SZÜLŐSÉG

Kövér és buta gyerekeket nevelünk?

2010. június 16., szerda 15:52 |

A Magyar Gyermekorvosok Társasága (mintegy 2000 taggal) hiánypótló kutatásra vállalkozott. Arra voltak kíváncsiak, a magyar édesanyák hogyan táplálják 1-3 év közötti gyermekeiket, és milyen hatással van rájuk az étkezés. A kutatási eredmények szerint minden harmadik gyermek vashiányos, ami figyelem- és magatartászavart, fáradékonyságot okozhat. A gyermekek vasszükséglete naponta 8 mg –  6 kiló brokkoliban, 1 kiló vörös húsban és 13 liter tejben ennek mindössze fele található.

Mit esznek az 1-3 év közöttiek?

A gyerekek táplálásának kérdéseiben általában a 6-12 hónapos korosztályra koncentrál a legtöbb szakértő, orvos és védőnő, mivel az általános vélekedés szerint 12 hónapos kor után szinte „mindent” ehet már a gyerek, ha nincs kimutatott betegsége vagy allergiája, tehát egyszerűen kap ő is egy tányérral abból, amit a felnőttek esznek. Vajon jól van ez így? A kutatás szerint korántsem. Idén tavasszal 215 anyát (1-3 éves gyerekkel vagy gyerekekkel) kértek meg, hogy vezessenek 3 napon át táplálási naplót, ezt (meg a gyerekeket) vizsgálták a gyermekorvosok és táplálkozási szakértők. Az eredmény lesújtó – minden harmadik gyermek vashiányos, ami figyelemzavarhoz, hiperaktivitáshoz, fáradékonysághoz, csökkent koncentrációhoz, sőt, csökkent szellemi képességekhez is vezethet. Szinte mindannyian túl sok cukrot és túl sok sót esznek – a gyerekek mindegyike kapott rendszeresen édességet,   közel 70 százalékuk naponta kétszer is evett cukrozott élelmiszert.

A magas cukorfogyasztás növeli a cukorbetegség kockázatát (egyre többen vannak és egyre fiatalabbak), míg a magas sóbevitel lehet felelős a későbbi veseproblémákért, szív-és érrendszeri betegségért és magas vérnyomásért. A problémákat, problémás ételeket már többször megnevezték – cukros, értékes alapanyagot nem tartalmazó italok, magas feldolgozottságú, nagy sótartalmú élelmiszerek (felvágott, készétel,mártás), cukros desszertek színezékkel és adalékanyaggal, válogatós gyerek és egyoldalú étrend , akár éveken át. Schmidt Judit dietetikus hozzátette, hogy a tudatos, otthon friss és értékes alapanyagokból készített ételek, és az ellenőrzött minőségű gyermek-élelmiszerek (pl. minőségi bébiételek) egyformán jók lehetnek – elismerve, hogy egyik sem olcsó, sok dolgozó, többgyerekes anya pedig nem teheti meg, hogy mindennap frisset és többfélét főzzön, például sómentesen készítse az ételek többségét a piciknek, bár a nagyobbaknak és felnőtteknek is a mostaninál kisebb sófogyasztás lenne kívánatos. (ahogy korábban olvastam, Max Gerson német orvos hajdan egyenesen a rák egyik okozójaként nevezte meg a túlzott sófogyasztást, a vegyszereket és a környezeti ártalmakat)

1-3 év: az étkezés lakatlan szigete

A több mint 2000 gyermekorvost tömörítő szervezet úgy látja, felvilágosításra van szükség a változatos étrenddel ismerkedő korosztály, az 1-3 évesek táplálása terén. Néhány szakmai cikken és irányadó tápanyagtáblázaton kívül ugyanis nem létezik rájuk szabott átfogó szakmai ajánlás. Ennek köszönhetően az édesanyák nem rendelkeznek korszerű ismeretekkel a kicsik helyes táplálásáról, a gyermekorvosoknak pedig nem áll rendelkezésükre aktuális irányadó szakirodalom, ha az édesanya tőlük vár választ táplálkozási kérdésekben. Pedig az orvos szakma bevallása szerint ha ebben a korban hosszabb távon elrontjuk a kisgyermek táplálását, akkor az visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat.

Dr. Szabó László (a Magyar Gyermekorvosi Társaság elnöke) és Dr.  Zonda  Igor házi gyermekorvos szerint a koragyermekkori rossz szokásokat és az ebből adódó hiánybetegségek következményeit később már csak részben lehet orvosolni. Az elsődleges vashiánynak vannak feltűnő tünetei, és egyszerű laborral könnyen kimutatható, nem úgy, mint a lappangó, krónikus vashiány, amit csak bonyolultabb és költségesebb vizsgálatok mutatnak ki pontosan. Marsiczki Mária óvónő saját gyakorlatából említette, hogy a mai gyerekek nagy hányada hatéves korban iskolaéretlen, nem tud tíz percig figyelni valamire folyamatosan – még a játék sem feltétlenül köti le, nemhogy a feladatok! - sok a sápadt, fáradékony, fertőzésekre hajlamos, esetleg magatartászavaros, hiperaktív gyerek – ennek egyik oka lehet vashiány is.  További probléma persze a környezetszennyezés, a kevés mozgás, a városi életmód – de a vashiányt legalább meg lehet előzni, illetve az utólagos vaspótlás is hozhat némi eredményt, bár egyes következmények, mint az esetleges alacsonyabb szellemi képességek (a napi 8 milligramm vas bevitele az agy megfelelő fejlődéséhez is szükséges) nem teljesen visszafordíthatóak.

Tej, só, cukor, táplálékkiegészítők

A tej fontos és hasznos egyéves kor után, bár nem feltétlenül a legjobb vasforrás – állították a szakértők, tej helyett vitaminnal és vassal dúsított tejalapú  gyermekitalt javasolva legalább kétéves korig. Kérdésemre, hogy mitől olyan jók a polcokon díszelgő, gyermekeknek szánt tejtermékek, amikor többségük erősen cukrozott, sok tartalmaz adalékanyagot, nem is beszélve a csomagolás-és marketingköltségről, ami rettenetes százalékot képviselhet a fogyasztói árban sajnos nem érkezett jobb válasz, mint hogy meg kell nézni az apró betűt, illetve  a „stop só” kezdeményezéshez hasonlóan a gyermekorvosok és szakértők igyekeznek minél több gyártóval megegyezni, hogy egészségesebb termékeket dobjanak a piacra. Attól tartok, ettől még messze vagyunk. Egy átlagmagyar a kívánt sómennyiség négyszeresét eszi meg naponta ilyen vagy olyan formában, és erre szoktatja gyermekeit is. A cukor meg.....mit is mondhatnék, terhességi cukorral küszködve döbbenten láttam, hogy még a grillezett zöldségekre szánt fűszerkeverékbe is cukrot tesznek. A gyümölcsjoghurtok többségében pedig jóval több a cukor, mint a gyümölcs.

A természetes forrásokból származó  vas lenne az ideális – bár ezekből hihetetlen mennyiséget kellene megenni nap mint nap a kívánt 8 milligramhoz – hat kiló brokkoli, 13 liter tej, 1 kg vörös hús vagy 2 kg lencse biztosítaná a kívánt vasbevitel felét, nem véletlen, hogy eleink is vasszögeket szurkáltak az almába, majd az ily módon kezelt gyümölcsöt etették a sápadt és fáradékony kisdeddel, mivel akkoriban nem volt vitaminos táplálékkiegészítő, Béres-csepp vagy egyéb vasat is tartalmazó készítmény.

Példamutatással és útmutatással – orvosok és szülők

A kutatást kétévente szándékozik megismételni a Magyar Gyermekorvosok Társasága, hogy lássák, intelmeiknek van-e foganatja. Szerintük a jó példa lenne a legfontosabb, ők pedig saját információs csatornáikon, weboldalukon szeretnének segítséget nyújtani a szülőknek abban, hogyan is tudnának jó  példát mutatni. Valamint korán odafigyelni a jelekre – hogy a gyerekek ne jussanak oda, mint a lányom egyik kis barátnője idén tavasszal, neki már a haja is hullott, mire kimutatták a súlyos vashiányt. Az édesanya gondosan és jól főz, csak a gyerek iszonyatosan válogatós. Ha a jó példa és a türelem kevés, akkor még mindig szóba jöhet a tablettás, cseppes vaspótlás is, mert sajnos az 1-3 éveseknek még nem lehet a józan eszére hagyatkozni, észérvekkel ők nehezen győzhetőek meg. Az előbbi példánál maradva, sokszor a nagyobbacskáknál sem mindig elég a szép szó és rábeszélés a megfelelő étrendre, sajnos. Talán érdemes volna megosztani itt a Porontyon is, ki hogyan vette rá a csemetét, hogy a kindertojás és sózott sült krumpli helyett a brokkolit és a diót favorizálja.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.17 08:07:56manó99

  "Most már a kiló rántotthúslecsúszik neki, vagy a 4-5 tojás vacsorára,"

  Akkor őt inkább ruháznám mint etetném.:D

 • 2010.06.17 08:12:11Rosa Rugosa

  :)))
  Az se sokkal jobb, kb. kéthavonta nőtte ki a nadrágjait ebben az évben.:D

 • 2010.06.17 08:15:55Laliath

  2010.06.17 08:07:56manó99
  :DD

  Mi épp a napokban számolgattuk, hogy a majd' 11 hónapos csajom többet eszik, mint a 4 és fél éves unokatestvére. A védőnő csak lesett, hogy hova tűnik ennyi kaja a kölökben (most 8 kiló körüli, de pörög mint a búgócsiga :)
  Reggelire gyümölcspüré és babapiskóta; 10-kor zöldséges bébiétel és gyümölcs; ebédre valami húsos kaja (bébiétel vagy házi) plusz gyümölcs; uzsonnára gyümölcsös vagy zöldséges bébiétel; vacsorára pedig egy adag rizspép. Összességében majdnem egy kilót számoltunk :)

 • 2010.06.17 08:16:56Lapis Lazuli

  Az én Nagyom is borzasztóan keveset evett. Egyszer a gyerekorvos azt mondta, várjam meg míg magától kér, addig csak vizet adjak. 48 óra után felhívtam, h akkor most megkínáljam, vagy még várjak...rettenetes volt. Nem volt válogatós egyébként, ha evett, akkor bármit. De két evőkanál kajánál nem evett többet. Na, nem szeretek erre emlékezni, egyszer még valami gyógytápszert is kaptunk, annyira lefogyott mikor beteg volt. Szóval elég sok mindent átéltem ebből, azt is, h én mekkora szaranya vagyok, mert elég sokat hallgattam, amit Wish is írt. Még most is beütött...

 • 2010.06.17 08:22:35manó99

  A lányom kb.4 éves volt amikor étvágygerjesztőt írtak neki föl.Amikor szedte még kevesebbet evett.:D
  A mai napig rosszul eszik,keveset és azt is órákig,mi már régen túl vagyunk rajta ő meg csak piszmog,turkál és megőrülök tőle.A kicsi már most többet eszik és állandóan kuncsorog.:))

 • 2010.06.17 08:26:17Rosa Rugosa

  manó ez érdekes, mert nálunk is a második, az bezzeg tök az ellentéte volt az elsőnek...
  Amikor szombat, vasárnap reggel 6-kor ott állt az ágyunknál és azt sutyorogta a fülünkbe, hogy "Anya, miért nem adtok nekem enni, amikor olyan éhes vagyok?" :DDD

 • 2010.06.17 08:26:55farkasokkal tancolo

  "A gyermekek vasszükséglete naponta 8 mg – 6 kiló brokkoliban, 1 kiló vörös húsban és 13 liter tejben ennek mindössze fele található."

  Na ez a bajom az ilyen kutatásokkal. Mindegyikben van egy pont, ahol hiteltelen lesz az egész. Ennek alapján ugyanis csupa sápadtan tántorgó, töredezett hajú túlmozgásos gyereket kéne látnunk az utcákon és a gyerekintézményekben. De valahogy mégsem így van, mert azért egy gyerek nem olyan mint egy gép, hogy beledobsz x adag szénhidráűtot, x adag glukózt, x adag vitamint, x adag fehérjét, vitamint és akkor jól működik, hanem egy élő eleven organizmus, ami valahogy kiszedi magának azt amire szüksége van akármiből. Szerintem.
  Ha nem hinném ezt, akkor kénytelen lennék belelapátolni a gyerekbe naponta 6 kiló brokkolit vagy 1 kiló vöröshúst, hát próbálja ezt meg az, akinek két anyja van.
  Ennyit a tanulmányhoz.

  Az étvágytalanság pedig... sok válogatós ember van a családunkban. De aztán később mindegyik jóétvágyú lett. És tényleg, érdekes mód ott láttam mindenevő jóétvágyú gyerekeket, ahol többen voltak testvérek, barátnőm pl 4-et nevelt isten nyugtassa, és mikor kérdeztem tőle, hogy mitől nem válogatósak az övéi azt válaszolta, hogy "ha nem eszik az étkezésnél, akkor eszik majd a következőnél, két étkezés között meg csak lófasz van".

  Szóval ez aválogatás-étvágytalanság dolog egyrészt valóban probléma, de valahol nagyon egyszerű is.

 • 2010.06.17 08:31:57manó99

  2010.06.17 08:26:17Rosa Rugosa

  Éhezted a gyereket,milyen anya az ilyen:DD

  A nagy nem reggelizik,volt amikor idegesített de már nem.Örült a napokban, hogy túl lépte a 30kg határt:))

 • 2010.06.17 08:54:46Wish1973

  érdekes, h mindenki a saját képére formálja a mondandómat. sehol nem írtam, h addig ott kéne ülnie, míg meg nem eszi. azt írtam, h 10 perc után elraknám, és uazt tenném elé később. amikor vki elkezd hozzátáplálni, akkor még megy ez a jégkockatartóba falatkák le3fagyazstása. hát, nem kell elétenni egy nagy adagot, és megvárni, míg megromlik, hanem apránként. és akkor nem főzöl újat naponta, csak frissen kiolvasztod, a gyerek meg mégsem kap mást.
  azt sem írtam, h aki megeszi a kiflit, annak mindenáron kenyeret kéne adni. az a gyerek, akinek már kialakult ízlése van, miért ne ehetné, ami ínyére való. de az, aki mindent ledobál a kenyérről, tök más tészta, mint, aki kenyér helyett kiflivel eszi a felvágottat.
  can, rossz volt a hasonlatod. ha azt írom, h minek huhogni, gyereket nevelni könnyű, csak megmondod, mit csináljon, és kész, akkor jó a fodrászos hasonlat. de én tök mást írtam. azt írtam, ha nincs szervi oka, akkor lelki. ha lelki, akkor meg lehet figyelemfelkeltés is. és azért a lélektan ennél egy picit bonyolultabb dolog, minthogy miért akarná maára terelni a figyelmet, hisz itt ugrálunk ketten körülötte. most leírhatnám, h ugrálás közben, mellett hányféle dolgot szúrhat ki egy gyerek a "csápjaival", de úgyis azt írnád, h nálatok olyan nincs. szóval, nem ötletelek látatlanban. az tuti, ha egy gyerek éhes,akkor eszik. ha mégse, és ha sanyargatja magát, annak oka van.

 • 2010.06.17 08:56:02januar18

  Szerintem nem ilyen egyszerű a "válogatás, nem válogatás" kérdés. Egyrészt megértem azt a szülőt, akinek sovány, beteges gyereke van, és nem tudja megcsinálni, hogy nem aggódik a kajáláson. A gyerek érzi az aggodalmat, alapban nem szeret sok dolgot, innentől fogva ördögi kör az egész... Másrészt bizonyos fokig alkati kérdés is. Szerencsére nekünk semmi kaja gondunk nincs, a lányom mindent szeret, örömmel eszik, mégsem gondolom, hogy az én zseniális hozzáállásomnak köszönhető, inkább mázli, az első kanál almától fogva imád kajálni. Pedig volt egy szorulásos időszaka, aztán tej és tojás érzékenység miatt heteken át ment a hasa, amíg ki nem derült, mi okozza. Mégsem romlott az étvágya.
  Ismeretségi körünkben meg van olyan gyerek, hogy 8 hónapos koráig semmit nem volt hajlandó megkóstolni sem az anyatejen kívül, alig tudtak leállni a szopiról és azóta is rossz étvágyú és rossz evő a gyerek.
  Anyám nem csinált gondot a kajálásból nálunk: én mindent szeretek, a tesómat alig akarták iskolába engedni olyan sovány volt gyerekként, és a kakaón kívül semmit nem szeretett. Felnőttként is válogatós. A férjem is iszonyú válogatós, pedig nem tutujgatom a kajálással, ha nem kell neki, ami van, akkor eszik, amit akar. Sokszor, ha beülünk egy étterembe, a 10 oldalas étlapról nem tud választani.
  Szóval könnyen veri a mellét, aki olyan mázlista, mint én is vagyok, hogy jól eszik a gyerek.

 • 2010.06.17 09:23:14hinta-palinta

  ft, azért a tanulmányban a sorok között is az va, hogy eyi brokolit nem lehet megenni, kézenfekvő a vasas babatej.Az élelmiszerek vastartalma táblázat okos.Az összeválogatás is. Nem ajánlás ám, a májkrém sem azért szerepel ott mer' az jó, hanem hogy 'na nesztek, CSAK ennyi vas van az olcsóbb, elérhetőbb kajában'.

 • 2010.06.17 09:24:13hinta-palinta

  ...is az van, hogy ennyi brokkolit...

 • 2010.06.17 09:36:03farkasokkal tancolo

  Hinta, azért engedtessék meg nekem egy halvány kétkedés, éppen a vasas tej miatt.
  Mióta létezik ez a vasas tej? Nem hinném, hogy mondjuk akárcsak 30 éve is lett volna, mégsem szenvedett minden 3 éven aluli vashiányban. Nekem nagyon propagandaszagú ez az egész no.

 • 2010.06.17 09:48:17hinta-palinta

  ft, kristálytiszta:)Pijacc no.

 • 2010.06.17 09:49:28Bazsarozsa

  :DDDD

  (a hozzászólásokban annyi bingó van, hogy már ezért érdemes volt megírni, zabálós gyerek, fényevő gyerek, válogatós gyerek, meg hinta, aki orvosként látja, komolyan, ezt most mindenkinek érdemes elolvasni, még inkább, mint amit az elejére kiraktam)

 • 2010.06.17 09:53:13Lapis Lazuli

  FT: tegnap a gyerekek bőrgyógyásza mesélt arról, h Magyar Gyermekgyógyászati társaság beszámolt a vasat érintő legújabb kutatásokról. A tudományt a dogmától többek között az különbözteti meg, h folyamatosan változik. Vaslobbi :)))

 • 2010.06.17 09:55:52hinta-palinta

  Bazsarózsi, dehogy vagyok dottore, na ne terjesszünk ilyet:)Mezei nörsz vagyok hatalmas kíváncsisággal és tudással:DDDDDDD

 • 2010.06.17 10:02:04bystander

  Az en fiam is nagyon rossz evo. Ez eddig rendben, megy itthon a mezesmadzag/vesztegetes,mindegy minek nevezzuk . De , nekem az a param, hogy mi lesz vele, ha elkezd suliba jarni, es nem allok majd felette/mellette minden falatot figyelve???
  Ilyenkor mi van? Van valakinek ebben tapasztalata? Ehes marad, es vacsira dupla adagot eszik? Az, hogy lat masokat is enni nincs ra hatassal. Egyebkent nem valogatos, csak keveset eszik, es nem erdekli ot az eves ugy altalaban.

 • 2010.06.17 10:46:00csib

  Ez egy nagyon jó cikk, köszi Macsek!
  Én most kezdek foglalkozni a témával, főleg, hogy a gyerekem apjának nagyon magas a koleszterinszintje, ez egy genetikai baj, így a kezdetektől már szeretném a csajt úgy szoktatni, hogy egészségesen együnk, aztán majd pár év múlva meglátjuk, örökölte-e. Zsírt nem sokat eszünk, kizárólag sovány marha, csirkemell és hal kerül az asztalra, de só és szénhidrát ügyben még azért kell dolgozzak.

  Tudja valaki, hogy a zsíron kívül még mivel lehet a koleszterint befolyásolni? Most amúgy a sógornőm azt mondta (nekik is ugyanez a betegség lebeg a fejük felett), hogy a kicsinek igenis kell a zsír a növekedéshez, ne adjon neki light termékeket... ???

 • 2010.06.17 10:48:42Lapis Lazuli

  Bystander: uhh. Hát, igen, lesz olyan, h éhes marad és otthon dupla adagot eszik. Meg olyan is, h nem eszik. Meg olyan is, h mégiscsak magával ragadja a többi étvágy. Nincs semmi okos megoldásom, sajnos. Az én Nagyom is így viselkedik, ahogy te a tiédet leírod.(Én nagyon igyekeztem kiszállni a játszmázásból, amikor már rájöttem, és nem beleverték a pofámat, h lazulnom _kell_.)

 • 2010.06.17 10:49:18Lapis Lazuli

  étvágya

 • 2010.06.17 10:52:15hinta-palinta

  telítettlen zsírsavak jók, halolaj, lenolaj.Flóra margarin.

  Egyébként ha a koleszterin szintézissel és lebontással van a baj akkor az étred nek kevesebb a jelentősége mint amenyit neki tulajdonítanak.

 • 2010.06.17 10:52:49hinta-palinta

  Na, jó, a szóköz meg n betű..

 • 2010.06.17 11:10:13Nespa

  kinder tojás és sózott krumpli - honnan tudja egy kicsi gyerek, hogy ilyenek vannak a világon? onnan, hogy a szülők adták neki.

 • 2010.06.17 11:18:04bystander

  10:48:42Lapis Lazuli

  Igen. koszi. Most olvastam vissza kicsit jobban es latom, hogy mar irtad, es renege is hasonlo problemarol ir.
  Nem tudom, remelem majd valtozik azert a helyzet, mert igy eleg szar, hogy egy egyszeru par napos megfazas/nem eves utan is ugy nez ki mint egy etiopiai ehezo :((

 • 2010.06.17 11:30:42Lapis Lazuli

  Bystander: nálunk most már sokkal jobb, már kiskamasz.

 • 2010.06.17 12:22:50bobita

  Kedves Vakmacsak és MGYT!
  Bocs, hogy ezt kell mondjam, de engem ez a cikk nagyon felhúzott. Így ahogy van szerintem semmi másra nem jó, mint hogy frusztrálja az anyukákat. Gyakorló anyaként pontosan tudom, hogy soha de soha az életben nem fogok tudni a gyerekemmel, nem hogy 9 kiló de még 9 deka brokkolit sem megetetni naponta. Nem itatok vele "szuper" bébiitalokat sem, tehát egy szaranya vagyok, akik tudva tudván, hogy gyermeke kövér buta és cukorbeteg lesz mégsem tesz ellene semmit! Álljon már meg a világ! Most tényleg az volt a sajtótájékoztató üzenete, hogy az MGYT állásfoglalása szerint minden gyereknek bébiitalt kell inni, hogy egészésges legyen? Akkor tessék direkt kimondani! És egyben az MGYT le is húzhatja a redőnyt, mert szerintem egy gyermekorvos társaság ilyet nem mondhtat. Ha meg nem így van akkor nem 9 kiló brokkolikkal kellett volna hatásvadászkodni, hanem kézzlefogható gyakorlati tanácsokat adni az egyszeri anyáknak, hogy mit mennyit, heti hányszor, mit ne adjanak a gyermeküknek! Na annak lett volan értelme.
  Ja és még egy, valaki mesélje már el nekem hogy hogyan találják ki azt a 8 mg-t?

 • 2010.06.17 12:42:17Rosa Rugosa

  Ezt tudtátok?
  "A Journal of Orthomolecular Medicine közlése szerint fertőzés esetén nem tanácsos vasat szedni, mivel a baktériumok növekedéséhez is kell vas. A szervezet a vasat infekció esetén raktározza és nem hasznosítja. Csak a láz megszűntével és a fertőzés lezajlása után folytassuk a vaspótlást."

 • 2010.06.17 12:48:37Rosa Rugosa

  Én csak azt nem értem, hogy most ez komoly?
  "hat kiló brokkoli, 13 liter tej, 1 kg vörös hús vagy 2 kg lencse biztosítaná a kívánt vasbevitel felét, "

  De most tényleg, ha az összes vitamint, ásványi anyagot figyelembe vennénk, akkor talán több 100kg kaját kéne elfogyasztani naponta?

  Most komolyan, ennyire semmi közünk nincs a természethez, vagy a való világhoz?
  Az állatok hogy a rákban maradnak életben?
  Az emberek, akik rengeteget nélkülöztek 100 éve, hogy a túróban éltek sokáig?
  Vagy ez a sok vitamin kompenzálja a sok vegyszert és adalékot, amit évente megeszünk?

 • 2010.06.17 12:49:02keke80

  Adjál neki gyerektejet! 3éves korig amúgysem ajánlanak mást a gyerekorvosok sem!!! Plusz betegség után és a téli hidegben Bérest szoktam adni, eddig remekül bevált!

  Én gyerekem az überválogatós, az ebéd nála még mindig csak és kizárólag trutymó, de délután, mikor együtt a család, akkor szívesen eszik velünk! Szóval napi 2szer kap meleget.

  reggeli: 250ml gyerektej
  ebéd: trutyi
  alvás után: probiotikus joghurt
  uzsi: friss zöldségleves (minden nap), mi föételünk (ma lecsós virsli tarhonyával)
  vacsi: 250ml gyerektej

  Plusz délután rengeteg gyümit eszik meg menet közben. Ha jófej csajszi volt elözö nap, ehet a délutáni leves-föétel kombó után 1túrórudit.

 • 2010.06.17 12:57:44mocc

  Biztos meg leszek kövezve, de nem hiszem, hogy ennyire bonyolult és nehéz lenne változatosan és egészségesen táplálkozni...tudom, könnyen beszélek, egyéves koromtól megeszek mindent, nincs még gyerekem, és háztáji gazdálkodásból van szinte minden élelmiszerünk (igen a máj is). Családomban viszont azt látom, hogy inkább arról van szó, hogy egyszerűbb a gyereknek odaadni a csokit/cukrot/üdítőt, mert akkor nem hisztizik. Ha meg velem vannak, beléjük tudom diktálni a joghurtot/gyümölcsöt/bármit, csak kis türelem meg fantázia kell hozzá...tudom, az sok energiát visz el...tényleg nem kötözködés, de szerntem sokaknál ez inkább kényelmi dolog sajnos.

 • 2010.06.17 13:07:15keke80

  Mocc, nálam pont ezért nem menüpont az édesség. Mi eleve nem is eszünk semmi ilyesmit, a cukros löttyök se jönnek be nálam a lakásba. Pont emiatt volt egy vitám anyósommal. Minim szomjas volt, ö Fantát akart neki adni, én meg nem. Szerinte ihat néha, szerintem meg amíg én adom a kezébe a poharat, addig nem kap. Se fantát, se kólát, se más iparicukros szemetet. Ihat higítva narancslét, almalét, mittoménmilyenlét, de csak higítva.

 • 2010.06.17 13:24:03Mirtusz78

  Meg tudná mondani vki, hogy pl. a Hipp babatejben mennyi vas van 1 dl-ben?

  Csak érdekesség képpen: egy adag Sinlac pépben 5 mg vas van.

  Ezek szerint ha esetleg 2 adagot kap a gyerek egy nap, akkor már túl is adagoltam?

  Már a múltkori cikknél is feldobtam a kérdést, de továbbra is kíváncsi vagyok rá, hogy az adott ételben található mennyiségből mennyi szívódik fel?

 • 2010.06.17 13:25:58beddinge

  a probléma nyilvánvaló egészségtelenül kajálnak az emberek. komoly ügy, persze, de ez már tényeg túlpörgés. nem kell neki édességet adni meg mekibe vinni azt csá.
  mi is ezt csináljuk, nem is pénz kérdése, elég kevésből kell megoldanunk, annál jobb megoldás a főzelék és hasonlók - olcsó és egészséges is. minimális utánajárással és rákészüléssel meg lehet oldani hogy egészségesen egyen a gyerek.

  ez a tápszerlobbi tényleg érdekes, ki tudja mi áll z ilyen hirtelen jött hatalmas felfedezések mögött, de ha egyébként színesen táplálkozik a gyerek, nem a babatejen múlik az élete. persze könnyebb a kezébe nyomni a csokit meg akármit, de a miénk még nem evett soha csokit és igazából ugyanannyira elnyammog egy kiflicsücskön, sőt még tovább is mintha lenyelne egy kocka csokit.

  bobita, te meg tényleg azon rinyálsz, hogy elbaszod, leszarod és ezzel most szembesülnöd kellett? tényleg szar ügy

 • 2010.06.17 13:33:00Laliath

  Mirtusz78,
  vhol volt szó róla, de hiába töröm a kobakom most nem jut eszembe. annyi rémlik, hogy a tápszerből nagyobb hatékonysággal szívódik fel, mint másból

  ami viszont tuti, hogy a vas felszívódásához kell c vitamin. a legtöbb vasas pezsgőtabi ezért automatice tartalmaz azt is

 • 2010.06.17 13:53:29hinta-palinta

  Nekem az fúrja az oldalamat, hogy miért épp 1-3 éves korig terjed ki a vizsgálat?Tán csak nem tán azért, mert az oviban az anya már nem tud annyira beleavatkozni a közétkeztetésbe?Nem célpont?

 • 2010.06.17 14:04:11beddinge

  Laliath,
  én úgy tudom, pezsgőtablettát még felnőttnek sem szabadna innia, ugyanis vesekövet okoz
  gondolom kicsiknél még inkább fennáll ez a veszély

 • 2010.06.17 14:24:22Jávorka

  Szerintem az is tévút, hogy minden édesség ördögtől való. Most sül a kapros túroslepény, a kölök is ehet belőle.

  Nekem extra mázlim van, mert egy kezemen meg tudom számolni, mit nem eszik meg a gyerek.

 • 2010.06.17 14:28:51Laliath

  véletlenül sem úgy értettem, hogy bárki is pezsgőtabit adjon a gyereknek. isten ments. csak egy példa volt, hogy a vashoz ott is adnak C vitamint.

 • 2010.06.17 14:29:00Hopscotch

  Hm, én elrontottam a kisebbiket. Véletlen rászoktattam a nassolásra, a válogatásra, most szívok hogy a zöldségeket megegye. Gyümölccsel nincs gond, azt nassol, de hihetetlen mennyiséget (alma és barack). Fél éve döbbentem rá, hogy péksütemény probléma van, cold turkey abban a pillanatban, és a pocakja is kezdett lelappadni. Már alig várom hogy ovodába menjen, befizethessem az ebédet mert rohadtul nem tartom mókásnak az otthoni főzőcskét. Unom is meg ötletem sincsen. Meg ugye válogatott is, az is elvette a kedvem, ha megetettem megette, de ennek köszönhetően óhatatlanul is többet evett mint amennyi neki elég lett volna ("csak még egy kanállal")szóval nagyon elcsesztem. Az év elejétől radikálisan változattam és igyekszem kinevelni őt a túlsúlyos kisgyerek kategóriából. Mindig is nagy darab lesz de legalább nem rengő hájas.

 • 2010.06.17 14:34:47Kipikopii

  2010.06.17 13:53:29hinta-palinta
  hinta: szerintem ez a korosztaly nagyon jo vizsgalatra, mert egyreszt meg sokan otthon vannak, masreszt meg ekkor alapozhatok meg az etkezesi szokasok, izlesvilag (nekem legalabbis ezt mondtak). Intezmenyeknel mar a koltsegvetesi keret a meghatarozobb, mig otthon a szulo eldontheti, hogy ha keves is a penz, akkor is a gyerek megkapja a friss zoldseget, gyumolcsot, o meg szoritja a nadragszijat (nalunk a csaladban igy volt, mi gyerekek megkaptuk a javat, szuleim utolsonak nyultak a kozos tanyerhoz).

  En peldaul eleinte borzaszto megterhelonek tartottam, hogy Amerikaban a szulo felelossege az ebed is, minden nap en fozok az egesz csaladra, de igy utolag orulok neki, mert a gyerek sokkal egeszsegesebben eszik, mint en ettem barmikor is intezmenyes keretek kozott.

 • 2010.06.17 14:41:38Kipikopii

  (marmint oviban, iskolaban mar kozetkeztetes van)

 • 2010.06.17 14:50:09hinta-palinta

  kipikopii, hát nem ezért sóhajtottam ki ezt a kérdést.........................

 • 2010.06.17 14:50:11farkasokkal tancolo

  Unokám meg a kis rohadék, itthon meg nem ette volna a bablevest, aztán mióta ovodába jár érdekes módon egy csomó ételre mondja, hogy de hát én azt szeretem! :-)

  Legutóbb a lencsével voltam így vele. Lencsefőzeléket csináltam füstölt tarjával, és meg se kínáltam, csak mi ettük a férjemmel. Jön oda, hogy én nagyon szeretem ám a lencsét. Mondom neki szerted egy fenét, a múltkor is kiköpted, eredj játszani. De igen, én szeretem! Na jó itt van egy kistányérral, ne nyafogj itt nekem. És még ki is nyalta utána, repetát is kért. Csak néztem mint Rozi a moziban... :-)

 • 2010.06.17 15:18:31a szív fészkei

  Rosa itt írják a vas bacis hatását: "A túlzott vasbevitel a réz és cink hasznosulását rontja, valamint elősegíti a baktériumok szaporodását. Peroxidációs folyamatokon kersztül daganatos betegségek kialakulásában is szerepe lehet, állatkísérletekben a májrák nagyobb arányával járt, ezért az indokolatlan vaskiegészítés nem javasolt. Szív-érrendszeri problémákat is előidézhet feleslege. A nagy vasbevitel a vas helyi vagy az egész testre kiterjedő lerakódásával jár, ezt hemosiderosisnak nevezzük. Abban az esetben, ha a lerakódás károkat okoz, és a test teljes vastartalma a 15 g-ot meghaladja, hemochromatosis alakul ki. "

  A rossz evőknél bejöhet az SI-faktor is :-). apámat a múlt század elején rokonai előfalónak alkalmazták rosszevő kölykük mellé. Megjött a még gyerek apám és mint (fel nem talált) porszívó beszipózott a srác elől minden kitett kaját. Egy idő után már a neve említésére evett. :-D

  A kajaszobrászat is jópofa: tük.tojból két borssal, hagymaszárral lehet szmájlit csinálni, retekből, sajtgombócból, kis fasírtból snidlinggel-borssal egeret, paradicsomnak levehető kalapot, stb. Fogpiszkálóra szúrt sajt-, zöldség- vagy gyümidarabokból meg káposztából(az a teste) sünit.

 • 2010.06.17 15:27:15a szív fészkei

  Azért a sütik csak hozzátartoznak a gyerekkorhoz, otthonhoz, nem? Anyám cukros (nem vészesen), de édesítővel meg nem teljesen fehér liszttel sütünk neki palacsintát, ezt-azt; reszketve várja és boldogan habzsolja. Szerintem egy gyereknek se ártanak így meg az otthon készültek, annak mégiscsak van egy hangulata. Már csak az illata miatt is.

  Mi soha nem adtunk lónyálakat, ha egy mód volt rá, pláne nem kólát. Elfogadták, hogy ez a rend. Na de ahogy naffiú és némileg független lett tőlünk, rögtön vett magának valami 2 l borzalmat ezen címszó alatt, hogy mégis megkóstolhassa életében egyszer. Hálisten, nem ízlett neki annyira, hogy rászokjon de a teljes tiltás se jön be.

 • 2010.06.17 15:45:47oreille

  Szív, az arányokkal van általában a baj. nem a heti egy süti a baj.

  A lányom (drága, privát) bölcsijében minden rohadt délután valami édes dolog van uzsira, amiből úgy bezabál, hogy nem is vacsorázik. Sikerült kiharcolni, hogy ő a picik gyümölcséből kapjon, remélem a lelke nem rokkan bele. Ha mégis, akkor majd járhat az allergiás kisfiúval pszichológushoz, mert ő is mást kap :-)

 • 2010.06.18 22:13:41zabpehely02

  és ha már a számoknál tartunk, az NIH honlapján szereplő adatokat valahogy jobban elhiszem, mint egy tápszer-lobbiban benne levő cégét, pláne ha a józan észnek nem is mond annyira ellen.

  [link]

 • 2010.06.18 22:22:43zabpehely02

  na, az első komment jól elszállt vagy kiszűrték, mert leszóltam a cikkírókat?!
  akkor még egyszer.
  ekkora szívatást régen láttam, és hogy ehhez a Magyar Gyermekorvosok Társasága asszusztál, minősíti az egész korrupt magyar egészségügyet.
  bármilyen más nyelvű honlapot megnéz az ember, ha rákeres a guglin a napi magnézium-bevitelre, lát egy listát a magas magnéziumtartalmú ételekről, mint pl. avokádó, mogyoróvaj, banán, csoki, füge, feketeribizli.
  valószínűleg egy közepes méretű adag sültkrumpli, egy húsos pogácsával, utána meg egy túrórudi fedezi a napi szükségletet. különben a mai nyugati gyerekek 80%-a izomgörcsöktől szenvedne, ami a Mg-hiány első tünete.
  nem kéne több kiló brokkloliról papolni, hanem utána kéne nézni egy csöppet annak, amiről ír az ember...

 • 2015.10.14 20:19:28TiborKovács

  Ha a gyerkőcnek, sőt akár magatoknak is mindig friss, szép és árban jó hústermékeket szeretnétek vásárolni, akkor a Pados Pipit ajánlanám mindenkinek! Elég sok helyen megtalálhatóak:[link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta