SZÜLŐSÉG

Padfirkálásért osztályfőnöki figyelmeztető jár elsőben?

2010. február 17., szerda 10:55

Öt hónappal az iskolakezdés után a tanítónő úgy látta jónak, hogy osztályfőnöki figyelmeztetésben részesíti a lányomat, mivel "nap mint nap a padot firkálgatja". Tényleg osztályfőnökit érdemel egy rajzmániás gyerek? Tisztában vagyok vele, hogy nem szabad a padra firkálni, külön füzetet is vettem a gyereknek, hogy legyen mibe rajzolni, ha elfogja a kényszer. Azt is megértem, ha beírást kapunk, ha nincsenek kihegyezve a ceruzák. (Hülye szülő, figyelj jobban a gyerekedre. Aláírom.) Azzal sincs problémám, ha a bizonyítvány nem tökéletes. Ez egy jelzés a szülőnek, hogy miben kell segítenie a gyerekének. De vajon hogy kell kezelni egy osztályfőnöki figyelmeztetőt elsőben, amit a gyerek azért kap, mert a padra firkált?

Az addig rendben van, hogy leülök és megbeszélem a kölyökkel, hogy nem szabad a padra firkálni. De leszúrjam az osztályfőnöki miatt? Ha kikap, mit érek el vele? Ha viszont nem kezelem megfelelő komolysággal a figyelmeztetőt, a következőnek (ha lesz), mi lesz a hatása? A legfőbb gondom az, hogy nem értem: ha elsőben nincs fekete pont meg osztályzat, akkor miért van osztályfőnöki figyelmeztető? Én legalább negyedikig kihúztam, és csak akkor kaptam beírást. Igaz, az igazgatói volt. Padfirkálásért.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.20 10:19:15Rosa Rugosa

  2010.02.19 23:20:48celestinakirálynő

  Értem én, hogy a gyerek elkalandozik...
  de ha anyukával kéthetente egy új padot vetetnének, akkor lehet rá tudná venni a gyerekét, ne firkáljon.
  Én is firkálós voltam.
  van erre megoldás.
  Engedélyezett papírlap, alátét a padra, stb.

  De a padot ne.
  A faragott dió tálalószekrényt se.
  Mert a dédié volt és értékes.

 • 2010.02.20 10:50:27baudolinA

  "Tisztában vagyok vele, hogy nem szabad a padra firkálni, külön füzetet is vettem a gyereknek, hogy legyen mibe rajzolni, ha elfogja a kényszer."

  Ehhez mit szólt a tanítónő? Tud róla, hogy van a gyereknek külön füzete? Én belemennék abba, hogy ebbe a füzetébe rajzolgasson, ha elkapja a hév. Legalább megmarad, nem kell lemosni.

 • 2010.02.20 11:21:32Eracsaj

  http://randalgraves.mondozoo.com

 • 2010.02.20 12:18:34zolnaid

  12 éven át firkáltam a padot suliban és sose írtak be sehova semmit.
  Mindig lemosatták a padot velem.
  Szerintem ez célravezetőbb ötlet, máskor igyekeztem nem (vagy csak kicsit) firkálni a padot és még tiszta is lett.
  Nagyon meg vagyok döbbenve hogy egy elsős gyereknek osztályfőnökit adnak emiatt, hát ha betör egy ablakot mi lesz? igazgatói? ha meg hangosan zavarja az órát elbocsátják?
  Szerintem valami fokozatosságot csak kéne tartani a büntetések közt, nem piszlicsáré ügyekre pazarolni egy osztályfőnökit.

 • 2010.02.20 12:21:08zolnaid

  közben olvasgattam a kommenteket és ha hiszitek ha nem, nem grafitizek és a lakás sincs telefirkálva.

 • 2010.02.20 12:51:25baudolinA

  zolnaid,
  abban egyetértek veled, hogy ez tényleg piszlicsáré ügy. Ezért is lennék kíváncsi arra, hogy mi van azzal a füzettel, amibe elvileg rajzolhatna.

 • 2010.02.20 13:13:11jazmine

  Zolnaid, nekem az jutott eszembe, h unalmasabb előadásokon máig firkálok - igaz, a lapomra.

  Lemosatja, megoldja, hagyja úgy - iskolai ügy.

  Valahogy az jut eszembe, h tannéni, a gyerek nem ette meg vacsorára a főzeléket. mit tud tenni a szülő?

  Ettől még a tanárral semmi baj, csak erre a szülő annyit tud tenni, h elmondja 500x, kislányom, ne firkáld a padot.

 • 2010.02.20 16:49:05kriszi

  Mindig elnyelte a blogmotor, pedig akartam írni sok mindenről... na most még egyszer, utoljára megpróbálom.
  1) Padfirka. Az attól is függ, milyen az a pad. Attól is függ, mivel és mennyit firkál rá. Meg hogy miért. Aki azért firkál, mert elgondolkozik, hát annak jó a bevont vagy lemosható felület. Aztán lehet, hogy abbahagyja, ha mindig le kell mosni. Ha azért csinálja, hogy "rongáljon", akkor abba fogja hagyni, mihelyt kiderül, nem tilos. Ha azért csinálja, hogy alkosson, akkor azt át lehet terelni más csatornára. Ha kialkothatja magát, abba fogja hagyni. Ha azért csinálja, mert unja magát, akkor is át lehet terelni.
  folyt.

 • 2010.02.20 16:52:05kriszi

  (Mellesleg szerintem anyuka pont át akarta terelni a dolgot a füzettel. Más kérdés, hogy miért nem sikerült, azt nem tudjuk.)
  2) Graffiti. Volt egyszer egy graffitiről szóló kurzusom (antropológiából) a kilencvenes évek közepén. Az oktató elképesztő magyar példaanyaggal rendelkezett. A kilencvenes évek közepén. A példaanyag alkotói akkori 15-20 évesek voltak. Azaz a mai harmincasok. Hát ez nem az a nemzedék, akiket jellemzően szabadon hagyó módon neveltek.
  folyt.

 • 2010.02.20 16:58:55kriszi

  3) Papír. Mondjuk, hogy a gyerek firkáljon papírra, mindig mindenki papírra firkál, stb. Van ennek azért egy másik oldala is. A lányom egy hete kapott kb. százötven oldalnyi "egyoldalas" lapot, rajzolni. Most, amíg írok, épp az utolsó ötből alkot különféle formájú álarcokat. Az iskolából minden áldott nap egy köteg "művet" hoz haza: naptárt, rajzot, kifestőt, kivágást, akármit. Egy két lábon járó esőerdő-gyilkos. És ő még nem is (nagyon) firkál (bár a fullra kitöltött füzetei minden margója körbe-körbe van sormintázva). Szóval azért elgondolkodnék azon, hogy mivel is jár annak a minden mennyiségben rendelkezésre álló papírnak az előállítása.
  (Igen, én nem tudnám komolyan venni az osztályfőnöki figyelmeztetőt egy hétévesnél padfirkálásért. És igen, azért fogom sima lemezekkel lambériázni az összes közlekedő helyiséget a nyáron, hogy nyugodtan lehessen alkotni rájuk. A mi lakásunk, amiben ott laknak a gyerekek is. Nem a Festetich-kastély. Hadd dekorálják legjobb tudásuk szerint. Hadd érezzék ők is a sajátjuknak.)

 • 2010.02.20 17:06:23kriszi

  Ja igen, a lányom leginkább úgy szeret dolgozni, hogy közben rajzol ÉS énekel. És mit tett a tanítónő? Benevezte rajz- meg népdaléneklési versenyre. Tanítója is válogatja...

 • 2010.02.20 17:51:53Rosa Rugosa

  Én is úgy szeretek és amikor titkárnő voltam 100 éve, akkor is volt az asztalomon egy a1-es nagy naptár, amire nyomtam a virágokat, ezt-azt.
  Ettől függetlenül szerintem egy gyerek próbálja megérteni, nem kell a padra firkálni.
  Én is megértettem (pedig 6 évesen kezdtem az isit) -igaz, a sárga tolltartómat összefirkáltam tollal.:)

 • 2010.02.20 22:14:31celestinakirálynő

  http://www.harmonet.hu/kultura+utazas/22301-csinos-tuzfal:-street-art-az-iskolaudvaron.html

 • 2010.02.20 22:23:16farkasokkal tancolo

  Megnéztem, szép. De ez nem ugyanaz, mint a TAG- ekkel telebaszott egész város!!! Ki van jelölve egy falfelület, be kell festeni, rákerül egy kép. Ocsmány gyárkéményt befestenek vidámra, szép. Gyerekkórház falát freskókkal díszitik, szép. Iskolában ki van alakítva egy falfelület, ahová firkálni lehet, oké.

  Az a lányeg, hogy oda firkálunk, ahová meg van engedve, én tényleg nem értem, hoyg mi ezen az érthetetlen.

  (Papírra firkálunk, padra nem, ilyen egyszerű. MÉg akkor is, ha a padra firkálás környezetkímélő, ahogy egyik kartácsnő fentebb rá próbált világítani.)

 • 2010.02.21 06:41:50kriszi

  Én sem azt mondom, hogy de menjünk szembe az összes szabállyal, és hogy de akkor is firkáljon a padra a gyerek, ha tilos. Én spec. nem firkáltam. Nézegettem a más firkáit (régi iskola, régi padok, tele voltak), de én magam sosem éreztem rá ingerenciát.
  ...csak azt, hogy a beírás fantáziátlan megoldás
  ...meg azt, hogy nem biztos, hogy a kőbe vésett poroszos szabályaink minden esetben olyannyira célravezetőek. Azt mind tudjuk, mennyivel könnyebb, ha a gyerek emberszámba van véve. Most azon gondolkodtam el, hogy a környezet kialakításánál miért ne vehetnénk számításba az összes ott lakó, vagy iskolában az ott tevékenykedők többségének (és ez nem a tanár!!!) szempontjait. A környezet dekorálásának igénye pedig szempont. Én ágyterítőt veszek meg kovácsoltvas izéket, a gyerek rajzol (és mondja, hogy ha majd külön szobája lesz, milyen erdőformára fogja építeni). A suliban pedig kirakják szezon szerint a műveiket mindenhová körbe a teremben. Az elsősök padjai (azt látom) tiszták is, mint a patyolat.
  Amúgy meg igen, bizonyos mennyiség fölött érdemes elgondolkodni a környezetbarát megoldásokon is. Mi épp ezen határmennyiség felé tartunk...

 • 2010.02.21 10:07:52Rosa Rugosa

  Vissza a palatáblát az iskolába.
  Az környezetkímélő.

 • 2010.02.21 10:54:49Rosa Rugosa

  A poszttal egy a bajom.
  Nem derül ki belőle, volt-e az osztályfőnöki előtt valami figyelmeztetés, vagy közeledési kísérlet a szülő felé.

  Mert ha igen és a helyzet csak nem oldódik meg, akkor van úgy, hogy a tanárnak ez marad.
  Ad egy osztályfőnökit anyunak, aki öt hónap alatt nem bírta rávenni a gyerekét, hogy ne csinálja.

  A másik eset amikor a tanár alapból nem bírja a gyereket és ez a végeredmény.
  Ki tudja melyik lehetett?

  Anyuka milyen konstruktív ötlettel állt elő a tanárnál?
  Nem tudhatjuk.

 • 2010.02.21 15:59:57kriszi

  Rosa, ezzel egyetértek. Csak az eset kapcsán kalandoztam kicsit távolabb.
  A palatábla pedig zseniális megoldás lenne. Komolyan. Vagy legalábbis valami modernebb változata. Csillió tonna papírszemetet termelnek az iskolás gyerekek minden egyes évben csak azzal, hogy írni tanulnak.

 • 2010.02.21 16:36:44nyúlmama

  kriszi, nálunk volt palatábla,a lányoméknál. Ikeás. Szerették. Meg volt újságpapír-füzet, ha erre még emlékszik valaki-Ft biztosan.
  De azért a papírt nem lehet teljesen helyettesíteni ezekkel a dolgokkal.Mert a krétát azt teljesen máshogy kell fogni, mint a ceruzát. Egyébként, nálunk volt két írásfüzet, azt kész. Nem tudom, most hogy megy a dolog, mi az a sok papír, amit írsz.

 • 2010.02.21 16:45:22kriszi

  Nyúlmama, írástanuláshoz a lányomnak van egy Írásvázoló nevű munkafüzete, egy Írásfüzet-munkafüzete, egy hagyományos vonalas írásfüzete, egy felmérős írásfüzete meg rendszeresen fénymásolt lapjai. A táblás megoldás valóban nem mindenható, de kb. az első félévben szerintem elég is lenne az, főleg újságpapír-füzettel kombinálva. Füzet onnantól, hogy elég koordinált már a gyerek azokat az apró betűket vésni.

 • 2010.02.21 16:47:21nyúlmama

  kriszi, ebben teljesen egyetértünk. Örültem én is, hogy így volt nálunk.

 • 2010.02.21 16:50:17kriszi

  Ezzel akárhogy is nézem, legalább két füzetet spórolnánk elsős gyerekenként minden évben.

 • 2010.02.21 16:53:55kriszi

  Ja és régen palavesszővel írtak a palatáblára, nem krétával. A palavessző így festett (rá van kötve a táblára egy zsinórral):
  http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:0RnACWYJ3X-rZM:http://starjanikepek.uw.hu/blogfalu/068.jpg
  Ez határozottan annak a plajbásznak vagy írótollnak az előképe, amivel a hajdankori gyerekek felnőttkorukban írtak. Nem kellett másképp fogni.

 • 2010.02.21 17:15:48orsoborso007

  dodóó

  Igen 5 beírás egy hónapban már osztályfőnökit ér. Ha nincs 5, akkor a másodikban ár 10-nek kellene összegyűlnie összesen.
  Sajna ezt nem én találtam ki, a házirend tartalmazza, amit a szűlők minden év elején megkapnak.
  Ezért írtam, hogy nagyon csínján kell bánni nálunk a beírásokkal.

 • 2010.02.21 17:18:54Magenta

  Az én fiamat már rég ki kellett volna csapják az iskolából ez alapján.
  10 beírás kb. két hét, de ha menstruál a tanárnő, akkor egy hét alatt is megvan. :D

  Igaz, nem csak neki, van még egy-két "jómadár" az osztályban.

 • 2010.02.21 18:05:04farkasokkal tancolo

  Kicsapni? Hol éltek ti, még azt se nagyon lehet, aki megveri a földrajztanárt, nemhogy olyat, akinek teli lett az ellenőrzője...

  Mondom én, hgy egy ilyen "gyermeke a padot firkálja" osztályfőnöki figyelmeztetés nagyjából lepkefing. Mi az, hogy osztályfőnöke? Elsőben van egy tanítónő (ő az osztályfönök is egyben nem? Csak így előkelőbben hangzik) meg egy napközis tanárnő.. ennyi.

 • 2010.02.21 18:16:18cozumel

  Koztetek senki nincs, aki ugy tanul, hogy kozben firkal? vagy gondolkodas kozben, szinte maga sem veszi eszre, de koroket, vonalakat, kismacskat, mittomenmit rajzolgat? (kinesztetikus,taktilis tanulo tipus... )

  Nem lehet, h a gyerek is figyel az elhangzottakra, s kozben onkentelenul firkal, mig az agya feldolgozza a hallottakat?
  mert ez teljesen normalis dolog.

  Ki lehetne vedeni peldaul lemoshato padlapokkal, vagy a padra ragaszthato nagymeretu csomagolopapirral.

 • 2010.02.21 18:20:32Magenta

  cozu, én nem, de mindig is utáltam rajzolni. :)))

  A lányom viszont csak úgy tud tanulni, hogy járkál fel-alá, szerencsére otthon ezt nyugodtan megteheti, a suliban odafigyelni meg nem okoz gondot neki.

 • 2010.02.21 18:21:48orsoborso007

  Én állandóan firkálok, rajzolgatok. Főleg az értekezleteken születnek a művek.

  Firkálós tanítványom még nem volt, legalábbis padrafirkálós nem. "Jómadarakból" viszont tavaly is volt 2-3.

 • 2010.02.21 18:25:54Tejbajusz

  Cozu, de, ezért írtam még 1-2 napja én is a csomagolópapírt, de le lettem gimnazistázva, mintha az olyan gáz lenne. Akkor, a gimiben tök jó ötlet volt a tanárok részéről. Káposzta és kecske tipical.

 • 2010.02.21 18:29:32kriszi

  Magenta, igeeeeen, én is mászkálós fajta vagyok :D Egy helyben állni meg gyakorlatilag képtelen vagyok, a sorállástól a hajamat tépem már a felvágottas pultnál is, komolyabba bele se fogok... a buszmegállóban simán felismersz arról, hogy rovom a hosszakat ide-oda folyamatosan (főleg ha nincs nálam olvasnivaló, de akkor is gyakran). Világéletemben fel-alá szaladgálva, hangosan tanultam, gondolkodtam (a legutóbbi vizsgámra is, most ősszel).

  Orsoborso, vegyél magadnak palatáblát :D

 • 2010.02.21 18:31:33Magenta

  kriszi, emellett az én lányom viszont a megtestesült türelem, csak tanulás közben grasszál fel-alá. :)

  (sajnos nem kell sokat tanulnia a tudáshoz, pedig mindjárt fogyhatna is egy kicsit, mert amúgy nehéz rávenni a mozgásra)

 • 2010.02.21 18:35:32cozumel

  Jaa, ha teged mar lehulyeztek Tejbajusz, akkor en talan nem kapom meg :)))

  En speci vilag eletemben firkalva tanultam. Segit feldolgozni, rendszerezni, atlatni. Mostanaban a ceruza szerepet atveszi neha a billentyuzet :)

 • 2010.02.21 18:37:46orsoborso007

  kriszi

  Az nem tartana ki az értekezlet végéig. ;)
  Nálam a jó vastag spirálfüzet a nyerő.

  Anno tanulni csak zene mellett tudtam. Jóanyám görcsöt kapott tőle, szerinte így nem lehet figyelni.

 • 2010.02.21 18:46:03cozumel

  Most muszaj bezzegelnem, de igerem, el is kuldom magam gyorsan a picsaba, remelem igy nem verem ki annyira a biztositekot :)
  Szoval itt az iskolak ezt IS valahogy elfogadtak, igyekeznek a kulonbozo tanulasi stilusoknak megfelelo kornyezetet biztositani, tehat itt, ha Joshua felall az ora alatt, es ugral egy kicsit a bal laban, de kozben latszik, hogy figyel, akkor ezen nem izmozik a tanero, Joshuanak lathatoan ez kell a feldolgozoashoz.
  Ha Kaitleen firkalgat, de kozben kerdez, megjegyez, felpillant, akkor nyilvanvalo, hogy Kaitleennek meg ez kell.
  Zolika szivacslabdat gyuroget, big deal, ha ettol jobban megy a figyeles.

  Tudom, tudom, rohanunk a vesztunkbe, sok hulye liberalis, mi lesz ezzel a nemzedekkel... De ugy osszessegeben ez egy igen mukodokepes orszag, szal annyira csak nincs tele hulyekkel...

 • 2010.02.21 18:53:25Tejbajusz

  Cozumel, légy Te a mai nap bokszzsákja!

 • 2010.02.21 19:12:38farkasokkal tancolo

  Ugye cozumel azon teljesen átsiklottál, hogy nem a firkálgatáson van a hangsúly, hanem azon, hogy HOVÁ???

  És én is az elsők közt voltam, aki azt írta, hogy az emberek egy része figyelés közben automatikusan firkálgat, és nem ezzel van a baj?

  De mindegy, innen is csak az jön le neked, hogy mennyire naccerű a ti oktatásotok.

 • 2010.02.21 19:39:55cozumel

  FT

  bevallom, nem olvastam 630 kommentet, mea culpa...
  Ha meg a fenti tortenetben CSAK az lenne a problema, hogy HOVA, akkor a tanarno beiras nelkul is megoldotta volna a helyzetet, nem ?

  Mert azt viszont nem gondolom, hogy a magyar gyerekkel nem lehet megbeszelni, hogy PADRA NEM, de ha muszaj firkalnod, itt ez az A4es, csinald csak Pisti.

  Es hat mit csinaljak, tenyleg nagyszeru itt az oktatas :)

 • 2010.02.21 19:50:49baudolinA

  cozumel,
  pont ez az, amit sokan nem értünk (mert hiányos a poszt), ugyanis van neki erre szánt füzete, és én pl. kíváncsi lennék arra, hogy a tanítónő egyetértett-e vele, tud-e egyáltalán róla stb. Tehát volna füzet, ahova firkálhat, mégis a padot választja. És nem tudjuk, hogy miért.

 • 2010.02.21 20:02:29cozumel

  Ja, koszi Baud a plusz infoert, nyilvan ez is az en hibam, hogy a poszt hianyosan van megirva :D:D:D

  Megyek is a picsaba, mar az elejen megigertem... remenykedtem, hogy igy nem kuld el senki, de hat FT nem hagyhatta ki az alkalmat :D:D:D

 • 2010.02.21 20:06:00Tejbajusz

  Sosem hagy labdát lecsapatlanul, tény.

 • 2010.02.21 20:08:28baudolinA

  cozumel,
  francokat a te hibád, csak gondoltam, összefoglalom neked az elmúlt hatszáz kommentet. De akkor olvass. :P

 • 2010.02.21 20:11:49Tejbajusz

  Baud, máskor is légyszi! Nincs mindig annyi időm nekem sem.

 • 2010.02.21 20:15:51baudolinA

  Neeeem, most feltűrtem az orromat.

 • 2010.02.21 20:40:44cozumel

  Baud

  nem szemrehanyoan mondtam, hanem veled osszerohogvecinkosanosszekacsintvahogyeeeeerteeeeed :))))

 • 2010.02.21 20:43:05baudolinA

  Áááá, most már hiába mosakodsz. :)

 • 2010.02.21 20:55:49farkasokkal tancolo

  Cozumel, a poszt hiányosan van megírva, mert hiányzik belőle, hogy MIÉRT IS NEM a firkálófüzetbe firkál a gyerek, amiatt é mert nem engedi a pedagóga, vagy amiatt é, mert egyszerűen rájár a kis keze a padra, de egyébként ott van, hogy
  - régi problema emiatt is kapta a firkálós füzetet
  - VAN hová firkálnia a padon kívül, ha rájön - a kérdés számomra is az, hogy ezt engedik e? Ez a LÉNYEGES KÉRDÉS.

  De ne magyarázd be nekem, hogy gyerekkínzás az, ha a gyereket nem engedik padra (falra, bútorra, vakolatra, szomszédasszony szoknyájára) firkálni.

  És bár nem érdekel a véleményem, de az USA béli fiatalokra igenis ráférne némi tanult önfegyelem. (A miéinkre is persze.)

 • 2010.02.22 09:11:39kriszi

  Orsoborso, ja ha meg akarod őrizni a műveidet, az más... aszittem, jó, hogy egy gyors mozdulattal letörlöd, oszt kezdheted elölről :)

  Coz, én is marhára akartam volna osztani valakit ma reggel (FT már tegnap vagy tegnapelőtt elnevezett kartácsnőnek úgyis :) ), de micsináljak, ebbe nem tudok belekötni... mingyár én is elküldöm magam a francba, úgyis dolgom van.

 • 2010.02.22 09:15:32kriszi

  FT, anyámékkal szemben most épült egy nagy tetőtér egy régi házra. Jó kis belátós tetőtéri lakás van ott, sok nagy ablakkal. Ámerikai cserediákok laknak benne. Ahányszor anyám átles - főleg este, amikor ég a villany, prímán belátja majdnem az egészet, MINDIG ott ülnek az íróasztaloknál, és tanulnak (neeeem, nem egyoldalúan gépeznek, körbe vannak bástyázva könyvekkel). A fegyelmezetlen fajtája.
  Biztos a kanadaiak is dettó ilyenek. Olyat még ugyan nem láttam, de ott vannak mellettük, úgyhogy tuti.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta