SZÜLŐSÉG

Geréb: "Nem lenne igazságos, ha börtönbe kerülnék"

2009. szeptember 24., csütörtök 14:17

ga

Geréb Ágnes a Magyar Narancsnak adott interjújában azt mondta, a 2007. októberi jogerős ítélet ellenére, amelyben eltiltották három évre szakmája gyakorlásától, azért van jelen mégis otthon szüléseknél, mert nem orvosként, hanem dúlaként vesz részt azokon. Azaz nem levezeti, „csak” kíséri a szüléseket – nem illegálisan, hanem joghézagban végzi munkáját. A szüléseknél kerül minden beavatkozást, mert mint mondja, minden beavatkozás kockázatos: időzített bombát indít be egy burokrepesztés, gátmetszés vagy épp a lepény megszületésének siettetése. Szerinte a kórházakban végzett orvosi rutin beavatkozások az okai sok komplikációnak. Rengeteg kismama hordja túl babáját nála, mert a doktornő szerint fölösleges megindítani a szülést, ha a baba egészséges és még nem akar megszületni. Ugyanígy értelmetlen fájáserősítőt adni, gátmetszést végezni, vákuummal segíteni kibújni a babának, leszívni az újszülött orrváladékát, mert ha magától zajlik le a szülés folyamata, beavatkozások nélkül, akkor a lehetséges szövődmények aránya is kisebb, nyilatkozta.

Geréb Ágnes - bár állítása szerint minden nap eszébe jutnak az elvesztett kisbabák és családtagjaik - nem érzi felelősnek magát az otthon szüléseinél bekövetkezett tragédiák miatt. Szerinte nem lenne igazságos, ha börtönbe kerülne, hiszen minden egyes szülésnél mindig a tőle telhető legtöbbet próbálta adni. Arra a kérdésre, miért vezet le ikerszüléseket kórházon kívül, azt mondta, nem tartja kockázatosnak az ikerszülést, ha mindkét baba fejjel lefelé helyezkedik el a méhben. Szerinte az életkor sem számít (35 éves kor felett nem ajánlott az otthon szülés), hiszen "Ha egy nő megfogan, szülni is tud." A legutóbbi esetben, amikor egy solymári anyát kellett a szülés után fellépő erős vérzés miatt kórházba szállítani, az otthon született baba ötkilós volt, pedig a szakmai kollégium szerint szintén ellenjavallt az otthon szülés, ha a baba túl nagy.

Az otthon szülés szabályozása még mindig nem készült el, Geréb Ágnes szerint ennek az érdekellentétek az okai: "A tudás fala mögé rejtőzve, a biztonságra hivatkozva magukhoz ragadták a szülést a szaktekintélyek" - mondta, hozzátéve, hogy a nők nek joguk van megválasztani, hol szeretnének szülni, a szabályozásnak pedig arról kellene szólnia, hogy kik, milyen paraméterek alapján, milyen képzettséggel gyakorolhatják a bábaságot. Biztató jelnek tekinti, hogy ettől a tanévtől kezdve a felsőfokú szülésznőképzőn tananyag lett az otthon szülés.

A szülészorvos szerdán állt volna bíróság elé halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vádlottjaként egy 2007. év végi eset miatt, amelyben egy csecsemő halt meg vállelakadás miatt, ám Geréb Ágnes betegsége miatt a tárgyalást novemberre tették át.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.26 15:38:37Irise

  "Geréb: "Nem lenne igazságos, ha börtönbe kerülnék""
  Dehogynem. Meghalt nála baba, nem végzett el kötelező beavatkozást, eltiltották a szakmájától (mert nyilván az eltiltó bizottság összes tagja hüle a szakmájához, csak G.Á. hóember), mégis csinálja tovább - há' akko' börtön aranyom.

 • 2009.09.26 15:49:45nyúlmama

  Én azt szeretném tudni, hogy lebeszélt-e vaalkit G. Á az othonszlésről azért, mert szerinte az nem"neki való". Bocs, de nekem a cikkből nem ez jött le.
  "Pontról pontra veszük a lhetséges kockázatokat. De nem döntünk helyettük.Van, hogy kiderül , rosszul döntöttek-akár azzal, hogy a kórházat,akár azzal, hogy az otthonukat választották."
  Hát bocs, de nekem ebből az jön le, hogy én elmondom, oszt te döntessz, ha nem jó, hát magadra vess.ha avlaki ennyire lekiismeretes, mint ő mondj magáról, akkor azért nem kéne hagyni, hogy valaki laikusként fejjel rohanjona falnak-vagyis nem kötelezheti kórházi szülésre, de legalább ne vállalja el.Mert- ahogy már írta valaki- akkor lejet, hogy elgondolkozna za illető.

 • 2009.09.26 19:33:35hallohallo

  "Vagyis eleg benacska erv."
  szóval ha megfordítom a te érvélésedet, akkor az már bénácska. okés.

 • 2009.09.27 21:34:57Gari

  Egy infó: most mondták A szólás szabadságában, hogy Magyarországon 1000 szülésre 300 császár jut; külföldön ez 200 alatt van. Szószerint idézem Mihályi Pétert:"Azért műtenek a kórházban, mert azért van hálapénz"

 • 2009.09.27 21:43:09nyúlmama

  Külföldön-ez tág fogalom.
  Hálapénzt meg normál szülésnél is adnak.
  Jól tájékozott lehet a pasi.

 • 2009.09.27 22:55:13Rosa Rugosa

  Miért nem ír itt olyan rosszat G.Á-ról, akinek magának is (nem az egyik ismerősének...) rossz tapasztalata volt vele?

  Olyanról beszélünk, amit nem próbáltunk. Legalább is én nem.
  Romána regényújságot is olvastam egyszer, hogy joggal mondhassam rá, mekkora szar.

 • 2009.09.27 22:58:43Veg_

  2009.09.27 21:34:57Gari:
  Külföldön az Kenya, Ausztrália, vagy Kina?
  Hálapénzt nem a császárért adnak, szóval ezért ugyan nem, mert ugyanannyit kap vagy nem, ha hozzá se ér, csak kávézik a folyosón, majd elköti a köldökét, és ha császár van...
  Értelmes, tájékozott ürge lehet...

 • 2009.09.27 23:16:21nyúlmama

  Rosa, azért a Romana olvasás, meg az, hogy ugyan , szüljek egyet már G.Á.val is, hogy tudjam,milyen az, az egy kis különbség.
  Amúgy, ha elolvasod a cikket, akkor abban benne van, hogy a szülők fel akarják jelenteni őt, mert szerintük nem tájékoztatta őket kellően.Úgyhogy, tessék, itt van, aki rosszat mond róla, miután kipróbálta.

 • 2009.09.27 23:33:15nyuszianyu

  Azért nem ír ide, akinek rossz tapasztalata volt gá-val, mert a fejét veri a falba azóta is, hogy ilyen hülye volt, hogy rábízta a gyereke életét erre a megszállott sarlatánra. Diliházba vele!
  Mellesleg pár éve én is úgy gondoltam, hogy jó amit csinál, és meg kell adni a lehetőséget azoknak, akik így akarnak szülni, de azóta egészen másról szól a dolog... majd ő megmutatja, mert ő tudja, aki meg nem ért vele egyet az hülye. Megháborodott.

 • 2009.09.27 23:37:46madz

  RR, azért a heroint pl nem próbálnám ki, mielőtt véleményt merészelek alkotni róla. meg más életveszélyes dolgokat sem...

 • 2009.09.28 03:18:39[megmondoember]

  Csukják már le a picsába ezt a nőt!

 • 2009.09.28 09:17:59ef_and_ef

  Gari draga, egy pillanatra eljatszottam a gondolattal, hogy ha ez a Mihalyi Peter tortenetesen azt mondta volna a tegnap este a szolas szabadsagaban, hogy amerikai tudosok kimutattak, hogy otthonszules kozben ketszer annyi gyerek halalozik el, mint korhazban, akkor ez azer’ biztos szoget utott volna a fejedbe, es valszeg egesz ejjel bujtad volna a netet, bizonyitekokat keresendo, hogy ez mekkora marhasag mar, es ha talaltal volna erre bizonyitekot, akkor valszeg diadalmasan megosztottad volna velunk itt is. Miert van az, hogy ha olyan infot hallasz, ami beleillik az ideologiadba, akkor ketelkedes nelkul elfogadod, pedig kicsit megkaparva konnyen kiderulhetne, hogy egyszeruen hazugsag? Sot nemcsak elfogadod, hanem onnantol kezdve fennen hirdeted is, pedig meg meg se gyozodtel a valosagtartalmarol. Megjegyzem, sokszor erzem azt, hogy az osz propagandaja /meg mas propaganda is, de most az oszrol beszelunk/ pont arra epul, hogy csak azoknal az adatoknal vesszuk a faradsagot, hogy kontrollaljunk, ellenprobat vegezzunk, amik nem a sajat elozetesen jol osszerakott kis vilagkepunket igazoljak, mert keves az ido, mert kenyelmesek vagyunk stb. Ezek a mihalyipeterek is arra epitenek, hogy a garifeleknek eleg egy 'hivoszo', esetunkben a 'halapanz', es mar nem is erzik szukseget az elhangzott adatok, infok ellenprobajanak. Pedig nem artana.

 • 2009.09.28 09:19:46ef_and_ef

  Egy infó: most mondták A szólás szabadságában, hogy Magyarországon 1000 szülésre 300 császár jut; külföldön ez 200 alatt van. Szószerint idézem Mihályi Pétert:"Azért műtenek a kórházban, mert azért van hálapénz"
  Nem t’om pontosan ki ez a Mihalyi Peter, ez az en hianyossagom, de vagy nem olvas statisztikakat, vagy direkt csusztat /hazudik?/, ez meg az o hianyossaga /bune?/. Az en mentsegem, hogy akkor se neznem a szolas szabadsagat, ha tehetnem, de mi az o mentsege? Egyetertek az elottem szolokkal, tisztazni kene, mi a 'kulfold', Kenya, USA vagy UK, netan Szvazifold, melyikhez akarjuk hasonlitani magunkat? Induljunk ki abbol, hogy azert megsem a fejlodo vilaghoz tartozunk, hanem a fejlettebb regiohoz, ugyhogy ne Szvazifold legyen a referencia. Mo. tenyleg sok a csaszarmetszes, de egyaltalan nem kirivo az iparilag fejlett orszagok kozott Pl. az USA-ban nagyon sok a csaszarmetszes, magasabb!!! az arany, mint nalunk. Kutatjak is rendesen az okokat, de szolni kene nekik, hogy ne erolkodjenek, Mihalyi Peter, Gari meg a magyar OSZ tudja a frankot. Biztos azer' mer van halapanz, azer' mutenek annyit az amcsi dokik. Meg a zangolok is, naluk is detto. A szamok, hogy ne legyek en is Mihalyi Peter, barki is legyen o. Amerikaban tenyleg 30 szazalek korul van, nalunk 25 szazalek koruli, sorolom azokat az orszagokat, akik csak europabol ’megeloznek’: Olaszo. (38)!!!!!!!!, Portugalia (33), Malta (28), Nemeto. (27), Eszak-Iro. (27). Jamm, persze, ezek mind halapenzes orszagok, csak ugy dol a le zsebbe csusztatva a dokiknak a csaszarmetszesekert. Na, ez az OSZ-fanok egyik legnagyobb rakfeneje, hogy bedob valaki a mediaba egy hatalmas csusztatast, ami oket latszik igazolni, erre aztan mindegyik racuppan, es kritika es kontroll nelkul beemeli a mantragyujtemenyebe azt a marhasagot, amit a szolas szabadsagaban hallott.

 • 2009.09.28 09:24:47Tünde

  Gari: mert a kórházban csak a császármetszésért van hálapénz, mi?
  Btw. az otthon szüléseket levezető bábák ingyen dolgoznak?

 • 2009.09.28 09:26:16krizma

  Nem vagyok szakértő szülés témában (mármint szakmailag), ki mit mikor hibázott, ha hibázott egyáltalán.

  Vannak tragikus esetek kórházon belül is, csecsemő és anyahalál, csak az nem mindig kap ekkora nyilvánosságot.

  Én nem tudom, és nem is akarom eldönteni, hogy Geréb Ágnes megérdemli-e a börtönt.

  DE!

  Mi is van azzal a dokival, aki néhány hónapja császárral segített világra ikreket, közben elvágta anyuka vékony belét, aki belehalt a szepszisbe?
  Ez "csak" egyszerű műhiba lenne?

  Ha Geréb Áginak börtön jár, akkor az én véleményem szerint ennek a dokinak is.

  Szerintem ez is "halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés".

 • 2009.09.28 09:31:31rita a felcser

  Jo,hogy a sertesinfeluenza hiszteria,meg az oltas,stb gyogyszerlobbi,hogy jol menjen a gyogyszercegnek.


  A sorra megjeleno "jobba a babanak ha nem csaszarral szuletik'' hiszteria nem a korhazlobbi az egeszsegugy reszerol,hogy egy veres lepedo araval elintezzunk egy szulest versus egy felszerelt muto.

  Nem furcsa?
  Szoval egyiket nem hisszuk,mert a penzrol szol,a masik pedig dehogy szol a penzrol.

 • 2009.09.28 11:15:38Rosa Rugosa

  Miután sem az otthonszülést nem próbáltam -mert nem szerettem volna-, meg a heroint sem, ezért úgy érzem, nincs is jogom olyan embereket elítélni, akinek a helyzetét nem tapasztaltam.

  Az egy dolog, hogy számomra érthetetlen és elfogadhatatlan dolgot csinálnak, de nincs jogom felettük ítéletet mondani.

  Ugyanúgy, mint ahogy szép ez az erkölcsösség, hogy miért nem szokik le a heroinista anya, -azt én is borzalmasnak tartom, hogy gyereket szül- de azért ezt ilyen egyszerűnek gondolni...
  Amikor a legtöbb ember a reggeli kávéjáról nem tud leszokni, közben más felett pálcát tör.

  Geréb Ágnessel még régen láttam egy interjút amiben azt mondta, hogy minden nőnek joga van ahhoz, hogy olyan körülmények között szüljön, ahol ő biztonságban érzi magát.
  Akinek ezt a kórház nyújtja, annak ott.

  Aki pedig veszi a fáradságot, hogy megkeresse, hol is van ez a nő, hogy lehet nála szülni, stb. az valószínűleg nem egy 8 általánost végzett ember -persze biztosan ilyen is van- és megtehette volna, hogy kicsit körüljárja a témát, legrosszabb esetben is volt rá 9 hónapja. Egyébként pedig szembe kéne azzal nézni, hogy bármennyire is igyekszünk kiküszöbölni a rossz dolgokat és a váratlan eseményeket, miután nem vagyunk istenek, ezek néha mégis megtörténnek.

 • 2009.09.28 11:26:13lm

  ehhh, basszus, ettől az érvtől én már falra mászok. én sem próbáltam a tömeggyilkosságot se, de attól elítélhetem, ugye?

 • 2009.09.28 11:30:17Rosa Rugosa

  "Az egy dolog, hogy számomra érthetetlen és elfogadhatatlan dolgot csinálnak, de nincs jogom felettük ítéletet mondani."

  Ezt írtam az előbb... vagyis nem értek vele egyet én sem.

  De nehogy már ezt a nőt kikiáltsák egy szörnyetegnek... ha minden második akciója szarul sült volna el, rendben. De azért ez nem így van. Amíg egy tömeggyilkost valószínűleg nem a jó szándék vezérel, addig őt lehet, hogy igen.

  A szülőkre miért nincs senki kiakadva?

 • 2009.09.28 11:33:45Vakmacska

  Mihályi hülyeségeket beszél, sztem nyugdíjtémában is meg általában szinte minden nagy állami rendszerről. De jól megél belőle, kiadott könyvet is.....

 • 2009.09.28 11:38:25csutkababa

  Rosa
  Én ki vagyok akadva a szülőkre is.

 • 2009.09.28 11:49:51Rosa Rugosa

  Egyébként G.Á-nak van egy oldala -most találtam, ahol el lehet olvasni a hivatalos levelezéseit.

  Elég a mindentudó keresőbe beírni a nevét.
  Ezekből szerintem kiolvasható, hogy mit gondol a témáról és miért kardoskodott.
  Nem újságcikkek, amikben az információt azért mindig egy másik személyiség szűrőjén átjutva olvashatjuk.

  Meg hát azt sem kéne elfelejteni, hogy amikor "divatba" jött a kórházi szülés, azért akkor is voltak "fennakadások". Miért is kapta a nevét "AZ anyák megmentője"?

 • 2009.09.28 12:01:06Vakmacska

  csutka, ott a pont, kell valaki aki nyilvánvaló ellenjavallat esetén is bevállalja. A felelősség bizony az övé is, sőt.

 • 2009.09.28 12:38:06Macskanya

  Rosa, nem mindegy pont hány százalékkal több, ha pont te vagy az a statisztikai többlet? Esetemben én lettem volna. Érdekes előtte sem akartam itthon szülni, nekem ez az idegen. Nem is írogatnék itt épp. Senki nem javallta volna ellen...

 • 2009.09.28 12:48:19Macskanya

  Egyébként persze G.Á. nem egyedül csinálja. Nyilván ez nem fekete és fehér, egy csomó jó dolog is lenne abban, amit csinál. Én valahol sajnálom, hogy ez így elfajult. Lehetne olyan megoldás is, ami mindenkinek megnyugtató lehetne, még az olyan paranoiásoknak is mint én és mégis figyelembe venné azokat az alapokat, amikből ő indult el. Sajnos ezt most már senki nem nézi, boszorkányüldözzéssé és rögeszmévé fajult az én véleményem szerint. Senki nem figyel már rá, miért is lett ő ilyen híres.

  Személy szerint még friss a kórházi gyermekágy rémképe. Tanulságos és nagy fájdalmakkal teli időszakként jellemzem, a nagy öröm mellett. Egy friss anyukának, ha a szülés körülményei már úgy is adottak, talán a gyermekágyas képleten lehetne változtatni legalább. Mondom ezt én, a megrögzött kórházpárti. Aki, ha tudott volna, azonnal megszökött volna a kórházból szülés után. Persze nem tudtam... hogy is tudtam volna?

 • 2009.09.28 13:08:03kicsinap

  Miért ne tudtál volna?
  Saját felelősségre bármikor haza lehet menni. Nekem számtalan ismerősöm ment haza 1 vagy 2 nap után.

 • 2009.09.28 13:13:56Rosa Rugosa

  Macskanya
  Persze, hogy nem mindegy, ha te vagy az, de attól még a "hibaszázalék" nem fog eltűnni.

  Kesereghetnék azon én is, hogy az első gyerekem valószínűleg nem kapott volna erősen koraszülöttként valami jó kis fertőzést és tüdőgyulladást, ha az összes orvostanonc nem engem vizsgált volna elfolyt magzatvízzel, amikor már tágultam...
  Ezek orvosok voltak egy még nagyobb orvossal a nyakukon a biztonságos kórházban.
  Szerencsére hosszú küzdelem után a kicsi felgyógyult.
  Köszönet érte a koraszülött osztály dolgozóinak, meg a sorsnak.
  Én is (vagyis a fiam) lehettem volna az orvosi tudás támogatója, áldozat képében.

  Azóta valahogy igyekszem minden esetet fenntartással fogadni és bevállalom magam előtt is, hogy úgy döntök, ahogy jónak látom.

  Mert persze szép dolog az, hogy sikerült kikezelniük egy kórt, amit -ez később kiderült- ők okoztak.:)
  Az, hogy ez az eset a statisztika jó oldalán szerepel, az meg egy másik dolog.

 • 2009.09.28 13:28:36Temptation

  "Amíg egy tömeggyilkost valószínűleg nem a jó szándék vezérel, addig őt lehet, hogy igen."

  Ja, akkor tényleg egészen más!
  Ha a jószándék vezette, akkor már nem is hibás.
  Az hogy volt orvos létére semmibe veszi a létező kockázatokat, az nem számít.........hát érdekes.

 • 2009.09.28 13:34:12Veg_

  Én teljesen jószándékú vagyok! Ki akar nálam szülni? :-)

 • 2009.09.28 13:35:22Rosa Rugosa

  Tudja valaki, hány probléma mentes szülést vezetett és hány olyat, ahol komoly gond volt?
  Úgy szám szerint és nem hallomásból...

 • 2009.09.28 13:36:18Temptation

  Bár már nem valószínű, de oké Veg_, ha jószándékú vagy legyen:-)
  Én is jószándékkkal vállalok vesetranszplantációt.

 • 2009.09.28 13:41:09Veg_

  2009.09.28 13:36:18Temptation: Remélem, van egy kényelmes fotelod, ahol addig jószándékulag alhatok... :-D

 • 2009.09.28 13:53:01Rosa Rugosa

  Az én esetemhez is van valami humoros hozzáfűzni valód?:)
  Mert kíváncsian olvasnám a ferde tükröt arról a felelősségteljes orvosról.

  Már megint minden fekete, meg fehér?

 • 2009.09.28 14:04:12Veg_

  2009.09.28 13:53:01Rosa Rugosa: hát nekem kifujónak tünik a téma, és bevallom, nem érdekel, hogy ki milyen adatot kamuzik. Ugyanis ha gáz van, de nem akkora, hgoy szirénázó mentő mellett is belehal a gyerek, hanem akkora, mint "a gyilkos orvosok, hogy kinyomták belőlem a félhulla gyereket, mialatt nem kommunikáltak velem a dögök, mikor én széplelkezni akartam inkább" születés történet, ami szerintem a komoly gond volt kategória (hiszen nem otthon fejezte be, csak kiszedték épen belőle a gyereket), olyat te sehol se fogsz találni.

 • 2009.09.28 14:32:19Farkasokkal táncoló

  Rosa R.,
  saját bevallása szerint eddig kb 3000 szülést vezetett le, és ezeknek kb. 10%-a "végződött kórházban".

 • 2009.09.28 14:54:29Temptation

  Veg_: van kényelmes fotelom:-)
  Max. a legkisebb vetődik bele időnként nekifutásból, de mivel nem rossz szándékkal teszi, remélem nem fogsz haragudni érte.

 • 2009.09.28 15:26:16lm

  Az érdekes az, hogy statisztikám nincsen rá, de majdnem biztos lennék benne, hogy az elkövetett rossz 75%-a valamiféle jó szándékkal magyaráztatik. A tömeggyilkosságokat bizony a "nagyobb jó" magyarázatával követték el, rengetegen, akik részt vettek benne még el is hitték, hogy jót cselekszenek, szóval... Van is olyan mondás, hogy a pokolhoz vezető út is jószándékkal van kikövezve. Szóval ez nem érv.

 • 2009.09.28 16:48:47Rosa Rugosa

  Im
  Ugye nem gondolod komolyan amit írtál?
  Ismersz olyan embert aki tömegével végezne ki embereket, mert azt hiszi, az jó?

  Olvastad G.Á. oldalát?
  Benne vannak a levelezések a kamarával, az elutasítások, stb.
  Olvastad, hogy jártam a fiammal?
  Még mindig kórház párti vagyok.

  Vagy csak a nevemre ugrassz?

  Vagy szeretsz mindig egy oldalra nézni?
  Nem lehet, hogy a te jó szándékod esetleg másnak nem jó?

 • 2009.09.28 16:49:32Rosa Rugosa

  Farkasokkal táncoló
  Köszönöm az információt.

 • 2009.09.28 16:55:20rita a felcser

  De egy no aki otthonszult,amikor megy bejelenteni a babat,megtagadhatja hogy megvizsgaljak a kitagult pinajat az utoverzessel egyutt,nem?

  Es ha igen,honnan tudja majd a bejegyzo,hogy a ket napos babat nem Orsos Neurohortenziatol vettel 3000 euroert+a 95-os kombi Astraert????
  Vagy milyen a protokoll???

 • 2009.09.28 17:02:28nyúlmama

  Ugyanúgy, mint ahogy szép ez az erkölcsösség, hogy miért nem szokik le a heroinista anya, -azt én is borzalmasnak tartom, hogy gyereket szül- de azért ezt ilyen egyszerűnek gondolni...
  Amikor a legtöbb ember a reggeli kávéjáról nem tud leszokni, közben más felett pálcát tör

  Már megint ...szerintem a reggeli kávé, és a heroin messze nem ugyan az. És senki nem mondta, hogy egyszerű. De azért gyereket tán nem kellett volna szülnie, méghozzá 3 esetben. Mert már van neki 2 otthon, akik szintén heroinistaként születtek.
  A gyerek szegény nem akarta , hogy ő megszülessen, mégis szegény anyát kell sajnálni? Én inkább a gyereket sajnálom.
  Amúgy nem értem, te mindent borzalmasnak találsz, akkor miről vitázunk? ez egy kényszer, hogy meg kell védeni,a akit sokan szidnak?

 • 2009.09.28 19:13:47Rosa Rugosa

  Legalább viszek egy kis színt a beszélgetésbe.:)
  Nem olyan unalmas, mint ha végig egymás vállát veregetnétek.
  Én vagyok a másik oldal.:)

 • 2009.09.28 19:19:16nyúlmama

  na,ebben van valami:)

 • 2009.09.28 20:31:19Felicitasz

  Glad, Csutka, meg aki még erre jár tegnapelőttről: leírtam hosszabban egy-két dolgot amit erről az egész osz-vitáról, Geréb Ágnest tejesen kivéve a képből, úgy általában gondolok.
  http://felicitasz.blog.hu

 • 2009.09.28 21:29:43nyúlmama

  Felicitász, elolvastam. Engem még mindig nem győzött meg a dolog.Én biztos nem szülnék otthon.
  Az jó, hogy így le van szabályozva, de nekem a 30 perc akkor is soknak tűnik, valamint a mentőautóban való rázkódás problémája itt is fennáll.
  Laikus vagyok, nincs orvosi, egészségügyi végzettségem,de szerintem van olyan, hogy gyorsan alakul ki valami gubanc, amit nem lehet előre látni.
  Mindenesetre legalább körültekintőbben le van szabályozva, mint nálunk-ha-ha, itt nincs is

 • 2009.09.29 03:10:41Felicitasz

  Nem meggyőzés céljából van írva - az őrültség volna - , egyszerűen csak felháborodásból. Majd egyszer írok egy posztot a szülés körüli személyes hiedelmekről és azok pszichológiai vetületéről, van egy csomó szakirodalom is (és megint köszi, Csutka, a gondolataidat).

  Általában azt lehet mondani, hogy ha orvosi indikációk felől mindegy a döntés, akkor ott lesz kevesebb a komplikáció, ahol a nő jobban biztonságban érzi magát. A többségnek ez a kórház, egyébként. Nincs miről meggyőzni egymást. Hogy ez a kórházpárti többség 98%, mint Kanadában, vagy 67%, mint Hollandiában, vagy nincs adat, mint Magyarországon - az mindegy. A dolog lényege az volna, hogy a szűk, de mégiscsak több(száz)ezres kisebbség jogai is számítsanak, és ennek meglegyen végre a törvényi háttere.

 • 2009.09.29 05:07:48glad az egyetlen

  "...#
  2009.09.28 20:31:19Felicitasz

  Glad, Csutka, meg aki még erre jár tegnapelőttről: leírtam hosszabban egy-két dolgot amit erről az egész osz-vitáról, Geréb Ágnest tejesen kivéve a képből, úgy általában gondolok.
  http://felicitasz.blog.hu
  ..."

  Az általad kiváltó okként megjelölt origós cikket nem olvastam és habár lehetséges OSZ-ről beszélni GÁ nélkül, de ha belekezdesz az itthoni(acsarkodó) OSZ-ről beszélni akkor már nem lehet GÁ-t kihagyni, mert így csonka a kép.
  Habár szeretik hangoztatni többen hogy GÁ nem egyenlő Mo.OSZ-el, de ez ezzel kapcsolatos konfliktusok nagy része neki köszönhető.

  Amúgy valóban nem árt észben tartani, hogy az OSZ megítélése külföldön se egyértelmű, még a sokat emlegetett Hollandiában se.

 • 2009.09.29 05:57:22Veg_

  "2009.09.28 14:54:29Temptation
  Veg_: van kényelmes fotelom:-)
  Max. a legkisebb vetődik bele időnként nekifutásból, de mivel nem rossz szándékkal teszi, remélem nem fogsz haragudni érte."
  Ugyan, dehogy... Ha alvás közben egy jószándéku gyerek kiköt a gyomorszájamban, kifejezetten élvezem ;-)
  Ugy látom, ujjáéledt a bejegyzés :-)

 • 2009.09.29 14:28:21Felicitasz

  Glad: az origo cikke be van linkelve a posztba, egyébként:
  http://www.origo.hu/itthon/20090925-vitas-
  pontok-sora-akadalyozza-az-otthonszules-
  szabalyozasat.html

  Ezen vitás pontok egyike az, hogy mit jelent az a szó, hogy "otthon". Na, ez borította be nálam a rendszert, hogy minisztériumi szakértőket fizetünk EZÉRT. Ez független GÁ-tól, ám mégiscsak sajátosan magyar momentum.

 • 2009.09.29 22:49:13glad az egyetlen

  Felicitasz

  Igen csak most így kicsit úgy érzem inkább az egyik oldal van jobban lehúzva, holott másik oldalról 100x több meredek dolgott lehetett hallani.

  Amúgy mindenkép érdekes volt amit írtál, főleg a külföldi feltételekről.
  Ahogy korábban írtam már egy pár éve vitázgatok magyar OSZ fanokkal és nem emlékszem olyanra aki az általad leírt feltételeket támogatná, (max OSZ-t pártoló, de kórházban szülő szimpatizánsok).

  Igazából az érdekelne engem hogy külföldön mennyire jellemző ez a fanatikus ág és ott hogyan tolerálják.
  (abban biztos vagyok hogy máshol is létezik a jelenség, mert idéztek be ide külföldi példákat amik hajmeresztőek voltak).

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta