SZÜLŐSÉG

Aki ragaszkodik saját szülészéhez, fizesse meg!

2010. július 6., kedd 12:28

Bűncselekményt követ el az az orvos, aki előre pénzt kér egy társadalombiztosítás által finanszírozott ellátásért – Mikola István véget vetne annak a szokásnak, hogy a szülészek előre rögzített tarifa szerint vezetnek le szüléseket. Szerinte sok nő azért nem vállal gyereket, mert nem tudja kifizetni választott orvosának az elvárt 80-100 ezer forintot. A Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy fogalmazott: „Aki ragaszkodik a saját orvosához, az fizesse meg!”

Mikola Istvánt, a parlament egészségügyi bizottságának elnökét egy várandós asszony kereste fel és elpanaszolta, hogy szülészének 10 ezer forintot ajánlott a szülésért, ám az orvos azt mondta, gyűjtsön még hozzá. A politikus szerint megengedhetetlen, hogy egy olyan beavatkozásért kérnek előre pénzt egyes orvosok, amely társadalombiztosítás által finanszírozott ellátás. Mikola szerint az ilyen orvosok ellen kellene fellépnie a szakmai szervezeteknek. Bár a hálapénz eddig megtűrt dolog volt, ám az előre rögzített tarifa nem a paraszolvencia kategóriája, fogalmazott. A szakmai kollégium elnöke úgy véli, muszáj országosan szabályozni a kérdést, mert egyelőre kórházanként próbálnak megoldást találni. Dr. Tóth Zoltán elmondta: van olyan kórház, ahol nem engedik meg, hogy munkaidőn kívül az orvos bemenjen és beteget ellásson, írja a Független Hírügynökség.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint tb-támogatott ellátásért előre pénzt kérni felháborító. Éger ugyanakkor elmondta, hogy a szülészeti ellátás Magyarországon mindenki számára ingyenes, ám ha a szülő nő ragaszkodik a szülész személyéhez, nem várhatja el ingyen, hogy az orvosa szabadidejében vezesse le a szülést. Az elnök szerint azt kell szabályozni, hogy az ilyen eseteket milyen módon lehet honorálni, írja a hvg.hu.

2004-ben egy internetes portálon név szerint lehetett olvasni, melyik szülésznek mennyi hálapénzt „illik” adni, illetve mennyit kér az orvos a szülésért. A halapenz.hu oldalt azóta megszüntették, ám a szülészeink zsebét azóta is tömjük (vastag) borítékokkal. Az elmúlt években több ötlet is felmerült a hálapénz szabályozásával kapcsolatban: a tervek szerint megadóztatták volna, illetve a korábbi vizitdíjtól is a paraszolvencia eltűnését várták. A TASZ egy korábbi beadványában pedig arra kérte a kormányt, hogy „amennyiben bevezetik a kórház- és szülészválasztás esetén a térítési díj egy részének megfizetését, ez az összeg legyen ésszerű, előre megtervezhető és ne az elvégzett beavatkozásoktól függjön. A kórháznak befizetett összegből pedig kötelezően részesüljön a szülést levezető választott orvos és szülésznő is.”

A Poronty szüléstörténetek sorozatában olvasható néhány olyan eset, amikor a várandós nő nem választott orvosnál, hanem az ügyeletesnél szült, bevallottan hálapénz adása nélkül. „Egy fogadott orvossal az intézménynek takarítottam volna meg az időt (és így pénzt).” – írta Trallala, majd hozzátette, hogy legközelebb biztosan választott orvosnál fog szülni, kerül, amibe kerül. Egy másik olvasónk azon a véleményen van, hogy a választott orvos egyfajta extra szolgáltatás: „Fizettünk, amiért joggal várhattuk el, hogy legyen az orvosnak és a szülésznőnek bármilyen programja, bármilyen problémája, mégis amikor mi megyünk szülni, akkor ott legyenek velünk, és ez így is történt.” , olvasható a szüléstörténetben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.06 21:36:39Brumibaby

  -legénynek

 • 2010.07.06 21:41:29nanemárrr

  Bizony ám! Csak nem az én férjemnek! Vannak ott szép számmal szép nyalka legények! :))))

 • 2010.07.06 21:44:26Brumibaby

  de akkor várhatod azt a nagy fekete autót!

 • 2010.07.06 21:44:43nanemárrr

  Na, megyek az én lánglovagom mellé, mert már szúrós szemmel néz, közben röhög azon, amiket írunk! :)
  Jó éjt lányok!

 • 2010.07.06 21:45:14nanemárrr

  Upsz! Brumi igazad van! Csak be kell áldoznom a cél érdekében!

 • 2010.07.06 21:47:00Brumibaby

  És bizony a 81 éves Jucika néninek is fel van ám erősítve a nájlonstanyeclibe'!

 • 2010.07.06 21:48:15nanemárrr

  Egye fene! :)

 • 2010.07.06 21:49:33jazmine

  RR, ja, a hálapénz=korrupció. Aki mást mond, ámítja magát. Azért adok pénzt, h rám jobban figyeljenek. Hogy a dokim hagyjon ott csapot-papot, akár otthon van - akár munkaidőben máshol, nem a szülőszobán. Hogy munkaidőben is ő vizsgáljon, ne más. Aki ült váróban, mint tudja, h dokik úgy adják egymásnak a kilincset, mintha átjáróház lenne. Igen, korrumpálunk, ők meg hagyják magukat.
  Nekem most kellene rákszűrésre mennem, és a "dokimhoz" akartam, de ahogy olvasom itt a kommenteket, inkább a körzeti. Engem nem érdekel, h aki a kenetet veszi, az feltétlenül olyan legyen, akinél szültem. RÁM úgysem nagyon emlékszik, annyi kismamája van. (Vagyis rám amúgy igen, de első szülés után még nem.) "Dokim" a terhességem közepétől volt, előtte soha, nem hiányzott, már most sem.

 • 2010.07.06 21:51:02a szív fészkei

  Mindig kijelölnek valakit közutálni. Mikola, a naiva most rámutatott egy olyan csoportra, ami mindig szem előtt van, - benne mindenféle ember: a harácsolótól a teljesen ingyen nagyon jól dolgozóig - lehet is hörögni, hogy nanemá, hogy élnek, fúj! És akkor most rendet raknak izibe, anyai áldó imák kísérik is minden léptüket!
  Rájuk lehet fogni a már Indexen többször emlegetett rossz KSH-adatokat is. Pl. azt, hogy miattuk lecsökkentünk 10 milla alá, mert már mióta csak 1,3 gyerek születik átlagban, stb.

  Ettől nem lesz jobb semmi, mert alapintézkedések még sehol se. Szájkarate beindult ugyanúgy, ahogy ugye Don Pintérnél is: két hét alatt rendcsinálást ígért a kis északi falvakban. Népszabadság megnézte mizu, hát ugyanaz a helyzet, mint volt. Néha átsuhan rajtuk egy rendőrautó, ami nem oszt, nem szoroz.

 • 2010.07.06 21:59:30a szív fészkei

  Most ha kihívom a körzetist anyámhoz havonta egyszer - mert odamenni nem nagyon bír a rendelőbe már a mama - akkor kap a hölgy ezért a félóráért 5000-et. Ohne számla.
  Nekem megéri, mert anyám luxusa legyen már az, hogy nem kell cibálni másfél emeletnyi rohadt lépcsőn oda-vissza a liftig (a barom hülye tervezés miatt kihagyhatatlan a mászka) meg gurulni vele a harmadik sarokig, ott parkolóhelyet vadászni, aztán vele maradni órákig, amíg sorra kerülne, stb.

  De miattam nem fog vállalkozóit vagy mit kiváltani a dokinő, ha ilyen náluk van erre az esetre egyáltalán. A gyógytornásznőt is házhoz várjuk hetente 2000-ért. 10 alkalmat fizetett a tb, de hát jót tesz a mamának, hát hajrá. Ő se fog mindenfélét iktatni és számlázni. Megdolgozik ért;, nem érdekel, hogy mire költi, nekem jót tesz vele, hogy mamámat karban tartja. Ez a lényeg.

 • 2010.07.06 22:04:17sikno

  En rakerdeztem a terhesseg elejen, mennyi az annyi. Maganrendelesre jartam, amiert fizetni kellett, de egyetlen UH vagy egyeb korhazi vizsgalat sem kerult penzbe, es a szulesert sem kert penzt kulon a dokim, pedig bejott a szabadnapjan mindket alkalommal. Ott volt vegig, es a hazaengedeskor is kulon miattam beautokazott. Nekem ez ennyit megert, hogy ne "akarki" nyulkaljon hozzam meg a gyerekemhez.

 • 2010.07.06 22:07:47a szív fészkei

  Biztos szülésnél is sokan nagyobb biztonságban érzik magukat egy általuk ismert emberrel,akit ezért fizetnek. Fogalmam sincs mi lenne jó - ahányszor külföldön kellett pl. fogorvoshoz mennie a férjemnek, ott pénz elő se került, a biztosítók rendezték le egymás között - próbáltak itt már mindenfélét, ami sorban megbukott.

  Mikolának lett volna 8 éve kitalálni 1 működő rendszert. Befenyíteni és csak igérgetni a ködös jövőbeli megoldást nem fair: 2Mikola szerint az ilyen orvosok ellen kellene fellépnie a szakmai szervezeteknek. Bár a hálapénz eddig megtűrt dolog volt, ám az előre rögzített tarifa nem a paraszolvencia kategóriája, fogalmazott. A szakmai kollégium elnöke úgy véli, muszáj országosan szabályozni a kérdést, mert egyelőre kórházanként próbálnak megoldást találni. "

 • 2010.07.06 22:14:18a szív fészkei

  Szentiványi három éve erről beszélt:
  " Az alapvető probléma az egészségügyi reformmal, hogy az átalakítást a finanszírozás megváltoztatásával és a biztosítási rendszer átalakításával kellett volna kezdeni. Minden további lépést rá lehetett volna bízni a biztosítókra. A kormány elvégezte a dolog népszerűtlen részét, majd elakadt a finanszírozásnál, holott pont fordítva kellett volna. Nem jó az államközpontú reform, amikor a minisztériumból mondják meg, hol milyen ellátásra van szükség, a piacnak kellett volna ezt eldöntenie.

  Komoly hibát követett el a kormány és ezzel lejáratta az egész átalakítás hitelét. Ha az egészségügyi dolgozók támogatását nem is, a társadalom támogatását meg kellett és talán meg is lehetett volna szerezni. De még bízom benne, hogy lesz finanszírozási reform. Ha nem, akkor annyi az eddigiek haszna, hogy a költségvetésnek kevesebbe kerül az egészségügy, de nem változott semmi." Index 2007-es cikkéből
  Erre népnyúzás, népszavazás, minden jött. Hogy ők mit akartak volna a Fideszben, én nem tudom. Ma se. De megint lehet frontot nyitni valakik felé. És - ahogy múltkor belinkeltem -, 2020-r komoly orvoshiányt prognosztizálnak az elvándorlások miatt.

 • 2010.07.06 22:14:25jazmine

  2010.07.06 22:04:17sikno, az az akárki másnak a fogadott orvosa, ahogy a "tiéd" meg másnak akárki. Lát mondjuk 10x+szülés, igen kevésre emlékszik. Ha igen, akkor sem feltétlenül a pénz miatt. Igen nagy tévedés azt hinni, h mindent tud rólunk, meg bizalmi kapcsolat. Önáltatás. Hetente több szülést vezetnek le, néha naponta, közben műtenek, osztályos munka stb.

  Szerintem is csak a Ft által vázolt lenne jó, de sokan gondolják, h a közös eü-ben JÁR nekik a személyre szabott orvosi kar, ezért fizetnek zsebbe.

 • 2010.07.06 22:14:34egyanyuka

  Nekem egyik szülésnél sem volt fogadott orvosom, nem is hiányzott. Nagyon rendesek voltak mindkét esetben a dokik, első szülésemnél meg még direkt jó volt, hogy három doki is rám nézett, és adott tanácsot.

 • 2010.07.06 22:17:24Rien25

  Amikor én tavaly szültem, csak szülésznőt fogadtamm.
  Ő megmondta az adott kórház szülésznőivel közösen megállapodott minimánlis tarifájukat, ami végül is a rendelkezésre állást tartalmazza, meg ugye a szülés alatt lévő összes teendőjét. ÉS amikor felvettek az osztályra, az ügyeletes doki meg sem vizsgált, ráhagyta a szülésznőre - az ugyan megkérdezte meg akar -e nézni, de ő csak annyit mondott: ja, a te kismamád? akkor nem...

  Szóval itt már kicsit átadják ezt a bizniszt az orvosok a szülésznőknek, és végül is gondolj bele, ő van veled ott 8-12 órán keresztül, megérdemli... Az orvosé ugyan a felelősség, engem is csak akkorr nézett meg a doki amikor oxihoz kellett a belelegyezése. Onnantól megint csak a szülésznőmmel voltunk, az orvos meg bejött a kitolásra, kb fél órára. Varrt egy pár öltést és kész.
  Szóval nálunk a szülészeten távozáskor otthagyott "hálapénz" úgy oszlott meg, hogy 50% ment a szülésznőnek, 20% az ügyeletes dokinak, 20% a fogadott csecsemősnek, 10% a gyermekosztály dolgozóinak. Így is úgy is fizettünk (ha az orvos fogadott lett volna akkor megfordult volna az arány a szülésznő és az orvos díjánál), de legalább itt úgy éreztük, hogy arányaiban mindenki annyit kapott, amennyit megérdemelt.

 • 2010.07.06 22:24:56vivace

  2010.07.06 21:51:02a szív fészkei

  Szív, számomra épp Mikola és Pintér a legellenszevesebb két figura az ,,új korszak" emberei közül, de: június közepe óta megfigyeltem, hogy nem tudok úgy utcára vagy az utakra menni, hogy ne lássak rendőrautót. Épp feltűnt, hogy ma eggyel sem találkoztam, aztán , amikor majdnem hazaértem a moziból, mégis.
  Igaz, ez csak néhány dunántúli megyére vonatkozik, északon nem tudom, mi a helyzet. Nyilván a szervezés, anyagiak átcsoportosítása elvesz némi időt. Meg a gonosz bűnöző bácsiknak és néniknek is rá kell jönniük, hogy itten most már üldözve vannak. Legyen úgy, egyelőre a fejlődés jelét látom, ha csak minimálisan is (a már említett rendőri jelenlét).

  Mikola meg: van némi átgondolatlanság és demagógia abban az ürgében, nem vitás. Viszont tényleg abnormális, ami a szülés körül zajlik. Véleményem és - ha jól tudom- a jogszabályok szerint dokinak csak magánrendelőben és/vagy magánklinikán szabadna előre megszabnia a tarifát.Amúgy ma beszélt a rádióban, mondott egy adag normálisságot és egy adag baromságot (nem ő lenne, ha ezt a ,,szülési tarifa miatt csökken a magyarság" szintű ökörséget kihagyta volna), szerintem összességében jónak látszik az irány.

  kivonatolva, ha valakit érdekel:
  [link]

 • 2010.07.06 22:38:17a szív fészkei

  Vivace:[link]

  Na,ez nem az a cikk, amiben kimondottan Borsodra koncentrálnak és amire előbb utaltam, de ott írták, hogy átmegy a rendőrautó a falun, és mit tesz isten, akkor épp nem lopnak. Előtte, utána igen. Szóval egy kicsit patyomkin-akció-szagú ez még. Meg a javulás az előző kormányintézkedések hatására indult be.

  Orvosoknál törjék le a feudál állapotokat, ahogy ezt egy külföldről hazajött nőgyógyász írta anno az ÉS-ben. (nem találom, sajna)

  Alapból én is hiszem azt, hogy a legtöbb gyógyító (nővér, szülésznő, orvos) a jobbításra tette fel az életét, nem a pénzre. Én tapasztaltam ilyet nemrég hálisten.

 • 2010.07.06 22:39:08jazmine

  Khm, Rien25, PONT a tarifa MIATT van feljelentés...

 • 2010.07.06 22:42:02a szív fészkei

  Vivace a linkedhez: igen, értelmesnek hangzik, de a saját emberük, az Éger cáfolja is rögtön:"[..]Éger István, az Orvosi Kamara elnöke ugyanakkor az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta, kétséges, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben megfelelő díjtételeket lehetne megállapítani. Márpedig ha nincs több pénz, akkor csak a bizonytalanság nőne a közalkalmazotti státusz elvesztésével."

 • 2010.07.06 22:47:21Rien25

  Jó, csak itt nem az orvos által előre megszabott tarifa volt. Hanem nem hivatalos szülésznői... ezzel vajon mit kezdenek?

 • 2010.07.06 22:55:27Farkasokkal táncoló

  2010.07.06 16:18:14cozumel

  Hát éppen ezért írtam azt amit... :-(((

 • 2010.07.06 23:05:17Farkasokkal táncoló

  Egyébként ha csak a szülészet-nőgyógyászat kórházi osztályt veszem alapul, akkor se tudok jobb megoldást annál, amit írtam.

  Ne lehessen magánszülészorvost fogadni! Pont.

  Szülésznőt lehessen. Mert végülis a szülésznő az, aki a vajúdás folyamatát végigkiséri, ő az, aki (feltéve, ha jól képzett és önállóságra szoktatott, nem pedig valamelyik nőgyógyász kis kedvence vagy a főorvosúr atyaisten szeretője), jelzi, ha valami nem süti a vajúdás folyamatában, és szól a bent lévő ÜGYELETES orvosnak, hogy hé doktor úr, itt megállt az én tudományom! - ugyankkor - ha előtte is hozzá járt vizsgálatokra a szülő nő - megvan a bizalom és az ismert arc is a kórháztól félő kismamáknak.

  És ha az ügyeletes orvos kvázi megmenti a baba életét meg az anyukáét, akkor éntőlem ajándékozhat neki utólag bárki bármit: kristályvázát, matyóhímzéses terítőt féldisznót vagy pénzt, szíve joga.

 • 2010.07.06 23:13:20vivace

  2010.07.06 22:38:17a szív fészkei

  Én is azt tapasztalom, hogy több a normális orvos, mint a genyó. De valahogy pont ezen a területen (szülészet-nőgyógyászat) fordított az arány, legalábbis ahogy látom az ittenieken.
  Egyébként nem tudom, mi lesz az országban, mert sok helyen már nincs orvos-utánpótlás, nyugdíjas dokiknak rimánkodnak, hogy maradjanak még, nincs, aki vezesse helyettük a belosztályt, a gégészetet ... Az elmaradó vizsgálatokról, műtétekről, hosszú várakozási listákról nem is szólva. Hát, ez nem most kezdődött. Ha nem is Mikolával, és ha nem is a mi (nem kevés TB-t fizető , dolgozó áp-ok) újabb sarcolásunkkal, de változtatni kell, az tuti. Reméljük, akad egy ember, aki értelmesen, szavait megfontolva, szakmailag , pénzügyileg átgondolva meg tudja fogalmazni, mi lehetne a valódi kiút.

 • 2010.07.06 23:37:26Farkasokkal táncoló

  2010.07.06 23:13:20vivace

  Egyetértek. Éppen ma votlam tüdőgondozóban. Mert a háziorvosnő beutalt, ugyansi egymás után háromszor volt súlyos bronchitisem, úgy, hoyg előtte kb 30 évig még meghülésem se, és hát szó ami szó én dohányzom nem is alapjáraton, erős dohányos vagyok.

  A pulmonológusoknak senki nem ad semmit. De énvelem ez a doktornő, aki életében először látott engem, olyan szép türelemesen foglalkozott, és olylan empatikus volt, hogy le a kalappal előtte. (semmi komoly bajom nincsen hálistennek). És akkor úgy elgndolkodtam, hogy hogy is van ez? Ez a nő egész rendelési idejében MEGÁLLÁS NÉLKÜL folyamatosan fogadja a betegeket, számontartja kik azok akik kontrollra jönnek, kik azok akik súlyosak (névről) és előreveszi őket a sorban (hát emiatt is ültem ott az időponthoz képest még vagy két órát, de aztán megértettem) , és ki ad neki paraszolvenciát???

 • 2010.07.07 00:31:30másutt

  FT
  szemelyes tapasztalatom, hogy Magyarorszagon MINDEN orvos, aki mut, beavatkozast vegez, stb, az elvarja a boritekot, HA olyan a hozzaallasa.. es ez a dokitol fugg, NEM a terulettol.
  nem csak a szulesz.
  nem a korzetisrol beszelek, vagy hasonlokrol...
  de amilyen dokirol hallottam ismerosok utjan, aki beavatkozast vegzett, az mind kapott, nem is keveset, ha mar szike volt a kesztyus kezeben.

  van, hogy azert, hogy jovo heten mutson es ne 8 honap mulva, van, hogy utolag, van, hogy mert elore kozolte, ennyi az annyi... de a penzcsere megvolt.

  De az igazsag az, hogy a kismamak fiatalok, egeszsegesek, es dunalnak egymas kozott, a 70+ evesek, akiknek meg mondjuk csiporotezis kell, uj vese, vagy mittomenmi, nem szoktak errol forumozni. A fiuk-lanyuk tejel es kesz.

 • 2010.07.07 00:34:39Anke-tto

  Azért kíváncsi lennék arra, hogy valójában mi az arány a hálát elvárók és a hálát ráerőltetők között, mert sokszor a beteg is rendesen erőszakos tud lenni.A kórházban mellettem fekvő anyuka, amikor megtudta, hogy én nem fizetek a szülészorvosnak, és nem is kérdeztem meg tőle, hogy fizessek-e, rám akadt ki, hogy márpedig illik fizetni nekik, ő megkérdezte és és az orvosa "becsületesen" meg is mondta, hogy százezer lesz.

 • 2010.07.07 00:38:10másutt

  Anke, neki MUSZAJ azt hinnie, hogy MUSZAJ fizetni, kulonben baromi szarul erezne magat, hogy egy adocsalas resze volt 100ezer forint erejere, es emiatt nem csak hogy balek, de torvenyserto is.

  Arany? Milyen arany? Sosem tudjuk meg. Az egesz nem veletlenul tortenik zart ajtok mogott... de a tobbseg tejel, rendesen.

 • 2010.07.07 01:02:02Wish1973

  szív,a háziorvosok, gyerekorvosok vállalkozók. a tb-vel van szerződésük, de kell, h legyen számlatömbjük, mert a többségük konkrétan bt-ben van.
  és a gyógytornász is lehet számlaképes. én is az vagyok, függetlenül attól, h van közalk. főállásom.
  mondjuk 2000-ért számlával már nagyon nem érné meg.

 • 2010.07.07 02:10:31Anke-tto

  Másutt, nem lennék olyan biztos abban, hogy szarul érezné magát tőle. Úgy emlékszem készült egy nemzetközi felmérés a magyar korrupcióról. Az emlékezetem csalhat, mintha az lett volna benne, hogy a magyarok általánosságban nem tekintenék bűnnek az adózás nélkül szerzett hálapénzt.

 • 2010.07.07 02:18:44másutt

  Anke-tto
  nem feltetlen egyre gondolunk.
  Ha EN kiadnek 100ezer forintot (tetelezzuk fel, hogy nem apropenz az nekem, amit atkuldok az inassal, hanem jol megszivom, mint egy atlagember)

  es utana megtudom, hogy a szobatarsam KIVALO ellatast, kezelest, doki-mosolyt kapott fizetes NELKUL, es meg a gyereke sem fingik budosebbet, mint az enyem... akkor lehet, hogy elegge baleknak ereznem magam.
  Ami nem egy jo erzes. Hanem szar erzes.
  Es bizonygatnam, hogy miert volt MUSZAJ csinalni....
  Akkor is, ha az marhasag!

  A dolog illegalitasat tekintve meg ez olyan, mint amikor a penzszallito kocsi karambolozik, es kidol a penz az uttestre, es szetkapkodja a tomeg: az ero a tomegben van... akkor is, ha szintiszta lopas tortenik.
  Ha mindenki csinalja, akkor az OK, ugye?
  Ugynezen emberek nem tornek be a penzszallito (vagy bank) ablakat, egyedul, ugyebar.

 • 2010.07.07 06:59:36nanemárrr

  2010.07.06 21:47:00Brumibaby
  Ja, és inkább a 81 éves Jucika néniről szedje le a pénzes borítékot, mint a 25 éves feszes cickójú Edináról!

 • 2010.07.07 07:56:41Laliath

  "2010.07.06 23:05:17Farkasokkal táncoló

  Egyébként ha csak a szülészet-nőgyógyászat kórházi osztályt veszem alapul, akkor se tudok jobb megoldást annál, amit írtam.

  Ne lehessen magánszülészorvost fogadni! Pont.

  Szülésznőt lehessen."

  FT,
  légy már oly kedves, és ne döntsd el, hogy kinek mi a fontos!
  Nekem továbbra sem kell fogadott szülésznő, ellenben ragaszkodom az orvosomhoz. Aki végigkísérte a teljes terhességem, ismeri az összes eredményem (és esetemben nem mellesleg ott volt a születésemnél, az öcséménél és az első gyerekeménél is). Pont.

  Az én megoldásom meg továbbra is az, hogy szabályozzák, milyen esetben vállalhat egy orvos plusz szülést, erre mekkora összegben kérhet ellentételezést, ezt előre hirdesse meg, adjon számlát és adózzon. Tiszta sor, kecske és káposzta optimális esete.

 • 2010.07.07 08:28:12kvadrillio

  Soha nem mennék olyan orvoshoz, akinek előre kell fizetni !%!!
  Csakis utólag !!!!!
  Netán tán tán meg is halhat az ember "útközben" !
  Micsoda őrült gondolat !!!!!

 • 2010.07.07 08:29:05kvadrillio

  És ..ha nem vállalna el, akkor másikat keresnék.

 • 2010.07.07 08:49:55Laliath

  kvadrillio

  az előre meghirdetett tarifa nem azt jelenti, hogy előre fizetsz. Már azért sem, mert a 'szolgálati időn kívül' levezett szülést sem tudhatod előre, csak utólag. De előre lehet szerződni vele ilyen esetre, fix díjjal.
  (Az ún. hálapénzt sem előre adják.)


  De ne legyen zsákbamacska - legális, előre lefektetett díjszabás. Jogszabályban meghatározva, mi minősül 'szolgálati időn kívül' levezett szülésnek (pl. az ügyeleti szülés NEM az, és mindjárt nem érdeke megindítgatni egyes dokiknak a szülést), hány kismamát vállalhat az orvos, milyen feltételekkel (ugye pl. alkoholos szülinapi zsúrról NEM).
  Fizetéskor pedig (amire a hathetes kontroll remek alkalom) számlát állítson ki és adózzon érte.

 • 2010.07.07 09:21:46Zamat

  Laliath egyetértünk, teljesen.
  én mondjuk szerencsés helyzetben voltam, a terhesgondozás alatt végig számlát kaptam, ep-re el tudtam számolni (12e/alkalom), a szülés tarifáját előre közölték, de tól -ig összeget mondtak, így azért volt mozgásterem, de rüheltem, borítékot dugdosni szar dolog, és egy kissé megalázó sztem mindkét félnek. meg a szívem vérzett inkább fizettem volna többet, de kapjak róla számlát (ja és szigorúan utólag, varratszedéskor kapta meg)
  Nálunk a teljes házfelújítás is számlára ment, és milyen jó volt, az áccsal akadt egy kis probléma, volt róla hivatalos papír, nem tudott sumákolni.

 • 2010.07.07 10:18:56Brumibaby

  2010.07.07 06:59:36nanemárrr

  na ja. De őt kérdezted már erről ;)

 • 2010.07.07 10:19:30Brumibaby

  kérdőjel a vége?

 • 2010.07.07 10:20:03Brumibaby

  mármint nem ennek a vége, hanem annak a vége

 • 2010.07.07 10:31:20Cliff

  cozumel: te le is kopted magad, szimbolikusan! teszem hozza gyorsan, mielott rosszul ertelmezned. :DDD
  na huzd el a csikot :D

 • 2010.07.07 10:48:50Farkasokkal táncoló

  2010.07.07 07:56:41Laliath

  Elhiszem, hogy ha egész terhességed alatt ugyanahhoz az orvoshoz jártál, akkor neked ő a biztonság.
  Én inkább azt nem értem, hogy miért kell ORVOSHOZ járni a terhesség alatt? Az én ELMÉLETEMBEN (hangsúlyozom, hogy pillanatnyilag itt és most csak egy elmélet!), a terhes nő szülésznőhöz jár. A szülésznő pedig olyan szülésznő, aki nem csak a gátmasszírozáshoz ért, hanem tud annyit hogy pontosan mikor szükséges orvosi beavatkozás akár a terhesség alatt, akár a szülés alatt.

  Az uh felvételeket, és egyéb ilyeneket természetesen szakorvosok csinálják és értékelik.

 • 2010.07.07 10:58:52Laliath

  FT,
  mert nem a szülésznő végzi a rákszűrésemet, értékeli a laboromat, kezeli az esetleges fertőzésemet (esetemben valóban volt), valóban nem ő értékeli az UH vizsgálatokat, nem ő dönt, amikor valami nem stimmel. A szülésznőnek pl. nem lett volna beleszólása, mikor a főorvos úr 1 db UH alapján fel akart vágni a 37. héten - az orvosomnak volt.
  És nem mellesleg, aki rendszeresen jár orvoshoz (ahogy azt kéne, mert nem csak szülésnél kell beesni, hogy doki kell) az nem csak abban a 9 hónapban van kontaktban a dokival.
  És aki régebben szeretne babát, de nem jött össze és kellett kis segítség, az szintén.

  Mindenki azt fogadhasson legálisan, akit akar. Én nem zárkózom el attól, hogy más szülésznőt fogadjon, mert neki az kell. De te se akard már elvenni a lehetőséget azoktól, akiknek a doki kell.

 • 2010.07.07 16:01:21Sevy

  Aki ezt a hivatást választja, az tisztában kell, hogy legyen hátrányaival. Aki azok után, hogy önszántából szülésznőnek ment, nyavalyog és hálapénzért kuncsorog, az menjen a picsába. Az óvónők is q keveset keresnek. Aki azután, hogy ennek tudatában mégis azt választja, nyavalyog, az meg is érdemli.

 • 2010.07.07 16:57:45cozumel

  Cliff

  sebaj, de ettol meg mindig nem javult a szovegerteded :)))
  a na huzz innen meg baszki ovodas szint :D

 • 2010.07.07 17:01:28cozumel

  Laliath

  te ragaszkodhatsz sokmindenhez, aztan, ha holnap valahol fent ugy dontenek, h mostantol maskepp lesz, akkor max poroghetsz, mint a hisztis haromeves a seggen :))) akkor is maskepp lesz.

  bar, lelemenyes a magyar, mindig talal valami korrupcios kiskaput...

  mondjuk mindegy, nem ugy tunik, mintha IGAZABOL hozza akarnanak nyulni a rendszerhez, Mikola most bufizett egy jo nagyot, olyan temaban, ami emelt ket pontot a nepszerusegi ratajan. komoly szandek nincs itt semmire...

 • 2010.07.08 06:34:33Brumibaby

  Olvasnivaló a témáról:

  [link]

 • 2010.07.11 11:45:09KarádyKatalin

  Altatásos császárnál tök mindegy , hogy ki műt, csak ne a portás fiú:)Hajrá császármetszés..

 • 2010.07.11 12:35:40másutt

  KK
  lassan a testtel, engem egy ugyeletes csaszarozott (itteni sztardoki, egyebkent, es nagyon kedves is volt), nem altatasban, de az a lenyeg, hogy majd' ketszer olyan hosszu a vagas, mint szokasos.
  Mivel surgossegi volt, nem tudom miert, meg az is lehet, hogy volt ra oka, de valamiert korbe lettem vagva, mint egy dinnye. :D gyerek ok lett, ez a lenyeg.

 • 2010.07.11 12:57:24Rien25

  Hmmm. Én azt mondom, mindenki a maga érzései szerint választhasson amit akar, a legfontosabb hogy biztonságban érezze magát tőle.
  Nekem tök fölösleges volt dokit választani szüléshez, mivel a terhesgondozásos dokim nem vállalt szüléseket, a finishre meg kit válasszak bizalmi alapon néhány alkalom után?
  Ezért is maradtam a szülésznőnél akivel telefonos kapcsolatban voltam már a 4. hónaptól kezdve. Elküldtem neki az összes addigi leletemet és eredményem, így aztán nem volt gond, hogy nem oda jártam a gondozásra (Pest).

  Aki neked biztonságérzetet nyújt, azt válaszd.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta