Hüvelybe helyezhető gyűrű jelezheti előre a koraszülést

Amerikai mérnökhallgatók új műszer kifejlesztésén dolgoznak, mellyel már a fenyegető koraszülés első jeleit is észlelni lehet. Ha a jelenleg még állatkísérletekben tesztelt berendezés kiállja a klinikai gyakorlat próbáját is, akkor nagyban javulhatnak a koraszülött babák esélyei.

A koraszülések számának emelkedése és az ebből adódó következmények világszerte mind nagyobb egészségügyi problémát jelentenek. Az idő előtt világra jövő babák számának megszaporodásáért a meddőségi kezeléseket – ily módon az ikerszülések, sőt a többes ikerszülések számának növekedését – éppúgy felelőssé teszik, mint azt a jelenséget, hogy a nők életében manapság egyre későbbre tolódik az első gyermek vállalásának ideje. A koraszülések nem elsősorban az ezzel kapcsolatos egészségügyi ráfordítások hatalmas összege miatt jelentenek problémát, bár az Egyesült Államok 2006-os számláját látva korántsem elhanyagolható ez sem: évente 26 milliárd dollárt emészt fel a koraszülések ellátása, illetve az ezzel összefüggő következmények megoldása. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a koraszülés súlyos, akár az egész életre kiható egészségi problémák – többek között légzési nehézségek, agyi fejlődési zavarok – forrása lehet.

Mindezeket felismerve a Johns Hopkins University mérnökhallgatói egy olyan berendezés kialakításán dolgoznak, mellyel az orvosok akár már az első jelek alapján észlelhetik a fenyegető koraszülést és ennek megfelelően közbeavatkozhatnak. A fiatalok azt remélik, hogy ily módon jócskán kitolható az a néhány nap, ami jelenleg rendelkezésre áll a szülés késleltetésére, ami nagyban javíthatja a koraszülöttek életben maradási és egészségi kilátásait.

A munkában részt vevő Karin Hwang és Deepika Sagaram még a múlt évben kapta azt a feladatot, hogy a kórházi vizitekhez csatlakozva próbálják meg feltérképezni azt, milyen új műszerek segíthetnék az orvosok munkáját. Így jött az ötlet, hogy olyan berendezést tervezzenek, mely akár már az első méhösszehúzódások észlelésekor riasztja az orvosokat, hogy koraszülés várható. Először egy olyan vértesztre gondoltak, mely egy speciális fehérje kimutatásával jelzi előre a koraszülést, míg végül úgy döntöttek, hogy a méhösszehúzódások észlelésére jelenleg is használt érzékelő helyett fejlesztenek ki egy annál sokkal érzékenyebbet. Hiszen a mostani technika csak viszonylag késői észlelésre ad módot, és problémát jelenthet az is, ha a várandós elhízott.

Így született meg a hüvelybe helyezhető kisméretű szilikon gyűrű gondolata, mely a beleépített szenzorok segítségével már egészen apró méhösszehúzódások érzékelésére is képes. A CervoCheck névre keresztelt eszközt jelenleg állatkísérletekben tesztelik, de remélhetőleg hamarosan a klinikai gyakorlatban is jól vizsgázik. Ez esetben az orvosok azt remélik, hogy fenyegető koraszülés esetén akár hat héttel is kitolható lesz a szülés időpontja, ami rendkívüli mértékben növelné a koraszülött babák esélyeit.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek