SZÜLŐSÉG

Strand csecsemővel és részeg fiatalokkal

2010. július 19., hétfő 15:43

Még mindig sokak véleménye, hogy egy éven alulinak semmi keresnivalója a strandon, ezzel viszont a nem azon a nyáron született gyerekek (akik tényleg nem odavalók) szüleit is szobában aszalódásra ítélnék, ami azért valljuk be, harminchat fokban nem nagyon vállalható.

Az ortodox nézet képviselői leginkább az úszni nem tudó, nyáron is kombinét, esetleg hosszúujjast hordó nagymamák, valamint a tisztaságmániások közül kerülnek ki – való igaz, a strand veszélyes üzem, a lángos és a hideg sör mellett kapható lábgomba, fosós-hányós vírus, vöröshangya meg más effélék is. Az ellentábor szélsősége meg vidáman viszi a pelenkást Horvátországtól Tunéziáig, azzal a felkiáltással, hogy elvégre ott is születnek gyerekek. Magam haboztam egy-két napig, aztán megelégeltem, hogy kinti árnyékból benti árnyékba hurcolom a dedet a gutaütött melegben, víz meg csak a pohárban van.

Szóval csecsemő meg strand. Kell hozzá először is egy béketűrő, környezetváltozást jól viselő  csecsemő, mert üvöltő gyerek esetén azoknak is eszébe jut, hogy csecsemő nem való strandra, akinek addig erről egyetlen gondolata sem volt. Kell még hozzá tiszta, lehetőleg nem agyonzsúfolt strand, dús lombú fa, esetleg strandsátor (mint egy kettébe vágott labda,  ahová bemegy a levegő, de nem süt be a nap), tartalék pelusok, babajáték, kalap meg efféle, bébiétel vagy kellő elszántság a bárhol történő szoptatáshoz, de a legfontosabb mégis az, hogy legalább még egy tizennégy éven felüli is legyen velünk, mert anélkül pont olyan messze vagyunk a medencétől, mint a Lakótelep Tizediken.

A kölyök érdeklődve figyelte, hova hurcoljuk már megint, legendás angol hidegvére megmentett minket a hangos bevonulástól. A strandsátor arra jó, hogy nem kell az árnyék után huzigálni félóránként, fejtörést okozva a medencébe távozóknak, hogy hova tűntünk már megint. Ezután felfedeztünk jó pár hasonló korú kollégát, néhány egyévesforma társaságában, az egyikük, egy vörös hajú német kisfiú nyilván nem a szomszéd településről érkezett. Láthatóan egyiküknek sem volt ellenére a környezet, a már járni tudók a büfé verebeit üldözték, a többinek maradt a bámészkodás.

Belemeríteni nem mertük a vízbe a kölyköt (sajnos a környék természetes vizei áradás után büdös mocsaras területté változtak, fürdésre nem csak csecsemők számára alkalmatlanok, nem is beszélve a kismillió szúnyogról, még a hasonló mennyiségű béka sem tudja kordában tartani őket), egy vizes textilpelenka adta számára a strandélményt, de láthatóan ebben a korban még megfelel ez is, nem reklamált ordítva az óriáscsúszdáért. Még.

Aznap kezdődtek a legendatárból előhúzott névadóról, bizonyos Cserke vitézről elnevezett események. Néhány helybéli Cserkevitéz elébe ment az eseményeknek, a fürdő egyik kocsmájában  kapatosan (mit kapatosan, részegek voltak, mint az a bizonyos albán szamár) hódolva a nyár örömeinek. Az egyre hangosabbra csavart zenét egyre hangosabb és hamisabb énekléssel kísérve, nyálslágerek és Beatrice vegyesen.  Az amúri partizánok dala először még muris, félóra múlva idegesítő, negyven perc múlva már elviselhetetlen, szaporán hurcoltam kölyköt-strandsátrat-mindent arrébb, miután elvetettem az alternatív megoldásokat – rendelek mindnek két kör pálinkát, utána elmennek hányni, így végre csönd lesz, esetleg megversenyeztetem őket a következő körért, az nyeri el, aki gyorsabban mondja, Nagy Árpi, Nagy Árpi, Nagy Árpi. A spontán koncert akkor ér véget, amikor a Quimby Ajjajjaj-a következik a zenegépben, ez nyilván nem szerepel a helyi Bunkó and Co. repertoárján, kis híján rákezdem én, aztán elröhögöm magam, nem is ittam.

Lapzártáig a kölyöknek semmi baja, nem égett le az árnyékban, a medence bacilusainak a közelébe sem került, én abbahagytam a partra vetett potyka utánzását, bár úszni ezúttal sem tudtam tisztességesen, mivel vállvetve oktattuk a Nagyot a tanmedencében, most körülbelül öt egybefüggő hossznál tart, szigorúan víz alatt, fene az óvodai úszásoktatót. Mikor feljön levegőt venni, leteszi a lábát – aki sikerrel elmagyarázza neki, hogy lehet fejet kitartva is fennmaradni a vízen, esetleg levegővételnél lábat nem lerakni, azok közt kisorsolok pár korsó hideg sört, esetleg egy CD-t, rajta az Amúri partizánok dalával.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.20 12:04:01Rosa Rugosa

  Szóval én megértem, amikor valaki 38 fokban hűteni akar, de azért az nincs olyan gyakran.
  Én utálom a klímát, kocsiban is inkább lehúzom az ablakokat, csak akkor használom, ha több 100 km-t vezetek valami délvidéken.

 • 2010.07.20 12:08:21pirosalma

  Mondjuk a kocsi klímát használom én is, mert 1. a szemem begyullad a huzattól. 2. gondolom a babának se tesz jót a huzat.

  De csak módjával, sosem kakaón.

 • 2010.07.20 12:09:09Rosa Rugosa

  pirosalma
  A mi régi vályogházunk is szuper volt.
  A mai építészek (néhány) tanulmányozhatnák bátran.
  A verandán mindig járt a levegő, a fiam ott töltötte a nyarat a babakocsiban. Az ablakokon nyáron nem tűzött be a nap, télen viszont alacsonyabban jár, akkor igen.
  Most amikor építkeztünk pl. direkt ez volt a terv, hogy a déli ablakokat nyáron árnyékolja a terasz.
  Szerintem nagyon sok régi ház jobb, mint az újak.

  Ja és a hitellel meg tök egyetértek. Nekünk ugyan van, de nem számottevő.

 • 2010.07.20 12:18:18Veg_

  Kocsiklimát autópályán használom, illetve mikor a nem melegkompatibilis nyulat nyáron szállitjuk, indulás elött 10 percig nyomatjuk a klimát, mert a 60fokos kocsiban pillanatok alatt elpusztulna :(

 • 2010.07.20 12:18:45diktálom, mancika

  mégnem,

  ez tök jó! ahol én néztem babaúszást, ott csak a gyerekektől kértek egészséges igazolást, és az anyukáknak "javasolták" a tamponhasználatot (no comment)

 • 2010.07.20 12:24:30pirosalma

  2010.07.20 12:09:09Rosa Rugosa

  Jaja. Ha egyszer mi is bele tudunk kezdeni az álomházba:), akkor parasztházszerű lesz és környezetkímélő maximálisan.

  És veranda... Nagy vágyam! Itt a házhoz nincs semmi előtér. Szívunk is ha eső, ha szél van.

 • 2010.07.20 12:59:08dodóó

  Én viszont megőrülök nyáron a melegtől,télen a 38-51 ezres fűtés számlától és a banki kölcsöntől.

  keresem hogy hova lehetne lelépni innen,cserélnék is,mert a férjem fával foglalkozik,lenne télre,de eddig nem találtam olyant aki cserélne és a lakáshitelt innen le oda át tetetnénk.
  Eladni képtelenség és értelmetlen lenne.

 • 2010.07.20 13:09:45Magenta

  Nálunk a panelban jobb idő van, mint kint. :)

  dodóó, mivel fűtötök, hogy ennyibe kerül? Nálunk télen 25ezer a fűtés.

 • 2010.07.20 13:40:40R2D2 & C3PO

  Hát igen, a vályog. Én is mindig egy folyóparti vályogházról álmodoztam, de az idén kiderült, hogy hülye ötlet...

  Így marad a kacsalábon forgó kastély. ;-DDD

 • 2010.07.20 13:43:04mazsola84

  Nálunk be van húzva mindenhol a sötétítőfüggöny és kereszthuzatot csinálok. Így elviselhető.

 • 2010.07.20 13:48:24Veg_

  2010.07.20 13:40:40R2D2 & C3PO
  Nem vályog kell, hanem vastag téglafal, két sor között szigetelőanyaggal... Olyan könnyü lesz kifüteni, és nyáron hüvösen tartani, mint a huss! És az eső se mossa el...

 • 2010.07.20 13:54:23csimpilimpi

  én nem értem ezt a cikket. mi abban a nagy lazaság, hogy elviszi a gyerekét (asszem olyan idős mint az enyém) a strandra, ha nem teszi bele a vízbe? már miért ne vihetné el? mi kifogása lehet ez ellen akár a tisztaságmániásoknak, akár a kombinés öregasszonyoknak?

  én is elvittem az enyémet. én se tettem bele végül, bár kísértésbe estem. én pont fordítva éreztem magam ettől: büszke voltam, hogy milyen körültekintő vagyok, és elővigyázatos. :-))

  annak idején a bátyókáját (aki az első nyarán kb. 2 hónappal idősebb volt) beletettem. a nővérkét nem, mert ő volt az első gyerek, és így nem volt ok, hogy miért menjek a strandra. (magamért nem megyek, meg egy pár - kevés - hónaposért sem, önmagában.) de két oviskorúval, akik borzasztóan élvezik a vizet, nagyon is. A fenti "lemondó" párt arra nem gondolt, hogy ha a pici miatt nincs strand, akkor az nem csak a mártíranya x+1-edik mártírkodása, fel se tűnik, hanem 1-2 nagytesó büntetése is. hát még ha megneszelik, hogy mindez a kisbaba miatt van. régen rossz.

  írtatok a fertőzésekről. biztos van benne valami. de azért elmondanám, hogy a nagylányom öt év alatt egyszer szedett össze egy kisebb kötőhártya gyulladást strandon, míg oviban vagy _ötször_. nőgyógyászati dolgot egyszer sem, oviban egyszer. kérdés: felelős anya oviba se járatja a kölkét? a válasz igen kellene hogy legyen, az én logikám alapján.

 • 2010.07.20 14:04:04R2D2 & C3PO

  A vályog összehasonlíthatatlanul olcsóbb...

  Amúgy én is elleneztem az egészet, míg nem kaptam egyet ajándékba és nem lett a lakás-hűtés egyetlen mozdulat. ;-D

 • 2010.07.20 14:08:23keke80

  Életemben nem szedtem össze soha semmit a strandon. Ez tuti alkat kérdése. De mert anyuci hajlamos gyüjtögetni, nem biztos, hogy a gyerek is ilyen lesz. Ha félsz a nögyógyászati maceráktól, használj tampont úszáshoz. A lábgomba ellen meg strand után kend be a lábad és kész.

 • 2010.07.20 14:31:54átlagos anya

  Biztos le leszek szólva, de szerintem nem kell ezt a strandolást sem túlparázni. Nekem speciel sosem jutott eszembe anno, hogy nem kéne vízbe vinnem a pár hónapos gyerekemet. Meleg volt, vízparton voltunk, ha vigyorgott, akkor maradtunk, ha ordított akkor meg kimentünk a vízből. Ennyi. Két hét múlva születik a kicsi, a hétvégén még strandoltam, ezen sem aggódunk. És jövő nyáron a kicsi is jön strandolni, mivel a tetőtéri lakásunkban 30 fok körül van és a nagyfiam + férjem is imád strandolni. Ennyi erővel nem szababna felszállni a 66-os buszra sem Erzsébeten kisgyerekkel, azon több baci van szerintem mint egy átlag strandon.

 • 2010.07.20 14:37:16átlagos anya

  Inkább azt mondaná meg valaki, hogy mit csináljak egy 7 évessel, amikor én így a terhesség vége felé már menni alig tudok, a bőröm májfoltos lett, szóval a strand is kizárva a napsütés miatt. Autó nincs. Játszótér sincs a közelben, de ha el is buszoznánk odáig, sehol nincs WC, nekem meg az létszükséglet most. Osztálytársak, barátok mind nyaralnak, a fiam meg sosem volt el egyedül, most állandóan play station-özni akar, azt meg nem engedem sokat. Apa estig dolgozik.

 • 2010.07.20 14:55:26cantaloupe

  Anyamadár,
  azért a legforróbb órákra a legjobb vízpart sem alternatíva, szerintem, legalábbis nem 5-6 órákra kimenni pici gyerekkel, aki pl. még alszik is délután.

  És sajnos sok vízparton nem lehet fürdeni, hiába van, mert nem kotorják ki az iszapot. Itt van Győr, a vizek városa pl. Az élményfürdőt nyitották csak ki, a nyári, régi medencéket fel kéne újítani és a folyóparton sincs olyan állapot, hogy ott pancsolhatna akár felnőtt is.

  Mi is szelektívezünk, energiatakarékos gépet választunk és kocsit pl. harmadannyit használunk, mint egy átlag amerikai.
  Ezért nem érdemes EGY háztartási eszközt kipécézni, mert lehet, hogy aki néha bekapcsolja a légkondit, az kevésbé szenneyzi a környezetet, mint aki autóval szeli át fél Európát.

  És a hőség igenis probléma kisgyerekkel, szívbeteg idősekkel, nem véletlen nő meg az infarktusok aránya nyárom.
  De még én, aki fiatal vagyok és egészséges sem "túlélni" akarok, hanem élvezni a nyarat.

 • 2010.07.20 15:00:13cantaloupe

  Rosa,
  nem kell járatni a klímát egész nap, télen viszont nem lehet kikapcsolni a fűtést. Mi egyértelműen télen használunk több energiát, igaz, mióta kicseréltük az összes ablakot, harmadannyit. Mert ugye ez sem mindegy.

  Bár tudom, a telet is túl lehet élni fűtés nélkül, kérdezzünk meg csak pár veteránt, aki a szibériai vasútvonalat építette, még alkotni is lehet repkedő mínuszokban. :)

 • 2010.07.20 15:08:29dodóó

  2010.07.20 13:09:45Magenta

  Központi fűtés van.nyári hónapok alatt 14ezret fizetek.

  Átlagos anya,merre laktok?

 • 2010.07.20 15:17:22franciss

  Tavaly nyáron a fiam még csak kúszni tudott, Balatonra mentünk, ott csak belelógattuk a lábát, annyi elég is volt neki. Tengernél is voltunk, szintén láblógatás, neki ennyi elég volt a vízből. De, mindenhol annyira élvezte a nyüzsit,az új látnivalókat, a tengerparton a rengeteg kavicsot, Balcsinál ahogy a hangyák mászkáltak, plusz homokozni is tudott du. Ha csak strand lenne elérhető, én oda is kivinném, legfeljebb kihagynám az áztatását. Meg a napozást is nyilván.
  Kocsiban légkondi: hát én biztos megbuggyannék nélküle, a parkolóhelyünkön tűz a nap, gyerekkel nem fogok 50 fokban, kereszthuzattal autókázni a Váci úton, az tuti. De magamban sem. Tudom, hogy nem környezetbarát, de hát manapság nehezen kivitelezhető egy átlagos élet légkondi nélkül, rengetegen kényszerülünk öltönyben-kosztümben dolgozni 40 fokban is, sok emberrel érintkezni hőségben is, szval nem igazán kivitelezhető kulturáltan. Arról nbem is beszélve, hogy aki allergiás, az az éjszakai nyitott ablaktól tuti rohamot kap.

 • 2010.07.20 15:21:47R2D2 & C3PO

  Átlagos anya

  Lego és társai.
  Olvasás.
  Rajzolás, főleg az elolvasott meséké, de lehet dobozokból várat is építeni. Nem neked, a gyereknek. ;-D (Neked csak dicsérni kell, meg néha irányítani.)
  Fagyi készítés: joghurt-gyümölcs-vmi pálcika (pl. a Tescoban árulnak ilyesmit).
  Meg lehet tanítani kötni, hímezni, varrni, makramézni - ideális korú; van egy csomó pasi, aki ezzel foglalkozik; esetleg művészeti főiskolákon tanítja. ;-DDD

  Amúgy ez főleg attól függ, hogy a gyereknek mi az érdeklődési köre.

 • 2010.07.20 15:27:30Farkasokkal táncoló

  2010.07.20 11:52:42nanemárrr

  Úgy látom nem volt még mobil kerti medencétek. Nekünk van.
  Hidd el nekem, hogy a lehető legtisztább abban fürdeni. Akinek medencéje van, az nem arra gyúr, hogy azt a 3 köbméter vizet naponta cserélje, hanem arra, hogy lehetőleg minél tovább tiszta maradjon a víz! Egy medencével nagyon sok tenniveló is van. Ph érték nézés, rendszeres klórozás, a beleesett ez meg az rendszeres lehalászása, szűrő bejáratása, szűrőpapír rendszeres cseréje stb. Épeszű ember nem enged be a medencéjébe semmiféle koszt. Belepisilni nem lehet, mert azonnal meglátszik, nálunk van egy beléptető lavór is, hogy tiszta lábbal lépjünk bele.

  Hogy őszinte legyek, én nem engedném bele a 10 hónapost a 90 centi magas medencébe, de nem azért, mert attól félnék, hogy a baba valami fertőzést kap - azt még akkor se kap, ha már urambocsá kicsit algásodni is kezd a víz minden erőfeszítés ellenére - hanem a medencét félteném attól, hogy esetleg belekakil vagy belepisil.

 • 2010.07.20 15:27:46nanemárrr

  R2, micsoda meglepetések fognak még téged érni barátném a gyerek(ek)kel! :) A strand megvonás évekre, mert én vállaltam a gyereket, akkor meg bírjam ki no!-dologhoz nem szóltam hozzá. De ez a legutóbbi felsorolásod már írásra késztetett. Tehát a fent említett dolgokat csinálja nap mint nap egy anya a gyerekével/gyerekeivel, pl. esős időszakban (amiből bőven kijutott idén), tehát a gyerek már szerintem a kreatív ötleteimmel együtt kíván a francba, ha ezeket akarom vele mókolni strand helyett. Nyaralni voltunk két családdal. Az egyiknél 2 és fél éves a fiú. Esténként csodálatosan elvolt a gyurmával és a nyomdával levezetésként alvás előtt, de asszem hat ökrös szekérrel sem tudtuk volna visszatartani a Balatontól napközben. Konkrétan állt a kapuban teljes felszereléssel és várt, hogy induljunk!

 • 2010.07.20 15:30:49nanemárrr

  Ft, kerti medencénk van (nagyoktól ugyan külön), mint írtam is. Arra gondoltam, hogy a strandon lévő kismedencébe nem engedném a gyereket. A fertőzés veszély miatt és amiatt, hogy nem tudom mit kezdene egyedül a maga 14 hójával egy nagyobb gyerekek általi pancsolással, miközben én csak a partról figyelem őt (most találkozott először a vízzel ilyenformán).

 • 2010.07.20 15:36:35átlagos anya

  R2, köszi az ötleteket, de sajna a gyereket semmi ilyesmi nem érdekli, már az oviban is tudatosan távol maradt mindenféle kézműveskedéstől. Legozás megy 10 percig, olvasás szintúgy. Focizni, biciklizni imád, az menne egész nap, de velem már ezeket sem lehet csinálni.

 • 2010.07.20 15:38:03átlagos anya

  dodóó,csepelen lakunk, Királyerdő

 • 2010.07.20 15:46:00R2D2 & C3PO

  Tudom fura, mert sokan nincsenek gyerekekkel, de én szoktam heteket is együtt tölteni velük. ;-D

  Továbbra sem változott meg a véleményem: a legjobb hely egy kert egy gyereknek. Tökéletes mikrokozmosz. És még pancsolhat is benne. ;-D

  A strandot meg soha nem fogom jónak tartani, mert nekem is csak szükségmegoldás - míg nem lesz saját medencénk.

  Már bocs.
  De nem tépem többé a szám, fölösleges.

 • 2010.07.20 15:52:47átlagos anya

  R2, egyetértünk a kert ügyében. Erre gyűjtünk mi is, egy kertes házikóra, ahol kirakom a medencét, én beülök az árnyékba és jöhet az összes gyerek az utcából. Plussz lehet kiskutyánk és focikapu is a kertben. Szuper lenne, de most nem ez van

 • 2010.07.20 15:58:42anyamadár

  Artu basszuss, honnan szerezzen kertet akinek nincs? Még nagysuzülő sincs kertesházban, se más rokon???

 • 2010.07.20 16:00:39dodóó

  2010.07.20 15:38:03átlagos anya


  Akkor nagyon messze vagy tőlem.

 • 2010.07.20 16:00:51Farkasokkal táncoló

  2010.07.20 15:30:49nanemárrr

  Ja akkor bocs, így érthető. Azt hittem a kerti medencében félted, de összekevertelek pirosalmával ezek szerint. Strandbéli kismedencébe én se engedném.

 • 2010.07.20 16:01:03Magenta

  r2, te az életben is minden mondat után kacsintgatsz? nem fáj az arcod a folyamatos rángástól?

 • 2010.07.20 16:03:07cantaloupe

  Artu,
  nekünk is van kertünk, de van, aki örül, hogy egy kétszobás panelt törleszteni tud...:(
  És tényleg szuper, hogy egyet lépünk és lehet fürdeni, sárkányt eregetni, labdázni stb.

  De mi így is elmegyünk botor módon a medencéhez, mert a nagyvizet jobban szereti a lányom, mint a felfújhatóst. Érted...nem magam miatt megyek oda se, hisz úszni, napozni nemigen lehet ilyen pici mellett.

 • 2010.07.20 16:04:28cantaloupe

  FT,
  1o hónaposnak van úszópelus, gyárt a Pampers és a Huggies is. Jól megfogja a cuccot.
  Vannak pelenkabetétes fürdőbugyik is, amik moshatók gépben.

 • 2010.07.20 16:06:37Hűbele

  "De nem tépem többé a szám, fölösleges."
  Az első értelmes mondatod, ma R2.

  Messze nem ugyanaz időnként gyerekekkel lenni, mint 24/7-ben a saját gyerekeddel lenni.

  Mondjuk ha azt látom, hogy mindenki mást mond, mint amit én, akkor bennem felmerül, hogy nem én vagyok az egyetlen zseni a Földön, hanem kivételesen nagyon benéztem vmt.

 • 2010.07.20 16:09:15cantaloupe

  Anyamadár,
  bocs a kekeckedésért, de vízpartot sem olyan könnyű ám szerezni. :)

  R2,
  a medence még drágább, mint a kert. Rengeteg pénz kell hozzá hogy egész nyáron biztonságosan, tisztán múködjön. A környéken épp hétvégén fulladt meg egy kétéves ikerpár, akikre egy pillanatra nem figyeltek és felemelték a medencét atakró ponyvát, majd beleugrottak a vízbe. A mentősök már nem tudták újraéleszteni őket. :(
  Nagyon gyakori itt, sajnos, a medencés kisgyerekhalál.

 • 2010.07.20 16:13:18átlagos anya

  Én csak felfújható medencére gondoltam ám! De már az is órákra elszórakoztatja a gyerekeket, ha a locsoló vize alatt szaladgálnak (itt fúrt kútja van mindenkinek), hozzá egy kis zene és rögtön megvan a hangulat is hozzá. De ehhez muszáj a kert.

 • 2010.07.20 16:24:15szövetszöcske

  átlagos anya, szerintem a gyerek úgyis főleg gamézni fog a konzolon, ezzel nincs mit tenni, baja nem lesz tőle (legfeljebb téged kapnak itt szét érte, meg furdal majd esténként a lelkiismeret). Max. azt az energiát amit a hadakozásba ölsz, érdemesebb abba beleölni,hogy hetente párszor legyen más program.
  Nincs valami haverja, akinek a szülei örülnének, ha néha náluk héderelne a kölök (mi is szoktunk a 6 éves lányunkhoz néha barátnőt kölcsönkérni, meg kölcsön is adjuk barátnőzni ottalvósan is, társaságban még a gamézás is kevésbé agyölő, meg együtt azért lehet mást is csinálni, a gyerektartás sokkal egyszerűbb, ha van a kölyöknek társasága...)

 • 2010.07.20 16:57:18Starlark

  Hááát nálunk a pancsoljunk a kádban nem jön be. Ott a gyerek ordít, az esti fürdés se egy fáklyás menet. Ahogy beleér a lába már kiabál hogy "Kész, kész, készikészikész..." Leülni se hajlandó benne.

  Bezzeg a nagyi féle nyaraló udvarán felfújt pancsoló medencébe önként és dalolva szalad, le is ül, pacsál. A hétvégén elcsúszott és dobott benne egy hátast az se hatotta meg pacsált tovább. A straddal sincs gond és a Balcsi partttal se.
  De a kád az egy mumus.

 • 2010.07.20 18:10:09cantaloupe

  Starlark,
  ha nagyobb a gyerkőc, ajánlom a kádra fogó krétákat, sokaknál bevált. Nálunk kis sriccelő állatkák vannak, azokat teszi sorba.

  Viszont a hajmosás nagy mumus.

 • 2010.07.20 18:18:19hinta-palinta

  Starlak, kádra, csempére tapasztható műanyaghab állatok, járművek rakosgatása is jó móka, csúzásgátló szőnyeg, vizimalom, vízszínező pezsgőtabletta, pattogós fürdősó

 • 2010.07.20 18:19:36hinta-palinta

  r, s

 • 2010.07.20 18:42:20Farkasokkal táncoló

  Esti hajmosás nálunk is mindig mumus volt, aztán kitaláltam, hogy a hajmosás alatt egy nagy és vastag szivacsot adtam a kezükbe, hogy szorítsák rá a szemükre, na az bevállt. Mert állandóan az volt, hogy belement a sampon vagy avíz a szemükbe, akármit is csináltam.

 • 2010.07.20 19:19:34keke80

  mostanában nálunk is hisztis a fürdés, pedig soha nem kíméltem az arcát hajmosáskor. Most meg mégis zavarja. A megoldás nálunk az, hogy ö "úszik", azaz hanyattfekszik én meg ovatosan leöblítem a haját. Viszont átszoktatom éppen a zuhanyzásra, az ugye gyorsabb, kevesebb vizet fogyaszt. HEti 1fürdés elég.

 • 2010.07.20 19:49:57oreille

  mondja már meg nekem egy hozzáértő, hogy a tampon konkrétan mitől véd az uszodában?

  csak hogy tovább rontsam a fürdők statisztikáját, az ügyeletre vezető éjszakai túránk során kiderült, hogy egyetlen nyilvános pancsival kétféle fertőzést is sikerült összeszednie a lányomnak, szóval én a saját medencére szavazok, akár a panel nappali közepén is!

 • 2010.07.20 20:05:17Farkasokkal táncoló

  Hát ez az... én amúgy a "kisgyerekkel csak élővízbe" táborhoz tartozom, anno a saját lányaimmal eléggé megjártam, sőt magammal is, amikor a barátnőmmel együtt voltunk egy strandon, aztán együtt jártunk a nőgyógyászhoz is hüvelygombával...

 • 2010.07.20 20:12:09Starlark

  Cant: Igen egyenlőre papírra se nagyon rajzol, de néztem már ezeket a szappan krétákat. Télapó valószínű hoz majd egypárat.

  Hinta: az a szivacsos tapasztgatós van nekünk a városi féle. Az utóbbi időben már inkább csak a kádból kihajigálása volt érdekes :)
  De a csúszásgátló nem rossz ötlet, lehet az a legfőbb probléma.

  A hajmosás az tortúra ha víz ér a hajához amit nem maga önt véletlenül rá pánik rohamot kap szinte. A strandon picit tréningeztem vele a vízesésnél mert az nagyon érdekelte.

 • 2010.07.20 21:53:53Bazsarozsa

  Hát nemtom, én medencét sose akartam magamnak, egyetlen ismerősnél láttam olyat ami tetsz, de ők szabadúszók és ezért nyáron kihasználják tényleg. Mi alighanem nem használnánk ki. Amikor a kölök egyéves volt, valaki hozott felfújhatót, fújtuk órákig (nem szájjal pedig), beleesett a bogár, kirohadt alatta fél napig a fű, kínszenvedés volt a hőfokát állítgatni, hideg, meleg, kihűlt, aztán szép csendesen eltettük a garázsba oszt azóta is ott csücsül. Eddig megúsztuk (szó szerint) a lábgombát, a hüvelygombát, az uszodaszemölcsöt, ha tömeg van meg büdös-koszos akkó nem megyünk, ha nem olyan, akkor megyünk. De azért hezitáltam pár napot a kicsivel, mert tényleg nem tudtam, fog-e ott aludni, a szűrt fény mennyi UV-t enged (kenni nem akartam, olyan pici ilyen vegyszerekhez), lesz-e csürhe meg mittomén. Meg ugye vályogházból indultunk, ott el lehetett viselni. Arról viszont szó se lehet, hogy akárhány évig (jézus....aki ezt írta, meg hogy elég a kád meg a zuhany, az nyilván nem tud úszni) én meg a többiek se menjenek vízbe, nonszensz.
  A Nagy háromévesen már pacsált a Körösben, sajnos idén az ár miatt büdös meg koszos, de ha nem olyan, a világ legjobb vize. Hólyaghurutot sose uszodában kaptam - van két kiváltó tényezője nálam, az uszodához egyiknek sincs amúgy semmi köze.

 • 2010.07.20 21:57:46Bazsarozsa

  És sajnos az igaz, hogy a gyerek és a termálmedence lehet a legrémesebb egy strandon, elszabotálják a tisztítást, belepisilnek meg anyuci beleül a meleg vízbe büdös felnőtt lábbal. De van olyan ismerős, aki egyszerűen kijelentette, hogy ők ugyan már jártak pórul pl. a Kolpingban valami gyaníthatóan uszodás fertőzéssel, de a gyerekeknek akkora élmény volt az ottlét, hogy még így is megérte, a csajnak három gyereke van, ő úgy tartja, bizonyos kockázat belefér.

 • 2010.07.20 22:08:08deborah

  Talán szerencsénk volt eddig, de a lányom soha nem kapott el semmit és nem lett beteg sem a 18 fokos Északi-tengertől, sem a Balatontól, tavaktól, strandoktól Budapesttől Szoboszlóig, pedig még a lábmosóban is pancsolt egy óvatlan pillanatban. Csak a saját uszodájában, ahol úszni tanult, szedett össze uszodaszemölcsöt.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta