SZÜLŐSÉG

Elválasztanám, de ököllel veri a mellemet

2010. június 21., hétfő 09:24

Mikor a lányom még csak buckalakó volt, sokat gondolkoztam azon, milyen lesz majd a szoptatás, mert el nem tudtam képzelni. Aztán amikor először öleltem magamhoz gyér lámpafényben, a kórházi ágyon, akkor  úgy éreztem, ennél szebb és természetesebb dolog a világon nincs. Megvolt minden giccses körítés, amit a La Leche Liga hirdet: átszellemült madonnaarc, cicire helyezett, puha és tömzsi csillagocska-kéz, csend, biztonság, kötődés. Azóta eltelt egy év és én még mindig naponta 6-1o alkalommal hajtom fel a pólóm. Bevallom, most már kezd terhes lenni a dolog. Napi 2-3 alkalommal még elmenne, vagy ha fájdalom éri, vigaszt keres, de sajnos nálunk az anyatej még mindig fő táplálékforrás.

Először is, ő abszolút nem érdeklődött a szilárd ételek iránt sem 6, sem 9 hónaposan. Mikor eljött a 6 hónapos vízválasztó, akkor fellélegeztem, hisz ez volt a célom, hogy addig kizárólágosan anyatejet adjak, aztán ha folyamatosan abbahagyta volna a szopást, rugalmasan, kettőnk igénye szerint, akkor nagyon örültem volna. Megesz a sárga irigység, ha ilyet olvasok, hogy sok kisbaba maga hagyja el a szoptatást, amint totyogó lesz. És páni félelem lesz rajtam úrrá, mikor a következő mondat úgy hangzik, hogy az az egyéves, aki nem hagyja abba, valószínűleg még nem is akarja és minél jobban közeledik a 2. életévhez, annál nehezebb lesz leszoktatni.

Az utóbbi napokban rengeteg irodalmat olvastam a neten az elválasztásról. Itt, Amerikában csodabogárnak számítok ezzel a hosszas szoptatással, mert az amerikai nőknek mindössze 2o %-a szoptat féléves korig; az egyéves kor feletti szoptatás már fehér holló kategória. Lányom körzeti orvosa, aki maga is a gyereke 3 hónapos korában ment vissza dolgozni, azt tanácsolja, hogy fokozatosan szoktassam le, legjobb, ha a délelőtti, reggeli szoptatás megvonásával kezdem, mert akkor jókedvű a baba, könnyű játékkal, sétával elterelni a figyelmét. Mivel anyukám itt van egész nyárra, hogy segítsen, ez néha sikerül is, ő zenére ringatja, altatja és akkor szoptatás nélkül átvészel egy délelőttöt. De ha itt vagyok, mint például ma is, akkor addig követ üvöltve, amíg meg nem kapja, amit akar, hiába próbálom kajával lekenyerezni. Ez a hozzátáplálás is érdekes fejezet nálunk, pépet egyáltalán nem eszik a lányom. Sem biós-üveges boltit, sem házit. Talán pár kanál villával tört banánt sikerült eddig beleimádkoznom. A darabos ételekkel jobban állunk, szereti a tésztát, müzlit, nokidelit, csirkét, borsót, répát, többféle gyümölcsöt. Csak az a gond, hogy ezekből maximum csipeget, nem eszik annyit, hogy eltöltse teljesen és persze 2 órával evés után jön és ököllel veri a mellemet, vagy csak nemes egyszerűséggel felhajtja a pólómat. Vizet mindig kínálok neki, de most, a nyári hőségben inkább a cici a szomjoltó, az esik jobban neki.

Persze a szoptatást dicsőítő, már-már misztifikáló weboldalak szerint ez is normális, sőt, a legideálisabb. Angolul baby led weaningnek, azaz a baba igényei szerinti elválasztásnak hívják azt, mikor nem avatkozunk bele, mikor, mennyit szopik és hogyan választja el magát a kicsi. Valamint rengeteg előnye van a szoptatásnak egyéves kor után is, mind a gyerekre, mind az anyára nézve. Erősíti a gyerek biztonságérzetét, csökken a rákos betegségek előfordulása, jó az immunrendszernek, szellemi képességnek. És erre mit lehet mondani? Csak bólogatni tudok, mert rengeteg empirikus tanumány igazolja ezt.

A férjem, aki indiai, egyáltalán nem ütközne meg azon sem, ha óvodás korig szoptatnám a gyerekünket, hiszen ő maga is szopott 4 éves koráig, sokáig a szüleivel aludt, az ő hazájában még mindig ez a természetes. Ugyanakkor ő is szívesen vinne újra táncba, szeretnénk moziba, étterembe eljutni a lányunk nélkül, neadjisten egy hosszú hétvégére kikapcsolódni. Mindkettőnknek külön és a házasságunknak is nagy szüksége lenne rá. De hogyan, mikor állítólag az esti szoptatást a legnehezebb elhagyni? És akkor arról még nem is beszéltem, hogy éjszaka is kel emiatt, hovatovább SOHA nem aludt át teljesen egy éjszakát sem. A legjobb 3-4 hónapos korában volt, akkor éjjel 11-kor evett és reggel 5-ig békésen aludt a saját szobájában, kiságyban. De mostanában akár háromszor is ébreszt és a sírni hagyás (nem vagyok rá büszke, ezt is kipróbáltam) nem segít. Cici kell és öt perc alatt visszaalszik. Víz, cumisüveg nem jó, távbaköpési versenyt rendez vele és ordít.

Így őrlődök magamban, hogy mit is csináljak, hogyan kezdjek neki a műveletnek. Megnehezíti a döntést az, hogy amolyan hibrid anyuka vagyok, félúton az ősanya és a modern mama közt. Bár egyes dolgokban, pl. az otthonmaradásban konzervatívan  gondolkozom, szeretném visszakapni a régi életem, ha csak darabokban és órákra is. Bármennyire élvezem a lányommal töltött közös időt, nekem már sok, fárasztó és nem örömteli az igény szerinti szoptatás, minden előnye ellenére lelki kielégülést már nem okoz úgy és olyan mértékben, mint amikor még karonülőt szoptattam. És nem, nem akarom magamhoz kötni ezzel és ő sem lett tőle anyámasszony katonája, épp ellenkezőleg, gyakran félórát is eljátszik mással, a baba-mama csoportban önállóan talál magának játékot, jár körbe és gagyog más babákkal. De komolyan, néha azt hiszem, hogy az iskolai uszonnástáskába is lefejt anyatejet fogok csomagolni.

A poszt vége tehát tanácskérés, elsősorban azoktól, akik egyéves vagy annál idősebb, rosszul evő gyereket választottak el: ti hogyan csináltátok?

Cantaloupe

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.23 19:29:07cantaloupe

  De a nonpluszultra a Csovi-csovi Dzsaszper. :)

 • 2010.06.23 19:31:09farkasokkal tancolo

  Nálunk a kedvenc az "Ennek a gazdának két jó lova van" c dal volt, és az én gyerekkori kedvencem meg éppenséggel az a bizonyos uzsedári uzsedomos Sárga csikó csengő rajta... :-)
  Szeretjük a lovakat no.

 • 2010.06.23 19:32:04nyúlmama

  Cant
  Na spec. ezt a csigabigát sose tanítom én sem. Van másik, jobb helyette.
  amúgy ezeknél vannak már jobb kötetek is, meg én is onnan szedem össze, ahonnan csak tudom az éves anyagot.
  A csovo csovi meg nem népköltés, sőt költés sem, az Papp Rita.

 • 2010.06.23 19:32:58nyúlmama

  Ft
  A sárga csikót imádják, pláne, ha valakiknek a nevét énekelem bele.

 • 2010.06.23 19:33:04farkasokkal tancolo

  Egy normál gyerek egyébként tojik rá, hogy van e értelme egy versikének, ha egyszer a szavak ritmusa elbűvöli. Szabó Magda is írta, hogy egyik kedvenc gyerekverese valahogy így hangzott, hogy "Fáj a fogad a friss fügére? Foly a fenyvesmadár vére"...

 • 2010.06.23 19:42:35kandi

  2010.06.23 15:42:43kriszi
  most vettem észre:)
  szóval
  -gyarapszik, bár most, hogy csak 5-ször eszik, már 150 körül csak egy héten
  -pisi-kaki van dögivel
  -a nyelvére azt mondta a tanácsadó, hogy ok
  -bukás nem sok, és ritkán van
  - betegség: remélem nem. szívritmuszavara van, jövő héten megyünk kardiológiára
  - hát a rossz élmény meglehet neki, mert párszor feljajdultam, de mindig igyekszem megdícsérni meg már nem szarakodok azzal, h odaadjam neki a cicit
  -zerintem is az lehet, hogy már csak cumizni akar, de nem tud, ezért sírva fakad. már jóllakott és nem akar enni.
  aludni cumival alszik, máskor nem kapja csak alváshoz.
  köszi a választ, próbálkozok továbbra is. van, hogy teljesen jól megy, de legtöbbször sírásba fullad, de hama megnyugszik utána, meg nevetgél is.

 • 2010.06.23 19:58:51Wish1973

  tegnap egy pszichonőt láttam/hallgattam a tv-ben, ő a mesékkel kapcsolatban magyarázta a plusz mondanivalót. hogy a csipkerózsika valójában arról szól, h a lány bűnhődik az apja miatt. meg, h van egy olyan magyar mese, ahol a sárkányölő egy nő, aki hónapokig arra gyúr-edz, h ki tudja szabadítani a faszit. lekaszabolja az összes sárkányt, a fickó meg körbenéz, majd hazamegyen az édesanyukájához

 • 2010.06.23 20:00:58simoorg

  Cantaloupe, megadod a blogod címét? ha nem akarod, akkor írj légyszi egy nemet és nem fárasztom magam újabb kommentekkel...:)
  simooorg@gmail.com

 • 2010.06.23 20:22:12a szív fészkei

  [link]

  ft Koncz Zsuzsáról :-)[link] Jól néz, le a kalappal!

 • 2010.06.23 20:23:07a szív fészkei

  jól néz ki, de jól is néz :-D

 • 2010.06.23 20:28:21a szív fészkei

  Depi ellen:[link]

 • 2010.06.23 21:10:04Brumibaby

  Én vagyok a halászlegény,
  én járok a víz tetején,
  én fogom az aranyhalat
  rózsaszínű szoknyád alatt.

  Na ezt koknrétan az oviban tanultam, Bíró Sanyi mondta valami évzárón, aki szerintem akkor még nem nagyon fogdosott aranyhalakat

 • 2010.06.23 21:25:53tildy:)

  wish : az enyem i gyakrn mondta, szinten no, lehet ugyanaz az ember

 • 2010.06.23 21:59:34Lapis Lazuli

  A népdalok erotikus tartalmáról: ami most gyerek mondóka, dal, az nem biztos, h mindig az is volt. Van egy elmélet a kultúrjavak leszállásáról, ami szerint éppen a legarchaikusabb szövegek szállnak le a gyerek mondókákba.

  Somogyi gyerek játék:
  [link]

 • 2010.06.24 07:23:22Veg_

  2010.06.23 10:54:33farkasokkal tancolo
  Izé... Mi a rák az a kariaji??? :-O

 • 2010.06.24 07:30:31skótviszki

  Veg_:

  karácsonyi ajándék :)

 • 2010.06.24 07:32:49pilár

  tipp: karácsonyi ajándék szép magyar szóval Kazinczy után szabadon :)

 • 2010.06.24 07:44:10pilár

  én most kezdtem figyelgetni a meséket mondókákat tartalmilag is az eljövendő gyerek miatt és őszintén szólva megdöbbentem mikor rádöbbentem milyen durvaságok vannak tényleg bennük. Mint pl csiga háza összetör. Most úgy érzem, annyira nem szeretnék ilyeneket tanítani a gyereknek. Meg boszorkányokról, egyebekről mesélni, mert nincs olyan és ijesztő. De arra már nem emlékszem, nekem milyen volt ilyen meséket hallgatni, mennyire féltem tőlük, bár egy-két rossz álom rémlik.

 • 2010.06.24 07:45:24pilár

  Néhány szó amitől én kapok frászt (bár tudom hogy bizonyos tájakon teljesen elfogadott, egyszerűen csak az én fülemet bántja) az a tepszi meg a szokok.

 • 2010.06.24 07:50:06manó99

  tepszi


  Anyósom szokta mondani és a hideg ráz tőle:)

 • 2010.06.24 08:46:26Veg_

  Köszi a segitséget, erre nem gondoltam volna :)

  "2010.06.23 11:01:11Ribizlee
  nálam az új negatív csúcs: jutifali"
  Ezt én is elkövetem sürün, ha baromi hosszu kajáztatási infot kell irnom, sőt, volt már jutfal és jf is... Egyszerüen olykor már spórolok a betükön, mert beáll a mancsom a gépeléstől :( Baromi hosszu, mikor fejtegeted, hogy mit adjon és nem a gazdi a szőrmókjánaka az alapkaján kivül...

  2010.06.23 16:43:02Lexie
  Ez kész! Bejött a kollegina a másik szobából, hogy min vinnyogok, annyira üditően eltértél a feletted levőktől :)

  2010.06.23 16:58:54Temptation
  Nekem ezen felül még ez jutott eszembe:
  - Beeee! Nekünk van toalettkacsánk iiiiiis!
  - Beeee! Mi meg nem pisilünk a perem aláááááá!

  "2010.06.23 18:02:44Brumibaby
  madz, s ahhoz mit szólsz, hogy egyszer egy beadványban a következőt olvastam: "s akkor szembe kellett hogy süljek azzal...""
  Elöször az ugrott be, hgoy szembe fagyni nem kellett? Majd kétszeri ujraolvasásra beugrott, hogy bakker, azt akarta mondani, hogy szembesült valamivel, csak kettévágta! Lassu vagyok ma :-D

 • 2010.06.24 09:12:37Wish1973

  vöröses, göndör hajó 50 körüli nő volt

 • 2010.06.24 09:13:12Wish1973

  bocs, megszólítás elmaradt. tildynek írtam

 • 2010.06.24 09:33:03Lapis Lazuli

  Pilár: a mesékben, mondókákban lévő durvaság, kegyetlenség nagyon is funkcionális és nem árt a gyereknek. Most rohannom kell, találtam ezt:[link] (még benézek majd)

 • 2010.06.24 09:34:29farkasokkal tancolo

  2010.06.24 07:44:10pilár

  Azért ez nem ilyen egyszerű, a gyerek-mese nem így működik. Vigyorogva megemésztik a sok horrort amiket a mese kínál nekik, egyszer nézzél bele pl a magyar népmesék sorozatba a youtibon mondjuk, hát van ott minden, mégis imádják a gyerekek.

  Pl mikor a nemtudommiyen királyfi már nem tud oldalszalonnát adni a sasnak aki kirepül vele a pokolból, és gyorsan levágja a bal lábát, aztán meg a jobb kezét, aztán amikor a földre érnek, akkor valami lötyit iszik és ujra kinő neki...

 • 2010.06.24 09:35:25Lapis Lazuli

  ezt is találtam:[link] nem biztos, h ezek a legtutibb szakirodalmak, viszont a szakirodalom listában/hivatkozásban találhatók jók.

 • 2010.06.24 09:45:47nyúlmama

  A mesékben levő "szörnyűségek" nem ártanak a gyerekeknek-ha olvassuk nekik. Ezért nem szerencsés, ha pici gyerek nézi ezeket,pl. tévén.Mert amíg hallgatja, a saját fantáziáján át szűri ezeket, míg ha látja, akkor szembesül ezekkel, ráadásul valaki más fantáziája által elgondoltan.

 • 2010.06.24 09:50:19nyúlmama

  Az, hogy nincs boszorkány, sárkány, tündér, az azért elég hamar leesik nekik. Hogy ez mese. De ettől még hallgathatnak ezekről történeteket, a felnőttek is olvasnak olyanokról, amik nem a racionális életről szólnak. Ez is kell az élethez.
  A mesék más szempontból is fontosak, ugyanis alapvető erkölcsi normákat közvetítenek-a jó elnyeri jutalmát, a rossz a bűntetését, és ez nagyon fontos.
  Az pedig bizonyított, hogy az a gyerek, akinek rendszeresen mesélnek-minden nap-az akár 1,5 évvel előzheti meg a kortársait a fejlődésben.

 • 2010.06.24 10:20:49kurutty

  nyúlmama,
  mennyi idős kortól érdemes mesélni a gyereknek? Sokkal jobb a fejből mesélés, vagy van olyan szempont, amiből a könyvből mesélés szerencsésebb?

 • 2010.06.24 10:22:02kurutty

  Az enyém 10 hós, de még a képnézegetés is csak minimálisan köti le, és nem figyel arra, ha mesélek neki. A mondókákat szereti...

 • 2010.06.24 10:35:21kriszi

  Kurutty,
  nálunk a következők váltak be:
  - mondókák, énekek, versek minden mennyiségben, lehetőleg kézmozdulatokkal, eljátszással
  - fejből mesék kicsit később, mindig olyan dolgokkal, amiket ismer, amik vele történtek (igen, róla és rólunk mesélni)
  - képek csak akkor, ha nincs konkrét tárgy, amin meg lehet mutatni, mi micsoda
  - csak amikor már látod, hogy leköti, akkor felolvasás, illetve fejből olyan történetek, amik egyre távolodnak tőle, egyre áttételesebben szólnak neki ismerős dolgokról
  Az egyik első mesém egy nyikorgó hintaszékről szólt :) Hét éve nem került le a műsorról :D

 • 2010.06.24 10:38:40kriszi

  Ha van hozzá időd, energiád, fantáziád, akkor jobb fejből.
  Mi ott tartunk, hogy a felolvasást is mindig tovább kell szőni fejben, beszélgetve. Amikor a lányom olvas valamit, akkor időnként kiszáll, és kommentálja, mi történik ("tyúkanyám, krokodil az akvááááááriumbaaaaan? biztos megharapja, amikor etetik...." :D )

 • 2010.06.24 10:48:48Koriander

  Mondókázást, éneket én már az újszülöttnél elkezdtem, ritmust, hangot már ők is nagyon klasszul érzékelnek, visszadünnyögnek, mosolyognak, látszik, hogy megismerik.
  3 hónapos kortól a kis kezeivel is játszunk az "elment vadászni"-t, "kerekecske-dombocská"t, csip-csip csókát.
  4 hónaposan mi már elkezdtük a lapozós könyveket, és nagyon figyel, szerintem is a fejből mesélés a legjobb. Gyerekkoromban nekem is voltak meséim, ha anyu altatott el, akkor a lábujjaival "bábozott" nekem, apámnak meg egy kis törpöcske aludta a fülében, akinek az éppen aktuális napi kaladjait mesélte :).

 • 2010.06.24 10:50:36Koriander

  szóval visszadünnyögni, mosolyogni már csecsemőként kezdett :), de még újszülött volt, amikor egy-egy pelenkázás alkalmával ritmusra, dalra smúzoltunk :).

 • 2010.06.24 10:54:43kurutty

  Én imádnám ezeket a kerekecske gombocska, csipi-csip csóka féle mondókákat (is), de nagy gátja a dolognak, hogy utálja, ha megfogják a kezét - egyből rántja ki. Én ilyet még nem láttam gyerekben, igaz, nem sok gyerekkel volt dolgom. :))

  kriszi, Koriander - köszi a tippeket, elkezdünk mi is építkezni. ;) Elkezdtem tanulni a Családi kört - annyira szeretem!!!

 • 2010.06.24 11:02:42nyúlmama

  kurutty
  Ahogy itt már írták, a kezdetektől érdemes nekik mondókákat mondani, énekelgetni.
  Az, hogy melyik gyerek mikor érik meg arra, hogy könyvből meséljenek neki, egyéni.
  Az egy átlag-alap, hogy piciknek, 2 év alatt olyat érdemes adni, amik rághatók,inkább játék, mint könyv, aztán lehet elővenni az ún, lapozókat, amik kemyén fedelűek, egy-egy kis vers van benne,sok képpel.)Pl a Böngésző sorozat is jó, amikben csak képek vannak)
  Aztán jöhetnek a pici mesék, mint Marék Veronika Boribonjai,vagy Szutyejev Vidám mesék.
  Kiscsoportos korosztály már rövidebb , folytatásos mesét is "elvisel", mint a Mazsola pl.
  Általában nagycsoportra jön el az ideje a több szálon futó népmesék megértésének, mint a Benedek Elek mesék.
  A fejből mesélés is nagyon jó dolog, nálunk mindig az volt a menet, hogy egy mese könyvből, aztán kellett egy mese fejből, amit én találtam ki.
  Hogy a te 10 hónaposodra visszatérjek: teljesen normális, hogy még a képnézegetés is csak rövid időre köti ke.

 • 2010.06.24 11:11:45Bazsarozsa

  nyúlmama nem akarsz nekem közreműködni egy ilyen poszthoz? eredetileg kezdtem volna a mondókázós-ringatóval, meg a mindennap énekléssel, mesével.
  kriszi nem akarod a hintaszékeset megosztani velünk?:)))

 • 2010.06.24 11:13:03nyúlmama

  Vakmacsak
  Lehet róla szó:)

 • 2010.06.24 11:13:37nyúlmama

  VAKMACSKA, na

 • 2010.06.24 11:14:08Bazsarozsa

  hülyeversikék poszt tényleg érik, csak mindig elsodorják az események...

 • 2010.06.24 11:16:17Bazsarozsa

  akkó majd írok most már tudom hova...

 • 2010.06.24 11:22:10nyúlmama

  Oké

 • 2010.06.24 12:01:28kurutty

  köszönöm nyúlmama, én is nagyon várom a posztot :)

  kriszi, ezt a "mi történt ma a babával"-típusú mesét úgy kell elképzelni, hogy "egyszervolt holnemvolt, volt egyszer egy baba, aki..." vagy pedig "és emlékszel milyen jót beszélgettünk a szomszéd teca nénivel?"?

 • 2010.06.24 12:13:53barnslig

  kurutty, a malacot se nagyon érdekli még a könyv, de este fürdés után a szobájában félhomályban, szoptatás közben az apja mesél, minden este. egyelőre főleg olyanokat, amik nekünk is élvezetesek, de mesék (varró danitól a túl a maszat hegyent, sorban a lázár ervin könyveket). azt élvezi. néha nem is szopik, csak néz ki a fejéből, hallgatja, aztán ha megunta, nyekereg egyet és akkor megy az ágyba, alvás. gondolom ebből majd szépen alakul, hogy várja és élvezze a meséket később is.

 • 2010.06.24 12:20:06Koriander

  Kurutty, még akartam írni, hogy a "lefoglalja" az kb. 3-4 percet jelent oldalanként (most 6 hónapos), nálunk ami eddig bejött a klasszikusan, szépen megrajzolt lapozósak és dinamikusnak kell lennie, legyen történés a képeken. Az ilyen, hogy egy labda, egy kacsa (most még?) nem érdekli, pedig ezeknél is mindig mondom, hogy ez egy kacsa, ez egy autó stb. nem értek hozzá, de valami olyamit olvastam, hogy 6 és 7 hónapos korukra, már tudniuk kell megkeresni a tekintetükkel a játékaikat, felismerni.
  Pl. nekem az arcnélüli waldorf játékok egyáltalán nem jönnek be, ők azt mondják, hogy azért nincs, mert a gyerek odaképzeli, szerintem meg a sematizálásnak, a valóság leképezésnek igenis fontos szerepe van a későbbiekben.

 • 2010.06.24 13:47:35madz

  kurutty, nálunk (2 éves kölyök) most ez megy, minden este, hogy "emlékszel, hogy ma reggel, mikor..." és akkor bekapcsolódik ő is, és mondja, mutogatja. és néhány sztorit hónapokig el kell mesélni minden nap.
  egy éve még ő se szerette, ha megfogják a kezét, most már megy a csipcsipcsóka.
  könyveit maga rendezgeti a polcán, este mindig azokból is kell vagy kettőt nézegetni.
  és volt egy időszak tavaly, mikor nem akarta, hogy énekeljünk. hetekig. de most megint, ő is most kezdi dudorászni

 • 2010.06.24 14:56:09barnslig

  jaj, a csipcsipcsóka, az enyém is utálja, ha a kezét macerálom, úgyhogy én a hátán, hasán, lábán játszom. nagyrészt minden ilyen játékot, mondókát át lehet ültetni más testrészre.

 • 2010.06.24 15:01:17kurutty

  madz, nyina, megnyugtattatok :)

 • 2010.06.24 15:03:48farkasokkal tancolo

  Unokám nagyon szerette az "Ez a malac piacra megy.." c mondókát, ami az angol megfelelője az "Ez elment vadászni.." c magyarnak (azt is használtuk). Ez a malac piacra megy - ez otthon marad - ez kap fínom pecsenyét - ez semmit se kap. Ez a malac visít nagyot: uiii uiii éhes vagyok!!!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta