SZÜLŐSÉG

Felsőzsolcán még mindig kritikus a helyzet

2010. június 25., péntek 15:09

Felhívásunk nyomán az adományok áramlani kezdtek a Velvet szerkesztőségébe. Eddig 8 zsák holmi érkezett, főleg ruhák, amiket ezúton szeretnénk megköszönni az adományozóknak. Továbbra is azon vagyunk, hogy minden a megfelelő formában a megfelelő helyre kerüljön mihamarabb.

Az e heti Magyar Narancs kitűnő összefoglalót közölt a helyzet jelenlegi állásáról – sajnos nem rózsás. Különösen áll ez Felsőzsolcára a cikk szerint, az edelényieket a polgármester számos médiaakciója (ami konkrét adományokat eredményezett, sorsolástól testvértelepülések felajánlásaiig) és a kezdetektől meglévő nagyobb szervezettség, összefogás segítette ép lélekkel túlélni, viszont ott is 315 ingatlan rongálódott meg, 16 dőlt össze, további 8 életveszélyes, és önkormányzati tulajdonú lakásállomány nincs, ahová a földönfutóvá letteket elhelyezzék. Az edelényi bankszámlán még csak a magánszemélyek és vállalkozók által összegyűjtött 20 millió Ft van, a Vöröskereszt 140 milliója, a Duna Tv 169 milliója, az ausztrál magyar közösség 20 milliója még várakozik, bizottságok, kormányzati döntések is befolyásolják, hogyan aránylanak a civil és a költségvetési pénzek az újjáépítés és a kártalanítás során. Sok a panasz a biztosítókra, lassúságtól gorombaságig, volt, aki arról számolt be, hogy igyekeznek minél kevesebb összegből megúszni a kárrendezést.

Felsőzsolcán a károsodott ingatlanok 40-50 százaléka nem volt biztosítva, a helyreállítási költséget 3-5 milliárdra becsülik. Ruha, élelmiszer és pénz folyamatosan áramlik, az önkormányzat a végig jelen lévő máltaiaknak továbbítja az adományt, akik a befogadó helyek logisztikáját működtetik (sávokra osztva a települést, kártyával látva el az ott lakókat) és közreműködnek az orvosi ellátásban.  A település mielőbbi kormánydöntésre vár, lapzártakor ez még nem történt meg. Pintér Sándor június 17-i beszámolója szerint várhatóan banki előfinanszírozás bevonása mellett fognak dönteni, és terveik szerint utólag térítené vissza az állam a tényleges munkák költségeit (aki már pályázott utófinanszírozású pályázaton, az sejtheti, ez mit jelent – a szerk.)  Közben folyik a vizsgálat, hol van szükség felelősségre vonásra. Az egyik biztosítónál kb. 445 milliós ingatlankárról beszélnek, a hivatalos tájékoztatás szerint a károsultak 80 százaléka jutott már kártérítéshez.

Egyes területeken még folyik a kármentesítés, ennek befejezéséig még takarítószert sem volt érdemes osztani a városban. Így állhatott elő az a furcsa helyzet, hogy a legnagyobb bajban lévők kevesebb adományhoz jutottak. Sajnos az emberek bizalmatlanok, sokszor emlegetnek szervezetlenséget. A máltaiak programvezetője szerint a „katasztrófák algoritmusa” a következő: először összefogást, majd a felelősségi viszonyok tisztázásánál káoszt, majd a segélyek elosztásakor gyűlölséget teremtenek, és a jól szervezett logisztika elsősorban ez utóbbinak igyekszik elejét venni.

Mi sem szeretnénk másként, azt szeretnénk, hogy a rengeteg jó szándék és adomány méltó módon jusson méltó helyére. Aki ebben tud részt venni, arra számít (elsősorban ott helyben) a Poronty csapata is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.26 21:37:04Brumibaby

  nyúlmama,
  szerintem nem a karácsony ellen kelnek ki az emberek, hanem az ellen, hogy akkor dől mindenhonnan ez az egyenérzés. Először is október végén elkezdik árulni a csokitélapót, aztán indul az O Tannenbaum, utána a könnyes pillarebegtetés a rászorulókért, akik nem állhatják körül a családi karácsonyfát, bruhaha, de mi most minden rászorulónak rendezünk olyan karácsonyt, hogy el ne felejthesse, hogy bizony rászoruló, be is mondjuk a tévében, hogy azok vehettek részt az ilyen-olyan programokon, akik RÁSZORULÓK.

  A rászorulókat onnan lehet megismerni, hogy messziről hordják a rászorultság bélyegét. A rászoruló gyereknek december 21-én énekel az Alma együttes meg Papp Rita a Parlamentben. Szenteste sajnos már senki se foglalkozik a rászorulóval, mert az már a nem rászorulók ünnepe.

  Aztán szenteste délelőttjén elkezdődik a depressziós riportok sugározása azokról, akik egyedül vannak, akik bruhaha, nem ünnepelnek, akik, bruhaha, nincsenek családi körben.

  Na most két eset lehetséges. Én vagy családi körben vagyok, s akkor engem ez nem érint. Megette a fene, ha magányos rokonomról, baátomról ettől kapok észbe. Vagy magányos vagyok, és akkor egy ilyen napot szívesebben viselnék úgy, hogy a tévében-rádióban értelmes jó műsorokkal szórakoztatnak, ahelyett, hogy az életem nyomorult voltát tolnák az arcomba folyamatosan.

  Nekem ez a bajom a karácsonnyal.

  Bocs az offért.

 • 2010.06.26 21:48:34nyúlmama

  Brmi
  Igazságod van.
  De erről nem a karácsony tehet.
  Mint mondtam , olyan lesz az ünnep, amilyenné teszed.Én szeretem a karácsonyt,és szeretem az ünnpeket, mert kellenek másmilyen napok a rohanásban.
  De nem vagyunk egyformák.Én senkire nem kényszerítem rá, hogy hogyan ünnepeljen, és nem hagyom, hogy rámkényszerítse más az övét.

 • 2010.06.26 21:55:36Brumibaby

  nyúlmama,
  egyetértünk. Ennek jegyében tavaly megszöktünk családilag a karácsony elől. Nem volt tévénk, rádiónk, internetünk, karácsonyfánk csak néhány könyv meg társasjáték, meg sajnos négynapos eső, ezzel együtt egyetétrtettünk, hogy sose volt még ilyen remek karácsonyunk.

  (Azért itthon díszítettünk egyet, a rend kedvéért :))

  Na, tényleg alszom, sziasztok

 • 2010.06.26 22:11:18farkasokkal tancolo

  2010.06.26 21:37:04Brumibaby

  Hát ebben sok igazságod van!

  Ennél már csak számomra az angolszász karácsoynok a rémesebbek, amikor december elejétől már karácsony van, és az ajándékozásra már egy hónapja áll a karácsonyfa, és az égvilágon minden lakás telisteli van díszítve giccsesebbnél giccsesebb dolgokkal. Állitólag az amerikai filmiparban külön részleg áll a télapós filmek számára, annyi idétlen karácsonyi filmet láttam már, hogy az nem igaz. (Hullahó telizsák, Télapu, Télbratyó, és tsai...)

  Na mindegy jól elkanyarodtunk Felsőzsolcáról ahogyan látom. És higgyétek el, hogy ha pontosan tudnám, hogy az a cirka 300 millió egyenesen fillérrről fillérre odamegy, egy szavam se lenne. Csak éppen nem ennyi a kár - a kár milliárdokban mérhető - és nem is jön be belőle ennyi, és nem is oda fog menni. Csak éppen - gondolom - ez azokat nyugtatná meg, akik nem tudnak pakkot küldeni, hogy lám, átvitt értelemben én is adtam valamit. Nem adott sajnos.

 • 2010.06.26 22:19:14nyúlmama

  Ft
  De ha nekik így jó, hadd csinálják. Élni s élni hagyni.
  Én nem vagyok vallásos, nem megyek éjféli misére-ettől még menjen, akinek az úgy jó.

  Na OFF befejezve.

  Azt meg szerintem mindenki tudja, hogy bizony voltak mulasztások, meg szabálytalan építkezések, meg pénzért mindent lehet dolgok.
  Ez nem változtat azon, hogy segíteni kell, annak, aki tud.
  Ha valaki lelép a pirosban és elcsapja egy autó,akkor sem fogják mérlegelni, hogy bevigyék-e a kórházba, mert hát ugye ő a hibás.

 • 2010.06.26 22:23:20rath.dinen

  Én szeretem a karácsonyt.

  Néha júliusban is meghallgatom a karácsonyi lemezeimet :-)

  Nem tom mért, kő ateista vagyok egyébként, de imádom.

  Imádom a lakásdíszeket meg a fényeket meg mindent, ami vele jár. Adventkor minden hétvégén sütök sütit (egyébként ritkán szoktam). Fahéj meg szegfüszegillatban úszik a lakás.

  Én vagyok a remek példa arra, hogy egy eszmeileg-tartalmilag tökéletesen kiürült ünnep pusztán a külsőségeivel mennyire lázba tud hozni valakit.

  Az ajándékozást nem csípem annyira, ha valakit 10-20 éve ismersz, már nagyon nehéz meglepit venni neki 10-20 karácsony, szülinap, névnap, húsvét, télapó és évforduló után :-)

  De a díszletek meg a zene nekem nagyon kell.

  Tudomásom szerint minden kultúrában volt-van valami ünnep a téli napforduló környékén. Nagyon kell az oda abban a sötét időszakba.

 • 2010.06.26 22:26:38farkasokkal tancolo

  Nyúlmama, ugye nem gondolod, hogy én most kiutazom mondjuk az usába vagy a britekhez, és kampányt indítok a magyar karácsnyi szokásokért! :-DDD Csak éppen nekem az már annyi nyál, hogy megfúlnék benne.

  Amúgy meg - még egyszer mondom, az elsődleges feladata most a kormánynak lenne az, hogy ott ujra normális legyen az élet. Más országokban is van árvíz, és ott is a kormány segít, erre vannak az elkülönített költésgvetési alapok. Ez természetesen nem mond ellent az adakozásnak, mert mindent nem kárpótolhatnak, de a falu ujjáépítését, a gátak rendezését, azt igen!!!

  (Kiváncsi lennék, hogy pl mi volt Amerikában, a Katrina hurrikán után, hogyan épült ujjá New Orleans, csak a magánszemélyek adakoztak meg a zenészek???)

 • 2010.06.26 22:28:38huncut_kata

  a kormány most nem csinál semmit, hiszen Viktor nyaral

 • 2010.06.26 22:38:20nyúlmama

  Ft
  Pedig nem rossz ötlet! Menjünk együtt tanulmány útként!

 • 2010.06.26 22:38:56nyúlmama

  rath
  Tök egyetértek veled.

 • 2010.06.26 23:13:16farkasokkal tancolo

  2010.06.26 22:38:20nyúlmama

  Boldogan, ha valaki fizeti az utat!!! :-)))

 • 2010.06.26 23:15:04Wish1973

  másutt, várd ki a végét, mi lesz idén. nagyobb összeget tennék rá, h lesz benne politika

 • 2010.06.26 23:35:43nyúlmama

  Naná, hiszen Önkormányzati választások lesznek .

 • 2010.06.26 23:42:06Wish1973

  ha lesznek egyáltalán. kezd kjádár fílingem lenni a választási lehetőségeket illetően

 • 2010.06.26 23:42:59nyúlmama

  Nana, wish, választások akkor is voltak.Választhattál, hogy elmész, vagy nem mész el....

 • 2010.06.27 00:07:02farkasokkal tancolo

  Nono nyúlmama, ebben sem választhattál, a választás KÖTELEZŐ volt (mégis mit gondolsz mitől volt az, hogy a részvétel 99,8% volt - a haldoklókat hagyták békén egyedül) , abban választhattál, hogy a Hazafias Népfront kettő jelölje közül (egyik Kovács János mozdonyvezető, másik Szabó István szerszámlakatos) melyiket jelölöd be.

 • 2010.06.27 00:13:08nyúlmama

  Jóvanna...

 • 2010.06.27 07:56:17Veg_

  2010.06.27 00:07:02farkasokkal tancolo
  De most lesz lehetőséged annyi választásra, amennyit nyulmama mond. Többre nem nagyon, elvégre egypártrendszer lett. (gratulálok mindenkinek, aki bárki másra szavazott volna, és nem ment el - szerintem nem jó, ha egy párt egyedül hozhat 2/3os törvényt is, bármelyik párt legyen)

 • 2010.06.27 08:10:18Starlark

  FT: Még egy lehetőséged lett volna, érvénytelen szavazatot leadni.

 • 2010.06.27 10:16:24másutt

  OFF r.d.
  volt'keppen en is szeretem, nagyon jo is az, ha az embernek van penze tuti ajandekokat venni (igen, en nagyon szeretek boldogga tenni valami luxuscikkel, kar, hogy nem lehet)
  meg egy palmafa alatt rofogni egy kek medenceben (detto)

  es engem csak a kovetkezok zavarnak;
  -minden zarva, napokig
  (el vagyok kenyeztetve ahhoz voltam hozzaszokva, hogy CSAK 25.-en vannak zarva a boltok, par orara)
  -zabalasi es fozesi kenyszer mindenkinel
  -szar az ido es hamar sotet lesz, en ezzel asszocialom most mar itt europaban, jeg, sar, szemerkelo eso es sotet delutan 3-kor.
  -kenyszerjopofi csaladokban felmenokkel
  -egyebkent ateistak hamis jezuskazasa

 • 2010.06.27 10:34:00Brumibaby

  másutt,
  mi abban a reményben utaztunk el, hogy szánkózhatunk. Én külön boldog voltam, hogy nem kell nagy zsíros kajákat előállítanom, amelyektől napokig büdös a lakás, és amelyeket a Reszkessetek betörők 1-2-3 alatt meg kell zabálnunk. Egy olcsó szállodában voltunk, de elénk tolták a kaját, elmosogattak utánunk, a karácsony fénypontjaként szenteste délutánján elmentünk a település másik szállodájának fedett élményfürdőjébe, ahol összesen velünk együtt kb. 10 ember volt, semmi tülekedés a csúszdánál, abba a bugyborékba ülsz, amelyikbe akarsz, stb. Mászkáltunk, beszélgettünk, sehova se kellett rohanni, a dolgainkat szétdobáltuk a szállodában, és nem kellett tartanunk attól, hogy mindárt jönnek a rokonok és rendet kell csinálni. Igazi, nyugis, derűs hétvége volt, remélem, az idén is megismételjük.

 • 2010.06.27 10:34:17bajor gizella

  mütyürboltosként szeretnem kéne a karácsonyt, de egy dolgot imádok belőle jelenleg. hogy még messze van.
  tavaly volt óriásfám cukorkákkal itt az üzletben,rádőlt egy kínai lányra, de csak úgy. hozzá se ért. elöte két napig baszogattak anyámék hogy kössem ki.
  nem lett senkinek semmi baja, egy antik dob alakú díszen kívül.
  egyébként julius 17-én van a karácsonyi traidshow...
  szeptemberben már semmit sem lehet kapni.

 • 2010.06.27 10:36:30bajor gizella

  amúgy a magyarokon kívül mindenki trade-nek írja, és ennek megfelelően olvassa, bárcsak meg tudnám fejteni hogy otthon miért traidnak ejtik. ötletek?

 • 2010.06.27 10:54:33másutt

  Brumi, latod, ez az idealom.

  sajnos nalunk a csalad megoszlik

  -anyam utalja, gyulolo, bojkottalja, nincs faja, utal fozni, stb s csak feszeng
  -anyosom meg ugy viselkedik, mintha belottek volna sztereoiddal: 3 meteres fa, 12 fogasos kaja (4 fele bejgli, nem viccelek)
  minden ferfinak oltony nyakkendo szentesten
  csillagszorot kell fogni a fa alatt es a jezuskarol enekelni, mialatt o elzokogja magat a meghatottsagtol

  szoval nincs atmenet. :(

 • 2010.06.27 11:15:03Meni

  Masutt, varlak szeretettel iden karacsonykor! Majd tologatjuk a babakocsit a tok ures es nyugis bevasarlo kozpontban, jokat kavezunk, es setalgatunk a 20 fokos napsutesben. Na jo, ha pechunk van, akkor 15 fok lesz es borus az eg. De karacsonyfa, bejgli, oltony es nyakkendo az tuti nincs. Utobbi itt a ferfiak tobbsegenek nincs is. Mit szolsz? Telen occso a jegy, meg a Holt tengeri szallodak is :D

 • 2010.06.27 11:25:53Veg_

  2010.06.27 10:16:24másutt
  - Én nem szeretnék karácsonykor toronyórát lánccal, evvan
  - Nincs minden zárva napokig, max a szuperek. Menj normál, családi boltba, azok nincsenek zárva 25-26, max rövidebb a nyitvatartás (24 este hatig meg gyakorlatilag minden nyitva - bár szerintem két napos szupermarkethiány kibirható)
  - Nincs zabálási és főzési kényszerem. Sajna párom nagymamájának van, de azt az egy délutánt kibirom, meg kollektive lehurrogja a család, ha rátör a tömési mánia - ergo annyit eszek, amennyit akarok :-P
  - Mit értesz kényszerjópofi alatt? Hogy találkozunk a családdal? Mert akkor az van minden név- és szülinapnál is.
  - Jézuska nem hamis, és semmi köze a vallásossághoz. Egyszerüen Jézuska hozza a gyereknek az ajándékot, hülyeszakállas Télapó helyett :-P A családban soha semmi vallásosság nem kapcsolódott hozzá. Egy létező férfinév becézett alakja. A vallásos Jézus a kereszten más téma :P
  - Nálunk egyik családban sincs bazi fa, de van fa és diszités, nincs 12 fogásos kaja, nem sütünk bejglit (bár veszünk), nincs öltöny nyakkendővel, de van a szokottnál ünnepibb öltözködés, anyu szeret énekelni a fa mellett ajándékosztás elött és imádja a csillagszórókat, de nekünk nem kell csillagszórózni és énekelni se.
  Ami viszont van: egy alkalom a mienk, egy az egyik családé, egy a másiké. Ennyi. Ez a három alkalom egy vacsora és két ebéd. Minden évben megegyezünk, a vacsora nálunk van vagy szüleimnél, a két ebéd meg a pároméknál és anyuéknál vagy nálunk. De nincs bebetonozva semmi.
  Vacak, ha minden kötelező karácsonykor, az nem arról szól...

 • 2010.06.27 11:32:40Veg_

  2010.06.27 10:36:30bajor gizella
  Nincs ötletem, rajtad kivül még soha senkitől se hallottam, hogy traidnak neveznék a tradeet
  Merrefele hallasz ilyet?

 • 2010.06.27 11:40:30bajor gizella

  veg, leírva és ejtve is hallottam már több embertől ezt, az exfőnököm trajdnak ejtette, mondhatni trajsónak, pedig nem volt primkó.

 • 2010.06.27 12:05:12nyúlmama

  másutt
  A boltok zárav tartása engem egyáltalán nem zavar. igaz, én még abban nőttem fel, hogy nem volt 99 bolt a környékünkön, nemhogy vasárnap nem volt nyitva semmi, de szombaton is csak korlátozott ideig, és nem volt éjszakai bolt, meg non-stop. És egész jól elvoltunk.
  A sötétet, hideget én is utálom, de pont azért bírom elviselni a decembert, mert tudom, hogy jön az ünnep, amit nagyon szeretek.
  A kényszer meg akkor az, ha hagyjuk, hogy az legyen.
  Ez nem kioktatás akart lenni, csak véleményem.

 • 2010.06.27 12:17:42dodóó

  2010.06.27 11:25:53Veg_

  Ezek szerint jól el lennénk karácsonykor mert nálunk is így működik.

 • 2010.06.27 12:32:35másutt

  Minden relativ, en sokkal jobban elvezek egy Nagy Csalad ebedet nyaron, jo idoben, egy nagy asztal mellett, csicsergo viragos fa alatt, kinn a kertben az arnyekben..
  UGYANARROL szol, de a sotet, a nehez etelek es anelkul, hogy 8-10 ember, aki nem volt templomban 35-40 eve a "mennybol az angyal"-t enekelje.

 • 2010.06.27 13:29:58Veg_

  2010.06.27 11:40:30bajor gizella
  nagyon fura, tényleg nem hallottam még igy soha :-O

 • 2010.06.27 13:37:32Veg_

  2010.06.27 12:32:35másutt
  Ne énekelj :) Szerintem én azt max nagypapámtól hallottam, és vele énekeltem még 5-6 éves koromban, szerintem sose kötöttem hozzá semmi vallást, az angyalka az a szárnyas izé, amit a fára lógattunk közben (kettesben diszitettünk, közben énekeltünk :)
  Szóltál már, hogy neked nem büfé a nehéz ételek? Nekem se jönnek be, anno hal volt vagy pulyka/csirke valamilyen formában, mostanában már hal sosincs (nem szeretem, páromék meg sose ették karácsonykor), hanem keresünk valami pulykakaját... Pl próbáltad már karácsonykor a fokhagymás tejbe áztatott pulykamellett vagy filézett combot, amit ráteszel szeletelt szalonnára - hogy ne égjen le, lefeded, párolod, majd megsütöd pirosra. Ehhez mondjuk párolt gyöngyhagyma, és valamilyen formában krumpli vagy rizs, vagy egyszerüen párolt zöldségek...
  De még egy halom féleképpen szoktuk csinálni, csak ez a kedvenc, mert kevés melóból megvan :)
  Elötte egy gyors borleves, utána valami könnyü desszert... Vesd be ötletnek családi karácsonynál :)

 • 2010.06.27 15:15:32rath.dinen

  És az miért gáz, hogy a pasik nyakkendőt vesznek? Épp az imént vergődtünk Edina alkotása kapcsán, hogy sminkelnénk mi meg dobnánk föl spirált, szájfényt, de hová, a játszótérre?

  Eggyel több jó alkalom, hogy a férjemet ne borotválatlanul, tréninggatyában lássam egy olyan alkalommal, amikor nem rohan munkába :-)

  Olyan ritkán van alkalom arra, hogy az ember 12 fogásos ebédet főzzön,és ne csak gyorsan összedobjon valamit.

 • 2010.06.27 17:03:07Nagytimi

  julius 17-én van a karácsonyi traidshow...

  Gizi ezt elmondanád,hogy micsoda,mert nem értem és érdekelne.Köszi.

 • 2010.06.27 19:02:23Kipikopii

  2010.06.26 22:38:20nyúlmama
  FT, nyulmama: gyertek. Nyulmama, te biztos jol erzed majd magad, mert nyitott vagy. FT, neked meg igazi tanulmanyut lesz, erdekes lesz rajonni, hogy az "usakok" nem egyformak, es nem mindegyik akkora budos nagy paraszt, mint amilyennek te itt folyamatosan beallitod oket :-)

 • 2010.06.27 19:15:20cozumel

  A legtutibb dolog a karacsonyban a rakeszulodes. Az, hogy november vegen feldiszitem a nappalit, kitesszuk a kulso diszeket, beleszurom a meteres cukorpalcikakat a felmeteres hoba a bejarat menten, piros masnikat ragasztunk a korlatra, megkezdjuk a mezeskalacs- es gyombersutik gyartasat, porcukor illat van es gyertyafeny, aztan december kozepen felallitjuk a fat kozosen, irunk levelet Santanak, 24-n este kitesszuk a tejet es sutit a kisasztalra, no meg nemi sargarepat a renszarvasoknak, aztan reggel vagtat le ket par talp csattogva, es megkezdodik a bontogatas, es delig ulunk pizsamaban es jatszunk, sutit eszunk, zenet hallgatunk...
  van egy gyonyoru hosszu szep honapom, harom nap rohangalas helyett.

 • 2010.06.27 19:51:01Meni

  Cozu, a ti karacsonyotok azt jutatja eszembe, amikor meg kislany voltam, es elkepzeltem az unnepet. Egy alom volt (a valosaghoz kozeli, hala a szuleimnek), es nagyon orulok neki, hogy van akinel ez igy megy. De en Masuttot is nagyon megertem, mert latom most is - igaz, mar nem a karacsonnyal kapcsolatban - hogy sokaknak egyszeruen nem megy az unnep. Sem a hangulat, sem az elokeszites, sem a tobbi csaladtag igenyeinek felismerese es elfogadasa...

  ...ui> a felmeteres hoert es a feldiszitett hazakert meg majd egyszer elutazunk hozzatok, hogy olyat is lassanak a gyerekek... :)

 • 2010.06.27 20:22:54Vérkönyvtáros

  2010.06.27 19:15:20cozumel
  nálunk ez úgy megy, h advent kezdetekor felrakom az ajtódíszt és egy csengős égőt, elkezdem gyártani az ablakokra az üvegfestéseket. Adventi koszorú nincs, viszont minden héten kikerül valami újabb dísz, kezdem sütni a mézeskalácsot és a vaníliás kiflit (vagy 3x sütöm tele a plédboozt, mert folyton elfogy :)). Karácsony hetén utolsó adag süti, égősorok a nappaliba/gyerekszobába, szenteste előtti napokban részletekben csinálom a kaját, 24-én már jóformán csak a fadíszítés van. Mi nem megyünk sehová, ha valaki jön, annak örülünk, nagy tömeg nem szokott lenni.
  Én imádom a karácsonyt, 36 évesen is számolom séta közben, hány kivilágított fát látok, az egyik legjobb karácsonykor az égők fényénél olvasni - a másik legjobb nézni a kölykök boldog arcát.
  És mi is felöltözünk, kölykök is, csak úgy, magunknak.

  Remélem, a zsolcaiaknak a karácsony már szép lesz.

 • 2010.06.27 23:20:09nyúlmama

  Cozu, kipikpoii
  Én is így. imádom akészülődést, a ahngulatot, a sütést-pdig nemszertek egyébként se főzni, se sütni-az ajándékok dugdosásást, az örömszerzést.
  az oviban is szeretem, amikor téli délelőtt leoltjuk a villanyt, és gyertyafénynél hallgatjuk a karácsonyi dalokat-mellesleg, imádom az angolszász karácsonyi énekekeket-és amikor az ovi-karácsoynon bejönnek, és ámuldozzák a fát...
  És otthon is imádom szenteste a nsgy családot, akik mind nálunk vannak ilyenkor-13-14 ember,-és másnap meg azt, hogy együtt vagyunk, délben kelünk, és halat eszünk reggelire is....
  Mikor kicsik votak, és zenélzek-cselló, furulya-még hangvesenyt is csináltunk.
  kipikopii, mennék is szívesen ,hidd el, mert minden érdekel, és azt gondolom, lenne mit tanulnunk, pl alsós oktatás terén tőletek.

 • 2010.06.27 23:23:26nyúlmama

  Meni, gyertek, bár félméteres hó itt -ugyan most volt-elég ritka, pálne nem a téli szünetben szegény kölköknek. Majd márciusban, amikor mindenki a pokolba kívánja már, akkor!

 • 2010.06.28 00:00:16no comment 01

  Én most hallottam, hogy pont a felzsőzsolcaiaknak kiküldte a jegyző a levelet, hogy akiknek lakhatatlanná vált a házuk intézkedjenek a bontásáról..különben, akár fél millás büntetésre is számíthatnak..!!Hát elég nagy genyaság..nem gyűlt annyi adomány össze az országban, hogy erről gondoskodjanak..???

 • 2010.06.28 00:29:19dodóó

  Miből fogják fizetni a bontást és az elszállítást?

  Nagyon naiv vagyok,de én azt hittem hogy alap hogy elrendezik nekik.

 • 2010.06.28 07:20:34Veg_

  2010.06.27 19:15:20cozumel
  Mi 24én reggel kitöröljük a csipákat, reggeli, elmegyünk a cuccért a garázsba, megnézzük, kell-e még valamit venni, ha igen, hazafele megvesszük, gyors porszivózás, tévézés, közben csomagolok, upsz, kéne valamit ebédelni, eszünk valami hideget tévézés közben, ha nálunk a vacsi, nekiállunk főzni, ha nem, akkor beáztatom magam a kádba.
  Valamikor menet közben diszitünk. És tök kisimult vagyok este, akár nálunk van a vacsi, akár nem. És ennél nagyobb izgalmi állapotra nem vagyok képes :) Ami viszont ilyenkor mindig megy 3 napig: halkan a gépen bekapcsolva az alaphangon ugy 3dvdre összeirt rengeteg karácsonyi album vegyesen nyomatva.

 • 2010.06.28 07:24:01Veg_

  2010.06.28 00:00:16no comment 01
  Ha ez igaz, sünhegyeket nekik...

 • 2010.06.28 07:57:07Wish1973

  az is volt a híradóban, h a hivatalos szöveggel ellentétben azért nem eszik olyan forrón a kását határidőileg.( ezt a helyi főmufti asszony mondta) és azt is, h hány millió van az önkorm. alapnál bontásra. amúgy meg, nyilván azért kötelezik őket, h ne boruljon rá senkire, és h lehessen kezdeni az újjáépítést, mert, amíg ott omladoznak a romok, addig nincs előrelépés, csak gyerekre dőlt fal.

 • 2010.06.28 14:14:41rath.dinen

  Tényleg több napra kell széthúzni a karácsonyt.

  Régen én is utáltam, hogy újabban már októberben karácsony van. Az tényleg béna, de a lakásdíszítés, a sütés stb muszáj, hogy elkezdődjön hamarabb, különben csak a hajsza marad az ünnepből. Meg a mai rohanó életben tényleg csak így lehet kiélvezni.

  Mi tavaly már több nappal korábban feldíszítettük a fát, mert rájöttünk, hogy mielőtt megjönnek a vendégek, nem fog beleférni a főzés is meg a díszítés is, és nem rohanni akartunk, hanem kiélvezni mindkettőt (mert szerintem csak így érdemes egyáltalán díszíteni, főzni, ha élvezed. Ha nem, akkor irány az étteren :-) ) És szerintem idén is így csináljuk majd.

 • 2010.06.28 15:10:45pilár

  én szeretem kicsit korábban feldíszíteni a fát, mert akkor van még a várakozós hangulat, karácsony után meg már túl vagyunk az ünnepen, csak a fa árválkodik ott.

 • 2010.06.28 15:27:20farkasokkal tancolo

  Én meg megfőzni szeretek előre, nálunk 24-e már az eljövendő besötétedés jegyében zajlik.

  Két nappal előtte megcsinálom a kétfajta krumplisalátát (hagymás-ecetes, majonézes), egy nappal előtte megcsinálom a somlói galuskát, megfőzöm a töltöttkáposztát, bepanírozom a pontyszeleteket meg a hekkfiléket. Aprósüteményt nem nagyon szeretek sütni, mert nem értek hozzá, ha beigli, akkor vagy megrendeljük valahonnan vagy megvesszük.
  Illetve ezek helyett venni szoktunk egy 16 személyes csokitortát, az elég a 3 napos ünnepre végig. Nem vagyunk édesszájúak...

  25-én ugyanúgy főzök (hozzánk nem jönnek vendégek, és nem megyünk sehová, mert rokonság szinte semmi, csak a gyereket viszi el az apja), 26-án általában a maradékokat esszük.

  Ádventi koszorút, ajtódíszt állítok, sőt a betlehem is ott van már dec. 1-től, és minden nap közelebb toljuk a pásztorokat a jászolhoz a gyerek kedvééért. és ádventi naptár is van mindig. A vázákba fenyőgally kerül minden szobában, de a fát 24-én közösen díszítjük fel délelőtt.

 • 2010.06.28 19:39:31Veg_

  Mennyifajta karácsony :) Ugy veszem észre, ott élvezitek, ahol nem mindenáron kötelező a program, és ha vannak is családra jellemző fogodzók, nem betonba vésett az se... Ezzel én is igy vagyok :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta