SZÜLŐSÉG

Mindent a babatáplálásról: te beengeded a védőnőt?

2011. április 7., csütörtök 19:03

A védőnőket sokan tekintik a szükséges rossznak: hogy van valaki, aki beleszól abba, hogyan neveljük (kezeljük, etessük, mosdassuk, stb.) gyerekünket. Pedig ők kivételes tudás birtokosai, és sok segítséget tudnak nyújtani.

Babatáplálásról szóló sorozatunkban olvasónk, Bejo segít át minket a gyerek táplálásának legfontosabb kérdésein, az alapvető kérdésektől a tényleges javallatokig. Ezúttal a védőnő szerepét vizsgáljuk: neki mi köze a hozzátápláláshoz?

(előző rész)

„Ma már az egészségnevelés nem arról szól, hogy mi a jó, mi a helytelen – természetesen fontos a tájékoztatás, a felvilágosítás is –, de sokkal fontosabb képessé tenni, támogatni az embereket, hogy az egészségesebb utat válasszák.” Az idézet egy 2007-es – azóta már archivált – tanulmányból származik, melyet a magyar védőnői rendszerről készítettek (A védőnői rendszer működésének bemutatása, fejlesztésre irányuló javaslatok összefoglalása, 2007.). Hihetetlen izgalmas és döbbenetes volt elolvasni, és egyben szembesülni azzal, mi a kívánatos cél – és mi a rögvalóság. Különbséget kell tennünk a területi védőnők és azok között, akik kórházakban dolgoznak (általában ott, ahol rooming-in rendszer működik), illetve ahol családvédelmi szolgáltnál töltenek be állást.

Számoljatok!

2006-ban Magyarországon összesen 5270 szervezett védőnői állás volt, ebből 4985-öt töltöttek be. A be nem töltött helyeken helyettesítő területi védőnő látja el a feladatokat, így adott esetben egy személy akár 2-3 településért, körzetért is felelős lehet. Hivatalosan egy területi védőnő egy körzetben 250 gondozottat láthat el, intézményben (ha van óvoda a körzetében, akkor ez kötelező) ezen felül max. 300 gyereket. Ezt nevezik tűzoltásnak.

De ki is az a védőnő?

A területi védőnők felsőfokú végzettséggel rendelkező, preventív és egészségfejlesztő szerepet betöltő egészségügyi dolgozók, akik a házi (gyermek)orvos és a család- és gyermekvédelmi szakemberek mellett, velük együttműködve és ideális esetben a feladatokat velük megosztva látják el. Bár képzettségük képessé tenné őket, hogy számos olyan feladatot elvégezzenek, amit jelenleg az orvosok csinálnak, a jogszabályok a feladatmegosztást nem határozzák meg megfelelően. (Nekem kicsit hasonlít ez a helyzet a szülészorvos-szülésznő viszonyra). Ennek ékes bizonyítéka, mikor dupla információt kapunk a hozzátáplálásról, a D-vitamin szedésről, aminek sokszor még a tartalma sem egyezik.

Mit csinál?

A területi védőnő gondozza az egész családot, a nőt, a várandós anyát, és a gyermekeket 0-18 éves korig. Ügyel az egész család testére és lelkére, szűrővizsgálatok során észleli a gyermeknél az esetleges kóros elváltozásokat, ezeket jelzi a szakembereknek, tartós megbetegedés esetén pedig támogat a betegség okozta nehézségek leküzdésében. Mindezt a egészséges tanácsadás, családlátogatás (a csecsemőket havonta kell látogatniuk), általa szervezett egészségvédelmi programok (pl. életmódklub, elsősegélynyújtó tanfolyam), csoportfoglalkozások (pl. baba-mama klub, szoptatós klub, babamasszázs) keretein belül. Jelzési kötelessége nem csak az orvosok felé van, hanem a család- és gyermekvédelem felé is, amennyiben úgy tapasztalja, hogy a családban az egészséges fejlődéshez szükséges körülmények nem megfelelőek. A védőnői rendszer erőssége az országos lefedettség, ami elvileg biztosítja, hogy az ellátáshoz mindenki egyenlően hozzáférjen, illetve az a személyi potencia, ami egy-egy védőnőben rejlik, tehát az ő hihetetlen koncentrált praktikus tudása, valamint hogy a védőnő közvetlenül találkozik a családdal ott és úgy, ahol ők valójában élnek (ez az egyik oka annak, amiért nincs szabad védőnőválasztás). Hogy miben is áll pontosan az ő preventív tevékenységük, nem egyszerű három mondatban összefoglalni, de az interneten persze hozzáférhető (A védőnő preventív alapfeladatai, kötelezettsége és felelőssége a megelőző alapellátásban, Országos Tisztiorvosi Hivatal, 2004.)

Mi alapján dolgozik?

Szakmai érdekvédelmi képviseletük a Magyar Védőnők Egyesülete, mely megfogalmazta a védőnők etikai kódexét is. Szakmai felügyeletüket az ÁNTSZ látja el. Tevékenységüket az orvosokhoz hasonlóan az egészségügyről szóló tv., az egészségügyi dolgozók rendtartása, jogszabályok, szakmai állásfoglalások, módszertani ajánlások, protokollok és irányelvek szabályozzák, és náluk is elkészültek azok a standardok, amik az ellátás folyamatát mérhetővé teszik. A csecsemőtáplálásra vonatkozóan jelen pillanatban a következő védőnői dokumentumok irányadóak:
Szakmai protokoll az egészséges csecsemő (0-12 hónap) táplálásáról.
Ajánlás a glutén csecsemők étrendjébe történő bevezetésének idejéről és módjáról.
Ezeket a szövegeket ismerniük szakmai kötelesség.

Szép új világ

A védőnői rendszerről készült tanulmány szerint a védőnők szerepe manapság már inkább partneri, de sokak számára szaktekintélyt képviselnek. A védőnői tanácsadás ideális esetben úgy néz ki, hogy a felvilágosítás és tanácsadás mellett a családot bevonva (interakció) a szülők és a védőnő együtt alakítanak ki egy gondozási tervet a gyerekre vonatkozóan, együtt határozzák meg a prioritásokat, a teendőket, az alternatívákat és a célokat. Ezt nevezik szükségleteken alapuló, célirányos gondozásnak.

A következő posztban áttérünk a szoptatási szaktanácsadókra, a dietetikusokra, és levonjuk a végkövetkeztetést is. Tartsatok velem!

bejo

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.08 21:32:25oliv08

  Nálunk őt lehet nyaggatni, mesélni neki, mi a kínom. Szerencsére nincs sok. Sajnos amire nem találtam választ, arra ő sem tudott adni. Gondolom aki tökhülye meg nem vesz a kezébe szakirodalmat meg nincs gyakorlata és problémás a gyerek, ott nagy segítséget jelent.
  Egyébként meg olyan ritkán látja a gyereket, hogy sok mindent nem nagyon venne észre rajta.

 • 2011.04.09 15:19:01rena55

  Én még nem láttam élő védőnőt. Állítólag most a 4 éves státuszt kellett volna csinálnia, de azt is az ovi gyerekorvosa csinálta.
  Emlékszem, mikor terhes voltam, felhívtam a védőnőt. Azt mondta, kijönne "családlátogatásra". Azt mondtam, jó, ettől eddig vagyok otthon, mert dolgozom és nem kedvelik, ha ezért vagy azért később megyek. Azt mondta, az neki nem jó. Ekkor beszéltünk először és utoljára:-)
  Azt valaki megmondaná, minek van a védőnő?

 • 2011.04.09 19:22:20foreigner

  Nálunk (Anglia) jól működik a védőnős rendszer. Bár itt a terhességet is ők kísérik és a szülést is, majd a szoptatási tanácsadó feladatát látják el, családlátogatnak és ilyenek. Persze nem is annyit keresnek, mint akikről szó van. Viszont nem személyre szabott, hanem azzal beszélsz, aki épp ott van. Én egy kivételével mindet nagyon becsültem, szerettem, bíztam bennük. Sajnos az az egy vezette a szülésemet :( De hát idióták mindenhol vannak.

 • 2011.04.09 19:28:46bejo

  Na, akkor a saját tapasztalatomat is hozzácsapva megállapíthatjuk, hogy az utsó bekezdés a valóságban nem működik :) Elvileg ő lenne a kétlábon járó szakirodalom.
  Lehet, hogy örülnünk kéne, hogy ritkán látjuk, mert ez tényleg azt jelenti, hogy nincs semmi probléma.
  Nekem a terhesgondozás alatti találkozások tűnnek feleslegesnek. Lehet, hogy mert (lekopogom) eddig még ott sem volt igazán nagy gondom.

 • 2011.04.09 19:30:27bejo

  foreigner: akkor Angliában bábai rendszer működik, ugye? Németországban és Ausztriában is hasonló a helyzet, mint amiről írsz.

 • 2011.04.09 19:37:48foreigner

  Bejo!
  Most ciki, de fogalmam sincs. Nem tudom minek nevezik ezt. Azt tudom, amit tapasztaltam. Ez pedig annyi, hogy a pozitív teszt után elmegy az ember a körzeti orvoshoz, aki kikérdezi. Ha boldog vagy a babától (így mondják :)), akkor ha egyébként is minden ok, akkor ad egy időpontot (vagy egy telefonszámot, ahol kérhetsz magadnak) a védőnőhöz a kórházba, vagy azt mondja, majd hívnak. Ha nem vagy boldog, akkor máshova irányít, ez mindegy most. Ez a 13. hét környékén van. Addig max vér és vizeletteszt, de már nem vagyok benne biztos. Akkor van ultrahang, kiskönyv átadása, felvilágosítás egészségről, babáról, dohányzásról, alkoholról, drogról, étkezésről és támogatásokról. Aztán kapsz egy listát, hogy mikor hova kell majd menned. Előre a szülésig. Ezekt az időpontokat még postai levélben is kiküldik, ahol van lehetőség áttetetni. Ha nem mész el, akkor is hívnak, hogy gond van-e, illetve ejnye-bejnye, ha sokat lógsz és nem mondod le időben, ki kell fizetned az idejüket. Egyébként minden ingyenes, a gyógyszerektől az egyágyas szobáig (ha szükséged van rá, nekem volt, nem tudtam aludni), az étlapról választható kórházi kosztig. A szülés után ajándékcsomag, 5 perces anyakönyvezés (30 napos korra ki kell találnod a nevét, addig ráér), természetesen minden ingyen. Aztán a gyermeknek 16 éves koráig, neked és a párodnak egy éves koráig van ingyen az orvosi ellátás. Nagyjából ennyi. Általában védőnőkkel találkozol, csak akkor van orvos, ha szükséges, vagy ha külön kéred. Ja és én egy lepusztultnak nevezett, vidéki, egyetemi klinikán szültem, nem valami elit helyen.

 • 2011.04.09 21:24:38bejo

  ez a midwife?

 • 2011.04.09 21:25:17foreigner

  Aham. Meg van valami másik szó is rá, de most nem jut eszembe, bocsi. Lefáraszt a kétéves :)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta