Minden tizedik ukrán gyerek próbált már kábítószert venni interneten

Egy felmérés adatai szerint az internetet használó ukrán gyerekek 11 százaléka próbált már kábítószert vásárolni a világhálón. Az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete reprezentatív kutatást végzett annak kiderítésére, hogy milyen veszélyek leselkednek az interneten az ukrán gyerekekre és szüleikre. A valamennyi régiót felölelő, 11 városban 1200 gyerek, szülő és tanár bevonásával idén augusztusban készített felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége egyáltalán nincs tisztában a világháló használatának potenciális veszélyeivel - adta hírül szerdán a korrespondent.net ukrán internetes hírportál.

A jelentés szerint a kutatásba bevont gyermekek 28 százaléka mutatott hajlandóságot arra, hogy habozás nélkül elküldje egy ismeretlennek a fényképét, további 17 százalék ugyanezt tenné a rá és családjára vonatkozó olyan fontos információkkal, mint a lakcím, a szülők foglalkozása, munkarendje vagy értékes berendezések megléte a lakásban. A felmérést végzők szerint a megkérdezettek nem is gondolkodnak el azon, mi szüksége lehet egy idegennek hasonló adatokra.

A válaszoló ukrán gyerekek 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szörfözés közben felnőtt tartalmú oldalakra látogatott; 28 százalékuk az alkoholt és dohányárut reklámozó szájtokról legalább egyszer próbált ilyen termékeket rendelni, míg 11 százalék kábítószert akart ilyen módon beszerezni.

A megkérdezettek 14 százaléka úgy küldözget SMS-t, miközben a hálón játszik, hogy nem nézi meg, mennyibe kerül a mobilüzenet továbbítása.

A felmérésből kiderült: a megkérdezett szülők 87 százaléka tisztában van azzal, hogy nekik kellene megtanítaniuk gyermekeiket a világháló biztonságos használatára, ám közülük mindössze 18 százalék ellenőrzi rendszeresen, hogy milyen internetes oldalakra kattintanak a gyermekei, 76 százalékukat pedig egyáltalán nem érdekli, hogy merre kószálnak csemetéi a virtuális térben.

(MTI)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek