SZÜLŐSÉG

Cipzáras ruhát ne válassz a gyereknek!

2011. április 11., hétfő 15:04

Apuka: laza vászonnadrág, állógalléros ing, vitorlás széldzseki, félcipő. Hároméves kisfia: laza vászonnadrág, állógalléros ing, vitorlás széldzseki, félcipő. Nagyon jól néznek ki együtt. De vajon tényleg ebben kell járatni a gyereket?! A lényeg itt most nem a stíl: a biztonság.

Trendfigyelő aggódós kismamáknak.

A különböző baba- és kisgyermekruhákat áruló üzletek széles választékban vonultatnak szinte minden alkalomra, minden igénynek megfelelő ruhadarabokat. Már az egészen kicsik ruhatárában is megtalálhatóak divatos, sportos, ünnepnapokra vagy csak a játszótérre való öltözékek. A választék óriási, határt csak a pénztárcánk szabhat. A márkás termékektől kezdve az egyszerűbb, „no-name” termékek hada szintén megtalálható az üzletek polcain. Aki pedig szűkebb anyagi helyzethez mérten próbál gyermekének elegendő ruhaneműt biztosítani, a használtruhaboltokban  is megtalálhatja a legmegfelelőbb darabokat.

Szerencsére a ruhaöröklési szokások is még mindig (újra?) közkedveltek. Ilyenkor főleg családon belül, illetve kisgyermekes baráti társaságok között történik a ruhacsere. Ezzel a módszerrel tulajdonképpen egy jó nagy adag anyagi terhet levehetünk a vállunkról, hiszen olyan ruhadarabokért, amiket egy csecsemő akár 2 hét alatt kinő, kár is nagyobb összegeket áldozni.

Azon kívül, hogy megfelelő források állnak rendelkezésünkre, hogy kedvünknek megfelelően és pénztárcánkhoz mérten válogassunk, gondolnunk kell arra is, hogy minőségében helyes holmikat választunk-e. Ez esetben természetesen nem arra gondolunk, hogy az adott darab esztétikailag megfelelő-e, a páréves viselője elégedett-e a pulóver mintájával, színével, anyagával, stb. A biztonság mindenek előtt való. És bármilyen hihetetlen, az ártatlannak tűnő, rózsaszín, virágokkal, és gyöngyökkel hímzett póló, vagy más mutatós ruhadarab valójában a gyermekre nézve veszélyeket is hordozhat.

A legveszélyesebb: gyöngy, flitter, kitűző

Az első helyen a veszélyesség szempontjából az olyan ruházati termékek állnak, amelyek valamilyen mozgatható, a ruha anyagától könnyen eltávolítható kiegészítővel rendelkeznek. Kislányoknak való pólókon, pulóvereken fordulnak elő legtöbb esetben az apró gyöngyökkel, flitterekkel kiegészített minták, vagy más textilből készült, a ruhadarabra felvarrt egyéb pl. virágszirmok, szív alakú elemek. Ezek, ha leválnak az anyagról, a gyermek szájába kerülve fulladást okozhatnak. Az ilyen apró kiegészítők egyébként nadrágon, és akár cipőn, csizmán is előfordulhatnak.

Veszélyes zsinórok

Általánosan igaz, hogy minden zsinóros kiegészítővel ellátott ruhadarab, függetlenül attól, hogy a zsinór a ruha mely részén található, veszélybe sodorhatja a gyereket azzal, hogy a madzag elakad valahol. Ilyen zsinórok, a kapucnikon kívül kabátok csukló részénél, kabátok aljánál összehúzóként, illetve deréktájban találhatóak. A sokak által kedvelt, kesztyűelhagyás ellen kitalált, zsinóros megoldás sem veszélytelen.

A kapucniba vezetett zsinórok jelentik az egyik legnagyobb veszélyt kisgyermekek számára. A zsinór elakadhat, illetve a gyermek nyaka köré tekeredve okozhat fulladást. A zsinórok végét védő apró, műanyag záróelemek is veszélyt jelenthetenek, ezek lenyelése szintén fulladáshoz vezethet.

És még: esőkabát, patentek és a cipzár

Némely ruházati cikk, mely egyébként funkcióját maximálisan betölti, mégis kellő elővigyázatosságot igényel, ha gyermekünk ezt viseli. A műanyagból készült esőköpenyek, amellett, hogy egy kiadós eső idején szárazon tartják a gyermeket, fulladást okozhatnak.

Csecsemők esetében a rugdalózókon található patentok leválása okozhat bajt, ha a kicsi lenyeli azt. Ügyelni kell arra is, hogy a ruhadarab sehol ne szorítsa a babát. Cipzáras darabok helyett próbáljunk patentos termékeket választani, mivel a cipzár, a gyermek nyakánál okozhat sérülést, illetve a nyak felé feljebb csúszva akár fulladást is, nem beszélve a cipzárhúzó elemről, amely szintén leválhat, és a baba vagy a kicsi gyermek lenyelheti azt.

Hogyan kerüljük el ezeket a veszélyeket?

A boltokban nézelődve vagy a rokonok, barátoktól kapott öltözékeket gondosan ellenőrizzük. Ha gyermek ruházati szakboltban vásárolunk, kérjük ki az eladók véleményét. Ha mégis fellelhető gyermekünk ruhatárában egy-egy kétes darab magunk is megoldhatjuk a problémát és biztonságossá tehetjük viselését. A kapucnik zsinórjai könnyen eltávolíthatóak. A műanyag záróelemektől is így egy csapásra megszabadulhatunk. A díszítésnek használt gyöngyökkel, apró elemekkel kiegészített ruhadarabokról is egyszerűen levághatjuk a nem biztonságosnak vélt darabokat. Minden olyan holmit, amin gomb vagy patent van, mosás után ellenőrizzünk, hiszen a mosógépben az aktív mozgást követően ezek meglazulhatnak, és később könnyebben leválhatnak. Hét éves korig egyébként nem ajánlott a zsinórt tartalmazó ruhadarabok viselése. Az apró kiegészítők lenyelése ellen pedig még egy módszerrel védekezhetünk. Egyszerűen meg kell tanítani a gyermeknek, hogy nem szabad mindenfélét a szájába venni – persze ez egy csecsemőnél még nem működik. Két-három éves korban azonban már okíthatjuk bátran a picit erre is. Természetesen az elővigyázatosság ilyenkor sem árt.

A fenti óvatosságra intő sorok talán túlzásnak tűnhetnek. Legtöbb esetben szerencsére nem történik baj, illetve a szülő nem is gondol bele abba, hogy egy-egy tetszetős ruhadarab gondot is okozhat. Viszont jobb félni, mint megijedni. Ki szeretné kockáztatni egyetlen szeme fényének épségét egy Apa-féle széldzseki miatt?!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.11 15:57:00sony

  A legbiztosabb, ha zsákba öltöztetjük őket 7 éves korig :) Illetve neeeem. A zsák gyúlékony anyagból van, könnyen megtörténhet, hogy lángra kap a tűző napon.

 • 2011.04.11 16:38:12gwendeee

  És eddig ilyen életveszélyben éltünk.. Csoda, gogy felnőtt ez a generáció :D
  Félre a tréfát, mi úgy jártunk a lányommal, hogy hazament suliból, lehúzná a cipzárt, erre a cipzár kocsija alá bekapódik a sál anyaga. Se le, se fel.. Szegényke hív engem telefonon kétségbeesve, hogy egy fél órája nem tudja levenni a kabátot, már hisztérikusan zokog, mert kibújni sem tud belőle. Kezemből minden eldob, főnököm sehol, ugrok a kocsiba, még fél óra és otthon vagyok, gyerkőc már csak hüppög vörös arccal, cipzár beakadva, ollót elővettem, kivágtam az anyagot, kifordítottam a cipzár fogait.. nem is a kabát volt a komoly, hanem a pánik, hogy ott van egyedül, és nincs aki segítsen neki. Egy óra alatt alig sikerült megnyugtatnom. Szóval veszélyesek a ruhák, na.

 • 2011.04.11 20:01:30Farkasokkal táncoló

  Aki csecsemőnek vagy párhónapos gyereknek, totyogónak flitteres babaruhát vesz, az hülye.
  Ugyanez vonatkozik a gyöngyökre is.
  Ami a kapucni zsinórját, a kesztyű zsinórját stb illeti, ez szerintem mese. Még nem hallottam olyan esetről, hogy a gyerek belefulladt volna a kapucnizsinórba.
  Gondolom kicsit is épeszű anya nem hagyja magára annyi ideig a gyerekét, hogy egy kapucni zsinórja megfojtsa.
  Mégis milyen ruhákat szabadna akkor venni egy átlagos gyereknek?
  Egyébként úgy elképzelem a jelenetet: kolbászol az anyuka mondjuk a Tesco babaruha részlegén, aztán odahív egy eladót, hogy megvitassa vele, hogy mennyire életveszélyes a termék... (NINCS is eladó). . Ja igaz, a Brendonban van... ahol az ilyen mániákus, mindenben problémát kereső nők vásárolnak.

  Tessék odafigyelni a gyerekre és nem magára hagyni, akkor nem fog belehalni a gyerekruhába!

 • 2011.04.11 21:22:09oliv08

  sony: :DD

  Sosem jutott eszembe, hogy veszélyes a cipzár. Ennyi erővel meg a pulcsiból is kibújhat és megfulladhat a pulcsi ujjaitól. Nálunk eléggé vetkőzős a kicsi, de még él.

 • 2011.04.11 22:21:34Paramami

  Összefoglalva: cipzár ne, gomb ne, patent ne, akkor marad a tépőzár. Bocs, azt se, mert az is leválhat. Azt hiszem, csírájában kell elfojtani a dolgot, és nem kell gyereket csinálni, vagy Afrikába kell költözni, ahol meztelenül járhat. Hogy ott meg kolera van meg malária meg hasonlók? Ugyan már, mik azok a rémisztően veszélyes cipzárhoz képest???

 • 2011.04.11 23:35:49mataharesz

  Zsinórról: Hát speciel néhány éve úgy halt meg egy kisgyerek a városunkban, hogy a csúszdán lefelé beakadt a kapucnija és gyakorlatilag eltört a gerince...

 • 2011.04.12 00:55:07Hircsák Micike

  Jesszusom. De hát ezzel az erővel potenciális életveszélyben vagyunk gyakorlatilag bármitől. Mondj valamit, s én kitalálom, miért veszélyes. :))

  Csak annyit áruljon el nekem valaki, hogy hogyan tud feljebb csúszni a cipzár a gyerek nyaka felé!

 • 2011.04.12 04:17:24Rabyn

  A kapucni zsinórra van egy baromi jó megoldás, csomót kell rá kötni (a végére) és akkor nem lehet lenyelni a végéről a kis izét. Illetve ki lehet húzni a zsinórt a kapucniból.
  A cipzárok ma már nem úgy készülnek, hogy felsértsék a gyereket.
  Ölég hülye cikk lett ez, azt hiszem.:) Nekem meg nagyon hajnali negyed öt van...

 • 2011.04.12 12:17:53oliv08

  mataharesz: akkor a kapucni a hibás, nem? Bár nehéz felfognom, hogy is történhetett, mibe akadt bele a kapucni.

 • 2011.04.12 18:09:53értem

  Mi lenne, ha egyszer vegre gondolkodna a cikkiro es nemcsak a kattintasok szamat akarna maximalizalni??

 • 2011.04.13 12:09:34Figyel Castro

  Ez tuti valami amcsi fordítás, azok ilyen barmok. Fürdés után nehogy a mikróban szárítsuk meg a gyereket!

 • 2011.04.13 18:44:57pirospottyos

  Te jo eg.
  Es en meg azt hittem a patent biztonsagos. A gomb nem veszelyesebb? Az konnyebben lejon mint a patent.
  Na megyek egy gyorsan leszedem az osszes patentot a 10 honaposom rugijairol :-D
  Bakker.
  Ilyen folosleges cikket.

 • 2011.04.14 01:23:50Dizzy Gilespie

  jól érzem a cikkben az iróniát, vagy csak én vgyok túl jóindulatú?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta