SZÜLŐSÉG

Nem jó paracetamolt adni kisgyereknek oltás után

2009. október 16., péntek 19:52

Védőoltás után kisgyerekeknek nem érdemes paracetamolt adni az esetleges láz ellen, állapították meg cseh kutatók. A lázcsillapító ugyanis nem igazán használ, másrészt csökkentheti az oltás hatását. Erről a Lancet brit orvosi lapban számolt be a kutatásvezető, Roman Prymula professzor, és a cikket ismertette csütörtökön a BBC brit közszolgálati hírportál.

A kutatásban 450 olyan kisgyereket vizsgáltak, aki különféle védőoltásokat kapott. A gyerekek felének az oltás utáni 24 órában 6-8 óránként adtak paracetamolt. A másik csoport nem kapott lázcsillapítást. Abban a csoportban, amelyik nem kapott paracetamolt, a gyerekek 66 százalékának lett 38 fok feletti láza, míg a paracetamolos csoportban 42 százaléknak. Viszont kiderült, hogy a paracetamolos csoportban a kisgyerekek vérében lényegesen alacsonyabb volt az antitestszint. Vagyis az oltás náluk kevésbé volt hatásos.

A kutatók első magyarázata az, hogy a paracetamol miatt az immunrendszer nem kellően reagál az oltásra. A cseh professzor szerint "nem szabad megelőzésképpen rutinszerűen paracetamolt ajánlani oltás előtt vagy után, hanem az orvosnak körültekintően kell mérlegelnie az előnyöket és a kockázatokat".

(Független Hírügynökség)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.16 20:06:20Subbantósdi

  Jó tudni. Nekünk szerencsére eddig egyik gyereknél egyik oltás sem okozott semmilyen utóhatást, de azért még hátravan pár oltás, és ezt is figyelembe fogjuk venni, bár a férjem gyógyszerész, úgyhogy elsődlegesen az Ő véleményét vesszük figyelembe.:o)

 • 2009.10.16 20:16:14Felicitasz

  Hát ez józan ésszel is elég világos, hogy ha immunválaszt akarsz (ami járhat lázzal is) akkor ne nyomd le már jó előre az immunválaszt. Ráérsz lázcsillapítani ha gáz van, de egy 3-4 órán át tartó 39 fokos láz még nem gáz.

 • 2009.10.16 20:23:16beddinge

  a láz terápiás hatásával is érdemes lenne foglalkozni (a doki kommentelők mondjuk tartalmasabb hsz-t is írnak majd talán), miszerint a láz az immundenrszer egészséges reakciója pl. az oltásra, nem is kell feltétlenül megijedni tőle.

  persze a lázgörcs para, de egyrészt nagyon ritka másrészt lázcsillapítóval is előfordulhat, a paracetamol meg ha jól tudom még valószínűbbé is teszi. !!!

  Dr. Robert S. Mendelsohn Gyermekorvos nélkül c. könyvét érdemes elolvasni a lázcsillapírtás miatt is, meg úgy általában kiderül belőle, hogy sokszor teljesen felesleges tömik a gyereket gyógyszerekkel, nem lesz gyorsabb lefolyású a betegség, viszont gyengíti az immunrendszert és hamarabb támad a következő betegség.

  mondjuk ez a könyv, lehet, már a másik véglet mint a mindenre rögtön antibiotikumot meg ezer bogyót felíró orvosok. mendelsohn szerint a legtöbb gyerekorvost kb. a sátán küldte, de azért érdekes könyv, vannak benne jó ötletek. érdemes elolvasni egy másik szemléletet, mint amit itt nyimnak. nem ezt a természettől teljesen eltávolodott gyógyszerlobbis hülyeséget tolja.

 • 2009.10.16 20:38:23Farkasokkal táncoló

  Ezt a láz dolgot én még az anyámtól tanultam, ő meg az ő anyjáttól, szóval sok új nekem nincsen benne...

  Bezzeg amikor az én lányaim voltak kicsik, és el merészeltem mondani más anyáknak, hogy én bizony egy napig soha nem csillapítom a lázat hacsak nem túl magas, ki lettem kiáltva mindenféle kegyetlennek, mert akkor az volt a módi, hogy AZONNAL lázcsillapítás. És láss csudát, az én gyerekeim valahogy midig sokkal hamarabb és szövődménymentesebben gyógyultak... na mindegy.

  A láz a szervezet védekező reakciója a bacilusokra és a vírusokra, kvázi azonnal megkezdi az elégetésüket. Legideálisabb ilyenkor a 38,5 hőmérséklet - orvos mondta egyébként. 39,5 felett szoktam csak csillapítani.

 • 2009.10.16 20:43:10Tünde

  FT: én is így csinálom.

 • 2009.10.16 20:43:17tengelic

  Sokféle orvosi vélemény létezik a lázcsillapítással kapcsolatban. Én avval értek egyet, akik azt mondják, hogy 38 fok alatt (végbélben mérve a kicsiknek)lázcsillapítás szükségtelen. 38 fok felett, ha elhúzódó (több, mint egy órán át tart) és leveri a gyermeket, csillapítok. Ha meg sem kottyan neki a láz, akár 3-4 órát is várhat az ember. 39 fok felett pedig mindenképp ajánlott a lázcsillapítás. Persze, a már korábban lázgörcsöt kapott gyermeknek, epilepsziás betegnek hőemelkedésre is kell adni, illetve oltás után is.
  A láz az immunvédekezés jele és eszköze is, de a túl magas láz (39 felett) már károsítja a szervezetet.

 • 2009.10.16 20:49:49beddinge

  a popóban 38 valójában csak 37,5 hőmársékletet jelent, az éppen csak hőemelkedés, mivel a babáknak eleve magasabb a hőmérsékletük. én is FT rendszerére szavazok

  meg van egy csomó lázcsillapítási mód a kúpon meg a gyógyszeren kívül. hűtőfüdő meg a nagy mumus beöntés. persze nem kellemes, de hatásos és a szervezet méregtelenítésével az immunrendszert mozgósítja, nem lenyomja a normális és egészséges immunválaszt

 • 2009.10.16 20:58:11manka78

  Már egy pár éve nekünk felhívja a doki néni a figyelmünket, hogy nem kell automatikusan kúpot/gyógyszert nyomni a gyerekbe. Mikor még a nagyobbik lányunk volt baba, akkor az volt a módi, hogy 2 órán belül nyomjunk be egy kúpot. A kicsivel már sosem. Sosem lázasodott be kúp nélkül sem. Mintha azt mondták volna, hogy már másabbak az oltóanyagok.

 • 2009.10.16 20:59:50Farkasokkal táncoló

  Tengelic, bocs, de szerintem smemit nem jelent, hogy a láz leveri e a gyereket vagy sem, ha leveri akkor alszik tőle vagy elvan mint a tejbetök, és ez direkt jó, mert pihen, ágymelegben lehet tartani. Az a gyerek, akit nem ver le mondjuk 39 fok, annak a láz az idegrendszerét izgatja, az a normális, ha leveri.

  MOst ugye más lázcsillapítók vannak, azt tudom, hogy a nagyobbik lányomnál mindig fejfájást okozott a huzamosabb láz, a kisebbik meg elkezdett tőle röhögcsélni meg hadarni - na ez a veszélyesebb. Nála mindig Demalgon tablettát (felet) kellett adni ilyenkor. Jelzem a Demalgon fantazstikusan leviszi a lázat, emlékszem amikor a férjem fetrengett tályogos torokkal és égbeszökő lázzal, akkor is Demalgon injekciót kapott a magas lázra, és a lányom is amikor a szalmonella miatt nagyon magas láza lett egyetemista korában...

 • 2009.10.16 21:02:45Vakmacska

  Ahhoz képest nekünk is az első gyerekorvos 5 éve azt mondta, hogy oltás után pár órával kúpozzam be a gyereket, ha kell, ha nem. Mondanom sem kell, én ezt kihagytam, és először figyeltem, belázasodik-e (nem is emlékszem, volt-e valaha lázas oltás után - az MMR utáni rémes tünetek se jártak lázzal, de azt a majd kéthetes hisztit azóta se bírom hova tenni), és ha nincs nagyon rosszul a gyerek, akkor egy jó darabig hagyom lázasodni én is, illetve este azért hűtöm a fürdőjével, oszt éjjel meg ha bír aludni hadd izzadjon.

  A Mendelsohn-könyv az én polcomon is ott áll, szerintem is érdemes elolvasni (pont mert felsorolja azokat az eseteket is, amikor igenis azonnal orvoshoz kell menni, vagy igenis kell szedni antibiotikumot -csak épp ezek a bajok jóval kisebb csoportot alkotnak mint ahogy azt gondolnák)

 • 2009.10.16 21:08:40huhhh

  Khmmm... már megint MTI és annak szokásos színvonala...

  "Viszont kiderült, hogy a paracetamolos csoportban a kisgyerekek vérében lényegesen alacsonyabb volt az antitestszint. Vagyis az oltás náluk kevésbé volt hatásos."

  A cseh kutatók igazából csak a mondat elejét állították, azt már csak a fordító gondolta bele a szövegbe, hogy "az oltás náluk kevésbé volt hatásos", mert ezt nem mondják a cseh kutatók, már csak azért sem, mert a cikkben az is szerepel, hogy további vizsgálatokat igényel, hogy az oltás után észlelt csökkent antitestszintnek van-e egyáltalán klinikai jelentősége az oltás hosszú távú hatásossága szempontjából.
  "The clinical relevance of these immunological findings is unknown and needs further assessment."

  "A lázcsillapító ugyanis nem igazán használ"
  "Abban a csoportban, amelyik nem kapott paracetamolt, a gyerekek 66 százalékának lett 38 fok feletti láza, míg a paracetamolos csoportban 42 százaléknak."
  ??? Nekem úgy tűnik, hogy akkor mégiscsak használ. Eredetileg egyébként így hangzik a cikkben, vagyis pont a fordítottja van benne, mint ami az MTI-hírben szerepel:
  "Prophylactic paracetamol significantly reduced inflammatory febrile and local pain reactions, but had no effect on the occurrence of fever greater than 39·5°C or medical attention visits for fever, which were
  uncommon."
  (A lázat jelentősen csökkentette, kivéve a 39,5°C feletti lázat, ami egyébként is csak ritkán fordult elő.)

 • 2009.10.16 21:09:52manka78

  Most új dokibácsink lett a dokinéni helyett. Ma voltunk először nála, mert lázas a kicsi. Azt mondta, hogy nem kéne antibiotikumot adni neki, amíg csak ezek a tünetei. Felírta gyógyszert, de azt mondta, hogy ne adjam neki még. A volt dokinénink mindig antibiotikumot szedetett. Egy kicsit színesebb torokra is, plusz Claritint, és még esetleg más gyógyszereket is. Volt, hogy egy kis orrfolyás, köhögésre 4 féle gyógyszert szedetett. Ezért is volt ma furcsa, hogy a dokibácsi nem javasol semmit. Viszont valahol mélyen örülök ennek.

 • 2009.10.16 21:17:30beddinge

  manka, szerintem jó cserét csináltál

 • 2009.10.16 21:20:11manka78

  Kénytelenek voltunk, mert dokinéni elköltözött. A dokibácsi jött a helyére. Bízom benne, hogy sok év múlva is elégedettek leszünk vele. Az édesapja /a dokinak/ nagy tekintélyű gyermekorvos a városban, remélem a fiú nyomdokaiba lép az apának.:)

 • 2009.10.16 21:26:55Farkasokkal táncoló

  Manka szerintem is jó ez a gyerekorvos. Ugyanis valóban nem kell azonnal az antibiotikum, de én az olyan gyerekorvost se szeretem, aki bronchitisre homeopátiát ajánl, mert mélyen atibigyo ellenes. A tiéd jól csinálta - felírta az antibigyót, de elmagyarázta, hogy csak mikor kezd el alkalmazni, különben nem szükséges.

  Ugyanis azt sem szabad elfelejteni, hogy sajnos egy egészen egyszerű náthás köhögéses állapot is egyik pillanatról a másikba át tud fordulni szövődményesbe gyerekeknél, minél kisebbek, annál inkább, mert nehézkes a felső légutakat állandóan kitisztítani stb.

 • 2009.10.16 21:36:21beddinge

  jó, de a bronchitis az már eleve egy elhúzódó dolog

 • 2009.10.16 21:41:26Farkasokkal táncoló

  Hidd el nekem, hogy egyik óráról a másikra is ki tud alakulni. Tudom, tapasztaltam. Figyelni kell a légzését. És minél előbb el kell kezdeni ilyenkor az antibigyót, mert annál hamarabb végetér. Ha már elhúzódó, akkor megette a fene, azt későn vették észre.

 • 2009.10.16 21:48:12tengelic

  Utólag látom, hogy mit írtam, azt akartam írni,hogy végbélben mért hőt a levonás után kell értékelni, csak nagyon prüntyögött a gyermek a fülembe. Elnézést.
  A leverit én úgy értettem, hogy vannak gyermekek, akik igen rosszul viselik a lázat. nem alvásra gondolok, hanem nyűgösségre, nem isik, nem eszik, rosszkedvű. Aludni is rosszabbul alszik. aznem baj, ha alszik.
  A bronchitisek nagy része vírusos eredetű, csak sajnos ezt igazolni nagyobb beavatkozás nélkül nem lehet.
  Farkasokkal táncoló: aki nem levert, arra hogy értetted azt, hogy az idegrendszert támadja ilyenkor a láz? Az álmosság is "idegrendszeri tünet", a központi idegrendszer megfelelő központjai a felelősek érte.

 • 2009.10.16 21:48:29manka78

  Tegnap a bölcsiben 5-en voltak a csoportban, a többi gyerek beteg. Az én lányom miatt délben telefonáltak, hogy lázas.:(

 • 2009.10.16 21:51:04manka78

  Igen, az én kicsim is rosszul/alig eszik. Ilyenkor milyen jó, hogy még tej helyett tápszert iszik, legalább azt megissza. Most korán is elaludt, nagyon mélyen, viszont az előbb felsírt. Aztán köhögött, öklendezett, remélem csak az összegyűlt nyál miatt. Az orrát is kiszívtam és visszaaludt. Nagyon figyelem.

 • 2009.10.16 22:11:05Farkasokkal táncoló

  Hát pontosan ne tudom, nekem annak idején magyarázta a gyerekorvos, valami olyasmit mondott, hogy izgalomban tartja az agyát. (Ugye az is felforr ilyenkor, mint a test többi része, és érzékenyebben reagálnak erre bizonyos gyerekek.)

  Bronchitisben sajna sokszor volt részünk, nekem is mióta megöregedtem, és tapasztaltam a saját bőrömön, hogy előző nap még csak sima nátha, köhögés, másnap meg már húzó, sípoló légzés. Azonnal antibiotikumot kaptam rá, és azonnal - szinte órák mulva - jobban is lettem tőle, kaptam rendesen levegőt. Szóval biztosan nem vírus volt. Bronchitis volt az orvosnő szerint, de azt mondta, hogy ilyenből lesz az asztma, ha azonnal nem kezdik kezelni.

  Kisebbik lányomnak 8 hónapos korában volt egy meghülése. Taknyos lett, köhögött. Későbbb egyre jobban köhögött, és az ottani baromállat gyerekorvosunk még megnézni sem volt hajlandó addig amíg nem volt lázas, csak megüzente, hogy vegyünk Ipekakuanat. (nem volt láza később sem...). Egy hét alatt lett SÚLYOS asztmája, ami végigkisérte a gyerekkorát.

  Unokámnál is egyik napról a másikra lett sima megfázásból sipolós légzésű köhögés, ő is azonnal antibiotikumot kapott - ez az elmúlt télen többször is előfordult sajnos. Ő is azonnal jobban lett tőle.

  Szóval én nem hinném, hogy a bronchitis vírusos. Van olyan is, de azért ne bízzunk ebben.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta