SZÜLŐSÉG

A szoptatás nem jó fogamzásgátló módszer

2010. március 22., hétfő 10:29

Vannak bizonyos információk, amelyeket mindenki igaznak vél, és úgy öröklődik anyáról lányára, hogy közben mindenki készpénznek veszi. Első és legfontosabb ilyen tévhit például, hogy szoptatás alatt nem lehet teherbe esni.

Ezt még ma is sokan teljesen biztos fogamzásgátló eszközként használják, pedig például az én orvosom a hathetes kontrollnál azzal kezdte, hogy figyelmeztetett a védekezés fontosságára (sőt, olyanról is hallottam, hogy anyuka már a hathetes kontrollra terhesen ment). Aki elhiszi, hogy szoptatás alatt nem lehet teherbe esni, az kérdezzen meg néhány anyukát, akinek gyermekei között egy-másfél év a korkülönbség!

Való igaz, hogy a nők többsége nem menstruál addig, amíg a gyerek kizárólag szopik (tehát az első hat hónapban), de ha a csecsemő jól alszik éjszaka, vagy a szoptatások között négy óránál több telik el, már lehet rá számítani. És az első menstruáció előtt van ugye két hét, amikor simán teherbe lehet esni, hacsak nem érzi valaki pontosan a peteérés időpontját (sokan érzik.) Hasonló tévhit, hogy menstruáció alatt nem lehet teherbe esni. Nagy valószínűséggel ugyan nem, de a spermium elég sokáig életben maradhat (átlagos élettartama 72 óra), történhet egy korai peteérés, és így a terhesség sem kizárt.

Az antibiotikumok csökkentik a fogamzásgátló hatását

Ez egy igen elterjedt vélemény (csakúgy mint az, hogy az antibiotikumra nem lehet inni, mert az alkoholtól elveszti a hatását), szinte minden női magazin kész tényként kezeli. Ezért is volt nekem furcsa azt olvasni a livescience.comon, illetve több magyar orvosi oldalon is, hogy a legtöbb antibiotikum egyáltalán nem befolyásolja a fogamzásgátló hatását. Egyetlen kivétel a rifampin, amelyet a tuberkolózis kezelésére használnak, így nem valószínű, hogy bárkinek szedni kéne. Ennek ellenére nem árt megkérdezi erről az orvosunkat, bár tény, hogy tőlem soha, egyetlen orvos sem kérdezte meg, hogy szedek-e a fogamzásgátlót, amikor antibiotikumot írt fel. Viszont amit szintén sokan elfelejtenek, hogy fogamzásgátló mellett is van egy százalék esély a teherbe esésre. Ezzel együtt még így is ez nyújtja a legnagyobb biztonságot a nem kívánt terhességgel szemben.

A nőknek is elég annnyi alvás, mint a férfiaknak

Nos, úgy tűnik, mégsem vagyunk teljesen egyformák, és tényleg nem bírunk annyit, mint a férfiak. Több kutatás is bizonyította ugyanis, hogy a nőknek többet kell aludni, mint a férfiaknak. Míg egy középkorú férfinak hosszabb távon is elég lehet napi öt óra alvás, a nőknek minimum hét óra éjszakai pihenésre van szükségük, írja szintén a livescience.com

Klimax után a nők nem szexelnek

A nők a változó kor után is ugyanúgy szexelnek, vagy inkább szexelhetnek, sőt a felmérések azt mutatják, hogy ha a kellemetlen testi panaszok véget érnek (például hőhullámok, hüvelyszárazság) akkor a nők szexuális vágya visszatér az eredeti állapotba, és ugyanúgy élvezik és kívánják a szexet, mint előtte.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.22 14:49:49csib

  2010.03.22 14:43:17kurutty

  Azt értem, hogy miért lehet teherbe esni... Nekem speciel nem voltak klasszikus, hányós terhestüneteim, az egyetlen jel az volt, hogy nem jött meg, erre vettem egy tesztet.. szóval, ha nem veszek tesztet, nem járok a nőgyógyásznál, akkor simán észre sem veszem jó sokáig, hogy mi van?! Király. :)

 • 2010.03.22 14:59:31kriszi

  Csib, igen. Előnyben azok, akiknek hamar megjön :( (barátnőmnek gyakorlatilag összefolyt a lochia meg az első menstruáció). És igen, én is szoptatás mellett estem teherbe. Direkt. (Mondjuk nem lett extrém kicsi a korkülönbség.) De védekezni kell, az első pillanattól, pont úgy, mintha nem szoptatnál.

 • 2010.03.22 15:00:30kriszi

  don't, szóval csak beszólni volt kedvünk? ;) Felvilágosítani már nincs? :D

 • 2010.03.22 15:01:27Vakmacska

  sony, tőlünk is azt kérdezték, hogy akkor meg hogy, kirágta a gumit a gyerek?:))))

  most má mindegy, de tanultunk belőle....tuti módszer nincs, a hányavetiségre-lazaságra meg rá lehet fázni...

  anyám szegény járt 9 hós koromban úgy mint az idézett versenyzők, még szoptatott, aztán ooops...de nem tudták vállalni a dolgot.

 • 2010.03.22 15:07:26egyremegy

  Ha már Brumi felvetette a Kazimirt... Madz, én vagyok hülye, vagy jól olvasom, hogy tényleg azért lett kő, mert nem szabadott szexelnie?

 • 2010.03.22 15:08:27franciss

  Nekem is mondta a dokim, hogy kezdetektől védekezzünk. Mondjuk nekem elég későn jött meg, a szülés után 14 hónappal, amikor már majdnem teljesen leálltam a szoptatással.

 • 2010.03.22 15:11:39Jávorka

  Érdekes ellentmondásba botlottam a szoptatás - fogamzásgátló tabletta kérdéskörben.

  4 hónappal a szülés után, kizárólagos szoptatás mellett kezdtem menstruálni. A nőgyógyászom fogamzásgátlót ajánlott, de én a tejmennyiség fenntartása miatt nem kértem. Ő azt mondta, nem csökkenti a tej mennyiségét.

  Két hónapja abbahagytam a szoptatást, de még mindig nem apadt el teljesen. Erre mit ajánl az orvos? Szedjek fogamzásgátlót, az segít apasztani.
  Akkor most, hogy van ez?

 • 2010.03.22 15:13:53madz

  egyremegy, tessék??? bocs, nem tudom, miről van szó

 • 2010.03.22 15:22:04bajor gizella

  "Nos, úgy tűnik, mégsem vagyunk teljesen egyformák, és tényleg nem bírunk annyit, mint a férfiak."

  látod rita, nem csak te vagy egyedül elmaradva a férfiak nők közti verseny aktuális állásának ismeretében. a cikk szerzője szerint pl a nagyobb alvásigény azt jelenti hogy kevesebbet bírunk. gratuálok neki, menjen aludja ki magát, lehet megálmodja hogy ilyen összefüggéseket nem kellene azért összekomponálni a therbyrásról meg az alvásigényről.

 • 2010.03.22 15:22:37egyremegy

  He-he. Hát a Baradlay, ha már szóba került. Off, tudom...
  Tehát nyáron újra elolvasva így tűnt, gondoltam, hátha emlékszel. Hát egyáltalán nem vág témába, de most megint eszembe jutott.

 • 2010.03.22 15:24:10madz

  ja :D
  nemtom, megvan annak már jó tíz éve, hogy utoljára olvastam

 • 2010.03.22 15:36:17egyremegy

  Ugye... Én kamaszlányként, amikor nem esett le, és most. Most meg így esett le, de magam sem nagyon hiszem.

  Vissza a témához, pontosabban a képhez. Semmi baj vele, bár én biztos voltam benne, hogy a gyerek arcát az anyatej ütötte ki..

 • 2010.03.22 15:44:28bajor gizella

  én külön örülök mikor nem újszülött vagy aközeli állapotú gyereket linkelnek a szüléstörténet mellé. mert csúnyusok. nekem. nem tudom azt mondani hogy jaj de cuki. minden újszülött állat tök ronda. és csak párhetes-hónapos kortól lehet szépségről beszélni. alapvetően minden újszülött egyformán ronda, vannak szabályosabb rondák, és teljesen amorfrondák. de ezzel semmi gond nincs, mert pár nap után a kiscicák szeme is kinyílik és ooolyan zabálnivalóak lesznek.

 • 2010.03.22 16:32:49Puszpanya

  Ráadásul a képen valószínűleg egy kicsit korababa lehet, mivel még eléggé majomoid.. :D De az anyák már csak olyanok, h a babákat a lelki szemeikkel szépnek, édesnek látják még így is. Ez nálam tipikus "anyasági" betegség, mivel korábban megütköztem, ha valaki a tök csúnya újszülöttre csöpögte, h üngyi-büngyi, jajj de szép.. Most meg megkattanok, ha egy fórumon bárki fikázni mer egy gyerkőt, mert az szerinte nem szép.. :D Rózsaszín szemüveg asszem, de jó így.

 • 2010.03.22 16:34:11I. Pipi

  en meg annak orulok, amikor kitesznek egy rancos veres mazos ujszulott kepet, es egy parhonapos kepet is ugyanahhoz a cikkhez. Aztan visszamenoleg meg fel lehetne tenni egy na-ez-lett-belole-30-eves-korara kepet is... :)

 • 2010.03.22 16:55:46lifepak

  Példák az olyan vegyületekre, amelyek csökkenthetik az etinilösztradiol szérumkoncentrációt:
  - bármely anyag, amely csökkenti a gasztrointesztinális tranzitidőt, és ennek következtében az abszorpciót (pl. laxatívumok).
  - olyan anyagok, amelyek indukálják a máj mikroszomális enzimeket, mint a rifampicin, a rifabutin, a barbiturátok, a primidon, a fenilbutazon, a fenitoin, a dexametazon, a griseofulvin, a topiramat, egyes proteázgátlók, modafinil.
  - Hypericum perforatum (orbáncfű) és ritonavir (feltehetően a máj mikroszomális enzimek indukciója révén).
  - EGYES ANTIBIOTIKUMOK(pl. ampicillin és egyéb penicillinek, tetraciklinek) az ösztrogének enterohepatikus körforgásának csökkentésével.

 • 2010.03.22 16:56:41lifepak

  Forrás: Pharmnindex Online-ról, nem én írtam le ilyen szépen!:) Szóval nem kéne butaságokat írogatni, mert még a végén gyerek lesz belőle...

 • 2010.03.22 16:58:07mégnem

  Egyremegy...

  Rendesen kedvet csináltál nekem a Kőszívű Ember újraolvasásához...
  Köszi:)

 • 2010.03.22 16:58:21loreal

  hát nekem pont pár hete volt egy esetem mikor dobtam egy hátast...

  A 30 éves, jó családból származó, tanult , értelmes, világot látott, kanadai barátnőm szájából hallottam,hogy "de hát szoptatás allatt nem eshetsz teherbe" mondatot.
  Azt hittem menten lefordulok a székről...
  és mindemellett épp arról beszélgettünk, hogy akkor gyereket vállalnka..na abban a témában sem volt sokkal jártasabb....mert az is elhangzott, hogy hát belekezdenek úgyis idő a dolog(mondom erre, hogy : "vagy nem ":DD):P:P:P

 • 2010.03.22 17:04:33lifepak

  Szóval a fog.gátlók (etinilösztradiol) hatását IGENIS csökkenthetik egynémely antibiotikumok, nem csak a cikkben említett!!!!!

 • 2010.03.22 17:05:20lifepak

  Csak utána kellett néznem, azt hittem már rosszul emlékszem...

 • 2010.03.22 17:23:01csutkababa

  Jávorka
  Nos, van szoptatás alatt szedhető fogamzásgátló, pl. a Continuin.Ezt folyamatosan kell szedni, nincs 1 hét szünet!És ösztrogénmentes.
  És, ha nem óhajtasz tovább szoptatni, akkor normál fog.gátlót kezdesz szedni.E mellett nem is ajánlott szoptatni!
  A másféle összetevő (ösztrogén) hatására csökkent a tejtermelés is.

  És
  Lifepackhoz csatlakozva(félautomata, hehe), ez is befolyásolja az ampicillin, rifampicin,kloramfenikol,neomycin,penicillinV, szulfonamid, tetraciklin, trankvilláns, antikoaguláns, Béta-blokkolók,inzulin felszívódását azaz kölcsönhatások lehetségesek.
  Kicsit leht utánanézni, mielőtt fortyogsz.

 • 2010.03.22 17:28:35lifepak

  Félautomata, ez tetszik:)

  Bocs mindenkitől, ha túl tudományos a szöveg, csak kimásoltam a honlapról, de a lényeg, hogy nem igaz, hogy ez tévhit! És még sok más gyógyszer is fel van sorolva (szép magyarosan megmondva) csak az antibiotikum volt itt a lényeg.

 • 2010.03.22 17:47:38panna cotta

  off
  csak a "fel van sorolva"-ra reagálnék, hogy az így teljesen okés, mert tárgyas az ige. Ha nem lenne tárgyas, hát az lenne a gáz :-D
  már csak, hogy madzot tehermentesítsem :-)

  lásd valahol itt:
  [link]
  on

 • 2010.03.22 18:09:24lifepak

  Hát a nyelvtan sosem volt erősségem... :)Köszi, jegyeztem, hátha legközelebb menni fog:)

 • 2010.03.22 23:14:19Wish1973

  az én 2. gyerekem nem volt sem gyűrödt, sem amorf, olyan volt, mint egy játékbaba, még a szobatársam is emlegeti a mai napig, h milyen szép szabályos volt. de nem az a lényeg, h a sajátját ki milyennek látja, hanem az, ha illusztrációként tesznek be egy képet. nem kell, h szőke.kék szemű legyen, de ez a csatakos haj, szederjes bőr nekem akkor sem tetszik. na, mindegy, tudom, úgysem ez a poszt lényege, csak a többi témát úgy megrágták, kiköpték a nap folyamán, h nekem, mint kis alvásigényű nőnek, ez maradt e kései órán

 • 2010.03.22 23:34:40Auguszta Romanova

  Az a baba nagyon edes.Olyan kicsi esendo leny,jon hogy megszorongassam.

 • 2010.03.22 23:38:53cozumel

  Tenyleg remronda ez a baba, de tenyleg nagyon aranyos. Semmivel sem kevesbe aranyos, mint egy tunderszepseg. Nagyon jo helyen van itt.
  Kis szerencsevel a feje majd hozzano a fulehez :D
  A pottyoket leszamitva, az en kisfiam is lehetne, parnapos koraban :)))

 • 2010.03.22 23:43:41Auguszta Romanova

  Kicsi alien.Meg nem ismer senkit (leszamitva az anyjat)

 • 2010.03.22 23:52:20Auguszta Romanova

  Nos, úgy tűnik, mégsem vagyunk teljesen egyformák, és tényleg nem bírunk annyit, mint a férfiak."

  látod rita, nem csak te vagy egyedül elmaradva a férfiak nők közti verseny aktuális állásának ismeretében. a cikk szerzője szerint pl a nagyobb alvásigény azt jelenti hogy kevesebbet bírunk. gratuálok neki, menjen aludja ki magát, lehet megálmodja hogy ilyen összefüggéseket nem kellene azért

  na tessek.
  semmi se szamit.

 • 2010.03.23 03:16:56luckymom

  2010.03.22 17:23:01 csutkababa

  A Continuin az erősen múlt idő. Most Cerazette és Azalia néven van ugyanaz a szisztéma, mint a Continuin volt.

 • 2010.03.23 08:07:56sony

  Nem ronda ez a gyerkőc, csak nagyon béna szögből van fényképezve! Ráadásul túl közelről, így még torzít is.

 • 2010.03.23 09:58:15csutkababa

  luckymom
  Még forgalmazzák.De köszi a kiegészítést.

 • 2010.03.23 10:28:18Vakmacska

  tudja valaki - 6 hetes kontrollon vagy mindjárt utána fel lehet tenni spirált? mert én már semmilyen bogyót nem akarok szedni, viszont a természetes-mechanikusban nem bízom többé, mert itt tekereg az eredménye a kezemben....

 • 2010.03.23 10:29:18Vakmacska

  nemtom mi a baja egyeseknek a fotón a babával, szerintem is nagyon aranyos, igazi párnapos piciség, direkt szeretnivaló jószág.

 • 2010.03.23 10:35:10skótviszki

  Vakmacska, én úgy tudom, igen, feltehető.

 • 2010.03.23 10:40:01Tünde

  Vakmacska: a hathetesen szólsz, hogy szeretnél, elküldenek vérvételre és már mehet is a dolog. :)

 • 2010.03.23 11:51:37Vakmacska

  vérvééééétel? mit néznek? úgy tudtam máj izé csak gyogyóhoz kell és azt is sokan kihagyják - nekem amúgy jobb volna egy alkalommal, kétszeres magándoki díj meg spirál ára együtt, plusz két félnapos logisztika, háááát...

 • 2010.03.23 11:52:35Vakmacska

  nem szarrágó vagyok, de mirena plusz két vizit az egy százas...

 • 2010.03.23 12:08:12skótviszki

  Mivel az is hormonos, lehet, hogy kelle vérvétel - nekem kimaradt volna. Szerintem hívd fel a dokit, mert a receptet kiadhatja előre, akkor a 6 hetesen már fel is tudja rakni. És talán még mindig úgy van, hogy ha panaszokat okoz, akkor vissztérítik a fele árát. Többet nem tudok, mert meggondoltuk magunkat, és lett a ketteske. De egyszer nekem is lesz. :)

 • 2010.03.23 12:08:54Tünde

  nekem kellett vérvétel, pedig nem is a hormonos spirált kaptam (nem ajánlotta a doki)
  a feltétel kórházban volt, steril cuccok kellenek hozzá, ott nem fizettem semmit. most megyek majd kontrollra.

 • 2010.03.23 12:10:07Tünde

  nem kell a spirálhoz recept

 • 2010.03.23 12:18:51skótviszki

  Bocs, akkor erre rosszul emlékeztem.
  Miért nem ajánlott hormonost? (lassan időszerű lenne megcsináltatni, csak ezért érdeklődöm)

 • 2010.03.23 12:21:04Vakmacska

  Csajok elültettétek a bogarat a fülembe, úgyis kell kérnem időpontot a 6 heteshez mostanság, nyilván rákérdezek hogy lehet-e akár mindjárt ha minden ok, jó volna mihamarabb lezavarni ezt a műsort, tekintve hogy a rendelő a város másik és nem valami autó-és gyerekbarát részén van, minél kevesebbet mászkálnék oda, fogigátló ugye kell, és a múltkori gyógyszer-rémálmot meg (váltott gyogyókkal is) nincs kedvem megismételni az utána következő kétségbeesett kutakodással együtt hogy mijafranc okozza a tüneteimet. Több babára meg nincs keret, evvan, csókolom. Szóval köszi, mert legalább van némi fogalmam hogy mit s hogy.

 • 2010.03.23 12:35:35Tünde

  skót: ha jól emlékszem, annyit mondott, hogy nincs elájulva tőle, de mivel nekem a migrénem miatt amúgy sem jöhetett szóba, ezért nem is kérdezősködtem tovább. maradt a sima, vagyis aranyozott.

 • 2010.03.23 13:06:31Vakmacska

  Migrénem csak és kizárólag akkor van ha gyogyót szedek. Eddig akivel beszéltem aszonta a spirál hormonja nem annyi. De végülis nekem tök mindegy, csak működjön, súlyos mellékhatások nélkül. Mert ha nem...hát akkor marad a végleges megoldás, és azért az mégiscsak műtét....

 • 2010.03.23 13:14:36skótviszki

  A migrénnel kapcs. én is elég vagyesen hallottam. A sima mellett terhes lett egy barátnőm, emiatt próbálnám ki inkább a hormonost - kicsit 2 az egybennek tűnik. Vagy nem jól gondolom?

 • 2010.03.23 22:06:53vivace

  2010.03.22 11:22:32másutt

  A tápszer nem jobb. Jó, ha nincs anyatej, vagy ha huzamosabb ideig csupán kín a szoptatás.
  Viszont rosszat tett Afrikában a tápszer propaganda. Sok család az utolsó fillérjén is tápszert vett, ezzel elzárva a gyerekét a legerősebb immunerősítől, amit élete során kaphat: az anyatejtől.

  (mérges vagyok magamra, mert mióta lefeküdt a gyerekem, benneteket olvaslak, közben főznöm kellene, hogy holnap meleg étel legyen a kiskorú gyomrában. Megyek is, de nagyon nincs kedvem. :-( )

 • 2010.03.23 22:16:39másutt

  vivace, tudom en, tudom.
  csak arra volt pelda, hogy mi mindent sikerult mar bizonyitaniuk, orvosoknak...

  a tapszerrel afrikaban mas bajok is vannak, pl. nincsen biztonsagos ivoviz, stb.
  tagja vagyok a nestle ellenes kampanynak,onnan vagyok ilyen okos.
  A nestle ezerrel hirdeti a tapszert Afrikaban, oriasi posztereken...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta