SZÜLŐSÉG

A tökéletes gyereknek a púpja is lilább

2010. április 27., kedd 10:20

Ayse azon gondolkozik, vajon miért van annyi tökéletes anyuka a környezetében, akinek az összes gyereke zseni, miközben szerinte ez messze nem így van, csak az anyák ennyire elfogultak a gyerekeikkel (és magukkal) szemben.

Vajon miért kell a tökéletes anyáknak folyton bezzegelni?

Rengeteg ismerősöm gyereke tökéletes, avagy zseni, legalábbis anyuka ezt állítja. Szerintem mindegyikünk elfogult a gyerekeivel szemben. Azért normál ésszel láthatjuk, hogy mi az, ami az erőssége a gyereknek, és mi az, ami nem. Tudom, hogy a 7 éves fiam autóügyben olyan járatos, mint egy 15 éves, ugyanakkor vannak beszédproblémái. Önáltatás lenne azt állítani, hogy zseni a gyerekem, mert ért az autókhoz.

Zolika 8 évesen gyönyörűeket rajzol, de nem tudja, mennyi hat meg kettő, ugyanakkor Marika 5 évesen tud írni, de fogalma sincs, hogy a biciklire hogyan kell felülni. De Zolika és Marika anyukája azt állítja, hogy a gyerekük zseni. Petike most kezdte az iskolát, annyit tud angolul, hogy yes, de 4 év múlva angolul fogja tanulni a történelmet, meséli anyuka büszkén.

Egyébként tökéletes gyerek, természetesen magánoviba jár és még beszélni nem tudott, amikor angolórára hordták, és még 4 éves sincs, amikor szóba kerül a Montessori pedagógiai módszer. Tényleg tökéletes gyermek, az óvó néni kedvence, persze ezt nem az óvó nénitől tudom, hanem anyukától. Lehet, hogy az óvónő minden anyukának ezt mondja.

Anyuka folyamatosan hasonlítja a gyerekét (persze a gyerekénél gyengébbekhez képest), azzal kérkedik, hogy az egész csoportban az ő gyereke táncol/karatézik a legügyesebben. Anyuka azért igyekszik hangoztatni azt is, hogy a gyerek sikere neki is köszönhető, folyamatosan ecseteli, hogy mennyit foglalkozik a gyerekkel és természetesen saját magát is tökéletesnek tartja.

Vigyázni kell, mert tökéletes anyuka rafinált, kifigyeli, hogy a te gyereked miben gyenge és gyorsan felhoz pár példát, hogy az ő gyereke abban is tökéletes, gondoskodik róla, hogy frusztrált legyél, és szívesen ad kéretlenül tanácsokat. Továbbá tökéletes anyuka mindenben rád kontrázik, hogy az semmi, bezzeg az ő gyerekének, amikor elesett, lilább púpja lett, mint a tiednek.

De anyukának nemcsak gyermekei tökéletesek, hanem mintaházasságban él, ahol soha egy hangos szó sincs, a szex olyan, mint a kapcsolatuk elején és teljes összhangban élnek. Vajon anyuka tényleg elhiszi, hogy gyermeke és egész élete tökéletes, vagy csak a külvilág felé kell ezt közvetítenie saját kisebbségi komplexusa miatt?

Ayse

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.27 14:12:15Magenta

  "Szerintem ahol az határozza meg a vállalt gyerekek számát, hogy ha egyel kevesebb, akkor lesz jobb kocsi, akkor ott komoly problémák vannak az értékrenddel."

  Miért? Mert a te értékrendedben nem ez van? Nem lehet, hogy attól még másé sem rosszabb, csak más?

  Rosa, hát még ötből milyen könnyű lesz. :D

 • 2010.04.27 14:14:25Rosa Rugosa

  Azt még nem is írtam, hogy az egyiken annyi lila folt van, hogy az egész ovis csoportnak elég lenne és sosem tudja, honnan szerezte.
  Na.

  Az ötödik 4 évesen ejtőernyőzni fog, hogy még jobb legyen.:)

 • 2010.04.27 14:15:54Starlark

  Kockás: Vmilyen szinten rivalizálás mindig lesz a gyerekek között. Az óvodában még az én anyukám szebb az apukám erősebb dívik addigra az iskolában már megy a kinek mit vettek ki milyen gazdag kasztosodás.

  Érdekes módon nálunk gimiben is dívott ez. Legjobban az egyik angoltanárunk akasztott ki mikor a téma felvetése abból állt mindenki mondja el milyen márkájú fajtájú kocsijuk van...
  De alapjában véve kivételezett azokkal akik láthatóan jobban álltak anyagilag.
  Az osztály nem is becsülte sokra, vmit ő is biztos kompenzált.

 • 2010.04.27 14:16:25Vicuska

  Szerintem az értelem és az intelligencia miután nem megvásárolható, kevéssé függ az újgazdagságtól, vagy a telepi léttől. Én ezért nem szerettem soha sem az egyházi iskolákat, sem pedig a Kossuth-TK-Arany-Hatvani(oda jártam, tudom, a meglepetés a világ milyenségéről egy ilyen környezet után nagyot tud ütni) négyest Debrecenben. Gyerekkoruktól kezdve belenevelik a tanulókba, hogy jobbak-többek-különbek (később TÁG-Kossuth), és ezen lesz a lényeg. Meg a millió különóra, mert a tanárok nem magyaráznak rendesen. A különtanár majd úgyis megtanítja. Így egyszerű hihetetlen sebességgel haladni az anyaggal. A gyerekek duplaterhelése pedig úgysem szempont. Nagyon sok gyereket korrepetáltam ezekből a sulikból, felháborító volt ahogy a tanárok leadták az anyagot és a szülők arrogáns, pökhendi hozzáállása a saját gyerekükhöz, az elvárásaikról nem is beszélve...

 • 2010.04.27 14:17:26pantufül

  Nem volt időm elolvasni a kommenteket. De. A bezzeg anyáktól megkülönböztetném azért azt a típust, aki nem tagadja, hogy bizony neki is vannak problémái, csak éppen meggondolja, hogy kinek beszél ezekről. Nemigen tudom kezelni azt a helyzetet, amikor egy felületesen ismert anyuka arról kezd el nekem beszélni, hogy milyen problémák vannak a házasságával... Borzasztóan szánalmasnak tartom, amikor belép valaki a játszótérre, és az anyukák összesúgnak, hogy "na erről a nőről meséltem, hogy a férje nagyon önző és nem segít semmiben...." vagy " na ezek szegényedtek el teljesen, lehet, hogy árverezik a lakásukat...." stb...... Arra akarok kilyukadni, hogy nem feltétlenül bezzeg anya az, aki nem köti szinte ismeretlen emberek orrára legszemélyesebb dolgait unalmában.
  A Waldorf szemléletet egyébként jónak tartom, csak sajnos azt látom, hogy már nem feltétlenül azok járatják oda a gyerekeiket, akik ezt az irányt jónak tartják. Nehéz bekerülni, tehát ehhez már eleve protekció kell, plusz egy nagy valószínűséggel nem dolgozó anyuka (ez meg egy jó anyagi szintet feltételez), aki minden ebéd után el tudja hozni a gyerkőcöt. Olyan ismerőseim gyereke jár oda, akiket igen felszínes embernek ismerek, leginkább a külsőségek érdeklik őket. Milyen jól hangzik az a Waldorf......

 • 2010.04.27 14:24:41jazmine

  Magenta, persze hogy nem rosszabb, pont ezt mondom, h én elfogadom, ha valaki csak 1 gyereket akar, mert, kettőt, mert stb. Csak akkor adott ember legyen elég erős kimondani, h igen, nekünk ez így jó, kényelmes, erre van erőnk stb.; ne az legyen, h ja, a másiknak könnyű. És mond ráadásul egy totál életképtelen indokot hozzá, amiben már én vagyok az igazolás alapja.

  Én simán mondom a nagyomnak, h nekünk nincs sok pénzünk, ha sokat pocsol, kevesebb marad játékra, kajára. Másnak van ilyen-olyan játéka. van, de nekünk nincs rá pénzünk.

 • 2010.04.27 14:33:48cantaloupe

  Pantufül,
  nálunk is van ilyen a családban, Waldorf-antitípus, karrierista nőci, aki a gyerekeit úgy passzolta le, ahogy lehetett, nemhogy többet foglalkozzon velük, iskolai életükkel, ami ugye a W lényege lenne, a közösségi élet erősítése.
  De a gyereke normál suliban már nem maradt meg...

 • 2010.04.27 14:35:43cantaloupe

  Jazmine,
  teljesen igazad van. És tudod, a te gyereked majd úgy nő fel, hogy őszinte örömöt fog neki okozni, ha megküzd valami szép, drága holmiért. Míg azok, akiknek mindene megvan, belefásulnak, nem értékelik egy idő után, unatkoznak a kismillió játék mellett is.

 • 2010.04.27 14:36:08sjc

  Az enyémek nem tökéletesek. Belőlük is hiányzik a hiba. :)

 • 2010.04.27 14:37:23csutkababa

  Az az anyuka, aki büszke, nagyon büszke a gyerekére, és napestig sorolná a pozitívumokat, jó, ha az undok, lázadó kamaszkorra félretesz dunsztba a büszkeségből, jól fog jönni ám akkor...
  Kutatások bizonyítják, hogy ha az átlagos kamasz szüleit kérdezik, a rossz tulajdonságok mindig könnyebben jönnek elő aktuálisan, mint a jók.

  Mondjuk, amikor a talpad is ökölbe szorul a kamasz stílusától, nem is csoda, hogy megcsappan a dicsekvési kedv:)
  Önbeteljesítő lehet viszont, ha TÉNYLEG nem nagyon tudunk pozitívumot sorolni a nagy lakliról. Igenis, van, mindig van pozitívum.
  Figyeljünk erre, tapasztalatból beszélek...

 • 2010.04.27 14:53:01jazmine

  cant, én ezt sem hiszem, h milyen jó a szegényeknek, bezzeg a gazdagoknak rossz, mert nem lesz lelki életük :)
  Szerintem szívás szegénynek lenni, de ezt el nem fogadni még jobban az.

 • 2010.04.27 14:53:37másutt

  csutkababa, eppen tegnap nosztalgiaztunk a parommal, hogy hogyan mentunk at jo kis gyerekbol lazodo kocsmazo kamaszba olyan hirtelen, hogy a datumra emlekszunk.
  szegeny anyam szerintem azota nem tert magahoz, hogy benyitot a furoszobaba, es minden ruhadarabomat feketere festve talalta a fregolin.

  viszont a lazadas ugyanolyan szukseges lelektanilag, a felnoves szempontjabol, mint az elso szo, vagy a maszokara felkuszas....
  bar nem mondhatnam hogy alig varom, hogy visszakapjam.

 • 2010.04.27 14:53:54nyul777

  Nekem van egy 12 kilós 1,5 évesem, aki nem jár még önállóan. Én arthritises vagyok, elég lassan megyek és sántikálva. El lehet képzelni a párosunkat a játszótéren: odabicegek a játszótérre a babakocsit járókeretnek használva egy óriáscsecsemővel - az anyukák sajnáló tekintettel nem mernek tőlem semmit kérdezni :)))
  És mindenki megnyugodhat, hogy ő és a gyereke ehhez képest ügyes, egészséges :))

 • 2010.04.27 15:15:31Rosa Rugosa

  2010.04.27 14:15:54Starlark

  Amikor "kisovónéni" voltam, az osztálytársaimmal fél évig azon nyerítettünk, hogy a kisfiúk a gyakorló oviban azon versengtek pisilés közben, hogy melyikőjük apukájának nagyobb a kukija. Az egyik gyerek állította, az ő apjáé tuti a legnagyobb és amikor bejött az óvónő, akkor fennhangon közölte, majd szól az apának, ha jön érte, hogy mutassa meg!:)

 • 2010.04.27 15:17:57cantaloupe

  Jazmine,
  ezt én sem így gondolom, a sznobgazdag és boldogszegény csupán sztereotípiák, de való igaz, hogy a küzdelme édessé teszi a jutalmat és nem mindig az kap meg mindent, aki minden TÁRGYAT megkap.
  A te gyereked pl. értékrendet kap, példát arra, hogy mire fontos pénzt költeni, mik a prioritások.

 • 2010.04.27 15:18:56nanemárrr

  RR
  visítva röhögök...és behívta megmutattatni apukát?

 • 2010.04.27 15:19:18Laliath

  2010.04.27 15:15:31Rosa Rugosa

  ne csináld ezt, felröhögöm a gyereket :DDDD

 • 2010.04.27 15:23:56cat a

  magenta az én fiam 2évesen kezdett el beszélni azóta be nem áll a szája.tegnap este 1/2 kilenckor még túldumálta a tévét, az apja rászólt én +csak annyit mondtam látod milyen jó volt amíg nem beszélt?

 • 2010.04.27 15:27:32manó99

  2010.04.27 15:15:31Rosa Rugosa

  Kíváncsi lettem volna ,hogyan reagál amikor pici fia előáll a kéréssel.:))

 • 2010.04.27 15:33:22Vicuska

  Jasmine
  Tavaly, amikor otthon még tanítottam számomra az volt a legmegdöbbentőbb, amikor a szülő vágta a fejemhez, hogy a pénzéért bármit megkap, és egy egyszerű tanár nem is érti, hogy milyen alapon mer a gyerekére akár csak rá is szólni! Az iskolában. Egy ilyen szülő gyerekének szerinted milyen értékrendje lesz? Egyszer egy gyerek közölte velem, hogy a (tanári) fizetés kétszeresét költi havonta ruhára, úgyhogy nem érti minek tanuljon, vagy tegyen bármit is az iskolában. Az ő édesanyja viszont pedagógus volt, apuka keresett annyit, hogy ezt megengedhette magának.

 • 2010.04.27 15:34:39egyremegy

  Magenta, az én fiam másfél évesen beszélt valamelyest, viszont ez a tépőzár... Most, 2,5 évesen, talán. Kanál....eh.. nem is eszik.

 • 2010.04.27 15:38:17Laliath

  "#
  2010.04.27 15:27:32manó99

  2010.04.27 15:15:31Rosa Rugosa

  Kíváncsi lettem volna ,hogyan reagál amikor pici fia előáll a kéréssel.:))"

  Manó, ez gyilkos volt. Elképzeltem az alábbi jelenetet:
  Ovi öltözöje tele a csemetéiket öltöztető szülőkkel, főleg ugye anyukák, köztük Pistike az épp soros felmenővel, amikor megérkezik Gézuka apja. A gyerek felcsillanó szemekkel odarohan és már futtában kiáltja teljes hangerővel:
  -Apaaa, mutasd meg az óvónéninek, hogy neked nagyobb a fütyid, mint a Pisti papájánaaaak!

  *vazze, kész vagyok*

 • 2010.04.27 15:40:19Starlark

  RR: Elképzeltem apuka fejét mikor a kissrác közli vele az ilyen irányú elképzelését :)LOL :)

 • 2010.04.27 15:41:31nanemárrr

  2010.04.27 15:33:22Vicuska
  Én a "Mit képzelsz anyukám, kilóra megveszlek, szóval ne szívózzál a gyerekkel!" dumát hallottam már...szerencsére nem nekem szólt, de elgondolkodtam, hogy ezek után hogy és mit merjen szólni a pedagógus az ilyen gyereknek és azoknak, akik hallották, vagy tudnak erről a beszélgetésről?!

 • 2010.04.27 15:45:04egyremegy

  OFF
  Brumi, szeretem, amit a vasárnapi szüléstörténethez írtál. Szorult a torkom, amint elképzeltem az anyukát, aki örül, hogy megjelent, izgatottan olvassa..
  Aztán látom, hogy elment más irányba, de ezt már nem volt időm követni. Vagy kedvem?

 • 2010.04.27 15:45:38Lapis Lazuli

  RR. nyihihi, hehehe.
  Nem bírom ki elmesélem: az első ovis bulin egy anyuka odajött hozzám beszélgetni. Megvoltak a szokásos körök, aztán elmondta, hogy ők is elváltak, majd hozzáfűzte: "nem értem miért nem talál már párt magának az exem, neki van a legnagyobb és legjobban működő fasza, amit valaha láttam!" Azóta sem értem miért tartotta ezt fontosnak elmondani. Ahányszor megláttam a pasast, az öltözőben vihognom kellett...

 • 2010.04.27 15:48:52Lapis Lazuli

  egyremegy: csatlakozom az OFFodhoz, ég a pofám, hogy csak így és csak most.

 • 2010.04.27 17:29:13cozumel

  Jo kis gyengus poszt. Valahogy az az erzesem tamadt az olvasasa kozben, hogy valaki nagyon frappansan es humorosan probalt megfogalmazni egy jelenseget, es ez nagyon nem sikerult neki.

  Amugy mindig eltunodom, mikor olyan nicket latok az olvir vegen, akit emlekezetem szerint meg soha nem lattam a kommentelok kozt. Vajon ennyien csak olvasnak-es ezek szerint posztolnak-de nem kommentelnek? vagy ezek a nickek valojaban egy rendszeres porontykommentelot takarnak, aki valamiert nem meri felvallalni, hogy o a Brumi vagy Madz?

  (most pont azert oket emlitem, mert kizart dolog, hogy tartalmilag vagy formailag ok ennyire gyenge posztot szultek volna)

 • 2010.04.27 17:32:44Magenta

  coz, itt már megjelent egyszer Ayse:

  [link]

 • 2010.04.27 17:39:08cozumel

  Igen, tudtam, hoyg EZ a nick konkretan ismeros valahonnan, de hsz-t meg soha nem irt.


  amugy az a poszt ugyanilyen volt: kommersz, tartalmilag es formailag silany, bulvarnak is erosen kettes ala.

 • 2010.04.27 17:39:41cozumel

  Ayse a Poronty Maunikaja :D:D

 • 2010.04.27 17:57:57bajor gizella

  ez ugyanaz aki a lilabugyis. nem igaz hogy nem látjátok. bezzeg mikor bennem H.t kellett látni az ment:)
  vagy Tünde Mr Jakyllje vagy Hideja vagy bérprovokátor. mindenesetre a tudatlan tucatnőt egy az egybe ellopta a görbéről vagy a tudatlan balféket a modorosról.

 • 2010.04.27 18:05:42nyina&mika

  a lilabugyis provokálni akart, ez nem akar, ez jófej akar lenni, csak nem megy neki. de erre is van kereslet, ártu például rajong. van egy tippem, miért :D

 • 2010.04.27 18:20:11cozumel

  Nyinaval ertek egyet, Asyenek melyseges meggyozodese, hogy neki eredeti gondolatai vannak es azt eredeti stilusban, MENON tudja eloadni.

  Lilabugyis siman fikazni akart, MASOKHOZ KEPEST probalta magat meghatarozni, termeszetesen csak vertikalisan es ezen belul is felulrol.

 • 2010.04.27 18:22:59cozumel

  Gizi

  ezennel nyilvanosan megkovetlek, amiert felteteleztem, hogy H. vagy.
  Mondd, hogy tehetnem jova?

 • 2010.04.27 18:26:38Magenta

  Gizi, még mindig simán lehetsz H., elvégre vele senki nem találkozott.

  :D
  (nehogy komolyan vedd!)

 • 2010.04.27 18:43:34bajor gizella

  de ez a nem igaz hogy milyen genyókvagytok férjeitekkel egyértelműen lilabugyis stájl. ez csak simán szar.

 • 2010.04.27 18:50:50cozumel

  Ja, van benne valami...akkor ayse lilabugyis Maunika, igy mar rendben? :D

 • 2010.04.27 19:06:17R2D2 & C3PO

  Bizonyára azért, mert sok bezzeganyát olvasok...

 • 2010.04.27 19:15:52Magenta

  Szegény...
  Az én fejemhez nem fog pisztolyt senki, hogy bezzeganyákat olvassak.

 • 2010.04.27 19:19:16R2D2 & C3PO

  Persze. Gondoltam. ;-DDDD

  De, hogy ne sajnáljatok, léptem. ;-)

 • 2010.04.27 19:39:08Magenta

  Na bazz, csak viccelni akartam pont. Ennyit a szmájlik fontosságáról.

  Asszem jobb, ha nem is szólok senkihez, mert a végén kiderül, hogy miattam hal ki a Poronty.

 • 2010.04.27 20:55:30nanemárrr

  Tényleg, lilabugyis szüléstörténete nem lesz? Igen kíváncsi volnék rá!

 • 2010.04.27 21:04:17cozumel

  Nanemarr

  szerintem lilabugyis azota mar a masodikat varja. Legnagyobb csalodasara megsem sikerult visszafogyni teljesen a pre-terhes nadragjaba, es a melle se olyan jo mar, a legjobb lila pusapban sem.
  Bevallalt hat meg egyet gyorsan, s ha az is meglesz, gyorsan megcsinaltatja a hasat-cicit, nehogy apa beujitson valami Edinat.

 • 2010.04.27 21:12:29Auguszta Romanova_2

  Dehogyis,miutan szult visszatert dolgozni,es ott elcsvarta a fejet Jozsinak,akinek a felesege nem bir olyan ugyes lenni mint o.

 • 2010.04.27 21:17:41bajor gizella

  nekem ma tiszta a lelkiismeretem. norbi örjöngve verné a seggét a földhöz a mai menüm hallatán, most egy saját készítésű smoothiet kortyolgatok, és várom a fogyást.
  egy gondom van. nincs kit elcsábítani...magányos csöndes napjaimon az a néhány férfivásárló is nőnek vesz ajándékot, sehol egy zoli, pedig toppfitt formám csak úgy epekedik egy kaland után. remélem nem holnap kopogtat azért mr flört az ajtón, mert csütörtökre van terminem a kozminál. mégse várhatom az igazit szőrmajomként.
  egyébként ma bent volt egy igen vonzó férfi, de meglátta az üres tonhalkonzervet az asztalomon, és kiment.:(

 • 2010.04.27 21:23:42Rosa Rugosa

  Akit érdekel a wc-s sztori vége, igen délután a balsors úgy hozta, hogy apuka jött a gyerekért, aki az óvónővel beszélt, amikor a gyerek azonnal felhozta a témát, de mindketten úgy tettek, mint ha nem hallanák mit akar, apuka legorombította, hogy miért nem veszi a cipőjét, ahelyett, hogy hülyeségeket beszélne, óvónéni meg úgy tett, mint ha semmi nem történt volna.:)

 • 2010.04.28 06:22:07Csávógyerek

  Az én fiam előszőr elküldte a zsiráfot angolul a jó édes anyjába, majd le is fejelte ...

  És ez csak a kezdet volt. Mondjam tovább?

 • 2010.04.28 08:00:11manó99

  RR.

  Igen ,valami ilyesmire gondoltam.:)

 • 2010.04.29 22:24:04csillader

  Nekem sajna két szívemhez közel álló barátnőm is ebbe a bezzegelős betegségbe esett bele, igaz, nem a legtriviálisabb fajtájába. Az egyik minden beszélgetésünkkor legalább 10 tanácsot ad (gyógyszerekre, ápolásra, akármire vonatkozóan), nem tudom, ugyan miért, hiszen elég beteges a gyerek amúgy is, volt részünk ápolási, mentőriasztási, lázcsillapítási és mindenfélre rémségekben eleget, úgyhogy erre tényleg nem szorulunk rá. A másik meg egyszerűen mindent tökéletesen csinál, ezt persze nem így arcba közli, de gyönyörűen ki lehet következtetni a sorok közül. Ő mesél a problémáikról, de azokat mind frappánsan, gyerekcentrikusan oldják meg, mindig van hepi end. Bevallom, nagyon fárasztanak. Az különösen, hogy mitől gondolják úgy, hogy csak azért, mert a gyerekük néhány hónappal vagy két évvel idősebb az enyémnél, akkor mindjárt doktorátusuk van anyaságból. Sokkal jobban szeretem az őszintén panaszkodó, kísérletező, együttérző, a másikat bátorító anyukákat.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta