SZÜLŐSÉG

Tátott szájak, Lázár Ervin és egy sünteknős – Színház 3 éves kortól

2011. május 8., vasárnap 10:22

Nemrég két, kamaszoknak szóló előadást ajánlottunk a május 2-10-ig zajló Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle kínálatából – ezúttal pedig a legkisebbeknek szóló produkciókba kóstoltunk bele. 3-4 éves kortól A kíváncsi kiselefánt, A legkisebb boszorkány és A sünteknős is jól szuperál.

A szombat kétségtelenül a május 2-10-ig zajló Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle egyik csúcspontja volt: a hétvégi napokon ugyanis egy igazi reneszánsz játszótér (a pécsi MárkusZínház Ludibundus névre hallgató időutazása) tölti be a Marczibányi Téri Művelődési Központ egyébként is idilli hangulatú udvarát. Az időzítés pedig már csak amiatt is telitalálatnak bizonyult, mivel ezen a napon éppen a legkisebbeknek szóló előadások voltak soron: annál pedig nincs is szívmelengetőbb látvány, mint amikor több tucatnyi 3-5 éves gyerek rohamozza meg a fajátékokat, nyüzsög és kommentál.

Tátott szájak, ragyogó arcok

A gyerekszínházi szemle gerincét természetesen a legjobb, fiataloknak szánt produkciók alkotják, de az egész nem sokat érne a gyerekek nélkül, akik tátott szájjal figyelnek és a látottakhoz hangosan hozzáfűzik az aktuálisan felmerülő kérdéseiket. Bevalljuk, az előadások közben alkalmanként el-elkalandozott a tekintetünk – na nem az unalomtól, csak éppen nem hagyhattuk ki a gyerkőcök nyújtotta látványt: az ő reakcióik még egészen őszinték, kendőzetlenek. Úgy láttuk, a szülők is lelkesen vizslatták a gyerekeik arcát, várták a hatást és együtt nevettek velük.

Azért az előadásokra sem lehetett panasz: a nap első eseménye a fesztivál-díszvendég Stúdió K Színház A kíváncsi kiselefánt című bábjátéka volt, amely egészen egyszerű, mégis hihetetlenül kreatív megoldásokkal varázsolta el az egybegyűlteket. A Kipling nyomán készült előadás a legkülönbözőbb élő hangeffektekkel és a leporelló képeskönyvek technikáját alkalmazó képi világgal teremtett igazi dzsungelhangulatot, amelyben a végtelenül kíváncsi kiselefánt (Homonnai Katalin) nem csak az élet nagy kérdéseire keresi a választ, de egy igen veszélyes helyzetből is szerencsésen megmenekül. (A dzsungel többi lakóját a zseniális Spilák Lajos keltette életre.)

Rövid, de velős

A Stúdió K egyébként ezen a napon még egy előadással színpadra lépett, az eredmény: az előzőhöz hasonlóan imádnivaló karakterek és egy briliáns orgánummal megáldott jaguárpapa (Hannus Zoltán), aki a vadászat rejtelmeibe próbálja meg bevezetni a kicsinyét (Rusznák Adrienn). Persze nem kell különösebb vérengzésre számítani, a zsákmánynak szánt sün (Nyakó Júlia) és a teknős (Hannus Zoltán) tesznek róla, hogy ne kerüljenek terítékre. Az említett két előadás egyébként remekül szem előtt tartja, hogy egy 3 év körüli gyerek nem igazán tud megülni a fenekén huzamosabb ideig, így mindössze 30 percbe tömöríti a sztorit – hozzátéve, hogy ez mit sem von le a produkció értékéből.

Lázár Ervin legkisebb boszorkánya

A vidéki előadások közül is sikerült kifognunk egy remek kis darabot: bár az is igaz, hogy egy Lázár Ervin-mesével aligha nyúlhat bárki mellé, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház A legkisebb boszorkány című bábjátéka az izgalmas, óriási bábfigurák és technikai megoldások okán is érdemes a figyelemre. Rengeteg zene és humor, meg egy csipetnyi tragikum is vegyül a dologba – utóbbi viszont olyan finoman simul bele az előadásba, hogy már 4 éves kortól nézhető. Az udvaron közben folyamatosan áramlott a pozitív energia: a szülők a régi-új ismerősöknek, a gyerekek pedig a vicces reneszánsz játékoknak örültek. Aki teheti, még nézzen be vasárnap: érdemes.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta