SZÜLŐSÉG

Sulinapló: Verik a gyerekemet az iskolában

2009. szeptember 7., hétfő 08:33

Az iskola negyedik napján lányom lefelé görbülő szájjal mesélte, amikor érte mentem, hogy egy kisfiú megütötte őt azért, mert az udvaron leült egy padra. Mint kiderült, az „a fiú helye volt”, aki akarata érvényesítésére nem a verbális kommunikációt választotta, hanem kihasználta erőfölényét és úgy megütötte szerencsétlen gyerekemet, hogy másnapra belilult a bőre. Mit csinál ilyenkor egy okos szülő?

Talán mi rontottunk el a nevelésben valamit, talán zárt burokban élt a lányom az óvodában, mindenesetre nagyon megviselte az esemény. Őszintén szólva én is felhúztam magam a sztorin (bár a gyerekek szeretnek színezni és eltúlozni a dolgokat, azért alapvetően elhiszem, amit a lányom mond), az anyatigris feltámadt bennem és azt kívántam, bárcsak ott lettem volna és lekeverhettem volna egy pofont a támadónak.

És a gondolatmenetem ezen részénél meg is álltam és gyorsan elhessegettem az agresszív indulataimat. Helyette megvigasztaltam a gyereket és tudatosítottam benne, amit már korábban is, hogy verekedni csúnya dolog. Mesélte szegény, hogy próbált rendesen beszélni a kisfiúval, de az ütés után sírva kullogott arrébb. Vajon mivel teszek neki jót, ha a jóra, szépre tanítom, vagy ha arra biztatom, legközelebb ne hagyja magát? Legyen ő az iskola lúzere, akit mindig mindenki bánthat? Hogyan tudja megvédeni magát az agresszív kölyköktől?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.07 19:42:17Magenta

  Meni, én három éven keresztül próbáltam tanárral, igazgatóval, szülőkkel beszélni egy kisfiú miatt, aki bántotta a lányomat (is).
  Aztán elbeszélgettem vele.

  Szerintem elég türelmes voltam és elég sokáig próbálkoztam a normális úttal.

 • 2009.09.07 19:49:01greencurse

  Amikor én még általánosba jártam, nem volt annyi fizikai bántás, mint manapság. Ma már a tanárnak annyira megkötik a kezét, hogy gyakorlatilag nem mer büntetni, mert jön a szülő és megveri a tanárt, cirkuszol és hisztizik, hogy a gyerekét megbüntették.
  Nekem egyébként a tánc (mazsorett) segített sokat: önbizalmilag, fájdalom tűrésileg (a bot igen nagyokat tud ütni), és csapatszellemileg. Minél több embert ismertem meg, annál többféle embertípust tanultam meg kezelni. És az iskolán kívül is volt társaságom; volt hol felhasználni a plusz energiákat, és nem néztek semmibe, mert tudtam olyat, amit a többiek nem. :)

 • 2009.09.07 19:50:01Farkasokkal táncoló

  Sejtettem, hogy meg fog jelenni az emberi jogok bizottsága a fórumon elsőnek devil képében.

  De az a helyzet, hogy nem érdekel. Ma is ezt tenném. Mert akkor az egész osztály megtapasztalta, hogy mi a következménye annak, ha bárki is a lányomat bántja.

  Azért kiváncsi lennék, hogy egy átlag szülő milyen magyarázatot adna a gyerekének, ha az hazajön bekötött karral, hogy a tanítónéni küldte haza, mert hogy az xy nemű fiú túlságosan kicsavarta a karját, és borogassuk be, mert dagadni kezdett. Ha annak a fiúnak a szülei nem voltak képesek úgy nevelni, hogy lányokat nem bántunk, akkor viseljék a következményeket.

  Az iskola meg örüljön, hogy nem pereltem be őket. Ma már erre is van lehetőség, és meg is tenném.

 • 2009.09.07 20:06:41Pms

  Anyamadár, az aikidót mikortól ajánlanád? Azért kérdem, mert a nagy, 13 éves, most akarja elkezdeni. Én örültem, hogy egy év punnyadás után talán hajlandó lesz sportolni.
  A kicsi 4 és fél éves, és szeretném ha judora járna. Az oviban van foglakozás hétköznap délelőttönként, ráadásul ingyen:)) Remélem, tetszeni fog neki.

 • 2009.09.07 20:17:01Pms

  Bocs, kicsit sok lett a vessző.

 • 2009.09.07 22:01:17másutt

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1211747/Bullied-pupil-16-hanged-day-collecting-GCSE-results.html

  a mai ujsagbol.
  a kepen lathato edes kisfiu felakasztotta magat, mert 10 even keresztul csufoltak a suliban, foleg a magassaga miatt. (187 cm)

  na, ilyenkor mi van. segit a karate, vagy a dzsudo, vagy mi?

  ha lelkileg kinozzak a gyereket, az minden tanulmanuy szerint rosszabb, mintha neha lekennek neki egyet, vagy meghuzzak a hajat.

 • 2009.09.07 22:17:37Farkasokkal táncoló

  Én annyira nevetségesnek találom ezeket a megoldásokat, hogy verik a gyerekemet az iskolában, no akkor erre az a megoldás, hogy irassuk be küzdősportra aztán minden jó lesz. Lófaszt se lesz jobb. Egy alapból pacifista ygerek eleve utálja a küzdősportokat, és egyáltalán.

  EZ LENNE A MEGOLDÁS???

  Tényleg ezt hiszitek? Nem az lenne a megoldás, hogy az iskolában ne legyen elképzelhető ilyesmi? Mármint hogy VERIK a gyereket (oldalbalökdösés, hátbacsapás, birkózás az iskolaudvaron még nem verekedés és nem verés)???

  A MINENKORI kormány, ill. az oktatási minisztere dolga lenne, hogy olyan rendelkezéseket hozzon, hogy az ilyesmiért az adott oktatási intézmény vállalhassa a felelősséget!

 • 2009.09.07 22:20:26rath.dinen

  Mondjuk sokszor úgy érzem, hogy ez a bullying dolog valahogy az angol oktatási rendszerben gyökerezik.

  Ugyanakkor fura, nem, hogy a magasság, főleg a hímneműeknél, inkább előny, a hatalom szimbóluma stb. A vallási vezetők, próféták, karizmatikus akárkik általában a tömeg fölé magasodnak. Szerintem ez is jól mutatja, hogy ha egy gyereket bántanak, a csúfolás tárgya tök egyértelműen csak ürügy. Sokkal inkább a gyerek személyiségéből adódik, hogy áldozat lesz.

  Persze egyszer-kétszer mindenkibe belekötnek, de mégis egyes gyerekek peremre szorulnak és ki lesznek szolgáltatva a többiek agressziójának.

 • 2009.09.07 22:36:11nyúlmama

  Komolyan gondoljátok, hogy az a megoldás, hogy agresszióra agresszióval kell válaszolni? És kicsi gyerekeknél- kisiskola, ovi, bölcsi- az a megoldás, hogy üss vissza?
  Amúgy érdekes, hogy mindenki gyereke csak visszaüt.....

 • 2009.09.07 22:54:27rath.dinen

  nyűlmama: szerintem inkább az a fontos, hogy a kötekedő lássa, hogy a kiszemeltje képes megvédeni magát. Ha ezt visszaütés nélkül is meg lehet csinálni, az szuper. De el tudok képzelni olyan szitut, ahol csak az működik.

  Az a baj, hogy az összes ilyen sztori az ismerettségi körömből ara mutat, hogy a kötekedő-agresszor gyerekek csak akkor állnak le, ha valaki erősebb megfenyegeti őket (általában a szülő vagy a tanár). Egy sztori se hallottam, ahol a rábeszélés vagy a türelmes kommunikáció működött volna.

 • 2009.09.07 22:55:49nyúlmama

  Igen ám, csak a visszaütés aztán igen el tud harapózni. Már akkor is üt, ha a másik véletlenül meglöki.Tapasztalat

 • 2009.09.07 22:56:06Mirca

  Szerintem ennek a problémának - gyerek és szülő szempontból - egy megoldása van, mégpedig az önbizalom növelése. Hogy ezt kinél mi adja meg, azt gyereke, szülője válogatja. Úgy tapasztaltam, hogy a magabiztos gyerekek könnyebben elkerülik az ilyen szituácókat.
  Magabiztosságot kölcsönözhet sok minden. Nyílván lehet az az önvédelmi sportra járás (nem feltétlen visszaütési szándékkal), de lehet egy olyan közösséghez való tartozás, a mely megvád, vagy a legegyszerűbb, ha tudja a gyerek, hogy mögötte áll egy pedagógus vagy esetleg a szülő, aki segíthet.

  Nekem lányom van, egyke, úgyhogy sokáig nem találkozott semmiféle fizikai agresszióval. Nagyon meg tud lepődni rajta, ha valaki a fizikai fölényét próbálja használni ellene - ráadásul ő elég apró és vékonyka.

 • 2009.09.07 22:59:47Mirca

  Azzal azonban mélyen egyetértek, hogy nem szabad kialakulnia senkiben, hogy ő bántható.

  Ja és szerintem szólni a tanárnak, az ebben az esetben nem árulkodás, hanem önvédelem.
  Ha megvernek az utcán én szólok a rendőrségnek, mert az ő dolguk a rendfenntartás. Az iskolában meg a tanároké. - Bár osztom a nézetet, hogy rettentő nehéz helyzetben vannak.

 • 2009.09.07 23:03:47nyúlmama

  Én igyekszem az oviban elejét venni a verekedésnek, de nem tudok- és egy pedagógus se tud- egyszerre mind a 24 gyerekre figyelni.Sajnos, vannk olyan gyerekek, akik alapból ezt hozzák otthonról, Hogy mindenre a verekedés a megoldás. De ha mindenki mindig visszaüt, soha nem lesz vége.

 • 2009.09.07 23:26:37rath.dinen

  nyúlmama: elméletileg egyetértek. De ha a saját gyerekemről van szó, inkább üssön vissza.

  Egyébként vicc, de óvodából is hallottam már olyan sztorit, hogy a gyerekkel az óvónők se mertek ujjat húzni. Most nem akarom a cigányozás felé elvinni a dolgot, mert baromira nem erről van szó, hanem arról, hogy a felnőttek világában is ugyanez van: aki nem mer, ha jelképesen is, visszaütni, az ki lesz szolgáltatva annak a kontrollálatlan agressziójának, akiben nincsenek ilyen gátlások. Aki mögött ott áll megtorlásra készen a család, annak más a pozíciója.

  Itt nem feltétlenül a fizikai erőről van szó, de arról is nyilván.

  A civilizált világban a bosszúállás és védelem terhét a családtól átvették a hatóságok. Az óviban a hatóság az óvónő. De ha ő nem képes megvédeni a gyerekeket, akkor nem csoda, hogy visszatér az ember az ősi megoldásokhoz.

 • 2009.09.07 23:49:46Farkasokkal táncoló

  Rath.,
  most mondok megint egy szörnyűt.
  Fent említett lányom az ovoda utolsó évében új oviba került. Volt ottegy dagadt ovodás csaj, aki minden frusztrációját rajta vezette le. Jó soká derült ez ki, mert eleinte csak a furcsa előjelek jöttek, nem akarom részletezni. (Bár ez megérne egy külön posztot).

  MIndenesetre, az anyám ment időnként a kislányért, és ő tudta meg legelőször, hogy többek között ez a baj. És akkor szépen odahívta azt a dagadékot, és azt mondta neki, hogy figyelj kislányom, ha még egyszer hozzányúlsz az unokámhoz, én úgy meg foglak pofozni, hogy megtekeredik a fejed.

  Aztán jött oda az ovónő - aki mellesleg szintén hozzájárult ahhoz, hoyg a lányom majdnem idegbeteggé lett ottan - ,hogy hogy képzeli nagymama, egy gyereket nem szabad megfenyegetni? MIre az anyám azt mondta, hogy nem érdekel mi a szabály, engem az érdekel, hogy az unokámat senki ne bántsa az ovodában teccik érteni?

  És ÉRDEKES MÓDON onnantól kezdve eza dagadék elkényeztetett kis pöffeteg nem bántotta a lányomat, és onnantól kezdve lett is igazi kis barátja stb.

 • 2009.09.07 23:59:25cantaloupe

  FT,
  én a bekötött kezes esetben a tanerőt vettem volna elő, de keményen. Első körben mondjuk rákérdeznék, hogy mi volt, hogy volt, és az erőszakoskodásnak volt-e következménye.

  Amúgy egyetértek, a küzdősport nem mindig megoldás ebben a helyzetben. És itt nem az önvédelem tanulása ellen beszélek, hanem az elv ellen, hogy itt mindenki abban látja a tuti megoldást.
  Én is sokkal fontosabbnak tartom, hogy valaki ne legyen áldozattípus, meg tudja magát védeni.

 • 2009.09.08 00:11:11Farkasokkal táncoló

  can.,
  én is őt akartam elővenni, de nem volt ott, csak a tornatanárnő, és akkor ott ez így ösztönösen jött. De banyek, tényleg... egy anyának nem az is többek között a feladata, hogy megvédje a gyerekét? Ha kisebb vegzálások vannak, oldja meg basszus. Na de a "8 napon belüli sérülés" már nem ez az eset nem???


  Kurva sok nagyon fájdalmas seb begyógyul 8 nap előtt... :-(((

  (A lelkiek meg néha egy életre kihatnak).

 • 2009.09.08 00:23:49glad az egyetlen

  kemény téma és bizony sok szülő elöbb utóbb szembe nézz a problémával, de legtöbben nem tudják mit tegyenek.

  Pár éve az index fórumon egy apa kért tanácsot, mert a fia kérte segítségét. Ott többen rendszeressen szedték el pénzét a gyereknek. Végül az apa jól döntött és rendörségre ment az üggyel, meg is oldódott a helyzet.

  Tényleg nehéz eldönteni vajon melyik a jó megoldás, hogy meg is oldjuk a problémát és a gyerek is megússza kevés konfliktussal.
  Én azt mondom, ha már a gyerek kér segítséget akkor bizony kell valami hathatós közbelépés.
  Néhányan bírálták gftamas módszerét, nos szerintem ő pont még (habár feszegette) a határ innenső oldalám maradt és eredményes volt, DE valóban ez több részlet függvénye és pl marhára nem mindegy, hogy egy apuka vagy 65 éves nagyi műveli a műfajt, illetve megemelgeti vagy le kever egy pofont a másik gyereknek. (általánosban pl volt egy olyan apuka aki egy mezei fiús, ártatlan adok-kapokot az iskola után ökölel rendezett le a gyerekkel.)

  Engem amúgy középiskolában bántalmazott egy rohadék, ami valójában az iskola sara volt. Beraktak hozzánk egy sitről szabadult fiatalt asszimilálódni, aminek eredménye az lett, hogy a börtön szabályok mintájára ő asszimilálta és terrozálta az osztályt a T. pedagógus kar padig szemlesűtve nézett csak maga elé.
  Nem panaszkodtam, de végül is szüleimnek megsúgták mi a helyzet, ők pedig beírattak egy kick-box suliba. Kemény volt :), de aztán amikor eljutottam arra a szintre, hogy korrekt partner legyek a bunyókban, addigra elmaradtak az ellenem irányuló zaklatások. Nagy igazság, hogy az ilyen erőszakos emberek megérzik ki a gyengébb és azt bántják. Nem tettem semmit, de valahogy ráéreztek hogy valami megváltozott.

 • 2009.09.08 00:25:33glad az egyetlen

  a fene ebbe a hossz korlátozásba....

  Összefoglalva több járható út van, csak jól át kell gondolni mi az adott helyzetben a legmegfelelőbb és durva helyzetben (amit se a tan erő se mi nem tudunk kezelni) ne féljünk rendőrséghez fordulni, mert szerencsére ezt ma már komolyan veszik, illetve nincs az a tökös kamasz fiú aki ne tojná össze magát ha a yard kimegy érte és beviszik beszélgetni.

 • 2009.09.08 01:04:10claudette

  Engem összesen kétszer bántottak életemben. Oviban egy kisfiú megdobott egyszer egy fakockával, ami kis híján szemen talált (az orrnyergemen keletkezett tőle kisebb seb). Akkor a szüleim nem avatkoztak bele, mert felesleges lett volna. Nekem nem lett gyakorlatilag semmi bajom, a kisfiú meg a fél délutánját a sarokban töltötte (megjegyzem, nagy megelégedésemre :P). A másik eset másodikban történt, amikor a barátnőm megtépett. Belecsimpaszkodott a hajamba, és húzta, tépte. Már nem emlékszem, milyen vita fajult eddig, csak azt tudom, hogy szóhoz sem juotttam a döbbenettől. Anyu akkor még abban az iskolában tanított, és valaki elrohant érte, hogy verik a gyerekét. Ő meg lerohant, és úgy leordította a lány haját, hogy már meg is sajnáltam. Ezek után beszélt a szülőkkel, elnézést kért, amiért ordított a gyerekkel, de elmondta, hogy őt igenis érzékenyen érinti, ha bántják a lányát. Többet nem volt gond.

  Nem tudom, én mit tennék, ha az én gyerekemet bántanák, de első körben talán a tanárokkal/óvónőkkel próbálnék jutni valamire. (Nálam a sulis eset egyedi volt, mert anyu nem utólag tudta meg, hanem látta, ahogy a másik lány tépi a hajam és ordít velem.)

 • 2009.09.08 01:42:47glad az egyetlen

  "...Komolyan gondoljátok, hogy az a megoldás, hogy agresszióra agresszióval kell válaszolni?..."

  Nagyon sok rétű a válasz.
  Pl a szemet-szemért elv szerintem zsákutca, de néha az agresszó elleni védekezés maga is egy agresszív forma lesz, mert hát lássuk be amíg oviban és általánosban működik (többnyire) a szép szó, addig késöbb egyre kevésbé.

  Szerintem kevés olyan tisztán békés és pacifista szemlélet van mint a budhizmus és lám évszázadokig a legjobb harcművészek a Budhista Shaolin papok voltak.
  Nem akartak bántani senkit, de megtudták védeni magukat ha kellett és ehhez bizony néha oda csaptak.

  Az én példám is azt bizonyítja hogy úgy szüntem meg áldozat tipusnak lenni, hogy küzdősportot tanultam. Végül is nem kellet oda csapnom se, de a tanulás alatt bizony volt tömény agresszió, szóval az az út vezetet a békéhez. :)

 • 2009.09.08 03:01:31cantaloupe

  FT,
  az én babám még nem volt olyan helyzetben, hogy meg kelljen védenem, ugye még pici, nem jár közösségbe.
  Arról én is tennék, hogy legyen következménye, első körben szülő, tanerő, ha nem segítene, rájuk hívnám a gyámügyet, mert ugye sok esetben otthonról hozzák az agressziót. Viszont itt az USA-ban engem sittelnek le, ha hozzáérek egy kiskorúhoz akár egy ujjal is, ráadásul a környéken elterjedne, senki nem állna szóba velem és a gyerekemmel sem utána. Nálam ez a fenyegetősdi, bántósdi felejtős.

 • 2009.09.08 03:16:37glad az egyetlen

  "...Viszont itt az USA-ban engem sittelnek le,..."

  Na igen, USA az egy külön kategória, de az erőszak mennyiséget figyelembe véve az élet nem őket igazolja.

  A mai napig fogom a fejem, ha arra az esetre gondolok, amikor egy 4 éves kisfiút tartóztatak le szexuális zaklatásért, mert egy kislánynak oda nyúlt ahova nem lett volna szabad.
  És ha jól emlékszem nem egyedi eset, mert egy ovisra pedig azért hívták rá a rendőröket, mert megfogta az óvónő mellét.

 • 2009.09.08 03:28:46glad az egyetlen

  Amúgy habár nem vagyok ellene, hogy végső esetben a szülő is lépjen, de FT módszerével én se értekegyet
  "..berontottam, megragadtam a karját a kölyöknek, és úgy ordítoztam vele, hogy mindenkiben megállt az ütő,..."
  Azért ez egy csomó kisiskolásnak kemény lehetet, akik nem tehetek az egészről, de ez miatt napokig rémálmuk volt. Ez tényleg túlzás.
  Az se tiszta, hogy szándékos és folyamatos agresszió volt a "majdnem ficam" oka vagy egy rosszul felmért és eldurvult játék.

 • 2009.09.08 03:51:03cantaloupe

  Glad,
  azért ilyen forrón nem eszik a kását, ezek ilyen Blikk-féle hírek. Hogyan tartóztatnának már le egy 4 évest? nem büntethető itt sem az ilyen kisgyerek.

  Azzal egyetértek, hogy erőszak van itt bőven, de nem lehet büntetlenül lekeverni a gyereknek egy maflást, mint otthon.

 • 2009.09.08 04:13:50glad az egyetlen

  Bocs rosszul emlékeztem, "csak" az iskolák indítottak eljárást és szabtak ki büntetést, de azért volt egy kivétel azért ebben is:

  http://velvet.hu/poronty/2006/12/12/nem_szexualis_zaklatas_ha_a_kisfiu_noi_m/
  http://index.hu/bulvar/harras658/

  "..Az Egyesült Államokban az utóbbi időben komolyan veszik a gyaníthatóan inkább csak papás-mamást játszó gyerekek eseteit is. Évekkel ezelőtt egy, a fütyijét mutogató óvodáskorú svájci kisgyereket csak az mentett meg a bírósági tárgyalástól, hogy szülőhazája elutasította kiadatását..."

  http://index.hu/bulvar/sx4896/

  "...de nem lehet büntetlenül lekeverni a gyereknek egy maflást, ..."

  Amiről nem tudnak....

  Na mindegy nem akarok offolni.

 • 2009.09.08 04:27:04glad az egyetlen

  Mondjuk ez másodkézből egy régi porontyos fórumban, de a fene tudja én kinézem belölük:

  "...volt még egy édes amerikai, álszent sztori: holland, de Amcsiban élő csajszi fényképeket hívatott elő a gyerekeiről. Mire visszament a szupermarketbe érte, rendőrök várták. Az előhívó hívta ki őket, ugyanis a pár éves gyerekekről pucér kádas képek voltak láthatóak. A nő szerencsére pár óra elzárást követően szabdlábon védekezhetett. Nem volt ügyvédje, saját magát védte. A végén mondott védőbeszédét sugározták a TVben, mert kabaré volt. Elmondta, hogy nem elég a büntetés, amit a bíró ki fog rá szabni, mert ettől sokkal nagyobb a vétke: ezeket a gyerekeket ő a nemi szervén keresztül, hüvelyi úton hozta világra, a gyerekek első körben az ő vaginájával, majd premier plánban a puncijával szembesültek. Ezt követően ő naponta a mellére tette őket, majd esténként pucérra vetkőztetve mosdatta, minanyhányszor a nemi szerveiket is letisztogatva. Bevall mindent, kéri a súlyos büntetését!..."

 • 2009.09.08 04:27:58Kipikopii

  2009.09.07 17:18:55cantaloupe
  Olyan esetek nyilvánvalóan lesznek, mint Tündééknél, hogy egy kisfiú bánt egy kislányt.

  Cantaloupe: ez miert olyan "nyilvanvalo", hogy kisfiu bant kislanyt? Az en fiamat eddig tortenetesen eddig csak kislany utotte meg, de brutal durvan, illetve millioszor lattam, hogy kislany durva. Ez abszolut nem nemfuggo.

  A tema engem is nagyon erdekel, varom a tovabbi hozzahozzaszolasokat tapasztaltabbaktol. En egyelore azt mondom a gyereknek, hogy elso korben szoljon a masikra szepen, ha nem megy, rantsa ki magat es menjen odebb, s ha meg mindig cseszegetik, akik szoljon nekem, vagy ovononek. Nem tudom, hogy alkalmazza-e a fiam az oviban, meg nagy konfliktusokrol nem hallottam, de az is igaz, hogy en ugy valasztottam ovit, hogy alacsony legyen az egy ovonore juto gyerekek aranya (4-6), ami ugye Magyarorszagon sajnos gond.

 • 2009.09.08 04:41:50cantaloupe

  Kipikopii,

  nem a fiú támad lányt-felállásra gondoltam, hanem amikor X bántja Y-t és senki nincs a közelben.

 • 2009.09.08 10:46:26Devil

  Farkasokkal táncoló:
  Latom jol el fogunk beszelgetni :)
  En pedig ma is azt gondolom hogy az ilyen szulot ki kell tiltani az iskolabol; igen a gyereknek is vannak jogai es nem, nincs jogod mas gyereket pufolni.
  Ha ezt felnottkent nem erted meg akkor en tanarkent nem hagynam jogkovetkezmeny nelkul.
  Ez nem azt jelenti hogy masnak van joga a te gyerekedet pufolni; csak azt hogy neked _sincs_. Ha ezt figyelmen kivul hagyod akkor masok miert tartsak ezt be?

  Az iskolai verekedesek legyen a kormany felelossege:
  Most volt a South Parkban a "Szexualis zaklatas Panda" epizod. Szerintem nezd meg. A Neten is elerheto (spoiler) http://www.southparkstudios.com/guide/306
  Szerintem az hogy a gyerekek idonkent osszeverekszenek az egy termeszetes dolog, vermerseklettol fugg es a neveles egyik celja az hogy megtanitsak a gyerekeket arra hogy az erdekeiket eroszak nelkul vedjek meg. Ez leginkabb a szulo felelossege; az iskola felelossege a nehezen kezelheto gyerekek specialis nevelese lenne (de ehhez ugye kevesebb adot kellene elcsalni es kevesebb csuszopenzt elfogadni eloszor is, hogy legyen mibol megfizetni a pedagogusokat, szocialis munkasokat).

  A kuzdosportrol alkotott velemenyeddel egyetertek: ez nem megoldas.

 • 2009.09.08 11:11:00dodóó

  A lányom jó párszor panaszkodott hogy egy kislány a csoportjából piszkálja elveszi a hajpántját eldobja,meg csípi stb..
  Szóltam az anyukájának aki megsértődött hogy az ő kis cucimucikája neeem olyan.
  Óvónénik nem szólnak az anyukának mert akkor a népes család bejön az oviba és panaszt tesz.Volt még egy kislány,de az ő anyukája mondta hogy próbáljuk meg hogy közös programot csinálunk a gyerekeknek hátha összeszoknak.

 • 2009.09.08 12:51:20Alessia2

  Mai infó:
  Budapest egyik kerületében TUDOM (és sajna ez mindenhol így van)hogy az óvoda és iskola pszichológusok létszámának drasztikus csökkentése BIZTOSAN nem tesz jót az iskoláknak és oviknak. A mi kerületünkben 2000ben még 15 ilyen szakember volt ez fejenként kb2 intézmény, 2006ban felét elküldték és most 2009 ben EGYETLEN EMBER MARADT!!!! kb 30 intézményre, hogy felmérje, figyelemmel kísérje, meghallgassa, SEGÍTSE a gyerekeket........nevetséges!!EZEN spórol a kormány +Önkormányzat......nincs min csodálkozni........

 • 2009.09.08 12:53:54Alessia2

  Dodóóó igen, van ilyen. Extrém anyuka, aki engem felhívott, mert mi az, hogy az én gyerekem soha nem akar az ő gyerekével játszani, ez kiközösítés és beszéljek (az 5éves!!!) gyerekemmel, hogy igenis játsszon az ő fiacskájával....NA EZEN NEVETTEM........

 • 2009.09.08 13:07:08másutt

  Farkasok, csak kivancsisagbol.
  A fenti tortenetethez mennyit jarul hozza, hogy a kislanyt vero masik ovodas kislany tulsulyos volt?
  Mert kb ezt negyszer megemlited, hogy "dagadék elkényeztetett kis pöffeteg", "dagadt", "dagadek".

  Mert szerintem a kegyetlenek, frusztraltak, verekedosok ugyanugy lehetnek sovanyak, veznak, koverek, izmosak, jokereszteny magyarok, zsidok, ciganyok, feherek, barnak.

  Kicsit frocsogosre sikerult.

  Vagy ugy gondolod, hogy a gyerekkori agresszio valamilyen szinten kapcsolodik a gyerekkori elhizashoz? Mert szerintem nem.

  Engem pl. egy "undorito szeplos kis vezna krampusz" vert meg az oviban, de ugy, hogy majdnem kinyomta a szemem, es orvost kellett hivni.
  Megsem hangsulyoznama sovanysagat a tortenetben.

 • 2009.09.08 13:18:10Heatherette

  "Most volt a South Parkban a "Szexualis zaklatas Panda" epizod."

  jaja, nagyon ütött :)
  örülök, h van itt rajtam kívül más SP kedvelő is

 • 2009.09.08 13:20:15Farkasokkal táncoló

  Devil : nem bántalmaztam tettleg a gyereket. Megfogtam a karját, hogy kénytelen legyen rám nézni, és közben leordítottam a haját.

  Másutt: most micsinyájjak, ha tényleg egy erőszakos dagadék volt?

 • 2009.09.08 13:29:49másutt

  semmit nem kell csinalni, kicsit tullodted a frocsogest a sulyarol, amikor nem az volt a lenyeg.
  senki mas nem emlitette tortenetekben a "tamado" :) atlagtol eltero BMI-jat. mert semmi koze az eroszakhoz.

 • 2009.09.08 13:35:22Heatherette

  hogyne lenne köze? ez azt jelenti, h egy olyan gyerekkel állt szemben Ft, aki jóval erősebb, testesebb, húsosabb volt a többieknél, és ezt ki is használta, verte a nálánál kisebbeket, gyengébbeket (nyilván nem volt ellenfele). ez igenis fontos, mert így körvonalazódik az indok. nálunk is volt anno egy ilyen gyerek, elkényeztetett, emiatt ugye meglehetősen túlsúlyos is, de neki volt a legnagyobb arca, és rettentően büszke volt rá,h ő erősebb, nagyobb. bár mi aztán összefogtunk és elvertük, és még egy jó ideig szívattuk.

 • 2009.09.08 13:39:28Alessia2

  Heatherette..a miék is elkényeztetett:)))erről én teszek, sajna, de normál súlyú gyerek:)))túlsúlyos lehet betegség/gének/gyógyszerek miatt is vigyázz!!!!!

 • 2009.09.08 13:41:13phoboss

  Ft, szerintem te az a típusú szülő lehettél, akinek mindegy, mi történik másokkal, csak az ő gyerekének ne essen baja, és ennek érdekében akár az egész suli fejét is leüvölti.
  Emellett nem érdekelt, hogy egy egész osztálynak egy hisztis és agresszív anya példáját mutattad (köztük a saját gyerekednek is)?
  A suliban általában mélységesen lenézik azt, akit csak anyuci tud megvédeni a rossz gyerekektől. Ha meg tornaóra közepén egy szülő beront a terembe és mindenki nagy ledöbbenésére üvöltözik a gyerekkel, az már a röhejesség határát súrolja.
  Nyilván én sem csak legyintenék egy ilyen esetre, de ennél sokkal normálisabban is meg lehet oldani.

 • 2009.09.08 13:42:47Magenta

  Hát az én fiam nemhogy nem túlsúlyos, de a BMI szerint alultáplált. Sovány, mint egy ropi.

  Mégis az első osztály első fél éve azzal telt, hogy nem győztünk bocsánatot kérni gyerektől-szülőtől, meg aláirkálni a beírásokat, mert végigverte az osztályt.
  Itthon hány órát téptük a szánkat, te jó ég! Végül aztán pszichológushoz vittük, de még így is vagy egy évbe telt, mire leszokott róla, hogy minden csúfolásra rögtön így reagáljon. Előtte az oviban semmi gond nem volt vele, itthon sem.

 • 2009.09.08 13:46:21másutt

  nalunk az alsoban minden tulsulyos gyerek kis szemuveges szelid konyvmoly volt. az igazi szadik az evvesztes, es visszabukott klasszfiuk voltak, jo izmosak es nyurgak.

  phoboss, egyetertek.

 • 2009.09.08 13:54:30Ribizlee

  nagyobbik lányomnál az osztályban ismét tisztázni kellett a rangsorban elfoglalt helyet. mivel tavaly már leverekedték, idén csak verbálagresszió volt. :-(

 • 2009.09.08 13:55:43Veg_

  Nálam félig a verbálkommunikáció, félig a méreg hatott - és hamar lettek jó barátaim, általában nálam erősebbek, és fiuk :-) Magyarán ráorditottam - hangerőm már akkor is bőven volt -, hogy mit képzelsz magadról, azt hiszed nagy cucc megütni, aki nálad gyengébb? Hát érhetnek még meglepetések! És cca ezen a ponton hozzávágtam a táskám, bokánrugtam, fejbevertem a favonalzómmal, ha eddigre nem voltak körülöttem már egy halommal, akik szidták az illető nénikéjét... Késöbb egyszerübb volt, mert barátokkal voltam, és elöbb léptek az orra elé, hogy akarsz valamit, kisfiam??? minthogy bármit is tehetett volna bárki... Szóval mond meg, hogy ilyenkor nyugodtan orditsa le a haját, hogy ilyenkor nem bün _vissza_ütni illetve hogy mielöbb szerezzen barátokat, ha többen vannak, az kész védekezés ilyen szituk ellen...

 • 2009.09.08 13:58:38Farkasokkal táncoló

  Nem volt hormonzavaros, egyszerűen egy folyton csokit zabáló elkényeztetett kis erőszakos dagadék volt, az a fajta, aki a súlyát arra használja, hogy ráüljön a másik szájára. Nincs nekem semmi bajom a túlsúlyos gyerekekkel, vagy emberekkel, de ha ehhez erőszakos magatartás járul, akkor bizony hozzáteszem a jelleméhez.

  Phobos, nézd semmi kedvem emiatt mentegetőzni. Senki nem csúfolta a lányomat ezek után (sőt a gyerekek akkor szörnyűlködtek, amikor a lányomat hazaküldték, mert dagadni kezdett a karja), 20-asával jöttek hozzám kihelyezett örsgyúlést tartani és túróscsuszát enni, sőt a verekedős kisfiúval is tisztáztam később, mert láttam, hogy a láttamra menekülni kezd. Akkor odaszóltam neki, hogy nyugi fiam, a dolgot lerendeztük, nem kell tőlem elfutni.

  És ezzel a vitát le is zártam.

 • 2009.09.08 14:53:22phoboss

  Ft, én a hozzád hasonló szülőktől szoktam minél gyorsabban megszabadulni: hagyom, hogy mondják el a magukét, lehetőleg minél gyorsabban, aztán hagyjanak békén, mert fölösleges vitázni velük, a szép szóból úgysem értenek.
  De ha téged nem zavar, hogy ezt a látszatot kelted, egészségedre!

 • 2009.09.08 15:34:35másutt

  phoboss: dehat ha kover volt a kolyok! megerdemelte! es meg csokit is evett! budos kolyok.
  az ilyen utan a kutyamat engednem hadd ragja le rola a zsirt! :D

  minden suli tele van viccekkel valaki mamajarol, aki bejott habzo szajjal, es jolmegmutatta.

 • 2009.09.09 14:19:43Eugene_W

  Nálunk is az volt a szabály, hogy ne kötekedjünk, de ne is hagyjuk magunkat.
  Ennek ellenére engem azért vertek egy darabig, mert egy egész osztállyal nem bírtam el, de amúgy eléggé bevált.
  Amúgy ekkor már messze nem voltunk alsósok ez hetedikben volt, úgyhogy kicsit már más téma.

 • 2009.10.20 22:38:58Repus

  Én is rengeteget gondolkoztam korábban ezen a kérdésen. Mindig akartam valamilyen küzdősportra járatni a gyerekeket, hogy ne kelljen nagyon féltenem őket :) Aztán nemrég találtam egy irtó jó dolgot nekik ilyen esetekre (is): van egy modern defendo nevü önvédelmi képzés, aminek van egy KIDFENDO című kurzusa is. Itt megtanítják a gyerekeket, hogyan hárítsák az ilyen és más, őket fenyegető helyzeteket. Nem verekedni tanulnak, hanem védekezni és helytállni. Mert egyetértek a fentiekkel, hiába tanulnak harcművészetet, amikor lekevernek neki, ott nem léteznek a karate szíbályai...
  http://www.defendohungary.com/

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta