SZÜLŐSÉG

Kórházfigyelő: Szülés kávéházi hangulatban

2011. május 2., hétfő 08:03

Ha már mostanában a szülés árát boncolgatjuk, érdemes elolvasni egy olyan olvasónk írását, aki nem átallott fizetős klinikát választani szüléséhez: a Kútvölgyi Maternity-t. Lehet vele egyet és nem érteni, a lényeg, az ilyen klinikák igenis jó alternatívák lehetnek azoknak, akik erre vágynak.

Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika – Kútvölgyi Prémium Kórház

Mint minden első gyermekét váró édesanya, tele voltam kérdésekkel a szülést illetően. Ezért döntöttem úgy, leírom történetemet, mert van ma olyan kórház Magyarországon, ahonnan az ember alig akar hazamenni...

Kislányunk igazi csodatörténet, szerelemgyerek. Férjemmel – akkor még párommal – évek óta ismertük egymást, egy egyetemre jártunk, de évekig csak a visszafojtott vágy izzott köztünk, hiszen komoly párkapcsolatban éltem. Aztán az esküvőm előtt két hónappal meghoztam a mások számára érthetetlen döntést: kilépek az eljegyzésből, hiszen olyan lelki és fizikai vonzalmat érzek egy másik férfi iránt – aki most már férjem és gyermekem apukája –, amit egyszerűen nem tudok leküzdeni, úgy éreztem, előbb vagy utóbb legyőz a kísértés...

Szakítás után egy hónappal már tombolt köztünk a szerelem, pár hónap múlva pedig párom felvetette: mi lenne, ha gyerekünk lenne?! Bár személy szerint még nem éreztem fékezhetetlen vágyat, hogy anyává váljak, hagytam, hadd sodródjak az árral...

Első próbálkozásunkkor kedvesem kiszámolta, szülessen a gyerkőc 2010.10.10-én, mert az milyen poén, amely időpontot még azon az éjjel bevésett a telefon naptárába: SZÜLÉS címen... - így született meg kislányom 2010.10.10-én,... - de ne szaladjunk így előre!

Szóval, szerencsénkre az áldással nem kellett sokáig várni, gyakorlatilag azonnal teherbe estem. A várandósság is simán ment, 12 hetesen megházasodtunk, majd teltek a hetek, hónapok, minden rendben zajlott. Férjem aggódó apukaként a legjobbat szerette volna adni nekünk, és mivel végig dolgoztam is – ami mellett nehéz eljárni a többórás várakozást kívánó vizsgálatokra – a terhesgondozást illetően egy magánorvosi központ mellett döntöttünk. A terhesség 8. hónapjában eljött az idő, hogy megkeressem az intézményt, ahol szülni fogok; két lehetőségem volt, ahol az akkori szülészem dolgozott: az István Kórház és a Telki Magánkórház. Mivel a telkit értelmetlen pénzkidobásnak tartottam, maradt az állami rendszer, gondoltam, négy napot kibírok. TÉVEDTEM!

Zavartalan terhességemnek és felhőtlen örömömnek egy pillanat – de legalábbis egy kórházlátogatás – alatt vége lett. Nem vagyok egy nyavalygós típus, de sokkolt, amit tapasztaltam. Piszok, igénytelenség, eszközök és a felszereltség teljes hiánya, a minimálisnál is kevesebb személyzet... Nem szeretném elvenni senki kedvét, de úgy éreztem, innen, ha élve kijövünk, szerencsések vagyunk! Elképesztő, hogy ilyen körülmények között kell megszületnie babáknak, és szülni nőknek!

Minden kismamának van egy-két rögeszméje, amitől tart, hiszen annyi legenda keveredik a szülés körül. Nekem a fájdalom volt az, amitől féltem. Persze nem abszurd módon, de fontos volt számomra, hogy az EDA lehetőségével élhessek, ha úgy érzem majd a nagy napon. Állami kórházunkba az erre irányuló kérdésre a válasz a következő volt: ha ráér az aneszteziológus, akkor van fájdalomcsillapítás, ha nem, akkor kap majd egy-két szurit!!! Na, itt levert a víz! Ha ráér??? Mint kiderült az egész kórházban – nem csak a szülészeten – összesen két altatóorvos van, akik éjjel-nappal műtéteknél vannak. Tehát nem fog ráérni! Egyágyas szobára az esélyem a lottó ötösével egyenlő, és még sorolhatnám, hogy egy darab pelenka sincs az osztályon, ételért a szemközti benzinkútra járnak a kispapák stb., de nem hallgattam végig, mert már ez is sok volt! Rám telepedett a kétségbeesés: hogyan tovább, akkor most hol fogok szülni?

Itthon egy nagy kád nyugtató fürdő után felmentünk az internetre, megnézni, milyen magánkórházi lehetőségek vannak, és mennyiért. Még azon a hétvégén több intézményt is megnéztünk, és azt éreztük, az akkor frissen átadott Kútvölgyi – Maternity lesz a mi helyünk.

Képzelhetik, milyen volt a kiábrándító állami kórházi látogatás után arról csevegni, hogy apuka a napi ötszöri étkezésnél kér-e vegetáriánus menüt, hogy a szakmai vezető professzor személyesen beszélgetett velünk, és hogy a szobák a legújabb, ötcsillagos szállodai dizájnt idézték...

Most mindenki mondhatja, hogy könnyű annak, akinek van rá pénze. De kiszámoltuk.

Állami kórház:

Szülészorvos (zsebbe) 150 000 Ft – ennyit kért, ezt meg is mondták előre

Szülésznő, altatóorvos stb. (zsebbe) 50 000 Ft

Egyágyas szoba 3 éjjel (ha mégis összejön) 45 000 Ft

Pelenka és minden egyéb kellék 5 000 Ft

Szoptatási tanácsadó óránként 10 000 Ft

________________

∑: 260 000 Ft

Magánkórház:

400 000 Ft, számlára, luxus körülmények között, ami egészségpénztárral is fizethető.

Számunkra nem volt kérdés! 140 000 forint nem elképzelhetetlen összeg. Inkább vettünk olcsóbb kiságyat, babakocsit, hiszen ezek csak tárgyak, de a szülés élménye egy életre megmarad.

A várt napon a kicsinyünk éjfél után 4 perccel elindult, boldogan és teljesen nyugodtan mentem be a kórházba, mert tudtam, a  legjobb helyre megyek, ahol mindenki értem fog küzdeni azokban a pillanatokban.

Hét és félóra vajúdás után megszületett Liza lányunk, aki egy csoda (mint minden gyermek a szüleinek). A vajúdás a kért időpontban, EDA mellett, lágy fények között, labdán és meleg zuhany alatt, halk jazz zene mellett zajlott, kávéházi hangulatban. A szülés után mindenki értünk volt, naponta többször látogattak meg minket, a szoptatási tanácsadó minden etetésnél, napokon át segített, a szülészorvos mint régi jó barátját ölelt meg, biztatott, segített, izgult és örült velünk együtt... Fantasztikus élmény volt, felejthetetlen!

Az utána következő napok is csodásak voltak, akár egy szállodában: a recepciós megkérdezte, beengedheti-e a látogatót; a takarítónőknek csak ki kellett tenni a táblát, hogy kérünk új törölközőt, takarítást; az ápolók mindenben segítettek, a szoptatási tanácsadó számtalan módot mutatott, ahogy etethetem a babócát, az orvosok pedig fantasztikus emberséggel álltak mellettünk azokban a napokban, amikor mi hárman egy igazi család lettünk.

Nekem megérte.

Dóra

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.02 09:55:55somlói

  Szülészorvos olcsóbb is van, és attól még jó. Szoptatási tanácsadó pedig ingyen is kérhető. Persze, van, aki ettől még nem bírja az állami kórházakat...

 • 2011.05.02 10:14:58superedi

  Nem arról van szó, hogy valaki nem bírja az állami kórházakat...
  Szívesebben fizetek - mert ezt nem nagyon lehet elkerülni, ha 'normális' körülmények között akarok szülni - inkább egy magánkórháznak, tiszta, rendezett körülményekért, ahol mindenki odafigyel, foglalkoznak velem és a babával, mint az orvosnak zsebbe... aki vagy foglalkozik velem vagy nem... vagy túl élem a szülést vagy nem, a babám vagy egészséges lesz vagy nem...mert ugyebár manapság ezt nem tudhatjuk... a híradások tele vannak olyan borzalmakkal,hogy az orvos, stb hibájából meghalt a kismama, a baba, vagy sérült baba született, stb.

 • 2011.05.02 11:39:56draftpinkie

  Érdekes a számítás. Íme az enyém:
  Én is magánorvosnál fogok szülni, de állami kórházban (ahol 4 éve is), ahol az orvosom dolgozik főállásban. Azért mentem magánba, mert egyrészt nagyon fárasztott a sok órás sorban állás a rendelésen, magánban mégiscsak gyorsabb, másrészt meg nem szeretem a zsebbedugdosásos hálapénzt. Itt ki van irva mi mennyi, ha akarom fizetek, ha nem tetszik maradok teljesen államiban és dugdosok. Szóval: az orvos 80.000 Ft (4 éve is ennyi volt), a szülésznőt is választom, neki 30 at adtam, most is ennyire gondoltam.
  Van különszoba 19.000 Ft/nap, tehát 57.000 3 éjszakára (emlékeim szerint a múltkor kettőből megúsztam).
  Pelenkát ide is vinni kell (bár akinek nincs az kaphat) meg ruhácskát is, de nem értem miért baj ez, otthon sincs ingyen semmi. A szoptatási tanácsadó meg ingyenes, meg a többi tanácsadás is. Ok. amikor szültem télleg 120%-on müködött a szülészet, nem jutott különszoba, de ki lehetett bírni. A babócám mindvégig velem volt, szerintem nem volt olyan rémes. Kaját meg hoztak a nagymamik vagy a férjem, végülis otthon is szoktam enni, és nem tetszett a kórházi koszt.. Na már most. 110.000 Ft (vagy luxusban 167.000) és 400.000 Ft között azért van nem kevés különbség. És akkor még nem beszéltünk a köldökzsinórvér levételről, ami nem olcsó de lehet, hogy hasznosabb mint luxus körülmények között szülni. Szerintem.
  Superedi: az hogy az orvosod akinek fizetsz mennyire lelkiismeretes leginkább tőle függ, nem a pénztől. Jól néznénk ki, ha pénzen lehetne lelkiismeretet venni. Az vagy van vagy nincs. Ha nincs akkor nem kell pénzt sem adni, hiszen mint a neve mutatja a háládat fejezed ki vele. Nem attól lesz valaki jó orvos, hogy magánrendelése van, magánkórházban dolgozik. Arra születni kell. És igen, nekünk meg meg kell találni őket. És ez a komoly kihívás.

 • 2011.05.02 11:48:47triss

  draftpinkie

  teljesen egyetértek veled, erre tényleg születni kell.

 • 2011.05.02 12:52:56plussbirka

  baboca

 • 2011.05.02 14:52:14tündérborsó

  lehet, hogy én vagyok a hülye, oppardon, az alultájékozott, de az eda nem az epidurális érzéstelenítés, amit a gerincbe böknek be? minek ahhoz az anesztes? nekem a dokim szúrta be.

  irigylem, akinek van 400ezer forintocskája CSAK a szülésre.

 • 2011.05.02 15:43:24jeanli

  Én "lágy fények között, labdán és meleg zuhany alatt, halk jazz zene mellett, kávéházi hangulatban" szültem a fiam az állami kórházban. Kb egy százasból kijött minden. Ketten voltunk a szobában, de egy jófej lány volt velem, örültem, hogy lehet valakivel beszélgetni.
  Szoptatási tanácsért a La Leche Ligához érdemes fordulni.
  Gratulálok a kis Lizához! Akinek meg nincs ennyi pénze, még nem kell elkeseredni!

 • 2011.05.02 16:11:02tündérborsó

  "lágy fények között, labdán és meleg zuhany alatt, halk jazz zene mellett, kávéházi hangulatban"
  mekkora sznob :)

  utálom a jazz-t, én inkább death metal-t kértem volna, koncert hangulat, és az apuka harapja el a köldökzsinórt :D

  velem ingyen és bérmentve volt mindenki iszonyúan kedves és lelkiismeretes, még a dokim is bejött minden nap két vállveregés között megvizsgálni

 • 2011.05.02 16:15:42plussbirka

  en nem irigylem. ami jar, az jut is. en mindketszer allami korhazban szultem, es mindketszer kibirtam azt a nehany napot. de pl. volt neonatologia, ami a magan korhazakban nincsen. nekem ez mondjuk fontosabb szempont volt, mint az a'la carte ebed meg a szules elmenyem. es hanyan tulelik. egyebkent mar a legtobb allami korhazban van alternativ szuloszoba es ha kisse lepukkantabbak is a gyerekagyas kortermek a tisztasagra ugyelnek, es tobbnyire ketagyasak, ami azert sem rossz, mert nekem pl. az elsonel a szobatars jofej is volt es hasznos segitsegnek bizonyult, mert a masodik gyereke szuletett es sok mindent megmutatott. tovabba minden allami korhazban a vedono tok ingyen megmutatja a szoptatas modozatait. not a rocket science egyebkent, de valoban ott a La Leche Liga is.es igen. kb. 100-asbol kijon. en inkabb a dragabb babakocsira is kisagyra szavazok es az olcsobb szulesre. de nem vagyunk egyformak. nem is lenne jo.

 • 2011.05.02 16:17:07plussbirka

  "utálom a jazz-t, én inkább death metal-t kértem volna, koncert hangulat, és az apuka harapja el a köldökzsinórt :D"

  ez jo!

 • 2011.05.02 16:18:15plussbirka

  egyebkent nem lepodnek meg, ha ez a poszt egy szimpla reklam lenne.

 • 2011.05.02 19:54:41levibéjb

  Plussbirka: "...en mindketszer allami korhazban szultem..."

  Úúúúúristeeen neee, és élve jöttetek ki??? Szerencsés vagy. :DD

 • 2011.05.02 21:02:52sony

  [link]

  Itt is van neonatológus (4-es pont). Harmadjára itt szültem. Még a legsimább szüléseknél is készenlétben állnak, hogyha gond van, ne legyen messze a szakember. Mindent meg lehet kapni, ami az államiból hiányzik, vagy csak mázlis esetekben van jelen. Odafigyelést, empátiát, udvariasságot, diszkréciót, profizmust. Szégyen, hogy említeni kell, de higiénikus környezetet, ehető ételeket... Az orvosi gárda hozzáértő. Olyan orvosokat hívtak a klinikára, akiknek a szakmai tapasztalata kimagasló. A nővérek szeretik a gyerekeket, amellett hogy pontosan tudják, mit kell tenniük, gyengédek és kedvesek velük. A gyereket persze nem szülik meg helyettünk, de minden mást, ami emberileg lehetséges, megadnák.

  400.000 Ft borsos összeg, de lényegében mindenkinek megéri, aki képes ennyit rááldozni a szülésre. Én kétszer szültem máshol, és mindkét helyen elértem, hogy megfelelően foglalkozzanak velünk (kedvességgel mindenhol csodákat lehet tenni), de itt egyszerűen nem kellett küzdeni. Ők mosolyogtak először, nem én. És ez végtelenül megnyugtató volt.

 • 2011.05.02 21:59:44superedi

  draftpinkie : mostanában nem sok lelkiismeretes orvosról hallottam...egyik barátnőm babája meghalt, a kismama még csak az 5. hónapnál tartott...lehetett volna segíteni, csak korábban...hol volt a lelkiismeretes orvos?
  A másik barátnőm 7. hónapban szülte meg a babát..miért? az orvosoknak fogalmuk nem volt, a babát meg kellett szülni,most meg senki nem vállalja a felelősséget, mert tévedtek...és rosszabbul is végződhetett volna...
  De az biztos, kevés az 'igazi' orvos mostanában...

 • 2011.05.03 12:04:54caixa

  klassz lehet, de én nem költenék a káváházra 400 ezret

 • 2011.05.03 14:21:56nyunyóka

  Nekem tetszett a beszámoló, és valahol értem is az indokokat. 260.000 nem olyan borzasztó összeg (jó, persze, a legtöbb embernek nem kevés ez az összeg), de valóban, sok magánkórházban 4-500.000 Ft ugyanez.
  Ha megteheti az ember, miért ne?? A szülés életre szóló élmény, biztos jobb így visszagondolni rá, mintha mondjuk egy lepukkant helyen hozza világra az ember a gyerekét.

 • 2011.05.03 16:38:06plussbirka

  mondjuk 400 rugoert en is mosolyognek barkire :O)

 • 2011.05.03 21:04:17memo

  "A vajúdás a kért időpontban, EDA mellett"
  Azért az állami kórházban nem kérhetsz időpontra vajúdást :D

 • 2011.05.04 22:41:47kakaosbogre

  Én megértem, hogy akinél belefér a keretbe, az inkább így szül. A legtöbb állami kórházban ez tényleg csak vágyálom.
  De hogy mondjak ellenpéldát, én államiban szültem, tiszta volt, egész szépen felújított, volt nonstop ingyen EDA (nekem pl az orvosom is be tudta adni, nem kellett anesztes), egyágyas szobába kerültem, jó orvosom volt, aki nem mondott előre semmilyen tarifát, rám bízta, hogy az ingyenes kórházi rendelésére megyek vagy a magánra (ami amúgy egyáltalán nem vészes árban a legtöbb pesti nőgyógyászhoz képest), illetve az ügyeletes szülésznőnél szültem, aki akkor sem figyelhetett volna oda ránk jobban, ha fogadott lett volna. Egy-két csecsemős nővéren kívül csak jó tapasztalataim voltak. Mindez jóval kevesebbért, mint 260ezer.

 • 2011.05.04 22:54:15Ylang

  kakaosbogre: azt elárulod, melyik ez az álomkórház? :)

 • 2011.05.04 23:08:51kakaosbogre

  Ylang, a Margitban szültem, nekem nagyon pozitív élmény volt. A sok horror sztori után nem ilyenre számítottam. Ja és azt még nem is említettem, hogy a szülőszobám ablaka egy erdős részre nézett, ahol fácánok és őzikék járkáltak a fák között! Persze erre csak a legelején tudtam figyelni, később már nem igazán hatott meg :-D
  Több barátnőm is itt szült, mind pozitív tapasztalattal.

 • 2011.05.05 00:24:07Ylang

  Köszi :)

 • 2011.05.05 10:49:54nyunyóka

  Amúgy én is államiban szültem (a Bajcsyban), és nem igazán volt okom panaszra. Ha legközelebb szülnék, akkor is oda mennék, de ez leginkább azért van, mert a dokimhoz ragaszkodom. Ha nem így lenne, és lenne rá keretem, akkor lehet, hogy nem államit választanék, hanem mondjuk a Maternity-t.
  Egyébként egy barátnőm a Róbert Károly Magánklinikán fog szülni, ott is hasonlóak a tarifák, tehát nem olyan horror. És nagyon jó tapasztalatai voltak eddig.

 • 2011.05.06 08:45:45vaniliaskarika

  én is a materityn szultem márciusban a 3. babamat. (elso kettot a MÁV-ban jo pár éve) sajnos komplikáciok miatt, a 3. szulés császár lett (elso ketto sima).
  a korházban a legjobb ellátást kaptam, rengeteg figyelmet, segitséget. tisztaság, nyugalom volt, mindenki kedves és segitokész, ami nagyon nagy szo!!!a férjem bent aludt velem végig, vele is mindenki kedves volt. az ellátás nagyon szinvonalas, és nagyon kellemes élményekkel jottunk el onnan.
  ha lenne 4.baba, azt is ott szulném:) majd jo elore elkezdeném gyujteni rá a pénzt, mert nekunk megérte:)

 • 2011.05.07 13:59:02szonyiv

  Sziasztok!

  En oktoberben szultem, Irorszagban. Mintha a sajat szulestortenetemet olvastam volna. Igaz a korhaz nem volt olyan, mint egy 5 csillagos szalloda, de az ellatas az pazar volt. Rengeteg figyelmet, segitseget, szeretetet, odafigyelest kaptunk, mind az orvosoktol, mind a noverektol, mind a szoptatasi tanacsadoktol. Ha azt irnam ingyen volt, hazudnek, egy "koszonjuk" kepeslapba es egy doboz csokiba kerult.

 • 2011.05.13 12:20:50Tjuca

  Kakaósbögre!

  szintén. és nézzetek le "A vajúdás a kért időpontban, EDA mellett"
  Azért az állami kórházban nem kérhetsz időpontra vajúdást :D

  én időpontra vajúdtam. :)

  háromszor szültem, élünk mindahányan, és összeszámolva a három nem került ropiba.

 • 2011.05.13 12:21:42Tjuca

  260 ezerbe. na

 • 2012.11.23 19:52:20Szusi87

  Én a Maternity Kútvölgyiben szültem, sőt, egészen a terhesség előtti tanácsadástól, a várandósgondozásokon át még a gyermekemet is oda vittem kontrollokra, most, hogy megszületett és egyáltalán nem sajnáltam rá a pénzt, sőt!!!!

  Imádtam, kifejezetten hiányzik, hogy már nem kell vizsgálatokra mennem:(
  A világ legjobb klinikája, minden tökéletes volt. Figyelmesek, kedvesek, tisztaság van, higiénia, kényelem, luxus, a Férjem velem volt a kórházi tartózkodás alatt, a baba is, szinte minden órában jöttek orvosok, ápolók megérdeklődni, hogy vagyunk.
  Összegezve tényleg egészen hihetetlen, hogy ilyen létezik! Itt megéri szülni!!

 • 2013.03.22 11:28:08Kiralylany

  Én is itt szültem 2012.03.12-én, és a kisfiam életét köszönhetem a Professzor úrnak és csapatának!!!
  Csak jót tudok írni, erről a profin összeszokott precíz csapatról!

  A következő gyereket is ott fogom szülni, örülök, hogy megtehetem, hogy ennyit elköltsek "csak" a szülésre, de azt gondolom, hogy van, ami megfizethetetlen!
  Férjem végig bent aludt velünk, napi 5x kapott Ő is, Én is enni, ásványvizet kaptam, a gyereknek semmit sem kellett bevinni, a hazamenős ruháján kívül.
  Kényelem, luxus, tisztaság elérhető áron! Imádtam! :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta