SZÜLŐSÉG

A spermicid illúzióromboló, a megszakításban ne bízz!

2011. február 1., kedd 14:18

Gyerek előtt, gyerek után ésszerű dolog azon gondolkozni, vajon milyen lehetőségek is vannak a fogamzásgátlásra. Háromrészes sorozatunkban összeszedtük a lehetőségeket.

Első rész: Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Fotó: James Vaughan
Fotó: James Vaughan

Naptár-módszer

Nem túl biztonságos eljárás, aminek a lényege a termékeny napok meghatározása és ezeken a napokon a nemi érintkezés (illetve a behatolással járó szex) kerülése. Alkalmazásához ismerni kell a nő saját nemi ciklusának jellegzetességeit. A peteérés általában a következő menstruáció első napját megelőzően 14 nappal következik be (még nem 28 napos ciklusok esetén is), ezért a ciklus néhány havi megfigyelése után az ovuláció időpontja meghatározható. Ez előtt és után 2-3 napig tartózkodni kell a szexuális élettől.

Ébredési hőmérséklet

Nem túl biztonságos eljárás, aminek lényege a termékeny napok meghatározása és ezeken a napokon a nemi érintkezés (illetve a behatolással járó szex) kerülése. Alkalmazásához ismerni kell a nő saját nemi ciklusának jellegzetességeit. A peteérés általában a következő menstruáció első napját megelőzően 14 nappal következik be (még nem 28 napos ciklusok esetén is), ezért a ciklus néhány havi megfigyelése után az ovuláció időpontja meghatározható. Ez előtt és után 2-3 napig tartózkodni kell a szexuális élettől.

 Figyelem!

A naptár-módszer, az ébredési hőmérséklet meghatározás és a méhnyak-nyák megfigyelés módszerének kombinációja növeli a biztonságosságot, azonban ezek a módszerek inkább csak akkor javasoltak, ha a pár vállalja a terhesség esetleges bekövetkezésének kockázatát.

Az ébredési hőmérséklet meghatározása szintén hozzásegíthet a peteérés időpontjának felismeréséhez. Ehhez minden reggel, az ágyból való felkelés előtt kell megmérni a maghőmérsékletet (szájban vagy hüvelyben), ugyanazzal a hőmérővel, minden nap megközelítőleg ugyanabban az időpontban.

A ciklus első felében néhány tizeddel alacsonyabb hőmérsékleti értékek tapasztalhatók a normál, ún. bifázisos görbe esetén. Ovuláció idején a hőmérséklet némileg csökken, majd emelkedik 3-5 tized fokkal a peteérés előtti értékekhez képest és a ciklus második felében magasan is marad legalább 9-10 napon át. A hőmérséklet újbóli csökkenése jelzi a havi vérzés kezdetét. A hőmérséklet megemelkedése utáni harmadik naptól a szexuális élet biztonságosnak tekinthető.

Méhnyak-nyák megfigyelés

A méhnyak-nyák megfigyelése kiegészítheti az egyéb természetes fogamzásgátlási módszereket. A peteérés előtt néhány nappal és a peteérés napján a nyák áttetsző, tojásfehérjéhez hasonló állagú, nyújtható; a terméketlen napokon viszont inkább fehér, kisebb mennyiségű és nem nyújtható.

Megszakítás

Szintén orvosi közreműködés nélkül alkalmazható eljárás a megszakított közösülés. Megbízhatatlan eljárás, aminek a lényege az, hogy a hímvesszőt még a magömlés előtt eltávolítják a hüvelyből. Azonban a magömlést megelőzően távozó váladékcseppek is tartalmazhatnak hímivarsejteket, így a megtermékenyülés is bekövetkezhet.

Gumi óvszer

A gumi óvszer nagy előnye a többi fogamzásgátló eljáráshoz képest, hogy helyes használat esetén véd a nemi úton terjedő betegségektől is. Az óvszert a behatolás előtt kell felhúzni a merev hímvesszőre és magömlést követően rögtön el kell távolítani.

Hátránya, hogy használata illúzióromboló lehet, illetve ritka esetben szakadás is bekövetkezhet. Előnye viszont, hogy az óvszer számos helyen beszerezhető, alkalmazásának pedig nincsenek mellékhatásai.

Spermicidek

A hüvelyi spermicid hatású anyagok patikában kaphatók, vény nélkül. Többféle formában elérhető, például krém, hab, tampon alakban. A behatolás előtt negyed órával kell a hüvelybe helyezni, ekkor olyan hab képződik belőle, ami a hímivarsejteket elpusztítja. Jellegzetes szaga van, illúzióromboló lehet, ezért inkább összeszokott párok esetén előnyös.

(WEBbeteg - Dr. Szimuly Bernadett)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.01 16:16:39Mikrobi

  "...ha a pár vállalja a terhesség esetleges bekövetkezésének kockázatát." Egy normális pár nem a terhesség kockázatát vállalja, hanem a gyermekfoganást. Akinek ez veszély, aminek a kockázatát vállalni kell, az inkább ne éljen nemi életet!

 • 2011.02.01 16:21:34Figyel Castro

  Mikroi-nevezd,aminek akarod, nem az a lényeg.

 • 2011.02.01 17:36:17Sherko

  Nuvaring slusz pasz....

 • 2011.02.01 17:50:23Slaydo

  Egy átlagos 18-40 éves európai évente 140x szexel. Ha csak a gyerek kéne elég lenne 1-3x évente.
  Amúgy meg hova vállaljanak az emberek gyereket 2x120k fizetés és 100k-s rezsi mellé? Mert nem csak pelenka és tej kell neki, hanem szépen növekvő sorrendben bicikli, zsebpénz, számítógép, autó, lakás is.

 • 2011.02.01 18:04:08memo

  "az óvszer számos helyen beszerezhető, alkalmazásának pedig nincsenek mellékhatásai" Aha, csak a napokon át tartó viszketés az arra érzékenyeknél.

 • 2011.02.01 18:41:08Zora.

  Annyi fogamzásgátló módszerünk van már, hogy lassan elfogy a magyar..

  Nem arra kéne inkább buzdítani a nemzetet / megoldást találni, hogy családonként legalább 4-5 magyar (!) gyermek születhessen?

 • 2011.02.01 18:54:20Figyel Castro

  Mindjárt egy focicsapatot, nem?

 • 2011.02.01 19:05:08Zora.

  Legalább :)

  Persze, ehhez az is hozzátartozik, hogy a párválasztást is vissza kellene terelni annak eredendő, erkölcsös (!) formájába...

 • 2011.02.01 19:20:24Slaydo

  Na megjött az első erkölcsös nagymagyar.

 • 2011.02.01 20:52:52memo

  Zora, a Föld így is túl van népesedve, és teljesen "kizsákmányoljuk", ezért szerintem nem kellene családonként 4-5 gyermek. Se magyar, se másmilyen.

 • 2011.02.01 21:32:46Zora.

  Ha majd a sarki jegek leolvadnak, kevesebben leszünk. Szomorú, de ez van..

  A kizsákmányoló életmód pedig nem kötelezően követendő. Valójában mindenki eldöntheti, hogy milyen értékrend szerint kívánja leélni az életét..

 • 2011.02.01 22:37:32f@szh@rcos

  galvanikus leválasztás - kivered a tv előtt

 • 2011.02.01 23:25:13taweret

  Kedves Zora!

  És miért kéne 4-5 gyerek minden családba??? Gondolkozz már egy kicsit racionálisan. Nem teheti meg mindenki, hogy ennyi gyereket neveljen. Vagy te havi minimálbérből fel tudnál nevelni 4-5 gyereket úgy, hogy megkapjanak minden fontosat?
  Úgy utálom, amikor azt hangoztatják a nagyon okos és gazdag emberek, hogy vállalj a hazáért több gyereket, el ne fogyjon a magyar. Ja szüljél és aztán éhezzetek. Az aki megteheti és szeretne is ennyi gyereket, az vállaljon nyugodtan, de ne legyen elítélve az, aki kicsit másképp gondolkodik, nem csak a nemzet érdekei lebegnek a szeme előtt...


  Én most sem értem, hogy azok, akik alig élnek valamiből, hogyan tudnak 8-10 gyereket vállalni a nyomorba. Illetve tudom, de inkább nem mondom ki....

 • 2011.02.01 23:27:08másutt

  Zora, amikor nyaron napkozben 45-50 fok lesz (es mar nem allunk messze) a Karpat Medenceben, akkor meg nagyon szar lesz. Neked is, meg a 5 gyerekednek is. Marmint ha EBBE a felmelegedett vilagba akarod ottel megnovelni a szenvedok szamat.

 • 2011.02.02 00:47:46antiszociális exlúzer

  Mikrobi

  Nem tudom, te hogy vagy vele, de szerintem a legtöbb pár életében volt, esetleg van, illetve lehet olyan időszak, amikor nem akarnak gyereket. Az okok szerteágazóak, nem sorolom fel, gondolkodj rajta egy kicsit.
  Na jó, kezdésnek: például egy 40 feletti nő, akinek már nagy gyerekei vannak, és többet nem akar, ellenben nemi életet él(ne). Hm?

 • 2011.02.02 00:59:39antiszociális exlúzer

  Zora.

  Nem a fogamzásgátlási módszerek elérhetősége miatt fogy a magyar. Ami azt illeti, a felelőtlen, meggondolatlan gyerekvállalásnál ("potyogtatásnál") még az is jobb, ha ezek az emberek hatékonyan védekeznek. A teljesítmény mércéje nem a mennyiség, hanem a minőség (a felelős gyermeknevelésre gondolok itten). A gyerek nem darab-darab...

  "Persze, ehhez az is hozzátartozik, hogy a párválasztást is vissza kellene terelni annak eredendő, erkölcsös (!) formájába..."

  Melyikbe? A szűzen-házasodásra gondolsz? És honnan tudható, hogy ez az _eredendő_? A magam részéről azt gondolom, az ember eredendően poligám beállítottságú - ezzel párhuzamosan a (házas)társát viszont monogámiára igyekszik rákényszeríteni a mindnyájunkban dolgozó ősi ösztönök szavát követve.
  Ez az erkölcsös forma - amit sejtésem szerint te értesz alatta - soha nem volt igazán működőképes, elég végigtekinteni az emberiség történelmén, amely jelentős részben ezen erkölcsi norma kijátszásáról szól...

  4-5 gyerek meg akkor lesz, ha olyanok lesznek a fizetések - a nőké is -, nyolcvannettóból ugyanis nehéz 5 gyereket etetni, ruházni, taníttatni. De ha meglesz, akkor sem fog _mindenki_ ennyit vállalni, és ebbe senkinek nincs beleszólása, szvsz. (Tehát, segíteni - igen, kényszeríteni - nem.)

 • 2011.02.02 04:10:17Anouk1

  Olyan spermicidet is lehet kapni amivel nem kell 15 percet várni, hanem rögtön hat, és egyáltalán nem gusztustalan. (nem lehet latni egyáltalán, kb gyűszünyi krém) 3 évig használtuk, tökéletesen működött! :)

 • 2011.02.02 04:11:22Anouk1

  ja, és szaga sincs (ezt honnan szedték??)

 • 2011.02.02 06:38:28Check

  Anouk1@ Mégis, melyik az?

 • 2011.02.02 10:15:15Mami4

  A spermicidekről annyit, hogy 4. gyermekem az mellett fogant. (úgy használtuk ahogy elő van írva) A harmadik meg fogamzásgátló mellett. Most a spirál mellett döntöttem. Hátha az beválik. :-)

 • 2011.02.02 10:21:53Mami4

  Ja, a több gyerekvállalásról annyit, hogy az emberek többsége Nem a kevés fizetés miatt nem vállal több gyermeket, hanem a kényelem miatt. Van egy réteg akik megengedhetik maguknak a több gyereket (szerencsére mi is) de ezek közül is talán 1-2 % akinek 2-nél több van. Persze ezt mindenkinek magának kell eldönteni. Minden esetre akinek nincs legalább 3 gyerkőce, nem is tudja, miről marad le. És míg a kevés gyerekeseknek nincs összehasonlítási alapja, nekem van. Anno én is egy gyerekkel kezdtem. És furcsállottam akinek több van.

 • 2011.02.02 17:04:56Bambano

  Zora.: és ki határozza meg, hogy mi az erkölcsös? a csuhások?

 • 2011.02.02 21:33:44antiszociális exlúzer

  Mami4

  A "kényelem" szó rossz oldaláról fogja meg a dolgot. Én inkább azt mondanám, az ember több dologra vágyik, több dologban teljesedhet ki élete során, és ezek közül a gyerekvállalás az egyik kiemelt fontosságú, de nem az _egyetlen_.
  Én például úgy gondolom, két gyerekre vagyok "hitelesítve". Hogy miért épp kettőre, azt nyilván hosszan lehetne elemezgetni, ettől függetlenül: nem tartozom magyarázattal senkinek. Mert, ahogy hangsúlyoztam már fentebb, azé a döntés, akié a felelősség.
  Majd ha a nagyonerkölcsös, családcentrikus politikus urak virrasztanak a gyerekem betegágya mellett s kísérik figyelemmel, s segítik a család boldogulását, akkor esetleg beleszólhatnak.

 • 2011.02.03 09:53:40Mami4

  antiszociális exlúzer

  Persze megértem hogyha valaki két gyermekkel tökéletesen elégedett és úgy érzi nem fér több az életébe. A közvetlen környezetemben is csak én vagyok "nagycsaládos". De ez nem azt jelenti, hogy én nem akarok másban is kiteljesedni, hogy nekem elég hogy a négy gyerekecském nevelgetem. Gyakorlatilag 4 gyerek után is ugyanolyan elvárásaim vannak magammal szemben, és az életemmel szemben, mint 1 után voltak. Ugyanúgy vágyom a kulturális életre, hogy néha kikapcsolódjak, sőt, ismét elkezdtem fősulira járni. Illetve ugyanolyan életet élek mint más nők. CSak reggel korábban kelek, több időt fordítok a gyerekeimre. Több a házimunka, mert többen vagyunk. Sőt. Én a karierről sem mondtam le. Nem az _egyetlen_ dolog az életemben a gyerekvállalás. Bár sokan azt hiszik, hogy az, mert különben miért is lenne ennyi. De én senkit nem ítélek el az miatt, mert egy vagy két gyermeket szeretne, mert mindenki maga tudja eldönteni, hogy felvállalja-e a több gyerekkel járó kötelezettségeket, és most nem csak az anyagi kötelezettségekre gondolok. És mivel tudom milyen 1, 2, vagy három gyerekes anyukának lenni, így őket is megértem. Csak hát fordítva nem igazán működik a dolog.

 • 2011.02.03 12:17:07Puszpanya

  Aki több gyerek mellett saját álmait is meg tudja valósítani az vagy nagyon ügyes, vagy rendelkezik nem kevés segítővel. Ez utóbbi jelenlétét sokan természetesnek veszik.
  Nálunk Apa dolgozik, nagymamák messze. Gyerek meg csak éjjel kapcsolódik le rólam. Nekem meg addigra már agyam helye sincs. Ez nem panasz, én akarom megélni így a gyerekvállalást. Csak úgy érzem, h ha én most hirtelen tájkép festést akarnék heti 2x2 órában tanulni, akkor az egyszerűen megoldhatatlan lenne önerőből.

 • 2011.02.03 14:09:35Mami4

  Nekem sincs sem házvezetőnőm, se senki aki a gyerekeknél segítene. Nagyszülők vannak, de ők is dolgoznak. Ha valamelyik gyerek beteg, akkor viszem mind magammal. Ha egyiket fogszabályzóra viszem, a kicsit szintén magammal. Tény és való, hogy nem kis energiámba kerül a dolog, és nem mindenkinek való. És igen, én is rohadtul elfáradok. De nem bánom. Apa nálunk is sokat dolgozik. Rá csak hétvégén lehet számítani. Hétközben (igaz fél állásban) de dolgozom is. És nálam három gyerek szakad le rólam este, a kicsi meg még akkor sem. Ja, és nem vagyok depressziós. Nincs rá időm. :-)

 • 2011.02.03 19:44:49Puszpanya

  :D Akkor egyszerűen csak ügyes vagy.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta