SZÜLŐSÉG

Szívben fogant – az ösztönök és a szülés

2011. május 3., kedd 23:04

Örökbefogadás. Nehéz szó. Még nehezebb, ha kényszerű döntés eredménye, és pont ezért fájó pont az örökbefogadónak, ha megkérdőjelezik a szeretetét.

(Szívben fogant – előző rész)

Sok támadást, félreértést láttam, hallottam, olvastam már az örökbefogadásról és mindig túl tudtam lépni rajtam. De az, amit az egyik ismerős fejéhez vágtak egy nyilvános fórumon, az már nekem is sok. Bocsánat, most bosszankodni fogok. A szerző mondanivalójának lényege, hogy az, aki örökbefogadta a gyermekét, nem igazi anya, mert a szülés folyamatával indulnak be a hormonok, az ösztönök, amit az a nő, aki nem szült, soha nem érezhet. Szerethet rajongással és majomszeretettel, de ösztönök nélkül.

Vajon milyen ösztönökről van szó, amit csak a szülés hívhat elő? Én legfeljebb egy dologra tudok gondolni: a szoptatásra, amire készül a szervezet. De még ez sem jön össze mindenkinek, amitől persze a sikertelenül próbálkozók ,,szaranyának" érzik magukat. Én már csak tudom, én is ebbe a körbe tartozom és százszor megkérdeztem magamtól, mit rontottam el? Talán szülés után közvetlenül mellre kellett volna tennem a babámat.

És bizonyára azért is szaranya, a gyermekét ,,csak" majomszeretettel szerető anya vagyok, mert szülés előtt egy nappal még arról írtam a blogomban, hogy nagyon várom már, hogy világra jöjjön a lányom, de közben kicsit féltem a kapcsolatunkat is a férjemmel. Attól tartok, hogy valami megváltozik a kettőnk viszonyában, hogy nem lesz annyi időnk egymásra, mert valaki még figyelmet követel. Nem, nem véletlenül lettem terhes, öt évig vártunk az első pozitív terhességi tesztemre. Öt, keserves, kegyetlenül hosszú évig, amikor mégis ott álltunk a szülővé válás kapujában, megijedtem egy pillanatra. Ma már tudom, hogy valóban megváltozott az életünk, még szebbé vált, kiteljesedtek az amúgy is teljes mindennapjaink.

És igen, majomszeretettel csüngök a lányomon. Amikor havonta egyszer-kétszer egy órára a nagyszülőkre kell hagynom, akik talán még nálam is jobban kényeztetik, mindig aggódom. Tudom, hogy a lányom megvan nélkülem, én vagyok meg nehezen nélküle. És nem azért, mert én szültem. Akkor is így éreznék, ha szívbéli gyermek lenne. Mert az a köldökzsinór, amit szülésnél elvágnak, néhány nap alatt az anyák, apák és a gyerekek szíve között nő ki. De lehet, hogy azért is rossz anya vagyok, mert az első pillanatban nem szerettem annyira a gyermeket, mint most, hanem minden nap egyre jobban ragaszkodtam hozzá. S régen nem értettem, milyen a testemen kívül hordozni a szívemet. Most már tudom. S nem azért, mert az én testemben fejlődött.

De lehet velem vitatkozni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.03 23:59:57Rabyn

  A Váratlan Utazás című sorozat valamelyik évadjában kerül elő ugyanez a téma. Ott Hettynénit és Sarah-t piszkálják, az "igazi" anyák. Aztán persze jóra fordul minden.
  Szerintem hülyeséget beszél, aki szerint az örökbefogadó szülők nem szerethetik ugyanúgy a gyereküket, mint azok, akik szülték őket.
  Bár nekem nincsenek hivatalosan örökbe fogadott testvéreim, de a vérszerinti két testvéremen kívül van még legalább három, akikkel együtt nőttünk, csak este ők hazamentek aludni.

 • 2011.05.04 16:57:41Pakinyanya

  Szerintem egy örökbefogadó szülő már nem vesz magára ilyen hülye elméleteket, mint az, hogy nem szeretheti úgy a gyerekét, mint az, aki maga szülte. Legalábbis én már csak kinevetem magamban az ilyen véleményeket és azokat is, akik mondják.

 • 2011.05.05 01:27:30Peredhil

  Olyan szép és bölcs és derűs kommentet írtam (szívem minden melegével...) és eltűnt...
  Nem jelent meg.
  Miért... óóó... miért...? ;-) (
  Túl hosszú volt? Mert az lehet...:-))

 • 2011.05.05 01:47:15Peredhil

  Ma éjjel már nem próbálom meg újra, pedig sokat tudok... (bár még többet nem... ;-) mert két csodálatos kislány anyja vagyok, az egyiket én szültem, a másikat örökbe fogadtuk, így a "barikád mindkét oldalát" ismerem...
  De kérdezzetek, ha kellek...

  (A cikk egyébként nagyon jó... ;-DD)

 • 2013.03.28 22:51:55borzimorzi

  A hormonok nélkülözhetetlenségéről meg a többiről csak ennyit: történelmi tény az, hogy 1944-45 telén Budapesten az ostrom alatt egy árvaházban a gyermekeket gondozó apácáknál állt elő az a helyzet. hogy megindult a tejük. Nem, hogy nem szültek soha, de szüzek voltak. És mégis.
  Persze, biztos van, aki a sok gyereksírás miatti stressz alapján majd megmagyarázza, hogy így a kortizol meg úgy az adrenalin, és az egész endokrin rendszer, meg az összefüggések. A magam részéről maradok annál a magyarázatnál, hogy az embernek a hormonjai mellett szíve is van. Nemcsak anatómiai értelemben.
  Üdv:
  b

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta