SZÜLŐSÉG

15 éve lefagyasztott spermából születtek a testvérek

2010. május 31., hétfő 18:04

Mariella és Herbie fagyasztott sperma felhasználásával született. A spermát még az apa rákkezelése előtt vették le, amely után terméketlenné vált. Miután sikeresen kigyógyult a rákból, a pár több ízben próbálkozott mesterséges megtermékenyítéssel sikertelenül, és már közel jártak, hogy végleg feladják, hogy gyermekük legyen, írja a Daily Mail.

Az utolsó próbálkozáskor, 2007-ben azonban megfogant Mariella, aki a következő októberben meg is született. Még nagyobb meglepetésre utána Herbie is megszülethetett két évvel később, amikorra az apa spermáját már 15 éve tárolták. A 37 éves anya azt nyilatkozta, soha nem gondolta volna, mekkora boldogságot okoz a két csodálatos „fagyibaba”, miután azt gondolta, ő sohase válhat anyává.

Ian Morrist, a negyvenkilenc éves tervezőmérnököt eredetileg krónikus myeloid leukémiával diagnosztizálták. Szervezetében olyan magas volt a ráksejtek aránya, hogy az orvosok azon csodálkoztak, hogy egyáltalán életben van még. A kezelés előtt az orvosok figyelmeztették Morrist, hogy a kemoterápia következménye terméketlenség lehet, ezért ajánlatos a sperma lefagyasztása. A kezelések után 2002-ben kezdte a lincolnshire-i pár a küzdelmet, hogy gyermekeik legyenek.

Mrs Morris nagyon hitt a mesterséges megtermékenyítésben, nála egészségügyi problémát sem diagnosztizáltak, ezért lesújtó volt tapasztalnia a kezdeti sikertelenséget. Utolsó próbálkozásaik (a második és a harmadik sikertelen kísérlet után) a Care Fertility nottinghami klinikán történtek, összesen két használható embrió állt rendelkezésükre. Több esélyük tehát nem volt. „El sem hittem, amikor a teszt pozitív lett. Hat héttel ezután már a kicsi szívdobogását is hallhattam, amikor bevallom, könnyekben törtem ki” – nyilatkozta a boldog anya.

A „legidősebb” fagyasztott sperma, amiből Manchesterben sikeresen hajtottak végre mesterséges megtermékenyítést, 21 éves volt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.31 18:50:06örömkönny

  Happy end. Bekönnyeztem. gratula a két fagyibabóhoz!

 • 2010.06.01 02:06:19====== vadparaszt ======

  fagyasztott spermából lehet gyerek
  fogyasztottból nem

 • 2010.06.01 10:47:22Beniszkusz

  Ez nagyon megható!
  Elgondolkodtató, hogy lehet, hogy nekünk is fagyasztanunk kellene, mert mi van, ha később szeretnénk csak akkor már normál úton nem megy. Hol lehet ezt megtenni?

 • 2010.06.01 10:52:08Erika Viking

  Szerintem bármelyik lombik-klinikán segítenek ebben, de azért nem véletlen, hogy abból lesz hír, ha ennyi idő után sikeres a kezelés. A természetes út a legbiztosabb (és a legkellemsebb :)

 • 2010.06.01 11:01:44Tejbajusz

  Olyan bizarr, a barátnőmnek van egy három éves kislánya és fagyasztott embriókból pár hónapja születtek meg az ikertestvérei.


  Másik barátnőm meg az egyik sikeres lombik után bekattant, hogy ott maradtak a klinikán lefagyasztott babái és azokat meg kell szülnie még. Pszichiátriai ügy lett belőle. Durván beleőrült a gondolatba.

 • 2010.06.01 11:30:31hinta-palinta

  tejbajusz, ez borzalmas lehet a családnak. Szegény barátnőd.Ez hatalmas veszteségérzés ám, gyászféle.

 • 2010.06.01 12:02:01Anyafarkas

  Jó jó híreket olvasni! Gratula a "fagyibabákhoz"!

  A mesterséges megtermékenyítéssel nekem is ez a problémám. Mi lesz a "megmaradt" lefagyasztott babókkal? Nálam már az embrió embernek számít.

 • 2010.06.01 14:29:41Anura

  "A spermát még az apa rákkezelése előtt vették le, amely után terméketlenné vált."

  Nekem egy kicsit értelmetlen a mondat. A levett sperma vált terméketlenné, vagy az apa további spermái? Akkor esetleg "aki a kezelés után terméletlenné vált"?

  Na mindegy. Amúgy örvendeztető hír.

 • 2010.06.01 15:22:38Tejbajusz

  Anura: az apa leadta a spremáit kemoterápia előtt. A spremiumok kemó után a legtöbb esetben nem életképesek, azaz a férfi terméketlenné válhat.

  Sajnos van is egy ilyen ismerős párom. A srác szerencsére a halál torkából meggyógyult, de a kemónak köszönhetően nem sikerült a spermáknak életre kelniük, ami van, furcsán mozognak, károsodottak, gyaníthatóan genetikai hibás utód születne belőlük. Mo-on nagyon kevés helyen tudnak bevállalni olyat, hogy a lefagyasztott spermáknak csak egy részét olvasztják fel és visszafagyasztják, amit később szeretnének felhasználni, ha mondjuk nem sikerül a lombik így. Nagyon sajnálom azt a párt így 40 felé.

  Hinta-palinta, az anyának és a családnak megoldást hozott a lelki krízisre némiképpen, hogy a megzakkant anya természetes úton teherbe esett.
  Szörnyű dolgok ezek, még én is megkönnyeztem, amikor az anya azt mondta, hogy azoknak a kis fagyott embrióknak szüksége van rá. az orvosa segített valahogy átértékelni a dolgot a fejében, nem tudom ,mit mondott, mert nem akartam felhozni a témát.

 • 2010.06.01 15:23:47Tejbajusz

  bocs, szükségük van rá

 • 2010.06.01 19:27:53a szív fészkei

  Céline Dion is ily módon vár most ikreket, nem? A férje neki is kemón esett át, most meg várandós.

  A Nők Lapja pár éve körüljárta ezt a "mi lesz a lefagyasztott és fel nem használt embriókkal?" témát.[link] Nem tudom, azóta rendezték-e ezt törvényileg. Akkor ez volt: "„Exlex”-állapot van Magyarországon: hacsak a pár nem rendelkezik írásban a megsemmisítésről, a legtöbb helyen tovább tárolják az embriókat. Persze nem használjuk fel őket, de nem vállaljuk a megsemmisítést sem. Pedig a tárolást nem finanszírozza az egészségbiztosító."
  Szó esett arról, hogy adhatják-e oda másoknak, akiknek ennyire se futotta de azzal lehetne gyerekük?
  Elfeledkeznek a saját embrióikról…
  Furcsa belegondolni, hogy az embriókról „el lehet felejtkezni”. Pedig – a tapasztalatok szerint – sok pár, akiknek egészséges gyereke született, megfeledkezik arról, hogy valahol még tárolnak néhány életkezdeményt a saját sejtjeikből, amelyeknek akár életet is szavazhatnának. Vajon tényleg elfeledkezhet erről valaki, aki annak idején mindent megadott volna azért, hogy gyereke szülessen? Vagy ez csupán struccpolitika, hogy ne kelljen a kérdéssel foglalkozni? Konc főorvos széttárja a kezét.
  – Én sem értem igazán: sokan nem mondanak le az embrióikról, nem adományozzák másnak őket, igyekeznek elfeledkezni róluk – mondja. – Ez számukra a legkényelmesebb állapot. Sok intézet már csekély tárolási díjat kér a párokról, ez nemcsak a pénzről szól, hanem arról, hogy így kapcsolatot lehet tartani velük. Mi kétévente küldünk levelet nekik, rendelkezzenek a fagyasztott embrióik sorsáról, de a legtöbben nem is reagálnak a levélre."

 • 2010.06.01 19:29:56a szív fészkei

  Elfeledkeznek előtt is idézőjel, ez a cikkből idézet.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta