SZÜLŐSÉG

Tájkép szülés után - aranyér, bibircsók, inkontinencia

2010. február 20., szombat 11:13

Nem árt, ha a leendő anya tisztában van azzal, hogy milyen változásokon megy át a teste terhesség alatt és szülés után, hogy aztán a kockázatok és mellékhatások tekintetében vállaljon gyereket és ne utána kapkodjon a fejéhez: „De hát erről szó sem volt!”  Sok panasz megelőzhető és csökkenthető, és jó, ha nem éri felkészületlenül a gyanútlan kismamát. Tabuk nélkül az inkontinenciáról, lógó hasról, megereszkedett mellekről, bibircsókokról, aranyérről, megnőtt lábról, hulló hajról, visszerekről, striákról és elvesztett fogakról.

Ne nevettesd anyát! Az inkontinencia.

Mi okozza? Az akarattól független vizeletvesztés a terhes nők és a frissen szült kismamák körülbelül 75 százalékát érinti valamilyen szinten, és a gyerekes anyák csaknem harmadát.  Leggyakorib formája a stressz inkontinencia, azaz vizeletvesztés köhögéskor, tüsszögéskor, nevetéskor, vagy orgazmus közben. A terhesség során a méh és a magzat súlya a medencefenék izmaira és a gátizomra nehezednek, azokra hatalmas nyomást gyakorolnak és meggyengítik őket. A vaginális szülés közbeni erőlködés és a gátmetszés vagy gátszakadás miatti idegsérülések tovább ronthatják a helyzetet.

Mit tehetsz ellene? Az intimtorna a terhesség előtt, alatt és után is minden nőnek ajánlott, egy életen át, és kiváló védelmet nyújt. A már kialakult tüneteket enyhíti, és megszüntetheti. Érdemes szakemberhez fordulni az intimtorna művészetének elsajátításával: a csak szóbeli utasításokat kapott anyák túlnyomó része rosszul végzi a gyakorlatokat. Újabban gyógyszeres kezelések is léteznek.

Anya inkább nadrágot hord. Visszerek a lábakon.

Mi okozza? A megnövekedett méh nyomást gyakorol a test egyik fő vénájára, ami emiatt megnöveli a nyomást a láb vénáiban. Ezen kívül a terhesség ideje alatt a vér mennyisége 50 százalékkal megnő, tovább növelve a nyomást a vénákban, és ezzel egy időben a progeszteron terheshormon miatt a vénák fala még el is lazul, és kitüremkedések keletkeznek.

Mit tehetsz ellene? Bár a hajlam egyes családokban öröklődik, a megelőzés itt is kulcs. A rendszeres mozgás (akkor is, ha csak séta) sokat használ a vérkeringésnek. A lábaidat polcold fel, amennyit csak tudod.  Ne tedd keresztbe a lábaidat ülés közben és várandósan lehetőleg ne állj egy helyben pár percnél többet soha. A már kialakult visszerek gyakran teljesen elmúlnak, vagy javulnak a terhesség után, bár további terhességek esetén rosszabbodhatnak.  A visszérkrémek, gyógyharisnyák és a szakember általi műtétes kezelés ugyancsak sokaknak segítenek a végleges megoldásban.

Anya nem akar leülni. Az aranyér.

Mi okozza? Az okok összetettek. Mivel az aranyér egy visszér a végbélben, ezért a terhesség alatt kiváltó okai hasonlóak a lábak visszereihez, és ugyancsak részben hajlam kérdése. Ugyancsak ok a medence aljára nehezülő nyomás (a magzat és a méh súlya) és a várandós nőket gyakran kínzó szorulás miatti erőlködés. A vaginális szülés alatt a baba kinyomása is kiváltó ok lehet.

Mit tehetsz ellene? Tegyél meg mindent, hogy elkerüld a terhesség alatti szorulást, de ha mégis megtörténik, ne erőlködj túlságosan. Mozogj rendszeresen, és ne ülj, vagy állj egy helyben huzamosabb ideig. Az intimtorna megerősíti a helyi izmokat és javítja a terület vérkeringését, így védelmet nyújt. És ha már megtörtént a baj: gyakran magától elmúlik pár hét alatt a terhesség után. Ezalatt jeges pakolást, kúpokat, kenőcsöket és meleg fürdőt lehet alkalmazni.  Szakember kisebb műtéttel hosszú távú megoldást is nyújthat, ha mégsem múlik el az aranyér magától, vagy rendszeresen előjön.

Igazi anyatigris lettem! A szétrepedt bőr striái.

Mi okozza? A hirtelen térfogatnövekedés következtében a bőr középső rétege, az irha nem tud tovább nyúlni, és megreped, eleinte lilásvörös csíkokat, később ezüstszínűre halványult hegeket hagyva maga után. A hírhedt csíkok a terhes nők kb. 75 százalékánál jelentkeznek valamilyen szinten, általában a 3. trimeszter során.

Mit tehetsz ellene? Egy sokmilliárd forintos kozmetikai iparág szeretné elhitetni velünk, hogy megelőzhető, de a tapasztalat azt sugallja, hogy nagymértékben hajlam kérdése, és az anyáinktól kapott génektől függ. A gyors súlygyarapodás minimalizása sok szakember szerint segít (bár az megkérdőjelezhető, hogy ez elkerülhető-e mindenki számára), de a napi többszöri krémes bőrmasszázs ártani nem árthat. A szinte aranyárban árult striát megelőző krémek gyártóiból még egyiknek sem sikerült bebizonyítania teljes hatékonyságot.

A borsos árú lézeres utókezeléssel viszont jó eredményeket lehet elérni. A has vagy mellplasztikával (az érintett terület kivágásával) hasonlóképpen, bár ezek sem elérhetőek az átlag kismamának, így marad az elfogadás.

Anya mostantól mindig kötényt hord. A lógó has.

Mi okozza? Van, akinek reped a hasa, van, akinek meg nyúlik, és úgy marad. A nemzetközi mamaszlengben kötényhasnak csúfolt jelenséget az okozza, hogy a terhesség alatt hordónyira nőtt hason megnyúlt bőr nem tud visszazsugorodni régi méretére, és amikor a has lemegy, a felesleg lóg lefele. Az extra zsír tovább súlyosbíthatja a problémát, bár olyan is van, aki minél többet fogy, annál mélyebbre lógó bőrfelesleggel néz szemben a tükörben.

Mit tehetsz ellene? Sajnos ez is nagyban adottság kérdése. A hízás minimalizálása esetenként segít a megelőzésben, a kései anyaság, a kevésbé rugalmas bőr miatt pedig árthat. Császáros kismamák között gyakrabban fordul elő a császárheg miatt. A lógó bőrt tornával zsugorítani nem lehet, de ha súlyfelesleg is bejátszik, azt érdemes minél hamarabb megszüntetni. A szülés utáni hasplasztika megoldja a problémát, bár egy heget hagy maga után. A hasplasztikát mindenképpen akkora kell halasztani, amikor a nő már nem akar több gyereket, különben kidobott pénz, és nem is kevés.

Szerencséd, hogy bibircsókos öreganyádnak szólítottál! A bőrkinövések.

Mi okozza? A terheshormonok hatására a bőrön kis bőrszínű kinövések keletkeznek, amik általában gombostűfej méretűek, bár esetenként nagyobbra nőnek. A test bármely részén előfordulhatnak, de a nyakon, a mellek alatt, a hason és a mellkason a leggyakoribbak. Nem számít betegségnek, bár nagyon kellemetlen érzés, amikor a nyakláncban, a melltartó pántjában, vagy a biztonsági övben megakadnak a kis kinövések. Azzal együtt, hogy csúnyák is.

Mit tehetsz ellene? Megelőzni nem lehet, de a terhesség után bőrgyógyász szakember percek alatt megszüntetheti a problémát, ami magától nem múlna el soha. A terhesség alatt nem szabad hozzájuk nyúlni.

Anya zokog a cipős szekrény előtt. A megnőtt lábfejek.

Mi okozza? A relaxin, az a terheshomon, ami lehetővé teszi, hogy a csontos medence kitáguljon, hogy a babáinkat ki tudjuk hordani és meg tudjuk szülni, a test minden más ínszalagját is meglazítja, a lábfejben találhatókat is. A terhességgel járó megnőtt testsúly hatására a lábfejek megereszkednek, gyakran véglegesen megnőnek, széltükben és hosszukban egy fél, akár egy teljes cipőmérettel.

Mit tehetsz ellene? Nem sokat, bár a túl sok egyhelyben ácsorgás terhesen nem ajánlatos semmiképpen. Közvetlenül a terhesség előtt vagy alatt nem érdemes cipőt venni, csak ha muszáj, a későbbi szívfájdalmakat elkerülendő. Fájdalmatlan, de nagyon bosszantó jelenség.

Le a gravitációval! A lógó mellek.

Mi okozza? A mellek idővel minden nőnél megereszkednek, attól függetlenül, hogy gyermektelenek, vagy ötöt szültek. De a terhesség és a szoptatás felgyorsítja a folyamatot. A mellekben nincsenek csontok vagy izmok, amik azokat fenntarthatnák, amikor a bőr és a kötőszövetek gyengülni kezdenek. A terhesség okozta mellméret-növekedés, majd a szülés vagy szoptatás utáni hirtelen méretcsökkenés után gyakran a gravitáció győz.

Mit tehetsz ellene? Nem sokat. A mellek megnyúlása akkor is bekövetkezik, ha az anya egyáltalán nem szoptat, hiszen a terhesség alatti jelentős mellnövekedés, és a tejmirigyek megduzzadása elkerülhetetlen. Amikor a tejapadás utáni méretcsökkenés bekövetkezik, a zsír visszaépül a mellbe (ez jó pár hónapig eltart) és az eredeti méret visszaáll, a lógás mértéke általában nem változik.

A megfelelő méretű, jól szabott melltartó viselése ajánlott, bizonyos mellméret felett szinte kötelező.  A következő okok segítik elő a mellek lógását: a magas BMI, a terhességek száma, a terhesség előtti mellméret, a dohányzás, nem megfelelő melltartó viselése sportoláskor (futás, ugrálás, lovaglás) és az életkor. A szülés utáni mellplasztika egyre elterjedtebb, de érdemes csak akkorra tervbe venni, amikor már nem lesz több gyerek.

Anya olyan óvatosan rágcsál. Elveszített és megromlott fogak.

Mi okozza? A terhességi hormonok miatt megduzzadt és vérző íny, a rendszeres hányás, a cukros ételek kívánása és fogyasztása, a fogmosás alatti öklendezés, nem elég kálcium és D-vitamin.

Mit tehetsz ellene? Rengeteget és a megelőzés minden.  A "minden gyerek elvisz egy fogat" régi mondás ma már általában csak azokra igaz, akik nem szentelnek fokozott figyelmet a terhesség alatti fogápolásra. A napi minimum kétszeri alapos fogmosás és a fogselyem használata alap, akkor is, amikor a kismama legszívesebben a vacsoraasztaltól ájulna ágyba, vagy a hátsó fogak mosása során öklendezik.

A fokozott kalciumfogyasztás  megóvja a terhes nőt attól, hogy a magzatnak tőle kelljen elvonni a kalciumot. Gyakori fogínyvérzés esetén azonnal szakemberhez kell fordulni. Érdemes a fogorvost mindenképpen meglátogatni, először az első, majd a harmadik trimeszterben, de jelezni kell neki a terhesség tényét, mert ez befolyásolhatja a kezeléseket, és pl. a röntgen használatát is.

Anya hajzuhataga a hajkefében marad. A hajritkulás.

Mi okozza? A terhesség hónapjai alatt a haj természetes hullása lelassul a terheshormonok jótékony hatása alatt, de a szülést követő hónaptól a haj behozza lemaradását, és heteken át csomószámra hullik a kismamák fejéről. A fokozott hajhullás 4-5 hónapon át megmarad, és a hajzat ideiglenesen jelentősen megritkul.

Mit tehetsz ellene? Nem sokat. Bár a hajhullás az intenzív szoptatás alatt (a hozzátáplálás előtt) a legnagyobb mértékű, valótlan az a mendemonda, hogy a szoptatás okozza azt.  Vitaminkészítmények rendszeres fogyasztását sok szakember ajánlja a hajhullás mértékének csökkentésére, de mivel az okok hormonálisak, ezért a szülés utáni hajhullást teljesen elkerülni lehetetlen, így a vitaminok főleg az új haj mielőbbi megjelenését és erősségét segíthetik.

A vagina szülés utáni állapotával egy külön posztban foglalkozunk majd.

Másutt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.23 13:59:38mazsola84

  Nekem 5 hónap volt a szervezés, de ha nekifekszünk 2 hét alatt is össze lehetett volna hozni, tekintve, hogy naponta kb. egy órát foglalkoztam az egésszel. Semmi idegtépő nem volt benne, a meghívókat fél óra alatt kiválasztottam, egy óra alatt kitaláltuk a szöveget, a gyűrűt fél óra alatt kiválasztottuk, a helyszín (étterem) volt kérdés, arra rászántunk pár napot, több ajánlatot bekértünk. 3x voltunk az anyakönyvvezetőnél előtte (3x10 perc kb.), a tortákat, sütit szintén fél óra alatt szerveztük le, a fotóssal 1x taliztunk előtte.

  Mind a ketten élveztük (az anyakönyvvezető anyám gyerekkori iskolatársa volt, ami ott derült ki, kitett magáért, bőgött is mindenki rendesen), a torta szép volt és finom, a kaja szintén, a zene okés volt, mi kell még?

  Egy baki volt: évszakot megszégyenítően hideg volt, nem tudtuk maradéktalanul kihasználni az étterem lehetőségeit (tópart).

  Senki nem volt idegbeteg, de nem is voltak olyan emberek, akiket nem akartunk meghívni, csak "szeretjük őket emberek" voltak meghívva.

 • 2010.02.23 13:59:48másutt

  Temp: Tunde at sem engedi. ;) es okkal. A kutya nem olvasna el.
  En aztan irnek, mert en olyan vagyok, jo az irokam, nem fogy ki soha.

 • 2010.02.23 14:09:15másutt

  Egyebkent ha korulneztek a Velveten, messze a Porontynak a leghosszabbak a cikkjei, ott van a legtobb komment, meg egyeb leg-ek is.
  De a mufajnak, mint olyannak akkor is megvan a maga limitje, nem lehet regenyeket varni, teljes megodasokat problemakra.
  A teljesseg igenye itt nem valosulhat meg, soha.

 • 2010.02.23 14:17:25Temptation

  másutt:kár:-))
  Azt hittem ide olyan emberek járnak zömében, akik szeretik a hosszabb írásokat és ha jól körbejárják a témát.

 • 2010.02.23 14:22:51baudolinA

  aranyhajú,
  akkor úgy voltunk vele, hogy gyereket nem akarunk - ez egyelőre egyikünkben sem változott. Egyetem elején még a "mi lesz 20 év múlva" nekem nagyon távolinak tűnt (most is egyébként), előbb középkorból akartam átmenni. :)

  A közös és egyéni célok szép lassan alakultak ki, és ezekben igazodtunk is egymáshoz. Ami biztos volt, az az, hogy együtt szeretnénk lenni. Nyilván ez sem ment zökkenők nélkül: volt néhány "jóakarónk" is, és nekünk is össze kellett csiszolódnunk. Egymás családját nagyon hamar megismertük, már a második hónapban "bemutattuk" egymást, és az első nyarunkból két hetet náluk töltöttem, aztán ő jött hozzánk. A legnagyobb meglepetés? Ha most ide azt írom, hogy az a legnagyobb meglepetés, hogy a mindenhonnan érkező riogatásokkal ellentétben nem várja el, hogy szupernő legyek, hanem elfogad így, ahogy vagyok, akkor megkapom, hogy vetítek. Pedig nem, csak éppen sötétségben tartom: ugyanis ezelőtt egy hónappal még azt sem tudta, mi az a narancsbőr. Azóta tudja (tőlem), de nem érdekli. :)

 • 2010.02.23 14:36:54a szív fészkei

  Gratulálok mazsola, hogy normálisan megcsináltátok! Ezzel igazoltál, hogy az csak felfokozott hiszti, amikor már senki nem tudja, hol áll a feje - tehát nem vagyok egy ufó, ha ezt hiszem. Ez mai jó hír :-))). Én meg akkor kezdek ettől nem félni...

 • 2010.02.23 14:38:27aranyhajú

  Örülök, hogy jól megvagytok. Már csak annyit kérdeznék, hogy hány éve, ezt azért, mert írod, hogy még nem akartok gyereket.

 • 2010.02.23 14:43:21baudolinA

  aranyhajú,
  szeptemberben múlt 10 éve. És nem azt írtam (vagy nem azt akartam írni), hogy _még_ nem akarunk gyereket, hanem hogy nem akarunk gyereket. :)

 • 2010.02.23 14:44:57mazsola84

  Szív:
  Ehhez hozzátartozik, hogy én már akkor bő két éve szerettem volna férjhez menni és a gondolataimban megvolt, hogy mit szeretnék, a férjemmel meg hasonló az ízlésünk, nem veszekedtünk semmin. Megvoltak az elképzelések, ha fingom nem lett volna róla, valószínűleg maga alá temetett volna a sok infó és lehetőség.

  Ja és a legfontosabb: semmilyen családi nyomásnak nem engedtünk! Senki véleménye nem befolyásolt, MI terveztük meg, nem a bajszos Mari néni vagy a nagyanyám szomszédja. Javaslatokat elfogadtunk, de mindent úgy csináltunk, ahogy mi akartunk. Ebből szokott lenni a balhé, mikor az örömszülők rátelepednek a dologra és ők akarják a saját elképzeléseiket megvalósítani. Nálunk pl. a zenét nem mutogattam mindenkinek, mert a nagyanyám kibukott volna, ha előre tudja, hogy a szertartás alatt U2 fog szólni :)

 • 2010.02.23 14:46:07bajor gizella

  Pedig nem, csak éppen sötétségben tartom: ugyanis ezelőtt egy hónappal még azt sem tudta, mi az a narancsbőr. Azóta tudja (tőlem), de nem érdekli. :)
  baud remélem ez nem azt jelenti hogy a pasidat tartod egy sötét pincében már 10 éve:))

 • 2010.02.23 14:52:46baudolinA

  BG,
  nem, rosszabb: szellemi sötétségben tartom. :D Azaz: ha érdekli valami, ott a net. Ha nem érdekli, akkor meg semmi értelme narancsbőrről nyavalyogni neki, mert a tapasztalatom (pont a narancsbőrrel kapcsolatban) azt mutatja, hogy nem érdekli az egész. Sosem szólt be a testemre, pedig láthat nőket bőven, nem vak. Ami nem azt jelenti, hogy chipsen és zsíron élek, és nem mozgok soha, de azt sem, hogy naponta rinyálok neki, hogy "néééé, milyen narancsbőrös a combom". Amire úgyis jön a válasz, hogy miért nem citrombőrnek vagy grapefruitbőrnek nevezik, és különben is, a narancs nem terem meg a combomon.

 • 2010.02.23 14:55:17a szív fészkei

  Nekem a Let it be! szólt anno :-)). Nem akarnék semmire rátelepedni - a drága lányomnál ez úgyis úgy működik, hogy amit én jónak tartok, az alapból nem kell, de azért megkérdez, hogy cáfolhasson :-D - csak legyen már rálátásom a hogyanra és a mennyire. Megva, kész, kösz. Ha majd rászánódik és kér támogatást, megkapja. De igazatok van, nem a Mari nénje esküvője volt az, hanem a Tiéd.

 • 2010.02.23 15:00:49aranyhajú

  Bocsánat. De tudod, hogy "minden ember a saját szemén néz kifelé és nem a másén befelé....".
  És ha nem bánod, csak pár szóban házasságomról. 3.os gimnazista voltam, amikor megismerkedtem a férjemmel, ő már dolgozott. 8 hónap együttjárás után bevitték katonának másfél évre. Onnan olyan szerelmes leveleket írt nekem, hogy máig beleborzongok. (amúgy nem nagyon beszél az érzelmeiről, de akkor a helyzet adta, hogy csak levélben tudtunk értekezni, ezért nagyon hálás vagyok a sorsnak) Amikor leszerelt, már főiskolára jártam. Feleségül kért. Templomban esküdtünk, az eskü szövegét máig fejből tudom. Építkeztünk, tanultunk, bejártuk Európát. Aztán megszülettek a gyerekek. Lassan 20 éves házasok vagyunk. A mérföldköveket még esküvő előtt leraktuk: most is tudom, hogy a következő 20 évre milyen célt tűzött ki a férjem, mit én és mi lenne a közös. Talán ez az egyik fő mozgatórugója a házasságunknak.

 • 2010.02.23 15:14:20bajor gizella

  na akkor aranyhaj nekem meg minekazilyennekházasság. nekünk semmi célunk az életben azon kívül hogy filmeket csináljunk. a többi meg rizsa van két vállalkozásunk, kb az elmúlt 5 évben mindig ennyi volt. a férjem a szexuális szájával hódított meg, amit az anarchista tanok hirdetésére, és gyanús cigaretták elszívására használt. meg néha megemlítette a közös öngyilkosságot, mint végső megoldást. ha mi elterveztünk valamit, abból sose lett semmi. még egy kávét se ittunk meg tervszerűen sose. a mérföldkő nem szerepel a szótárunkban, mert nem indultunk sehonnan, és menni meg aztán végképp nem akarunk semmi felé. a kellemes hugymeleg nihilben amiben mozgunk, azért mi is épitkeztünk, meg bejártuk eh európát és még sok minden mást is, jártunk egyetemre is, immel meg ámmal ugyan. én nem vagyok 20 éve házas, de inkább elválok ha sallangoktól nem mentesen fogom osztani a saját életérzésem kínálta dolgokat. mert talán tudni fogom hogy nem lesznek rá olyan sokan kíváncsiak. nem akartalak bántani, csak kicsit sok már ez a célszentesíti az eszközt téma.

 • 2010.02.23 15:29:04a szív fészkei

  Nagyon érdekes ennyire két végletet látni (Aranyhaj+ BG)- mind a ketten A Nagy szerelemről írtok, amiben boldogan elvagytok. Biztos így is van; és ezenkívül is hányféle út létezhet még? Mindenkinek a magáé a legjobb, -testhezállóbb de azért másnak is tanulságos lehet.
  Ezért szeretek kommenteket olvasni: mindegyik egy mikrodráma, pszicho-szkeccs - próbálom a beírásokhoz elképzelni az arcot, a sorsot... Ezekből nagydoktorit lehetne írni :-))).
  BG, kb. milyen filmekben utaztok? Hol vetítik?

 • 2010.02.23 15:37:05bajor gizella

  igen szív, én is minidg képzelek arcot meg testet meg mindent. én most platinaszőke vagyok, csak hogy könnyítsek a dolgodon:)
  voltunk otthoni filmgyártásban is, de elhagytuk a süllyedő hajót:) forgatókönyveket, rövidfilmeket, írunk. meg a dokumentumforgatókönyv a heppünk:) kanadának és angliának írunk mindenféle sztorikat, amiket megvesznek előre egy-két évre, majd vagy leforgatjk vagy nem. a dokuzásba nem mennék bele, az egy másik tészta, politikai jellegűek, személyes meggyőződés, és sok smúz kell hozzá. eddig amerikai politikával kapcsoaltos film van. kettő. de most nagyon dolgozunk egy itteni-német- ügyön is.
  amúgy az én kapcsolatom a férjemmel nem túl drámai. mondjuk tegnap a kasztanyettával kiborított nagyon. azóta is hallom a fülemben.
  a találkozásunk se volt drámai. valaki beszélt róla, neki meg rlam. aztán ez a valaki kérte hgoy hívjam fel, mert az ő telefonján nincs pénz, de már napok óta rám gondol. mikor felhívtam megkérdezte hogy igaz e hgoy tanultam latint, meg hogy jártam zeneórára. mivel igen volt a felelet, rögtön lecsapott:)

 • 2010.02.23 15:49:40aranyhajú

  bajor gizella: én meg nem bántanálak téged a sajátos életviteled miatt, kár, hogy te nem bírtad ki, hogy belém ne rúgj.
  BaudolinA-nak nagyon köszönöm, hogy beavatott és segít más oldalról látni egy élettársi kapcsolatot. Elképzelhető, hogy pár év múlva én is szembesülni fogok vele - a gyerekeim révén. Így talán könyebb lesz elfogadni.

 • 2010.02.23 15:50:39a szív fészkei

  Kösz, érdekes életed lehet.(én barnából decensen őszülök és hagyom, mert a színezőt se bírja a fejbőröm ;-)). Nos a dokufilmeket szerettük nézni, amikor még bejárásunk volt a szemlére. A mai magyar sokszáz millás - tisztelet a kivételnek - őrülményeket meg nem. Hát nagyon átláthatjátok a helyzetet, ha az amerikai politikába vágtatok bele, grat! :-) Én akkor lennék boldog itt Lvédiában, ha valaki meglépne egy South Park-szerűt és mindenkit kiosztana úgy, ahogy ők. Jobb világ lenne itt.
  Nagy lennél néhai apám szemében, aki szerint aki nem tud latinul /én :(/ az, nem nagyon aspirálhat a művelt jelzőre.
  Sok sikert! :-)

 • 2010.02.23 15:52:43a szív fészkei

  utolsó mondatom kicsit vesszőkavarásos...

 • 2010.02.23 15:57:24bajor gizella

  köszönöm szív:)
  aranyhajú, sajnálom tényleg. te voltál az utolsó csöpp a pohárban. a neten meg ne engedd hgoy valaki megbántson. ez csak egy fórum.

 • 2010.02.23 16:10:07baudolinA

  aranyhajú,
  mi is nagyjából tudjuk, hogy mit szeretnénk: én pl. nagyon szeretnék kertes házat, a lehető legkörnyezettudatosabb módon megépítve, és szeretnék a szakmámban dolgozni (ő is), de nincs ilyen, hogy 5 év múlva 2 gyerek és egy autó. Többek között azért sem, mert én egyelőre nem szeretnék évekre leragadni ugyanazon a helyen, és ő ebben csodálatosan alkalmazkodik hozzám. Másban pedig én hozzá.

  Ami az élettársi kapcsolatot illeti: édesapám református lelkész, és a családomban van még néhány élő példány belőlük, valamint rengeteg ilyen vagy hasonló szakmájú felmenő. Ő az a fajta, akire azt mondják, hogy vastagnyakú kálvinista. Tudom, hogy nehezen fogadta el, de most már ott tartunk néhány éve, hogy örömmel jön hozzánk látogatóba, és mikor mi megyünk, akkor előtte naponta megkérdezi, hogy hánykor is érkezünk, süssünk-e flekkent (mert a párom szereti), mindenhova el akar vinni az autóval, jókat beszélgetnek a párommal stb. Szóval ha ő el tudta fogadni, akkor neked is menni fog. :)

 • 2010.02.23 16:15:36bajor gizella

  baud, melyik városból való vagy? ha nem titok.)

 • 2010.02.23 16:27:35baudolinA

  BG,
  erdélyi vagyok, kisváros. Ennél pontosabbat itt kint nem, bocs. Mailben megmondom. Tudom, paranoiás vagyok, de egyszer már estem pofára (másik fórumon), amikor valaki beazonosított, és utána levélben fenyegetőzni próbált (más kérdés, hogy nem jött össze neki, de idegességnek elég volt). És most nem tőled félek, hanem a sok "csendes olvasótól".

 • 2010.02.23 16:31:27bajor gizella

  értem. ill. megértem. amúgy ezanoegyrettenet@googlemail.com
  de elég ha megmondod hogy van e fiútestvéred:) nem szeretném ha az exbarátom nővére lennél. nagoyn nem:))

 • 2010.02.23 16:41:25baudolinA

  BG,
  fiútestvérem van, de a nővére nem lehetek, én vagyok a legkisebb, úgyhogy nyugi. :)

 • 2010.02.23 16:46:30thylla

  másutt:

  szerintem a terheskönyvek azért felsorolják ezek nagy részét, bár valszeg igyekeznek tompítani a hatást

  magenta:

  usziszemölcsöt szépen le lehet szedni aloe növénnyel -igazival, én kettőnél próbáltam, hogy megússzuk a bőrdokit.

 • 2010.02.23 16:48:32bajor gizella

  huh:) remélem nem emlékszem rosszul, és tényleg nővére van.:))de a biztonság kedvéért nem D-vel kezdődik a vezetékneved ugye?:)

 • 2010.02.23 17:05:09baudolinA

  BG,
  nem. Írtam egyébként.

 • 2010.02.23 17:28:46bajor gizella

  én meg válaszoltam.

 • 2010.02.23 19:13:23boszor

  BG, hogy beletrafáltam a múltkor az ügyvéd kapcsán a forgatókönyvvel :)))

 • 2010.02.23 19:21:59boszor

  2010.02.23 13:14:11jazmine

  Ezzel teljesen egyetértek.

  A bajom tényleg csak annyival volt, hogy kezdett egy kicsit a hangulat afelé mutatni, hogy mindenki, aki csal/akivel csalnak, szemét. És szükségét éreztem vitatkozni, hogy de nem, nincs száz százalék jó/rossz ilyen esetben, vagy ha van, nagyon ritka.

 • 2010.02.23 21:50:46Veg_

  Másutt: most olvastam, tetszik az összefoglalód, de az utolsó mondat ütött :)

 • 2010.02.23 22:22:14másutt

  jaja, csak hogy idegileg felkeszulhessen mindenki...
  :D
  koszi.
  igyekszik az ember.

 • 2010.02.24 19:06:36Veg_

  másutt, te talán tudsz segiteni: miért hiszi sok "a Nő Hivatása a Gyermek" beállitottságu hozzászóló, hogy te bárkit ezzel a szülésről akarsz lebeszélni, nem pedig segiteni, hogy akivel előfordul, ne sokknak vegye, hanem tudja, hova kéne a problémájával fordulnia?

 • 2010.02.24 19:19:37dodóó

  Veg_,de jó hogy itt vagy.
  Kérdeznék valamit az OFF-ban.

 • 2010.02.24 22:17:51Veg_

  dodoo, remélem, láttad a választ :)

 • 2010.02.24 22:28:29másutt

  Rita: Lesz! Lesz! :)
  Nyugodtan tartsd vissza a lelegzeted... ;)

  Veg: 4 napja ezen gondolkodom. Ha neked elobb megvan a valasz, szoljal mar, legyszives.
  Dehat legjobb sotetsegben elni es semmit nem tudni....
  Akkor konnyebben jon az orgazmus (ergo gyerek)... nem?

 • 2010.02.24 23:21:03Veg_

  2010.02.24 22:28:29másutt
  Eszerint egyikünknél sincs a bölcsek köve :)
  Azért remélem, hogy aki szerint marhaság, mert a maminak se volt (=nem mondta :), nem a nagynénire fog hasonlitani :)

 • 2010.02.24 23:39:33másutt

  Persze, meg amit valaki felesége nem emlitett, az sem létezhet, és az illetö feleség sosem fingik, viszont havonta 5 napra kis vörös virágok hullanak ki neki alul.
  A csajoknak viszont hiszek, akkor is, ha szerintem páran elkiabálják. Én is elkiabáltam már 1-2 dolgot.

 • 2010.02.25 01:51:30amarylla

  az én anyukám jó pár találatot emlitett,de még jóval mielőtt először vártam babát.A terhességem alatt,hallgatott mint a sir,én meg elfelejtettem addigra.
  Szerinte elsőbabást nem illik riogatni fosik úgyis épp elég mindentől.Ha viszont találata lesz a lottón akkor mellé kell állni,h sajna ez igy -is szokott lenni.
  Baromira irigylem a genetikai lottónyertes csajokat:(

 • 2010.02.25 01:53:01amarylla

  És egyébként ilyenek nincsenek,zsiráf sincs:)

 • 2010.02.25 12:15:19Veg_

  2010.02.25 01:53:01amarylla Zsiráf van, láttam. De láttál már bálnát és olajkitermelő szigetet élőben? Nos olyanok nincsenek. Elvégre csak filmen láttuk, hülye kitalálások.
  :D

 • 2010.02.25 18:47:10Veg_

  Ahogy egyre tovább olvasom, egyre több a funkcionális analfabéta...

 • 2010.02.25 18:56:04cozumel

  Vegh

  en is ezt mondtam valahol a 7. oldal tajekan :))))

 • 2010.02.25 22:49:48Veg_

  2010.02.25 18:56:04cozumel
  Mikor kezdtem, már 15 oldal volt, kiváncsi vagyok rá. Ahogy van időm, nézek 1-1 oldalt, még odáig nem jutottam :) Egyébként nem vagyok meglepve, hogy többen megállapitottuk :)

 • 2010.02.26 10:51:57Brumibaby

  Névnapjukon szeretettel köszöntjük az Edinákat

 • 2010.02.26 11:00:06motymoty

  Brumi :D

 • 2010.02.26 11:00:58motymoty

  "Az Edina név okos, jó üzleti érzékkel rendelkezõ, felelõsségteljes és a minõséget nagyon megbecsülõ személyiség kialakulását támogatja. Komolyságot sugárzó jellem, semmit nem vesz könnyedén. Általában már fiatalon is érettebb, komolyabb egykorú társainál. A család és az otthon nagyon sokat jelent számára. Otthonában érzi magát biztonságban, ahol családja és legkedvesebb barátai körében lehet. Bármit is tûzzön ki maga elé, mindent megtesz annak érdekében, hogy célba is érjen, persze csak olyan módon, melyet helyesnek talál."

  :D

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta