SZÜLŐSÉG

Mellek és szívás, szó szerint

2011. október 11., kedd 21:01 |

Annyira nem durva a helyzet, viszont éjjel van, ülsz otthon (vagy a kórházban), és azon agyalsz, hogy a fenébe is megy ez. Egyik kézben a mell, másikban a mellszívó... ÉS MOST?!

Ha van lefejve tej, valamiért mindig nyugodtabb vagyok. Nagy baj nem lehet, a kicsi nem hal éhen – jelezte ilyenkor a bal agyféltekém, és én az első napok izgulása ellenére is képes voltam aludni. Legalább két órát. És ha nem volt elég a mellemben a tejci, akkor megmelegítettem a hűtőben lévőt. Juhéjj.

De hogy is megy ez?

Előszöris be kell szerezni egy mellszívó készüléket. Hogy melyik a legjobb, azt nem könnyű eldönteni, mert bár itthon jóval kisebb a választék, mint akárcsak a szomszédos Ausztriában, azért méret, forma és típus alapján van mit molyolni. Az alapvető, és egyáltalán nem annyira egyszerű eldöntendő kérdések a következők:

- hol fogod használni a készüléket? Mert ha midenhová magaddal cipeled, válassz egy könnyen kezelhető eszközt!

- milyen gyakran használod majd? Mert nem mindegy, mennyire időtállóak az anyagok.

- mennyire kell majd gyorsan a lefejt tej? Ikreket nevelők tudják, ez mennyire kardinális kérdés, és igen, van olyan elektromos pumpa, amelyik egyszerre mindkét mellből feji a tejet.

És persze az örök jolly joker: mennyi pénz van rá? Ez jellemzően a döntő kérdés.

Itt kanyarodhatunk vissza a korábbi kérdéshez, és választhatunk egy, a kórházban bérelhető mellpumpát. Ha még mindig nagyon tanácstalan vagy, keress meg egy szoptatási tanácsadót (pl. lll.hu), és gyakorlatias válaszokat kapsz majd minden különleges kérdésedre.

Gyakorolj!

Mert ez az egész azért nem annyira egyszerű. Időt kell adnod a testednek, hogy megszokja, akkor is kell a tej, ha nem az a pici száj kéri – elvégre is arra van berendezkedve, nem egy libabőrzően hideg műanyagra. Elsőre örülj, haéppen meg tudod tölteni az üveg alját – és ne add fel!

De ne is fájjon.

Oké a mellszívás nem a legszuperebb dolog az egész gyerekvállalásosdian, de azért korántsem szörnyű dolog. Ha fáj, húz, csíp vagy kínoz, hagyd abba, valamit rosszul csinálsz! Ilyenkor lassíts, helyezd át a készüléket, vagy - egyes kszüléknél - enyhítsd a szívóerőt. Ha sehogysem megy, ideje egy új pumpa után nézni.

Pozíció

Helyezkedj el kényelmesen és relaxálj. Nekem anno a délután közepe vált a legjobb mellszívási időszakommá, úgyhogy eldőltem a kanapén és néztem a Szívek Szállodáját. Mert például a tévénézés is segít, közben tényleg kiválóan lehetett fejni. Mások mondjuk babaképekre és -hangokra esküsznek, nekem az nem ment.

Mennyi az annyi?

Minél többet fejsz, annál jobban stimulálod a melleidben lévő mirigyeket a tejtermelésre. Persze az is számít, melyik szakaszban vagytok, nekem az elején nagy nehezen sikerült kifacsarni magamból 10-15 ml tejet, később (meg amikor a gyerek nem evett) simán ment a 1.5-2 deci.

A tej az arra való zsákocskákban vagy gyűjtőpoharakban tudod elhelyezni, és mélyhűtőben fél évig is eltartható.

Mikor hagyjam abba?

Ne fejd túl a melleid annak reményében, hogy majd egyszercsak beindul a dolog! Hagyd abba, ha már 2 percig semmi nem jött, vagy ha 20 percnél hosszabb ideig fejnél.

Van, aki akkor feji le a legtöbb tejet, amikor a babája a közelében van – és van, akinél az ellenkezője működik. Van, akinél kell a bőrkontaktus, és van, aki ettől függetlenül tud sokat lefejni. Találd meg azt a helyet, állapotot, amelyben jól érzed magad, és hidd el, nemsokára folyni fog a tejci...

Kiolvasztás

Mindig a legrégebben eltett tejjel kezdd. Állitsd a zacskót forró vizes pohárba és néha ellnőrizd a hőmérsékletet. Az anyatejet nem szabad mikrózni! - értékes tápanyagokat veszithetsz vele, ráadásul a mikró olyan forró pontokat építhet fel a tejben, amelyek aztán megégethetik a kicsi nyelvét.

Tisztaság

A mellszívót minden használat után alaposan el kell mosni és 4-5 naponta sterilizálni kell egy edény forró vízben (vagy otthoni sterilizálóban). Ha ezt nem teszed meg, a pumpában lévő tej besavanyodhat és komoly gyomorproblémát okozhatsz gyerekednek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.10.11 22:09:20Figyel Castro

  Én azt a hibát követtem el, hogy olyanra hallgattam, aki sosem szoptatott. Tudom, hülye vagyok... Kézi mellszívót vettem, (ő azt mondta, a gépi nagyon fájdalmasan dolgozik) ami semmit nem ért nekem. Szerencsére nagyon ritkán kellett használnom, ha Apának kellett a babát megetetnie, vagy ha 1-2x hatalmasra nőtt valamelyik cicim. Még kézzel is többre mentem. 10-20 millit tudtam csak fejni vele, miközben a baba kizárólag anyatejjel lakott jól, 5 napos korától, innen működött a kereslet-kínálat is. Mondjuk a lefagyasztott tejet nem is tudtam felhsználni, a babuci sztrájkba lép, ha cumisüveget lát :)

 • 2011.10.12 00:28:39sony

  A kézi mellszívó előnye, hogy változtatni lehet a fejés tempóját. A gyors fejés stimulálja a mellett, és felpörgeti a termelést, a lassú viszont csak kiüríti a mellet (amikor már jön a tej, fent kell tartani a vákuumot, így a tej kicsorog, de a mellet nem stimulálja semmi).
  Egy idő után nem a termelés felpörgetése a cél, hanem a feleslegtől való megszabadulás.

  Amikor én biztonsági tartalékot akartam, kialakítottam egy extra szoptatást, amikor a bébi fixen aludt. Könnyebb vele sikert elérni, és szoptatás után így nyugodtan be lehet aludni a baba mellé, nem kell idegeskedni, hogy mennyi jön, nem kell összeöntögetni a tejet. Ha a baba hirtelen nagyot nő, és megnő a tejigénye, pár nap múlva követi a termelés a rendes szoptatási időben is. Amíg ez nem történik meg, addig az extra szoptatási időben is iszik egy keveset :)

  Én a gyerkőceim fél éves koráig fejtem, de csak az elsőnél fagyasztottam le a tejet. Hihetetlen felszabadító érzés 20 liter tejet lehúzni a WC-n. :) De azért másodjára inkább egy tejtesónak adtam a lefejt tejet, harmadjára pedig a nagyobb gyerekeimnek :)

 • 2011.10.15 21:48:27Foxhunter

  Mielőtt bárki vadul nekikezdene a fagyasztásnak, próbálja ki, hogy a baba megeszi-e a fagyasztott tejet - az enyém nem ette meg, így kár volt fölöslegesen gyűjtögetni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta