy Goran Ivanisevic egyszer azért adott fel egy meccset, mert mérgében az összes ütőjét eltörte, hogy Washingtonban azért nem volt évtizedekig baseball mert a szurkolók tönkrevágták a stadiont, és hogy Michael Jordan fénykorában évente több pénzt kapott a Nike-tól, mint a cég malajziai munkásai összesen.

Ha Anya boldog, mindenki boldog:

 

Finomságok ajándékba

Imádok egyedi ajándékot adni. De két gyerek mellett nem nagyon van időm arra, hogy kényelmesen el tudjak menni vintage dolgokat vagy különleges kiegészítőket vásárolni (és sokszor még a boltig se jutok le). De mindig készen állok egy kis kihívásra – már csak emiatt is nagyon ajánlom ezt a könyvet, amely nem csak csokis trüffelt, áfonyás vajkaramellát vagy éppen gránátalmás gumicukrot tanít meg készíteni, hanem azt is megtudom belőle, hogyan csináljak nekik dobozt és hogyan hasznosítsam a befőttesüvegeket.

Mit nekem az időhiány – az étvágygerjesztő finomságokért akár fenn is maradok.

 

Lawrence Block: Betörő-sorozat

Bernie Rhodenbarrt nem lehet nem szeretni. Barátságos figura, akire rá lehet bízni, hogy locsolja a szomszéd virágait, aki mindig köszön a lépcsőházban, és akinek soha egy hangos szó nem hagyja el a száját. Egyedül választott hivatása okozhatna némi szemöldökhúzogatást – Bernie Rhodenbarr ugyanis betörő. És akármilyen jólelkűen és ártatlanos eleganciával művelje is szeretett szakmáját, azért a legtöbb embernek ez az aprócska tény elég lehet ahhoz, hogy ne szeresse hősünket. De mivel a legtöbb ember nem tudja, hogy Bernie mivel tölti éjszakáit, mégis inkább szeretik őt.

Pedig ha jó lakásuk van Manhattanban, nem kéne.

 

Tilda Alkotóműhelye

A Tilda-könyvek könnyen minden hobbikézműves álmát megtestesítik: csodaszép kiadványok, melyekben egyedi tárgyak várják vállalkozó kedvű alkotóikat. Tilda alkotóműhelye egy olyan kirándulásra invitál, amelynek során megismerhetjük az északi népek csodáit, letisztultságát, és megidézhetjük mindezt az elkészített tárgyakban a fejkendőtől a táskáig, a különféle szobadíszektől a ruhácskákig.

Anya ennek garantáltan örülni fog – csak adjunk neki hozzá némi szabadidőt is, hogy elképzeléseit megvalósíthassa.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek