SZÜLŐSÉG

Belevaló politikus kerestetik! - Szolgálati Közlemény

2011. január 19., szerda 19:04

Pár hete közzétettünk egy felhívást belevaló politikusok részére, hogy álljanak elő, és éljenek meg egy hétig egy bölcsődei gondozónő fizetéséből. Ez most csak egy rövid beszámoló arról, hol is tartunk, nehogy azt higgyjétek, félbehagyunk egy ilyen klassz dolgot...

Fotó: Axel Brüchmann
Fotó: Axel Brüchmann

A felhívásra érkezett jópár hozzászólás, de ami a fontosabb, érkezett belevaló politikus is: szám szerint három. Az elmúlt hetek a dolgok logisztikai kitalálásával és elrendezésével teltek - gondolhatjátok, hogy nem volt egyszerű! -, de kezdünk a célegyenesbe jönni.

A tervek szerint tehát a három politikus egy héten keresztül a közalkalmazotti bértábla rájuk vonatkoztatható fizetéséből lesznek kénytelenek vinni háztartásukat, fizetni egyheti rezsijüket, az utazást és bármi felmerülő költséget. (Természetesen nem mi fizetünk nekik, hanem a saját fizetésük ekkora részét fordíthatják majd a fenti dolgokra azon a héten.) Az önbevallásos módszer bevallós részét a képviselők napi rendszerességgel a Porontyon megjelenő naplójukban követik majd le, így Ti is minden nap követhetitek útjukat és költéseiket. A nagy kérdés továbbra is az, vajon mit lehet bruttó 94.000 forintból megtenni - ez majd kinél-kinél kiderül. Én speciel kíváncsian várom a dolog végkifejletét...

A jövő héten leülünk a képviselőkkel, és onnantól kezdve már csak azon múlik a dolog, mikorra tudják őket a bölcsődék egy héten keresztül foglalkoztatni! Mi pedig ígéretünkhöz híven pontosan beszámolunk majd a megéltekről és a tanulságokról szóban, képben, videóban. Meg még ahogy tudunk.

Szóval: (folyt. köv.)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.19 20:09:03Horasz

  Ööö és akkor nem esznek ingyen a parlamenti büfében, nem ott olvassák az ingyen nekik járó újságokat, vesznek jegyet a bkv-ra, máv-ra?

  nem kötözködni akarok, csak kérdezem.

 • 2011.01.19 21:18:10Figyel Castro

  De miért heti? Magyarországon havi fizetés van, nem?

 • 2011.01.19 21:18:48Figyel Castro

  Illetve nem is csak a fizetés, de egy heti rezsit (pl. számlák), hogy hoznak ki?

 • 2011.01.19 21:36:39SlafRock

  Osztva néggyel!:)
  Egyébként nem rossz ötlet, csak nehezen kivitelezhető. Tuti ki fognak jönni belőle!:)
  [link]

 • 2011.01.20 00:45:33szimplalány

  kedves horasz, kicsit tájékozódj előbb, azt javaslom. a parlamenti büfében 1 leves 510 forint.
  a máv kedvezményes éves bérlete 280 ezer ft. a bkv-nak nincs ilyen ajánlata.
  nagyon szívesen válaszolok ezekre a kérdésekre, de ne jelentsünk ki dolgokat, amik az urban legend kategóriába tartoznak.
  kedves figyel, nincs számlaleadás, általány van. az alap képviselői díj 150 e ft, és ugyanennyi a költségtérítés is, ha budapesti vagy 60 km-en belüli vagy.
  sajnos, van olyan, aki így is elszámol 115 e ft lakástámogatást, pedig hazajár.

 • 2011.01.20 08:03:31- anya -

  Maga az 5let nem rossz, de csak egy hét??? És ha előző vagy utána következő héten jönnek a számlák? Előtte héten jól bevásárol a családnak meg utána lévő héten? Kevésnek találom ezt az egy hetet.

 • 2011.01.20 09:12:59akkorisajuditvoltam

  -anya-, Castro,
  Az rajtuk áll, hogy meghackelik-e a kihívást, vagy sem. Szerintem nem azért jelentkeztek ide, hogy azt tegyék. De mivel nap mint nap olvashattok tőlük részletes beszámolót, amelyben a háztartási napló is kötelezően kitöltendő lesz, követhetitek majd a dolgot!
  SAhogy én levettem leveleikből, őket tényleg érdekli, meg tudják-e csinálni. Van, amelyikük tisztában van a feladattal/pénzzel, van, amelyikük nincs. Ki fog derülni.
  De ha van kreatív ötletetek arra, hogyan lehet ezt jól lekövetni, írjátok meg a divany@divany.hu címre - ha elég jó az ötlet, bevesszük!
  judit

 • 2011.01.20 09:14:01empatia 13

  Szerintem, a csemetéknek, joguk van szakképzett személyzethez.
  A politikusnak, úgyis ott van a nyári, és a téli szünet, hogy feltöltődjenek. Munkaidőben, tegyék ők is a dolgukat,van az ő területükön is munka elég.
  Az ötlet ( heti pénz,) jó, de megvalósíthatatlan.
  Ha beleszámolják az egy hétre eső villanyszámlát, és egyéb rezsi költséget, már el fogyott a TELJES 94 000
  Ft! Ha csak, kaja, és közlekedés,számít, akkor egy hétig,prímán el van, és még média felhajtást, is kaphat róla, amint biciklizik a munkahelyére, az uzsonnás táskájával, amiben lapul, a parizeres zsemle,alma, és a piacon vett olcsó tej.
  (Már az első legegyszerűbb tárgyalásnál, ott van előtte,a kávé, az üdítő, és a pogácsa. A következő helyen a repi szendvicsek is, és minden héten beesik,- esetleg több is-, olyan konferencia, összejövetel, ahol komoly svédasztalos finomságokból válogathat.)
  Vállalkozó, táncdalénekes, feltaláló, politikus,BÁRKI, pénze, nem érdekel, ha ért ahhoz, amit csinál, és tisztességesen végzi a saját területén, a munkáját.

 • 2011.01.20 12:32:34szuts

  Helló!

  Semmi valóságszaga nem lesz a dolognak, mert egy hétre az ember két okból tudja összehúzni magát minden különösebb nehézség nélkül:
  - mert vannak tartalékai,
  - mert tudja, letelik a hét és ismét visszaáll minden a régi kerékvágásba, tehát csak addig kell kihúznom.
  Ha sikerül neki, roppant elégtétel lesz, hogy: Na ugye, minek a siránkozás
  Ha elcsúszik, akkor sem történik semmi. Bocsi, megmagyarázom...

  De van aki ezt egy életen keresztül csinálja. Nem próbaképpen, hanem mert semmi kilátása sincs változtatni a helyzetén.

  Szóval szerintem ez egy olyan dolog, mintha azt mondanánk, hogy próbálja ki valaki 2 percig levegő nélkül: Valószínűleg fog neki sikerülni, de sokan vannak, akik egy életen át fulladoznak. És ég, és föld a különbség a két állapot között...

 • 2011.01.20 16:03:57szimplalány

  Én, mint az egyik résztvevő, azt gondolom, hogy ennek egy valós cserének kell lennie. Akkor van értelme, ha (bizonyos korlátozásokkal persze), de mindkét fél egy hétig azt csinálja, amit a másik. A pénz ennek csak egy része, azzal mindenki tisztában van, hogy ebből a pénzből gyaklag lehetetlen megélni. Ezt a lehetetlent gyakorolják hétrők hétre a gondozónők. De a másik oldal, hogy a cserepartner is belelát, vajon tényleg fogadásról fogadásra jár-e a képviselő? Vajon tényleg ingyen van-e a büfé meg a vonat meg a busz? Vajon valóban a pénzért dolgozik-e egy képviselő, akinek a hétvége ugyanolyan munkanap, mint a többi? És vajon rendjén van-e, hogy a képviselői fizetésből most majd még több marad meg az adózás után, miközben a gondozónő, aki ugyanúgy 1-2 gyereket nevel, 94 ezer forintból nem is tudja érvényesíteni az adókedvezményt?
  Lásd:[link]

 • 2011.01.20 18:11:38Puszpanya

  Szerintem jó kezdeményezés. Mind a két "fél" nyerhet majd a cserén. A politikus jobban belelát majd egy bölcsis gondozó munkájába, a bölcsis gondozó pedig a politikuséba. (még ha kissé kozmetikázottan is) Kívülről nagyon könnyű más "tehenét" vágyni, s minden rétegben megvannak az ingyenélő kiskapura játszók.
  Az ideális persze az lenne, ha a minimálbér valahol 250ezer bruttó környékén lenne, de ez nem mostanában lesz sajna.

 • 2011.01.21 08:16:18szuts

  Helló Szimplalány!

  Kimondtad a lényeget:"A pénz ennek csak egy része, azzal mindenki tisztában van, hogy ebből a pénzből gyaklag lehetetlen megélni."
  Innentől kezdve mondhatjuk azt, hogy a kormány tudatosan nyomorban tartja a bérből-fizetésből élőket?! Hogy ne legyen politikai színezete, hozzáteszem: sok-sok év óta.

  A fulladásos példámat továbbra is fenntartom.

  A felelősséged és a lelkiismereted innentől kezdve "ketyeg". Változtass rajta...

  Még valami apróság: Ha valaki ebből a kilátástalan helyzetből próbál/próbált valamilyen "ügyeskedéssel" kikerülni, akkor a törvény és az APEH teljes szigorával sujt(ott) le rá. Míg a nagyvadak továbbra is kaszálnak, mert zsebükben a politika. Néha látványosan megbukik egy-kettő, kap valamit (odadobják koncnak), de a nyereség messze nem áll arányban a vesztességgel.

 • 2011.01.21 08:32:07szimplalány

  Kedves Szuts,

  én ellenzéki képviselő vagyok, az LMP frakció tagja. A kétharmados többség kezében van a változtatás lehetősége, és eddig nem sok teret engedtek az ellenzéki javaslatoknak, és akkor nagyon finoman fogalmaztam.

  De az én felelősségem nem mostantól ketyeg, hanem amióta az eszemet tudom. Már a parlament előtt tettem egyet s mást, most pedig a blogomon (ertseykatalin.blog.hu) olvashatsz arról, mit tettem az elmúlt 9 hónapban azért, hogy felhívjam a figyelmet a nők munkába állását akadályozó nehézségekre, köztük a nappali gyermekellátási rendszer elégtelenségére. Módosítóval akartam elérni, hogy ha már nincs pénz bölcsődét építeni, akkor legalább a Családi Napközik normatíváját emeljék meg, hogy ne kelljen a családoknak 70-80 ezer forintot fizetni ezekben, ott, ahol egyáltalán nincs bölcsőde. (Tíz ezer fő alatt nem kötelező, ezt tudtad?) Elutasították...

  De azt határozottan visszautasítom, hogy bármely kormány, bármikor is tudatosan nyomorban tartana bármely réteget. Ez árokásó gondolkodás, amivel nem lehet előbbre jutni.

  Ennek a cserének - azon túl, hogy felhívjuk a figyelmet a helyzet tarthatatlanságára -, az is fontos célja lenne, hogy kiderüljön: a politikus, még egy ilyen, látványosan erőből politizáló kormány sem tör tudatosan rosszra. Jó lenne végre alapként elfogadni, hogy a másik is jót akar az országnak, még ha végzetesen rossz eszközt is választ hozzá. A kormány most azt gondolja, hogy ha "felpörgeti" a gazdaságot az adócsökkentéssel (nagy butaság), akkor majd a szegényeknek is lecsöpög valami. Ez óriási tévedés, hiba, és hosszú távon, bűnné is válhat.

  De továbbra is fenntartom, hogy joga van próbálkozni, a saját legjobb szándéka és meggyőződése szerint. Aztán majd a nép értékeli, hogy ez a kísérlet eredményes volt-e.

 • 2011.01.21 11:10:25szuts

  Helló Szimplalány!

  Akkor most jól elmondtuk a magunkét mindketten! :)

 • 2011.01.28 13:00:04Folletto

  Sziasztok!

  Olvastam a kommenteket, és furcsálom, hogy csak a kétkedés van bennetek! Lehet hogy csak egy hét, de az is valami.. aki nem dolgozott bölcsiben az azt mondja hogy " csak" egy hét, de 40 órában ülni a szőnyegen, törölni az orrokat, énekelni, mosolyogni, tisztázni, etetni, dajkálni, és még sorolhatnám, aki nincs ehhez szokva igenis fárasztó!
  Örülnünk kéne hogy egyáltalán volt 3 aki elvállalta! Igenis fontosnak találom, ha csak egy hétre, de megtapasztalják azt hogy milyen kemény munka napi 8 órában, más gyermekét ápolni, gondozni, fejleszteni, és ha épp rossz napja van akkor is szívét lelkét beleadni, mert ugye gyereket nem lehet ellátni tessék-lássék módon!

  Gyermekkoromat úgy éltem le, hogy édesanyám bölcsődében dolgozott, és ha nem is kellett nélkülöznöm, az nem anyum fizetésének volt köszönhető! Aztán felcseperedtem és elmentem egy-egy hónapra dolgozni én is egy bölcsődébe, nem volt ismeretlen a dolog, de az a pénz amit egy hónapért kaptam nevetséges volt! Ennyit kapna egy pályakezdő is! Fiatalon, hogy is mernék hosszútávon belevágn? Hogy neveljek ennyi pénzből fel egy gyereket, hogy legyen házam, családom? Ugye sehogy, ebben egyetérthetünk..S mi lesz, ha a mostani kedves gondozónők elmennek nyugdíjba, ki fog vigyázni a mi gyermekeinkre, mert ennyi pénzért nem megy el annyi fiatal dolgozni mint ahány elhagyja a pályát..
  Akkor majd jön a meglepetés, hoppá-hoppá, ez így nincs rendjén! Nem tudok elmenni dolgozni, mert itt van a gyerekem, de bölcsődébe nem tudom vinni mert nincs! Mi lehet a megoldás? Megfizetni ezt a kemény munkát,odafigyelni a dolgozók igényeire, vonzóvá tenni a szakmát, hogy legyenek olyan szuper gondozónők, mint akik engem felneveltek!

 • 2011.02.03 20:47:09Ro-cipi

  Sziasztok!
  Csak üdvözölni tudom, hogy van három "belevaló"
  politikus, aki legalább megpróbál egy hétre egy gondozónő helyébe lépve reggel 6-tól dolgozni,
  álmos, esetleg nyűgös kicsit anyától, apától "elvenni". Egész délelött mosolyogni a gyerekekre, felelni kérdéseikre, énekelni, gyurmázni, pelenkacserét, mosdatást, etetést végezni vagy besegíteni. Le és felállni, guggolni, hat-hét "saját" gyermeket emelgetni, öltöztetni. Vagy még több gyermeket, ha nincs bent esetleg a társuk.
  Kipróbálhatják, hogy tudnak kijönni ennyi pénzből.
  De ezt nem csak egy hétre, hanem inkább egy hónapra kellene kipróbálni.
  Üdvözlöm az ötletet és remélem,hogy a hét végére, mikor lejár a bölcsődei "mandátumuk", komolyabban veszik a bölcsődében dolgozó kolléganők munkáját és T. Ház üléstermében érdemben tudnak hatni képviselőtársaikra az (éh)bérek rendezésében!
  Látni fogják a hét végére, hogy a kolleganők között nagyon kevés a pályakezdő fiatal, de nem is csoda, mert pl. egy 25 éve pályán levő gondozónő fizetése nem éri el a nettó 80.000 Ft-ot. Aki a pályán marad, maradt, az a csoportban lévő gyerekeiért teszi!
  Köszönjük a kolleganőknek, akik megszervezték ezt az egyhetes csere-akciót.

 • 2011.02.09 23:21:19akkorisajuditvoltam

  Mivel én szerveztem, ezúton is köszi:)))
  judit

 • 2011.02.19 09:28:30Nick_

  LOL, JÖNNEK A POLITIKUSOK, MÉG ITT SINCS NYUGTUNK TŐLÜK -- menekülni fognak a gyerekek meg a szülők =)))

  Csak vicceltem. Szimplalányra rábíznám a saját gyerekemet is. A többieket bizti ami bizti távoltartási nyilatkozattal azért kicsuknám addig.

  Amúgy 1 hónapig max. parlamenti szünetben lehetne ilyet csinálni. Bár megoszlanak a vélemények -- lehet, hogy kevesebb kárt okoznak a bölcsiben, vagy legalábbis kevesebb embernek. ;)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta