SZÜLŐSÉG

Én vagyok az apád! – Könyvespolc 1.

2011. március 18., péntek 14:38

Arról már volt szó, hogy mennyi tévét nézünk. Elég sokat, de azért nem csak abból áll
a gyerekek fejlesztése, szórakoztatása. A könyvek is jelen vannak az életükben, minden
nap olvasunk mesét. De nagyon nem mindegy, milyen könyvek kerülnek a kezükbe. Pár nappal nagy gyerekkönyvteszünk előtt áttekintjük, nálunk mit is jelent az olvasás.

Fotó: Jennifer König
Fotó: Jennifer König

Nagyon szeretem a könyveket, konkrétan fizikai valójukban is, és még olvasni is szeretek. Gyakorlatilag kényszeres vagyok e téren. Néha odáig fajul a dolog, hogy a vécén a használati utasításokat olvasgatom, és van állandó folt az arcomon, mert fekve, egy bizonyos testhelyzetben szoktam olvasni. Így elég jó esély van arra, hogy amikor  a gyereknek majd le kell rajzolnia az apját, akkor olvasás közben leszek ábrázolva.

Bár igazából tizenegy-tizenkét évesen éreztem rá az olvasás ízére, a gyerekkori könyvélményeim közül sok mélyen él bennem. Olyannyira, hogy vannak darabok, amiket azóta is évente újraolvasok. Ilyen a Sziget-kék, Szabó Magdától, vagy Nagy Franciska könyve, a Birbax. Az utóbbi valamiért nem túl ismert. A Balaton-felvidéken játszódik, vannak benne varázslók meg boszorkányok, manók meg álatok, és persze egy kisfiú. A dramaturgiai alapot az a felütés adja, hogy egy boszorkány a kádban élvezkedve azt mondja, hogy egy kis kompót bizony jó lenne. Erre egy varázsló, aki nagyon imponálni akar neki, ellopja a révfülöpi kompot. Többet nem árulhatok el.

Ahogy kezdődik

Az első könyvek a vízálló, szivacsos állományú darabok. Jé most éppen ezeknél tart. És hogy elsüssem a gagyi szójátékot, falja őket. Persze betűk még sehol, csak képek állatokról, játékokról. Ezeknél még az esztétikai minőség nem igazán tényező. Se őt, se minket nem nagyon zavar, hogy sokszor sematikusak, ízléstelenek a rajzok. Nem nagyon hiszem, hogy majd pont ez rombolja le a gyerek későbbi ízlését, de azért nem baj, ha már ezek is igényesebbek. Az fontosabb, hogy ne legyenek mérgezők, ne málljanak szét a nyáltól.

Kicsit később

Jönnek a kicsit izgalmasabb dolgok. Főleg, ahogy a gyerek elkezd érteni egyre több szót. Beszélni még nem tud, de már felismert tárgyakat, állatokat. Erre az időszakra esnek az általában vastag kartonpapírra nyomott, minimálszöveges könyvek. Mondókák, kis versek. Az, hogy mesélni lehessen nekik, nem is tudom pontosan mikor jön el. Mindenkinél máskor. Effnek már jó ideje szoktunk-szoktam, de elég ritkán van, hogy rendesen oda is tud figyelni. Főleg ha kép nélküli, klasszikus mesekönyvről van szó.

Ami nekünk nagyon bejött, az a Böngésző sorozat. Van tavaszi, nyári, őszi, téli, éjszakai, sőt vannak mini kivitelek is, bár azokat már más rajzolta. Csak nagyon ingergazdag képek, szöveg nélkül, de gyakorlatilag kimeríthetetlen forrás, évekig kitartott, és Jével meg jön az ismétlés. Lehet mindenféle feladványt adni belőle, hogy keresse meg ezt vagy azt, sőt mostanra már meséltetni is lehet vele belőle. A nővérem barátja „mesélt” neki egyszer belőle, úgy, hogy mindenki pukizott benne. Onnantól egy jó ideig nekünk is csak úgy lehetett mesélni belőle.

Úri cifraság, meg ami jó

Na az is van dögivel a könykínálatban, a boltokban. Vetítős könyv, pop-up képek, hanggal, fénnyel, 3D-vel. Van olyan persze, amelyik ettől még tök jó. Mi ajándékba kaptunk egyet, amiből a dzsungel állatai ugranak elő, és mindezt a hangjaik is kísérik. Na azt például elég sokat nézegettük, bár mostanság nem kerül kiválasztásra, ha éppen Effnek kell választania. De sok az ilyen csilvili könyv között az öncélú, és csak azért vannak, hogy gyerek rácuppanjon, aztán öt perc után ráunjon.

Érdekes az is, hogy van jónéhány olyan, amelyik nekem nagyon nem jön be, a gyerekek
viszont imádják. Ilyenek például Bartos Erika könyvei. Engem idegesít a stílus, bugyuta az
egész. Valószínűleg mégis pont ettől működik. És mivel még annyi minden van, amit ezzel kapcsolatban elmondanék, hogy legközelebb innen folytatom.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.19 12:28:08kitike

  Nálnuk nagy kedvenc egy kisvakondos könyv, amelynek mágnsek az oldalai és rá lehet pakolni az állatokat, élőhely, életmód szerint külön (madarak, tengeri jószágok). Hasonló: a könyv lapjaiból puzzle-szerűen kivehetők az állatok, illetve könyvön kívül vonattá állnak össze (síznek, állatok formák). Nagyon szereti Gazdag Erzsi Meseboltját a boldog békeidőkből. Frakk is nagyon szimpi, aranyos, nem bugyuta történetekkel. Tesz-vesz város sorozat, szintén bejövős, bár az újabb részek hmm egy oldalon két sor szöveg és 3 rajz, és így is nagyon vékony 2000-ért. Jobb elővenni az én régi példányaimat. És a Vidám mesék olyan letehetetlenül bájosak.
  Szívesen sorolom még, ha ezzel ötletet adok bárkinek, de szerintem eddig minden szülő eljut (aki erre igényes), nem?
  (amúgy áLLatok, biztos elgépelés)

 • 2011.03.19 12:29:23kitike

  Én se tudok gépelni: mágnesesek az oldalak, és nem síznek az állatok, hanem a vagonok különböző színűek.

 • 2011.03.19 16:56:56enemo

  A Birbax-ról való megemlékezést köszönöm, én is mindig mondom, hogy az egyik legjobb gyerekkönyvünk, sőt megírtam már korábban is. Szerintem lassan Effnek is bejönne, van benne minden, ami kell, kisfiú, varázsló, mágia, sportkocsi és Balatonfelvidék...ehh, miért nem vagyok én könyvkiadó.
  Meg van még egy kevéssé ismert regény, amin én kicsiként kellemesen borzongtam, a Boróka néni kincse Szepes Máriától, a Pöttyös Pannik és a Vörös Oroszlán között félúton.

 • 2011.03.20 00:29:54Rabyn

  Nem tudom pontosan mikor lehetett, de 6 éves korom előtt, Anya Mary Poppinst, Micimackót olvasott nekünk. Nagy kedvencek voltak: a Pöttyös Panni sorozat (és fájdalommal vettem tudomásul, hogy az új kiadást már más rajzolta... Szerintem sokkal rondább.), a Három Mese című mesekönyv, Sicc kalandjai, Vackor (Anyu szerint már 2-3 évesen is szerettem, miattam tanulta meg fejből).
  Mesélni szerintem már a csecsemőknek is lehet, igaz, hogy nem fogják úgy érteni, mint a nagyobbak, de élvezni fogják (ahogy a mondókákat, dalokat is szeretik, akkor is ha még nem beszélnek.)

 • 2011.03.23 09:43:52csimpilimpi

  Rabyn, Győrffy Anna razjaival is kiadták újra a Pöttyös Pannikat!

  [link]önyv/Sorozat/Pöttyös_Panni-sorozat

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta