SZÜLŐSÉG

Öööö...Szabó babáról szeretnék érdeklődni

2011. július 5., kedd 20:00

Kicsi Lány, Kis Pocok, Cica, Életünk Értelme hivatalosan Luca. De nekünk csak Kicsi Lány, Kis Pocok, Cica, Életünk Értelme. A nagyszülőknek Lili vagy Lujza. A dédnagyszülőknek meg a gyerek. Nem kell nemesi családba születni ahhoz, hogy több név illessen egy kicsit, mint ahány kilót nyom. Bevallom, nem mindegyik becenév: a család nagy része ugyanis hónapokig képtelen volt megjegyezni, hogy hogy is hívják a hercegnőt.

Tény, hogy mi sem segítettünk sokat a megszokásban. Az utolsó napokban találtuk ki, hogy Luca legyen. Sok név sokáig tartotta magát, a Lolával indítottunk, hónapokig befutó helyen volt a Laura, de szóba került az Alexandra, a Lilla és a Lili is. Úgy éreztük, mind szép, de egyik sem illik igazán a Kicsi Lányra.

Persze mindenkit halálra idegesített a tökölésünk és beszálltak a keresztelő-derbibe. Volt, aki bekarikázta az utónévkönyvben, hogy neki mi tetszik. Más csak az ebédnél ötletelt: mi lenne, ha Patrícia lenne? Vagy mit szólnátok a Zselykéhez? S a Zita hogy tetszik? Éva legyen! A családban mindenkit Évának hívnak - jelentette ki a nagymamám. Azt nem tette hozzá, hogy az elmúlt három generációból senki nem Éva. És a Krisztina? Nekem a Laura a kedvenc nevem - közölte ellentmondást nem tűrő hangon egy olyan rokon, aki nem a szívem csücske. A Laura itt esett ki a pikszisből, mert ha ennek a távoli nagynéninek ez tetszik, akkor csak azért sem lesz Laura. Jól van, tudjuk, mi sem vagyunk normálisak.

Szülés előtt két nappal végül egyezségre jutottunk: "Legyen Luca!" - mondta ki a férjem, én meg boldogan bólintottam rá. Erre valahogy nem is gondoltunk, pedig hányszor átlapoztuk a naptárat. Végül megszívtam, hogy nekem sem maradt időm, hogy ráálljon az agyam a névre. A kórházban ugyanis, amikor mentem (na jó, vánszorogtam a gátsebemmel) a kilométerekre lévő csecsemős nővérekhez, hogy érdeklődjek, mennyit szopott a gyerekem, kattogott az agyam. Hogy is hívják a lányomat? Nem, nem Laura. Akkor Lola? Vagy Lili? Nem, nem az. Nem jöttem rá. Végül annyit nyögtem ki, hogy Szabó babáról szeretnék érdeklődni.

Mire hazaértünk, Luca ezer nevet kapott. Evés előtt Kis Pocok, evés után Nagy Pocok volt, pelenkapakolás után Büdi Bogár. Mostanában evés után Disznócska. Mindenki megdöbben ezen  a becézésen, de aki látta már kanalazni, az belátja, hogy igazi, imádnivaló kis malac. A nagyszülők azonban viccen kívül becézgették hosszú hónapokon keresztül. Amikor először Lujzának hívta a nagyapja, azt hittem, csak poénkodik. De rájöttem, hogy nem. Aztán jött a nagyanyja, hogy hogy van a kis Lili. Mondtam, hogy azt nem tudom, de Luca, köszöni kérdését, jól van.

Az egyik dédnagyszülőnek a mai napig nem megy a Luca. Pedig már mindenhova felírta a lakásban: a gyógyszeresdobozokra, a noteszbe, a reklámújságokra. Mégsem tudja memorizálni. Múltkor megállított a nagymamám egyik szomszédja, hogy áruljam már el, hogy hívják a gyerekemet, mert a nagymama mindig mást mond. Mondtam, hogy jó lesz neki a Kicsi Lány is. Nem kell ezt cifrázni. De azért az sokszor eszembe jut, hogy mi lett volna, ha Lolának hívjuk a csöppséget. Vagy éppen Gvendolin, Gordána, Rufina esetleg Artemízia. Azzal hogy boldogulnának?

Névválasztás Magyarországon: Bence és Jázmin a favorit

A legnépszerűbb női keresztnevek listáját sokáig az Anna vezette, tavaly lett dobogós a Jázmin. A fiúkat leggyakrabban Bencének keresztelik a szüleik. Néhány természeti jelenség is átlényegült keresztnévvé, a fiúk akár Felhő, sőt Bérc, a lányok Eső, Zápor vagy Csermely „indián névre” is hallgathatnak. Magyarországon egyre több olyan történelmi név is akad, mint például Dante, Mohamed, Ramszesz, Horáciusz, Bohumil, Brájen és Robinzon, vagy a nők között Febrónia, Evengalina, Delfina vagy Tiara. Viszont nem nevezheti senki a gyermekét Jézusnak, Júdásnak, Kazettának, holott volt erre vonatkozó kérelem a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete felé. Sőt, a Nérót sem engedélyezték egy békéscsabai párnak, akik azt szerették volna, ha a gyermekük Frankó Néró névre hallgathatna. (Mindez a Honfoglalás című film nagy sikere idején történt, amelynek a főszereplője Franco Nero. A kisfiú végül László lett.) Hazánkban pillanatnyilag a leggyakoribb férfi keresztnév a László, ezt követi az István, József, János, Zoltán, Sándor, Ferenc, Gábor, Attila és a Péter. A női top tíz: Mária, Erzsébet, Katalin, Ilona, Éva, Anna, Zsuzsanna, Margit, Julianna, Judit.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.07.05 20:23:42lilomama

  Nagyon aranyos bejegyzés! Luca tetszik :-)

 • 2011.07.05 21:07:56Wallia

  Nálunk titok volt a gyerekek neve, amíg meg nem születtek. Csak én és a férjem tudtuk, illetve a kicsinél a nagyobbik gyermekem tudta a neveket. Ha valaki kérdezte, akkor mondtuk, hogy megvan a név, de titok, így nem volt semmi találgatás, ötletelés. Miután megszülettek, a telefonhívásból tudták meg a nagyszülők is, hogy Vilmos és Péter lett a két fiú.

 • 2011.07.05 21:48:02Rabyn

  :))
  Húgomat Flóra Boglárka névre "keresztelték" a szüleim, de az elmúlt 18 évben volt ő már minden. Cuncika, Bogica, Bogci, Boglárka, TE hülye!, Bóógyi, Bogyóka, Flóra, Mucus stb.
  Nekem Anna a hivatalos nevem, de otthon Panni, a munkahelyen Panka, a baráti körben Rabyn, a hivatalos helyeken Anna, a tanároknak sokszor Annácska (amitől a hideg kiráz) egy haver még Nusinak is hívott. Sőt a húgom 3-4 éves koráig az Öjé névvel illetett.

  Az embernek mindig is sok neve lesz.:)

 • 2011.07.05 23:15:35akkorisajuditvoltam

  Wallia, ez tök jó ötlet! Belgiumban például meg sem illik kérdezni mi lesz a neve a gyereknek, ha megmondják előre az rossz ómen – nálunk meg a postás is megsértődik, ha nem tudja előre:))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta