SZÜLŐSÉG

A szülés nem szar, hanem borzalmas!

2010. május 9., vasárnap 09:37 |

Első babámat vártam, november 9-re voltam kiírva. Teltek-múltak a napok, de a lány csak nem adta jelét annak, hogy már kijönne. Még jóslófájásaim sem voltak. Én meg lelkes voltam és vártam már a nagy napot.

Pedig sógornőm, akinek már két gyerkőce van, mondta, hogy jó nekem, hogy először szülök, még nem tudom, mi vár rám. Anyukám meg figyelmeztetett, hogy szar lesz, nehogy azt higgyem, hogy nem. Hát szar lesz, Istenem! Mennyi szar dolog volt már az életemben... Te is szeretnéd megosztani szüléstörténeted? Küldd el nekünk erre a címre!

Két szülésfelkészítőn is voltam, és mindegyik után csak még jobban vártam ezt a csodát, amit a természet olyan jól megalkotott. És hát a fájdalom. Jó, hát fájni fog, de mindenkinek más a fájdalomküszöbe. A fogorvosnál sem kaptam soha érzéstelenítőt. Eljött a hétfő, 9-e, mentem magzatvízvizsgálatra. Semmi. A doktor azt mondta, még nem szülünk. Viszont volt ott egy kismama, akinek ez a vizsgálat annyira rossz volt, hallottam, mikor ecsetelte telefonon. Néztem is nagyokat, hogy miről beszél, hiszen nekem meg sem kottyant. Ez is megerősített abban, hogy hát a szülés se olyan borzalmas, mint ahogy elmesélik.

Jött a kedd, még mindig semmi. Szerdán újra be kellett volna menni vizsgálatra, és szerda 11-e volt, és nekem tetszett ez a dátum (11. hó 11. nap), így már nagyon meg akartam szülni. Kedden este megnéztem a Vészhelyzetet, azt hiszem, dupla epizód volt. Nem sokat aludtam, mikor éjfél után 50 perccel valami furcsát éreztem odalenn. Pici fájdalom és mintha valami folyna. Gondoltam, már csak felkelek, megnézem, mi ez. Hát, amíg kiértem a vécére, már határozottan éreztem, hogy ez a valami a combomon folyik le, és ez a valami nem más, mint a magzatvíz. A lány elindult kifele!

Irány a zuhany, de odafele még beszóltam apukának, hogy szülünk, keljen fel! Nagyon nem kapkodott és még reggelizni is nekiállt, gondolván, még egy fél napot vajúdunk, és nehogy már éhen haljon addig. Mire elindultunk, még kétszer cseréltem betétet, annyi víz jött ki belőlem. Naivan azt gondoltam, elfolyik a magzatvíz, aztán jól van, de nem azt, hogy folyik folyamatosan. Ja, és a fájások is megindultak kapásból, kb. ötpercenként. De még laza volt, mosolyogtam mellettük. Gondoltam, hát ez sima ügy lesz.

Már majdnem hajnali 2 óra volt, mire beértünk a kórházba. A bőrönd már össze volt pakolva, csak néhány apróságot kellett bedobálni. És persze anyukámnak is dobtam egy sms-t, hogy képben legyen.

Egy doktornő volt ügyeletben, aki közölte, hogy még csak szűken vagyok nyitva és elviharzott. De egy nagyon aranyos nővér volt, aki mondta, hogy apukát nyugodtan küldjem haza pihenni, majd szólunk neki, ha már kétujjnyira leszek nyitva. Így is tettem, de már mikor elbúcsúztunk, éreztem, hogy ezek a fájások még durvulni fognak. NST-re raktak, ami a fájásoknál alig lengett ki. Akkor már rosszat sejtettem. Mi lesz itt később???

Aludni nem tudtam, sűrűn is jöttek a fájások, és hát fekve egyáltalán nem tudtam meglenni. Így átestem a szokásos procedúrákon. Vérvétel, vérnyomásmérés, borotválás, beöntés, zuhany. Reggel 6-kor már nagyon szerettem volna, hogy benn legyen a férjem. Fél 7-kor végre megengedték, hogy szóljak neki, de akkor még csak az ajtóig jöhetett, beljebb nem. A drága épp dolgozni akart menni, nem gondolta, hogy reggel még szülünk. Már majdnem 7 óra volt, mikor a doktornő visszajött, megvizsgált és közölte, hogy háromujjnyi. Nagyszerű, apa csak egy ujjnyiról maradt le.

Akkor már a szülőágyra küldtek, és apa is bejöhetett. Eleinte csak ültem az ágyon és minden fájásnál akrobata-mutatványok közepette emeltem el a fenekemet az ágytól. De ez már más volt. Tolófájások. Azt mondták, ha úgy érzem, nyomni kell, nyomjak. Közben megjött a váltás, a hétfői doktor úr személyében. Lefektettek, leszíjazták a lábamat. Ez most csak vicc, ugye? Naná, hogy nem bírtam megmaradni, a combon is begörcsölt. Eleinte megengedték, hogy a fájások között levegyem a lábam, de később már nem. És közölték, hogy ha nyomni kell, akkor ne a fenekemet húzzam össze, hanem nyomjak. És különben is, lassabban lélegezzek, mert a baba nem jut oxigénhez. Hát én jártam kismama jógára, de azt sose mondták el sehol, hogy mit és hogyan kell nyomni. És hiába tanultam meg a helyes légzést, hiába sulykolták belém, hogy milyen pozitív dolgokra kell gondolni a fájásoknál, én három dolgot ismételgettem folyamatosan: „Én ezt nem bírom ki!”, „Legyen már vége!”, „Valaki szedje ki belőlem ezt a gyereket!”

A baba csak nem akart kijjebb jönni, pedig már látták a fejét, azt mondták, nagy haja van. Nem tudom, már mióta szenvedtünk így, mikor a doktor úr azt mondta, a következő fájásnál besegít. Három fájásra meg is leszünk. Nem, én ezt nem bírom ki! Még három?! Hol él ez?! Szült már?! Bíztatott, hogy akár kettőre is meglehet, ha ügyesek vagyunk, csak szóljak, mikor jön a fájás. Ekkor egy kék köpenyes nénike rám ripakodott, hogy most aztán tessék megmarkolni a vasat, azt csinálni, amit a doktor úr mond és nyomni. Ha a végén nem dob egy mosolyt, komolyan meg is ijedtem volna.

Hát szólni már nem bírtam, csak megmarkoltam a vasat, becsuktam a szemem, és azt éreztem, hogy a doktor úr rám tehénkedik, majd éreztem, hogy valami kicsusszan belőlem, és hallottam, hogy a doktor mellettem azt mondja: 8 óra 25.

Köszönöm! Ez volt a hozzá az első szavam. A férjemhez meg az, hogy én ezt soha többet nem vagyok hajlandó végigcsinálni. Lenéztem az ágy végébe, és láttam, amint kezelésbe veszik azt a lila nyöszörgő valamit, ami eddig bennem volt. Orrán, száján dugták le a hosszú csövet, de olyan hosszan, csodáltam, hogy nem jött ki a túlfelén. Egy hatalmas sírásra vártunk, ami aztán meg is jött. Megmutatták, rám nem rakták, majd elvitték fürdetni, méricskélni (52 cm, 3500 gramm). Később apuka hozta vissza, már bepólyálva.

És utána jött még fél óra szenvedés, a varrás. Azt nem tudom, a gátmetszést mikor ejtették meg, de a varrásra határozottan emlékszem. Kapargattak, tömködtek és olyan hosszan varrtak, azt hittem, végleg bezárják a nyílást. Amit akkor nem is bántam volna. Utána egy órán keresztül remegett a lábam, fél napig zsibbadt volt a hátsóm és folyton a pityergés kerülgetett. Mikor azt mondták, másszak át egy másik ágyra, azt hittem, lehetetlen lesz, de azért sikerült. Bezzeg pisilni nem, így még mielőtt betoltak az osztályra egy kis katéter segítségével a hólyagomon is könnyítettek.

Délután 1-kor hozták először a lányt szoptatásra. Nyoma sem volt már rajta a szülésnek. Szép volt és napról napra szebb azóta is. És anyukámnak üzenem, ez nem szar, hanem borzalmas!!!

Nóra

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.12 14:44:24szsuzs

  nekem pl kifejezetten örömet okozott, hogy a terhesgondozást végző dokinak egy személyre szóló csomagot válogattam össze-mindig rendes volt, ha vállalt volna szülést, akkor fel is fogadtam volna-és a 6 hetes utóvizsgálaton odaadtam neki. talán ő is örült, legalábbis bízom benne:)

 • 2010.05.12 14:45:14Aurin

  hinta-palinta
  nem a Te férjed szülész-nőgyógyász?

 • 2010.05.12 14:45:30szsuzs

  hinta-palinta!
  mire gondolsz?

 • 2010.05.12 14:46:58hinta-palinta

  Aurin, az, hogy 'akarok-e oyxit' kérdőjel nélkül nekem is lejött, utána azt hittem a valódi indikációkra kíváncsi vagy, azt nem kérdezted, csak kinyilatkoztattál:)

 • 2010.05.12 14:49:27Aurin

  hinta-palinta, ez legyen a legnagyobb problémád...azt kívánom.
  hogy Neked ez fixa idea...
  ámen...
  egyébként meg kötözködsz velem.
  de nem baj.

  nanemárrr
  írhatok privit?

 • 2010.05.12 14:49:28hinta-palinta

  Aurin, nem.
  szsuzs, arra, hogy bizony a magándokik szerződésben állnak a kórházakkal, ahol szülést vezetnek a magánbetegeiknek, fizetnek is "bérleti díjat'csak nincs a homlokukra írva.A kismamák meg kitalálják, hogy állami pénzen az én tébémből pazarékol..

 • 2010.05.12 14:50:41szsuzs

  én nem azt mondom, hogy ne lehessen a dokiknak kórházban szülést levezetni, csak annyit, hogy miért nem érhetők el, csak magán úton? lehet, hogy fizet a kórháznak, OEP szerződése is van, ezt nem tudom, de ha bki bemegy a kórházba, azután az állam fizeti ki a járulékokat és nem az orvos! ma már egy számlaféleséget is az orrod alá dugnak, ha hazamehetsz.

 • 2010.05.12 14:51:10youdit

  Aurin, írtam. (Szólj, ha nem kapod meg, néha viccel a postafiók.)

 • 2010.05.12 14:51:51hinta-palinta

  Aurin, dehogy kötözködöm.A fixa ideám csak az, hogy hiteles forrsból tessen mindenki tájékozódni.Ne tőlem, ha én nem vagyok számodra hiteles,de csak úgy mire alapozza bárki, hogy kényelemből megy az oxytocin?Tudod milyen veszélyes?

 • 2010.05.12 14:52:04szsuzs

  ok, ő fizet, hogy ott szülhessenek a páciensei, de a páciensek után mégsem ő, hanem saját maguk a páciensek fizetnek!

 • 2010.05.12 14:52:47Aurin

  youdit. nem jött semmi.

 • 2010.05.12 14:53:46szsuzs

  pontosabban, hogy ő használhassa a kórházi eszközparkot, mivel a páciens maga fizet a kórháznak, ő a dokija nélkül is szülhetne ott.

 • 2010.05.12 14:55:51szsuzs

  mindegy, nem kötekedésnek szánom. én igazságtalannak érzem, hogy ha nem fizetek magánrendelésért, nem kapom ugyanazt, mint aki fizet. (hallottunk már pokróc dokiról aki magánrendelésen bűbáj!)

 • 2010.05.12 14:57:56hinta-palinta

  szsuzs, az eü finaszírozása bonyolultabb azért annál, hogy az állam fizeti ki, nem az orvos...meg számlaféleség.
  Nem állam fizet, hanem a befizetett tb járulékaid alapján az OEP- amivel szerződésben áll a kórház, kifizeti a számlázott tételeket.Attól, hogy dr Magán Orvos vezette a szülésedet( aki szintáén szerződésben áll a kórházzal és az OPEP-pl), még rengeteg e. tétlre vay jogosult( hotelsolgáltatás, újszülöttellátás, szűrés stb) amit a kórház vígan kiszámlázhat..

 • 2010.05.12 15:00:01szsuzs

  nézzük konkrétan. szt imre: 3 doki tud edát adni, mind magánrendelésen. mit csináljak? vagy csengetem a lóvét a rendeléseken, vagy majd kiszolgáltatva magam a rendszernek bízom a csodában, és reménykedek, hogy a helyszínen mégis lesz aki fog tudni segíteni. sajna még azt sem tudja a rendszer, hogy csak a szüléshez fogadod fel, és sztk-s terhesgondozásra jársz.

 • 2010.05.12 15:02:38hinta-palinta

  ?Magánrendelésre elmész csütörtőkön EDA-ért, hátha szombaton szülsz?

  Magánrendelőben EDA?Hát azt a vajúdáskor szokták már, a szülőszobán.

 • 2010.05.12 15:04:39szsuzs

  már csak azt mondd meg nekem, hogy az oep honnan a csudából tudja, hogy xy a fogadott orvosom-e vagy sem. fogjuk fel úgy, hogy ha én magánvállalkozó vagyok, akkor én fizetem a vállalkozásom ktg-eit (lásd a doki használja a kórházi kütyüket), ez az én költségem, ennyi a működésem díja. nem tudom őket sajnálni-sajnos. (az oep is állami szerv)

 • 2010.05.12 15:04:47youdit

  Aurin, várjunk még egy kicsit. Elküldöttben megvan, ha visszapattan, küldöm újra.

 • 2010.05.12 15:07:00hinta-palinta

  Onnan, hogy van TAJ számod.
  Az orvos a magánrendelésén használatos ún kilecjegyű kódja és a te TAJ számod egyazon lapon szerepel. Innen.

 • 2010.05.12 15:07:45szsuzs

  lehet gúnyolódni, de tényleg szar a rendszer. igen, azért jársz a magánrendelésére T. dokinak csürörtökön, hogy egy esetleges szombati szülésnél méltóztasson befáradni EDÁ-t adni. mert ha nem a magánba mész, esélyed sincs olyan dokit találni aki tb alapon rendel és képes adni. ez nem diszkriminál szted?

 • 2010.05.12 15:07:58Nagytimi

  2010.05.12 15:00:01szsuzs
  Én úgy csináltam hogy XVI. ker.sztk-ba jártam terhesgondozásra és az Istvánban szültem ügyeletesnél(hozzátenném nem ezért volt gáz a szülésem).De a következőt ha lesz(mert most itt állok csíktalanul és nem tudom mi van lásd off),akkor annál a dokinál szeretném,de már a terhesgondozással együtt,viszont fizetni érte nem tudok.Remélem ez nem lesz akadály ebben.

 • 2010.05.12 15:08:56hinta-palinta

  Azért abban igazad van, sok a kutyaütő kórház és orvos, egy tételt többször is megfizettetnek, kiskapukeresés.

 • 2010.05.12 15:09:59hinta-palinta

  szsuzs, én nem gúnyolódtam.Nem értettem.

 • 2010.05.12 15:10:46hinta-palinta

  Úgy írtad, EDA-t adni magánrendelésen..

 • 2010.05.12 15:11:52szsuzs

  látod, én is erről beszélek. én nem kötekedni akarok, nyilván mki úgy próbál megélni, ahogy tud, még csak sajnálni sem sajnálom tőlük a pénzüket, van aki meg is érdemli!!!egyszerűen csak igazságtalannak érzem.

 • 2010.05.12 15:12:42szsuzs

  úgy értettem, hogy mind csak magánrendelésen elérhető. bocs:( nekem egyértelmű volt.

 • 2010.05.12 15:13:50szsuzs

  mindegy, most bízom benne, hogy máshogy lesz, mint először. ez tartja bennem a lelket.

 • 2010.05.12 15:16:38szsuzs

  ezek a dokik egyébként olyan szinten felkapottak-ha lehet ezt mondanom, hogy az 1. terhességemnél egy(pedig fizettem a magánrendelésén) már a 6. héten közölte, hogy nem fog tudni elvállalni. (mondjuk legalább korrekt volt és nem hitegetett)

 • 2010.05.12 15:20:04Aurin

  youdit, megvan, köszönöm szépen!!!

 • 2010.05.12 15:26:43Aurin

  youdit. ismerős a stílusod is. nagy vörös haj, zöld szem, egy db kisfiú?

 • 2010.05.12 15:28:44youdit

  Aurin, egyik sem. Nagy vörös haj még lehet. ;)

 • 2010.05.12 15:39:20Aurin

  oké, a leveledből kiderült, hogy tényleg nem :-DD

 • 2010.05.12 20:05:18Aurin

  most kérdeztem meg, a szegedi klinikán NINCS eda!

 • 2010.05.12 20:25:42McAlec

  Aurin

  En par honapja szultem Szegeden, es VAN eda. Ahogy meglatta az orvos a fajdalmas kepemet az oxitocin-infuzio utan, mar ajanlotta is magatol.
  Nos, azt, hogy miert kaptam oxit a megkerdezesem nelkul, mondjuk itt ne firtassuk.

  En egy regibb vagasu dokinal szultem, de nala sem volt leszijazas (?!), csak a kitolasi szaknal kengyel. Amit nem szerettem, de akkor ugye mar mindegy volt, es legalabb nem nekem kellett tartani a labamat.

  A fiatalabb orvosoknal (30-as korosztaly) allitolag lehet kerni gatvedelmes szulest, meg azt, hogy kitolasnal ne haton legyen az ember.

 • 2010.05.12 21:37:03Aurin

  McAlec, nos, akkor nemtom.
  én ma kérdeztem meg egy ott szült nőt, és azt mondta, hogy nincs eda.
  most ez jelentheti azt, ezek szerint, hogy ő nem kapott.
  az oxy-t meg ugye éppen fent tárgyaltam ki...
  nos, akkor még jobban bele kell ásnom magam a témába!
  kinél szültél?

 • 2010.05.12 23:04:07tildy:)

  Szegeden szülész nőgyógyász unokatesóm is:)

 • 2010.05.12 23:13:28tildy:)

  MEgkérdezem már pontosan a helyi infókat. A srác amúgy nagyon figyelmes, volt egyszer egy problémám, amivel megkerestem telefonon, konkrétan elmondta mikre figyeljek, milyen vizsgálatokat végeztessek el, beszéltünk vagy 20 percet róla telefonon. Mindent részletesen elmondott, látszik, hogy a szakmája a hivatása. Ha nem lenne rokon, őhozzá járnék nőgyógyászati vizsgálatokra. Így csak a tanácsát tudtam megfogadni . (Fogamzásgátlókkal voltak problémáim. )

  Viszont az orvosi hierarchia elég durva ott, szóval ha jól tudom már nincs a klinikán....

 • 2010.05.13 00:10:26McAlec

  Tildy, az utolso mondatodat inkabb nem kommentalnam.... az.
  es Aurin, a dokim nevet meg reszleteket most igy nyilvanosan nem adnek meg, mert kozeli ismeros.
  de ha irsz privatban, szivesen adok barmilyen infot a klinikarol. - ev elejen szultem ott.

  mcalec.alec kukac gmail pont com

  altalanossagban pozitiv elmenyekkel tavoztam a szules utan, de a klinikai protokoll nagyon konzervativ meg magyar viszonylatban is, szerintem.

 • 2010.05.13 00:23:07tildy:)

  mcAlec: persze persze, én sem akartam nevesítve...

 • 2010.05.13 09:04:54nanemárrr

  2010.05.12 14:49:27Aurin
  Aurin, írhatsz! :)

  nanemarrr@citromail.hu (3 r-rel!)

 • 2010.05.13 09:11:23farkasokkal tancolo

  Aurin, régebben írtad, hogy milyen alapbetegséged van, ami pl a gerincre is hat, meg egyebek... hát én nem is tudom, de szerintem ne agyalj annyit a szülésen, könnyen lehet, hogy alapból programcsászár lesz.

 • 2010.05.13 09:14:11Aurin

  nanemarrr, köszi, hamarost megy a levél!

  Tildy! én is megköszönnnék egy privit: tigrislady@freemail.hu

  McAlec, nem értem, mi bajod az utolsó mondatommal!

  FT! valszeg igazad lesz.
  már anno a rejjumatológus is mondott ezt-azt.
  egyébként, hogy mennyire nincs véletlen: tegnap a kezembe akadt egy babás magazin, és pont a szegedi klinika volt benne értékelve, alul egy táblázatba összefoglalva minden :-D
  ja, meg három látásból tetsző babakocsi is.
  mi ez, ha nem lökdösés :-D

 • 2010.05.13 09:20:01nanemárrr

  Aurin, rendben!

 • 2010.05.13 09:42:19Aurin

  küldtem mindkettőtöknek.
  a gmail néha vicceskedik, remélem rendben átmegy!

 • 2010.05.18 21:43:06Mamma..

  Feliszitasznak üzenem ha erre jár még:
  "Látod, Mamma, ez a probléma: a szokásos sablon érveket hozod, amiket elolvastál otthonszülés-cikkekben, és sose nézted meg a másik oldalt."
  Én a másik oldalról jövök.Mind a 4 db gyermekem kórházban született.Átéltem,tapasztaltam,bedarált a rendszer.Sőt évek óta kísérek kórházi szüléseket.Te miről beszélsz,hogy sose néztem meg?Pár hete is voltam kórházi kismama klubban feltenni pár kérdést az illetékeseknek.
  A császárarányra vonatkozót,pár hozzászólással lejjebb korrigáltam.Hat kórház van Mo.-n ahol közel 50%/47-46%.Ez pár évvel ezelőtti statisztika.Nézz utána!Itt a helyi kórházban pl.25-30%t mondott az orvos.
  "SENKI sem tudja, mekkora kéne hogy legyen az orvosilag inokolt császárarány."
  Ez igaz,de azt mindenki látja,hogy ez nagyon nagy,és évről évre csak növekszik.Ezért kérdeztem én :elromlottak volna a nők?Én nem hiszem!
  Félelem alapú a rendszer.Aki őszinte,bevallja.
  "A szülés egy természetes,élettani folyamat"-hangzott el a pár héttel ezelőtti kismamaklubon az orvos szájából.Akkor mégis miért ilyen magas a beavatkozások száma?gátmetsz:80%,császár:25-30%.Ez normális?
  Engem ez elgondolkodtat,még akkor is ha mindenki más jár a kitaposott úton.

 • 2010.05.19 14:12:13Mamma..

  Az ÁFP 30%-os találati arány, azt jelenti,hogy 70% ban inkorrekt eredményt ad,ismételni kell,vagy más vizsgálatokkal pl. UH,ellenőrizni.Tehát eléggé megbízhatatlan az eredménye.Magyarországom kívül alig használják már,mivel felismerték,hogy korszerűtlen.

 • 2010.05.22 13:34:00Tündér a varázspálcával

  Nem mondhatom, hogy könnyű szülésem volt, mégis szép emlékeket hagyott hátra. Szerintem sokat számít, hogy biztonságban éreztem magam, békén hagytak, és hogy volt lehetőségem vízben szülni. A magzatvíz 26 órán keresztül csordogált, vártunk 15 órát a fájásokra, nem jöttek, felraktak egy ballont éjszakára(leírni könnyű, megélni kevésbé, utána órákig remegtem), egész éjjel 5 és 10 perces fájások váltották egymást, majd hajnalra elmúlt az egész, aztán 8-kor mégis beindult, déltől még jött vagy 12-15 tolófájás, mire 13 órára meglett a baba.

 • 2010.05.22 14:52:00Tündér a varázspálcával

  Rath.dinen: A lábamputáció és a szülés között óriási különbség van. A szülés folyamata alatt a nő agya fokozottan endorfint is termel, és ez fájdalomcsillapító hatású. Amenyiben meggyorsítják a szülést, akkor jobban fáj, mert nincs az agynak ideje reagálni. Lábamputációnál nem beszélhetünk endorfintermelésről, azt hiszem :-)

 • 2010.05.22 15:08:46Auguszta Romanova_2

  De termel.

 • 2010.05.25 13:26:37Mamma..

  Nem is.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta