SZÜLŐSÉG

Fogzási fájdalmat csökkent az aromaterápia

2010. január 27., szerda 13:35 |

Az aromaterápia során az illóolajos növényekből kinyert olajokat használják gyógyításra, többnyire inhalálás által. Általánosságban a legtöbb illóolajos növénynek van gyógyító hatása, többségüket már kicsi kortól is lehet használni, bár természetesen ezek hatása egyénenként eltérő lehet. Az illóolajokat sok orvos is ajánlja kiegészítő kezelésként, én például akkor találkoztam vele először, amikor tíz hónapos gyerekem fülgyulladására az orvos nem antibiotikumot, hanem kövirózsaolajat ajánlott. De az illóolajok nem csak tüneti kezelésre jók, tehát például nemcsak a légutakat tisztítják, hanem a belégzés által a tüdőn keresztül fel is szívódnak, így segítik a váladék kiürülését, az antibakteriális és antivirális hatással bíró illóolajok pedig a betegség visszaszorításában játszanak jelentős szerepet. Kevéssé ismert, de vannak olyan illóolajok is, amelyeket szájon át alkalmaznak.

Sok kismama csöpögtet pédául a teájába pár csepp édeskömény olajat, ami tejszaporító hatásáról ismert, valamint az anyatejjel átmegy a gyermekbe is, és oldja a hasi görcseit. Mielőtt azonban belsőleg alkalmaznánk bármilyen aromás olajat, beszéljük meg az orvossal!  A legtöbb aromás növényből kinyert illóolaj rendkívül gazdag és nemcsak egy, hanem akár több száz vegyületet is tartalmazhat.

Másik illóolaj, amit én a gyerek egészen kicsi korától alkalmazok, az az eukaliptusz olaj. Nincs az az orrszívás, ami felérne pár csepp eukaliptusszal. Szoktam a fürdővízbe is tenni, illetve lefekvés előtt a szobába pár cseppet, nagyon jól kitisztítja  a légutakat. (Közvetlenül, papírzsebkendőre cseppentve és belélegezve azonban ötéves kor előtt nem ajánlott az illóolajak alkalmazása. Ezen kívül van olyan gyerek, akit izgatnak az erős szagok, ezt ki kell tapasztalni!) A fürdőknél figyelni kell arra, hogy az illóolajat előtte feloldjuk, mert különben csak a víz felszínén úszkálnak a cseppek, és különösen kisgyerekek esetében nem ajánlott közvetlen a testtel való érintkezés. (A levendulaolajon kívül semmit nem ajánlatos közvetlenül a bőrre vinni.) Az illóolajok jól oldódnak például tejben, vagy a habfürdőben, így tehetjük a vízbe. Kicsi gyerekeknél leginkább a párologtatást (5-6 csepp olaj a párologtatóba) vagy a fürdővizes alkalmazást javasolják, a masszírozást mindig jobb szakemberre bízni. De ha jártunk például babamasszázs tanfolyamra, akkor mi is alkalmazhatunk illóolajokat, például hasgörcsök esetében az ánizs- vagy édesköményolajat. Ilyenkor valamilyen bázisoljaba, - pédául olíva-, mandula-, avokádó olaj - tegyünk pár csep illóolajat.

Kiegészítő kezelésként az illóolajok különösen téli időszakban, meghűléses betegségeknél sokat segíthetnek a gyerekeknek a gyógyulásban. Komáromi Éva, aki már évtizedek óta foglalkozik illóolajokkal az alábbi összeállítást ajánlja téli betegségek, meghűlések enyhítésére: 2-4 csepp eukaliptusz, 1-2 csepp ánizs, citrom, fahéj, 2-4 csepp borsmenta (vagy bármilyen menta), 4-6 csepp narancs vagy mandarin. Ezeket egy zsebkendőre csepegtetve a gyerek hálószobájába helyezzük (az aromamécses ilyen helyeken meglehetősen balesetveszélyes) úgy nevezett száraz párologtatást alkalmazva. Szintén ő torokfájásra azt javasolja, hogy 2 dl vízben oldjunk fel 1 csepp fahéj, 1 csepp menta és 1 csepp kakukkfű olajat és azzal öblögessünk. Álmatlanság, rossz alvás ellen a fürdővízbe tegyünk pár csepp mandula vagy citromfűolajat. (Rossz alvó gyerekeknek a citromfű tea is segítség lehet).

Egészen kicsi csecsemőknél még nem ajánlott illóolajakat alkalmazni, hiszen erős illatuk zavarhatja a babát, akinek ráadásul eleinte nagyon fontos az anyja illata. Később, pár hónaposan már elkezdhetjük használni a visszafogottabb illatú rózsaolajat, vagy a narancs, a mandarin, a vanília, a római kamilla vagy a szantálfa olaját masszírozásra vagy párologtatásra. Az aromaterápia kézikönyve című könyvben a baba első aromaterápiájára 10 csepp levendula, 4 csepp narancsvirág és 2 csepp római kamilla keverékét ajánlják (ezt oldjuk fel 120 ml bázisolajban, például mandula) és ezzel kezdjük simogatni, enyhén masszírozni a babát, aki az említett olajoktól, valamint anyukája érintésétől megnyugszik és biztonságban érzi magát.

Fogzásra is nagyon hatásos lehet az aromaterápiás kezelés, kívül be kell dörzsölni a baba arcát, közel a fájdalomhoz. Különösen a rágófogak esetében lehet nagy segítség. Általában a római kamilla, kék kamilla, szegfűszeg, vad levendula, ligetszépe, orbáncfű macerátum keveréke lehet hatásos, de ezekenek az olajoknak a kikeverését jobb, ha aromaterapeutákra bízzuk, vagy megvesszük így egyben, kikeverve. Egy ilyen olaj ára elég borsos, de még mindig olcsóbb, mintha megvennénk minden hozzávalót, ráadásul mi nem vagyunk tisztában a helyes arányokkal sem. Ilyen keverékeket tudunk venni például az illoolajok.hu oldalon, ahol rengeteg szülés előtt, alatt és után alkalmazható hasznos olajkeveréket találunk.

Fontos dolog, amit az illóolajakkal kapcsolatban szem előtt kell tartani, hogy nem alkalmazhatók homeopátiás kezelésekkel együtt, hiszen enyhítik vagy kioltják a homeopátiás készítmények hatását. Aki behatóbban szeretne foglalkozni az illóolajok gyógyító hatásával, annak a már említett kézikönyvet ajánljuk, valamint a Bába válaszol szerzőjének, Ingeborg Stadelmann-nak igen részletes, Bevált aromekeverékeim című új könyvét.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.28 11:09:10Vakmacska

  RR, pontosan. Csak a sok birka nem olvassa. MLM-es birkák pláne nem olvasnak semmit. A máik csoport birka meg nem írja rá a cuccosra, hogy pl. várandósan alkalmazható-e, én meg széttúrom a netet, mire találok magyar vagy általam olvasható külföldi nyelven megtalálható és számomra is felfogható szakirodalmat.

  Terhesen alig használok valamit, még a számomra nagyon pici adagban is hasznosnak bizonyult stevia-ról is láttam olyat, hogy ne ajánlgassam nyakló nélkül mindenkinek, bár elég sokat olvastam róla hogy viszonylag biztos legyek a dolgomban, főleg előny-hátrány összevetésben. Viszont úgy látom, valamilyen szinten muszáj foglalkozni effélével, ahogy a laborlelet tartalmával és az alapgyogyók hatásmechanizmusával sem árt ha tisztában van az ember, akár tanulta oskolában akár nem.

 • 2010.01.28 11:10:15Rosa Rugosa

  Ettetek már zölddió lekvárt?
  Nekem nagyon ízlik.:)

 • 2010.01.28 11:13:01Rosa Rugosa

  2010.01.28 11:09:10Vakmacska

  Igen, igazad van.
  De basszus, a mikróra ráírják, hogy ne rakd bele a macskát száradni, szóval írják már rá ezekre a cuccokra is!

  Egyébként én nagy felhasználó vagyok, valamennyire ismerem is a növényeket, épp ezért csodálkozom a rengeteg pontatlanságon, ami igenis veszélyes is lehet.
  Beleértve a 399 ft-os gyógynövénykönyveket is.

 • 2010.01.28 11:16:19Veg_

  2010.01.28 11:10:15Rosa Rugosa
  Szerintem finom :) A Kedves szerint brrr :)

 • 2010.01.28 11:20:19Vakmacska

  RR, ó je. Meg a felhasználói tudatosság. Átlag Maris lehet egyszerre szkeptikus egy vagy több védőoltással kapcsolatban, de simán benyomja a szomszédasszony által árult "életmódjavító" készítményt, amire nagyjából az van felírva, hogy hogy hívják valamint hogy "made in ország-tőlünk-rohadt-messze".

 • 2010.01.28 11:30:43manó99

  "2010.01.28 11:10:15Rosa Rugosa

  Ettetek már zölddió lekvárt?"

  Nem szeretem.

  Most éppen egy gesztenyemézet kóstoltam.Hát ez sem lesz a kedvencem.

 • 2010.01.28 11:33:11baudolinA

  Vakmacska,
  grill fűszerkeverék helyett: egész zöldbors, feketebors, rózsabors, fehérbors, koriander. Be a fűszermalomba, s még friss is. Ami nem ízlik, kihagyható.

  Rosa,
  igen. És zöldparadicsomból dzsemet ettél már? Nekem az is ízlik. :)

 • 2010.01.28 11:34:13Rosa Rugosa

  Na, a gesztenyeméz nekem sem.

 • 2010.01.28 11:36:28Rosa Rugosa

  Zöldparadicsomból nem.

  Onnan jött a zölddió, hogy most találtam herbáriás csipkebogyó lekvárt és a dédim régen csinált és ez hasonlít hozzá a leginkább ízben, a zölddió meg ott volt mellette.:)
  Mondjuk csak üresen szeretem.:))

 • 2010.01.28 11:44:40Veg_

  Gesztenyemézet szeretem, de szigoruan csak kiskanállal. Kedves szerint az is fuj,ugyhogy nem eszi el előlem :D

 • 2010.01.28 11:55:29manó99

  Az a bajom vele hogy azon kívül hogy kiskanállal eszel belőle,másra nem nagyon használható ,az íze miatt.Persze a férjem és a lányom vétele volt,( már akkor mondtam hogy nem kell az nekünk),és már bele sem szagolnak.:))

 • 2010.01.28 12:38:22hinta-palinta

  Manó, nem a légzésfigyelő lapok a baj, hanem a halk kattogás:)Nem lehet ezt a funkciót lenémítani?

 • 2010.01.28 12:41:11Veg_

  2010.01.28 11:55:29manó99
  Szeretem a mézeket, bár mikor nagyon belelendülök is max két kanállal eszek egy nap. Van, amelyiket kenyéren szeretem, némelyiket kanállal, kajába, stb... Mindet másra szoktam használni :D

 • 2010.01.28 12:51:46Magenta

  A levendula miért öregasszony szagú?

  Amúgy tudja valaki, levendulát lehet erkélyen termeszteni ládában?

 • 2010.01.28 12:54:12manó99

  2010.01.28 12:38:22hinta-palinta

  Nem kattogott.
  Azt mi sem bírtuk ,mert ugye az a mi hálónkban kattogott.:))

 • 2010.01.28 13:00:51Brunnera

  Magenta, lehet levendulát termeszteni cserépben, ha elég nagy a cserép (mondjuk 30 cm átmérőjű), de egy több éves bokor hoz talán annyi virágot, amennyit egy csokorba kötve a nénék árulnak az utcán nyár közepén. Ha szereted a levendulát, ne állj meg egy cserépnél. A laza, meszes földet szereti és a sok napsütést, "szárazságtűrőnek" hírlelik, de esténként szívesen veszi, ha langyos vízzel megöntözöd.

 • 2010.01.28 13:02:41Brunnera

  ... Oreganót, borsmentát, kakukkfüvet is termeszthetsz cserépben.

 • 2010.01.28 13:04:14Magenta

  Azokat hogyan? Eddig minden elhalálozott a konyhaablakban, kivéve a cikláment, ami két éve húzza az igát. :)

 • 2010.01.28 13:04:30Veg_

  2010.01.28 12:51:46Magenta
  Levendula bárhol megterem. Régebben az öregasszonyok "Jujj! nehogy baja legyen!" felkiáltással minden ruhájuk közé levendulát tettek. És kissé el is hanyagolták magukat. Nomost nekem (is, ahogy sok más embernek akkoriban és még régebben) összefonódott ez a kettő, az öregség enyhén ápolatlan szaga a levendulától vastagon szagló ruhával. Ergo abban nőttem fel, hogy öregség levendulaszagu :) Ettől még használom az illóolaját, teszek levendulát a degek kajája mellé, nehogy belemásszon a moly, de erről a szagról amig élek az öreg falusi nyanya ugrik be, sorry :)

 • 2010.01.28 13:08:34Magenta

  Ja, nekem meg a kedvenc illatom, találva éreztem magam, mint öregasszony. :)

 • 2010.01.28 13:11:13Brunnera

  Kültéri tartásra gondoltam. Az erkély, ha napos, megfelel a célnak. Ablak mögött csak a szobanövények nem sínylődnek - legalábbis látszólag nem. Ha a ciklámen kitart, akkor gyanús, hogy inkább hűvös, (fél)árnyékos az a hely. Fűszernövények nem szeretik az ilyet.

 • 2010.01.28 13:12:12Vakmacska

  Levendula, az van dögivel a kertben. Miután rátaláltam arra a verzióra, ami szereti a kertünket és normálisan is néz ki (a többi nemes egyszerűséggel 1 szezon alatt kihalt).

  Az oregano viszont pikkel ránk, eddig nem maradt meg sem ablakban, sem ládában, sem sehogy. A rozmaringgal jobbak a tapasztalatok.

 • 2010.01.28 13:15:38Vakmacska

  Brunnera, de hova teszed a nyavalyásokat télen mínusz tizenötben? Nálunk sztem a muskátli is el fog idén fagyni ami nem a kazánházba került, utóbbi viszont kicsi és nagyrészt sötét. Télikertünk meg nincs, csak nyári, és ezek főleg mediterrán klímáról való növénykék....

 • 2010.01.28 13:24:12Veg_

  2010.01.28 13:08:34Magenta
  Hát kedves öregasszony, gondolom neked nem voltak hasonló gyerekkori emlékeid :D

 • 2010.01.28 13:24:18Brunnera

  Tanácstalan vagyok. Nálunk az oregano és a kakukkfű botrányosan elterjedt, jórészt magról, napos és félárnyékos helyeken egyformán tenyész (mindenhol más az íze), nem locsolom, helyenként taposunk is rajta. Milyen növények szeretnek nálatok lenni a levendulán kívül?

 • 2010.01.28 13:28:48Brunnera

  Vakmacska, a cserepes rozmaringok és a bóbitás levendulák fűtetlen, de jól szigetelt és nagyon napos télikertben vannak, a leanderek is, sőt az idén a muskátlikat is belöktem oda, fügét három évvel ezelőtt kiültettem, csak takarni kell, lantana (sétányrózsa), bougenvillea, datura fűtött helyen telel. Tavaly télen kint maradtak a rozmaringok, csak takarást kaptak, vissza is fagytak rondán, de erős visszavágás után kihajtottak. (A kúszó rozmaring érzékenyebb, azt mindenképpen be kell vinni.)

 • 2010.01.28 13:29:49Brunnera

  Oregano, kakukkfű télálló.

 • 2010.01.28 13:35:07keke80

  Én az aromaterápiát még csak megfázáskor alkalmaztam. Ilyan teamécseses párologtatóba cseppentettem pár csepp eukaliptuszt. Tavaly volt rá szükség, de engem óva intettek attól, hogy a pici(8hós) is a szobában legyen amikor párologtatok. Pedig használt neki!

  Fogzásra az Osanit vált be legjobban. Ez egy homeós bogyó, kamilla meg istentudja minek a keveréke. Még a szemfogak se voltak nagyon fájdalmasak... most jön az utolsó, és a 4esek is kint vannak, nagyjából panasz nélkül. Sajna ezt csak Németo-ban lehet kapni, pedig baromi jó!

 • 2010.01.28 13:36:36manó99

  Próbálkoztatok már Magnóliát magról vetni?

  Kaptam magokat,de nem tudom.Nagyon szeretnék egyet,de eddig amiket vettem mind kipusztultak.

 • 2010.01.28 13:36:53Magenta

  Félárnyék a mi lakásunkban nincs, ha süt a nap, akkor kb. egy órát van árnyék, kelet-nyugati lakás.

  Ami bírja, az nagyon strapabíró, ami kicsit is érzékeny, az rögtön kihal, növényben pl. ilyen a korallvirág, azzal többször nem próbálkozom. A cserepes fűszernövények se nagyon szeretnek itt. :(

 • 2010.01.28 13:39:33keke80

  Igen, Magenta, ezzel küzdök én is!!! Vagy betüz a nap, vagy nem, ennyi. Nálam a jukka marad meg, még a kaktusz is megörül ennyi naptól! Föleg nyáron katasztrófa, legkésöbb akkor kipusztul az, ami nem bírja.

  A kertben meg a föld kész katasztrófa. De a zöldfüszereket nyáron idén megpróbálom ládában vagy valahogy. A levendula meg ész nélkül burjánzik!!!

 • 2010.01.28 13:43:16Vakmacska

  Brunnera, akkor felejtős, télikertre az elkövetkező tíz évben se pénzünk, se időnk, ha szülés előtt mégis lesz mosogatógépem és munkába visszamenés után egy-két évvel legalább az egyik kapunk babrálás nélkül fog előttem nyílni (ahelyett hogy kiszállok-beszállok-lakatrafagyakezem-elejtem a cuccot vagy a gyereket kétszer), akkor hurrá és pezsgő. Télikert nyugdíjaskorunkban. Ha megérjük és addig nem gondoljuk meg, hogy sokkal kényelmesebb a tizediken:)))

 • 2010.01.28 13:45:57BlackCat

  Brunnera
  Te valami botanikus, kertész vagy nem tudom, mi lehetsz :)
  Tudnál nekem tanácsot adni, vajon mi a trutyi lepte meg a leanderemet télvíz idején? És mivel lehet irtani?
  Sárga, apró bogárféle, és ragacsos tőle a virág tokától bokáig.:S

 • 2010.01.28 13:45:58Vakmacska

  A leander amúgy a "hűvös szobánkban" (még egy-két évig tartható luxus) lakik télen, és minden télen minden ránézéskor az az érzésem, hogy anyázik. A hibiszkusz meg a lépcsőtérben (amúgy az erkélyen terpeszkedik a nyavalyás), hiába vágom, nő és potyog, ez esetben én anyázok, mert minden irányból útban van. Volt egy hatalmas ficus benjamin is, a fél szobát foglalta el, amíg egyszer meg nem untuk és nem rámoltuk át egy ügyvéd barátunk tetőtéri és belvárosi irodájában, hátha jó hatást ér el az ügyfeleknél.

 • 2010.01.28 13:47:41Brunnera

  Manó, magról vetni magnóliát nagy kaland lehet, én még nem próbáltam. Általában az a tapasztalatom, hogy az otthon magról vetett cserjék/fák nem közel lesznek olyan szépek, formásak, erősek, mint az anyanövény, ráadásul hosszú idő, több év, mire virágzóképessé válnak. Ha szeretnél magnóliát, vegyél kertészetben inkább. Nem olyan kényes, mint a híre, nem nehéz nevelni. Most megyek, további jó eszemecserét a kijelölt témában...

 • 2010.01.28 13:49:49manó99

  2010.01.28 13:45:57BlackCat

  Az enyémek is ilyenek,még a magról neveltek is amik itt vannak a lakásban.Szappanos vízzel mosom őket,mert állítólag az jó.Szerintem ők szeretik ,mert mindig újak vannak rajta, pedig mindet lebogarászom róluk.

 • 2010.01.28 13:52:09manó99

  2010.01.28 13:47:41Brunnera

  Az amit vettem eddig kipusztult.Nagyon kényes a földre,de nem adom fel, ha már van mag megpróbálom hátha.:))

 • 2010.01.28 13:55:54Brunnera

  Vakmacska, a "télikertet" ytongból mi magunk építettük hozzá a házhoz sok ablakkal, nem vettünk külön kis csicsás szerkezetet...

  Black Cat, a leander megtetvesedett. Nyirkos helyen van? Ha meg akarod menteni, vizes szivaccsal töröld át, ha így nem sikerül megszabadítani a tetvektől, akkor nincs más hátra - elnézést az undorgóktól - agyon kell nyomni őket, utána áttörölni a növényt, a ragacs ne maradjon rajta. Sok leandered érintett az ügyben?

 • 2010.01.28 14:01:06Brunnera

  A (kenő)szappanos permetezés használ levéltetvek ellen.

  A magnóliák az enyhén savanyú talajt szeretik, ültetéskor érdemes beforgatni a földbe némi tőzeget. Több fajtát árulnak most már a kertészetek, a legellenállóbb nem a nagy fehér virágú, hanem egy kisebb növésű, ciklámenszínű virágot hozó magnólia.

 • 2010.01.28 14:01:35Veg_

  Brunnera összezavart. Mi a kijelölt téma? ;D

 • 2010.01.28 14:05:16Brunnera

  Aromaterápia.

 • 2010.01.28 14:08:30Veg_

  2010.01.28 14:01:06Brunnera
  Kidöglött a csilim tavaly. Már teli volt virággal, mikor elözönlötték kis, fekete bogarak. Nem tetü, nem atka, tuti valami bogár vagy rovar, azóta is mászkál belőle pár itt-ott, nem tudom, hogy irtsam ki a maradékot. De elég kicsik, alik nagyobbak a kifejlett tetünél. Mi lehet? Jövőre ujra próbálkoznék, csak elötte mindet ki kellene irtanom... És fogalmam sincs, mit csináljak, ha ujra megjelennek :(

 • 2010.01.28 14:12:36manó99

  2010.01.28 14:01:06Brunnera

  Köszi

 • 2010.01.28 14:18:03BlackCat

  Bassssszus!
  Nem, nincs nyirkos helyen. Rengeteg van rajta, megőszülök, mire agyonnyomom mindet, meg áttörölgetem. :/
  Érdekes, hogy egyetlen egy tetves csak. Van több kicsi, meg teleltetésre nálam van az anyué, az 3 cserép , de csak ez az ormótlan lett tetves.

 • 2010.01.28 14:49:03Brunnera

  BlackCat, mondanám, hogy hagyd a francba azt az egy leandert (i.e. vesd a tetvek elé), de ilyenkor az a baj, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a többi is megtetvesedik. Kertészeti árudákban lehet kapni rovarirtó permeteket, de azoktól én például félek. Kenőszappanos permetezés?

 • 2010.01.28 17:00:36BlackCat

  Brunnera
  inkább a szappanos permetezés vagy rovarirtó, mint a francba hagyás:) olyan magas mint én, nagy szerelmem :)
  holnap keresek rá vmi cuccot, köszi!

 • 2010.01.28 17:19:13Rosa Rugosa

  Black Cat
  Dohánylével is lehet permetezni tetvek ellen.
  Veszel dohányt, vagy olcsó cigit és a dohányt 1l vízben kiáztatod.
  Kb. 4-5 cigaretta mennyiséget.
  Azzal lefújod.
  Csak gyerek kezébe ne kerüljön.

  A levendulának meg bírni kéne a hideget, gondolom Tihanyban, meg Pannonhalmán nem építettek köré télikertet.

 • 2010.01.28 17:23:32Rosa Rugosa

  Egyébként fűszernövényt próbáljatok magról vetni.
  A bazsalikommal próbálkoztam és sokkal szebb lett, mint a bolti.

 • 2010.01.28 17:47:28R2D2 & C3PO

  A pajzstetveket magas páratartalommal lehetne kordában tartani és heti- kétheti permetezéssel...

  Mindenesetre javaslok egy karantént, legalább a többi ne menjen tönkre.

  Én fel szoktam adni.

  Nyugati fekvésbe muskátlit érdemes telepíteni, mert gyönyörűek, ha egész délután éri őket a nap, de délben védve vannak a kiégéstől. Majd figyeljétek meg az utcán. :-)

  Keleti-, északi fekvésbe sarkantyúka (ennek ehető a virága) vagy fukszia az ideális.

  Fűszert szerintem ablakban nem nagyon érdemes tartani, nem tudod egy 10-15 centis ládában biztosítani nekik az életteret. Bár én is szoktam (déli fekvés): a menta jól bírja (kertbe is csak vödörbe szabad ültetni, tarackosan terjedő gyom), a bazsalikom is, a snidling is, nekem a kakukkfű és a szurokfű nem szerette: túl meleg nekik.

 • 2010.01.28 20:50:03BlackCat

  Tetvek eltüntetése-ügyben köszönöm a további tippeket.:)
  Ez a bagós cucc is jól hangzik.:)

  (egyébként érdekes, mert tavaly és azelőtt télen is ugyanott teleltek ki, és akkor egyik sem lett tetves)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta