SZÜLŐSÉG

Felsőzsolca árvízkárosult családjainak gyűjt a Poronty

2010. június 23., szerda 10:04 |

Az árvíz sújtotta Felsőzsolca egyik családjáról szóló szomorú beszámolónk után özönleni kezdtek a levelek. Tíz perc alatt lett három babakocsi, kocsideréknyi ruha, nászajándék konyhai eszközök és ki tudja, még micsodák, legalábbis ígéretet tettek a levelek írói, hogy ezeket küldeni fogják mihamarabb. Szállításra is többen ajánlkoztak. Több mint húsz konkrét felajánlás érkezett csak délután négyig. És utána még jó néhány. Most jött el az a pont, hogy elkezdtünk aggódni, hogy mi lesz, ha a dúsan megrakott postás háromszor fordul a család átmeneti szállása előtt, és a holmik kezdenek kifolyni az udvarra. Szóval, tekintettel a nagymértékű segíteni akarásra, a Poronty felvállalta a dolgok koordinálását.

Tudnivalók

- Az adományok küldhetők az Index szerkesztőségének címére(Flórián Udvar, 1033 Budapest, Flórián tér 1. I. emelet, mindenképp írjátok rá a csomagra, hogy Velvet-Poronty). A csomagokat bontatlan állapotban lefotózzuk, majd mi magunk szállítjuk el (előreláthatóan jövő hét végén) a célállomásra, ahol szintén dokumentáltan át lesznek adva azoknak, akik hasznosítani tudják majd őket. Magyarul, lesz belőle színes-szagos beszámoló itt a Porontyon képekkel, és akár mindenki rákérdezhet, hová került az adománya.

- A szerkesztőség méretei miatt csak szállítható nagyságú csomagokat várunk, aki "kamionnyi" adományt szeretne eljuttatni a helyszínre, az emailben vegye fel a kapcsolatot velünk, segítünk megoldani a szállítást.

- Aki az adományozás eme útját választja, kérjük, a csomaghoz mellékeljen egy listát, hogy az mit tartalmaz, és ezt a listát a csomag felbontása nélkül lehessen látni – hogy egyszerűbben juthassanak el a tárgyak a megfelelő személyekhez, és az a gyanú sem vetődhet senkire, hogy netalántán mazsolázni szeretne a legkívánatosabb küldeményekből.

- A gyűjtés július 2-ig tart, eddig az időpontig érkezzenek be a szerkesztőségbe az adományok, hogy a következő hét elején elszállíthassuk őket Felsőzsolcára.

- A szétosztásban helyi segítők fognak közreműködni – idegenként nem szeretnénk az ott élőknél okosabbak lenni.

Ami jól jöhet a károsultaknak:

- Gyerek- és felnőttruhák és cipők, táskák és bőröndök

- Babakocsi, babafelszerelés, játékok és mesekönyvek

- Felnőtteknek könyvek, szépirodalom, vidám könyvek és más olvasnivaló

- Konyhai felszerelések – étkészlettől konyharuháig

- Tartós élelmiszer, bébiétel, tápszer

Ez mint teljes mértékben civil kezdeményezés, és nem kíván konkurálni a nagy, infrastruktúrával és erőforrásokkal rendelkező „hivatalos” és állandó segítő szolgálatokkal, nem is ugyanarról szól egészen. Helyi forrásaink több segélyszervezet munkájáról kifejezetten elismerően szóltak, miközben kiderült, hogy voltak nem jól szervezett, amatőr, rosszul elsült akciók is, ahogyan szinte minden ilyen esetnél, és nem kívánjuk az utóbbiak számát szaporítani.

Ugyanakkor leszögezzük, hogy a blog mint műfaj a személyességről szól, egy baba-mama blog közönsége pedig elsősorban a gyerekeseket tudja segíteni (a legtöbb felajánlás gyerekholmikról szólt)  – tehát tökéletesen igazságosak valószínűleg mi sem lehetünk,de inkább tegyünk tökéletlenül jót, mint hogy ne csináljunk semmit.

Természetesen megértjük azokat, akik a fizikai közelség vagy más ok miatt közvetlenül kívánnak adományt küldeni. De gondoljátok át, hogy mostanáig közel harmincan írtak, ez jelentheti elvileg azt, hogy történetünk hőseinek küszöbén egyszer csak landol harminc zsák gyerekruha. Vagy négy babakocsi. Egy egész doboz cipő. Tizenöt leveses fazék. Meg még sorolhatnám. Ígérjük, mindent megteszünk, hogy minden zsáknak és doboznak akadjon méltó gazdája és a Porontyon részletesen beszámolunk a csomagok sorsáról.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.23 22:38:43Aurin

  saco ez jó hír!
  miramama, akkor tárazd be a wc papírt :-)

  saco, és milyen a hangulat Felétek?
  tudnak egy kicsit előrenézni az emberek, van ott szakember, aki segít? értek ezalatt akár vízügyest, akár olyan embert, aki segít feldolgozni a történteket, akár ÁNTSZ-es?

 • 2010.06.23 22:41:32sacoesmaco

  Andi, írtam a saját mail címemről.

 • 2010.06.23 22:47:50Satie

  2010.06.23 10:23:22Hogolyo
  A Wifi Falu ([link] ) épp számítástechnikai eszközök gyűjtését szervezi a rakacaszendrői gyerekek számára.

 • 2010.06.23 22:47:51sacoesmaco

  Nincs szakember, az emberek fáradtak, megtörtek. Segítséget sokan ígérnek, de kevés a tényleges. A kisfiú anyukája is mesélte, hogy a baba sokat segít, de azért sokszor elsírja magát.
  Van egy kollégám, aki szintén oda való, csak az ú házuk megúszta. Ő mesélte, hogy még az árvíz alatt homokzsákot raktak, adogatták, és mindig más kapott sírógörcsöt. Felnőtt emberek, akik egyik napról a másikra elveszítenek mindent. A családi fotóalbumot, a nagymamától örökölt csipketerítőt, mindent, ami kapaszkodó a normális életbe. Engem nem érint, pedig Miskolcon élek. DE segítenem kell, mert nekem is piszkosul jól esne, ha lennének ilyen őröltek, amikor majd nekem lesz szükségem segítségre. Jó esetben megúszom - de ebből a tragédiából is látszik, hogy semmire nincs garancia.
  A gesztus nagyon fontos, szerintem ilyen dolgokkal tudunk normális emberek maradni.

  Sok idő, míg mindenki magához tér. Most még nem múlt el a sokk, az még mélypont lesz, amikor jön a tél, eltelt már egy kis idő, és még nem tartanak sehol az életük újbóli összerakásával.

 • 2010.06.23 22:49:23Satie

  (ha a Porontyos akcióba nem pásszolna:)

 • 2010.06.23 22:54:25Aurin

  saco, ez szörnyű. olvasni is, nemhogy...
  nem tudom, talán a miskolci önkormányzat tudna küldeni valakit, aki legalább lelkileg tudná egy kicsit "tuningolni" az ott élőket.
  nagy szükség lenne rá!
  önkéntesek?
  remélem, ezzel a Porontyos kezdeményezéssel is tudunk tenni valamit, tudom, csepp a tengerben, de minél többen fogunk össze, annál nagyobb visszhangja lehet, felbuzdulnak mások is. ahogy én körbeküldtem, rögtön ugrottak sokan.
  tegyünk minél többet egymásért, ma ők, holnap én, utána Te, sosem lehet tudni.
  sőt, én örülnék neki - és Tünde biztos tud segíteni ebben, - hogy a nyár folyamán, vagy tovább is, folyamatosan lenne infónk.
  egy ideig még lesz ez a tv-ben, újságokban téma, aztán szépen elmúlik a "szenzáció", és nem figyelnek rájuk.
  figyeljünk mi!

 • 2010.06.23 22:55:54Lexie

  tápszert tudnak egyáltalán csinálni, mármint van babának való tiszta víz ott? mert csomagolnék tápszert is, de ha nincs rendes víz akkor minek. és gondolom nagyon sok öregember is bajban van. nekik mit lehet? nyilván nem műfogsor ragasztót, meg tenát küldeni, de én szeretném ha a másik kiszolgálatott korosztálynak is menne az adományból.

 • 2010.06.23 22:57:17Satie

  Jaaa, és nem tudom mennyire facebookoltok, de lehet, hogy érdemes lenne csatlakozni a "Mondjunk le az aug. 20-i tűzijáték élményéről az árvízkárosultak javára!!!" csoporthoz... persze gyerekesként talán nem olyan könnyű lemondani róla, de... nemtom... szerintem jó ötlet. Hátha... (Pláne amilyen az időjárás, sanszos, hogy elmosná az eső.)[link]

 • 2010.06.23 23:05:17Miramama

  Öregeknek szerintem takaró,meleg ruha, tea, könyv vagy újság.megkockáztatom:csipketerítő a nagyitól vagy porcelán kakaósbögre ha később lesz egy kis szoba,ami az övé

 • 2010.06.23 23:05:45farkasokkal tancolo

  Hát én nem is tudom mit mondjak erről a tüzijátékról. Mert gesztusnak szép gesztus, de azért a közpénz nem ilyen egyszerű. A tüzijátéknál a turistaforgalom megugrik, ez bevételt jelent, a bevétel áfát jelent, azt hiszem ha jobban utánaszámolnak, akkor pénz az ablakban.

  És - félve merem kimondani - de szinte mindne évben vannak ilyen vis major esetek, amikor le lehetne mondani a tüzijátékról. Én mindenesetre se nem csatlakozom, se nem ellenzem (nem ellenzem azért, mert a szerencsétlen állatokat sajnálom ilyenkor, a megzavart és megégett madarakat, az elmenekült és kóbor állatokká váló kutyákat).

  Ha elosztanánk egy főre azt a kétszázvalahánymillió - na jó kerekítsünk 300-ra - forintot akkor valami bagatell összeggel mindneki megúszhatná, amit akár a bev.központoknál elhelyezett tartályokba is be lehetne dobni, de lehet túl cinikus vagyok már. És egyáltalán nem vagyok arról meggyőződve, hogy ez a "megspórolt pénz" oda jutna, ahová szánják!!!!

 • 2010.06.23 23:06:50Miramama

  szoktak ilyennek örülni

 • 2010.06.23 23:10:23farkasokkal tancolo

  BOcs hogy kicsit offolok, de folytatom.
  Engem inkább az érdekel, hogy ha majd ujjáépítik a falut - mert ujjá kell!!! - akkor gondolni fognak e az esetleges ujabb árvizekre. Most nem arra gondolok, hogy büntessük meg azt aki a bev. központok építési engedélyét kiumbuldázta - büntessék! - hanem arra, hogy ha ujjáépítik a házakat, akkor azok ugyanígy fognak kinézni? És ha jövőre megint jön egy ilyen esőzés (könnyen lehet, mert a globális felmelegedés meg hasonlók ezzel is járnak), akkor kezdődik elölről? Vagy pedig inkább lábasházakat vagy magas betonalapzatra rakott házakat építenek?

  Na mindegy ez a jövő zenéje, csak már itt tartanánk...

 • 2010.06.24 00:54:45tildy:)

  Volt mar , mikor arviz miatt elmaradt, nem?

 • 2010.06.24 00:57:00farkasokkal tancolo

  Nem maradt el. csak egy héttel eltolódott...

 • 2010.06.24 08:52:51pöttöm anya

  és a rakparton volt víz, azért tolódott későbbre

 • 2010.06.24 09:00:10hinta-palinta

  pöttöm, volt valami olasmi is, hogy ne bulizzuk, amikor sokan a gátakon vannak...

  [link]

 • 2010.06.24 09:20:49rath.dinen

  Ezt most nem az aktuális gyűjtéssel kapcsolatban írom, hanem úgy általában.

  Átnézegettem a kinőtt ruhácskákat, és nagyon sokat találtam, amin kimoshatatlan folt van (elől, nyilván leette). Kimostam 90 fokon, hogy adjak nekik még egy esélyt, de hiába.

  Az ilyen ruhákkal mi a teendő, kuka? Bunkóság bedobni egy ruhagyűjtőbe? A saját gyerekemre már nem adnám rá.

  Írták többen, hogy a ruhagyűjtőkből a nagyon rossz álapotban lévő ruhák mennek a "rongyoszsákba". Ez mit jelent? Kuka, vagy szelektív hulladékként még felhasználják, mondjuk papírgyártáshoz?

  Nem akarok velük senkit megbántani, de a kommunális kukába mindet kidobni pazarlásnak tartom. Ennyi porrongyra viszont nincs szükségem. :-) Valaki, aki képben van, lécci segítsen!

 • 2010.06.24 09:35:42Bazsarozsa

  Rath nekem van olyan helyem ahol az effélék is általában gazdára találnak, de ha van kétséged, megkérdem az ottani szervezőt. Írjá mélt ha gondolod, bár sose gondoltam hogy "vakmacska szolgáltatóközpont" leszek. (tegnap kapták meg ugyanezek az én csomagocskámat, lett volna helye kétszer annyinak is).

  egy-két ilyet amúgy én mindig megtartok, folyópartra sarazni meg otthoni festegetéshez és kertészkedéshez tökjók:)))

 • 2010.06.24 09:43:10ZebraBetty

  Ágynemű, konyharuha, törülközők, takarók? jöhetnek ezek is?

 • 2010.06.24 10:10:02Tünde

  Zebra: igen.

 • 2010.06.24 10:20:20loreal

  rath,

  én azt szoktam csinálni,hogy amit már nem ajándékoznék el(van olyan, akinek jól jönnek az én selejtezett ruháim) azt szépen, nem a kukába, hanem a kuka mellé teszem ki. Tiszta zacskóban, szépen összehajtogatva....mindig eltűnik:D

 • 2010.06.24 10:20:55loreal

  ja és a kukások szemétként semmit nem visznemk el ami nincs a kukában/szemeteszsákban.

 • 2010.06.24 10:27:47viola narvilly

  Az első adag felsőrész már mosásban van (én utálom, ha szekrényszagúak a ruhák, márpedig ezek hónapok óta ott állnak).
  Viszont akkor újra a kérdés, vihetjük a szerkbe személyesen majd?

 • 2010.06.24 12:11:35ZebraBetty

  A szerkesztőségbe mikor lehet bevinni a dolgokat? Erre utaló infót nem találtam. (lehet, hogy szimplán vaksi vagyok..)

 • 2010.06.24 12:46:52a szív fészkei

  Lenne 1teljesen jó férfi irha. (pulkák, bőrdzseki mellett, amiket lehet most is ebben a szép novemberi nyárban is hordani) Berakjam azért, vagy tél felé esetleg indítotok egy kimondottan hidegre szánt turnust is?

  A leltárt elég úgy írni, hogy van a dobozban x db y méretű ffi póló, nadrág, vagy részletezni kéne színre, anyagra?

  Én tisztán, a fiam parfümjének az illatemlékével adom, mert nem száradnak meg sajnos a határidőig, ha átmosom. (és pazarlás szerintem, de ez szokás kérdése). Átvasalom, de a szekrényben nekem levendulaszag szokott lenni és mi is onnan vesszük fel.

  ft, én is ezen filózok: ha annyira kell az Auchan, feltalálták a lábasmegoldást, lásd Lupa-sziget, miért nem úgy??? Franciaországban már azzal kampányolnak az ilyenek, hogy mennyire környezetbarátian építkeznek. Valahogy ez alapján ki kéne belőlük újjáépítési hozzájárulást csiholni most, mert nem vétlenek ezek szerint az ártér foglalás okán.(hogy itt mindenki mindenhol megkenhető, az meg a másik gond.)

 • 2010.06.24 12:51:21másutt

  Zebrabetty, julius 2-ig es:

  2010.06.23 10:23:00Tünde
  hétköznap 9-17 között mindig van bent valaki.

 • 2010.06.24 12:54:37ZebraBetty

  másutt: köszönöm!

 • 2010.06.24 13:00:56Tünde

  szív: ennyire nem szükséges részletezni, elég, hogy pl. női ruha, 40-es, babaruha 62-es, 80, as, törülköző 2 db, stb.
  köszi!

 • 2010.06.24 23:49:06R2D2 & C3PO

  Rath!

  Én minden szezonban a Máltaiakhoz viszem el az összes ócska ruhát, válogatatlanul. Ha nem kell már és nincs ronggyá foszolva, akkor bepakolom a legnagyobb ikejás szatyrunkba és elvisszük a gyűjtőhelyre. Mert legelső alkalommal megkérdeztem őket, hogy most melyiket hozzam és hogyan, de megnyugtattak, hogy átválogatják, és a már nem használhatóakat újrahasznosítják: a pamutot, műszálat külön-külön. Engem megnyugtatott a válaszuk.

 • 2010.06.24 23:52:10R2D2 & C3PO

  Ft!
  A gátakat kijavították. A hétvégén leugrottunk, mert mi is pakolásztuk a homokzsákokat és kíváncsiak voltunk, hogy sikerült-e valahogy megvédeni a házakat a nagy víztől. Ott nagyjából sikerült. És azon a helyen, ahová beépítettük a zsákokat, új gátszakasz húzódik.
  Jobb későn, mint soha...

 • 2010.06.25 00:08:39farkasokkal tancolo

  2010.06.24 23:52:10R2D2 & C3PO

  Ne haragudj, de kicsit szkeptikus vagyok, mert úgy tudom, nem a gátakkal volt a fő baj... de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ha én lennék a király, akkor most ujjáépíteném a falut, de úgy, hogy ezután soha többé ne legyen kitéve az esőzések okozta árvíznek. Tehát a házakat magasabbra építeném vissza ennyi. (Legalább annyival magasabbra, ahogyan most betört az ár).

 • 2010.06.25 12:20:53a szív fészkei

  Mai hír.[link] Árvíz kis fennakadásokkal tehát folytatódhat a szakhatóság szerint, fő a telekpanama

 • 2010.06.25 13:37:18Vakmacska

  [link]

  Ezt mint civil kezdeményezést még az első napon kaptam, csak aztán a nagy fejetlenségben kimaradt...

 • 2010.06.26 21:34:07elephantinmymind

  en jartam par napja Felsozsolcan. akinek nem dolt ossze a haza az arvizben, "csak" 1-2 meter magasan allt benne a viz, annak a 4 falon kivul nem maradt semmije. nem is panaszkodtak, mert ahogy ok mondtak, legalabb teto maradt a fejuk felett, megha minden mas oda is lett.

 • 2010.06.26 21:43:05Brumibaby

  Vágás István hidrológus írja a pénteki Népszabóban:

  4. Voltak épületek a hullámtérben, országút (autópálya) szűk vagy eltömődött átereszei is akadályozták a víz levonulását. Az ott építkezők magukra vessenek, de az akadályok árvíznövelő, visszaduzzasztó hatását részletes hidraulikai vizsgálat és szakvélemények nélkül ma még korai meghatározni. Ezért felesleges a felelősök azonnali keresése vagy megjelölése. A mostani árvízkárok okai annyira összetettek, hogy egy-egy ok abszolutizálása csak a teljes körű feltárás sikerét, minden valóságos ok feltárását, s így a kellő javítás eredményességét veszélyeztetné. Ha a védekezés intézkedéseit és végrehajtásuk ellenőrzését elsődlegesen vízügyi szakemberekre bízták volna, most is kevesebb lett volna a kár, a költség, az elpazarolt anyag és munkaerő.

 • 2010.06.26 21:44:04Brumibaby

  Egyébként a teljes cikk is nagyon figyelemreméltó a higgadtságával és a szakszerűségével:

  [link]

 • 2010.06.28 14:16:33BMaca

  ugy nez ki, hogy lesz majd egy sarokgarnitura budapesten, kinyithato a hosszabb resze, de majd csak augusztusban.
  a szallitast nem tudom megoldani.
  a kanape huzatilag jo allapotban van, le volt takarva agytakaroval, de vagy 20 eves, ugyhogy szerkezetileg a koranak megfelelo.
  kelleni fog?

 • 2010.06.28 14:18:06BMaca

  meg 4 db 2 polcos, ajtos feher szekreny(ke)

 • 2010.06.29 08:53:25Andyka38

  Én is Felsőzsolcán élek, most csatlakoztam ehhez az oldalhoz elolvastam a komenteket. Aki volt itt láthatta, hogy az emberek szemében nincs más csak szomorúság. Én 1995-től élek itt, a férjem (aki már sajnos nem él) kicsi volt még amikor "az a bizonyos 74-es árvíz volt Zsolcán. De mondhatom én még hasonlót nem éltem át, és higgyétek el nem is szeretnék soha többet. Az itt élők nem kérnek, de nagyon hálásak (köztük én is) a segítségért. Zsolca szerintem sosem volt ártér, csak a multik, de ezt az árvizet nem tudtuk volna elkerülni. Én az első naptól kint segítettem zsákolni, ezt a vizet ami ilyen gyorsan tört be a városba nem lehetett megfékezni. Én még szerencsésnek mondhatom magam, mert"csak" a pincém volt tele, az ott lévő ingóságok mentek tönkre, de mi lesz azokkal az emberekkel akik mindenüket elvesztették, és itt nem csak Felsőzsolcáról van szó. Az hiszem nyugodtam mondhatom az itt lakók nevében hálásak vagyunk a sok segítségért. Köszönjük.

 • 2010.06.29 09:10:09Bazsarozsa

  Brumi, beszéltem olyannal, aki ott résztvevő volt a zsákolásban is, és tök ugyanezt mondta, hogy azóta is a legnagyobb baj a szakképzett vízügyesek hiánya és a sok-sok amatőrködés a mentés és a védekezés során. Szinte 100% ugyanezt mondta csak nem ilyen szakember szöveggel, sajna igaz lehet.

 • 2010.06.29 09:25:28R2D2 & C3PO

  Azok a gátak ezt a vizet nem tudták megállítani. Több méter gátat viszont nem lehet egyetlen éjszaka megépíteni...
  Néhány vésztározó kellett volna az útjába, csak nincs.

 • 2010.06.29 13:16:59Rézibaba

  Tünde, lehet, hogy nem olvastam elég figyelmesen: személyesen is be lehet vinni a cuccokat, ugye? És én nem csomagoltam be a holmikat, zacskóban vannak meg dobozban, de nem zártam le őket. Így is jó? Nem vagyok bizalmatlan:)

 • 2010.06.29 14:57:12Tünde

  Rézubaba: persze, személyesen is be lehet vinni. Köszi! :)

 • 2010.06.30 08:26:33Laliath

  Vakmacs,
  a velvetes címedre küldtem levelet, remélem megérkezik (szólj légyszí, ha nagyon nem, és újraküldöm)
  köszi

 • 2010.06.30 08:34:16nyúlmama

  Tünde
  Péntekig még lehet vinni, ugye? Egy adag már ott van, de lehet, hogy lenne még.

 • 2010.06.30 08:45:51Tünde

  Igen, köszi!

 • 2010.06.30 09:18:35szottyadt

  Hát nagyon kíváncsi vagyok, mit és mikor kapják meg az összegyűjtött segítségeket a rászorulók!!
  Vannak ezek a könnyűszerkezetes házak és egy másik területen lehetne építeni nekik egy másik falut! Természetesen nem ugyan oda mert akkor megint lehet gyűjtögetni a végtelenségig! New Orleans-ban is hasonlóképpen tették!! Lehet az építőipari vállalkozóknak "lobbyzni":)) Na persze biztos van most is aki keresztbe tesz!!!:(

 • 2010.06.30 09:34:21Bazsarozsa

  laliath megjött, válaszoltam.

 • 2010.06.30 19:03:27baxo

  hello, fér még a cucc hozzátok?
  összeraktam 5 dobozt: gyerekruhát,játékot, női ruhát cipőt, ágyneműt, konyharuhát, terítőket, ilyesmit, holnap viszi be a férjem...
  kérdésem, kell-e még pokróc, párna, étkészlet, vagy annyi van már, h abból építik legközelebb a gátat? :)

 • 2010.07.01 08:45:07viola narvilly

  Hihetetlen volt, amit tegnap a híradóban láttam, hogy még nem osztják nekik a cuccokat, amik hegyekben állnak :/

  Az én ruháim ma mennek.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta