SZÜLŐSÉG

Újabb bőröket húznak le a szülőkről az oviban

2010. május 11., kedd 12:21

Óvodai pénzek - mi a jobb?

 • 436
  előre befizetjük a teljes évi összeget, gazdálkodjanak ki belőle mindent
 • 583
  mindig akkor fizetünk, amikor szükség van valamire
 • 417
  év elején odaadjuk a csoportpénzt, és ha szükséges, év közben is fizetünk

„Év elején az ovinkban beszedtek egy zsák pénzt tisztasági felszerelésekre, csoportpénznek, amiből a foglalkozásokra vesznek alapanyagokat (színes papír, ragasztó, ceruzák, stb.). Ezen kívül szinte hetente vannak egyéb programok, bábelőadások, zenés előadások, amikre újabb 5-800 forintokat kérnek. Az ovis kirándulás közel kétezer forint lesz, most meg még azzal nyúzza a szülőket az SZMK, hogy fizessenek még az óvó nénik és a dadus ajándékaira. És akkor az ebédről meg a különfoglalkozásokról még nem is beszéltem. Vajon csak nekünk okoz ekkora megterhelést ennyi kiadás, vagy törődjünk bele, hogy a gyerek drága mulatság?” – írta egy olvasónk. Ti mit gondoltok az ovis kiadásokról? Jó előre tudni, mire számíthatunk vagy nem gond, ha váratlanul újabb összeget kell befizetni különböző indokkal? Heti kérdés.

Amikor gyereket szülünk, tisztában vagyunk vele, hogy az utód sok kiadással jár. Ám amikor még nem éri el az óvodáskort a gyerek, elképzelésünk sincs arról, hogy valójában mennyibe fog fájni, ha az intézmény szolgáltatásait vesszük igénybe. Ahogy a fenti levél is mutatja, a kötelező ebédbefizetésen, csoportpénzen, tisztasági felszerelés költségein kívül számos egyéb költséggel is kell számolni. Bár a tervek szerint szeptembertől tilos lesz fizetős foglalkozásokat tartani az óvodákban, a szülők általában mindent megtesznek a gyerekükért, inkább összébb húzzák kicsit a nadrágszíjat, és kifizetik a délutáni focit vagy a kézműves foglalkozást is.

Van, aki szerint az év elején befizetett csoportpénzből kellene kigazdálkodni mindent: a tisztasági felszerelést a papírzsebkendőtől a vécépapírig, a foglalkozásokhoz szükséges alapanyagokat, az előadásokat, kirándulásokat, az apró év végi meglepetést az óvónőknek, és nem meglepni a szülőket újabb váratlan kiadásokkal. Az ellentábor szerint viszont jobb, ha apránként kérik el az aktuális programok költségeit, mert így anyagilag nem annyira megterhelő, mintha egyszerre kellene befizetni a teljes összeget.

Mi a jobb? Ha előre tudjuk, hogy mennyibe kerül az év az oviban, vagy ha rugalmasak vagyunk és akkor (is) fizetünk, amikor programot szerveznek vagy ajándékra gyűjtenek?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.12 10:06:12sztroberi

  csokis: kinevezés/megbízási szerződés, munka fajtája stb.

 • 2010.05.12 10:08:22sztroberi

  csokis: ja, és szerintem se átlagos fizetés az 5milla, tehát aki kevesebbet keres, az kevesebb adót fizet (ami relatíve a fizetéshez képest továbbra is sok, viszont amit abból az ovira stb-re lehet fordítani, az még kevesebb).

 • 2010.05.12 10:10:23sztroberi

  viszont most mennem kell szellemi terméket termelni, hogy legyen miből adózzak, bár leginkább azért, h egyen miből vegyek kaját. :)

 • 2010.05.12 10:31:02queenlly

  Elolvastam a kommenteket és csak ennyit akarok hozzáfűzni:

  a 25fős csoportnak havi 250 guriga wc papírt kissé soknak találok (akárki, akármit mond), még papírzsebkendőből elhinném, hogy ennyi fogy... fogkrém, szappan dettó. szívesen beviszem a fiamnak, ha szükséges, de azért hülyének ne nézzenek!

  minden tiszteletem az óvónőké, de idén nálunk fejenként 30.000 ajándékot kapnak, és természetesen illik még valami "apróságot" személyesen is vinni. nagyon hálás vagyok nekik és szeretem is őket, eszembe se jut, hogy ne kapjanak a családtól valamit, de hogy még kötelezően kelljen csoporttól is egy félhavi fizetésnek megfelelő ajándékot kapniuk...

  valaki írta, hogy 300 forintból kaját és ez nagyon felcseszett. Pont múltkor számoltam utána, amikor az idexen volt a riportsorozat. 300ft/főt fizetsz (spec mi 450et) UGYANENNYIT tesz mellé az állam, önkormányzat stb. és akkor nem számolom a pályázatokat. Ja és ez az összeg az ALAPANYAG költség. Ha te 4 fős családnak 300ft (vagy kipótolva 600)/fő alapanyagköltségből nem tudsz jobbat főzni, háát gratulálok!

 • 2010.05.12 10:46:20k trout

  Na, most lehet, hogy nagyon gonosz leszek, és ki fognak átkozni, de akkor sem értem, hogy aki az óvodai pzs-t sokallja, mire vállalt gyereket. Pontosan mire számított? Ebben az országban él, nem tudja, hogy mi hogyan működik és mennyibe kerül? Mi lesz később? Érthetetlen.

 • 2010.05.12 10:48:04Krisztina

  lebowski, en is Szeged, melyik ez az ovi?
  Bar meg ovi elott de beiratas utan vagyunk. A maganovi 16e tandij+hami (napi 600 az ebed, mert etelallergias a kolkom)
  Mi az, hogy fejenkent 5000 az ovoneninek ajandekra? Hat normalisak vagytok ti, hogy ezt szo nelkul kifizetitek? ADOHATOSAG!!!!!!!!!! Meg feljelenteni. Ez rablas. Ha en meg vagyok elegedve az ovonenivel, akkor majd visz neki a gyerekem viragot vagy csokoladet. Aztakurvaeletbe...

 • 2010.05.12 10:50:54mspoppy

  vajon azok, akik kifogásolják, hogy az ovónéninek közösen vesz a csoport valami olyan ajándékot, aminek biztosan örülne (megérdeklődik a kollegáknál, stb.), azok mire szavaznának: kapjanak az első babalátogatáskor mindenféle szerintem-jaj-de-cuki ajándékot vagy hozzanak a kedves rokonok valami olyasmit, amiről leinformálták, hogy anyuci is örülne neki?

  az elvárást én is túlzásnak és visszatetszőnek tartom, de amikor az ember úgyis vinne valamit, akkor én jobban értékelem az olyan megoldásokat, amikor a megajándékozott legalább annyira örül, mint az ajándékozó.

 • 2010.05.12 10:56:46Krisztina

  Egeszen pontosan meg tudom mondani, hogy mennyi az ado 5 mill autan, itt van az adopapirom. Eves jovedelem: 5170048, befizetett ado:1656323.
  De ez csak az do es ebben nincs benne a TB meg a meggymagos qvaszar, amit meg radterhelnek. Az osszesen 55%, szoval kevesebb, mint a fele marad meg.
  Nekem 3 allasom van, mindharombol pontosan befizetem az adomat. Milyen alapon javasolgatja barki, hogy pont nekem ne jarjon gyes, ovi, bolcsi, stb? Azert, mert en fizetem a megelhetesi gyerekszulo bodzakereskedo csaladipotlekat, ovijat, stb.?
  OK, nekem ne jarjon, de akkor majd en eldontom, kinek vagyok hajlando kifizetni a gyereke tanittatasat meg a reszegen karamblozo drogozo orvosi ellatasat, stb.

 • 2010.05.12 11:00:14Krisztina

  mspoppy, szorozd mar fel 25 gyerekkel az 5000 ft ajandekpenzt, mint adomentes jovedelmet...azert mindennek van hatara. Persze, oruljon a megajandekozott, de akkor kapjon mindjuk a csoporttol egy 10 ezres konyvutalvanyt, az fejenkent 400 ft.

 • 2010.05.12 11:06:13k trout

  Krisztina: mert sajnos ez így nem működik. Mert egy családban sem egyértelműen az kapja a legtöbbet, aki a legtöbbet keresi, hanem az, aki rászorul. Az, amiről te beszélsz, azt úgy hívják, hogy kommunizmus (mindenki képességei és munkája szerint) és az egyszer már megbukott.

  Mert, ha a te logikádat követjük, ugye, akkor az a gyermektelen, aki kétszer annyi adót fizet, mint te, az nyugodtan követelheti, hogy neki kétszer annyi is járjon.

 • 2010.05.12 11:11:31Krisztina

  k trout, nem, nem azt hivjak ugy, hogy kommunizmus. Ha en adot fizetek, akkor annak nem csupan a terheit, hanem a hasznait is elvezni kivanom. Bocsanat, hogy ilyet merek ohajtani. Erdekes, nekem senki nem ad 250 ezer ajandekpenzt szulinapomra a munkahelyemen, pedig olyasmikkel dolgozom, amire mas embereket gepfegyverrel sem leheten kenyszeriteni.
  Es igen, normalis orszagokban ez ugy mukodik, hogy aki 2x annyi biztositast fizet, annak 2x olyan jo egeszsegugyi ellatas jut es aki nem fizetett be meg eleteben egyetlen huncut garast sem a TB kasszaba, azt nem hagyjak meghalni, de ennyi. (NEM az atmenetileg munkakeptelen/munkanelkuli emberekrol beszelek!!!)

 • 2010.05.12 11:13:14Krisztina

  Es nem azert nem fogok 5000 ft ajandekpenzt befizetni az ovoneninek, mert nem erdemli meg vagy mert nem engedhetem meg magamnak, hanem azert, mert erkolcstelen ocsmany pofatlansag.

 • 2010.05.12 11:15:19mspoppy

  Krisztina, hol a búbánatban mondtam én olyat, hogy határ a csillagos ég???!?!?!

 • 2010.05.12 11:16:34k trout

  Krisztina, élvezed a hasznát is, mert egyelőre kapsz érte állami támogatást az óvodában, kapsz új utakat, kapsz oktatást, kapsz hidat és kedvezményes hitelt. Lehet, hogy punkt a gyest már nem kéne kapnod, mert egyszerűen nem szorulsz rá.

  A 250 ezres ajándékpénz a szülők és nem az állam döntése.

  A biztosítás majd így fog működni, ha hagyják. Addig meg ugyanannyi ellátást kap mindenki, kivéve, aki zsebbe csúsztat.

 • 2010.05.12 11:17:46queenlly

  mspoppy: a közös ajándékkal semmi gond sincs két feltétellel: 1. előzetes egyeztetés és nem egy bejelentés a mindenható SZMKtól, akik 3an otthon egy kis kontyalávaló mellett eldöntik, mit mennyit, kinek. 2. nem nz rá mindenki mint egy darab kutyaszrra, amikor a gyereked ez után "csak" egy csokor virágot visz egyénileg.

  k trout: pont az óvodai papírzsepi (és kb havi 2-3000 forint/gyereknyi) társa az a tervezhetetlen költség, ami felcseszi az embert. mert az étkezést megnézed, megkérdezed, kikalkulálod, félre rakod havonta, de marha nehéz ám azzal mit kezdeni, amikor friss szülőnek első szülői értekezleten (mellesleg az ovi harmadik hetében, nem az elsőn)azt mondják (sőt közlik vele), hogy évente kétszer egy teljes homokozó felszerelés, 5 rugó a torna meg ruhatartó zsák, havi 8 guriga wc papír, 2x200 pzs, három havonta 5 kiló(!) gyümölcs, három havonta 5 kg zöldség. Aztán még két hetente kiírás, hogy egy-egy rugó a színház, bohóc stb, meg néhány email az SZMKtól, hogy mikor mennyit fizess. Na ezeket qrvára nem tudod belekalkulálni előre a havi kiadásokba, és ezért cseszi fel az embert.

 • 2010.05.12 11:20:51mspoppy

  tényleg, a kirándulásoknál + egyéb programoknál ma mi a divat? a csoport dobja össze az ovónénik/tanárnénik részét, vagy ők maguk fizetik a saját reszortjukat? gyerekkoromban ez sem volt egyértelmű: volt, aki maga fizette, volt, akinek a szülők.

 • 2010.05.12 11:25:57queenlly

  mspoppy: ez pl elég jól példázza, hogy mi az egyik alapvető bajom:
  a kirándulások ára ki van téve, hogy mi mennyibe kerül, elszámolás stb sehol nem is tudja senki, nem is tudja megmutatni. azt tudod, hogy kirándulás planetáriumba 1350 ft. megint elmondom, nincs ellene kifogásom, ha a kísérő ingyen megy (egy csomó helyen pl. ingyen jegyet kapnak, színházban múzeumokban), de had tudjam már!!

 • 2010.05.12 11:27:03k trout

  queenlly, esküszöm, nem akarok szemétkedni, de tényleg nem értem, hogy valaki, aki gyereket vállal, ezzel nem számol. Illetve úgy számol, hogy elmegy egy óvodába, megkérdezi: mennyi havonta a befizetés?, hazamegy és beírja a táblázatba. Azért szvsz ez nem így működik. Tudom, hogy mennyi havonta a bevétel, mennyi az, ami kiesik az első pár évben, és vállalom vagy nem vállalom. Gondolod, hogy pl. a kamaszkort meg tudod előre tervezni, hogy a gyerek 2x megy bulizni, ez x Ft, hányszor szakad majd el a gatyája, és hány foci cipőt rúg szét? Persze elképzelhető egy olyan szitu, amiről nem tehet senki, pl. elveszti a munkahelyét, válnak, mittomén. Természetesen nem ezekről az esetekről beszélek.

 • 2010.05.12 11:29:30mspoppy

  Amúgy meg, ha azt látnám, hogy kupakkal méricskélnék a domestost, valszeg vinnék be egy flakonnal és erre buzdítanám a többieket is; és ha azt látnám, hogy literszám locsolják el az általunk bevitt folyékony szappant, akkor szóvá tenném.

 • 2010.05.12 11:36:40Vérkönyvtáros

  2010.05.12 11:27:03k trout,
  szállj már le erről a tervezgetésről.
  Tegyük fel, terhesség előtt betervezem, h mennyi lesz ovidíj+egyéb befizetések. Betervezem a várható ruha/cipőköltségeket, valamennyi gyógyszerköltséget, játékra, rezsire stb.

  Mindez erős optimista megközelítéssel, mert pl. nem tudhatom, adott hónapban mennyit lesz beteg a gyerek, többnél szorozva, én, hány gyerekem lesz szemüveges, asztmás, allergiás stb. (Volt olyan hónapunk, mikor 1 hét kórház egy gyerekkel+1,5 hét betegség mindháromnak, jött még pár számla is.)

  És akkor kellene tervezni a bevételt. No, itt végleg megbukott az egész, mert pl. gőzöm sincs, h épp hogy változik az adó jövőre, nemhogy 10-20 év múlva, lesz-e csp simán, szuper-bruttósítva vagy egyáltalán; lesz-e gyes; családi adózás; mennyi lesz a rezsi, minek mennyi az áfája...

  Ok, 0 várható jövedelemre ne szüljek most, de azzal érvelni, h ÍGY gyereket vállalni, h nem kalkulálunk a csoportpénzzel, szülő az ilyen?!

  Én már nem tervezek, amit kell, fizetem, ha van miből, erősen tartalékolok, de hogy 10 évre nem aggódok előre a disco-pénzeken, az tuti...

 • 2010.05.12 11:37:16queenlly

  k trout: esküszöm nem akarok rinyázni, de:
  ketten két közalkalmazotti fizetésből élünk, amit nem emeltek az elmúlt három évben csak egyszer a szintlépés miatt 1200 forinttal. A rezsink és a gyerekek ingyenes oktatása elviszi az egyik fizetést teljesen (azt gondolom nem kell mondanom, hogy minden szociális könnyítésből pont kiesünk). Párom kocsival jár dolgozni, nekem meg a nagyobbiknak bérletünk van, ja és néha eszünk. Ez a másik fizetés több, mint fele. Nem akarom számszerűsíteni (mert így is gáz), de ha ezek után hó végén füttyentenek, hogy jövő hétre 2 rugó értékű tisztasági csomag kell... És mi még mázlisták vagyunk, mert van saját kégli hite nélkül. Amikor bevállaltuk a kölköket (7 éve) egyikünk fizetéséből megéltünk és másikunkénak majd a felét félre raktuk a nyaralásra (babaruhával és cuccokkal együtt is). persze nem számoltunk a válsággal, meg azzal, hogy a közalkalmazottak... de be is fejezem, mert nem akartam ennyit írni, csak próbálom mutatni, hogy alsó középosztályban (ha-ha-ha) erősen bebsz egy váratlan kiadás.

 • 2010.05.12 11:44:09Ribizlee

  csak egy szösszenés a tervezhetőségről: eddig mindig augusztus végén kellett fizetni a tankönyvet mindkét gyereknek, de készültünk rá, nem volt gond. most kezdi a gimit a nagy, első döbb: májusban be kell fizetni a tankönyvet, 40 ezer fölötti összeg. kössszzzz

 • 2010.05.12 11:53:43Aurin

  no...én is beleszólok, bár gyerek az nincs.
  lehet, hogy engem fognak a legjobban utálni oviban, bölcsiben, de pl én egy frászt fogok fizetni fölöslegesen.
  én is tisztességesen dolgozom, és nem, nem kapok minden év végén órát, nyakláncot, vázát, stb...mert "jól" dolgoztam.
  ezt választottam, kész.
  én is ismerek olyan bölcsis vezetőnőt, aki olyan márkás aranyozott órával járkál, hogy leesett az állam. "szülőktől kaptam év végén"..
  ha csak 20 évig dolgozik ebben az állásban??
  250 guriga wc papír havonta? egy laktanya nem használ el ennyit.
  röhej.

 • 2010.05.12 11:57:39Vérkönyvtáros

  A 250 tuti elírás.

 • 2010.05.12 12:08:58k trout

  Vérkönyvtáros:

  "No, itt végleg megbukott az egész, mert pl. gőzöm sincs, h épp hogy változik az adó jövőre,"

  Erről beszélek én is. Ezért nem értem, a gyümölcs, meg a pzs hisztériát.

  "Ok, 0 várható jövedelemre ne szüljek most, de azzal érvelni, h ÍGY gyereket vállalni, h nem kalkulálunk a csoportpénzzel, szülő az ilyen?!"

  Háát, akinek gondot okoz az előre nem tervezett plusz 2000 ft, azt tényleg nem értem, de itt befejeztem, azt hiszem.

 • 2010.05.12 12:12:16Ribizlee

  k trout, és ha nem plusz 2000 hanem 6-8000 mert több a gyerek??

 • 2010.05.12 12:12:51queenlly

  Vérkönyvtáros: fejenként 8 guriga (25 fős csoport)/hó, de persze a legtöbben 10est hoznak szorozd be! ja, és távol álljon tőlem minden gyanúsítás, de hó végére elfogy!!!

 • 2010.05.12 12:16:07k trout

  queenlly, ezt is aláírom. Nem ugyanaz a helyzet, mint 10 éve vagy mint 20 éve. De, én konkrétan erről az esetről beszélek, nem arról a nem várt kiadásról, hogy teszem azt betörtek és elvitték a betétkönyvet. Erre valóban nem számíthat az ember, és földhöz vághatja keményen. De a havi plusz 2000, ami az óvodával jár, ezt lehet tudni, ez nem váratlan. Ez így ment akkor is, amikor én voltam gyerek. Az én anyámnak függönyt kellett varrnia, és ablakot pucolnia, apunak meg polcot szögelnie, mert az óvoda nem tudta megoldani. Az ajándékozás dettó ugyanígy ment. A dadusnak a virág szintén. Mind1, tényleg befejeztem.

 • 2010.05.12 12:17:04queenlly

  k trout: sztem anyagilag egyszerűen nem vagyunk egy ligában. a nem tervezett 2000 forint mondjuk a család vasárnapi ebédje. nyilván nem emiatt veszünk fel hitelt vagy éhezünk, de kellemetlen egy olyan rendszertől, ami elvileg ingyenes.

 • 2010.05.12 12:18:19Magenta

  Egész pontosan havi hány ezer forintos fizetés alatt elítélendő gyereket vállalni?

 • 2010.05.12 12:21:19queenlly

  k trout: festeni én is bemennék. fura módon a nem anyagi támogatást, bár sokszor ajánlottuk, nem fogadtál el, mert EU szabvány stb. a segítség meg a kötelező segítség két különböző dolog. én azon háborgok (és sztem még jó páran), hogy nem azt mondják, aki tud, hozzon budi papírt, hanem van egy lista, amin jól láthatod, Pistikéék még nem hozták a fogkrémet... ezért aztán muszáj!
  és ha ezen múlik az óvoda léte, menjen is francba csődbe, de van egy olyan érzésem, hogy ezek jó része ilyen-olyan ügyeskedés... ha nem gyógyszerre költesz a kórházban, a maradék pénzből esetleg lehet jutalmat osztani... (hogy egy "hazai" példát hozzak)

 • 2010.05.12 12:21:33Magenta

  Mellesleg számomra baromira nem arról a havi párezer forintról van szó, amíg van munkám.

  Elvek, működési rendszer hülyeségei.

  Ha mindig csak birka mód megülünk abban, ami van, mert be kell (?) nyelni, hogy ilyen a rendszer, örüljünk, hogy fülünk van és mégsem vagyunk szatyor, akkor soha semmi nem fog változni. És most messze nem az a kérdés, hogy MENNYIT kell fizetni, hanem hogy PÉLDÁUL Magyarországon 54 féle adónem van. Muhaha. Emellé kussoljunk és örüljünk, hogy kapunk némi alamizsnát állami ovi formájában. Vicc.

 • 2010.05.12 12:23:06Magenta

  (reméltem, hogy van terhesnapló már, ezért néztem be, Tünde, lesz?)

 • 2010.05.12 12:25:17k trout

  Magenta: ezt mindenki döntse el maga. Ha viszont vállalom, akkor oldjam is meg. Ha egyet tudok vállalni, akkor azzal, ha nyolccal, akkor azzal. És ne arra várjak, hogy majd az állam oldja meg, meg a gyes, meg mittomén mi. Én ismerem a lehetőségeimet, a családomat, a lakásproblémáimat. Érdekes módon, a cigányságot mindenki elítéli azért, mert 8 gyereket szül a gyesre, ez itt most ugyanaz a kérdés, csak enyhébb változatban.

 • 2010.05.12 12:28:48másutt

  mag, mea culpa, lesz, csak en kuldtem mindent baromi keson.
  a terhesnaplo maga, remelem, elmeseli miert.
  szet vagyok esve, de nagyon.
  majd osszeszedem magam, igerem, ez most nem az en hetem.

 • 2010.05.12 12:30:35Magenta

  Ok, én most elhúzok értelmes dolgokat csinálni, de később visszanézek, hogy elolvassam.

  De ha átküldöd mailben (ilyet lehet?), az még jobb lenne. :D

 • 2010.05.12 12:45:27Vérkönyvtáros

  2010.05.12 12:08:58k trout,
  Pont azt mondom, h van, mikor pont az 2e számít. És igen, több gyereknél ez többször 2e, mert pont most kell. Megy a sírás, h ezekamaifiatalok csak 1-2 gyereket vállalnak. Viszont szinte mindenhol pont arra számítanak, h 2 kereső simán kifizeti az egy gyerekre eső akármit...

  És fenntartom, h feleslegesen vesszük darabonként, mert ÍGY DRÁGÁBB. Tovább menve: totál felesleges plusz adminisztráció, h pistike hozta, julcsika még nem.

  Én boldogan viszek, amit csak tudok (esetünkben ez mesekönyvek és autók, mikor gyümölcs nap van, akkor az), egyszerűen nem értem, h országos méretben miért jobb gyűjtögetni.

 • 2010.05.12 12:53:56Vérkönyvtáros

  Szóval örömmel fizetem a mosatást, mert 1. nem kell ágyneműt varratni és így nincs vita sem azon, kié milyen - nem karácsonyfaként vonulok 1-2 hetente.
  Az írószerpénzt, mert igen, rajzoljanak.
  A csoppénzt, mert ebből van télapó, játékok, farsang, gyereknap stb.
  Itt a kirándulás a farsangi tombolából van, amit a kölykök eleve imádnak, mert mindenki nyer is valami kicsi izét.

  A tisztaságival a gazdaságtalanság a bajom: 1 csoportban 28 gyerek, oviban 8 csoport, városban kb. 20 ovi: 28*8*30: 6730*veszik, szállítgatják a szülők a cuccot, ahelyett, h nagykerben megvennék és vinnék, mint minden mást.

  Az ajándékokkal meg az, h az nem kötelező, szerintem az óvónők nagy része is kihagyná, h kapjon egy 30. vázát, de mégis úgy csinálunk, mintha az lenne...

 • 2010.05.12 12:54:34Vérkönyvtáros

  izé, 30 ovi

 • 2010.05.12 12:55:48kajelicsa

  A magyar óvoda és bölcsőde rendszer úgy ahogy van szánalmas és tarthatatlan..szerintem senki se bánna fizetni valamilyen ésszerű havi díjat amiből mindenre telne. Szerintem 20-25ezer (ebéddel együtt) megfizethető volna. A másik véglet meg a 100 ezres magánóvi...eszméletlen..Szerintem az államnak regulálni kéne a magán óvik díjait, hogy ne kérjenek ilyen horribilis összegeket..Szerintem ez tiszta nyerészkedés mert tudják ha angol óra meg balett akkor ugranak a szülők, és sznobságból kifizetik a gazdagabbak a százezret,de akkor mi lesz azokkal akik nem tudnak ennyit fizetni..Éltem olyan országban ahol CSAK magán bölcsi/óvi volt, választhattál igényeidnek és pénztárcádnak megfelelőt, az átlag óvi megfizethető áron volt kb 20ezer mindennel együtt és évi 362 napon nyitva volt reggel 6-tól este 6-ig..mert ugye dolgozó ember igényeihez alkalmazkodott.
  Na akkor még senki nem említette a nyári bezárásokat, miért kell bezárnia egy ovódának nyáron egy hónapra? Talán a többség nem dolgozik nyáron is? ÉS mivan azokkal az egyedülálló anyukákkak akik idegösszeomlást kapnak mert már felhasználták az évi szabadságukat a gyerek betegségei miatt és nem tud már több szabit kivenni a nyári bezárás miatt??

 • 2010.05.12 13:09:29Vakmacska

  k trout, minden társadalom (már amelyik nem kihalásra rendezkedik be) értéknek tartja a kölyköt, ő viszi tovább a törzset, ő rakja majd a szádba a kanalat az idősotthonban, ő tartja karban a házadat, ő fizeti a nyugdíjat (MINDEGY, hogy milyen rendszerben -amit a nyugdíjként kapsz, azt beváltod valamire amit ő megtermel -a papírpénzzel amúgy kitörölheted ha nincs mögötte valódi érték).
  Tehát. Gyereknevelés nem egészen magánhobbi, aki ezt állítja, hülye. Csak állami támogatásra gyereket vállalni erkölcstelen, magánügynek tekinteni a dolgot meg hosszú távon öngyilkosság.

 • 2010.05.12 13:15:36k trout

  Vakmacska: ez lehet, hogy így van, de megmondom őszintén, leszarom a társadalmi érdeket, én magamnak csináltam az enyéimet. És meg sem fordult a fejemben, hogy mi lesz 500 év múlva a kihalással vagy mi lesz velem, ha nyugdíjas leszek. Valószínűleg önző vagyok, de nem hinném, hogy más másképp gondolja.:)

 • 2010.05.12 13:19:47Aurin

  itt a pont.
  azzal, hogy fizetni kell egy szolgáltatásért, szerintem senkinek sincs gondja.
  meg az, hogy külföldön mi van...
  ahol normális esetben apuka egyedül eltart egy db nőt, meg egy db gyereket.
  netto 450-nél én se nyígnék 2000 ft-ért..:-S

 • 2010.05.12 13:36:46Starlark

  Kajelicsa: Ha van rá fizetőképes kereslet miért ne kérhetne a magánovi 100K-t azokért a plusz szolgáltatásokért amiket ad és van rá igény.
  Nem kell irigyelni őket. Te add olyan helyre kölket amilyen neked tetszik illetve meg tudsz fizetni.

  Felőlem gazdagék havi 1 milláért is járathatják luxusoviba a gyerekeiket.

 • 2010.05.12 14:20:34kajelicsa

  Starlark: nahát épp ezaz, itt nincs választási lehetőség. Felőlem fizessen több százat aki akar és tud, de aki nem akar és nem tud annak milyen lehetőség akad?? Nincs mondjuk állami bölcsödei hely akkor milyen választásom marad? csak egy: magán bölcsi 100ezerért...

 • 2010.05.12 15:53:38Starlark

  Kajelicsa: Ha a magán se lenne akkor semmi se lenne.
  Egy magánintézmény árait akkor is a piac diktálja. Ha az önkormányzat adna bele támogatást akkor követelhetné hogy a helyi lakosok gyerekeit a támogatás mértékével olcsóbban vegye fel.
  Nem rég volt a Kossuth-on ilyen magán bölcsiről szól.

  Ha viszont az önkormányzat semmivel se támogatja őket beleszólása se lehet hogyan alakítja az árait.

 • 2010.05.12 16:24:40kajelicsa

  Starlark: Valamilyen állami+magán kooperáció jó ötletnek tűnik olyan, amivel mindenki jól jár.
  Tudom ha magán se lenne semmi se lenne, de akkor se állapot ez így. Gyökeresen kellene megváltoztatni a rendszert, de gyorsan. Tudom mindenki azt mondja nem érdekli mivan külföldön, de legalább az embernek ha élt valahol akkor van valamiféle összehasonlítási alapja és joggal reklamál ha hazajön..

 • 2010.05.13 08:03:42relampago

  Óvónő vagyok, most az 5 hónapos babámmal itthon.

  Ahol dolgozom nincs csoportpénz. Félévente hoznak be a szülők 4guriga wcpapírt, 100as pzs-t, 1 fogkrémet, 1 csomag éttermi és egy csomag normál szalvétát. Senkire nincs rákiabálva, ha nem adja be. Van aki mert nem bírja behozni, de aki nem akarja, annak se tehet a gyereke róla, h édesanyát nem érdeki, h mibe fújja a kicsinye az orrát.... Van alapítványa az ovinak, amiből a népi kismesterségehez szükséges anyagokat eszközöket(agyag, gyapjú, bőr, fonal, korong, szalma,vessző) a gyurmát, ceruzát, filctollat, rajzlapot, kreppapírt,zsírkrétát, a karácsonyi ajándékot, az anyáknapi virágot, a csoportszobák bútorainak korszerűsítését (babakonyha, új asztalok, székek, mászókák) minden évben más csoportnak oldjuk meg. Nem kell behozni ágyneműt, takarót. Az alapítványi hozzájárulás önkéntes. Az évvégi ajándékokkal kapcs itt az a megegyezés a szülőkkel, h azon a pénzen amit az óvónőknek, dajkáknak vennének ajándékot, vegyenek inkább a csoportszobába vmi tartós eszközt, játékot. Így sokkal szivesebben adnak a szülők, mi kapunk 1-1 cserép, v csokor virágot.Legutóbbi ballagó csoportomtól egy dvd-t kaptunk, amin minden gyerek elmondta mit szeretett legjobban az óvodában, plusz minden gyerektől kaptunk 1-1 szál virágot és a szülők megtanítottak nekik titokban 1 verset. Nagyon-nagyon megható volt!!!! Most is tiszta libabőrös vagyok, pedig 4 éve volt! Meg még kaptunk 4e Ft vásárlási utalványt.

  Nem éreztem, sem elfogadhatatlannak,se muszáj-ajándéknak. Nagyon emlékezetes, kedves búcsúzás volt.  Na akkor most lehet fujjolni, h mennyire gazember, pénz és ajándékhajhászok az óvodák és dolgozóik

 • 2010.05.13 17:22:55sorstárs

  Az ajándék, ha elvárás akkor felháborító, ha a szülők magán akciója, akkor meg az ő eszük ment el. Részemről egy kis szobafenyőnek örültem a legjobban, amit még a nyolcvanas években kaptam és nagyon elszomorított, hogy kb. 15 év múltán kipusztult.

 • 2010.05.13 18:08:09Bazsarozsa

  relampago, idén ballag a lányom, remek ötletet adtál!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta