Nem jó paracetamolt adni kisgyereknek oltás után

Védőoltás után kisgyerekeknek nem érdemes paracetamolt adni az esetleges láz ellen, állapították meg cseh kutatók. A lázcsillapító ugyanis nem igazán használ, másrészt csökkentheti az oltás hatását. Erről a Lancet brit orvosi lapban számolt be a kutatásvezető, Roman Prymula professzor, és a cikket ismertette csütörtökön a BBC brit közszolgálati hírportál.

A kutatásban 450 olyan kisgyereket vizsgáltak, aki különféle védőoltásokat kapott. A gyerekek felének az oltás utáni 24 órában 6-8 óránként adtak paracetamolt. A másik csoport nem kapott lázcsillapítást. Abban a csoportban, amelyik nem kapott paracetamolt, a gyerekek 66 százalékának lett 38 fok feletti láza, míg a paracetamolos csoportban 42 százaléknak. Viszont kiderült, hogy a paracetamolos csoportban a kisgyerekek vérében lényegesen alacsonyabb volt az antitestszint. Vagyis az oltás náluk kevésbé volt hatásos.

A kutatók első magyarázata az, hogy a paracetamol miatt az immunrendszer nem kellően reagál az oltásra. A cseh professzor szerint "nem szabad megelőzésképpen rutinszerűen paracetamolt ajánlani oltás előtt vagy után, hanem az orvosnak körültekintően kell mérlegelnie az előnyöket és a kockázatokat".

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek