SZÜLŐSÉG

Minden tizedik ukrán gyerek próbált már kábítószert venni interneten

2009. október 21., szerda 19:16

Egy felmérés adatai szerint az internetet használó ukrán gyerekek 11 százaléka próbált már kábítószert vásárolni a világhálón. Az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete reprezentatív kutatást végzett annak kiderítésére, hogy milyen veszélyek leselkednek az interneten az ukrán gyerekekre és szüleikre. A valamennyi régiót felölelő, 11 városban 1200 gyerek, szülő és tanár bevonásával idén augusztusban készített felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége egyáltalán nincs tisztában a világháló használatának potenciális veszélyeivel - adta hírül szerdán a korrespondent.net ukrán internetes hírportál.

A jelentés szerint a kutatásba bevont gyermekek 28 százaléka mutatott hajlandóságot arra, hogy habozás nélkül elküldje egy ismeretlennek a fényképét, további 17 százalék ugyanezt tenné a rá és családjára vonatkozó olyan fontos információkkal, mint a lakcím, a szülők foglalkozása, munkarendje vagy értékes berendezések megléte a lakásban. A felmérést végzők szerint a megkérdezettek nem is gondolkodnak el azon, mi szüksége lehet egy idegennek hasonló adatokra.

A válaszoló ukrán gyerekek 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szörfözés közben felnőtt tartalmú oldalakra látogatott; 28 százalékuk az alkoholt és dohányárut reklámozó szájtokról legalább egyszer próbált ilyen termékeket rendelni, míg 11 százalék kábítószert akart ilyen módon beszerezni.

A megkérdezettek 14 százaléka úgy küldözget SMS-t, miközben a hálón játszik, hogy nem nézi meg, mennyibe kerül a mobilüzenet továbbítása.

A felmérésből kiderült: a megkérdezett szülők 87 százaléka tisztában van azzal, hogy nekik kellene megtanítaniuk gyermekeiket a világháló biztonságos használatára, ám közülük mindössze 18 százalék ellenőrzi rendszeresen, hogy milyen internetes oldalakra kattintanak a gyermekei, 76 százalékukat pedig egyáltalán nem érdekli, hogy merre kószálnak csemetéi a virtuális térben.

(MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.21 21:48:19Farkasokkal táncoló

  Hát ahogy látom ez a hír nem sokakat érdekel... tán amiatt mert ez nemcsak Ukrajnára jellemző?

 • 2009.10.21 22:12:09Rosa Rugosa

  Írhattak volna Magyarországról, akkor legalább kollektíven a fórumozók 99%-a kijelentené, hogy az övé tuti nem "felelőtlen" felhasználó...:))

  Bár a 2 éveseknél még nem áll fenn a veszély, hogy képet küldjenek magukról csúnya bácsiknak, akiket aztán apuci üldözhet vadászpuskával.:)

 • 2009.10.21 22:14:04másutt

  Mert ijeszto.

  Minden nap van itt az ujsagban valami eset egy tuladagolt, vagy drogos fiatalrol (15-16-17 eves) es a szulok nyilatkoznak.. es mindig az jon at, hogy teljes sotetsegben eltek a gyerkoc eletevel kapcsolatban.
  "X olyan jo lany volt, akkor probalta ki eloszor, es lam mi lett"
  "Y-t a haverjai kevertek bele ebbe, pedig szinjeles volt elotte"

  Szulok! Ebredjetek fel! A tinijeitek cigiznek, pialnak, drogoznak es szexelnek. Nem, nem a "masoke!" A tieid!
  Es nektek fogalmatok sincsen!

  A szuleimnek fogalmuk nem volt, mit csinaltam, soha. Mert jo tanulo voltam, es azt hittek, at eleg tudni. De nem beszelgettek velem, nem kerdeztek semmit errol.

 • 2009.10.21 22:31:40Rosa Rugosa

  Tőlem meg kérdezgették, én meg nem mondtam el.
  Tudtam, úgy is csak kikészülnének, mi lesz ebből, én meg tudtam, semmi.

  Ez nem csak szülőfüggő. Akinek sok gyereke van ezt tudja. Kijelölsz egy irányvonalat, mutatsz egy értéket, egy életformát, de a gyerekek születésüktől fogva jellemükben különbözőek, amin lehet csiszolni, meg alakítani, eltüntetni viszont nem.

 • 2009.10.21 22:32:38manó99

  De ha nem akarok valamit,nem tudnak bele vinni
  Az viszont igaz,hogy vannak szülők akik büszkék a gyermekre anélkül,hogy tudnák mi történik vele.
  Remélem mi jobban figyelünk,mint ahogy "ránk" figyeltek.

 • 2009.10.21 22:41:26másutt

  mano, a statisztika azt mondja, hogy egyre kevesbe figyelunk...

 • 2009.10.21 22:44:45Rosa Rugosa

  manó99

  Ha viszont akarod, akkor meg belemész.
  Egy tizenéves nem hülye és bizony néha a rajongó szülő nem veszi észre a jeleket, nem azért, mert rosszat akar.

  Azt kell gondolnom, hogy ebbe a csapdába pont azoknak a szülőknek a legesélyesebb beleesni, akik mindentől óvni próbálják a gyereket.
  Pl. az egyenes szájú kis virágtól.:)

 • 2009.10.21 22:54:09manó99

  Az én diákkoromban mindig azokkal voltak gondok akiknek "jól "vagy "jobban"ment az átlagnál.És hiába adott meg mindent akkor sem volt elég mert meg volt bármi amit szeretett volna.

 • 2009.10.21 22:56:00manó99

  JÓ éjt mindenkinek.

 • 2009.10.21 23:02:08Rosa Rugosa

  "A válaszoló ukrán gyerekek 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szörfözés közben felnőtt tartalmú oldalakra látogatott;"

  Ebbe most az is beletartozhat, hogy pl. tegnap a kicsik a youtube-on elkezdték nézni a János Vitézt. Mondom legnagyobb gyermekemnek, -13 éves- hogy nyomja már be nekik a következő részt.
  Ja, hogy a fejezetet alig találtad meg a Robin Kúúr, meg a Vámpírok felegykor basznak címek között?
  Azt mondja a fiam is, anya, de gáz már, hogy itt ennél a mesénél ilyenek vannak, mi van, ha a kicsik véletlenül rákattintanak?

 • 2009.10.21 23:19:00nyina&mika

  ezt most lecsekkoltam és tényleg van :D robin kúúúr.

 • 2009.10.21 23:50:33Farkasokkal táncoló

  Én csak azt mondom, hogy higyétek el, hogy egy szülő max. 10 éves koráig tudja NEVELNI (novelni, tudásban, ismeretekben, illemben stb gyarapítani) a gyerekét, utána már NEM.

  MIndenki erre az időre koncentráljon, és arra ügyeljen, hogy a PÁRBESZÉD a gyerekkel soha ne szűnjön meg. Még akkor sem, ha sokat kell nyelni miatta, mert a kiskamaszok néha nagyon kegyetlenül a fejünkhöz vágnak igazságokat meg igazságtalanságokat. Legjobb az ilyesmiket humorral felfogni (meggyőződésem, hogy a humortalan emberek alkalmatlanak a gyereknevelésre egyébként), de SOHA ne jussunk el a kölyökkel addig, hogy csak formális párbeszéd legyen ilyenkorra, mert az már régen rossz... nagyon vigyázzatok.

 • 2009.10.22 06:08:53Subbantósdi

  Szerintem nálunk sem lehet jobb a helyzet.

 • 2009.10.22 08:03:01mammina

  en legjobb tudasom szerint nevelem a gyerekeim, ugy ahogy engem neveltek a szuleim. 18 eves koromig mindig tudtak rolam mindent, en elmondtam - tesom is - kerdezes nelkul, mert beszelgettunk, es meseltunk nekik mint a haveroknak. igyekeztek nem kimutatni ha neha sokkos volt amit hallottak :-) mikor tesom meghalt akkor a szuleim egy par evre lefagytak, es kicsit kiestek az en eppen alakulo "munkas" eletem es kis csaladom mindennapjaibol, amin a kulfoldre koltozes sem sokat javitott. de a mai napig tudnak mindent, csak mar maskepp reagalnak. :-) megoregedtek, elvesztik rugalmassagukat. viszont en tudom hogy nagyon-nagyon jo fejek voltak amig az elet ossze-vissza nem pofozta oket. hogy sikerul-e nekem is, nem tudom. majd irok 15 ev mulva is ide.

 • 2009.10.22 09:08:32Subbantósdi

  Interneten sajnos minden mocsokhoz hozzá lehet jutni, így drogokhoz, vényköteles tablettákhoz, fegyverhez, felnőtt tartalmú oldalak nézegetéséhez, stb.
  Ez tény, ez elől nem lehet elbújni, és sajnos ez a jéghegy csúcsa csak, mert a legtöbb fiatal még mindig az utcán és buliban szerzi be az "anyagot".:o(

 • 2009.10.22 09:19:32Ribizlee

  sub, vagy egyszerűen az iskolában...

 • 2009.10.22 09:25:46Rosa Rugosa

  Na jó, de azon kívül, hogy elmagyarázod neki, hogy ez mi, meg miért nem jó és azért -bár nagyon szereted- árgus szemmel figyeled a pupilláit, meg néha körülnézel a szobájában:)- mit tudsz tenni?

  Nekem is mondták, hogy az alkohol milyen káros, mégis kipróbáltam...:)
  És persze mindig úgy csináltam, hogy ne vegyék észre.:)

 • 2009.10.22 11:17:18Rosa Rugosa

  Na tessék. Komoly dolgoknál elfogy az ihlet és csak a cipőcskék és cuki pofikák ingerelik írásra a hozzászólókat?:))))

 • 2009.10.22 11:28:24másutt

  Rosa, ki a fene akkar azzal szembesulni, hogy nagy esellyel a mi edes, bociszemu, hozzankbujo, "szerelmetes" cukisagunk kb 12-13 ev mulva esetleg cigizni fog, es az interneten keres olcso drogot, vagy rakeres arra, hogy melyik haztartasi tisztitotol lehet legjobban beallni.
  Hiszen ez minket nem erint!
  Minket? Szuperanyakat?
  Soha!

  A nagyon gaz dolog, hogy statitsztikailag minden masodik itt Porontyozo gyereke 2020-ra cigizni fog es minden harmadike beallni, piatol, drogtol.

  Jájj.

 • 2009.10.22 11:37:12Temptation

  másutt: én is látom, hogy azoknak a srácoknak,lányoknak, akikkel a nagyobb gyerekeim jártak oviba-suliba egy része drogos lett, esetleg elég sokat iszik, vagy abbahagyta a sulit és lézeng.............és eszembe jut, hogy milyen helyesek voltak kicsinek, és hogy vajon hol romolhatott el.

 • 2009.10.22 11:37:28Ribizlee

  valszeg azért nem tolonganak a kommentek, mert a fent vázolt problémák ellen nincs egyetlen, üdvözítő módszer.
  mindenki teszi a dolgát saját belátása szerint és közben szorgosan imádkozik hogy nehogy az ő gyerekét beszippantsa a gonosz világ :-S

  (amúgy ha elkezdem megírni hogy mit próbálok tenni mindezek ellen, akkor tutira fejemhez vágja valaki hogy csak bezzegelek...)

 • 2009.10.22 11:38:39psyché

  Masutt, tudom en, hogy a fiaim sem lesznek jobbak a deakne vasznanal, de most meg, szerencsere, egeszen mas problemakat kell megoldanom. Egyebkent, nalunk ugy lesz, hogy naponta csak megadott idöt szamitogepezhetnek majd es be lesz allitva, mely oldalakra mehetnek ra. Ha hozza akrnak adni vmit a listahoz szolniuk kell az "adminisztratorunknak", a ferjemnek.:-) Amugy pedig elmagyrazzuk majd nekik a dolgokat: füvet csak amszterdamban vegyenek, mert ott biztos tiszta es nem kevertek hozza semmit.:-)

 • 2009.10.22 12:00:55mammina

  na igen, hogy milyen elveket vallunk es mik lesznek belole az evek elorehaladtaval az mar mas kerdes. en is kategorikusn lefektetem a kolkolket max 9-ig, mert a pihenes marmedik kell. ez volt harom evvel ezelottig. az iden a lanyom szo szerint kizokogta maganak a szinjatszo-kort ami este fel kilenckor kezdodik es masfel oras. picike koratol erre vagyott, most volt lehetoseg, es fizetni sem kell erte, repul az "orakra", vele egyutt az elveim ki az ablakon. mert egy heten egyszer fent lehet tovabb hiszen mar nagyobbacska. en bizom abban hogy amit mi adunk nekik hatternek eleg lesz - sem ferjem, sem en nem probaltunk ki semmifele szert, nem iszunk soha alkoholt, pedig sosem tiltottak. nem ereztuk szukseget, hogy egy buliban attol erezzuk jol magunkat, hogy teletomjuk magunk valamivel. ha jo jo anelkul is, ha nem akkor eljovunk. sajnos cigizik, hogy a lanyok fognak-e nem tudom. meglatjuk.

 • 2009.10.22 12:28:44másutt

  szinte minden szakember szerint az egyik legjobb modszer a drogok ellen, ha a szulo megmutatja, milyen (szep, jo es fontos) az elet DROGOK NELKUL, es a gyerek felfogja, mit veszithet, ha rossz utra ter.
  azok kozott a legtobb a drogos (fiatal, oreg, gyerek..) akik ugy erzik, nincs veszitenivalojuk, az elet elol menekulni kell, bodulatba.

  sajnos ez egy idoben van azzal az idoszakkal, amikor valaki azt hiszi, mint tini, hogy "sebezhetetlen" es semmi sem "art".

 • 2009.10.22 12:35:56Rosa Rugosa

  Szerintem a sport pl. elég jó elfoglaltság, bár manapság előnyt élvez minden más különóra, pedig meg van az az előnye, hogy míg fizikailag kifáraszt, addig szellemileg pihentet és még egy jó közösséghez való tartozást is jelent, amellett kitartásra nevel.:)

 • 2009.10.22 12:37:41Heatherette

  másutt
  ez hülyeség. tudod, a filmben is elhangzott, h az emberek azt nem értik, h nem azért csináljuk, mert hülyék vagyunk, hanem mert jó. ha vki szereti a gumicukrot, szereti az ízét, időnként vágyik rá, akkor te lerakhatod elé a legízletesebb, legzaftosabb húst, az nem fogja kiváltani. az egy tök más történet. attól ő még vágyni fog a gumicukorra. a másik meg, h ne nézd már hülyének a tiniket: jól tudják, h egy spanglitól nem lesznek lecsúszott, büdös drogosok. nagyon sok olyan embert ismerek, aki drogokkal él, de csak lájtosan, és így neki kurva fasza az élete. és teszik ezt már 20 éve kb. most állj oda elé, és told a szent szöveget, h jaj, nem tudod, mit veszítesz. mert mit veszít? semmit.
  ez nem olyan bazi egyszerű, mint ahogy Móricka elképzeli.

 • 2009.10.22 12:37:44mammina

  sajnos manapsag a sport sem eppen a tisztasagarol hires. foleg ha valaki eredmenyeket szeretne elerni, nem pedig azert csinalja, hogy jol erezze magat es lekosse az idejet.

 • 2009.10.22 12:40:54másutt

  H, itt NEM a spanglirol van szo.

  a spangli egy lajtos szar, amit demonizalnak.

 • 2009.10.22 12:42:42mammina

  mi is pont a heten beszelgettuk egy szalados delutan elott anyukakkal, hogy mi a jobb? ha most szaladgalunk a gyerekekkel, hordjuk oket sportra, szinjatszora, kezmuveskedni, es ezzel talan arra neveljuk oket, hogy ok is futkosos stresszes felnottek lesznek, vagy ezek mind lehetosegek, amik alatt nem a tv elott ul, nem a haverokkal semmitesz a jatszoteren, esetleg elkezd cigizni 10 evesen. ezek kozul kesobb tud valasztani hogy mit szeretne, ha nem mutatjuk meg nekik, hogyan lehet maskepp eltolteni, nem unatkozva az idot, akkor nem ismerik meg. hogy annak van-e igaza aki hazaviszi suli utan es tarsasozik es rajzolgat es enekel, vagy benyom egy filmet a dvd-be, vagy nekunk, az majd kiderul. de en semmikeppen nem fogom azt mondani, hogy azert ne drogozz mert rossz. hiszen ha kiprobalja az elso alkalmakkor pont az en allitasom cafolata tortenik, - hitelem vesztem - mert igenis jo erzest okoz. ami utana jon az a szar, es azt kell megmutatni filmen, akarhol, nem dogmatikusan kozolni hogy rossz nem szabad.

 • 2009.10.22 12:43:27Rosa Rugosa

  mammina

  Manapság az élbolyban semmi nem a tisztaságáról híres.

 • 2009.10.22 12:45:04Heatherette

  akkor miről, másutt? a gyerek nem fog heroinnal kezdeni. még lsd-vel sem. ált úgy kezdik, h gyógyszerre isznak, aztán bejön a fű, a spuri, az ecstasy, de ezek nem vészes cuccok, partidrogok, ezekre nem függ rá senki. aki itt megmarad, és nem naponta tolja, hanem mittomén, kéthetente, az egy egész életet problémamentesen leél velük, max kicsit esetleg megzizzen a végére, de az meg természetes úton is elő szokott fordulni.

 • 2009.10.22 12:47:33Rosa Rugosa

  Egyébként kb. 13-14 évesen olvastam egy könyvet, amit egy pszichológus írt a drogokról úgy, hogy kipróbálta az összeset.
  Leírta, hogy mit írnak róla, meg a saját tapasztalatait.
  Nagyon érdekes volt és egyáltalán nem volt olyan hangulata, hogy ez milyen jó.
  Végig arról szólt, hogy veszélyes és szar.

  Engem ez a drog veszély nem nagyon fenyegetett, pedig nem voltam egy jó életű, de egy cigit sem bírtam elszívni, mert fizikailag nem tudtam feldolgozni, hogy füstöt szívok a tüdőmre.:))

 • 2009.10.22 12:48:08mammina

  "max kicsit esetleg megzizzen a végére, de az meg természetes úton is elő szokott fordulni"
  ez joooooo!!!!

 • 2009.10.22 12:50:27Heatherette

  RR, baszki, hát olyan nyomtatásba se kerülhet, h a drog jó. emlékezz csak: Vierre LSD cikke se kerülhetett ki, mert reklámozta a drogot, mert nem arról szólt, h a cucc ilyen meg olyan szar és veszélyes, hanem leírta, h igen, van, akinek ez segített magára találni. ILYET NEM ÍRHATSZ LE!

 • 2009.10.22 12:54:29Rosa Rugosa

  Heatherette

  Mi van?

  Csak arról írtam, hogy bár leírta eléggé érzékletesen a hatást, a kellemes érzéseket is és nem azt írta, hogy közben milyen szarul érezte magát, mégis sikerült egy olyan HANGULATOT adnia a könyvnek, hogy azért ne a próbáld ki.

  Egyébként nem gyerekkönyv volt, hanem egy tanulmány.

 • 2009.10.22 13:05:59rita a felcser

  Azt se irhatod le,hogy egy olyan no aki kis adag tesztoszteront szed,jobban teljesit az inteligenciteszteken par honap mulva.

 • 2009.10.22 13:18:13Rosa Rugosa

  rita a felcser

  Gondolod használ?:D

 • 2009.10.22 13:21:01manóc

  H, szerintem sok igazság van abban, amit másutt mondott. A példa sokat számít. Ha a kölök azt fogja látni, hogy xyz probléma megoldására apjuk-anyjuk a pohár fenekére néz, láncdohányos, netán kábítószerrel él, akkor maga is jóval nagyobb eséllyel fog valami után nézni, ha problémája akad. Az tény, hogy senki sem herionnal fog kezdeni, de valahogyan el kell jutni addig is, más kábítószerek használatával. Egyéni, hogy kinek mire, miként reagál a szervezete, hogyan válik függővé. Nincs recept, hogy kisfiam, ennyit még lehet, addig te uralod a dolgot, de ha eggyel több tablettát szedsz be, csíkot szívsz fel, akkor függő leszel és onnantól kezdve csak a drogambulancia vagy még az sem fog rajtad segíteni.

 • 2009.10.22 13:23:08rita a felcser

  Igen.

 • 2009.10.22 13:28:10Rosa Rugosa

  manóc

  Biztos ez is számít, de nagyon sok gyereknél a szülő által okozott teljesítési kényszer, vagy az, hogy nem tud megfelelni a szülői elvárásoknak is ide vezet.

  Látom pl. sok 1 gyerekes ismerősnél, hogy micsoda teher van a gyereken.
  Hiába 4-5 éves, mindenki az ő jövőjét tervezgeti.
  Aztán lehet, hogy nem a részecskegyorsítóban szeretne majd dolgozni, hanem autószerelő szeretne lenni -a jó képességei ellenére.
  Ezt sok szülő a gyakorlatban nem bírja feldolgozni.

 • 2009.10.22 13:28:44Rosa Rugosa

  rita

  Jó tudni, hát ha még szükség lesz rá.:)

 • 2009.10.22 13:41:20manóc

  Persze, de a példák nagy részét a szülőktől vesszük, utána jön a kortárs csoport, mint példaadó. Az a szülő sara, hogy túlhajtja a gyerekét. Tudomásul kell venni, hogy a gyerek nem a saját, meg nem valósult álmaink beteljesítője lesz. Én nagyon szívesen adnék ki szülői bizonyítványt és ezt is a szülők fejébe veretném. A stresszkezelést pedig tanítani kellene, szülőnek és gyereknek egyaránt. Évekig csináltam drogprevenciót, ez utóbbi nagyon fontos rész volt.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta