SZÜLŐSÉG

Üres petezsákból 3400 grammos kislány született

2010. február 28., vasárnap 11:13 |

Az orvos az egyik héten még üres petezsákot látott csak az ultrahangon, a következő vizsgálatkor azonban kiderült: mégiscsak ott az embrió. A kismama apró kezeket és lábakat is látni vélt, annyira boldog volt, hogy elsiratott babáját mégsem veszítette el. A kilencedik hónap végén farfekvés miatt császármetszéssel hozta világra egészséges kislányát. Te is szeretnéd megosztani szüléstörténeted? Küldd el nekünk erre a címre!

A mi kis történetünk 2001. decemberében, szilveszter éjszakáján kezdődött. Akkor súgtam a párom fülében az éttermi asztalnál, hogy nekem erre az évre már csak egy kívánságom maradt. Ő pedig azt felelte tudja, mi lenne az: egy kisbaba. Sokat nem váratott magára, február elején már nem jött meg a menstruációm, és a teszt pozitív lett. Nem volt nálam boldogabb ember ezen a nagy világon. Ugráltam és kiabáltam örömömben. Nem akartam rögtön orvoshoz menni, ezért csak 7-8 hetesen mentem el az első vizsgálatra. Magabiztosan közöltem a választott orvosommal, hogy én bizony terhes vagyok. Jöjjön hát az ultrahang, mondta. Hosszas vizsgálódás következett és egyre jobban összeráncolt homlok. Kezdtem aggódni, mert évekkel azelőtt volt egy vetélésem. Az orvos közölte,  valóban terhes vagyok, ott a petezsák, de üres, lehet hogy a baba elhalt. Egy világ omlott össze bennem. Zokogva mentem haza, végig az utcákon, csodálkozva néztek rám az emberek.

Egy hét várakozás következett az ultrahang megismétléséig. Na, ezt nem kívánom senkinek. Végül belenyugodtunk, elsirattuk a picit és úgy mentem a következő vizsgálatra. Ekkor az orvosom azt mondta halkan: „Nézzen csak oda!” Csak félve mertem, nem tudtam mire számítsak, és OTT VOLT!!!! Az én kicsi babám!! Apró kezecskéivel, lábacskáival egyre csak kapálózott, hogy igen Ő ITT VAN, ÉL, NINCS SEMMI BAJ! Határtalanul boldog voltam. Csodálatos 9 hónap következett. Se rosszullét, se hányinger, majd kicsattantam az energiától. Egyetlen bánatom volt, hogy nem nagyon látszott a pocakomon, hogy terhes vagyok. Már 6 hónapos terhes is elmúltam, amikor egy buszsofőr végre megjegyezte, hogy magácska csak nem terhes? Majd kibújtam a bőrömből a büszkeségtől, hogy de bizony az vagyok!

8 hónaposan még dolgoztam. 34. hetes terhesen mondta az orvosom, hogy a baba farfekvéses, mindenképp császár lesz, mert már nincs elég helye megfordulni. Engem ez sem ijesztett meg, csak minden rendben legyen. Összesen talán háromszor voltam szívhang vizsgálaton. 39. hetesen mondta, hogy akkor ha nem lesz semmi addig, hétfőn fáradjak be a kórházba, mert szülünk. Átnéztem hát a kis összekészített motyómat és vásároltunk még pár újságot a biztonság kedvéért. Vasárnap reggel enyhe fájásokra ébredtem, de mivel csak hosszú szünetekkel voltak, kihúztam velük estig, még anyukámhoz is elmentünk ebédelni. Estére, zuhanyozás után viszont kicsit erősebb méreteket öltöttek, a doki pedig azt mondta, ne nagyon várjak, nehogy elinduljon, mert szinte keresztben fekszik. Így hát bementünk a nagyon közel lévő kórházba.

19.20-kor értünk oda. Megnézett az ügyeletes orvos, én meg arról érdeklődtem, hogy ugye még hazamehetek? Nevetett és annyit mondott, mindjárt meg is leszünk! Igaza lett. Beöntést már nem kaptam, mert a szívhang nem stimmelt igazán. A választott orvosom a szomszéd városban lakott, igaz, hogy nincs messze, de 10 perc alatt ott volt. Felgyorsultak az amúgy is villámsebesen röpködő események. Megborotváltak, kaptam egy kis oxitocint, aztán irány a műtő. Rettenetesen féltem. Annyira remegtem, hogy pulzust nem tudtak  ujjon keresztül mérni. Közben a fájások is azért erősödtek, próbáltam figyelni a légzésre, hogy a baba elég oxigénhez jusson.

Mindenféle gyógyszerre allergiás vagyok, rettegtem, hogy mi fog történni, ha a gerincembe adják bele. Fájdalmas volt a tűszúrás, de mivel előtte nem nagyon voltak igazi fájásaim,  kibírható volt. Feküdtem az asztalon és vártam. Az anesztes doktornő pszichológusi hanghordozásban nyugtatgatott, ami megmondom őszintén rettenetesen idegesített. Húzkodtak, taszigáltak, kicsit nehezen jött a levegő, kaptam oxigént. Aztán egyszer csak azt mondta az egyik orvos: Jaj de formás kis feneke van! Abban a pillanatban csak az érdekelt, hogy nem sír! Miért nem sír?!! Egyszer csak elkezdett torkaszakadtából, jó erősen sírni és végre odamutatták nekem is. Életemben nem láttam szebb babát. Addig a pillanatig azt sem tudtuk lány, vagy fiú.

Egy nappal a szülinapom után, 20.20-kor ott volt az én gyönyörű kislányom 3400 grammal, 48 centivel, pihés fekete hajjal, 10/10-es Apgarral. Mikor kitoltak a műtőből, csak annyit tudtam mondani anyukámnak és a páromnak: Ugye milyen gyönyörű? Éjszaka voltak igazán fájdalmaim, kértem szorgalmasan a fájdalomcsillapítót, de nem igazán éreztem a hatásukat. Reggel összeszorítottam a fogam és kimentem a férjemhez, mert be már nem jöhetett. Meg is dicsértek érte. Másnap pedig kaptam egy szuper szobatársat az addigi magányomhoz, akitől, mivel ő már rutinos volt, el tudtam lesni a szoptatás fortélyait.

Számomra is az volt a legrosszabb élmény, amikor nem éreztem a lábam, illetve amikor a beteghordó áttett az ágyra. De egy hét elteltével, már majdnem vígan járkáltam otthon.

Pár napig ugyan nem volt tejem szülés után, kis gyönyörűm sem volt valami ügyes. Úgy indultunk haza, hogy a gyerkőc 10 ml-t szopizott és a gyermekorvos meg is jegyezte: lesz itt még sírás, de nagyon akartam szoptatni és hála az égnek 7 hónapig ez sikerült is. Aztán a lánykám már úgy vélte, elég volt és nem volt hajlandó többé elfogadni, de arra már jöhettek az új, igazi ízek. De megérte.

Ma pedig már nagy, okos hétéves iskolás.......(aki az első a tornasorban!)

Leluti

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.28 13:06:09herbivore

  madz,

  lehet, hogy hasat borotváltak :))

  egyébként egy barátnőmnek három császárja volt, és azt mondta, jól jött a szőrtelenség a gyerekágyi vérzésnél

 • 2010.02.28 13:11:35rath.dinen

  másutt: azért a 7.-8. héten szerintem már illene látszani annak a magzatnak. Egyáltalán nem lehet mondani, hogy korán ment az anya orvoshoz, vagy hogy az orvos túl korán mondta volna, hogy ez neki gyanús.

  Az persze más kérdés, hogy mit látott a doki, de ha a 8. héten a doki úgy látja, hogy nincs magzat, akkor azért nem lehet azt mondani, hogy ugyan már, ebből még bármi lehet.

  Én is ennyi idősen mentem először dokihoz most, és már alig tudtam magamnak dokit találni. Esküszöm, itt mindenki már a beágyazódáskor lestoppolja magának a választott orvosát :-)

 • 2010.02.28 13:12:19másutt

  madz, en azt hittem egeszen csinos voltam ott alul, hazi nyirassal, de a csaszarhoz nem talaltatott elegsegesnek es nekem estek nullasgeppel. De csak felul, a domdteton.
  Nem tetszett, amit csinaltak, mert egyenletlen volt, es a csaszarheges fenykepemen latszik, hogy amator nyirt, irgumburgum.

 • 2010.02.28 13:13:56másutt

  rath, hat persze, hogy illik latszania, de az ultrahangos is ember, es sok helyen eleg bena geppel dolgoznak.
  en is a 8. heten voltam, NEM huvelyi volt, hanem hasfali, es meg a jelen levo 2 eves gyerek is latta, mert mutogatott ra, hogy "baba".

 • 2010.02.28 13:14:36Jávorka

  rath

  Nem az én babámat szülted? :)) Ő is tekergette a fejét és nézelődött. Egyáltalán nem sírt. Én nem ijedtem meg, mert mindenki marha nyugodt maradt a szobában.

 • 2010.02.28 13:20:22drlucifer

  Forgás: a lányom folyamatosan forgott, pedig ugye neki aztán végképp nem kellett volna, nem tudom, hogy fért el a tesótól. De tény: hetente néztek minket UH-n és a kisasszony feje hol iit, hol ott bukkant fel... :D

  Uh-s ijesztés: kollégám felesége 8 hetes volt, már pár napja kórházban feküdt, naponta nézték, üres petezsák, egyik reggel azzal ébresztették, hogy ne reggelizzen, műtik. Aztán előkerült ott a kórházban egy ismerős, aki átvitte egy másik UH-ra éss láss csodát: szívhang van. Rögtön kettő is...

 • 2010.02.28 13:24:00anyamadár

  szerintem normalis, hogy a muteti teruletet legyaluljak. :) en csak azt nem ertettem miert kell eletlen szar borotvaval nekiesni, mikor otthon megcsinaltuk elore, es alul mi szukseg van ra...

 • 2010.02.28 13:29:33Jávorka

  Engem a terhesség megállapítása után a nővérke abortusztra akart küldeni.
  A dokim elrohant a műtőbe és mondta, hogy majd az aszisztens kiállítja a terhességről a dokumentációt. A hölgy ezután felháborodottan közölte, hogy ő nem tud olyan papírt kiállítani, hogy AB-re mehessek.
  A legangyalibb mosollyal megkérdeztem tőle, hogy ugye nem baj ha inkább megtartom.

 • 2010.02.28 13:34:22anyamadár

  Azert ezek a fals UH tortenetek eleg ijesztoek...
  Javorka elmagyarazta a csaj vegul, hogy mibol gondolta az ABt?

 • 2010.02.28 13:35:31drlucifer

  Jávorka!
  Nekem lehet, hogy asztalt borogathatnékom támadt volna. Terhesen extra hisztis voltam.

 • 2010.02.28 13:39:46Jávorka

  Akkor már hetek óta Uh-ra jártam, hogy végre legyen szívhang és ki lehessen zárni az esetleges méhenkívüli terhességet. (a petevezetőmben látott valamit az orvosom, és folyamatosan vizsgálni akarta), úgyhogy nagyon boldog voltam.

 • 2010.02.28 13:40:25másutt

  valszinuleg az elozo 10 paciens azt kerte es mar automatice ment a dolog... nem lepne meg.

 • 2010.02.28 13:48:04Jávorka

  Volt előttem egy nő, aki az abortusz utáni vizsgálatra ment, és megállapították, hogy ismét terhes.

 • 2010.02.28 13:52:29Jávorka

  Másutt

  Azért az esélyt megadhatta volna.

 • 2010.02.28 14:00:53másutt

  Jávorka, asszem a "megbocsajthatatlan" szot kifelejtettem az elozo kommentembol.

 • 2010.02.28 14:03:09flora.a

  Nálunk 10/10-es apgar volt, és aztán több mint egy évig járt a gyógytornász, hogy kikezelje a generalis hypotoniából a babánkat... ennyit az apgarról. Ezen kívül a lába is be volt szorulva, amit a szülész nem vett észre, pedig kb. 2x uh-zta havonta (ezért uis plusz pénzt kért el a terhesvizsgálaton).
  A terhességem legelején (kb. 4-5 hetesen) közölte hogy biztosan nem is volt peteérésem, és ki tudja lehet-e egyáltalán valaha gyerekem, de majd menjek vizsgálatokra. Mikor következő alkalommal mentem a beutalóért, akkor vette észre hogy jénahátmár ott egy baba... azt hiszem, akkor kellett volna lelépnem.

 • 2010.02.28 14:20:09kerekbilincs

  Magánrendelőkben nem ritka, hogy béndzsa a gép, nem költenek rá. Na meg hogy egyes orvosok mennyire járatlanok UH-ban! Van erre vmi osztályozás is (talán a,b,c kat.). Pl. a 20 hetes genetikait le szokták ellenőriztetni egy B,C-s kategóriással. No ezért fizettem be megerősítésként genetikai 4D-re a 12,16-hetes UH-nál. Valahogy nehéz volt elhinnem, hogy abból a mákostésztás képernyőből kilát vmit. De nem olyan meglepő, nemrég volt vmi siófoki nőgyógyi (szintén alacsony kat. UHs ismeretekkel), aki majd a 20. hétig nem vette észre a méhen kívüli terhességet. Persze belehalt a nő. Híradóban nagy port kavart.

 • 2010.02.28 15:26:06Zsóka54

  Az Apgar érték úgy jön össze, hogy a kisbabát hasra fektetik, ebből látják, hogy a kezeit, lábait hogy mozgatja, valamint a fény- és hanghatásra hogy reagál...

 • 2010.02.28 15:27:24Leluti

  Sziasztok!
  Köszi Mindenkinek, aranyosak vagytok.
  Kistestvér is van már, 2009-es kollekció.
  Majd, ha lesz egy kis időm az ő történetét is befejezem.
  Szép napot mindenkinek!

 • 2010.02.28 16:02:35ági anyu

  Gratulálok!
  Miért nincs kép?

  Nekem mindhárom fiam csak akkor kezdett sírni, mikor elvitték rendbehozni őket :) Addig kukkoltak - a középső meg mászott a cicire.

 • 2010.02.28 16:36:06tildy:)

  Ha császár van, minek borotválni?

 • 2010.02.28 16:38:51rath.dinen

  adamantium: én se hiszek abban, hogy a gyerek nem felsírása annak a jele, hogy sikerült szuper kíméletes szülést venned a pénzedért, dulával mindennel. Mondjuk annak örülök, hogy a gyermekem földi pályafutását nem sírással kezdte, hanem nézelődéssel, nyugodt barátkozással. De ha ez a második felsír, nem fogom emiatt magamat szaranyának tartani :-) A lényeg, hogy egészséges legyen. Majd ő eldönti, hogy mennyire van kiakadva.

  A lényeg szerintem annyi, hogy akinek nem sír fel a babája, de szemmel láthatóan mindenki nyugodt, az ne ijedjen meg, mert nem kötelező, hogy a gyerek sírjon. Fog még sírni eleget :-)

 • 2010.02.28 16:57:58katy27*

  Nekem a beöntés szúrt szemet, a borotválásra érthető Adamantium válasza, a beöntésre viszont csak pislogok. Császár esetén mi szükség lenne rá?

 • 2010.02.28 17:02:34Athe

  Az én lányomról is azt mondták a 8. héten, hogy nincs ott semmi, csak egy üres petezsák, még fényképem is van erről. Ki is akarták kaparni, de elmentem egy másik orvoshoz, mivel a terhességi tünetek nem múltak el, de az meg nem vizsgált meg, mert szerinte még korai lenne, aztán elmentem egy jó dárga helyre ultrahangra, és ott kiderült, hogy minden oké. Nagyon durva egy hét volt. Szívesen megmutatnám az első dokinak a most 4és fél kilós öthetest...

 • 2010.02.28 17:02:49rath.dinen

  Hasi műtétek előtt nem szokás?

 • 2010.02.28 17:07:39Athe

  nekünk 9/10-es apgarunk volt, de gőzöm sincs, hogy miért, a gyerek teljesen rendben volt ránézésre :)
  (csak a zárón láttam az értéket, és utólag már nem érdeklődtem a miértről)

 • 2010.02.28 17:10:25katy27*

  Értem, köszi.

 • 2010.02.28 17:10:30másutt

  athe, az ilyenektol azert raz ki a hideg verejtek, mert elgondolom, hany teljesen egeszseges gyereket kaparnak ki, csak mert 'nem latszik semmi'

  A rendszerben, ahol a masodik terhessegemet elem most at, csak a 12. heten van ultrahang, elotte nem. Megvannak ennek is a hatranyai, es az okok ra foleg anyagiak, de valamilyen szinten tenyleg nem akkora orultseg, mint aminek tunik elsore. Ez a lo masik oldala.

 • 2010.02.28 17:12:49Athe

  másutt: igen, mi pont ezért gondoljuk azt, hogy a második babánál nem fogunk orvoshoz rohanni

 • 2010.02.28 17:13:45Athe

  ennyire az elején (ez lemaradt)

 • 2010.02.28 17:15:34hinta-palinta

  moncsua, már miért ne lehetne akármilyemn apgarja a császárral született babának??Nem a szülés módja az Apgar pontozás alapja.A legeslegfontosabb, amit másutt írt, a lényeg, hogy ne romoljon. A 7/10-es apgar is tökéletes..
  4-nél van szükség reanimációra
  Athe, ha kicsit lilák a lábai, egy pont levoást adhat neki a doki..

 • 2010.02.28 17:17:51rath.dinen

  másutt: azért nem kaparják ki rögtön, hanem hazaküldik idegeskedni egy-két hétre :-)

 • 2010.02.28 17:21:27rath.dinen

  Nekem egyébként az a tapasztalatom, hogy a hangyás UH nem függ attól, hogy kiemelt állami vagy flancos magánrendelőben vagy-e.

  Valahogy engem sok helyen ultrahangoztak már, bejósolhatatlan.

  Talán ahol direkt babamozinak hirdetik, ott nagyon szép a kép, de ott meg általában nem annyira gyakorlott szakemberek dolgoznak, és nem is vállalnak felelősséget az eredményért.

 • 2010.02.28 17:30:33manka78

  Gratulálok a leányzóhoz.
  Nálunk mindkét lányom 8/9-essel született. Szerintem a színük miatt. A kicsinek még néhány napig lilás volt az arca /nekem is visszeres lett az arcom és a mellkasom az erőlködéstől/.

  "Talán ahol direkt babamozinak hirdetik, ott nagyon szép a kép, de ott meg általában nem annyira gyakorlott szakemberek dolgoznak, és nem is vállalnak felelősséget az eredményért."
  rath! Nálunk uaz. a szonográfus csaj csinálja a babamozit, mint aki a kórházban az UH-t.:)

 • 2010.02.28 17:36:18hinta-palinta

  http://www.euuzlet.hu/kalkulatorok/apgar.html

 • 2010.02.28 17:37:47hinta-palinta

  A babamozizáskor, ha leletet is kapsz, meg lehet figyelni, hogy a méréseket 2D-n csinálják..

 • 2010.02.28 17:46:10manka78

  Igen, mérni "D-n mérnek. Mi azért csináltattuk, hogy eltegyük emlékbe a DVD-t a gyereknek, az összes vizsgálati eredménnyel, lelettel, terhes kiskönyvemmel együtt mind megkapja majd.:)

 • 2010.02.28 17:46:42manka78

  jav.: 2D

 • 2010.02.28 17:49:28rath.dinen

  Igen, én is észrevettem, hogy a lényeget mindenki a 2D-n nézegeti, a többi csak a mozirész.

  És szerintem is a szakértelem meg a tapasztalat a mérvadó, nem feltétlenül a látványos kép.

 • 2010.02.28 18:13:28Panka ustokos

  Csajok! 1 hete voltam 4d-s uhg-on,vagy 6x megneztem,mikor feltunt,hogy a kolok kinyitotta a szemet.Ezek a dokik milliot lattak,egybol tudjak,hogy mi micsoda,nekem egy kis ido,mig kivettem,hogy hogyis van?

  Persze aki dolgozik,hibazik,es termeszetesen felelosseget nem vallalnak.

 • 2010.02.28 18:37:49nyúlmama

  http://www.euuzlet.hu/kalkulatorok/apgar.html

  Apgar mérése

 • 2010.02.28 18:54:58verity777

  Nekem ez a kedvenc mondatom:
  "Egyetlen bánatom volt, hogy nem nagyon látszott a pocakomon, hogy terhes vagyok."
  Ez valami teljesítmény, dicsőség és kitüntetés, amit mutogatni kell?
  Azt se értem, amikor gratulálnak egy hathetes kismamának. Én csak annyit bírok mondani: de jó, örülök, hurrá, meg jó egészséget... de gratulálni igazából a rendben világra jött babához.
  Tudom, gonosz vagyok meg minden, de nekem az agyamra ment, hogy "milyen szép pocid van". Nem mintha szégyelltem volna vagy valami, de amíg lehetett, olyan ruhákban jártam, hogy ne legyen feltűnő. Senkinek semmi köze hozzá.

 • 2010.02.28 22:29:56vivace

  Verity, mi a baj azzal a mondattal? Gondolom, nem volt az olyan nagy bánat. Egyszerűen vannak, akik ilyenkor szeretik látni is, hogy anyák lesznek. Én is pont így voltam, az ötödik hónap végén kezdett csak látszódni. Most bezzeg mennyire örülnék, ha nem látszana, hogy van hasam... :-)

  Szerintem jópofa írás volt, különösen azt tetszett, hogy a posztíró nem érez szorongást amiatt, hogy császárral lett meg végül az egészséges babája.

 • 2010.02.28 22:48:00Mirca_

  A fordulásról.
  A fiam végig forgolódott - többnyire keresztbe feküdt, csak oldalt váltott. A 38. héten még faros volt, majd a 39-en irányba fordult. Aztán mire betöltötte a 40-et ismét megfordult - keresztbe. Az orvos nem akart hinni a szemének, azt mondta, hogy ilyet még nem látott, és megmutatta a kollégáinak :) Pedig nem volt kicsi - még aznap megműtöttek - 56 centi és 3650 gr volt.

 • 2010.03.01 22:56:37amerea

  jo csopogosre sikerult...

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta