SZÜLŐSÉG

Öt- és negyvenévesen nem illik teherbe esni

2009. október 9., péntek 10:34

Adriana Iliescu és lánya
Adriana Iliescu és lánya

A minap az a perverz dolog jutott az eszembe, hogy ha történetesen két-háromszáz évvel ezelőtt élnék, már akár nagymami is lehetnék. Bizony, hiszen lehetne már egy 16 éves lányom, akinek lehetne egy kisbabája, mondjuk ennek nem örülhetnék sokáig, hiszen ötvenéves korom körül már be is adnám a kulcsot. Ezzel szemben a lányom lehet, hogy az új évezred hajnalán harmincon túl fog csak először szülni, mert hát ki tudja, most ez a divat, hogy minél később vállalunk gyereket. Erről a gyerekszülés – anya életkora dologról ráadásul mindenkinek van véleménye, s mindenki esküszik is arra, ahogyan azt önmaga csinálta. De, mivel az ember már csak olyan előítéletes fajta, ha túl öreg, vagy túl fiatal anyukát, vagy kismamát lát, összevonja a szemöldökét és magában hümmög. Hiába vannak generációs trendek a szülésre, hiába vagyunk elfogadóbbak a témával kapcsolatban, ki nem mondott egyezségünk van arra, hogy mikor illik terhesnek lenni és mikor nem. Ezt a határt pedig mindenféle orvosi és erkölcsi dologgal támogatjuk és építjük, amellett, hogy azt hangoztatjuk, toleránsak vagyunk a világ dolgaival szemben. De vajon tényleg tolerálni kell egy tini-anyát, vagy egy nagymama korú kismamát?

Ha a végletekbe szeretnénk elmerülni, nemcsak érdekes adatokkal találkozhatunk, hanem számos morális kérdés is felmerül, ami túlmutat azon, hogy mi illik és mi nem.

Az ötéves Lina Medina a nyolcadik hónapban
Az ötéves Lina Medina a nyolcadik hónapban

A világ legfiatalabb kismamája például mindössze 5 éves volt, amikor 1939. május 14-én császármetszéssel 2,7 kilós gyereket szült Peruban, aki egyébként 10 éves koráig nővérének hitte az anyját (egyébként a perui kislány kipróbálta a késői gyerekvállalást is, ugyanis második gyermeke csak 38 éves korában született). A világ legidősebb kismamája pedig 70 évesen szült ikreket 2008-ban, Indiában, megelőzve az addigi spanyol rekordert, aki 67 évesen adott életet szintén ikreinek. A két adat persze nemcsak meghökkentő, hanem egyenesen elképzelhetetlen egy átlagos nő számára. Míg az ötéves anyuka esetében az agyalapi mirigy „tréfálta” meg a tudományt, s hormonális betegség (valamint egy erősen pedofil illető) közreműködésével sikerült a terhességet létrehozni, addig az utóbbi idők újabb és újabb legidősebb kismamái már az orvostudomány fejlődésének köszönhetik a kései gyermekáldást.

Magyarországon először 1998-ban volt hangos a média egy 11 éves boldogkőújfalui kislány szülésétől, majd pontosan tíz évvel később, 2008-ban szülte meg, egy szintén 11 éves lány az egészséges gyermekét, Mirandát, Miskolcon. A két eset egyforma felháborodást keltett, nem is csoda, hiszen a 11 év alatti gyermekekkel folytatott szexuális kapcsolat nemi erőszaknak minősül, de 12-14 év között is megrontással vádolhatják az „apákat”.

2005. januárjában aztán, egy másik véglettől lett zajos a közvélemény, amikor a román Adriana Iliescu 66 évesen szülte meg kislányát, s azóta is nevelgeti őt, egészségben, már amennyire ezt tudni lehet. A nagymama korú anyát sokan azzal vádolták és vádolják a mai napig, számos idős kismamatársával együtt, hogy a gyerekvállalás ilyen idős korban pusztán önérdek, ráadásul beavatkozás a természet rendjébe. Mert ki neveli majd fel a gyereket, hiszen nyilván hamar anya nélkül marad majd? Sokan azonban arra hívják fel az ellenzék figyelmét, hogy a fiatal szülők sem tudják előre, mennyi ideig nevelhetik gyermekeiket.

A fenti példák természetesen a nem illik kategóriába tartoznak. Mit gondolunk azonban a huszonéves anyákról? Tényleg elítélendő az iskolapadból kiesve gyereket szülni, amikor a női szervezet számára a legideálisabb a terhesség? Valóban nem illik karrier előtt szülni? Vagy csak nem divat? S mi a helyzet a negyvenes mamákkal? Míg a fiatal anyák túl tapasztalatlanok és lemaradhatnak a gyerek miatt sok mindenről, addig az idősebb anyák meg túl vannak már mindenen. Mennyire más világképet közvetít a gyerekének az idősebb generáció, mint a fiatalabb?

Sőt, a fiatalabb még, az idősebb pedig már ne is gondoljon a szexre, a fiatal anya biztosan még éretlen a feladatra, az idősebb pedig úgyis nem sokára beadja a kulcsot? Előítéletek. De vajon van-e köze az illemnek a teherbeeséshez, vagy el kell fogadnunk, hogy nincs olyan, hogy túl későn, vagy túl korán?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.10 08:38:23hallohallo

  afgán nő - geena davies: nem hiszem, hogy csak külsőségekben van különbség, az életkörülmények meghatározóak.
  étkezés, egészségügyi ellátás, ilyenek...

 • 2009.10.10 08:43:09hallohallo

  "Egyebkent akarhogyan csurjuk, csavarjuk egy fiatalabb szulo konnyebben eli meg a gyereke kamaszkorat. Maga a vilag nem valtozik annyit rovidebb ido alatt, azaz a tapasztalatai joval kozelebbiek a sajat kamaszkorabol."
  szerintem akárhogy csűrjük-csavarjuk, nem lehet az életkor alapján ilyen általános érvényű kijelentéseket tenni.
  azt se mondanám, hogy akárhogy-csűrjük csavarjuk, egy idősebb szülő már szerencsésen eltávolodott a kamasz énjétől annyira, hogy távolból és megértéssel és tapasztalattal szemlélje, tehát jobban tudja kezelni.
  mindkettő marhaság és nem veszi figyelembe az egyéneket.

 • 2009.10.10 08:44:26fatyol11

  gorillka: az osztalytarsaim idos szulei probaltak hude lazak lenni. Kamasz szemmel ez szanalmas volt, meg inkabb tavolabb kerultek.
  Anyukad 40 eves onmagat ugy ismerheted, hogy mar a tudatos onmagad figyelte, azaz az eltelt 23 evben vele egyutt elted meg a vilagot (vele oregedtel) ezert nem latod a kulonbseget. Ha ket generacio valasztana el, akkor sem erzekelned ugyanez miatt. Akkor latnad, ha tapasztalatod lenne egy testver okan, aki vagy joval elotted, vagy joval utanad szuletett. Az elobbinel a testvered tapasztalataibol.
  Igen, mindenki szuljon akkor, amikor jonak latja, de ne felejtsuk el, hogy a szuleskor azert vallalunk utodot, mert valaki irant felelosseggel akarunk tartozni egy eleten at. Ehhez hozzatartozik a felelossegteljes dontes, es az, hogy beismerem: mar nem leszek fiatalabb. 50 eves no mar a termeszet szerint sem optimalis dontes egy ujszulott anyjanak.

 • 2009.10.10 08:48:42fatyol11

  "afgán nő - geena davies: nem hiszem, hogy csak külsőségekben van különbség, az életkörülmények meghatározóak.
  étkezés, egészségügyi ellátás, ilyenek..."

  Szerintem meg az afgan kevesebb mukajat eszik, mint a sztar tarsa. Az egeszsegugyi ellatas meg mennyiben szukseges egy egeszseges szervezetnel, foleg, ha a szulest nem tekintjuk betegsegnek? Ennyi erovel Arany Janos anyja sem volt jobb, mint az afgan no. Csak mert valami jobban csomagolt, meg nem jobb.

 • 2009.10.10 08:52:57gorillka

  én nem azért szültem, mert felelősséggel akarok tartozni valakihez egy életen át (kinek az életén át?).
  Az hogy te az osztálytársad "idős" szüleit szánalmasnak tartottad, nem a szülőkről állít ki bizonyítványt.
  Nekem az a tapasztalatom, hogy a gyerekem osztálytársainak, de a gyerekemnek sincs fogalma, hogy melyik felnőtt mennyi idős, de mégcsak nem is érdekli őket.
  Náluk is van idős szülők kései gyermeke, nem tartják cikinek őket, szemmel láthatóan a kislány jól érzi magát a bőrében.
  Az anyukámra vonatkozó okfejtésedet nem is értem, de biztos bennem van a hiba. :-)

 • 2009.10.10 08:54:38gorillka

  megint egy előítélet, a sztárok műkaját esznek. Hát egy nagy tévedés. Akinek van pénze, az ellenőrzött alapanyagokból készült kaját eszik, akármi is van a Story magazinban.

 • 2009.10.10 08:55:59nyúlmama

  tildy:) Általánosságban nem tudok neked válaszolni, csak a magam életéről. Én egészen egyszerűen szerettem volna gyereket, és kész.És az ismeretségi körömben is elég sokan vannak, akik szerettek volna, és szültek. Ja, és a férjem is szeretett volna, közös döntés volt.
  Nem bántam meg egy percig sem.
  És újra csak azt írnám, hogy nem csak a szülés itt a lényeg, hanem az, hogy fel is kell nevelni azt a gyereket.És ha nem egyet akarsz, akkor meg pláne.Egy későn szült kolléganőm-akkor talált társat- mondta azt, hogy nem mindegy,azért dolgozol még 60 éves korod után, mert akarsz, vagy azért, mert muszáj, mert még suliba jár a gyereked.
  Ennek ellenére szülj akkor, amikor jól esik, csak vegyél figyelembe mindent. És amikor az ember 20 éves, vagy 30, akkor nem tudja, milyen negyvennek, ötvennek len. Én viszont már tudom azt is.

 • 2009.10.10 08:57:29hallohallo

  "Anyukad 40 eves onmagat ugy ismerheted, hogy mar a tudatos onmagad figyelte, azaz az eltelt 23 evben vele egyutt elted meg a vilagot (vele oregedtel) ezert nem latod a kulonbseget."
  nem gorillka volt, én írtam. szóval tehát nem látom a különbséget. azt viszont látom, hogy rohadtul nem egyformák a 63 éves emberek. egyáltalán. mint ahogy a 30 éves emberek sem egyformák. meg a 32 évesek sem.

  afgán nők-geena davies: alapvető életkörülmények. műkaja vs nem elegendő táplálék. egészségügyi ellátás születéstől kezdve vs még tiszta ivóvíz sincs születéstől kezdve. hogy pl az elvégzett fizikai munkáról és terhelésről ne is beszéljünk.
  az egészségügyi ellátás minden egészséges szervezetnek fontos. alapvetően a higiéniát, a kézmosást, a védőoltásokat és a fogamzásgátlást is ide sorolom.
  ugye az sem véletlen, hogy tőlünk nyugatabbra magasabb a várható élettartam, mint pl nálunk, de nálunk meg magasabb, mint a fejlődő országokban. ez tény.

 • 2009.10.10 08:58:35fatyol11

  tildy:"Őszintén hány beteg gyerek született ismerősi körötökben 35 éves szülői kor felett? Lehet orvosilag nagyobb az esély, de az élet eddig nekem mást mutatott. Lehet csak a család szerencsés."
  A lakasunkat bereljuk, es a tulajdonos Down szindromasokkal dolgozik. 70%-uknak idos szulei vannak. Mikor kikoltoztunk, meglepodtem, hogy milyen sok ilyen betegseggel kuzdo ember el itt, aztan a terhessegem okan az itteni forumokon feny derult ra, hogy jellemzo a 35-40 eves kor koruli gyermekvalallas. Azt is fontos megjegyezni, hogy amennyire lehet, a z emberek, a tarsadalom probal teljes eletet biztositani nekik, teljesen elfogadjak, befogadjak oket. De teny, hogy sokan vannak.

 • 2009.10.10 08:59:38hallohallo

  nyúlmama, szerintem sok igazság van abban, amit írsz, de:
  "És amikor az ember 20 éves, vagy 30, akkor nem tudja, milyen negyvennek, ötvennek len. Én viszont már tudom azt is."
  én viszont nem tudom, nem is tudhatom, milyen más bőrében 30-nak lenni. csak azt tudom, én milyen vagyok.

 • 2009.10.10 09:01:30hallohallo

  csak megjegyzésképp: down-szindróma: az általam legutóbb olvasott statisztika szerint magyarországon a legtöbb down-szindrómásnak fiatal szülei vannak, hiszen őket nem kötelezték szűrésre.

 • 2009.10.10 09:04:28fatyol11

  Hallohallo: tisztasag nem egyenlo a jokorulmenyekkel, a fogamzasgatlas sem egyenlo az egeszseggel, a fizikai alulterheles sem. Nem tartok egy amerikai sztart erosebb fizkumunak, mint egy afgan vele egykoru not. Ez sztereotipizalas. Foleg nem ugy, hogy a szegenyebb tersegekben jellemzoen tobben szulnek idos korban, mivel nincs tudatos csaladtervezes.Szerintem tokmindegy, hogy hol szul valaki keson, ez csak helyrajzi, es gazdasagi kerdes. (nem devians emberekre gondolok). Mennem kell.

 • 2009.10.10 09:04:50gorillka

  azon már nem is csodálkozom, hogy egy Down-szindrómásokkal foglalkozó ember ismerettségéből egyenesen következik, hogy sok a Down-szindrómás.

 • 2009.10.10 09:07:02hallohallo

  2009.10.10 09:04:28fatyol11
  ööö, erre már nem is tudok mit mondani.
  nem is lehet.
  ennyire nem lehet nem látni konkrét összefüggéseket.
  vagy igen.
  kár.

 • 2009.10.10 09:27:21nyúlmama

  hallohallo,igen, nem tudhatjuk, milyen a más bőrében lenni. De ekem azért nagyobb tapasztalatom van a negyven feletti korosztályról, mint neked- mert benne élek.Ja, és rólam soha senki nem hiszi el, hány ébes vagyok- és nem azért, mert öregebbnek néz.(Ez most nem fényezés, de ez van, szerencsén is múlik , nyilván)De azt, hogy belül mit érez valaki, kívülről nem látni. És igenis, örülök, hogy nem most kell azt az állandó fizikai jelenlétet produkálnom, amit egy kisgyerek igényel.Mert már tudom, milyen volt akkor, és milyen most a fizikai létem. Nem kell ezt elfogadni, sem elhinni.De en eklljen azért mentegetőzni, hogy korán szültünk, mintahogy annak se, aki későn.

 • 2009.10.10 09:34:19hallohallo

  nyúlmama, ezt mind elhiszem neked.
  biztos szerencsés vagyok, hogy én magam olyan közegben élek, ahol huszon-x évestől negyven-x évesig vannak emberek (többnyire nők), akiktől annyi mindent hallok. többek között a negyvenesektől azt, hogy
  - örülnek, hogy "későn" szültek, annyi előnye van
  - örülnek, hogy "korán" szültek, annyi előnye van
  - örülnek, hogy a másodikat, harmadikat már "későn" szülték, mert érettebben álltak hozzá és sokkal jobb a kapcsolatuk azzal a gyerekkel
  - stb

 • 2009.10.10 09:37:21nyúlmama

  Nyilván mindenki azt gondolja, , hogy az a jó, ahogy ő tette,ezért szült akkor.( Többnyire)

 • 2009.10.10 09:40:21nyúlmama

  Amúgy én életem során rengeteg gyerekkel, és szülővel találkoztam/zom, és mindenre láttam példát. Fiatal szülőre, aki szuper volt, idősre is, meg fordítva. nyilván ember függő. DE az tény, hogy negyven fölött kevesebb időt fogsz már vele, és az unokáiddal tölteni, mert az ember élete véges.
  Most megyek családi életete élni.

 • 2009.10.10 09:43:48hallohallo

  nyúlmama, szinte teljesen egyetértek veled.
  csak az utolsó állításoddal nem. több embertől is hallottam, hogy a későbbi gyerekével/unokájával több időt vagy több minőségi időt tudott tölteni, mert akkorra már az életkörülményei beálltak, vagy mert ő maga átrendezte magában a prioritásokat.
  az ember élete véges, de ha 40 évesen szülsz egy gyereket, akkor jó eséllyel felnőtt koráig vele maradsz.

 • 2009.10.10 11:50:21bk

  Én ugyan nem tudom, milyen 20 évesen szülni, miután az egyik gyerekemet 35, a másikat 39 évesen szültem, de nekem nem okoz nagy megterhelést fizikailag, inkább néha az okoz problémát, hogy vannak igényeim egyéb dolgokra is, mint a legozás, meg az udvaron zúzás. De ez inkább alkatfüggő és nem kor.
  A másik: Apám 42 volt, mikor én születtem, anyu 29. Apu volt a világ legjobb apukája, soha senkitől annyi törődést, ismeretet nem kaptam, mint tőle. Mindig rámért, nem volt olyan dolog, amit ne lehetett volna megbeszélni vele. Ennyit a sztereotipizálásról.

 • 2009.10.10 12:38:51prozi

  nálunk anyu 18 se volt mikor megszülettem. eszem ágában nem volt ezt a hibát elkövetni 33 vagyok karriert nem nagyon építgettem, van egy viszonylag jó melóm, amiből nem leszek gazdag, de legalább jól érzem benne magam. Viszont jókat buliztam, mozotam, kirándultam, színházaztam kötetlenül vagy az épp aktuálisakkal, nem kerestem de vártam az igazit, 27 évesen meglett, mostanra ő is én is és a kapcsolatunk is megérett arra, hogy gyereket vállaljunk. És boldogok vagyunk. Baba a pocakban, ha megszületik egészségesen kész a hepiend :) eddig :)

 • 2009.10.10 15:14:48fatyol11

  hallohallo:"több embertől is hallottam, hogy a későbbi gyerekével/unokájával több időt vagy több minőségi időt tudott tölteni, mert akkorra már az életkörülményei beálltak, vagy mert ő maga átrendezte magában a prioritásokat."

  Ez aannak a velemenynek a masik veglete amit en irtam, ugyanolyan szelsoseg, semmivel sem kulonb.
  Nem azt irtam, hogy down szindromast ismerek, hanem azt, hogy olyat, aki egy olyan otthonban dolgozik, ahol ilyen betegekkel foglalkoznak, azaz napi kapcsolatban van a szulokkel, es o mondta, hogy a 70%-nak idos szulei vannak.

 • 2009.10.10 15:22:13fatyol11

  "De azt, hogy belül mit érez valaki, kívülről nem látni. És igenis, örülök, hogy nem most kell azt az állandó fizikai jelenlétet produkálnom, amit egy kisgyerek igényel.Mert már tudom, milyen volt akkor, és milyen most a fizikai létem. Nem kell ezt elfogadni, sem elhinni.De en eklljen azért mentegetőzni, hogy korán szültünk, mintahogy annak se, aki későn."

  Errol van szo. Igaz, hogy en mar az idosebb korosztalyt irtam (45 felett), azaz nem ertem, hogy miert kell ezen fennakadni (nem neked szol), de engem is joval fiatalabbnak neznek, de a kezeim, csuklom faj az emelgetestol, tisztaba tevesnel rendesen jajgatok, amikor az kapalozo labakat kell megtartanom, a terdeim fajnak a guggolasnal, terdelesnel.Pedig nem 45 evesen szultem, amikortol -szerintem- mar jobb nem szulni, hanem 36 evesen. Az orvosok szerint teljesen jo fizikai allapotban vagyok, az izuleti fajdalmak a torekenyseg miatt vannak, ilyen az alkatom, vekony, kicsi, csontritkulasra hajlamos. Sportolok, es megis. Mivel van tapasztalatom ugyanezek vegzesevel fiatal korban is, eg, es fold. Ha most szultem volna eloszor, nyilvan fel sem tunne.

 • 2009.10.10 15:28:38fatyol11

  "egy Down-szindrómásokkal foglalkozó ember ismerettségéből egyenesen következik, hogy sok a Down-szindrómás."

  Mar megbocsass, de leeltem otthon 30 evet, es tudom, hogy mennyivel talalkoztam otthon, es itt mennyivel tallakozom nap, mint nap. Itt nagyon sok van. Barmely alkalmommal a varosban setalva nagyon sok kicsit latok ezzel a betegseggel az utcan, szinte mindenhol dolgoznak kozulluk. Par napja egy plakattal talalkoztam az utcan, rajta: Minden 20 percben diagnosztizalnak egy Down szindromas kisbabat. Bocs, de nem jarok bekotott szemmel. A blog velemenyt kerdezett, en csak leirom a magamet minden sertegetes nelkul.

 • 2009.10.10 15:50:49cozumel

  Fatyol

  nehari, de akkor neked van egy sajnalatos eu. kondiciod, ami nyilvan romlik a korral, de semmi koze ahhoz, hogy koran/keson szultel.
  Ahhoz van koze, hogy NEKED van ilyen problemad.
  De tenyleg sajnalom.
  Viszont ne csinaljunk ugy, mintha ettol a harmincas noknek rettegni kellene...

 • 2009.10.10 15:51:20cozumel

  Nagyanyam szult 19 evesen is, meg 43 evesen is.

  Hogy volt-e rajta sapka, azt nem tudom... :D

 • 2009.10.10 15:58:17cozumel

  A harmincas evek elejen-kozepen meg semmivel sem nehezebb teherbe esni, mint tizen-huszonevesen.
  A fogamzasgatlas elotti idokben bizony vegigpotyogtattak az asszonyok a huszas harmincas eveiket egyarant. Azert 10 gyereket senki se 30 elott tudott le...

  40 felett lelassult a dolog, de meg akkor sem volt ritka, hogy egy no szult. Hat Istenem, volt mar unokaja is :)

  Egyszeruen egy no szult, amig fogamzokepes korban volt, ez meg eleg szeles idoszakra teheto.

  Es ha egy nonek a 30as eveiben mar fizikai nehezsegei vannak, az surgosen valtson eletmodot, vagy menjen orvoshoz, mert az nem normalis.

 • 2009.10.10 16:08:55zolnaid

  Fatyolnak igaza van, külföldön sokkal több a Down szindrómás. Az utcán.
  Mert itthon sokszor intézetbe adják (adták) őket, sokuk meg se érte a felnőttkort.
  De azért nem fogant kevesebb.
  Más kérdés hogy itthon a Downos kisbabájkat rengetegen elvetetik magzat korukban, külföldön meg sokkal többen tartják meg.

 • 2009.10.10 16:09:52Farkasokkal táncoló

  Én úgy tudom (nőgyógyásztól), hogy nem az a lényeg, hogy 35 évesen szül e valaki, hanem hogy az elsőt szüli e akkor, vagy 10 éven belül nem szült, mert már akkor is ujra első terhességnek számít. Az pedig, hogy az első szülésre a huszas vagy harmincas években kerül sor, orvosilag nem mindegy, kár ezt elbagatellizálni, nem véletlen, hogy a 34 éven felüli terhesség már veszélyeztetettnek minősül alapból, és sokkal több vizsgálattal is jár (hálistennek).

 • 2009.10.10 16:14:44cozumel

  FT

  szules szempontjabol lehet, hogy szamit valamennyit.
  TEHERBEESES szempontjabol semmit.
  Max. annyit, hogy ha rombolo eletmodot el valaki, akkor azt mar X evvel hosszab ideje teszi, es ez valoban megnehezitheti a teherbeesest.

  De nem a KORA onmagaban, hanem a sajat testeben okozott karos elvaltozasok halmozasa.

 • 2009.10.10 16:18:22Farkasokkal táncoló

  Na jó, hát akkor ugorj át mondjuk a lombikosok topicjára az indexben, aztán kérdezd meg, hogy úgy általában hány évesek, és hogy milyen életmódot folytattak... azt eltaagdni, hogy a petesejtek igenis öregszenek badarság. Lehet szülni akkor amikor jól esik, de igenis ezeket figyelembe kell venni. És nem kell úgy csinálni, mintha ma már feltalálták volna az örök életelixírt, mert ma is kb 13-50 éves kor között menstruálnak a nők.

 • 2009.10.10 16:28:33hallohallo

  jaja, a petesejtek öregszenek, a test meg beérik. én már olyat is olvastam - nem magyar nyelven, nem magyar forrásból, mily meglepő ugye - hogy 30 éves korára lesz teljesen kész a test a terhességre, és az az ideális kor az apának is, mert akkor a legjobb a spermája.
  vagy igaz, vagy nem, akár a régi teória, személy szerint tojok rá, mindenki szüljön akkor, amikor akar.

 • 2009.10.10 16:49:25cozumel

  nekem nem kell a lombikosokra atmenni, 5 eve ikresezek, a lanyok fele lombikos, es azok tobb mint fele BOVEN 30 alatti.


  (mellesleg a meddosegi problemak tobb mint 60%aert ferfiak a felelosek -ez de szar szo, mert ugye nem feltetlen tevolegesen felelosek)

 • 2009.10.10 16:49:53nyúlmama

  fátyol,szerintem mi egyet írunk, nem?

 • 2009.10.10 16:52:13nyúlmama

  FT, mi vének így tudjuk.És én is azt mondom, hogy az átlagéletkor azért nem nőtt meg ugrásszerűen,tehát, ha tetszik, ha nem, aki 40 fölött szül, az kevesebbet lesz a gyerekével. Pláne az unokájával, ha mondjuk a lánya is 40 felett szül.

 • 2009.10.10 16:59:17cozumel

  Az ikerterhessegnek meg pont 35-40 KOZT VAN A CSUCSIDOSZAKA, mintha termeszetanya okosan tobbet adna ilyenkor, hiszen mar nem tul sok ido van hatra a fogamzokepes korbol, es 40 felett drasztikusan csokken, mintha tudna, hogy akkor mar nem kell bosegesen adagolni ezt az aldast.


  Vicces is kicsit, hogy az atlagember azonnal lombikra gyanakszik, ha 30as anyanal ikreket lat, mert mar "oreg" koraban szult, holott pont hogy akkor van csucson, ikerszules szempontjabol.

  Ez csak a ketpetejuekre vonatkozik, az egypetejuek total random jonnek.

 • 2009.10.10 19:03:51Vakmacska

  Azért vicces, hogy mennyire másként itélik meg a kommentelők az általánost meg az egyedit.

  Ugye pár hete írtam hogy teherbe estem 40 évesen, nem épp tervezetten. A jónép legnagyobb része bevallása szerint végigdrukkolta a posztot hogy maradjon a baba. Emberi lénynek látták, miért ne szülessen meg.

  Most hogy "általánosságban" beszélünk 40 évesekről, akkor már jóval több az olyan hang, hogy dehát az egészségügyi kockázatok, meg nem lesz a szülő elég laza és jófej, meg szegény fiatal gyermeknek a szülejét pelenkáznia kell, mikor még az volna a jó, ha a nagyi besegítene.

  Ez persze mind igaz (bár a Down lényegében 100% elkerülhető ha tényleg akarod - kérsz akárhány éves korban amniot vagy chorion biopsziát ami megmondja a tutit, és utána Down-os magzatot elvetetni), de halál érdekes volt látni, hogy a konkrét terhességnél mennyire másként állt a többség hozzá, mint amikor még csak elmélkedünk rajta.

 • 2009.10.10 19:13:11aranyhajú

  Javaslom, hogy ne törjünk senki felett pálcát. Ne általánosítsunk, főleg ne próbáljuk saját gyermekvállalásból fakadó tapasztalatunkat ráerőltetni másokra, akik teljesen más élethelyzetben saját megoldásikat valósítják meg. Nekem jó érzés látni, ha egy vagány kissrácot 20 év körüli anyukája tologtja, és az is, amikor bőven 40 feletti anyuka jön az oviba a gyerekéért. Én csak az anyát és a gyereket látom, nem egy "taknyost" vagy egy "nyanyát" a kölykével.

 • 2009.10.10 19:33:15Farkasokkal táncoló

  Vakmacska, nem tudom miért csodálkozol ezen. Más dolog egy konkrét terhessségről beszélni post festa, és más dolog elviekben általánosságban arról beszélni, hogy mikor érdemes szülni. Arról nem beszélve, hogy ebből az egészből nagyon jó kis szociálpolitikai kép rajzolódik ki, hogy miért van mik az okai stb...

 • 2009.10.10 21:36:06mazsola84

  Anyám 24 évesen szült engem, én is ilyntájt szerettem volna. Igazi barátnők vagyunk, én is szeretnék a gyerekemmel majd ilyen kapcsolatot. Bármennyire szerettem volna korábban szülni, a férjem csak nemrég adta meg a zöld jelzést. Ő most 40, és úgy érzi most érett meg az apaságra. Ez van, nem dönthettem egyedül, mert felnevelni sem egyedül szeretném.

 • 2009.10.10 21:50:47fatyol11

  Cozu: 40 eves leszek aprilisban. Nem harmincas vagyok mar. A terdfajdalom, izuleti problemak nem csak az en problemam, ucsorogve az orvosnal latom, hogy a korosztalyom problemaja, es ugye az ember beszelget a maga korabeliekkel, es nem vagyok ezzel sajnos egyedul. A csontritkulas nem a ritka betegsegek egyike sajnos. Igen jarok vele orvoshoz, igen iszom a tejet nap, mint nap, eszem a tejtermekeket, szedem a gyogyszert, de ez van. Elviselheto a fajdalom, de van. Most belegondoltam, ha most terveznek gyereket, mert ugye meg siman lehetne, baromi konnyen teherbe tudok esni, a ferjem imadja a gyerekeket, en is, igazabol 4-re vagytam mindig. De nem. Megpedig azert, mert mar most erzem, hogy rozsdasodom, es ez nem lesz jobb. Gondolhatnek arra, hogy a nagyok majd besegitenek (amire szamtalan peldat olvasok, mint indok), de nem nekik szulom a gyereket, hanem magunknak a parommal. Ez az en feladatom, majd lesz nekik sajatjuk (legalabbis nagyon remelem). Nem erzem magam ettol oregebbnek, hogy bevallom: nem vagyok mar mai csirke, az en kovetkezo hivatasom majd a nagyszuloseg a csaladi munkamegosztasban, es orommel allok elebe. Soha nem tagadtam a koromat, neha elcsodalkozom azon, amikor elcsodalkoznak, ilyenkor kozlom, hogy a csomagolas nem minden. Hulyen is ereznem magam, mint "ifju kismama", ezt meghagyom a valoban ifjaknak. Azt gondolom, hogy az eveim szama csupan egy ujabb szakaszt jelent az eletemben, amikor mar nem a gyermekaldasnak kell lennie a kozponti kerdesnek. Erre volt bo 20 evem, hogy lerendezzem.
  Az orvosom szerint a joleti tarsadalmakban a szulesek eltolodasa okozza azon szuletesi rendellenessegek nagyobb szamat, amelynel az idoskori terhessegekre nagyobb rizikoval kell szmaolni. Nem az eldugott szindromasok miatt nem latni annyit otthon, hanem mert itt hamarabb elkezdodott az egesz. Mellesleg en orulok annak, hogy itt nem dugjak el oket, es ha nekem ilyen gyerekem lett volna, ugyanilyen boldogan vallaltam volna. Mikor teherbe estem, szamoltam vele, hogy leh

 • 2009.10.10 21:52:27fatyol11

  nyúlmama: igen-)

 • 2009.10.10 21:53:57Farkasokkal táncoló

  Jó nekem szerencsém volt, mert az én férjem már azonnal gyereket szeretett volna, csakúgy mint én, főleg amiatt szerettem bele, mert nagyon imádta a gyerekeket és igazi apa és férj típus volt már akkor is, 23 éves korában. És nem volt mama kedvence akinek a seggét is ki kellett nyalni, az anyósom isten nyugosztalja, 3 fiút nevelt fel igen nehéz körülmények közt, mindegyiknek diplomát adott a kezébe, de mind a három fiú mosott főzött takarított, később pelenkázott meg mindent amit kell.

  Érdekes, de nálunk az soha nem játszott mint érv, hogy nem buliztunk még eleget. Buliztunk később egyébként, amikor a lányok már pár évesek voltak, és rá lehetett hagyni az anyámra is őket. Viszont mi a férjemmel mindig és mindnekor egyszerűen ÉLVEZTÜK a szülőséget, és minden nap ujra és ujra élveztük, hogy gyerekeink vannak, akikkel mindenféle fasza dolgot lehet csinálni, pl. beutaztuk az egész országot velük, meg mindenhová elvittük őket, hol én magyaráztam nekik, hol a férjem, az agyuk meg mint a szivacs itta be a meséket. Jó mondjuk ritka szerencsések is voltunk, mert két (viselkedésileg) teljesen problémamentes gyereket adott nekünk az isten vagy a sors vagy földanya...

 • 2009.10.10 21:55:29Magenta

  Én szültem 20 évesen. Jó volt. :)
  Aztán 23 évesen, az is jó volt.
  Majd 33 évesen, ez is szuper.

  És simán lehet, hogy még fogok 40 évesen is.

 • 2009.10.10 21:59:14fatyol11

  Aranyhaju: aki 40 evesen megy az ovodaba a gyerekert, az nagy valoszinuseggel nem 40 evesen szult, hanem elotte. Nekem igazan, mint irtam a 45 ev felettiek megertese a gond ebbol a szempontbol.

 • 2009.10.10 22:13:21Vakmacska

  Fátyol, van aki pl. 10-15 évig küzd a babáért és ekkorra sikerül neki. Más meg ugye úgy jár mint én, hoppá, becsúszik. Most akkor tegyem szegényt az "veszélyes élettani hulladék" feliratú vödörbe mert nem sietett eléggé? Ott a barátnőm meg a nála fiatalabb húga, a szülők egy grammal nem voltak fiatalabbak mint mi most, egyik se látszik lelki betegnek. Reméljük megússzuk a tragédiákat, ha meg nem, akkor úgy jártunk....

 • 2009.10.10 22:40:17cozumel

  Fatyol

  en tovabbra is azt mondom, hogy az, ami nalad fennall, valoszinuleg egyedi problema.
  Az, hogy sok majd' negyvenes van ilyen allapotban, az viszont az eletmodjuk kovetkezmenye.

  Jovore leszek negyven.
  SEMMIVEL nem vagyok kevesbe energikusabb, mint husz eves koromban.
  Semmivel nem tudok kevesebbet hajolni, guggolni, emelni, futni, huzodzkodni, gorben jarni, ugrani, kuszni, kotelet maszni.
  Sot, inkabb erosebb vagyok, mert gyurni csak ugy 25 korul kezdtem igazan.
  60 a nyugvo pulzusom es 190 felett tudom tartani a max pulzusom.
  Tavaly a tutin EKG-n a doki kozolte, hogy a szivemet a 20 eves sportolok is megirigyelhetnek


  Igen, rancosabb az arcom, a terdem, a konyokom.
  igen, log a mellem.
  igen, kevesbe birom a pialast.
  igen, kevesbe birom a nemalvast.


  De mindez kurvara lenyegtelen gyerekvallalas szempontjabol.
  Az energia, az eronlet, az egeszseg megvan, akkor ket ranc miatt nem leszek kevesbe alkalmas anyanak.

 • 2009.10.10 22:46:15Farkasokkal táncoló

  Cozumel, egyrészt senki nem írt olyat, hogy minden nő hülye aki 40 évesen szül, másrészt mi lenne, ha egyszer az életben kihagynád a fitnessz önfényezést amit mindig beírsz?

  Igenis vannak problémák azoknál akik ilyen korban kezdik a szülést, másrészt nem tudom miért kéne ezt letagadni???

 • 2009.10.10 23:00:16cozumel

  FT

  csodalkoztam volna, ha nem szolsz be.

  A fenti hsz nem onfenyezesre keszult, hanem bemutatni azt, hogy BARKI lehet ilyen allapotban 40 fele, HA tesz erte (es ha nincs vele szuletett eu. problemaja, vagy mondjuk egy balesetbol szarmazo korlatozo kondicioja).


  SEHOL nem tagadtam, hogy keson szulni veszelyesebb LEHET, mint a 20as evekben.

  ARRA probaltam ravilagitani, hogy a NEVELES szempontjabol nem kell, hgoy nehezebb legyen a 40es eveidben a tema, mint a 20as eveidben volt. EZ BEFOLYASOLHATO ugyanis (mig a petesejt minosege valoban nem).


  Hogy neked ez bassza a csorod- minekutana bevallottan kettucat eu. problemad van, dohanyzol, iszol, es elhizott vagy, valamint tiz eve inaktiv- hat ezen nem csodalkozom, persze, hogy szar hallani, hogy lehetne maskepp is, csak tenni kellene (kellett volna) erte.

 • 2009.10.10 23:07:58cozumel

  Mi, akik a hetvenes evekben szulettunk, es kozeledunk negyven fele, nekunk kanaan volt a gyerekkorunk.

  Mi mar nem ismertuk az ehezest, es lehet, hogy nem ettunk papayat, de alma az volt egesz telen.
  Mi mar nem ismertuk a hideg, futetlen lakast, nem igazan tudjuk, milyen fazni, nem kellett evet halasztani, mert anyuek nem birtak csizmat venni telre.
  jarhattunk taborokba es volt tornaora, madarak es fak napja, kirandulas, biciglire is futotta, meg kesobb gorkorira is.

  Anyankat es apankat meg ismertuk nem csak fenykeprol, mert nem kellett napi 12 orat melozniuk, hogy a lakasreszletet fizessek.

  Ingyen jarhattunk egyetemre es lakhattunk a koleszba, ehettunk diakkedvezmennyel a fozelekfaloban.

  MINDENT megadott az elet, hgoy kihozzuk magunkbol a maximumot. Bizonyara vannak individualis esetek, akiknek ennel lenyegesen mostohabb lapokat osztott az elet, de az atlag magyar 70 es evek beli gyereknek jo volt, nyertes kartyai voltak.

  Ha ez a nemzedek most roncsnak nyilvanitja magat, akkor bizony azt elsosorban onmaguknak koszonhetik...

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta