SZÜLŐSÉG

Lucanapló: Kancsal a kicsi

2011. május 17., kedd 18:50

Új babanaplónkban olvasónk, Kata ír mindennapjaikról a hathónapos Lucával. Most éppen arról, milyen érzés egy hathónapos baba szemébe szemtágítót cseppenteni.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A gyerek kancsal. De csak kicsit. Na jó, eléggé. Befelé állnak a szemei, nekem meg ketté a fülem, amikor szokás szerint mindenki mást mond. A védőnő azt, hogy azonnal el kell vinni szemészhez, már három hónaposan el kellett volna. A háziorvos, egyben a lányom nagyszülője azt, hogy egyévesen majd elvisszük. Aztán mégis inkább most, hat hónaposan, de azonnal induljunk. A megyében dolgozó gyerekszemészek közül egy sem megfelelő... neki. Az ő unokájának a legjobb kell, a gyerek szeme világáról van szó, mi az, hogy én nem vagyok hajlandó kétszáz kilométert utazni. Én hajlandó vagyok, szívesen mennék is, de a gyereket megkímélném a tortúrától. Aztán jön a lelki fröccs, hogy ők a legjobbat akarják az unokájuknak, bezzeg én nem. Ja, persze. Én nem.

Kisebb (nagyobb, majd oltári nagy) veszekedés után autóba ülünk és elvisszük a gyereket a kijelölt szemészhez. Szegényt már utálom, pedig nem is láttam még. Jó, ez nem teljesen igaz, az interneten utánaolvastam, mert mint a szülők a fejemhez vágták, én mindig az internetről tájékozódom. Szóval utálom a nőt, de be kell látnom, nagyon aranyos. Színes játékokat tart a hathónapos lányom szeme elé, aki persze el akarja kapni. Én mondom a gyereknek, hogy most kivételes ne nyúlkáljon, a doki meg hajtogatja, hogy csak nyugodtan. Megállapítja ő is, hogy a kicsi lány kancsal, de meg kell nézni, hogy mekkora a fénytörése a szemének. Kapunk egy pupillatágító cseppet. Halálfej van rárajzolva és ha ez nem lenne elég, odaírták azt is, hogy méreg. Több sem kell az apjának, de mellesleg nekem sem. De mivel egyikünknek meg kell őriznie a hidegvérét, ő pánikol, én nyugtatom. Máskor fordítva szokott lenni.

Kitaláljuk, hogy az esti, lefektetés előtti etetésnél lesz a bevetés, akkor nem mozdul a gyerek. Textilpelenka bekészítve. Cseppek a kezemben. Na, kezdjünk már hozzá! Nem merek. Hagyd, majd én. Ne bénázz már, majd én. Cseppentünk. A gyerek ebből nem vett észre semmit, abból viszont igen, hogy mit ugrálunk, amikor ő eszik. Nem ment az orrába és a szájába sem, nem mérgeztük meg. Ügyesek vagyunk. Minden este hasonló a tortúra. Az ötödik nap reggelére akkora a gyerek szeme, mint egy macskáé. Ő nem vesz észre semmit, hacsak azt nem, hogy még jobban utálja a napot, pedig azt hittem, ezt az ellenérzést már nem lehet fokozni. Na, majd amikor kamaszként be kell kergetni a napozóágyról délelőtt 11-kor. De lehet, hogy akkor már reggel kilenckor sem lehet napra menni, ha nem akarunk rákot.

Vissza az orvoshoz, újabb 200 kilométeres út. Megállapítja, hogy a gyerek továbbra is kancsal, de nem kell neki sem szemüveg, sem tapasztás. Lassan kifújom a levegőt, észre sem vettem, hogy eddig benn tartottam izgalmamban. Nem tudtam elképzelni, hogy egy hathónaposra hogyan szerelem rá a szemüveget. Persze, ha azt mondták volna, hogy kell, megoldom, mert nem szeretném, ha tompán látna. De azt sem, ha nem lenne térlátása. Már mindent tudok a kancsalságról, mindent elolvastam az interneten. Hol máshol?

Nagyon boldogan megyünk haza. Még az sem zavar, hogy az orvosnál tündéri, vigyorgó gyermeket megszállták a hisztimanók és üvölt. Nem kell szemüveg, tapasztás, csak kontroll egyévesen meg háromévesen. De az egyébként is kellene, még akkor is, ha nem írják elő.

Nézem az ismerősök gyermekét. Eszembe jut, hogy a ferde fejtartással sokszor rejtett kancsalság jár. Te, nem kancsal ez a gyerek? Nem kellene orvoshoz vinni? Tudok egyet ajánlani, innen kétszáz kilométerre. Nagyon jó, és a fiatok szeme világa mindent megér, nem?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.17 19:53:31Puszpanya

  A lányom az egyik szemére bandzsa (befelé áll, a kancsal az szerintem kifelé),de csak egy kicsit. Egyévesen voltunk dokinál. Nem tudta megállapítani egyértelműen, h tényleg bandzsa-e, mert széles az orrnyerge, s kell egy kis idő, míg megszokja, h takarásba szalad a szeme. Majd vissza kell vinnem, de már annyi mindent hallottam, h parázok, megint nekem kell eldöntenem, melyik szemésznek hiszek.
  A múltkor egy anyuka beparáztatott, nem is ismerem, de ő látja a gyereken, h bandzsa és az ő gyerekét is félévesen (???) műteni kellett..blablabla. Jah, a szemész, amelyik dokinál voltunk, az nem megbízható.

 • 2011.05.18 09:13:20bejo

  Ez már 25-30 éve is így volt, hogy a szüleimnek kellett eldönteniük, melyik orvosnak hisznek inkább: aki azt mondja kell műteni, vagy aki az ellenkezőjét állítja.
  Szegények hordtak egyoldali kancsalsággal (az sztem uaz mint a bandzsaság, csak pl. nekem, mint ex-bandzsának utóbbi valamiért bántóbb, lehet, hogy megnézetem magam pszichológussal) mindenféle specialisták magánrendelésére rengeteg pénzért. Hivatalos neve amúgy szemtengely ferdülés.
  Biztosan ennek is különböző fokozatai vannak, meg fajtái. A pupillatágításból annyira emlékszem, hogy utána homályosan láttam egy ideig. A szemkorrekciós műtét, amit végül 5 éves koromban csináltak meg két körben sztem elég jól sikerült. Igazából így felnőtt fejjel örülök, hogy elég korán így megoldották a szüleim, azt hiszem egy lánynál fokozottan számít a külcsíny is, amellett, hogy egészségjavító célzata is van.
  "De azt sem, ha nem lenne térlátása." Ez aranyos :))
  A térlátás komplett hiányát nehezen tudom elképzelni. Romolhat, valóban, ahogy pl. én sem vagyok egy kosaras típus, de azért elég ügyesen kikerülöm a tereptárgyakat :)

 • 2011.05.18 16:07:17Figyel Castro

  Ha nincs térlátásod, nem mész neki a de az IMAX MOZIBA hiába ülsz be. Nekem is 5 éves koromban volt 2 műtétem, meg 14 évesen egy harmadik. Meg takart szemüveg. Igen, a homály, meg a kettős látás a legviccesebb.

 • 2011.05.18 17:03:54bejo

  na igen, a 3d-s mozi nekem se működik :)

 • 2011.05.18 17:32:47BoriBlog

  én 3 évesen lettem kancsal a bal szememre, bárányhimlő szövődmény miatt. Akkor az első orvos azt mondta, műteni kell, nincs mese, de a szüleim elvittek máshová is, egy ismerősön keresztül egy olyan doktornőhöz, aki egy gyengénlátók iskolájának volt az orvosa. Ő azt mondta, simán szemüveggel meg fog gyógyulni, és meg is gyógyult, ma már nem vagyok kancsal. Először igaz, hogy 4,5-es lencséim voltak, de ma már csak feles kell, az is csak olvasáshoz. El tudom képzelni, hogy szülőként nagyon rossz lehet a picibabát orvoshoz vinni, de a kancsalság nagyon jól kezelhető! :-)

 • 2011.05.18 17:36:28BoriBlog

  ja, és volt nekem is pupillatágítás, talán többször is, de tényleg csak a fényre voltam érzékény. A húgomnak viszont allergiás reakciója lett a cseppre (atropin tartalmú), és végighallucinált egy éjszakát :-) Szóval ha még esetleg lesz a babának pupillatágítás, érdemes figyelni a reakcióit, viselkedését, és a legkisebb változásnál orvoshoz menni. Bár őszintén, nem tudom, ma is olyan szereket alkalmaznak-e, mint akkor, 20 éve, csak megosztom a tapasztalatokat :-)

 • 2011.05.18 21:08:56Farkasokkal táncoló

  Nekem anno amikor a lányomat vizsgálta a szemész, azt magyarázta, hogy nagyjából három oka van a kancsalságnak: vagy az agyban hibádzik valami, vagy a szemizmok lazák, vagy pedig a szokásosnál nagyobb távollátás miatt kancsalít a gyerek. (MInden gyerek bizonyos mértékig távollátónak születik).

  Mint a ló, a kocsis meg az istráng. Ha a ló sántít, akkor meg kell patkolni (dioptria, szemüveg), ha az istráng laza (szemmozgató izmok), akkor operálni kell, de ha a kocsis részeg, akkor nemigen lehet mit tenni. Hálistennek ez a legutóbbi nem annyira gyakori. Nálunk az istránggal volt baj, így 4 éves korban megoperálták a lányom, addig is takarva volt váltva mind a két szeme, hogy nehogy az agya kikapcsolja az egyiket, ugyanis a kettőslátást hosszasan nem viseli el, és tompalátó lesz az egyik eredetileg jó szeme.

 • 2011.05.18 21:12:11Farkasokkal táncoló

  Még valami: a kancsalságot laikus módon úgy lehet a legegyszerűbben megállapítani, hogy azt figyeljük, hogy a fény ugyanazon a ponton csillan e meg mind a két szemén.

  Sok babánál elég csalóka a dolog, mert az orrnyergük még széles és lapos, és sokszor van úgy, hogy úgy néz, mintha kancsal lenne, de ha a fény ugyanott törik meg mind a két szemén, akkor ez csak optikai csalódás.

  A képen látható kisbaba szemén pl nem, de ettől függetlenül, nembiztos, hogy ő kancsal, mert lehet, hogy csak túl közelről néz valamit.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta