SZÜLŐSÉG

Bagót rágnak reggeli émelygés ellen a kambodzsai terhes nők

2009. december 4., péntek 11:51 |

A terhesség alatti bagórágás kambodzsai hagyománya veszélyezteti az anya és a baba egészségét is, a nők ráadásul gyakran nikotinfüggővé válnak - óvtak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékesei csütörtökön. Az eddigi legnagyobb, dohányhasználatra vonatkozó kambodzsai felmérés szerint a 48 év fölötti nők mintegy fele rendszeresen rág bagót, minden ötödik vidéki nő várandóssága idején vette fel ezt a szokást. A WHO közreműködésével lefolytatott tanulmány szerint a bábák az ország legnagyobb bagófogyasztói, 68 százalékuk rágja. A hagyományos orvoslásban tevékenykedő nők fele szintén bagót rág.

"Ez a viselkedés a nővé válás egyfajta rítusa" - véli Pramil N. Singh, a kaliforniai Loma Linda University kutatója. A dohánylevélből és bételdióból készülő bagó rágása növeli a szájrák kockázatát a nőknél, újszülöttjeik pedig gyakrabban jönnek világra kis súllyal, csökkent tüdőfunkcióval, de a halvaszületés kockázata is nagyobb. A 2005-2006-ban lefolytatott tanulmány 14 ezer felnőttre terjedt ki.

(Független Hírügynökség)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta