Amiért fontos az anyatej – most van az anyatej hete

A tegnapi Anyatejes Táplálás Világnap okán öszeszedtük az érveket a szoptatás mellett. Kicsit elfogult írás következik.

Nem hiszem azt, hogy minden anyának igenis szoptatnia kell. Nem gondolom, hogy ha valaki nem szoptat, rossz anya, és azt sem, hogy bárki szoptathat, mert ahhoz csak elszántság kell. Egyszerűen azt gondolom, ha sikerül szoptatni, azzal azért nagyon jót tehetsz a gyereknek.

Persze ez relatív. Attól, hogy szoptatsz, nem fogod tudni megvédeni mindentől, attól még köhöghet, lehet félős és sajnos az allergiákat sem feltétlen lehet kipipálni. De az anyatej nagyon sokat jelent anyának és a gyereknek egyaránt.

Az anyatej jó

Az anyatej összetételét nagyon szeretnék reprodukálni, de az lehetetlen. Az anyai érzelmekkel és aggyal összeköttetésben a mell ugyanis mindig a megfelelő italt állítja elő: hőmérséklet, tartalom, tápanyagok, mind-mind a lehető legjobb állapotban és a csecsemő pillanatnyi igényeinek megfelelően. Egy táplálás során háromfogásos menüt biztosít: először jön a kis kalóriatartalmú, szomjoltó első tej, majd a főzelékszerű főfogás, és végül a zsírban gazdag desszert, ami csillapítja a baba éhségét.

Az anyatejben olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert, csökkentik a bölcsőhalál és az I. és II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, különösen akkor, ha a babákat kizárólag anyatejjel táplálják. Az anyatej élő immunanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a csecsemő fejletlen védekező rendszerét és aszerint változnak, illetve módosulnak, hogy az anya környezetében milyen kórokozók és fertőzések fordulnak elő. Ha például az anya náthás lesz, az ellenanyagok rövid időn belül megjelennek a tejében is. Ennek köszönhető, hogy a szoptatott csecsemő vagy el sem kapja, vagy enyhe formában vészeli át a betegséget. Klinikai tanulmányok egész sorában mutatták ki, hogy a tartósan szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésekben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben.

A szoptatás az allergiás megbetegedések kockázatát is csökkenti. Feltételezik, hogy ebben nem csupán a leggyakoribb allergének (tehéntej, szója, azaz a tápszeralapanyagok) mellőzésének van szerepe, hanem az anyatej gyulladáscsökkentő hatóanyagainak is. Az anyatej laktoferrin nevű fehérjéje megköti a vasat, így ez elburjánzásukhoz vasat igénylő kórokozók (pl. coli, staphylococcus, streptococcus) kevésbé tudnak elszaporodni. A laktoferrinnek ezen túlmenően ún. immunmodulátor szerepe is van, vagyis fertőzés esetén beindítja a csecsemő saját interferon-termelését.

És még: orrcsepp, sebes mellbimbó gyógyítója, satöbbi

Az anyatejet gyulladáscsökkentő összetevői arra is alkalmassá teszik, hogy náthás baba esetén orrcseppnek használjuk (én sokáig matekoztam, végül egy pár cseppet a mellszívóval kiszívtam és azt adagoltam cseppentővel a gyerek orrába). A kisebesedett mellbimbóra is jó hatással van, illetve segít megelőzni a mellgyulladást is, szoptatás után tehát érdemes egy kevés tejet a mellbimbóra kenni és hagyni megszáradni. Még akkor is, ha ettől az embernek tejszaga lesz. Ha szoptatsz, amúgy is az van:)

Anyának is jó

Nem csak lelkileg jó a szoptatás: az anyáknál csökkentheti a mellrák vagy a csontritkulás
kialakulásának kockázatát, és valamiért a szoptató anyák között kevésbé jellemző a szülés utáni depresszió. És talán az sem véletlen, hogy olyan sztárok álltak a tartós szoptatás zászlaja alá, mint Catherine Zeta-Jones, Angelina Jolie vagy Christina Aguilera.

De a legfontosabb, hogy a gyerek szeretetben nőjön fel. Szoptatás ide vagy oda.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek