SZÜLŐSÉG

Rákkeltő növényvédő szerrel szennyezett bébiételt tiltottak be

2010. április 6., kedd 14:13

Betiltották egy szlovák bébiétel forgalmazását a Tesco áruházakban, mert rákkeltő növényvédő szert tartalmaz.

Az OVKO márkájú, Novofruct előállítású, "alma málnával" bébi desszertben kaptán növényvédőszer-hatóanyagot találtak, pedig a bébiételekben egyáltalán nem lehetne növényvédőszer-maradék.

A gyártó minden, almát tartalmazó termékét a vizsgálatok végéig lefoglalták - tájékoztatott keddi közleményében a Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.

Egyes laboratórium kísérletek alapján feltételezhető, hogy a kaptán rákkeltő hatású - közölte a Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.

Az "alma málnával", szlovák eredetű OVKO bébiétel növényvédő szer szennyezettsége miatt indult riasztás, ezt az Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe is bejelentették, az érintett desszert forgalmazását pedig azonnali hatállyal megtiltották. Mivel a hivatal szerint nem lehet egyértelműen beazonosítani a kifogásolt almatartalmú tételeket - miután nem tüntették fel rajtuk a gyártási számot - , ezért a kockázat miatt a hatóság a gyártó összes, almát tartalmazó termékét lefoglalta addig, amíg nem zárulnak le a vizsgálatok.

(Független Hírügynökség)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.07 08:10:14hinta-palinta

  A tejfehérjének kurva nagy köze van az allergiához..
  A felszívódási zavar nem intolerancia, hanem 'malabsorpció'

 • 2010.04.07 08:10:56hinta-palinta

  Megadeth, a mézet tényleg tilos, nem az esetleges allerizálás miatt, hanem a botulustoxin miatt-mint írták ia-halálos toxin, csecsemőkre nagyon veszélyes, a bélfal nagyfokú áteresztőképessége miatt
  A méz tele van kórokozókkal, állati eredetű nyál, tulajdonképp köpet…Felnőtteknél kolbászbetegségnek is hívják, a nem megfeleló technológiával készített nyers húsokba is ott a baci, toxint termel.Púpos húskonzervek is ezért kidobandók.

  Mondjuk a csecsemők részére adható Lándzsás utifű szirupban van méz, hát, csak találgatás, szerintem – mivel gyógyszer, nagyon szigorú bevizsgáláson eshet át a méz botulusra is. Nem tudom. Mondjuk a Lándzsás utifű szirup számomra vicc, a parlagfű és a fekete ürom mellett a legagresszívabb légúti allergén.

 • 2010.04.07 08:11:32hinta-palinta

  Bg, az allergia az immunrendszer túlzott válasz-nem gyengesége.A kaja vagy más allergén hatására egyszer csak anyi hisztamin szabadul fel a szervezetben, hogy allergiás panaszokat okoz.Csecsemőknél akadálytalanul jutnak át a bélfalon a nagy fehérjemolekulák, főleg ha egy fosós vírus is a bélfal áteresztőképességét fokozza.


  Kryssy, biztos, hogy a hozzátáplálás elkezdése 4 hónapos kortól ajánlható tápszeres babáknak, de nem kell tejpéppel feltétlen, az igaz.De nem csupák tejpép van, ott a Sinlac, almapép, tejmentes grízpép…

  Málna és társairól én is azt tudom, az ipari feldolgozás során a magok-szőrök eltűnnek, magas hőfokon történő tartósításnál is megváltozik benne sok minden-vagy igaz vagy nem..
  Azért sok külföldi gyártó terméke kapható, az ottani ajánlások szerinti kajákat teszik az üvegbe, Magyarországon megjelennek a polcokon, az itteni ajánlás meg más.

 • 2010.04.07 08:12:14hinta-palinta

  Bg, allegriát nem a stressz okozza, de a stessz mindenféle feedbackek által fokozhatja az allergiás reakciót.

  Evica, persze, hogy nem minden tejivó gyerek allergiás-de a tehéntej korai vbevezetése más allergiák kialakulását is elősegítheti-ugyancsak nem mindenkinél.

  Bg, ez az allergiainfós szösszenet baromság.Allergiát okozó ferhérje nem a kajában termelődik, maga a kaja, pollen a fehérje.
  Azért az allergiákra van magyarázat, nem csak megfigyelések.

  Ft, a koszos, szenyzett levegő mint allergia fokozó, nagyon jó meglátás, kimutatták, hogy a levegőben lebegő korom és egyéb szennyeződésekkel EGYÜTT bejutva az allergén fehérje agersszívabb reakciót vált ki.

 • 2010.04.07 08:12:59hinta-palinta

  Border, polihisztorok ma már nincsenek, ayi a tudásanyag..Az, hogy specializáció van az orvostudományban, em baj..És képesek egyben látni az embert. ..

  „…és egyszerűen mind a képzés miatt, mind a finanszírozás miatt lehetetlen egyben látniuk az embert.’Ez mi?

  A tünetmebtesség- a nevében is bene van-mentes, nincs, teház negatív..Ha van kórokozó, tünet, az poziítív lelet, mi ebben a baj?Így a logikus.Tom, nem kellett volna billentyűt ragadnom

  Na, ennyit akartam.
  Ja, még, az allergológia nem annyira sötétben tapogatózás, inkább összetett dolog.

 • 2010.04.07 08:14:42hinta-palinta

  Juj, nyers húsokban..
  Hiányzilk a kalviatúráról az n betű, ez ciki, pont a ba-be-ban-ben miatt..

 • 2010.04.07 08:15:34Lapis Lazuli

  allergia:[link]
  érdemes elolvasni, ha van idő/türelem.

 • 2010.04.07 08:15:46R2D2 & C3PO

  Mindenesetre a pszichológiai aspektusokat Te tutira NEM vetted figyelembe...

 • 2010.04.07 08:18:40hinta-palinta

  2010.04.07 08:15:46R2D2 & C3PO
  Mindenesetre a pszichológiai aspektusokat Te tutira NEM vetted figyelembe

  Ez nekem szólt?Mert igen, írtam, ghogy a stressz fokozhatja a tüneteket a szervezet egészének működése megváltozik stresszhelyzetben..

 • 2010.04.07 08:24:43R2D2 & C3PO

  A bunkó beszólásodra...

  Egyébként, ha igazad van, mivel tudod ezt a cikket elmagyarázni?
  [link]

 • 2010.04.07 08:32:02hinta-palinta

  Melyik volt a bukó?Mi van?

  A cikk nem egybevág azzal ami a malabszorpciót illeti?

 • 2010.04.07 08:32:36hinta-palinta

  n

 • 2010.04.07 08:33:29hinta-palinta

  Ja, látom, a kurva szó.. Bocsánat.

 • 2010.04.07 09:10:48kisfiúkmamája

  Én mindig tartottam mindkét gyereknél itthon tartalékba bébiételt.
  Csak hogy a topicnál maradjak.

  Nade persze valójában nem ezért írok.

  Hanem azért, mert kiverte a biztosítékot nálam az az okos fórumozó társunk, aki mézet meg tehéntejet adott a pár hónapos gyerekének.
  Addig bírtam olvasni a topicot.
  Őrület, hogy a XXI. században valaki ennyire tudatlan legyen. Ez már szinte művészet, frankón mondom.
  Jó hogy nem szotyival eteti.Hátha attól még meg is fullad, és nem korai tizenéveiben alakul majd ki nála mindenféle allergia.

  De hogy mézet is?
  És hogy nagyanyai tanácsra.

  Mármint miért, most komolyan.
  Véletlenül nem a mi nemzedékünk alatt lett a lakosság irdatlan százaléka allergiás valamire?
  Tehát akkor az a követendő,amit anyáik, nagyanyáink mondanak?

  Ők csak tudják, mi? Hisz olyan gyönyörű, testileg és lelkileg is irigylésreméltóan egészséges nemzedéket neveltek fel,igaz, mit nekünk allergia, mit nekünk válások garmada.
  Hallgassunk csak a szüleinkre.

  Ész megáll.

  Bocsánat az offért, már megyek is, de nem bírtam megállni ezt a mézes-tehéntejes dolgot.

 • 2010.04.07 09:17:02Rosa Rugosa

  100 évvel ezelőtt nem volt ennyi vegyszer, az emberek nem a világ másik felén megtermelt kajákat ették (amiket természetesen valami úton tartósítani kell, hogy egyben maradjanak, amíg a vásárló megveszi őket), hanem azt, ami a környezetükben fellelhető és megtermelhető volt. A csirke, ha beteg volt, megdöglött, nem kapott fél év alatt ezer féle gyógyszert. Szóval szerintem az egésznek az a lényege, hogy nem a parlagfű a hibás, meg a tej, meg a mittudomén micsoda.
  Ezt magunknak köszönhetjük.

 • 2010.04.07 09:21:45farkasokkal tancolo

  RR., te nem félsz ilyen "modoros baromságokat" ideírni? :-)

 • 2010.04.07 09:29:57Rosa Rugosa

  Nem.:)
  Ezt érdemes elolvasni.
  [link]

 • 2010.04.07 09:33:01Lapis Lazuli

  RR: én nem tudom, h ez most modoros-e vagy sem, de 100 évvel ezelőtt az emberek _nem_ voltak egészségesebbek (sőt), csak _más_ betegségeik voltak. A parlagfüvet az 1800 évek első harmadában hurcolták be Észak-Amerikából Mo.-ra...

 • 2010.04.07 09:36:28Rosa Rugosa

  LL
  Most az allergiáról beszélünk, nem?
  Nem azt mondtam, hogy nem létezett a tüdőbaj, meg hogy mindenki 100 évig élt.
  Viszont allergia a fasorban nem volt.
  Valamit, valamiért.

 • 2010.04.07 09:38:29farkasokkal tancolo

  Speciel itt most a korai hozzátáplálás, ill az allergia összefüggéseiről van szó. Pontosabban arról, hogy ma már sokkal több az allergiás, mint régen volt.
  Nem lehet erre azzal érvelni, hogy bezzeg régen több volt a vérbaj meg a tbc, mert azoknak mások voltak az okai.

 • 2010.04.07 09:39:12nanemárrr

  2010.04.07 00:24:47a szív fészkei
  Hogy oldják meg? Ahogy tudják, mert muszáj! A szülő hozza az orvosi igazoltást, hogy ilyen és ilyen módon táplálhtó a gyerek...a kolléga pedig figyel ezerrel...nálunk autista gyerekekkel megy. Mondjuk nem egyszerű, volt már, hogy majdnem birkózni kellett a fiúval, mert rárabolt a másik (nem diétás) palacsintájára! :) A lényeg, hogy be kell tartani így vagy úgy, mert komoly bajok lehetnek belőle!

 • 2010.04.07 09:41:27farkasokkal tancolo

  "Ők csak tudják, mi? Hisz olyan gyönyörű, testileg és lelkileg is irigylésreméltóan egészséges nemzedéket neveltek fel,igaz, mit nekünk allergia, mit nekünk válások garmada.
  Hallgassunk csak a szüleinkre."

  Még nem nőtt fel az a generáció, amit ti neveltek. De előjelek már vannak: túl sok a túlsúlyos gyerek, túl sok a mozgásszegény életmódot folytató, túl sok a cukorbeteg, és (nem tagadva, hogy régen ennek nem volt neve sem), túl sok a tanulási zavarokkal küszködő.

 • 2010.04.07 09:41:34nanemárrr

  Te jó ég, liszt és tej 4-5 hósan? Hááát, én nem vagyok paramami, valamennyivel a hozzátáplálási táblázatok előtt járunk, de a mindjárt 11 hós gyerekemnek azért csak remegő kézzel adtam néhány kanál tejbegrízt és lestem árgus szemekkel...mentségemre legyen mondva, hogy semmiféle allergiás nincs a családunkban közel s távol...de pl. mézet tuti nem kap télig, akkor másfél éves lesz, addig nem is hiányzik neki remélhetőleg!

 • 2010.04.07 09:42:01bibere

  Hhuhh. Végigolvastam a kommenteket. Nem semmi.A végére már köze nem volt a cikkhez. Úgy látom,itt nem ismerik az ilyen szavakat,hogy: elfogadás,tolerancia,stb. Egyik "anyuka"okosabb,mint a másik,akár ölne is az igazáért,lásd a raklap követ,és más "emberséges" megnyilvánulást. Mindenki leszar mindenkit,az a legjobb,legokosabb,ahogy ő csinálja. Egy-két anya,nagymama van,aki nem a google-ból ollózott ide okosságokat,hanem nektek talán tudománytalanul,de egészségesen fogalmaztak. Hihetetlen,hogy ti gyereket neveltek. Én a kutyámat sem biznám rátok,nemhogy a gyerekemet. Rosa Lugosa jól leirta a lényeget,egyetértek vele. Nézzetek már tükörbe.

 • 2010.04.07 09:42:24Ariaden

  El is felejtettem tegnap mondani, hogy a lányom is kapott málnás bébiételt, kecskemétiből egy óra múlva szép piros pettyek lettek az arcán. Na akkor a maradékot gyorsan ki is hajítottam, szóval az érzékenyebb csecsemőnél szőrök meg magok nélkül is allergizál. Ő meg ekcémára hajlamos típus amúgy is.
  A mézre csak azt tudom mondani, hogy odafigyelő velem egyidős barátnő is adott mézes teát a gyereknek, mondván, hogy ejj anyu szerint mi is ittunk, semmi bajunk sem volt. Majdnem leestem a székről. Én azt nem értem, hogy van a csecsemőnk, akinek mindent igyekszünk megadni már pocakon belül, vitaminok, különböző szűrések, szép babakelengye, légzésfigyelő, bébiőr, akkor miért követünk el ilyen szarvashibákat, mikor az első ételeiről van szó? Addigra elfogy a lendület? És az idősebbek miért nem képesek elfogadni, hogy fejlődött a tudomány és azóta mást nem javasolnak. Pl. anyukám egyszerűen megkérdezi, hogy kislányom, mit adjak a kicsinek enni, készítsd ki. Odakészítem az ételét, vizét, teáját, soha eszébe se jutna mást adni neki. Ha elfogyna felhív, hogy mit gondolok, illetve ha nem ér el, ad neki reszelt almát, vagy babakekszet, mert tudja azzal nem csinál kárt. Tényleg tisztelem az idősebbeket, de sokszor úgy érzem, cserébe viszont full hülyének néznek néha minket, csak mert mást merünk gondolni dolgokról a babákkal kapcsolatban.

 • 2010.04.07 09:43:32ciccam21

  Az izzadásgátlókat az alumínium rákkeltő hatása miatt mikor fogják kivonni a forgalomból? Az enyém is tartalmaz alut -Rexona (most néztem meg egy rádióműsor hatására), melldaganatot okozhat. Szerintetek?

 • 2010.04.07 09:44:35nanemárrr

  szív, tetszett az autós ülés sztorid...ritka a te korosztályodból (ez nem cikizés), aki elismeri ennek LÉTfontosságát! És igen, nem kell 130-cal menni, elég mondjuk 40-nel ahhoz, hogy a gyerek tök koki legyen amikor egy ütközésnél nekicsapódik a szélvédőnek, vagy még ennél is rosszabb történjen. A hideg kiráz, amikor látom, hogy kisgyerekek, akár még egy éves sincs, de apuka/anyuka ölében ül elől, vagy hátul ugrándozik a többiekkel...brrrr!

 • 2010.04.07 09:45:16Lapis Lazuli

  Valóban, én is egyetértek, h a mostani környezeti hatások hozzájárulnak az allergia elterjedéséhez (amit belinkeltem pl), _éppen ezért_ nem lehet_ szerintem a hozzátáplálás esetleges allergizáló hatásait elintézni azzal, h "ez meg milyen újmódi nyafogás má"
  De most mennem kell, bocs

 • 2010.04.07 09:50:42farkasokkal tancolo

  2010.04.07 09:45:16Lapis Lazuli

  Igen. Csak tudod egyáltalán nem mindegy, hogy valaki azzal érvel, hogy ne szólj bele, mert ti még hülyék voltatok, ma már mi okosabbak vagyunk, pofabe, vagy azzal, hogy a mostani élelmiszerek már másmilyenek mint az akár 30 évvel előttiek is.

 • 2010.04.07 09:54:42farkasokkal tancolo

  2010.04.07 09:44:35nanemárrr

  Nézzz már meg néhány régi filfelvételt a 70-es évekből mondjuk a Filmmúzeum csatornán, és vesd össze a mostani állapotokkal. Az utcákon NEM PARKOLTAK AUTÓK, illetve csak egy-kettő, a dugó mint olyan ismeretlen fogalom volt, az akkori autók nemhogy 130-al, de jó ha 90-el mentek az autóutakon, mert különben felforrt a hűtővizük. Ha valaki nem volt részeg, és betartotta a kreszt, akkor jó eséllyel balesetmentes utazásokra számíthatott. Ahogy nőtt az autók száma, úgy lett kötelező először csak a biztonsági öv, majd később a kötelező gyerekülés.

 • 2010.04.07 10:11:16nanemárrr

  FT, kb. 30-as, 40-es tempó elég egy gyereknek, hogy leoffolódjon ezernyi módon (az enyhe sérülésektől a nagyon súlyos sérülésekig)...igen más volt a közlekedési morál és az autók száma is kevesebb volt, de a sebesség kicsinységével magyarázni a dolgot nem szerencsés...be köll kötni a gyereket és kész! Az időben pedig nagyon szerencsés és becsülendő tet volt egy ülés beszerzése és használata...ezzel nem ítélkezni akarok a nem használók felett!!!!!!

 • 2010.04.07 10:19:47Brumibaby

  Mi ilyen OVKO-t kilószám hordtunk anno SZlovákiából, mert a gyerekek imádták. Persze akkor nem volt szó róla, hogy növényvédőszer van benne. (Ami nem jelenti azt, hogy nem volt benne)

  Az "én időmben" (bezzzzeg) a hozzátáplálásról azt írták a könyvek, hogy 4-6 hónapos kor közt lehet/kell kezdeni, de nekem úgy tűnt, hogy nincs kőbe vésve. Az akkori offline fórumok (kismamák az utcán) akkoriban a bébiételre esküdtek, mert még nem volt biobolt, a piaci zöldség meg ugyancsak nem volt ellenőrizhető. Nekünk jutott az anyukám kertjéből krumpli, cékla, spenót, ami jó volt, de ne legyenek senkinek illúziói: a DDT maradványai évtizedekig megmaradnak, és az sem biogazdálkodás, hogy te nem permetezed a növényt, de a szomszédod igen. A kukacos alma önmagában csak gusztustalan, de korántsem bio.

 • 2010.04.07 10:22:02Border

  Hinta-palinta,

  mint írtam, fontos a nyugati orvoslás, ugyanakkor engem nagyon zavar, amikor azt olvasom itt a porontyon, hogy milyen marhaság az immunrendszer egyensúlyának a visszaállítása, mert hát most melyik részét egyensúlyozzuk? Az Interleuktin-1-t vagy 2-t, vagy bármit?

  Igenis, az immunrendszer és ahogy az egész szervezet is rendszerben működik. Alapvetően idegrendszeri, hormonális úton történik az információcsere a szervezetben.
  Ha ez a működés zavart szenved valamilyen okból kifolyólag (gyakran tartós stressz hatására), akkor megbomlik a rendszer egyensúlya.

  Figyelmedbe ajánlom a Buda Béla, Kopp Mária által szerkesztett Magatartástudományok könyvét, amiben többek között olvasható Lázár Imre írása A Neuroimmonmoduláció és a Stressz címen, melyen belül egy külön fejezet foglalkozik az akut és krónikus, tartós stressz immunológiai hatásaival.
  Ezeregy kutatást említ, amiben stressz hatására mérték a különböző immunrendszeri elváltozásokat.
  Továbbá ír azokról a pszichoszociális közvetítő tényezőkről (kontrollélmény, stresszor megjósolhatósága, stressz minősítése), amelyek mérhető és bizonyított különbséghez vezetnek az immunműködésben.

 • 2010.04.07 10:38:37Kryssy

  2010.04.07 08:11:32hinta-palinta - Ja,ja, én is nagyon odafigyeltem. Kevés volt a gyereknek a tápszer, látszott rajta, hogy kell még valami. Csak 5 hónapos korában kezdtem neki adni almát, banánt, mert egyszerűen muszáj volt. Viszont sokáig csak egy-egy dolgot, hogy hozzászokjon, kis adagokban. A mai napig HA tápszert és pépet kap (1 éves), semmilyen bolti tápszert nem, csak gyógyszertárból. Mivel jómagam is ekcémás vagyok, ami sajnos öröklődött, ezért mindennel nagyon óvatos vagyok (ráadásul a férjem is anyatejes baba volt, mégis nagyon allergiás).
  Nézzetek hülyének, de én megnézem, hogy miben mi van. Lassan már kenyeret sem merek venni, mert múltkor az egyik pékségben olyat árultak, amiben mindenféle adalék volt. Könyörgöm, kenyérben????? Minek?????
  És ha most veszi valaki a fáradtságot, s kibattyog a hűtőhöz, látni fogja a joghurton, túrókészítményeken, felvágottakon, hogy mi mindent raktak bele. Vagy nézzetek meg egy bolti lekvárt. Tehát nem feltétlenül a korai hozzátáplálás CSAK a bűnös, hanem az is, hogy folyamatosan juttatunk be a szervezetünkbe csomósodásgátlót, nedvesítőt, aromát, színezéket, franctudjamitmég. És basszus nem tudok úgy kimenni az utcára, hogy 100m-en belül ne dohányozzon valaki (800 hozzávaló van egy szálban), vagy elmenjen egy dízelt pöfögő 10 éves tragacs. Sajnos a probléma elég komplex, de a károkat odafigyeléssel lehet tompítani, pl odafigyelsz, mit eszel.
  Remélhetőleg a többi babakaját is elég szigorúan vizsgálják, s talán egy ilyen eset után még komolyabban fogják venni.

 • 2010.04.07 10:39:15hinta-palinta

  A legújabb kutatások szerint a vagus-idegen át a központi idegrendszernek közvetlen hatása is van az immunrendszerre.

  Nem az immunrendszer egyensúlyának visszaállítása , hanem az 'immunerősítés' a porontyon forgó kifogásolható dolog.

  Írtam, hogy a stressz és az immunrendszer működése összefügg.

 • 2010.04.07 16:28:33a szív fészkei

  nanemárr, kösz :-) Minket apósomék is lehülyéztek, nem is volt hajlandó a szentséges kurva Ladájába beszerelni üléseket (kvázi tönkretenni furatokkal), mert minek az má, ő jól vezet! (brrrrrrrrr, kalapban, na képzelheted!)
  Anyám rögvest berakta az ő Ladájába, ahogy onokái lettek. Én nekem ennyit megért, akkor is voltak beleszállások egymásba azért. Nekem volt ismerősöm, felnőtt huszonéves férfi, szép, egészséges - haverokkal próbálták ki az új Peugeot. Esőben. Nem tudo, mennyivel mentek - de ő hátul nem volt bekötve, hisz csak pár percre ültek be. Oszlopnak csúsztak, ő - a jókarban lévő férfi - kirepült, ott halt meg azon nyomban.

  Pici gyereknek mennyi kell akkor? Én is horrornak láttam, hogy ott dzsemborizhattak a kocsiban hátul, sőt álldigáltak papát birizgálva a két első ülés közti részen...

 • 2010.04.07 16:44:17a szív fészkei

  Ez hülyeség szerintem, egymást fikázni. Mi is megtettük, amit akkor lehetett és módunkban állt, ahogy ma ti is.

  Volt, hogy évekig ki se tudtam nyitni a szemem nyáron, úgy bedurrant - olajfaszerűség vagy mi virágzott akkor - aztán elmúlt, ahogy jött magától. Lányom, fiam szopott, mint a szivattyú és mégis asztmásak lettek, a lány mai napig is az. Inhaláló mindig kézben és rengeteg úszás volt! (összes olimpiai bajnok szinte asztma került gyerekkorban vízbe) Meg a tenger évente - ahogy régebben írtam. De ki nem gyógyult a lány, a fiú meg igen. Franc se érti.

  Próbálok már jó régen mindenből frisset főzni és lefagyasztani - valaha nagy mirelite-barát voltam, de aztán elkezdtem olvasgatni az E-kről a dolgokat. Na az betett.
  Én soha nem csinálok porból vaníliapudingot, mert pl. E120 van benne, sárgítónak (ami a C-vitaminban meg más színes izében is) és az tiltott jobb helyeken. Van egy listám, aszerint vásárolok...[link] ezt megtanultam. Piacról veszünk sok mindent, persze a le nem bomló DDT-t én is, más is írta; idilli élet/étel nincs már ezen a földön sajnos.
  A botox a kozmetikában az idegméreg botulinból van ugye? Bénít kis mértékben beinjekciózva a bőr alá, attól olyan viaszbabák a hülye sztárok a sima fejükkel. DE gyomorban bénítva már gázabb lehet kicsit.

  Lisztben a durumot szeretem, de persze csecsemő közel s távol nincs nálunk. :( Szerintem ennyi idősen is figyelünk az újdonságokra. Ám, mondjuk ez a biodili nekem nem jön be - hát anno pont a biokajáknál voltak nagy gebasztok az osztrák vagy német mérgezett szarokkal.

 • 2010.04.07 17:57:28amarylla

  2010.04.07 10:38:37Kryssy
  a kenyérhez azért adnak mindenféle adalékanyagot,pl. mert az élesztőgomba élőlény és emiatt periodikusan szaporodik az egyik nap jobban a másik nap kevésbé.Aztán van mikor jóformán nem keleszt.Ráadásnak hajlamos befertőződni is.Mikor otthon sütöttem évekig akkor néztem utána,mert ugyan olyan összetevőknél, és kelesztési időnél hőmérsékletnél,hol lapos maradt és szalonnás hol meg túlkelt.Ha régen őrölték a lisztet akkor kell bele másik E betűs is, a nagyüzemi kenyérsütésnél befülledt, öreg, koszos, rosszabb kenyérgabonából sütik mostanában,ha nem tennének bele ennyi vackot ehetetlen,eladhatatlan lenne.A régi búzafajtáknak amikből igazán jó kenyeret lehetett sütni nem jó a hozama ,nem éri meg termeszteni.A 2xfogós barna lisztet drága őröltetni-egyszerűbb karobbal megfesteni a fehérlisztet,és úgy néz ki.A paárral való kelesztést már el is felejtették,kovászost is csak 1-1 kisüzem készít.

 • 2010.04.07 18:51:13Kryssy

  Amarylla, ezért vagyok kiakadva, érted?
  Sajnos akkor sem tudom elfogadni, hogy egy ilyen mindennapi ételt is telenyomnak zselésítőanyaggal meg térfogatnövelővel, meg mittudoménmivel. Csak a szentjánoskenyérmaglisztre emlékszem belőle, s mondanom sem kell, hogy ez elősegíti az allergiát, lásd:[link]

  Oké, elhiszem, hogy enélkül nem lenne túl szép a kenyér, a lekvár sem lenne elég piros színezék nélkül, meg az íze sem lenne elég intenzív ízfokozó nélkül, de a fenébe is, már alig tudok valamit venni, ami nem allergén, a pénz meg nem vet fel, nem igazán tudom kigazdálkodni a biokaják árát. Ezért inkább piacra járunk mi is, de az ördög nem alszik. :(

  És a gyereknek mégis mit adjak enni? Nem élhet nagykorúságáig csak gyümölcsön, főzeléken, burgonyán meg rizsen. Az állatokat meg telenyomják antibiotikummal, talán egyedül a pulykát kivéve (a tápjukba nem tehetnek annyi gyógyszert, mert nagyon érzékeny a gyomruk), szóval ennyi erővel a húsról is le lehet mondani. Nagyon sok allergiás van a közelemben, s látom, mennyit küszködnek, s ha lehet, megóvnám a gyereket ettől. Hát ezért vagyok nagyon elkeseredve, hogy ha nem vagyunk résen, akkor sokat árthatunk magunknak.... :(

 • 2010.04.07 19:10:57hinta-palinta

  Igen, a botox innen van, de lenyelve nem a gyomorban bénít, hanem a véráram útján testszerte bénulást okoz, légzőizmok és a szív bénulása miatt halál a vége.

 • 2010.04.07 19:14:18hinta-palinta

  Kryssy, a link szerint csak gyanú és feltételezés.
  Attól még egyszer bebizonosodat persze..

 • 2010.04.07 19:19:10R2D2 & C3PO

  Szerintem a bio minősítés inkább az állati eredetű élelmiszereknél fontos. Pont azért, amit írtál: lehetőleg ne legyen tele antibiotikumokkal, növekedési hormonokkal, vagy netán női hormonnal. (És persze a tojás kiábrándító, mert nincs telenyomva a csirketáp sárga pigmentekkel...) Viszont bio-hús nem igazán van itthon (csak néhány felvágott, sonka-féle, amit alapból nem is veszünk...), a farm-csirke (az itteni piacon 200 Ft-tal drágább, mint a nem farm-csirke a boltban, és az egész csirkét árulják belszervekkel együtt), biotojás, bio-tejtermék nem egy egetverő árú valami...

 • 2010.04.07 22:11:50Border

  Ha gazdálkodó lennék, biztosan kiépítenék egy vásárlói kört magam köré, és közvetlenül nekik adnám el az árumat. Akár házhoz szállítással is.

  Sokkal szívesebben vásárolnék olyan helyről, ahol látom, hogyan tartják az állatokat, gondozzák a növényeket.

  Nálam a kertben megterem a paradicsom, és nyaranta bio üzemmódban szedegetem a tövekről azokat a rohadt poloskákat. Sajnos a hozam csekélyke, de elképesztően finom.
  Ma tyúkhúrt vittem a szomszédba, ahol 5-6 tojó + 1-2 dizájn tyúk éldegél. Kérdeztem, hogy árulnak-e tojást, mert szívesen vennék. De nem, nem adnak.

 • 2010.04.07 22:42:56nyúlmama

  Mint anyáink korosztálya, írnék.
  Jelentem , volt gyerkülésünk-de csak az ülős változata, ami kb 9 hós kortól volt jó-mert nem volt más. Volt mindeféle bizonsági kütyünk, volt bukósisak a bicajhoz.
  És mi is a doktornéni tanácsai alapján etetettünk, csak akkor még másról szólta ezek a tanácsok.

  És még egy. Mi már láttuk/látjuk, hogy hogyan változnak ezek az "egyedül üdvözítő" tanácsok sokszor pár éven belül. Az unokahúgaim csak 9 és 13 évvel fiatalabbak a lányomnál, és ég és föld van aközött,amit a doktor néni a tesómnak, és amit nekem mondott anno. A két éves unokaöcsém meg megint más trend szerint táplálkozik.
  Úgyhogy tényleg nem kell egymást fikázni.Mi is jót akartunk a gyerekeinknek anno.És felneveltük őket. És még csak arról sem vagyok meggyőződve, hogy minden, amit akkor mi csináltunk, tök hülyeség volt.

 • 2010.04.08 00:58:18a szív fészkei

  nyúlmama igazad van.
  Meg van egy sanda gyanúm, rohadt mocskos fantáziámmal: ippeg melyik lobbi van nyeregben, az fikáztatja a konkurens cuccát. Hol káros az ásványvíz, hol nem, hol káros a tojás, hol nem, - követni se tudom a sok kutatást, melyet láss csodát, mindig valamelyik konszern finanszíroz. A Szendi Gábor azt írja, hogy szar az egész mostani táplálkozás, mindegy valahol, hogy ilyen vagy olyan lisztet eszel, - menjünk vissza a paleolitikum korai evéshez:http://www.noilapozo.hu/20100222/paleolit-taplalkozas?comments=all. Hogy honnan tudja tutira, mit ettek akkoriban, nem tudom; hol volt akkor lejegyzett recept? Ő pl. azt mondja, hogy igenis pont az az emberek baja, hogy kevés sót esznek.[link]

  Na nehéz így okosnak lenni... Én szeretem a tengeri sót mértékkel használni.

  Minden héten új forradalom van kitörőben a konyhában.

 • 2010.04.08 01:01:16a szív fészkei

  ja igen, a botulin nem a gyomrot támadja, csak oda lejutva jut szanaszét. Kösz!

 • 2010.04.08 08:21:54nyúlmama

  szív, igen, vaj kontra margarin, étolaj kontra zsír.....
  Ja , és két év van a kölkök közt, mégis mind a kettő más tápszert kapott, mert egyszer ezt ajánlotta a doktornő, aztán meg azt.

 • 2010.04.08 08:32:01kurutty

  Én úgy gondolom, itt nem azon kellene mennie a vitának, hogy 10-20 éve mivel etették az anyák a gyerekeiket. Nyilván mindenki próbálta az akkori trendeknek, orvosi/védőnői ajánlásoknak megfelelően etetni a gyerekét, és ez így van jól. Azt tartom szomorúnak, hogy vannak, akik valamiféle felsőbbrendűségi komplexus következtében jusztis úgy csinálják, ahogy egy pillanatnyi elmezavar hatása alatt megálmodták, mert nekik ne mondja meg egy léhűtő (=orvos, tudós), amikor már az ő nagyanyái is így etettek, és a gyereknek semmi baja. Ettől a tudatos gyerekmérgezéstől (mézet a párhósnak) kiráz a hideg. Hahó! Big picture - attól, hogy Neked, meg a Mari néninek a szomszédból semmi baja, még nem jelenti azt, hogy nem szenvedik rengetegen a régi elvek betartását.

 • 2010.04.08 08:58:54Rosa Rugosa

  Az a legnagyobb baj, hogy igazából a boltban vásárolt almánál sem tzdhatjuk, hogy mivel van kezelve.
  Ha valaki tudja egy télen át tárolni, akkor édemesbb ősszel megvenni és termelőtől, mert hogy rendes termelőnél van olyan, hogy permetezési napló (valami ilyesmi), amiben követhető, mivel lett kezelve.

 • 2010.04.08 09:59:48Kryssy

  2010.04.07 19:14:18hinta-palinta - Tökéletesen igazad van, de azt hiszem, hogy nyúlmama és a szív fészkei fogalmazták meg pontosan azt, amire gondoltam, csak hülye fejjel nem írtam le. :)

  2010.04.07 22:42:56nyúlmama

  2010.04.08 00:58:18a szív fészkei


  Ha már a gyanú felmerül, tuti lesz nemsokára egy tanulmány, ami közli, hogy öngyilkosságot követsz el, ha továbbra is ilyen anyagokat veszel magadhoz.
  De ez már a terhesség alatt is meg volt, amikor mindent elolvastam, ami a kezembe került. Ott az egyik azt mondta például, hogy egy pohár vörösbor nem árt, sőt, még használ is. A következő azt írta, hogy már minimális mennyiség is fejlődési rendellenességet okoz. Ez ugyanúgy felmerült a terhesvitaminnal kapcsolatban, csak ott annyi volt, hogy ha szedem, akkor elefántbébit fogok szülni, meg humbug. Ha meg nem szedem, akkor nyílt gerinccel fog születni, stb..

  Így nehéz okosnak lenni, és amikor azt hallod, hogy 2 millió ember allergiás, elkezdesz gondolkodni, hogy ez mi a fenétől lehet... Gyakorlatilag a bútortisztítómban több a természetes citromlé, mint a sima citromlében. Gyümit meg ne vegyek, mert különféle vegyszerrel kezelik, ami még alapos mosdásra sem jön le, meg beszívja a gyümölcs húsa.
  Néha leesett állal figyelem a Spektrum tévén az "Egészségünk - tények és tévhitek adásait". Lassan leszokom az ilyen műsorokról, mert nagyon beparáztatnak. :( Ja, és ez csak egy a sok közül, lehet, hogy nem kéne tévét néznem. :))))))))

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta