SZÜLŐSÉG

A kávé csökkenti a nők teherbeesési esélyeit

2011. június 21., kedd 18:51

Teljes az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy a várandós nőknek nem ajánlott túl sok koffeint fogyasztaniuk. De évtizedek teltek el anélkül, hogy a tudósok ezt az állítást részleteznék: pontosan mennyi koffeint szabad fogyasztani a terhesség alatt? Most egy újabb vizsgálat igyekszik eltántorítani a kávéfüggőket kedvenc italuktól: már a teherbeesés is nehezebb lesz, ha kávézol.

Állatkísérletekben kimutatták, hogy a petevezeték működését megzavarhatja a rendszeres koffeinfogyasztás, ami hátrányosan befolyásolja a termékenységet - írja a Medical News Today. Sikeres megtermékenyüléskor a mikroszkopikus női ivarsejtnek a méhbe kell jutnia. Nem tudják, hogy pontosan milyen módon kerül a petesejt a petevezetékből a méhbe, de a szakértők úgy gondolják, a petevezeték belső oldalát borító csillószőrök és a vezeték izom-összehúzódásai juttatják el lassan a méhbe.

"Egyelőre csak állatkísérleteket végeztük, de a kapott eredmények megmagyarázhatják, hogy a koffeines italok fogyasztása miért csökkenti a nők teherbe esésének esélyét" - mondta a kutatást vezető Sean Ward. Ward csapata megállapította, hogy az izomösszehúzódás szabályozásáért felelős sejtek aktivitása csökken mikor a kísérleti egerek koffeint kaptak.

Az izomösszehúzódás hatása sokkal lényegesebb mint a csillók szerepe. "Ez érdekes magyarázatul szolgálhat arra a jelenségre, hogy a rendszeresen kávét fogyasztó nők miért esnek nehezebben teherbe, mint azok, akik nem isznak kávét" - mondta Ward, majd hozzátette: "Azon kívül, hogy az eredményeink segíthetnek azokon a nőkön, akik nehezen termékenyülnek meg, a petevezeték működésének megismerése előnyös lehet a kismedencei gyulladások és a nemi úton terjedő betegségek kezelésénél." A kutatók remélik, hogy a méhen kívüli terhesség okainak megértéséhez is közelebb jutottak.

Élelmiszerek koffeintartalma (forrás: wikipédia)

Fontos megjegyezni, hogy koffein nem csak a kávéban és a teában, de különbözô üdítőitalokban, energaitalokan és gyógyteákban is előfordul. A lenti mennyiségek átlagos koffeintartalmat jeleznek, de a pontos számokat befolyásolja a bevitt étel- és italmennyiség, kávé esetében még a pörkölés minősége is.

Étel, ital[mg/100ml]
Mountain Dew 18,5
Coca-Cola 13,5
Coca-Cola light 13,5
Pepsi Cola 11
Pepsi light 10,5
egyéb szénsavas üdítőitalok 0
kávé (amerikai, hosszú) 40-80
presszókávé 50-175
instant kávé (elkészítve) 30-50
koffeinmentes kávé 1,5-2
tea 15-20
instant tea 20
Ice tea 2-3
csokoládé (főző, ét) 70-80
csokoládé (édes, ét) 62-65
csokoládé (tej) 20-30
csokoládészirup 14
kakaóital (elkészítve) 2,5
kakaópor (holland) 78
energiaitalok 12-80
Red Bull 32

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.22 06:11:15oliv08

  Minek ijesztgetitek a nőket? Ha az azonnal és a 3 hónapon belül nehezen teherbe esésnek számít, akkor tényleg, befolyásolt a kávé.

  Ami viszont érdekes, hogy a nagyobbik fiammal se terhesség, se szoptatás alatt nem bírtam kávézni, nem kívántam, és ez a gyerek kiköpött apja, aki szintén utálja a kávét :)

  A kicsivel ahogy teherbe estem, rögtön kávéztam hosszú kihagyás után, azóta is. Na, ő rám ütött, szintén szereti a kávét :D

 • 2011.06.22 09:09:30bejo

  oliv08: Akkor erre én is számítok! :)
  Na igen, amíg nincs mellette egy szám, hogy x mennyiség növeli a teherbe nem esés kockázatát (ami még mindig csak egy lehetséges kockázat, nem valószínű, hogy be is következik), addig ez egy érdekes összefüggés, amit csak hadd kutassanak.
  Látom, a csokiban annyi a koffein, mint a hosszúkávéban...
  Valószínűleg az sem mindegy, hogy viszed be azt a koffeinmennyiséget. Terhesen pl. 2 csésze hosszúkávé még állítólag belefér, de a koffeintartalmú energiaitalokat egyáltalán nem ajánlják. Feltételezem, tök máshogy hatnak.

 • 2011.06.22 11:02:47oliv08

  Energiaitalt amúgy sem üdítő helyett kell inni, hanem amikor tényleg szükséges egy löket, pl. autóvezetés közben nem engedheti meg magának az ember, hogy elbóbiskol, se terhesen, se máshogy, akkor már inkább jöjjön csak az élénkítő...

 • 2011.06.22 16:54:29Figyel Castro

  Én is sok kávét iszom, azonnal terhes lettem, az első adott esélyre. Itt gagyog az eredmény mellettem :)

 • 2011.06.23 01:37:46Almandin

  Szerintem itt is az számít, ki mennyit fogyaszt. A túlzások itt sem jók. Viszont egy kevés, híg kávé (pl. cappuccino), vagy mértékletes csokoládéfogyasztás, teaivás nem árthat, hiszen akkor már kihaltunk volna...

 • 2011.06.23 10:06:48oliv08

  Almandin: aki annyit fogyaszt, hogy emiatt nem esik teherbe, az valószínűleg más egészségügyi problémákkal is küzd a kávé miatt.

 • 2011.06.23 11:13:14bejo

  Ez olyan vicces, hogy ilyen nagyon alapvető emberi dologra, mint hogy hogyan kerül a petesejt a petevezetékből a méhbe, nem tudjuk még a választ :)
  Vannak ilyen osmeretterjesztő rajzfilmek, hogy hogyan jut el vigyorogva úszkálva, egymással versenyezve a sok hímivarsejt a női petesejtig, bukósisakban, meg amelyik ügyes, az "szezám tárulj" alapon bejut a petesejtbe. Azt mondjuk még tényleg nem láttam illusztrálva, hogy hogyan kerül oda a petesejt, kipottyan, vagy mi? Úgy látszik komoly izommunka :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta