SZÜLŐSÉG

Novodomszky Éva: Belém nevelte az örök éhséget

2011. március 23., szerda 13:51

Ahányszor a kezembe veszem a Mazsolát, látom azt a délutánt, mikor az öreg szeneskályha megégette három ujjamat - a könyv nem tárgy: élmény. Emlék, mese, és a mát a régmúlttal összekapcsoló kötél. Mai ajánlónkat Novodomszky Éva, televíziós műsorvezető, híradós írta a Poronty Könyvhétre.

A szoba közepén ültem, még könnyes arccal, jobb kezem egy fazék vízbe lógatva, de már csak csendben szipogva hallgattam, ahogy mesél. Mindig ugyanazt, mindig ugyanúgy. Nem hagytam, hogy mást olvasson nekem a dédnagymamám, csak a Mazsolát.

Ma is az ő hangján énekli a kismalac „hogyha én ezt tudtam volna, köpönyeget húztam volna”, mikor én mesélek abból a régi, ezerszer átforgatott könyvből a fiamnak. Ahányszor a kezembe veszem, látom azt a délutánt, mikor az öreg szeneskályha megégette három ujjamat.

Semmi nem vígasztalt, hiába próbálkozott az egész család, csak a mese, csak Mazsola, csak tőle. Voltam más mesék, amiket anyu mesélt, volt olyan, amit nagymamám olvasott nekem, de a Mazsola és dédi elválaszthatatlanul összeforrtak. Néha, amikor sokkal álmosabb volt, mint én, csalni próbált, lerövidített egy-egy sort, hogy kicsit gyorsabban haladjunk, persze rögtön lebukott. Elszavaltam neki szóról szóra, mi is a mese pontos szövege, és felszólítottam, hogy legyen szíves, precízebben olvasson.

Azután jöttek azok az idők, mikor én olvastam neki. Akadozva, dadogva, keresgélve a megfelelő hangot, ami egy-egy betűhöz tartozik, majd egyre magabiztosabban. Nyaranta a legnagyobb forróságban ebéd után órákig tudtunk egymás mellé kucorodva csendben csak olvasni és olvasni.  Egész évben puhatolta, milyen könyv tetszene nekem és nem múlt el úgy Karácsony vagy születésnap, hogy ne kaptam volna legalább két-három könyvet ajándékba, olyat, ami nekem tetszik, meg olyat, ami szerinte hasznos. És én faltam a könyveket, azután elmeséltem neki, miről is szóltak.

Amikor főiskolás lettem és én tanítottam a betűket a gyerekeknek, csak akkor jöttem rá, mit is tett velem. Hogy a legkedvesebb módszerrel, az állandó meséléssel ültette el bennem az irodalom szeretetét. Belém nevelte az örök éhséget az újabb és újabb történetekre, megtanított a könyvek tiszteletére, sőt, a maga szelíd módján még az értő olvasást is számonkérte rajtam. Már sose tudom meg, hogy ez tudatos volt-e.

Gyerekként a háború miatt hamar magára maradt és az iskoláit sem fejezhette be, ezért az hiszem, inkább ösztönösen, igazi szeretetből tette, mint sem pedagógiai célzattal. De Mazsola és társai elviszik az ő örökségét, az ő szeretetét és reményeim szerint a könyvek szeretetét az én fiaimnak is. Sőt, talán még a dédunokáimnak is.

Tetszett a poszt? Lájkold a Facebookon is!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.23 16:29:51Sheriff az égből

  csináznám

 • 2011.03.23 18:49:13Pista bá

  Sheriff az égből: nagy nyelvújító vagy :)

  (meg nem is vagy egyedül)

 • 2011.03.23 18:59:38silverwol

  Egy intelligens és gyönyörű nő... ritka az ilyen a médiában.

 • 2011.03.23 19:48:04sofalwy

  Azon kevés csodás női jelenségek egyike a magyar televíziózásban, aki oda is való. Szép, de visszafogott és nem picsogó papagáj. Méltó arra, hogy a kirakatban képviselje a kedves magyar női társadalmat. Nem mellesleg szépen beszél és nem üres agyatlan. Ilyenre asszem, minden igényes hapsi szívesen hajtana...

 • 2011.03.24 12:18:47kitike

  Kétgyermekes férjjel is rendelkezőanyukaként miért jutna eszébe bárkinek, hogy hajtson rá?

  Ismerősöm dolgozott vele, és eléggé fönn hordja az orrát, de ez csak egy vélemény. Szerintem is szimpatikus.

  D. Tóth Kriszta, Bombera Kriszta, Erőss Antónia -azért a női híradósainkra büszkék lehetünk!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta