SZÜLŐSÉG

A Nagy Terhesbiznisz meg a Nagy Szüléslutri

2009. október 10., szombat 09:31 |

Azt mondják, a születni meg meghalni drága mulatság, jól gondolja meg mindenki... Hát, ezt az igazságot a mostani hetekben mindkét oldalon megtapasztaljuk, így van, márpedig megszületni és meghalni megúszhatatlan bármelyikünknek. A Poronty babás fórum, úgyhogy nézzük csak a megszületés körüli dolgokat, hagyjuk a temetést most. Amúgy az is megérne egy misét valahol máshol. Nem a hálapénz vagy a szülési tarifa. Az csak a folyamat vége, a jéghegy csúcsa, a legnagyobb falat egy hosszú-hosszú sorban.

Megcsinálni egy gyereket még hálistennek nem kerül pénzbe, kivéve az orvosilag asszisztált eseteket, amikor viszont sokba. Ha maradunk a hagyományos útnál, akkor az első tennivaló, mikor teherbe esünk, nem a gyertyafényes vacsora (az sincs ingyen...) melletti beszélgetés, a fenét. Hanem hogy elcaplatunk a gyógyszertárba-drogériába, és veszünk egy terhességi tesztet 7-900 Ft-ért. Parásak és lököttek (mint én, akinek ugyanaznap a férje is vesz egyet), vehetnek mindjárt többet is. Nálam kettő eladó, bontatlan csomagolásban.

Ha van két csík, akkor hamarosan a nagy öröm mellett mindjárt bekerülünk a Nagy Terhességi Tájékozódó Terepfutásba (labor, AFP, UH, védőnő, terheskönyv, CTG és egyéb bűvszavak). Meg a Nagy Terhesbizniszbe.

Elmegyünk a dokihoz, ugye. Ha ráérünk vagy muszáj vagy már bejárattuk, akkor SZTK (ez max. 1-3 ezres boríték, de különleges esetben az se), ha viszont magánrendelő (mert órákat kell várni amúgy, mert csak őbenne bízunk, mert nála szültük az előzőt, mert nem nála szültük az előzőt és csalódtunk...) akkor bizony 5-18 ezer. Alkalmanként. És ez innentől általában ismétlődik havonta. Tehát összesen legalább hat-hétszer. És ha elég menő környéken rendel, akkor morogva fizetjük esetleg a parkolást is, Pesten pl. nem keveset.

A doki azonnal felkér, hogy szedjünk terhesvitamint, folsavat. A receptre kapható folsav nem lenne drága, de legtöbbünk nem is tudja, hogy létezik. Vesszük tehát a komplex terhesvitamint, támogatás nulla, ár 1800 és 3500 Ft között. Havonta.

Aztán kezdjük kinőni a ruháinkat. Sorok írója szentségelve vette tudomásul, hogy míg a saját normálfarmerjaiért soha nem adott még ötezer forintnál többet, a terhesfarmer ennek a két és félszerese. Ráadásul pár hónapig kell, utána soha (nálam legalábbis), hol itt az ár-érték arány? Persze lehet használtan, turkálóból, stb. de a netes kereskedéstől elriasztott, hogy a fotón esetleg nem látszik a vörösborfolt vagy a hasadás, viszont az eladó valahol Bács-Kiskun megyében tartózkodik, a postaköltség meg az enyém. A turik nem igazán álltak erre rá, börze csak jó három hét múlva. És rettegve várom a novembert, hogy mi újság télikabát-fronton. Pusztán az ár-érték-kihasználtság miatt ahhoz sincs nagy kedvem, hogy utána 5-8 évig hordjak egy sátrat, miután megint 34-36-os méret leszek majd.

Aztán persze a különvizsgálatok. A hasbaszúrásokat a TB támogatja ugyan, de azzal jár a vetélési kockázat, meg persze az ajánlott egy hét pihenés, az „ajánlott” 60-50 százalékos táppénzzel együtt. Ha viszont a 95-97 százalékos vérvizsgálatra szavazol, azt ki kell fizetni, ultrahanggal együtt 28-30 ezer. Viszont a leletet aznap a kezedbe nyomják (utána még mindig kérhetsz amniót), és nem kell otthon csücsülni félpénzért. Ja és nem vetélsz el. Nem is értem, lehet költség szempontjából a TB jobban járna a vérvizsgálattal, és csak az indokolt eseteket küldeni amnióra, amihez ugyanúgy kell a laborháttér, meg legalább 2-3 rutinos szakember a procedúra levezényeléséhez.

És kedvencünk, a babamozi néven ismert 4D ultrahang, DVD-vel. Amit vagy összeköthetsz egy kötelező vizsgálattal, vagy nem. Az István kórházban tevékenykedő alvállalkozó ugyanis OEP vizsgálat esetén nemes egyszerűséggel letiltja a DVD-re írhatóságot, tessék jönni hobbiból, de csak keddenként délután, tizennégyezerért. Kiegészítő fizetés az OEP mellé, csak a DVD-ért nincs. Ha pont akkor tetszik lenni 20 hetes, akkor jó, ha nem, megszívtad. Sorok írója az amúgy kedvesen tájékoztató hölgyet hallgatva erősen elgondolkodott egy olyan szolgáltatáson, amivel mobiltelefonon át lehet papucsot vagdalni a beszélgetőpartner fejéhez. Szerintem rettenetes nagy üzleti lehetőség lenne, én biztosan igénybe vettem volna.

Aztán jönnek a variálható elemek: mindenki igyekszik rád beszélni valamit, de ezek legalább nem megúszhatatlanok. Övterelő, terhestorna-DVD, kismamajóga és Pilates, aquanatal és intimtorna-tanfolyam , kapcsolatteremtés a magzattal, okos könyvek, szívhang-hallgató, csíkok elleni krémek, határ a csillagos ég, egyik sincs három-ötezer alatt, de lazán szaladhat hatszámjegyűre is az ár. A többgyerekesek, szegényebbek általában ezeket hagyják ki.

Kórházi cucc: eldobható bugyik és nagyméretű betétek, utóbbiból hozzánk vághat ugyan a kórház is párat, de nem mindenhol és nem eleget. Szoptatós hálóing és melltartó – az utóbbi ára szintén nem kevés, öt éve ötezer alatt itt se kaptam semmit. Pedig váltás is kéne. Sajnos ez megúszhatatlan, a szopis melltartónkat meg vagy megtartottuk az előzőből, vagy nem.

Ha veszélyeztetett terhesek leszünk és kiírnak táppénzre, akkor rögtön bukjuk a fizetésünk felét-negyven százalékát, ráadásul ennek beszámításával kapjuk majd a TGYÁS-t is majd. Remek.

A csúcs persze a Nagy Szüléslottó. Egy szülés ugye önmagában lutri. Készülünk egy gyertyafényes természetes szülésre, a vége sürgősségi császár. Vagy a programcsászár előtti harmadik napon elindul a baba magától kifelé. Meg a köldökzsinór, meg a vérzés, meg a koraszülés meg minden. Elindulunk az egyik kórházba, és landolunk a másikban.

De ehhez a lottóhoz speciális elemek is adódnak, kívülről. Ha nem választunk orvost-szülésznőt (mert mondjuk nincs kedvünk-lehetőségünk kifizetni az öt-hatszámjegyű, a fizetésünk többszörösét kitehető tarifákat), akkor lutri lehet a hozzáállás, sajnos néha a hozzáértés is, nekem pl. azért kéne talán fizetni, hogy hagyjanak állva, mert nem tudok fekve szülni. Másikunk azért fizet, mert nem akar gátmetszést, a harmadik meg azért, mert az előzőnél az ügyeletes benézte, esetleg a kutya se figyelt rá, a baba meg oxigénhiányos lett, lehetett hordani korai fejlesztésre, szintén sok pénzért.

Nade ha meg választunk orvost. Mi van, ha egy születésnap után jön felfele Keneséről, útközben belecsúszik egy kamionba, vagy odaér, csak éppen 23 órája van talpon a mi tolófájásunknál? Vagy mellettünk a Gizi is épp azért fizetett, hogy ő legyen vele, és sajnos a Gizinek meg nekünk is egyszerre indultak a kétpercesek? Vagy a baba a 37. héten gondolja meg magát, a doki meg épp konferenciázik Miamiban?

Aztán boldogan megszüljük a babát végre, és...közlik, hogy nincs szabad ágy a gyerekágyas osztályon, menjünk a nőgyógyászatra, front és szüléscsúcs van. Hiába verjük a habot, hogy mi a külön alapítványi szobát akarjuk, azt már elfoglalta a Gizi, a fene egye meg, két órával korábban megszült. Ha viszont Gizi még a kitolásnál tart, akkor visszük a különszobát mi, és fizetünk mint a katonatiszt, éjszakánként 7-13 ezer Ft-ot, hogy ne üljön rá a szobatárs náthás hozzátartozója az ágyunkra, miközben mi szoptatnánk. Mert a szülés árában ez már nincs benne.

A szülés ára, hah. Legutóbbi szülésem óta alaposan megváltozott a tájkép, a számok hallatán az első gondolatom az volt, hogy inkább megszülöm költségtakarékosan a kerti csap mellett. A fix tarifák tapasztalatom alapján az utóbbi években kezdtek tömegessé válni, addig mindenki adott-adhatott amennyit tudott. A bezárt kórházakból, átalakított osztályokról azonban tömegével küldték el a szülészeket és szülésznőket, a szétkergetetteket a sajátos orvosválasztási rendszer következtében ugyan befogadhatták más kórházak, de sok esetben csak úgy, hogy használhatják az infrastruktúrát, hozhatnak beteget, de rendes munkaviszony, fizetéssel, magyarán státusz az nincs. Tehát meg kell élni a magánrendelésből és abból, amit a kismama a szülésért fizet. Jöttek tehát a fix tarifák. A többiek meg szépen átvették. Mi meg fizetünk, ki ezért, ki azért.

És hogy ezt ki mire fordítja, az szintén változó. Ismerek szülészt, aki sokmilliós Jaguárra, és olyat is, aki ezekből a pénzekből és saját maga által kitalpalt szponzorációkból korszerűsített szülőszobát, vajúdót, szerzett alternatív eszközöket, kádat, zuhanytálcát, csempét és CTG-t. Bele az állami kórház közepébe.

Aztán hazamegyünk, és közben észrevétlenül már bele is kerültünk a Nagy Bababizniszbe, légzésfigyelő, fejőgép, kiságy, babakocsi, szoptatós tea, ruhák és pelusok és krémek, forgó és zenélő izék, határ a csillagos ég, de ez már egy másik történet. Mindez akkor, amikor soha nem látott szükséged volna a pénzre, de soha nincs rá olyan kevés esélyed, hogy meg is keressed, egy nyüszögő, bugyborékoló apró csomag mellett, aki a nap huszonnégy órájában magának követel.

És aztán persze ismét költhetünk jókora összegeket fogamzásgátlásra. Hacsak nem akarjuk újrakezdeni nemsokára az egészet.

Vakmacska

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.10 22:06:00psyché

  FT, engem tutti nem szepitett meg a terhesseg. egyszer sem.

 • 2009.10.10 22:08:41Vakmacska

  Ft, teljesen jogos. Kivéve hogy mindenkit megszépít....láttam néhány peches fajtársat májfoltokkal, repedésekkel és csíkokkal, amint épp boldogtalanul és szuszogva húzta maga után a harminc kiló pluszát az ödémás bokáin. Őket szegényeket nem szépítette meg a babavárás, legfeljebb az ő mosolyuk is szép volt a lelküktől.

  A másik fele a hsz-nak inkább a mikor szüljünk posztra tűnik hsz lenni, hát ebben egyetértek, isten ments valami olyantól, amit orvostudomány segítségével akár ki is tudunk védeni.

 • 2009.10.10 22:19:14panka

  Ma jó napom van, ezért még egyszer, utoljára elárulom, hogy a kismama fazon divat most, ezért bárhol lehet kapni olyan cuccot, amibe a 9. hónapban is belefértem. Promod árleszállításban pl. kétezerért darabját, Springfieldben, stb. hasonló áron. Mázlista, aki most terhes, mert nem terhesruha/bababiznisz áron tudja beszerezni a csinos ruhákat.

 • 2009.10.10 22:31:33Farkasokkal táncoló

  De a szülés után pár hónappal biztosan megszépültek, nem úgy értettem, hogy szép terhesek voltak, mindenki máshogyan viseli a terhét. (Én is egy tehén voltam minden szülés előtt meg a lányom is). És igenis a női szervezet megújul minden szülés után.

 • 2009.10.10 22:33:27Heatherette

  "Ma jó napom van, ezért még egyszer, utoljára elárulom, hogy a kismama fazon divat most"

  muhahahahahaha... hát pont nem. tunikákra gondolsz, de konkrétan 2 éve volt az divat, h kismama fazon. de már tavaly is övvel hordták az A-vonalú tunikákat. erről ennyit. de osszad a semmit, tényleg!

 • 2009.10.10 22:35:00zskoncz

  áááá.... irtam és elszállt!
  viszont még egyszer nincs kedvem beirni.

  nagyjábol annyi volt h pont erről beszélgettünk a férjemmel, a fent nevezett kórházban miközben uh.-ra vártunk. ez egy nagy biznisz, és elég kesernyés szájizt kap tőle az amugy "rózsaszinfelhős" terhesség.
  (igazábol valahogy bele kellene szállni, és felmarkolni a boltbol, egy kis hasznot.)

  de abban is egyet értek egy két kommentelővel, hogy van amit nem lehet megúszni költekezés nélkül, ha nincs kitől kapni. nekem nem volt, igy vennem kellett szinte mindent, a kiságytól a mellszivóig. és ha próbál az ember minimalizálni akkor is nagy összeg jön ki. :( van amin nem lehet sporólni.

 • 2009.10.11 00:12:50cirko

  Az első és most a harmadik tergességem alatt szinte végig dolgoztam, szóval én elég sokat költöttem ruhákra, amiket szép lassan továbbajándékoztam. Mivel a családban és a baráti körben én szültem először ráadásul kétszer, máfél év különbséggel, szinte minden újonnan kellett megvennünk, az igaz, hogy ezeket a húgom és egy barátnőm gyerekei is használták, szóval van olyan gyerekruha ami, hat gyereket szolgált ki és most hogy nálunk jön a harmadik még mindig használhatóak. Én egyébként arra jöttem rá, hogy érdemesebb egy kicsit drágább ruhákat venni, mert akkor még a testvérek és rokonok is tudják hordani és nem úgy néz ki mintha a kutya szájából téptem volna ki. Én igazából csak a babyphone megvételét tartottam a magam részéről felesleges pénzkidobásnak....de az első gyereknél úgy éreztem, hogy enélkül a gyerek nem tud felnőni...ez persze egy baromság cca kétszer haszáltuk...

 • 2009.10.11 00:28:49evet

  Én meg rájöttem, hogy a fiamnak jól áll a rózsaszín (is). Rózsaszín hosszúujjú body barna ujjatla plüss rugdalózóval nagyon állat. Remélem a későbbiekben is tud pár cuccot örökölni a nagylánytól, szerencsére kezd leszakadni a hercegnő vonalról, így nő az esély.

 • 2009.10.11 09:31:42andie

  H.
  most mér kellett ezt?
  amúgy attól, hogy övvel hordják a tunikát, már nem is divat a tunika? He?
  És panka csak azt mondta, lehet kapni. szóval attól, hogy lehet kapni, nem is divat? aha, értem.

  Én pont pénteken vettem egy mell alatt szabott, vastag kötött ruhát/tunikát, amiben bizony a pocak is bele fog férni egyszer.

 • 2009.10.11 09:44:33manka78

  andie! Tudod, hogy H erre hyperérzékeny, ő a P divatguruja.:)))Ő másképp látja a divatot, neki a múlt havi divat már ósdi.:) Ráadásul sosem fogja átérezni a problémát, mert sosem lesz nagy pocakja, hacsak nem nyom be még ettől is több nutellás palacsintát.:))

 • 2009.10.11 11:08:05andie

  manka
  igen, tudom, csak az helyből ledorongolás nem tetszett.
  én rövidesen baromi divatja múlt leszek, mert van egy csomó lila holmim, és akkor is hordani fogom, mikor a lila már hírből se lesz divat! hihi

 • 2009.10.11 11:29:22manka78

  Ha tudnád én milyen divatjamúlt vagyok. Nem követem loholva a divatot, ami jól áll, azt viselem. Azért törekedve, hogy ne legyek maradi.:)

 • 2009.10.11 11:56:33Subbantósdi

  Tudjátok még mi áll jól kismamáknak, ősztől tavaszig? A poncho, és ezt a fajta felsőruházatot már sokféle anyagból, mintával, stílusban lehet kapni.
  Én is kaptam egyet még anyámtól, mikor a lányommal voltam terhes, mert azt gondolta, mivel októberre voltam kiírva, hátha a végefelé már kellhet egy melegebb felső, ami azért nem kabát még, mert elég lenge, de jópofán néz ki és egy nagy hasat abszolút jól ápol és eltakar, vagy nem nyomja össze, mint egy gombos vagy zippzáros kabát.
  Azóta is megvan, persze és szívesen hordom, ha van rá olyan időjárás...talán jövő héten is. :o)

 • 2009.10.11 12:21:48csib

  Subbantósdi
  Én is ezt a ponchó témát gondoltam ki, de valahogy nem nagyon látok sehol, talán idén nem ez a sláger. Van tipped?
  Amúgy a divat nagyon szerencsés most. Nekem csak 1-2 farmert, szoknyát kell venni kismama verzióban, minden másból a "sima" is jó, azokat meg hordhatóak jövőre is. Max. egy-két szép öv, hogy ne zsákos legyen.

  Ami kimaradt a felsorolásból, az a haskrém.. Kb. 5 tusussal fogom kihúzni a dologot, darabja úgy 5 rugó (ebből nem merek olcsót venni, jó hülye vagyok, tudom, de a bőrömből egy van), szóval a vége vagy 25 ezer lesz..

 • 2009.10.11 12:44:26baudolinA

  Kérdés: kismamáknak való ruha (nem nadrág, hanem ruha) létezik egyáltalán? Nem alkalmira gondolok, hanem pl. mindennapi használatra, illetve pl. munkahelyre is, ha meg kell jelenni; téli, nyári stb. Mert mindenhol csak azt olvasom, hogy nadrág.

 • 2009.10.11 12:48:01Subbantósdi

  csib:mi anno C&A-ban vettük.
  Kerestem Neked a weben, ha van kedved, itt is nézelődhetsz:
  http://plaza.velvet.hu/products/ruhazat/poncho/
  http://xfree.hu/album_show.tvn?aid=92974
  http://www.vatera.hu/listings/index.php?q=poncho&c=0

  Jó böngészést!

 • 2009.10.11 12:49:11Subbantósdi

  baudolina: azért én szoknyát is láttam meg ruhát is kismamáknak, hosszú ruhát, főleg nyárra.

 • 2009.10.11 13:04:49anyamadár

  2009.10.11 12:44:26baudolinA
  Én anno a kínai piacon vettem magamnak egy számmal nagyobb ruhákat mint a méretem,kicsit bevettem felül és egy "hivatalos kismamaruha" árából volt vagy három ruhám. :)

 • 2009.10.11 13:13:26Heatherette

  poncho... nem tűnt el, csak átalakult. idén a nyakvédő a divat, azt kombinálják picike bolerószerű kabátokkal, denevérujjal.

 • 2009.10.11 13:19:43Heatherette

  ööö, akarom mondani, nyakmelegítő :)

 • 2009.10.11 13:34:17anyamadár

  Az olyan garbónyakó dolog? :) elképzelésem sincs róla, hogy nézhet ki, bocsiii :)

 • 2009.10.11 13:36:21manka78

  H! Linket kérünk! Csak, hogy ne tudj belénk kötni.:)

 • 2009.10.11 13:47:11Heatherette

  priviben mutatok :)

 • 2009.10.11 13:48:26Hannahmama

  Én ahogy már irtam is egy nagyon meleg kötött óriási poncsót használtam télre. Kényelmes volt jó volt, és meleg volt. kabát alá is felveszek két pulcsit legtöbbszőr, poncsó alatt is két pulcsi volt :)

 • 2009.10.11 13:52:18andie

  2 napja láttam a C&A-ban egy rakás ponchot, sokfélét.

  Kb. két éve még a kismamarucik között is volt egy álomszép fehér, azóta se láttam olyan szépet sehol, pedig én is szeretnék, de nekem ezek térdig érnek. :-)

 • 2009.10.11 14:21:43Zamat

  csib, miért nem gyóygszertárit használsz,? sokkal olcsóbb. ha akarjátok megkérdezem anyumat, h felrakhatom-e ide az előiratát és akkor bármelyik patikában megcsinálják nektek.

 • 2009.10.11 14:22:38andie

  Zamat, bár nem vagyok érintett, de szerintem az nagyon klassz lenne, és óriási segítség.

 • 2009.10.11 14:55:49manka78

  H! Okés.:)

 • 2009.10.11 16:07:42Vakmacska

  Baud, a szoknya-ruha téma könnyebb mint a nadrág. Ha valakinek van kellően elasztikus és EGYENES fazonú szoknyája-ruhája, akkor azt általában nem kell venni, ha gumis a dereka (nem ráncoltan, hanem egyenesen gumis, ha értitek mire gondolok). Nekem van két ilyen szoknyám, egy rugalmas alkalminak mondható ruhám, és két igazi terhesfazonú ruhám (egy enyhén iparművészetis kék-zöld meg egy fekete), a vicc az, hogy a kék-zöldet abszolút nemterhesen vettem, illetve varrta nekem valaki (mesterségek ünnepe, vár). Szóval amíg felmegy valami harisnya valahová vagy nyár van (a nyári ruha, az meg vicc, hát abból egyet se vettem azért mert terhes vagyok, azok úgy voltak és kész- 40. hétben is) de a nadrág, az szopás, mert csípőben ugyanakkora vagyok, mint mondtam a hátulgumis buggyosat nem vagyok hajlandó felvenni, tehát ott muszáj kismama fazon, vagy kínlódni egy darabig a nyitottgatya plusz bandázs kombóval, az is elmegy, csak ne csinálj benne hirtelen mozdulatokat....no ezért szidja mindenki a nadrágokat, ha valaki végig szoknyában-egyberuhában kibírja, akkor kevésbé kell spéci cucc.

 • 2009.10.11 16:08:35Vakmacska

  A szoknya azért legyen amúgy egyenes, mert sztem az A-vonalú mindenkin rémesen áll, a harangos meg nagy hassal háááát....

 • 2009.10.11 16:33:28hallohallo

  a design-hét alkalmából az iparművészeti múzeumban egészen gyönyörű, modern (sőt kortárs :)), magyar tervezésű terhesruhák vannak kiállítva.

 • 2009.10.11 17:36:01baudolinA

  Vakmacska,
  és hogy tudsz egyenes szoknyában lépni? Halálkomoly kérdés, nekem sosem sikerült, úgyhogy letettem róla. Csak tipegni tudnék, azt pedig nincs türelmem kivárni. Egyébként most megnéztem, mi az az A-vonalú szoknya. Szerintem jobb, ha nem találkozunk, mert rajtam többnyire hosszú, bő és A-vonalú szoknya van. :D

 • 2009.10.11 18:04:18Vakmacska

  Térd alá ér, max. féllábszár és elasztikus...

  A ráncolódósakat én is szeretem, terhesség nélkül a pörgősszoknya stb. jó dolog, én az olyan A-vonaltól kapok hideglelést, ami egy egyenes trapézt formál rajtad, tehát olyan mintha a kosztümszoknya ránc nélkül szépen bővülne lefelé és ma már max. anyáink hordják. Ezt és a körberakottat meg a fenéken ráncosgumis egyébként egyeneset nem.

 • 2009.10.11 19:21:49baudolinA

  Vakmacska,
  jaaa, azokra a borzalmas szövetszoknyákra gondolsz? Na, azok tényleg nem állnak jól senkin...

 • 2009.10.11 20:21:54csib

  Zamat
  Az jó lenne, a sarki gyógyszertárosból nem nézem ki, hogy összeállt valamit, arra se volt képes, hogy a 4-5 féle krémről nyomjon nekem egy kiselőadást mielőtt elköltök ennyi pénzt.. szóval várjuk a receptet! Köszi.

  Köszi a ponchó tippet, CA-ba valóban nem járok, de akkor fogok.
  H, te kedves divatszakértő, áruld el, hogy van-e vagy lesz-e olyan fazonú télikabát, amibe belefér a pocak, és jövőre is elmegy?! Sasoltam a Hennesben de semmi használható nem akadt, és napról napra hidegebb van. Asszem mínuszban a ponchó már nem játszik...

 • 2009.10.11 20:34:32baudolinA

  csib,
  nekem alpakkából készült poncsóm van: ha alá felveszek egy kötött hosszúujjút, még izzadni is képes vagyok, akármilyen mínusz van. Tudom, hogy mindenkinek más a hidegtűrő képessége, nekem szerencsém van, mert ennyivel lazán kibírom a "hideg" pesti teleket. :)

 • 2009.10.11 22:22:58Vakmacska

  azért ésszel hogy milyen/mekkora poncsó ha egyáltalán - egyötven-egyhatvan körüli törpilláknak akiknek ráadásul nagy hasa is van, érdekesen állhat.

  Vezetni hogy lehet benne amúgy? Én ki nem állhatom ha valami rángatja a karomat vagy beakad a sebváltóba....de még sose próbáltam.

 • 2009.10.11 23:10:23Mannamama

  A nagy lehúzások szerintem a "nem egyértelmű, hogy kell" dolgoknál vannak.
  Mert ágy az pl. kell, max. megveszem használtan/olcsón/méregdrágán...stb.(mefgfelelő rész aláhúzva.)
  De nekem, mint elsőgyerekes kismamának egy csomó ismeretlen, de valamire jó lehet cucc volt a kínálatban, pl. mellszívó, bimbóvédő, légzésfigyelő, babymonitor, lézeres lázmérő, zenélő forgó, biztonsági fürdető... stb. (és ezek általában nem a legolcsóbb kategóriában mozognak...)
  Úgyhogy én -precíz közgazdász lévén-készítettem ezekről egy listát és körbeadtam a társaságban az előttem babázóknak, hogy értékeljék 1-5-ös skálán az adott holmi ár-érték arányát.
  Érdekes, de nagyon egybehangzó volt az eredmény...
  Mindezek ellenére elcsábultam egy-két dologra, de azok főleg apróságok voltak... (pl. rózsaszín masnis baby hajpánt a H&M-ben 790-ért, ami max fél percet volt a lányom fején, mert azonnal letépte...)

  Mindezzel együtt abszolút egyetértek Vakmacskával, hogy maximális lehúzás és lelki terror megy ezen a fronton (is...)

  Ja és vettem egy hófehér poncsót rózsaszín szőrős kapucnival a 13hónaposomnak, bár ö nem terhes... :)

 • 2009.10.11 23:23:29madz

  hát, végülis attól függ, hol húzzuk meg a "kell" határait. nekünk momentán kiságy sem kell, mert együtt alszunk.
  sokan viszont elképzelhetetlennek tartják a kisgyerekes létet sterilizálógép nélkül. és még sorolhatnám.

 • 2009.10.12 10:23:38andie

  "2009.10.11 16:33:28hallohallo
  a design-hét alkalmából az iparművészeti múzeumban egészen gyönyörű, modern (sőt kortárs :)), magyar tervezésű terhesruhák vannak kiállítva."

  A Magyar Formatervezési Tanács különdíját Illéssy Lenke divattervező kapta az Ille-Olla kismamaruházatért. A ruhák ahhoz a szellemiséghez igazodnak, amely szerint napjainkban a kismamák nem elrejtik, hanem éppen, hogy hangsúlyozzák gömbölyödő pocakjukat. A modellek hasrészének kialakítása és rugalmassága ráadásul lehetővé teszi, hogy azokat a terhesség után is hordhassák az anyukák. A bírálóbizottság értékelése szerint a bőséghajtások révén a ruha folyamatosan érdekes formavilágot nyújt, miközben változatlan komfortérzetet biztosít a terhesség alatt. A fekete háttéren piros-fehér színek úgy hangsúlyozzák a másállapotot, hogy annak vállalását is nyomatékosítják.

 • 2009.10.12 10:40:01Vakmacska

  Nade hol is vannak most? Hol lehet kapni őket és mennyiért? (húsz-harmincezres egyedi cuccosok nem segítenek az eklézsián, most épp csizmát-kabátot vettünk a gyereknek hétvégén, azelőtt meg pizsamát, mer mindet kinőtte a nyavalyás), szóval egyelőre maradnak a 900 ft-os felsők, meg a három nadrág, ami annyi volt amennyi, de behalnék most a tízfokban nélkülük...)

 • 2009.10.12 10:51:52Zamat

  csib és akit még érdekel, itt van a magán mailem, ha dobtok egy üzit, akkor küldöm az előiratot: violu@freemail.hu, de anyum nem akarja kirakni a netre, lévén már nem egy doki visszaélt azzal, h ingyen megkapta és pénzért adta tovább.............

 • 2009.10.12 12:52:18kriszi

  Vakmacska, írok privit.

 • 2009.10.12 13:23:19Hannahmama

  Monitoros babyhon nélkül nem tudok élni! Sterilizáló nélkül tudtam volna. Kiságyat sem kellett volna, mert nem tudott benne aludni. Járókát kellett volna elsőre venni, ami jó nagy, 8-hós korától abban alszik egyedül a szobájában.
  A második gyerek a legjobb :) akkor már nem veszed meg a szart :):):)

 • 2009.10.12 13:25:46Hannahmama

  Szerintem tök természetes, hogy első gyereknél igen sok tanulópénz van. Pl. a másodiknak ha lány lenne, nem vennék szoknyát csak ha stabilan megy. Addig látni sem akarok egyet sem. Az első lányomnak van volt sok, és nem adtam rá soha. Egy kisgyereknél még a kényelem számit, a komfort nem a csini baba a kislányom :)

 • 2009.10.12 13:32:09Magenta

  Mi az a babyhon?

  Nekünk irtó mákunk volt, alig egy-két dolgot kellett venni, most már azért veszegetünk ezt-azt, ha kinövi a ruhákat pl. (most vettem egy fehér poncsót, ollllllyan édes benne, ahogy széttárt karokkal repeszt, hogy megállnak az utcán megnézni), de sógoréknál, ha lány lesz, akkor még könnyebb dolguk lesz, mert mi is tesszük el nekik a cuccokat.

 • 2009.10.12 20:33:03csib

  Zamat
  Ment a levél, előre is köszi.

 • 2009.10.13 06:40:19Veg_

  Vakmacska, ez tetszett, jól összehoztad:-)

 • 2009.10.13 08:06:19gorillka

  bár idén nem divat a pancsó :-) tele van velük a zara. Vékonyabb, vastagabb, mellyrevaló, hosszabb fazon.
  A terhesruha valóban szemérmetlenül drága, de inkább erre költsetek, mint a 4D ultrahangra.
  Nálunk a gyerekeknek olyan kiságyuk volt, amit a nővéreméktől kaptunk (2 gyerek), aki az unokatesónktól kapta (2 gyerek), aki a sógornőjétől kapta (3 gyerek). :-)
  Várjuk, hogy kinek adhatjuk tovább. :-)
  Mondjuk mi vettünk bele kókuszmatracot. :-)
  Bár az előbb nem olvastam a felsorolásban, lehet, már nem divat.
  Nekünk 4 babakocsink volt (különböző okokból), még három megvan.
  Úgy vettem észre, manapság a mindenből újat adok a gyereknek a menő, még ha nem eszik miatta a család, akkor is.

 • 2009.10.13 20:13:38Agatia

  A terhesség valóban sokba kerül, de soha nem éreztem magam olyan csinosnak, mint ez alatt a 2x pár hónap alatt. Az egyik ruhámat a Promodban vettem, ezt sajna még a szülés után is tjó darabig tudtam hordani.. már ha értitek (gondolom nem csak én vagyok így a kilókkal).
  Amiről viszont végképp nem tudtam lemondani, az a normális szoptatós hálóing és a melltartó. Mármint olyan, amitől gyermekeim apjának se megy el a kedve a közeledéstől..
  Remélem, még szükségem lesz rá egy darabig, mert hogy pont most vettem melltartót 4490-ért a Kismamavilágban.
  Amilyen béna vagyok, rossz méretet rendeltem, de szerencsémre kicserélték minden cécó nélkül. Mindenkinek ajánlom.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta