SZÜLŐSÉG

Lilkó lila testtel, kókadt fejjel született

2010. február 7., vasárnap 10:46 |

Ági fogadott orvos és szülésznő nélkül hozta világra első kislányát egy fővárosi kórházban.

A 33 órás vajúdás alatt férjén kívül szinte nem foglalkozott vele senki, arról sem tájékoztatták, hogy gátmetszést végeztek nála és hogy kislánya a szülést követően teljesen lila és mozdulatlan volt. Te is szeretnéd megosztani szüléstörténeted? Küldd el nekünk erre a címre!

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy Lilkó. Az ő születését hosszú vajúdás előzte meg, erről írok most. A történetet azzal kezdeném, hogy nem volt fogadott orvosom, sem szülésznőm, akiknél borítékkal fokoztam volna a természetes gravitációmat. Nem gondoltam volna, hogy ez ekkora hendikepet jelenthet és a vajúdás hosszú óráiban végig ennyire magányos leszek. Emlékeim szerencsére már csak szaggatott képek ezekről az órákról. A vajúdásról hollywoodi egyszerűséggel naivan azt gondoltam, hogy jó pár mély sóhajtás, egy kis nedves homlok... és már meg is születik a kis hős. Az én történetem ennél jóval bonyolultabb és hosszabb volt.

De kezdjük az elején. A szakirodalomból tudtam, hogy ötperces méhösszehúzódások esetén indulni kell a kórházba. Hajnalban felébresztettem a férjemet és pár perc múlva már indultunk is a szomszéd utcában található kórházba, ahol azonnal fogadtak. A gyors vizsgálat után belebújtam a kórházi hacukámba és vártam a vizsgálóban. Pár perc múlva egy szülésznő elkísért a folyosón található asztalkához, ahol az egyik széken már ült ,- azaz vajúdott- valaki. Gondoltam, még egy kis adminisztráció és mindjárt lepihenhetek egy ágyikóba. Mire kint kvarcos napsütés lett, jelezték, hogy felszabadult egy ágy és mehetek. Nagyon szerencsésnek érezhettem magam, mert az utánam érkezőknek csak a vajúdóban található étkezőasztalok melletti székeken jutott csak hely. Közben „felszolgálták” az ebédet, ami zöldbabfőzelék volt hússal. Valahol azt olvastam, hogy szülés előtt kerüljük a puffasztó ételeket, de gondoltam, ahány szakirodalom, annyi javaslat.

A vajúdóban tehát telt ház volt, sivatagi meleg és a maradék babfőzelékek erős illata koraestig. Akkor ugyanis valaki végre összeszedte a szinte érintetlen tányérokat. Ez a helyiség abban tért el egy átlagos kórteremtől, hogy itt szinte senki nem beszélt a másikkal, mégis óriási zaj volt, mivel úgy hullottak mindenkiről a nyögések, mint a túlérett gyümölcsök a fáról. Senki nem beszélt, de mindenki értette a másikat, értettük egymás fájdalmait, melyeket csak mi nők érezhetünk, és melyek egyre csak erősödtek. A szobából egy közös erkély nyílt, mely összekötötte a szülésznők és az orvosok pihenőszobáját a vajúdó helyiséggel. A fel s alá sétákkal szinte mély medret vájtam az erkélyen, s mivel nem volt sok bámészkodnivaló, hát megbámultam az asztalon kint hagyott tárgyakat, melyek többsége cigarettásdoboz és öngyújtó volt.

Kint eközben lassan csökkentek az árnyékok, nekem pedig egyre jobban fájtak az összehúzódások, melyekre mindig azt hittem, hogy ennél már nem is lesz fájdalmasabb a fájdalmam. A szobában tehát mindenki magányos volt, s idővel fogytak körülöttem az emberek. Koraeste bejött egy szülésznő és elvitt egy helyiségbe, ahol a maradék 4 ember beöntést, illetve egy kis kozmetikázást kapott a gát tájékán. További instrukciókat nem kaptunk, ígéreteket, hogy hamarosan bekerülünk a szülőszobák egyikébe viszont igen. Na innentől fogva 7, azaz hét óra múlva kerülhettem be a szülőszobába, amiből 3 órát teljesen egyedül nyökögtem az ágyamban. Végre megsajnált valaki és hozott egy gumilabdát és javasolta, hogy üljek rá a forró zuhany alatt. Ez az emberi szó nagyon jól esett, nem beszélve a zuhanyról, ami egy kicsit enyhített a fájdalmakon.

Tényleg nem akarok okolni senkit, tisztában vagyok azzal ,hogy az egészségügyi intézmények összevonásával mindenkinek sokkal többet kell dolgoznia, mindenki nagyon fáradt, tehát nem várhatom el, hogy a kötelező monológokon kívül még babusgassanak is.

Éjjel egykor végre betoltak a szülőszobába. A férjem, aki a koraesti órák óta kapott ígéret kezdetétől a folyosón ülve kiolvasott egy kisebb regényt, ekkor bejöhetett hozzám a szülőszobába. Klassz kis acélkék műtős szerkó volt rajta és végre kaptam szeretetet, jó szót, vigaszt és reményt. A szülőszobán váltották egymást az orvosok, amiből megtudtam, hogy ismét műszakváltás történt, tehát telik az idő. A fáradtság és a fájdalom már önállósultak bennem és még mindig nem hittem, hogy egy-egy pillanatba ennyi fájás fér. A fejem úgy zúgott, mint egy lezuhant harang, az arcom pedig zsibbadt a levegő után való kapkodástól. A férjem végig fogta a kezem, olvasott, tartotta bennem a maradék lelket, tömte a számba a szőlőcukrokat. Mivel rá voltam kapcsolva az NST gépre, csak akkor tudtam helyzetet illetve helyet változtatni, ha nagy nehezen előkerült valaki az éjszakában, aki lekapcsolt a gépről.

Aztán kezdett besápadni a reggel és rohamosan nőttek az árnyékok. 9 óra körül végre bejött egy fehérköpenyes csapat, és jelezték, hogy nemsokára elkezdjük a szülést. Aztán mentek tovább, mi pedig tovább vártunk. Végre visszajött az egyik orvos és elkezdődhetett a kitolási szakasz. Ekkor már nagyon gyengének és fáradtnak éreztem magam, az instrukciókat fátyolos szemmel és szinte bedugult füllel próbáltam követni. A gyermek pedig csak nem jött, pedig saját érdekemben minden tőlem telhetőt megtettem. Aztán elvesztettem a fonalat és az eszméletemet is. Később tudtam meg, hogy gátmetszésem volt, amikor a szülés után kengyelbe tették a lábamat és egy doki szabómestert megszégyenítő gyorsasággal varrta az alvázamat. De erre is rá kellett kérdeznem, magától senki nem mondta, hogy felvágtak. Térjünk azonban vissza a történetem végére. A gyermek fejére rátekeredett kétszer a köldökzsinór, teljesen lila volt és mozdulatlanul lekókadt a feje. A fényképek bizonysága szerint a kitolási szakasz alatt segítségül hívott főorvos asszony is ijedtében a szája elé csapta a kezét, amikor ezt meglátta. A zárójelentésemen ez az aprócska dolog persze fel sem került.

Mindenesetre minden jó, ha vége jó. A gyermekünk, Lilkó egy kis idő múlva felsírt a mellemen, s ekkorra már én is magamnál voltam, szememből hulltak az örömkönnyek és hirtelen elfelejtettem az előző 33 óra összes fájdalmát. A boldogságom szótáron túli értelmet nyert mely azóta is tart!

2007.július 26.

Ági

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.09 12:49:04szerték

  Nekem nagy mákom volt,a két gyerek más kórházban született fogadott orvos nélkül.Rendesek voltak,végig mellettem voltak,segítettek.Ilyen is van,sajnos úgy tűnik ez a ritka,ami szomorú.

 • 2010.02.09 13:03:15verity777

  Az én orvosom csak szülést vezetni meg operálni jár be a kórházba, ergo ha nála akartam szülni, meg kellett fizetni. De úgy vagyok vele, a biztonság mindenek előtt.
  Pl. bőrgyógyászhoz, fülészhez az SZTK-ba járok. De a gyerekem nem mertem kockáztatni. (És nagyon szerettem volna természetesen szülni, nagyon nem akartam császárt, és fontos volt, hogy a doki ebben partner legyen.)

 • 2010.02.09 13:03:28nudlo

  szerték: Na, én ezért mondtam, hogy ehhez is kell egy kis szerencse:)

 • 2010.02.09 13:06:09verity777

  Megjegyzem: amikor elütött az autó, és a mentő kapart össze és talicskázott be a traumatológiára, ott senki sem várt és remélt pénzt, mégis korrektek voltak. Illetve nem hiszem, hogy korrektebbek lettek volna, ha esetleg fizettem volna. Ott mondjuk nem nagyon volt választom. A mai eszemmel azért biztos megpróbálnék utánanézni a doinak, aki műt. Szerencsére ügyes volt. Hogy végül mégis gebasz lett, valószínűleg nem az ő hibája. Bár az is lehet, hogy igen. A lényeg, hogy a végére helyrejöttem.

 • 2010.02.09 13:07:19baudolinA

  verity,
  nem értem: miért _kellett_ megfizetni? Magánkórházban szültél?

 • 2010.02.09 13:15:57szerték

  Hát nem kicsi,ahogy elnézem.

 • 2010.02.09 13:51:57verity777

  Nem. Egyetemi klinika. De a doki csak szülést vezetni jár be, meg műteni. A magánrendelésére jártam tehesgondozásra, UH-ra adott beutalót, a labort elintézte a háziorvos. Nem tudom pontosan, hogy jogilag - felelősségileg hogy megy ez.

 • 2010.02.09 15:03:47tildy:)

  verity777:
  És a zebébe tett boríték miatt fog jól vágni? röhej!
  Nem az lenne alapból a feladata , hogy a tudásához mérten a lehető legjobban dolgozzon?
  Vagy hogy megy ez? Dugok egy kis borítékot máris kedvesebb leszek? Bakker az ilyen ne orvosnak menjen , sőt inkább munkát se vállajon, mert etikátlan, paraszt..

 • 2010.02.09 15:22:34verity777

  Nem a zsebbe borítékról van szó. A választásról. Ha úgy gondolom, hogy X kórházban csak jó fej orvosok vannak, akkor nem kell választani. Ha biztos leszek benne, hogy odafigyelnek rám mindenképpen, akkor OK. De ha tudom (és tudom) hogy van ilyen is meg olyan is, akkor inkább választok egy olyat, akivel szót értek.
  Persze lehet az embernek szerencséje is. Mondom, nálam be kellett hívni az ügyeletvezetőt, aki szerintem szakmailag és emberileg is maximálisan ott volt. Sosem fogom elfelejteni, mikor megvolt a baba, ő állt ott mellettem, és mondta, hogy azért 9/10 az APGAR, mert kicsit szürke volt, de már minden OK és visszanyerte a színét. Aztán a hasamra tette a kezem és mondta, ez a kis gombóc a méhem, így összehúzódott. (A fogadott dokim ezalatt a méhlepénnyel meg az őssejtes zacsival matatott.). Szóval: nem a pénzen múlik. Nem hiszem, hogy a dokim úgy hívta be: te, ez jól tejel majd, gyere be segíteni... még a nevét sem tudtam, nem súgta oda a férjemnek, hogy XY vagyok, megtalálnak holnap ebben és ebben a szobában...

 • 2010.02.09 15:26:07Koriander

  baudolinA
  Aki csúszópénzt ad az orvosnak, hozzájárul ahhoz, hogy az orvosok egy része úgy bánjon azzal a pácienssel, aki ezt anyagilag nem tudja magának megengedni (vagy netán abban az illúzióban él, hogy vannak tb alapján járó szolgáltatások), mint egy kapcaronggyal.

  Nem értek veled egyet, valószínűleg azon szerencsések közé tartozol, aki még nem volt magyarországi korházban. Azért adsz "hálapénzt" a nővéreknek, orvosnak, hogy pl. éjszaka betolják esetleg a képüket a frissen műtött rokonodhoz, meg azért, mert abban reménykedsz, hogy emberként bánjanak veled pl. ha szülsz.
  Nem így kellene lennie...az egy másik kérdés, de attól, hogy te elvből nem adsz még nem biztos, hogy nem szívsz és ez az elkrvlás nem a rendszerváltás után kezdődött. természetesen tisztelet a kivételnek, mert vannak hál Istennek kivételek, találkoztam is ilyenekkel.
  Nővérek többslge meg úgy van vele, hogy ennyi pénzért úgysem találnak másikat, munkaerőhiány van tehát mindegy, hogy hogyan mennyire figyelmes a beteggel, mert úgysem rúgják ki, mégha panaszt is teszel.

 • 2010.02.09 15:38:02Koriander

  és bizony a legszegényebb is összevakargatja a hálapénzt, vagy kölcsönkér, hogy ne legyen még kiszolgáltatottabb, mert elég az hogy beteg...

 • 2010.02.09 15:41:58rath.dinen

  Hát igen, a túszejtőkkel szemben is az az egyetlen hosszú távon nyertes stratégia, ha nem tárgyalsz velük.

  Csak mondjuk ezt nehéz elfogadtatni azzal, aki épp most kapta meg a szerelme fülét egy borítékban, azzal a felirattal, hogy a pasi még él, de legközelebb dobozt küldenek, belső szervvel.

  Egyébként én általában nem fizetek, de a szülés körül igen. De az is igaz, hogy még nem tart ott idős felmenőm, hogy zsarolási alapot képezzen. Ha saját magammal nem is hagyom magam zsarolni, az újszülött gyermekem azért még mindig tárgyalásra ösztönöz.

  De hiszek abban, hogy 5-10 éven belül eltűnik a hálapénz. De nem azért, mert mindenki olyan felelősségteljes és tudatos honpolgár lesz, hanem azért, mert a válság kapcsán úgy át fog alakulni a rendszer, hogy az emberek leállnak vele. Nem lesz miből, illetve fizetnek majd papíron is épp eleget.

 • 2010.02.09 15:52:36Koriander

  rath.dinen tetszik a túszejtős hasonlatod :).
  "fizetnek majd papíron is épp eleget" remélem más közalkamazottnak is, akkor talán mi is hazamegyünk... egyébként a közszolgák között egyedül az eüi dolgozoknál elfogadott az ilyen jellegű fizetéskiegészítés...

  Hálapénzben meg még azt útálom, hogy még én érzem magam zavarban, hogy hogyan csúsztassam kedves doktorúr vagy nővérke zsebébe, hogy más meg ne lássa!

 • 2010.02.09 16:45:32lm

  rath, koriander írja fentebb, hogy még a legszegényebb is összevakargatja a hálapénzt. szerintem a rendszer addig marad fenn, amíg lesz aki fenntartja. a tb. finanszírozású magyar egészségügy várhatóan nem fog lényegesen javulni, mert miből, mitől is javuln, max. annyi fog történni, hogy több lesz a magánklinika, ahol, aki megengedheti magának, az fizet (legalább legálisan). a többinek meg marad, ami marad.

  koriander, amit írtál egyáltalán nem cáfolja a baudolinA által mondottakat. igen, sok helyen szar körülmények vannak alapból és te (és nemcsak) megvesztegeted az ápolót/orvost, hogy veled (vagy rokonoddal) kivételt tegyenek. szó se róla, teljesen megértem azt is, aki így tesz a gyermeke, rokona, önmaga egészségéért, csak azért ne adjuk ezt úgy elő, mintha egy korrekt, legális, rendjén való dolog lenne.
  az utolsó szüléstörténet elgondolkodtatott: tényleg ennyire nem lehet kiállni az emberséges bánásmódért? ennyire esélytelen? bele kell tényleg nyugodni, hogy ha nem fizetsz le valakit, akkor ez jár??? (és ezeket az orvosokat mondjuk nem ellenőrzi Apeh???)

 • 2010.02.09 16:58:26verity777

  2010.02.09 16:45:32lm
  "(és ezeket az orvosokat mondjuk nem ellenőrzi Apeh???)"
  Én kaptam számlát, amikor kértem.

 • 2010.02.09 17:01:36lm

  "amikor kértél"?? és ez mégis mit jelent? nem mondod, hogy az orvos egy TB-s kórház infrastruktúráját használva tudott számlát adni neked a szülésért???

 • 2010.02.09 17:03:12lm

  Korrekt, legális körülmények között, szerintem nem akkor kell számlát adni, ha kérnek...

 • 2010.02.09 17:07:57verity777

  Akkor ad számlát, ha kérek. Ha nem tudok vele mit kezdeni, nem kérek. Mondjuk a fogorvosom ad ha kérek, ha nem.
  De ha villanyszerelőt hívsz, az meg fogja kérdezni, hogy kell-e számla, mert akkor 25%-kal több lesz a vége...

 • 2010.02.09 17:13:31Koriander

  lm, nem tartom a hálapénzt sem korrektnek, sem legálisnak és mint feljebb írtam még én szorongok attól is, hogy hogyan csúsztassam a zsebébe...de találkoztam már olyan anesztes orvossal (nem szülés kapcsán), aki visszautasította és nem a pénzért jött be anyukámhoz, hanem hogy megnézze, hogy hogy van...

 • 2010.02.09 17:13:59lm

  Igen, persze ismerem ezt. Csak ezt az orvos, villanyszerelő, akárki részéről adócsalásnak hívják. És te részt veszel benne.

 • 2010.02.09 17:16:16verity777

  Az az igazság, hogy SZTK-alapon nincs mód arra, hogy mindent elmagyarázzanak. Pl. elmész UH-ra, megnéznek, lediktálnak pár adatok és kész. Elmész magánrendelésre: megmutatják, hogy nézze, ott a feje, lába stb. Ez van.

 • 2010.02.09 17:17:54lm

  koriander, rendben. Én csak arra lennék igazából kíváncsi, hogy a betegnek tényleg nincs semmi más lehetősége emberséges bánásmódot kicsikarni? bele kell ebbe nyugodni? részt kell venni benne, másként nem megy? (hozzátartozik a dologhoz, hogy fél éve élek Mo-n, nem ismerem a magyar egészségügyet, első gyermekemet Finnországban szültem és most őszintén be vagyok szarva az ilyen szüléstörténetektől, hogy mi lesz itt, ha majd jön a második..)

 • 2010.02.09 17:18:15verity777

  Bár pont UH-n, SZTK-ban volt jó élményem is. Igen, vannak olyan dokik, akik mindenkivel normálisak. Vannak, akivel nem. Én pl. nagyot csalódnék a dokimban, ha kiderülne, hogy valakivel azért volt bunkó, mert nem fizetett.

 • 2010.02.09 17:21:13verity777

  2010.02.09 17:17:54lm
  Én teljesen emberi ellátásban részesültem. A csecsemőosztály olyan, amilyen, a kaja is szar, de szakmailag OK volt. Fogadott orvossal, szülésznővel. Azt kaptam, amire számítottam. Kb. ebben állapodtunk meg.

 • 2010.02.09 17:25:08lm

  Nem a hosszas elmagyarázás a kérdéses, verity. Hanem az olyan esetek, mint ebben a szüléstörténetben is, hogy a gyermek nyakán a köldökzsinór és hiába van rajta az nst, mert senki rá se néz, hogy feltűnjön nekik, hogy csökken a baba szívhangja. Szóval, ami már orvosi mulasztásnak tekinthető.
  Nem pánsípos relaxálást és anyuka lelkét balzsamozó szülést várok el, hanem egyszerű korrekt, kötelességtudó munkavégzést.

 • 2010.02.09 17:27:33verity777

  Az enyém sem volt komplikációmentes. De rám figyeltek. Kötelességtudóan, ha úgy tetszik.
  Egyébként igazad va, gyalázat. De én is fogadott orvosnál születtem több, mint 30éve.

 • 2010.02.09 17:28:53Koriander

  lm, én meg már három éve nem élek,és megismertem egy rendszert, ami működik és a földi halandókra is ugyanúgy odafigyelnek és nagyon szeretném, ha otthon is így lenne...

 • 2010.02.09 17:31:21Koriander

  hálapénz szemszögéből leggyalázatosabb a szülész-nőgyógyász "kaszt" (30 éve is így volt), utána jönnek a sebészek...
  röntgenorvos pl. nem tudok róla hogy kapna-e hálapénzt...

 • 2010.02.09 17:33:37verity777

  Valamelyik vidéki kórházban nem lehet orvost fogadni. Van bent elég orvos mindig, akihez kerülsz, annál szülsz. Van, akinek ez a rendszer nagyon bejön, van, akinél nem. De azt ugye a végén senki nem tiltja meg az anyának, hogy utólag hálás legyen?

 • 2010.02.09 17:33:52tildy:)

  verity777: tudok olyan fogorvost,és korrektek, ahol KÉRÉS nélkül kapod a számlát. Ez lenne a korrekt. És az alap, of course.

 • 2010.02.09 17:39:37verity777

  A röntgenorvosok nem kapnak. Pedig milyen komoly végeznek!
  De... anno, több mint 30 éve, megtiltották, hogy a fogadott orvosokat behívják. Anyunak szerencséje volt, pont ügyeletes volt a dokija.
  A nagynénémnek kevésbé. Front volt és tömeg, lefektették aludni meg letojták, mikor már topogott, hogy már kb. kilóg a gyerek, akkor foglalkoztak vele. A gyerek kék volt, mint a besztercei szilva (szó szerinti idézet tőle). Ja és majdnem kinyírték, mert a gátvarráshoz olyan érzéstelenítőt adtak, amire allergiás volt...

 • 2010.02.09 17:40:45verity777

  2010.02.09 17:33:52tildy:)
  Az én fogorvosom is ad, ha kérek, ha nem.

 • 2010.02.09 20:54:55baudolinA

  Koriander,
  ebben nagyot tévedsz. 14 éves koromban megjártam néhány kórházat (két gyanú volt: agytumor vagy érszűkület - mindkettőnél azonnal műtöttek volna) Pécsett és Pesten is. És egyetlen kórházban sem fizettem külön - arra az időszakra érvényes biztosításom volt. Két hét alatt látott-megvizsgált-kielemzett kb. négy professzor, három szemész, 3 neurológus és rengeteg laboráns, nővér, MRI-kezelő. Mindezt úgy, hogy nem voltak ott a szüleim, mert teljesen hirtelen (kórustalálkozó kellős közepén) ért az egész, az érdekeimet egy ottani barátunk képviselte. Aki nem volt különösebben bejáratos orvosi körökbe. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki ilyen, hanem hogy igenis kaphatsz normális ellátást mindenféle boríték nélkül is.

  Hogy mikor kezdődött a zsebbe dugdosás, nem tudom, de teljesen mindegy. Egyszerűen abba kellene hagyni. Más kérdés, hogy a fizetéseken is lendíteni kellene, ez nem vitás. De ne a beteg egészítse ki az orvos fizetését.

 • 2010.02.09 21:00:25baudolinA

  "Azt kaptam, amire számítottam. Kb. ebben állapodtunk meg. [...] De rám figyeltek."

  Nos, lehet, hogy pont miattad nem figyeltek pl. az olyanokra, akik a fenti típusú születéstörténeteket írják...

 • 2010.02.09 21:04:14lm

  Verity, nagyon örülök, hogy emberséges körülmények között voltál és figyeltek rád, de te fizettél is szépen zsebbe érte! Én csak azt nem értem és nem akarom elfogadni, hogy annak, aki nem adott hálapénzt, de jogosult ellátásra, annak miért nem jár emberséges körülmény és figyelem. Nem saját orvos, nem körülugrálás, hanem korrekt ellátás.

 • 2010.02.09 21:07:02baudolinA

  rath.dinen,
  hiszel benne, de ugyanúgy fenntartod a korrupt rendszert. Akkor miért is változna bármi is?

 • 2010.02.09 21:22:26Ördög

  2010.02.09 15:38:02Koriander
  és bizony a legszegényebb is összevakargatja a hálapénzt, vagy kölcsönkér, hogy ne legyen még kiszolgáltatottabb, mert elég az hogy beteg...

  Eddig volt egy mandulaműtétem, egy epeműtétem és egy szülésem. Egyiknél sem jutott eszembe hálapénzt adni, még úgy sem, hogy nem lenne gond. Ha nem telne rá, még úgy sem adnék.

 • 2010.02.09 21:23:24Ördög

  Hozzátenném, semmiféle hátrányban nem részesültem egyiknél sem.

 • 2010.02.09 21:35:31Rosa Rugosa

  2010.02.09 13:51:57verity777

  Az sztk rendelőben most ki van írva, hogy beutalót vizsgálatokra csak azok a kismamák kaphatnak, akik a rendelőintéztbe járnak terhesgondozásra...:))
  Ez vajon minek lehet az előszele?

 • 2010.02.09 21:36:07lm

  ördög, helyileg hol voltál ilyen szerencsés? (mert én ma már hajlamos vagyok azt hinni, hogy nagyobbrészt szerencse dolga)

 • 2010.02.09 21:40:11Rosa Rugosa

  2010.02.09 21:23:24Ördög
  Ezzel én is így vagyok.
  Azonban vettem már észre orvos arcán tanácstalanságot a helyzetem miatt... Mármint hogy nem tudta, mit gondoljon.
  Vajon mi késztet egy "értelmes" nőt arra, hogy ne fogadjon orvost...?:)))

  Egyébként meg az orvosok, mint észrevettem pont azokkal a legbunkóbbak, akikről süt a szegénység és a nehezen összeszedett hálapénzüket nyújtogatják...
  És ezt pl. borzasztónak tartom.

 • 2010.02.09 22:23:52tildy:)

  Vajon mi késztet egy "értelmes" nőt arra, hogy ne fogadjon orvost...?:)))

  Mondjuk az, hogy egyikben sme bízik? Az utóbbi több mint tíz évben legalább 6 féle nőgyógyászom volt, de igazándiból egyikkel sem voltam elégedett...
  Akkor hogyan tudnék így megfelelő dokit választani akár?

 • 2010.02.09 22:54:02Rosa Rugosa

  Hát én azt hiszem életemben először most fogok orvost keresni.
  Nem mint ha feltétlenül valahol szeretnék szülni... csak azt tudom, hol nem szeretnék.:)
  Egy ilyen van.:)

  Már csak azt kell megbeszélni a fogadott orvosommal, hogy hagyjon békén szülni.:))))
  Ha beérek egyáltalán a kórházba.:)

 • 2010.02.09 23:31:08Yvettbabacool

  Rita egy kurva.....

 • 2010.02.10 09:34:16Ördög

  lm

  A műtétek az Istvánban voltak, a szülés pedig a Margitban.

 • 2010.02.10 09:46:25lm

  ördög, köszi.

 • 2010.02.10 19:50:59verity777

  #
  2010.02.09 21:35:31Rosa Rugosa

  "Az sztk rendelőben most ki van írva, hogy beutalót vizsgálatokra csak azok a kismamák kaphatnak, akik a rendelőintéztbe járnak terhesgondozásra...:))
  Ez vajon minek lehet az előszele?"
  A szarrágásnak. Én is fizetek TB-t. Nem minimálbér után és nem fél éve. Akkor nekem nem jár az ellátás (jelen esetben a beutaló)? Csak mert válogatok, és nem minden szolgáltatást veszek igénybe az SZTK-ban?
  Az egyik doki az SZTK-ban rám sem nézett csak húzta a pofáját, mikor beutalót kértem. A másik udvarias volt és kedves, megnézte a leleteimet, mondta, hogy szépek, biztos a dokim is elégedett vele (lehet, hogy ismerte). Azt is megmondta, melyik nap menjek AFP-re, hogy ne menjek 11 előtt, mert sokan lesznek stb.
  VAn pozitív meg negatív élményem is. De nem szeretek kockáztatni.

 • 2010.02.11 21:38:08nótbuk

  annyira tetszik h a kommentelők bőbeszédűbbje simán lefirkál akár féloldalt is valamilyen témában, pedig tutibiztos h szerzőjén kívül senki sem olvassa el. persze ez természetes is, mert egy kívülállónak rettentő pitiáner és unalmas az egész...

 • 2010.02.15 15:46:00catdeluxe

  Na ezt el sem hiszem...manapság, akinek fogadott orvosa van 12 óránál tovább nem hagyják vajúdni(szenvedni) a kismamákat, mert csak feleslegesen kifárasztják őket fizikailag, nem mellesleg meg a babának sem tesz jót! Én szerencsésnek mondhatom magamat a közel 4 órás és már itt is van szüléshez!:)

 • 2010.08.13 16:47:50Evita1

  Itt született a lányom ebben a szülőszobában.Most látom:) Már 4hónnapja.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta