SZÜLŐSÉG

Öt- és negyvenévesen nem illik teherbe esni

2009. október 9., péntek 10:34

Adriana Iliescu és lánya
Adriana Iliescu és lánya

A minap az a perverz dolog jutott az eszembe, hogy ha történetesen két-háromszáz évvel ezelőtt élnék, már akár nagymami is lehetnék. Bizony, hiszen lehetne már egy 16 éves lányom, akinek lehetne egy kisbabája, mondjuk ennek nem örülhetnék sokáig, hiszen ötvenéves korom körül már be is adnám a kulcsot. Ezzel szemben a lányom lehet, hogy az új évezred hajnalán harmincon túl fog csak először szülni, mert hát ki tudja, most ez a divat, hogy minél később vállalunk gyereket. Erről a gyerekszülés – anya életkora dologról ráadásul mindenkinek van véleménye, s mindenki esküszik is arra, ahogyan azt önmaga csinálta. De, mivel az ember már csak olyan előítéletes fajta, ha túl öreg, vagy túl fiatal anyukát, vagy kismamát lát, összevonja a szemöldökét és magában hümmög. Hiába vannak generációs trendek a szülésre, hiába vagyunk elfogadóbbak a témával kapcsolatban, ki nem mondott egyezségünk van arra, hogy mikor illik terhesnek lenni és mikor nem. Ezt a határt pedig mindenféle orvosi és erkölcsi dologgal támogatjuk és építjük, amellett, hogy azt hangoztatjuk, toleránsak vagyunk a világ dolgaival szemben. De vajon tényleg tolerálni kell egy tini-anyát, vagy egy nagymama korú kismamát?

Ha a végletekbe szeretnénk elmerülni, nemcsak érdekes adatokkal találkozhatunk, hanem számos morális kérdés is felmerül, ami túlmutat azon, hogy mi illik és mi nem.

Az ötéves Lina Medina a nyolcadik hónapban
Az ötéves Lina Medina a nyolcadik hónapban

A világ legfiatalabb kismamája például mindössze 5 éves volt, amikor 1939. május 14-én császármetszéssel 2,7 kilós gyereket szült Peruban, aki egyébként 10 éves koráig nővérének hitte az anyját (egyébként a perui kislány kipróbálta a késői gyerekvállalást is, ugyanis második gyermeke csak 38 éves korában született). A világ legidősebb kismamája pedig 70 évesen szült ikreket 2008-ban, Indiában, megelőzve az addigi spanyol rekordert, aki 67 évesen adott életet szintén ikreinek. A két adat persze nemcsak meghökkentő, hanem egyenesen elképzelhetetlen egy átlagos nő számára. Míg az ötéves anyuka esetében az agyalapi mirigy „tréfálta” meg a tudományt, s hormonális betegség (valamint egy erősen pedofil illető) közreműködésével sikerült a terhességet létrehozni, addig az utóbbi idők újabb és újabb legidősebb kismamái már az orvostudomány fejlődésének köszönhetik a kései gyermekáldást.

Magyarországon először 1998-ban volt hangos a média egy 11 éves boldogkőújfalui kislány szülésétől, majd pontosan tíz évvel később, 2008-ban szülte meg, egy szintén 11 éves lány az egészséges gyermekét, Mirandát, Miskolcon. A két eset egyforma felháborodást keltett, nem is csoda, hiszen a 11 év alatti gyermekekkel folytatott szexuális kapcsolat nemi erőszaknak minősül, de 12-14 év között is megrontással vádolhatják az „apákat”.

2005. januárjában aztán, egy másik véglettől lett zajos a közvélemény, amikor a román Adriana Iliescu 66 évesen szülte meg kislányát, s azóta is nevelgeti őt, egészségben, már amennyire ezt tudni lehet. A nagymama korú anyát sokan azzal vádolták és vádolják a mai napig, számos idős kismamatársával együtt, hogy a gyerekvállalás ilyen idős korban pusztán önérdek, ráadásul beavatkozás a természet rendjébe. Mert ki neveli majd fel a gyereket, hiszen nyilván hamar anya nélkül marad majd? Sokan azonban arra hívják fel az ellenzék figyelmét, hogy a fiatal szülők sem tudják előre, mennyi ideig nevelhetik gyermekeiket.

A fenti példák természetesen a nem illik kategóriába tartoznak. Mit gondolunk azonban a huszonéves anyákról? Tényleg elítélendő az iskolapadból kiesve gyereket szülni, amikor a női szervezet számára a legideálisabb a terhesség? Valóban nem illik karrier előtt szülni? Vagy csak nem divat? S mi a helyzet a negyvenes mamákkal? Míg a fiatal anyák túl tapasztalatlanok és lemaradhatnak a gyerek miatt sok mindenről, addig az idősebb anyák meg túl vannak már mindenen. Mennyire más világképet közvetít a gyerekének az idősebb generáció, mint a fiatalabb?

Sőt, a fiatalabb még, az idősebb pedig már ne is gondoljon a szexre, a fiatal anya biztosan még éretlen a feladatra, az idősebb pedig úgyis nem sokára beadja a kulcsot? Előítéletek. De vajon van-e köze az illemnek a teherbeeséshez, vagy el kell fogadnunk, hogy nincs olyan, hogy túl későn, vagy túl korán?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.11 21:14:26cozumel

  Na tovabbi jo vitazast, en megyek tokot festeni/faragni :))

  Fatyol, ha erre jarsz:
  Happy Thanksgiving holnapra!

 • 2009.10.11 21:15:18gorillka

  tildy:) írtam egy ismerősről, ahol a 18 éves lány gyereket vár. Jól el vannak eresztve, a csajnak már van lakása, családi vállalkozásuk van, nem fogják magára hagyni.
  Valószínű ezen adottságok nélkül nehezebb dolga lenne.

 • 2009.10.11 21:17:14gorillka

  ékezet lányok, ékezet! Alt-148
  nem értettem miért kell egy tokot faragni. Nem fér be az ablaknyílásba?

 • 2009.10.11 21:19:15gorillka

  hallohallo: vidéki unokatestvéremnek, ahhoz a fiúhoz kellett mennie, aki anno elvette a szüzességét. Lett egy gyerekük, majd elváltak, már jó 20 éve egy másik férfivel él boldog családi életet.

 • 2009.10.11 21:28:32nyina&mika

  gorillka, nagybetű a mondat elején, nagybetű! úgy a széphelyesokosos.

  hallohallo, attól tartok, ilyen ma is van. ahogy az anyukád és téged a benne vagyok a korbannal basztatnak (csak akkor az a 25 volt, most meg a 30), úgy engem azzal, hogy mekkora liba vagyok, hogy ilyen korán. kettészarom, nem az ő döntésük.

 • 2009.10.11 21:38:37gorillka

  nyina&mika: nem a széphelyesokos, hanem az értelmes a kérdés. A magyarban azért vannak ékezetes betűk, mert más jelentéstartalommal bír egy ékezetes szó, mint egy ékezet nélküli. tok nem egyenlő tök
  Van, hogy a szövegkörnyezetből ki lehet következtetni, de sajnos van, hogy nem.
  Itt pár napja volt, hogy visszakérdeztem, mi az a három szó, de nem derült ki...
  Nem kötözködésből, de nagyon egyszerű ékezettel írni.
  Nekem meg úgy tűnik, kontakthibás a shiftem, de majd jobban igyekszem, nehogy az értelmezhetőség rovására menjen.

 • 2009.10.11 21:39:14Magenta

  tildy, bocs, ha belenyúlok, de ha az első babádat nem vetéled el, akkor megszülted volna?
  És 10 év alatt miért nem mentél hozzá a sráchoz, te nem akartál, vagy nem kért meg?

 • 2009.10.11 21:41:04gorillka

  Visszatérve a beszólásokhoz. Én is szoktam. :-)
  Igaz nem rendszeresen és nem idegennek, de két barátnőmnek is elmondtam a véleményemet arról, amikor azért nincs gyerek, mert a férj egyáltalán nem akar... :-(

 • 2009.10.11 21:58:02tildy:)

  Magenta: nem szültem volna meg. Valószínűleg emiatt ment el. 20 éves voltam, elsős vagy másodikos fősulis, párom talán harmadikos vagy negyedikes.

  Párom nem kérte meg soha a kezem, és bár néha pedzegettem , hogy vele szeretném leélni az életem (nagyon megszenvedtem a szétmenést is később, még majd 10 év után is szerelmes voltam belé ), ő mindig csak annyit mondott: éljünk addig együtt, míg ez mindkettőnknek jó.
  Utólag azt mondta: aranykalitkában tarottam. Tény és való elég gyakran lestem az óhaját, önmagamat elnyomva.

  Én idővel , tehát kb 2-3 éve (8-9 év együttélés után) már akartam, hogy legyen komolyabb is, ő még nem. Aztán mint kiderült hiányzott az újdonság varázsa, meg ugye első csaja voltam (megkaptam, hogy hogy gondoltam, hogy anélkül elvesz, hogy mást kipróbál -cipőt se úgy vesz az ember hogy rögtön az elsőt- na itt kellett volna kapcsolnom már) , aztán mikor a nőci befigyelt, még jobban ostoroztam magam, hogy tuti jobb, meg biztos bennem van a hiba....Á hosszú , és ráadásul nem túl szép történet...

 • 2009.10.11 22:01:09Magenta

  Tildy, értem.
  Sajnálom, ez a pasi egy pöcs volt, már bocsánat. :(

 • 2009.10.11 22:03:16tildy:)

  Akkor sem és most sem bántam meg a döntésem, illetve hogy így történt . Egyetlen esetben fogom talán: ha nem lehet véletlenül gyerekem.

  Minden procikám tiltakozott a gyerek ellen amúgy, abszolút nem éreztem sajátomnak, abszolút nem éreztem, hogy ez hűdejó, el akartam lökni , nem akartam. Fizikailag is rosszul voltam még a gondolattól is.

 • 2009.10.11 22:06:12Magenta

  Ha nem bánsz semmit, az jó.

 • 2009.10.11 22:06:44tildy:)

  Magenta: egyetértek, voltak jellembeli hibái , ám ezt betudtam annak, hogy voltak gyerekkori meg egyéb problémái. Illetve annak is, hogy én sem vagyok tökéletes, lehet valamit rosszul csinálok. Sajnáltam is kicsit, midnezek mellett pedig hatalmas rózsaszín illuzióvilágban éltem. Én is voltam legalább annyira pöcs, hogy ezt nem láttam, mint ő....

 • 2009.10.11 22:20:58fatyol11

  Cozu: Koszonjuk, viszont feletek is!
  Kerdezte valaki: azert kell tokot faragni, mert az jo dolog! A tokfaragas. Igaz, hogy ragad mindenunk utana, es takaritani is kell, de megiscsak jo, es mostansag van az ideje-) Mi meg szalasztunk, majd a jovo heten kezdjuk.

 • 2009.10.11 22:29:17fatyol11

  En vagytam gyerekre 20 eves koromtol. Vilageletemben vagytam nagycsaladra, gyerekkoromban is allandoan babaztam. Ilyen a beallitottsagom, es sok gyerek kozott nottem fel, nagycsaladban. Nekem ez a megszokott. Mikor eloszor terhes lettem engem az anyum eppen le akart beszelni rola. Kos vagyok, senki, semmirol se lebeszelni nem tud, se rabeszelni semmire. Megyek a magam feje utan. A rendszervaltaskor lettem eppen 20 eves. Ez azert fontos, mert nem ereztem, hogy de nagy baj lesz, ha nincs meg lakasunk mikor terhes lettem, ifjusagi garzonban laktunk, evidensnek tunt, hogy majd lesz. Aztan szepen kibasztak velunk, de ez mas tema. Nekem akkor meg nem jutott az eszembe sem, hogy nehany even belul mekkorat fordul a vilag, es milyen nehezsegek varnak ram, csak mert nem azonnal megyek tovabbtanulni. Kicsit szerettem volna az iskolapadon kivul masfele is nezelodni, es nagyon szerettem volna a csaladot. Bizony az egesz sokkal nehezebb volt, mint amire szamitottam, de meg lehet csinalni. nem tartom magam alulinformaltnak, ostobanak, mert kihagytam nehany koncertet, bulit, kiallitast. A zene, es kultura megszerezheto a negy fal kozott is, illetve nem feltetlenul kell mindenhol jelen lennem, szelektalhatok is. Bar teny, hogy mindezeket tomenyen kaptam gyerekkent, talan ezert nem izgatott annyira, hogy egy ideig elmaradt.

  Csodalom, hogy miert veszi magara valaki 32 evesen (nagyon fiatalon) hogy en a 45 ev felettieknel kesoinek tartom a gyerekvallalast azon indokbol, hogy eddig nem akarodzott, mert minden mas fontosabb volt.

 • 2009.10.12 00:08:25cozumel

  Na latod Fatyol, ezek azok az erzesek, amiken nincs ertelme vitazni...
  Hogy neked a huszas eveid elejen mar a csalad es a ferjed volt fontos,
  nekem meg a haverok buli fanta utazas pasizas

  ezen nincs mit vitazni, mert aki olyan tipus, mint te, az nem erzi azt, amit a hozzam hasonlo tipus

  es forditva.

  Emlekszem, volt egy kollega-paros, en lehettemo olyan 27, ok meg 24-25... ulunk a melohelyen, kajaszunet, es arrol dumalnak, hogy nemsokara meglesz a diplomajuk, es akkor abba is hagyja majd a lany ezt a munkat, de mar nem is keres a szakmajukba melot, mert gyereket terveznek...
  En meg csak neztem, hogy ne szorakozzatok mar, mi vaaaan, mi tobbiek megyunk inni melo utan, ti meg haza gyereket csinalni, es ezt igy most hogy ?

  Aztan en is beertem, mint a tok a kertunkben, csak kesobb.
  TOtalmindegy... az a lenyeg, hogy akkor vallalja az ember a gyereket, amikor mar nem kenyszer, nem megfeleles, nem ilyenolyan kompromisszum, hanem elemi belso vagy...

 • 2009.10.12 00:19:15tildy:)

  fatyol : így már értem. És ez így jó is, mert pont akkor jött, mikor te szeretted volna, és nem azért szültél akkor, mert na biolgiai szempontból, vagy megfelelési vágyból, vagy bármi más miatt akkor a legjobb.
  :)

 • 2009.10.12 00:30:33cozumel

  Gorillka

  nekem mondhatod, hogy Alt meg nagyon sok szam, es akkor majd lesz ketto potty az O betum felett, de a helyzet az, hgy
  -nem allitom at a gepet, mert a ferjemmel eleg nagy kibaszas lenne, leven, hogy nem ismeri a magyar billentyuzetet
  -en sem ismerem mar a magyar billentyuzetet

  meg akkor is hulyet kapok, mikor otthon netkavehazakbol gepelek, es az Y meg a Z fel van cserelve.
  Az ekezetes maganhangzok helyerol megy egyszeruen fingom sincs.

  Aki nagyon akarja, az max ketszer nekifut, es erteni fogja ekezetek hianyaban is.

 • 2009.10.12 06:30:33gorillka

  cozumel: tényleg nem kötekedésből, értem én, hogy nem akarod beállítani, meg tojsz rá, hogy érthető-e amit írtál (elsőre, másodjára), de egy magyar ékezetes bill-re váltás vagy angol bill. csak egy kattintás. :-) nincs bebetonozva semmi.
  Amilyen vehemenciával állsz ki a "mindenki maga tehet az egészségügyi állapotáról" mellett, ugyanolyan vehemenciával véded az ékezetnélküliséget...
  Ugyan nem csak neked írtam (mert egy helyesen megírt szó még érthető is ékezet nélkül), de ha tele van elütéssel, akkor már nehezebb megfejteni, és ha nem az a cél, hogy megértsék és válaszoljanak rá, akkor mi?

 • 2009.10.12 08:14:56Magenta

  az a lenyeg, hogy akkor vallalja az ember a gyereket, amikor mar nem kenyszer, nem megfeleles, nem ilyenolyan kompromisszum, hanem elemi belso vagy...

  -------------
  Én így szültem.
  Szerintem annak, hogy valaki miért akar gyereket, normális esetben ugyanúgy nincs reális válasza, mint annak, hogy miért vagy szerelmes valakibe.
  Csak.
  Mert.
  Mert vágytam rá/mert őt szeretem.

  Kb. ennyi.

 • 2009.10.12 08:37:08manka78

  Magenta! Bólogatok.

 • 2009.10.12 08:39:00Magenta

  Aha, látom. :)

 • 2009.10.12 10:22:37másutt

  Hat aki azt hiszi, hogy csak egy mozdulat atcserelni a nyelveket, az fogja mar fel, hogy
  ó==
  =-
  =0
  ö=]
  ú=[
  ő=\
  ű='
  es erre emlekezni kellene. fejbol.
  :D

 • 2009.10.12 10:53:59Veg_

  2009.10.10 23:47:47cozumel:
  Figy, azt hiszem, gyanitom, FTnek mi a baja... Nem amit irsz, hanem ahogy... Tehát ha nem irnád folyamatosan nagybetükkel: BÁRKI! ŐK! MI! MITTOMÉNMI!!!! intenziven kihangsulyozva, nem az lenne a hatás, mintha szerinted azok szarták a spanyolviaszt, akik odatartoznak, amit mondtál, mindenki más meg huzza össze magát nagyon kicsire, mert egy ócska lepusztult luvnya.
  A pontos szövegre nem emlékszem, de szvsz egy olyan mondat helyett, hogy "BÁRKI elérheti, ha edz!" kevésbé irritáló egy "Minden egészséges ember javithat az életén neki megfelelő mozgással." Lehet hogy kicsit többet kell irni, és nem olyan hangsulyos, mint a BÁRKI, MINDEN, ŐK, STB, viszont senkit se bántasz meg, tehát akit irritál a téma, nem fog rögtön b+ nyuszika a fünyiródat stilben reagálni rád, hanem lehet, hogy elolvassa, és még egyet is ért veled... Hát nem sokkal jobb lenne? :-)

 • 2009.10.12 11:15:55Veg_

  "2009.10.11 16:22:47másutt
  fatyol, ugye kotekszel?
  egyebkent legy eros, a csonttomeg 24 eves korban van a csucson, utana szepen megy lefele."
  Alaphelyzetben igazad van. A probléma, hogy ahogy irta, a családban náluk csontritkulásos probléma szokott jelentkezni, az meg nem normál görbe. Nekem spec 38 évesen mérték utoljára, és az volt eddig a legjobb értékem. Olyan esést usztam meg egy puppal nemrég, ami 24 éves koromban többszörös nyilt töréssel és agyrázkódással korházba juttatott volna.
  Szóval a görbéd igaz, de nem veszi figyelembe, hogy fátyol csontozata nem a normák szerint müx :-)

 • 2009.10.12 11:31:01másutt

  veg, igaz.
  De amibe en belekotottem, az nem a csontritkulas alakulasa fatyolnal, vagy ugy altalaban, hanem, hogy a koztudatban 35 fele van valami "szakadek" amikoris minden hirtelen sokkal rosszabb lesz.
  1. nincs "szakadek", a szervezet nagyresze a huszas evektol fokozatosan, alig eszreveheto modon hanyatlik, evente.
  2. ezt a hanyatlast, mint a csontritkulas, a szemromlas, a hulyules es a legtobb ilyen, LEHET lassitani, megfelelo mozgassal, gyakorlassal, helyes taplalkozassal, vitaminpotlassal.
  pl. az elegendo kalcium + mozgas csodakat tesz csontritkulas ugyben.

 • 2009.10.12 13:32:56Veg_

  2009.10.12 11:31:01másutt:
  Ezzel teljesen egyetértek, de olyan részbe nem tudok belekötni ;-PPP :-D
  Ismertem olyan pasit, aki 33 évesen már temette volna magát, mert hogy Krisztus is ilyesmi korban halt meg... Felajánlottam, hogy szivesen keresztre feszitem, ha ilyen hülye ötletei vannak... Nem emlékszem olyan szülinapra, amit én többnek vettem volna, minthogy +1 év, a kivétel a 18. volt, mert azt a 18 szál hatalmas, vörös, tüskementes japán tearózsát, amit körbevett 18 szál csodaszép fehér orhidea, és fatertól kaptam, nos azt nem lehet elfelejteni... :-)
  Sajnos amit a kálcium+mozgás kapcsán irsz, csak az öregségi csontritkulás ellen hat valóban drasztikusan, és sok embernek segit benne, viszont mindenfajta csontritkulásnál fontos, csak senki se felejtse el, hogy ugyanakkor valamilyen formában d-vitamint is be kell vinni, hogy képes legyen a szervezet feldolgozni a bevitt kálciumot. Ezt csak azért irom, mert nem mindenki tudja.

 • 2009.10.12 13:48:37Magenta

  Én harmincnál megálltam a számolással. :)
  Ha kérdezik, el kell egy pillanatra gondolkodnom rajta, hogy ne simán harmincat mondjak.

 • 2009.10.12 13:54:48Veg_

  2009.10.11 19:20:25cozumel:
  Nos nekem nem ez jött le eddig abból, amit irtál... Nekem inkább az jött le, hogy aki mittomén nem megy fallabdázi / teniszezni / erőgépeken vacikolni / hegyet mászni hetente minimum 8×, az szerinted egy megvetendő véglény... Ugyanis olyan fenkölten irtad a mozgástémát, hogy abból ilyesmik jöttek le. Kies hazánkban lehet, hogy sok vacak dolog van, de amiket irtál most, mint mozgást, az azért a lakosság szerintem legalább 9%ának alap - mert enélkül a napi dolgait nem tudja elintézni. Egy kezemen meg tudom számolni, aki ennyit se mozog. A párom meglepődött, mert errefele majd mindenkinél van kert (telek vagy a ház mellett), ahol heti rendszerességgel elszöszmötöl legalább két délutánt vagy egy napot... És kétszer fél nap kapálás nem rossz mozgás :-)
  Ezt csak azért irom, mert eszerint a fél bandával elbeszélhettetek egymás mellett :-) Lekopogom, de ha arra gondoltál volna, amire tippeltük, engem az se zavarna, csak meglepődtem, és most vakarom a fejem :-D

 • 2009.10.12 13:59:07Veg_

  90%ot akartam irni :-D Már a nullákat is potyogtatom :-(

 • 2009.10.12 14:01:14Veg_

  2009.10.12 13:48:37Magenta: Nekem is mindig ki kell számolni... Mondtam, hgoy ha megérem a 80at, azt megjegyzem, mert az már huhhh lesz :-D

 • 2009.10.12 16:16:00cozumel

  Veg_

  biztos be lehetne csomagolni a mondandom, de az mar nem en lennek, hanem monnyuk a patika.hu :)

  Egyebkent szoktam semleges hangnemben is irni, de az alt. nem a poronty, mert mire en bekapcsolodom, addigra felhuztak mar a "40 evesen tiszta roncs az ember" hsz-k.

  Masreszt, ezen a blogon nincsenek alahuzasra/kiemelesre alkalmas karakterek, csak a nagybetu... en sajnalom a legjobban, mert utalok nagybetuzni, DE (figyeled? LOL) csak ez marad.

 • 2009.10.12 16:19:25cozumel

  Gorillka

  nem a kattintasrol van szo, hanem arrol, hogy villamgyorsan gepelek vakon angolul, es ezt nem fogom feladni azert, hogy keresgessem a karaktereket, mert belehulyulnek.
  5 eve forumozom, tapasztalatom szerint mindig mindenki megertett, idonkent jot rohogtunk a felreertheto dolgokon, ennyi.

  Csak es kizarolag azok kotottek belem az ekezetek hianya miatt, akik ervek hianyaban mar massal nem tudtak kotekedni.

  Egyebkent csak szolok: a Porontyra sokan irnak kulfoldrol, horrible dictu! ekezetek nelkul!
  Sot, olyan galad alakok is vannak, akik a francia karakterekkel irnak...

 • 2009.10.12 16:31:29baudolinA

  Bocs, a nyelvváltáshoz kotyognék: az Alt+sok számhoz NEM kell átállítani a nyelvet, "csak" megjegyezni a kombinációkat. A nyelvet akkor kell átállítani, ha a diakritikus jeleket nem Alt+számok módszerrel akarja az ember beilleszteni, hanem egyetlen gombnyomásra.

  Másutt,
  a megfeleltetéseid nem minden billentyűzeten helyesek (németen pl. teljesen mások vannak), és kifelejtetted az í-t is, nekem ugyanis nem kell Alt+j-t nyomni, hogy í-m legyen. Nna. :)

 • 2009.10.12 16:52:29cozumel

  Baud

  meg kellene tanulni, at kellene allitani az agyam ra, azert ez honapokig tartana, mire olyan automatice lenne, mint az angol billentyuzet.

  NEM eri meg a bosszankodas meg a belefektetett energia, nekem nem. HA allando melom lenne, hgoy magyar szovegeket gepeljek, termeszetesen azonnal megtanulnam. De nem az.

  A kommentelok tobbsege nem hasznal nagybetut, mondattagolast, bekezdeseket, akkor ne az en ekezethianyom legyen a mumus...

 • 2009.10.12 17:24:18baudolinA

  cozumel,
  én nem biztatlak semmire, csak a tévedéseket kívántam eloszlatni. :)
  Egyébként egyszer egyetemista koromban behalt a gépem. De olyan szinten, hogy semmire sem reagált, és nem is nagyon volt időm rá, mert másnap le kellett adni egy szemináriumi dolgozatot, és mi tagadás, csak a fele volt begépelve. A többi is megvolt (vázlat, idézetek stb.), "csak" be kellett gépelni. Megoldás: kimentem egy netkávézóba, és ott gépeltem be a dolgozatot Alt+számok kombinációval. Azért 6 oldal után profi voltam már, de nem kívánom senkinek. :D

 • 2009.10.12 19:56:18fatyol11

  Cozu: en is ezert nem hasznalok ekezetet, es mar nagyon itt az ideje, hogy beszerezzek megint egy magyart, mert szabadidomben irok, es mar kezd fizikai fajdalomma valni a hianya. Szinte vakon gepelek en is, es keptelen vagyok megjegyezni a kombinaciokat.

 • 2009.10.12 20:34:19cozumel

  Fatyol

  milyenlett a pulyka?


  (bevallom, hogy tavaly, mikor konyvet irtam, egy baratnom irta at ekezetetkkel az egeszet...szegyen vagy sem...)

 • 2009.10.12 20:50:40hallohallo

  "Csodalom, hogy miert veszi magara valaki 32 evesen (nagyon fiatalon) hogy en a 45 ev felettieknel kesoinek tartom a gyerekvallalast azon indokbol, hogy eddig nem akarodzott, mert minden mas fontosabb volt."

  ha ez nekem szólt, a válaszom: nem vettem magamra, hanem hülyeségnek tartom. így egyszerűen. szerintem mindenkinek magánügye, mikor mi a fontos neki és mikor jön el az a pillanat, amikor a gyerek a fontos. ennyi.

 • 2009.10.13 00:05:10fatyol11

  hallohallo: mar megbocsass, de az a tema az, hogy mindenki leirhatja a velemenyet errol. Nem irtak oda, hogy csak ez, vagy az mellett lehet letenni a voksot. Batorkodtam leirni az enyemnet.En meg hulyesegnek tartom, amikor venasszony tetszeleg fiatal szerepkorben. Ez most eros volt, direkt annak szantam. A tokom tele van azzal, hogy nem irhat az ember semmit se le anelkul, hogy ne hulyeznek le. Eddig en meg nem tettem, most eppen itt az ideje.

 • 2009.10.13 00:06:19fatyol11

  Cozu: Meg nem tudom, varjuk haza a haz urat, akit ugrasztottak dolgozni-(( Jonak tunik.. most duhongok. megteritve, minden kesz, csak eppen ulunk itt, mint a verebek..

 • 2009.10.13 00:07:20fatyol11

  cozu: lehet teged olvasni?

 • 2009.10.13 05:50:25cozumel

  Fatyol

  ja, mint mondtam, vannak ekezetek :)))

 • 2009.10.13 06:05:11Veg_

  2009.10.12 16:16:00cozumel:
  _Esetleg_próbáld_meg_igy :-DDDDDDDD
  (mondjuk tényleg nem jellemző a diplomatikus fogalmazás nálad se, FT-nél se :)

 • 2009.10.13 06:10:01Veg_

  2009.10.13 05:50:25cozumel: Jójó, de hol? :)

 • 2009.10.13 06:54:07fatyol11

  Csatlakozom veghez

 • 2009.10.13 20:36:54hallohallo

  fátyol, nem téged hülyéztelek le. ha egy gondolatot hülyeségnek tartok, az nem egyenlő a másik lehülyézésével.
  és tartom, hogy 45 az fiatal :) szigorúan szerintem :)

 • 2009.10.13 21:55:29Farkasokkal táncoló

  60 évesen valóban fiatal a 45...
  De szülésileg nem. Nem és nem.

 • 2009.10.14 00:06:05tildy:)

  2009.10.13 00:06:19fatyol11:
  Nekem nem a ház urát ugrasztották, sőt engem sem, viszont annyi a munkám, hogy muszáj volt itthon is ráhúznom még vagy 3 órát, és még mindig vannak benne hibák... Ráadásul mindenki csesztet, mert persze összes ügyfélnek minden rögtön és azonnal kellene....

 • 2009.10.14 00:06:41tildy:)

  Kb 10 perce bontottam a távoli asztali kapcsolatot a munkahelyi gépemről...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta