SZÜLŐSÉG

Girlpower - 5 harcias anya, aki szimbólum lett

2011. július 27., szerda 14:19 |

Nem újdonság, hogy egy anya bármire képes a gyerekéért, akár ölni is, ha rákényszerítik. Alapjáraton persze sokkal inkább a gyengéd gondoskodás és az odaadó szeretet jut eszünkbe az anyaság fogalmáról – de mi van akkor, ha egy anya elsősorban uralkodó, akinek a mindennapi feladataihoz tartozik, hogy életről és halálról dönt?

A Mother Nature Network válogatásából szemezgetve olyan harcias anyukákat gyűjtöttünk össze, akik anyaként folyamatosan a saját és a gyerekeik érdekeit tartották szem előtt, olykor a gyilkosságtól sem riadva vissza. 5+1: királynők, és egy harcias környezetvédő.

Olümpiasz, Nagy Sándor makedón király és hadvezér anyja

III. Alexandrosz, azaz Nagy Sándor makedón király, a történelem egyik legnagyobb hadvezére és hódítója állítólag anyjától is örökölte messze földön híres vagányságát. II. Philipposz makedón király szám szerint 4. feleségének már az ókorban is meglehetősen rossz híre volt, a történetíró Plutarkhosz egyenesen azt állította róla, hogy vallási meggyőződésből kígyókkal aludt. Amikor férje újabb feleséget hozott a házhoz, Olümpiasz önkéntes száműzetésbe vonult, és csak a férje elleni merényletet követően tért vissza (egyesek szerint ebben is benne volt a keze).

Ezután nemes egyszerűséggel meggyilkoltatta az új feleséget és annak csecsemőjét, hogy biztosítsa fia helyét a trónon, és állítólag a volt férje egy másik gyerekét is megmérgeztette. Azt, hogy valóban ilyen kegyetlen volt-e Olümpiasz, nehéz megmondani - mondja a pennsylvaniai King's College történésze, Brian Pavlac. A történelem nagyasszonyait egyébként is szeretik különösen kegyetlennek és gonosznak beállítani.

Kleopátra egyiptomi királynő

Az anyaság kiemelkedő szerepet töltött be az ambiciózus és a kudarcot nem ismerő Kleopátra uralomra törésében. Julius Caesarral és Marcus Antonius-szal folytatott kapcsolata és a tőlük született gyerekei (Caesartól egy, Antonius-tól három) megalapozták politikai befolyását Rómában és szabad kezet biztosítottak neki az egyiptomi uralkodáshoz. A trón megtartásához viszont szüksége volt egy férfi társra, akit meg is talált Caesartól származó fiában, Caesarion-ban („kis Caesar”). 22 év uralkodás után, 39 évesen halt meg, miután Octavianus legyőzte őt és Antoniust.

Medici Katalin francia királyné, 3 király anyja

Medici Katalinról nem igazán mondható el, hogy túl szerencsés körülmények között kezdte volna pályafutását: idegenként érkezett a francia udvarba és egy olyan herceghez ment feleségül, aki egy másik nőt szeretett. Kezdetben olyan személynek számított, akit bármikor elmozdíthattak volna – mondta Brian Pavlac. De 10 évvel később fordult a kocka: Katalin örökösöket kezdett szülni. Férje, II. Henrik halálakor egyik fiuk mindössze 15 évesen lett király, hogy aztán 1 évvel később gyorsan meg is haljon: ezután a 10 éves IX. Károly következett, aki mellett Katalin régensként szőtte a szálakat. Harmadik fiát, III. Henriket szintén megbízható tanácsadóként segítette. Bár nem volt egy politikusgéniusz, mindent megtett a fiaiért és azért, hogy együtt tartsa a családját.

Mária Terézia

A többek közt az osztrák főhercegnői címet is viselő magyar és cseh királynőt legendásan sok, egész pontosan 16 gyerekkel áldotta meg az ég - gyakorlatilag 20 éven keresztül folyamatosan állapotos volt. Bár Medici Katalinhoz hasonlóan kezdetben rá sem építettek túlzottan, 1740-ben határozottan vette a kezébe az irányítást, reformjaival jelentős mértékben átalakította – többek közt – az egészségügyet és az oktatást.

I. Izabella kasztíliai királynő

Az Egyesült Államok történetében Kolumbusz Kristóf útjainak támogatójaként tartják számon, de nagy szerepet játszott a Spanyol Királyság egyesítésében is. Férjével együtt keménykezű uralkodóként és a spanyol inkvizíció elrendelőjeként vonult be a történelembe. Mindeközben 6 gyereket szült.

+1: Erin Brockovich

Végül, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni a 2000-es Erin Brockovich című film révén világhírűvé vált jogi asszisztenst, akit az említett moziban Julia Roberts alakított. A történet, amelyen a film alapult, még a kilencvenes évek elején esett meg: Brockovich és főnöke egy kaliforniai kisvárosban, Hinkleyben figyelt fel arra, hogy egy áramszolgáltató mérgező anyagokkal szennyezi a város vizét, ez pedig összefüggött az ottani tömeges megbetegedésekkel. Az egyedülálló anyuka végül addig példátlan, 333 milliós kártérítést harcolt ki a város károsultjai számára. Néhány hónapja egyébként felröppent a hír, hogy a cég a gyanú szerint megint toxikus anyagokat enged a környezetbe, Brockovich pedig ismét vízmintákat vesz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.07.27 15:20:42Attilajukkaja

  A cikk nem az anyakrol szol, hanem olyan hatalomehes nokrol, akik neha csak a gyermekeik reven tudtak elerni azt, amire vagytak. Az anyasag itt csak azert johet szoba, mert az illeto XX kromoszomaval szuletett.
  Mas nok pedig amugy is ambiciozusak voltak,...mellesleg szultek is. Nem ertem, a poszt irojanak valojaban mi is a mondanivaloja, mit rejtett el a hangzatos cim moge?

 • 2011.07.27 15:31:52[megmondoember]

  Annyira harcias anyákkal, mint ezek, ma is tele van a világ. Csak ma már akaratos pcsának hívják az ilyeneket. Ezt leszámítva nem sok változott persze, mert utóbbiak is más fszával szeretik verni a csalánt, azaz apjukkal végeztetnék ki a szomszédot, pont úgy, ahogy az említett hölgyek sem maguk vívták meg a csatáikat, hanem szolgáik ezreit, tízezreit küldték a halálba miattuk. Hogy ebben mi a tisztelendő, azt el nem tudom képzelni. Persze, beteg világunkban már mindent tisztelni szokás amit így nő tesz, csak azért, mert nő tette, függetlenül attól, hogy mi is az.

 • 2011.07.27 15:55:08Attilajukkaja

  [megmondoember]

  "harcias anyákkal, mint ezek, ma is tele van a világ"
  Idaig egyetertek veled.

  "említett hölgyek sem maguk vívták meg a csatáikat, hanem szolgáik ezreit, tízezreit küldték a halálba miattuk"
  Hja. Ez is stimmel. Persze a ferfiak is pont ezt tettek. Akkor is ez volt a divat,...mara sem valtozott sokat.

  "beteg világunkban már mindent tisztelni szokás amit így nő tesz"
  Na ezt mar nem! Kerek EGY peldat arra, amit azert tisztelunk, mert egy no tette es nem egy ferfi!
  A szules persze nem jatszik :o))))

 • 2011.07.27 17:20:47nephrin

  akik szimbólumok lettek, szerintem inkább...

 • 2011.07.27 18:13:11Mille38

  [megmondoember]
  "beteg világunkban már mindent tisztelni szokás amit így nő tesz, csak azért, mert nő tette, függetlenül attól, hogy mi is az."
  A cikkből az 1-5-ig emlegetett hölgyekről hoznál erre egy példát? Mert legfeljebb a Julia Roberts alakította Erin B. tette az, amit a cikkíró tiszteletre méltónak állított be. (A film egyébként nagyon jó, érdemes megnézni.)

  De tény, hogy nagyon sok jó, pozitív nőalakot lehetne említeni a történelemből, akik igenis lehetnének szerepmodellek a mai nőknek is. Jó lenne, ha az iskolákban is tanítanának ilyeneket.

 • 2011.07.27 20:50:11Niurka

  Erin B. gyerekei alkoholisták és drogosok lettek, ezt ő maga mesélte egy műsorban és nagyon nehezen hozta helyre a kapcsolatát velük.

 • 2011.07.27 20:54:47bejo

  Az kortárs ókori, középkori stb. történetírók, akiktől az infó nagy része a fenti nőszemélyekről származik, mind férfiak voltak, nemde? ;)

 • 2011.07.28 12:59:09tea fan

  Attilajukkaja

  "A cikk nem az anyakrol szol, hanem olyan hatalomehes nokrol, akik neha csak a gyermekeik reven tudtak elerni azt, amire vagytak."

  Kivéve Erin Brockovich. Bár nem is tudom, mit keres itt. Meg azért Mária Terézia is kilóg egy kissé a többi közül.

  [megmondoember]

  "az említett hölgyek sem maguk vívták meg a csatáikat, hanem szolgáik ezreit, tízezreit küldték a halálba miattuk"

  Ez éppen ugyanúgy igaz a férfiuralkodókra is, illetve bárkire, aki származása okán jutott hatalomhoz.

 • 2011.07.28 14:41:59Borstörő

  Igazából szerintem a legnagyobb anyatigrisek köztünk járnak... azok az egészen mindennapi, vagy nem egészen mindennapi anyukák...

 • 2011.07.28 14:43:22Borstörő

  Például ő:[link]

 • 2011.07.29 09:15:43kriszi

  Marie Curie, Mme Tussaud, Harriet Beecher-Stowe. Ha már...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta