SZÜLŐSÉG

Bűntettnek minősítenék a mesterséges megtermékenyítést Lengyelországban

2009. szeptember 3., csütörtök 09:10

Bűntettnek minősítené egy lengyel katolikus csoport törvényi javaslata az in vitro megtermékenyítést. Az "In vitro ellen" nevű csoport törvényjavaslata szerint három év börtön fenyegetné azt, akinek "tevékenysége in vitro megtermékenyítéshez vezet." A javaslatról szerdán számolt be a lengyel parlament, a SZEJM elnöke.

Az "in vitro megtermékenyítés" azt az orvosi eljárást jelenti, amelyben a női testből nyert petesejtet és a férfi testből nyert spermiumot, vagyis ezeket a különböző nemi sejteket egy laboratóriumi tálkán egymás mellé rakják, s így ott nagyobb lehetőségük van az egyesülésre és növekedésre. Ha ez megtörténik, vagyis a megtermékenyítés és az ezt követő osztódás végbement, a növekvő sejtcsomót beültetik a méhbe, ahol az beágyazódhat a méh bélésébe.

A törvényjavaslathoz, amely a következő héten került a SZEJM elé, a csoport 160 ezer támogató aláírást gyűjtött. Az in vitro megtermékenyítés egyébként szabályozatlan Lengyelországban. A kérdés megosztja a lengyel politikusokat, miközben a befolyásos Lengyel Katolikus Egyház határozottan ellenzi azt.

Az egyház szerint ez az abortusz egy kifinomultabb változata, mivel minden kudarcot vallott kísérletnél embriók pusztulnak el. 1989 után az egyház nyomására tiltották be az abortuszt Lengyelországban, ahol a terhesség megszakításért két év börtönnel büntethető mindenki, aki részt vett abban, a várandós nőt kivéve. A törvény értelmében csak nemi erőszakban vagy vérfertőzésben fogant magzatot lehet abortálni, és akkor is elvégezhető a megszakítás, ha nyilvánvaló rendellenességek mutathatók ki a magzatban.

(Független Hírügynökség)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.04 16:21:26lm

  Veg_, ráadásul nem dogma, csak egyházi rendelkezés, tehát egy zsinati döntés, vagy egy pápai ex cathedra könnyedén feloldhatná. Más dolog, hogy valszeg pont vagyonvédelmi okokból ez nem lesz egyhamar (bár már elég sokan vannak a kat. egyházon belül is, akik kérik).

 • 2009.09.04 16:21:42Veg_

  "2009.09.04 14:22:15lm
  Személy szerint azt látom, hogy az egymás álláspontjának a nem ismerése árt a legtöbbet. Amikor olyan masszív előítéleteink vannak egymással szemben, hogy azon aztán semmilyen valóság nem üt át. Tudod, én azt képzelem rólad, hogy te azt képzeled rólam, hogy én azt képzelem... Rengeteg konfliktusnak ez a forrása és ehelyett sokkal jobb lenne a hívők és nem hívők részéről is, ha az alapból elítélő álláspont helyett valamiféle megérteni vágyó, empatikus álláspontra helyezkednének. "
  Teljesen egyetértek :-( Sokszor komfliktusforrás, hogy ha valaki egyből azzal indit, hogy b+ nyuszika a fünyiródat! (ha valaki nem ismeri, tömören: elmennek nyuszihoz fünyirót elkérni. Közben megy a morfondir, hogy vajon miért is nem adná oda. Mikor ajtót nyit, a köszönés: B+ nyuszika a fünyiródat!) Nos ilyenkor normális, ha akik a nyuszika kategóriába esnek, eleve azt nézik, mi is nem igaz abban, amit az illető irt, a többit meg ignorálják. És biza, ha nem egy templomban ugy indit egy vallásos, hogy ez az álláspont az egyedül üdvözitő, aki nem igy gondolja, az fünyiródat, akkor minden nem vallásos közli vele, hogy ez ugy baromság, ahogy van. És onnan könnyen eldurvul a helyzet :-( Itt, ahogy látod, nem ez volt, és aki nem a fünyiróval inditott, azzal inkább eszmecsere folyik, aminek örülök :-)

 • 2009.09.04 16:24:49csutkababa

  lm
  A jógás linket csak érdekességként hoztam fel, ez inkább színezi a képet.
  A poklos dologban pedig nem érzem magam fenyegetve, ÉN nem, de a sok hívő vajon nem érezheti úgy, hogy kissé rácsördítettek? Mert kezdték spirituálisan venni a gonoszt, a poklot, és vissza kellett őket az akolba terelni? A fizikailag létező pokollal?
  A pápa tehát csak akkor csalatkozhatatlan, ha a trónon ülve, teljes díszben, a botját markolva jelent ki?
  Akkor egy misét celebrálva csak az írói munkássága része, amit mond?

 • 2009.09.04 16:24:52Veg_

  2009.09.04 16:21:26lm:
  Igen, tudom, már régebben utána néztem egy vita kapcsán :-) A vagyon hogy csökkenjen, csak azt kéne elérni, hogy a pap családjának a vagyona van, oszt passz. Tehát az egyházi vagyonból nem részesedik... Ez meg ugye nem megy, mert akkor fizetés, fizetésemelés, rengeteg pap, és hopsz, fizetéssé vált az egyházi vagyon jó része :-)

 • 2009.09.04 16:27:02csutkababa

  Veg
  Akkor ezek szerint egyszerű pénzügyi megfontolásból egy csak kárt okozó szokást nem törölnek el?

 • 2009.09.04 16:27:46Veg_

  2009.09.04 14:23:35rath.dinen:
  Én nagyon utálom a szoknyát, ezért oldom meg a két strandkendővel :-( Akár földig érő szoknyát és mindent eltakaró kendőt is csinálhatok belőle, bent legalább nem fázom :-D
  Muter egy lapszoknyát szokott a táskába tenni, meg egy muszlinkendőt, az is megoldás. Egy normál ridikülben elfér mindkettő...

 • 2009.09.04 16:28:51Veg_

  2009.09.04 16:27:02csutkababa:
  Igen. Tömören :-)

 • 2009.09.04 16:28:59anyamadár

  Engem az zavar mikor valaki kérkedik a vallásával.

  Ha bazinagy keresztet hord vagy ha talpig nindzsába öltözik.
  Az puszta kérkedés, felvágás.

  Más mikor valaki hivatásszerűen van beöltözve, buddhista szerzetes, rabbi, apáca stb...

 • 2009.09.04 16:34:20rath.dinen

  kriszi: hogyhogy milyen jogon? A házigazda jogán. És ha nem tetszenek a szabályok, nem azzal a Gipsz Juliskával/Jakabbal kell kekeckedni meg erőt fitogtatni, akit szerencsétlent odatettek, hogy kendőt borogasson a kilógó testrészekre, hanem azokkal kell megvitatni, akiknek módjában áll a szabályt megváltoztatni.

  Mellesleg ez az elvből dolog nekem kicsit visszás. Elvből nem vagyok tekintettel másokra? Elvből nem tartom tiszteletben a szabályaikat? Akkor miért is leszek ideges, ha ők meg elvből leszarják, hogy én mint nem hívő nő most éppen megszakíttatnám a terhességemet?

  Szerintem ez olyan alap. Elmész egy keleti templomba, és többszörös kérés után becsattogsz a cipődben? Elmész egy All White Party-ra talpig zöldben, és ombudsmannal fenyegetőzöl, ha nem akarnak beengedni? Elmész egy állatvédő konferenciára krokodilbőr retiküllel?

  Mellesleg nem is vagyok abban biztos, hogy létezne szabad öltözködéshez való jog :-)) Hogy az alkotmányban nincs, az tuti. Az egész életünkben leírt és íratlan dress code-okhoz alkalmazkodunk.

  Egy templom meg hiába számít turista látványosságnak, elsősorban az imádság háza. És aki oda bemegy, az vegye ezt tudomásul.

  Egyébként én nem vagyok vallásos, és szerintem van egy csomó dolog az életben, amiért érdemes és fontos lenne szembe menni a történelmi egyházakkal, tüntetni stb. Emberi jogokért. De azért, hogy egy olyan helyen, ahová az emberek elsősorban imádkozni járnak, mutogathasd a virgácsaidat... hát ha nem is méltatlan, de legalábbis gyerekes.

 • 2009.09.04 16:35:10lm

  Igen, a pápai infallibilitás csak az ex cathedra nyilatkozatokra vonatkozik. A többi jó, okos, szép tőle, hogy mondja, de nem kötelező érvényű.

 • 2009.09.04 16:38:31lm

  Csutkababa, az jó, ha nem érzed magad fenyegetve. A hívők sem, valószínűleg, mert ők azt hiszik, hogy a mennybe jutnak. Akkor csak mi vagyunk szarban, asszem, az ilyen küszöbön rekedtek, se kint, se bent állapotban lévők, mint én is. :)

 • 2009.09.04 16:44:34csutkababa

  lm
  Volt kitől tanulni a politikusainknak...
  Magánemberként mondja, magánvéleményét. Köszi. Akkor a pápa is lehet magánember????
  De miben?

 • 2009.09.04 16:58:01lm

  Csutkababa, nem feltétlenül magánvéleményről van szó, ez a fajta megnyilatkozás inkább, hogy sok kérdésben nincs pontos, tisztázott, leszögezett dogmatikai álláspont, mert hoz olyan dolgokat az élet, tudomány, amihez ők sem tudják kapásból, hogy mi a válasz. Pl. a klónozás kérdése. Ezeket általában megvitatják, átgondolják stb. és mondanak róla valamit, ami ugyan iránymutató lehet, de mondjuk csak ideiglenesen, amíg nem derít ki többet a tudomány, vagy iránymutató ugyan, de nem hitigazság abban az értelemben, hogy aki nem aszerint cselekszik, akkor az bűnös, vagy már nem jó katolikus stb. Szóval, II. János Pálnak vannak nyilatkozatai pl. a fogamzásgátlásról, de nem ex cathedrak, mert ugyan úgy gondolta, hogy jó, ha van amihez igazodjanak a katolikusok (számukra AJÁNLOTT figyelembe venni), de nem akart KÖTELEZŐ érvényű kijelentést tenni.

 • 2009.09.04 17:15:29csutkababa

  lm
  Értem.De nem biztos, hogy a félanalfabéta dél-amerikai paraszt papja hangsúlyozza ezt a különbséget...
  Vagy az afrikai AIDS-es népek biztos megértik ezt a finom distinkciót?

 • 2009.09.04 17:20:12lm

  Csutkababa, nyilvánvalóan nem, sajnos, ahogy mondjuk itt sem tudja még a katolikusoknak 50%-a sem, szerintem.
  Itthon van a férjem, mesélem itt neki a dolgokat és azt mondja, hogy ennek a Benedek pápának olyan kis gonosz feje van, mint a Star Warsban a Sith nagyúrnak :)

 • 2009.09.04 17:22:56lm

  hehe, másnak is feltűnt
  http://2.bp.blogspot.com/_O51Y5rvfCxM/Sb-WXJKUFbI/AAAAAAAAAow/WRRR6cwsV2o/s400/Pope_or_Sith_Lord.jpg

 • 2009.09.04 17:40:25baudolinA

  Selkt-Sa,
  ismét mondom, hogy nem közízlésről van szó, hanem arról, hogy egy adott felekezet istentiszteleti helyén mi az illő. Nem közízlés, hanem helyi szabály, aminek csak adott területen van hatálya, és kizárólag azokra nézve kötelező/illő, akik az adott területen tartózkodnak. És nem kötelező bemenni.

  kriszi,
  ha a templom nem turistalátványosság, hanem egy egyszerű falusi templom, vagy egy apácakolostor, akkor már lehet balhézni? :) Próbálj meg mecsetbe vagy zsinagógába fedetlen vállal bemenni, nem fognak jó szemmel nézni: a fedetlen váll _abban_a_helyzetben_, azon a helyen, az ő szokásaik szerint meztelenségnek, illetlennek számít. (Jidele, Meni, javítsatok, ha nem így van: nekem egy zsidó barátom így mondta.) Márpedig én ott a kíváncsi (esetemben "hitetlen") turista szerepében jelenek meg, ők pedig rendesek, és beengednek. Cserébe elvárják, hogy az ő szabályaiknak illően öltözzek fel. Nem hívtak meg oda, nem kényszerítettek pisztollyal arra, hogy bemenjek, nem hívogattak a kapuban állva, magamtól mentem oda.

 • 2009.09.04 20:50:30Zamat

  Selkt-Sa semmi gond nincs azzal, h a társadalmi illemszabályokat nem akarod, vagy nehéz neked betartani, régen is volt ilyen, remetének hívják kivonul a társadalomból és éli a saját törvényei által szabályozott életet, semmi gond nincs ezzel, nem kér és nem fogad el a fennálló, általa helytelennek tartott társadalomtól, de amennyiben benne élsz, élvezed az előnyeit, akkor igen is köteles vagy betartani bizonyos normákat, mondok egy tök egyszerű példát meghívlak hozzánk vendégségbe és mikor megérkezel, megkérlek rá, h vedd le a cipődet, mit csinálsz ebben az esetben? legközelebb pedig hívás nélkül beugrassz hozzánk, leveszed-e a cipődet? remélem érthető a példa.

 • 2009.09.04 20:57:32Zamat

  a fő problémát az egész egyházzal kapcsolatban ott érzem, h rendesen megy a hisztériakeltés, mint pl. ez a cikk is, másfél mondat szól arról, h mi a katolikus egyház álláspontja a kérdésben, aztán kiderül, h mégsem ezt mondta és nem így, de már fröcsögünk az összes egyházra, így hogy lehet bármilyen párbeszédet folytatnunk?
  nem értem, h miért baj, h vannak hívő emberek, nézzünk egy pl. aki már egyébként szóba került: Böjte Csaba, na róla milyen negatív vélemény van? mint tudjuk katolikus a lelkem:))) másik kérdés itt a porontyon miért nem olvasunk az ő munkásságáról? miért csak ilyen, felibe harmadába sikerült cikkekkel találkozunk?

 • 2009.09.04 21:57:59Farkasokkal táncoló

  Én úgy tudom, hogy B. Cs. református, de mindegy. És ha már nála tartunk, akkor - ha katolikus, és mindenki elismeri a munkásságát - a katolikus egyház miért nem juttat neki pénzt a Vatikán kincstárából? Annyi pénze van hogy az nem igaz.

  Egyébként itt senkinek nem a hívőkkel meg a hittel van baja, nekem sem. Nekem az egyházzal van bajom, azzal a diktatórikus alapon képződött szervezettel, amelyik több kárt okoz mint hasznot.. és azzal van bajom, amikor hitbéli téziseket polgári törvényekbe iktatnának. A hit tiltja az abortuszt, a fogamzásgátlást és egyebeket? Jól van. Akkor hirdessék ki a templomban, hogy a hívők ehhez tartsák magukat, de ne szaglásszanak a világ összes asszonyának a szoknyája alatt.

 • 2009.09.04 21:58:38anyamadár

  Böjte Csaba atya katolikus.

 • 2009.09.04 22:10:39anyamadár

  FT - figyusz szerinted a Vatikánban élők kotlanak a sok kincsen, aranyon?
  Ez kicsit összeesküvés elmélet-szagú nekem...
  Da Vinci kód mi? :))))

 • 2009.09.04 22:18:15Farkasokkal táncoló

  Hát a katolikus egyház nem szegény, hidd el. Csak éppen nem a Böjthe atyáknak adja a pénzt, hanem bankokban és részvényekben tartja. És mindig is korrupt volt, nem a Da Vinci kód az első könyv amelyik erről ír.

 • 2009.09.04 23:26:44Zamat

  FT senki nem szaglászik a világ asszonyainak szoknyája alá, a katolikus egyháznak van egy álláspontja, egy adott témában, amit közzétesz a hívei számára, az abortusszal kapcsolatban is, ill. most az in vitro megtermékenyítés kapcsán szintén, ami ezek szerint nem rád vonatkozik, mert nem vagy hívő katolikus, akkor meg mi a csudának piszkálja a csőrödet? vagy úgy érzed erkölcsi alapon kiosztott téged is? ez az ami igazán bánt? akinek nem inge......, azon miért nem vagy felháborodva, hogy pl. a hivő zsidó a rabbija állásfoglalását kéri bizonyos eset/ekben és van egy ország a világon, ahol ennek a vallásnak a tanításai szerint élnek, vagy akkor most őket is támadod?

 • 2009.09.04 23:31:50Zamat

  drága FT te honnan tudod, h B.CS. mit kap a kat. egyháztól, és hogy mekkora vagyona van az egyháznak, csak nem dolgoztál kincstárnokként Vatikánban?ja értem, elovlastad a roppant hiteles, fent említett bestsellert?:))))))

 • 2009.09.04 23:59:17eino.

  FT, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, azaz: katolikus. A katolikusoknak több rendjük is van, de főleg: volt.

  A primitív Da-Vinci kód meg ezek szerint elérte célját.

 • 2009.09.05 08:03:32Farkasokkal táncoló

  "Bűntettnek minősítené egy lengyel katolikus csoport TÖRVÉNYI JAVASLATA (kiemelés tőlem) az in vitro megtermékenyítést. Az "In vitro ellen" nevű csoport TÖRVÉNYJAVASLATA szerint három év börtön fenyegetné azt, akinek "tevékenysége in vitro megtermékenyítéshez vezet." A javaslatról szerdán számolt be a LENGYEL PARLAMENT, a SZEJM elnöke."

  Szerinted ez a javaslat csak a hívőknek tett ajánlás?

 • 2009.09.05 08:30:51Farkasokkal táncoló

  Naszóval azt értsétek már meg, hogy valahányszor egy ilyen törvényjavaslat készül, midannyiszor fel fog erősödni a felháborodás és az ellenállás a nemhívők körében.

  Ez pont olyan, mint az, amikor be akarták vezetni a hittanoktatást kötelező jelleggel (és már 2010-re ujra dolgoznak ezen). Magyarország köztársaság, ahol vannak világi törvények, semmi helyük a vallási törvényeknek.

  Ami meg állandóan a zsidókra tett utalásaitokat illeti 1. a zsidó vallás nem térítő vallás 2. ha lenne egy olyan ország, aminek mondjuk az lenne a neve, hogy Katolizícia, és kifejezetten arra hozták volna létre, hogy ott mindenki szabadon vállalhassa a mélyen hívő katolikus vallását, és a törvények is ehhez igazodnának, akkor nekem az ottani törvényekhez se közöm nem lenne, se bajom nem lenne vele. (Az analógia persze nem tökéletes, de most csak ennyi telik tőlem). A zsidó hitkösségek pedig nagyon is segítik egymást és a híveiket a világ minden táján - többek között ezért is sikerült a megmaradásuk.

 • 2009.09.05 09:53:32Zamat

  FT szóval, szerinted, ha a katolikus hívek egy csoportja benyújt vmi idióta törvényjavaslatot, akkor az az egész katolikus egyház álláspontja? talán, ha elolvasnád vadorka és Im belinkelt kommentjét, ahol a kat. egyház valódi hozzáállásával találkozhatsz, miszerint semmi, de semmi bajuk az in vitro megtermékenyítéssel, egyetlen aggályuk, ha túl sok petesejtet vesznek le és lefagyasztják, akkor azokkal a későbbikben mi lesz, de itt megáll a történet, de még ez is csak a híveik szóló javaslat, akkor tulajdonképpen, azon kívül, h nem tájékozódtál rendesen és rögtön nekiugrassz a kat. egyháznak, azért mert egy erős csúsztatásokkal tele cikket olvasol, mi is a problémád tulképpen? az izraelita vallást párhuzamként hoztam fel, ő náluk is, éljenek bárhol a világban, a vallási vezetőik által megfogalmazott irányt követik, vagy nem. de ez úgy látom nem zavar(ami nem baj), mi ez, kettős mérce?

 • 2009.09.05 09:55:26Zamat

  FT a hitoktatás kötelező jelleggel, úgy látom neked sem ártott volna:)))

 • 2009.09.05 10:14:56Farkasokkal táncoló

  Kösz, jártam hittanra. A gyerekeimet már nem engedtem.
  Nem értem: a kat. egyház állást foglalt egy kérdésben, és egy csoportjuk törvénybe akarja iktatni, akkor az miért nem az egyház állásfoglalása? Csak mert úgy, hogy per a Vatikán nem nyujthatnák be? Éppen ez a sunyiság az egészben, ne játszd már meg magad.

  Egyébként a zsidó hitközség által benyujtott törvényljavaslatot nem láttam még. Nem tapasztaltam, hogy egy csoportjuk mondjuk azt javasolta volna az országggyűlésben, hogy ezentúl minden állatot kóser módra kell levágni. Nem tapasztaltam, hogy a karácsony helyett a hanukát ünnepeljük inkább - a kat. hívektől viszont (legalábbis a lelkes holdudvartól) annál inkább, hogy ne állíthassanak menórát.

 • 2009.09.05 10:40:07lm

  Ft, ha érdekel, elolvashatod fentebb, hogy mi a helyzet ténylegesen a katolikus állásfoglalást illetően. Ha tényleg többet is akarsz, mint jól kidühöngeni magad, akkor olvass vissza: szó nincs arról, hogy a katolikus egyház állást foglalt egy kérdésben és egy csoportjuk törvénybe akarja iktatni.
  Lehet, hogy jártál hittanra, de nagyon féltudásod van a dolgokról és az a fél is nagyon elfogult (és még csak azt sem mondom ezzel, hogy csak te tehetsz róla). Én nem tartom kifejezetten jónak, sem szükségesnek a kötelező hittanra járást, de valamiféle oktatást egymásról, annak már inkább látnám értelmét (Finno-ban ez világnézeti nevelés címszó alatt megy, meg lehet ismerkedni tárgyilagosan, hiszti és cirkusz nélkül más vallásokkal, különböző világnézetekkel, azoknak, akik nem óhajtanak hittanra járni). Mert ez a féltudás egymásról, ez a legrosszabb.

 • 2009.09.05 10:58:55lm

  Zsidó hitközség által benyújtott törvényjavaslatról én sem tudok itt Mo-n, de azt tudom, hogy a Mazsihisz erőteljesen támogatta a gyűlölettörvényt, anno. És tudod mit? joga volt hozzá, ha úgy gondolta, hogy a közössége védelmét szolgálja ezzel. És más hívő (és nemcsak) csoportoknak is joguk van benyújtani olyan kérvényt, amilyent csak akarnak (max. nem tartjuk sem korrektnek, sem stílusosnak, ha másokat akarnak a szabadságukban korlátozni), aztán majd a többség jól leszavazza vagy éppen megszavazza. Többek között erről is szól a demokrácia.

 • 2009.09.05 11:12:36baudolinA

  Farkasokkal táncoló,
  a katolikus egyházban is vannak irányzatok.

 • 2009.09.05 11:39:16Selkt-Sa

  cidre,

  utálom a munkahelyi egyenruhát. az előző munkahelyemen a pincérlányokra rákényszerítették a kurvás csöcskipicsaki egyenruhát, hogy több legyen a bevétel, és a hosszú kötényt, amiben mindig pofára akartak esni a lépcsőn, mivel tálcával a kezükben nem tudták a kurva kötényt megemelni. csak egy munkahelyi baleset lett belőle. a többieknek sem volt nagyobb szerencséjük, a fiúknak legalább normális pamut inget vettek, de a lányok átlátszó műanyag muszlin blúzt kaptak, amiben nyáron belefülledtek, télen meg belefagytak, de ez senkit nem érdekelt. emellett döntött az igazgató, oszt csókolom. hogy hogy érzik magukat benne az emberek, ki nem szarja le.

  elég kimerítő választ adtam?

 • 2009.09.05 12:12:26Selkt-Sa

  még valami a vallásról, és hogyan próbálja a vallás az egyén jogait mindenáron megnyírbálni:
  http://www.erec.hu/belso/content/2005_03/BUZI.HTM

 • 2009.09.05 12:35:58jazmine

  Elhiszem, h (még?), hivatalosan nem ítéli el a kat. egyház a lombikot. DE nem kevés papjuk igen és a hívők nagyrészt velük találkoznak. Van jó pár ismerősöm, akiknek nehéz heteket szerzett így a papja, akihez lelki támogatásért fordult. Meddőnek lenni (mint bármilyen más betegséggel élni) nem nagy buli, szerencsére általában viszonylag ritkán keseríti az életünket a dolog, nem nap, mint nap. De elfogadni nem könnyű. Ha valaki, akiben megbízom és akihez támogatásért fordulok, ebben az élethelyzetben közli, h ó, ez bűn az élet ellen, nem túl sokat segít. Ahogy a kedves katolikus családtagok sem, akik hallottak már ilyen témájú prédikációt/körlevelet.
  Ebben teljesen egyetértek FT-vel: ha szerintük a lombik vagy annak egy része (mondjuk kiragadni nehéz részeket, de legyen, ha valaki ettől boldog) bűn, akkor ezt mondják el a híveknek és kész. Mellesleg a 10 parancsot sem mindig tartják be a hívők, erre ott a bűnbánat-gyónás, mint segítség. Viszont ha tv-t hoznak, akkor már nem lesz bocsánat...

 • 2009.09.05 12:53:07jazmine

  Kötelező hittanoktatástól én is padlót fognék, vagyis érdekelne, h pontosan milyen felekezetű lenne? Ha már kötelező, akkor legyen az 5 nagy világvallás, de akkor a keresztények is hallgassák meg a másik 4et. Mindig zavar az az érv, h nem árthat pl. egy keresztelés, akkor sem, ha a szülők tudják, h nem mennek templomba csak kiránduláskor és otthon sem gyakorolnak semmit: igenis árt, mert degradálja egyrészt a keresztelést, másrészt a szülők átadott nem vallásos világképét.
  Ugyanígy: a biblia tanítása alap. De a hittan nem = biblia. Az is érdekes nekem, h a gyerekeket az ószövetségi mesékkel próbálják megfogni, mikor maga a kereszténység az újszövetségre épül - tehát a hittan eleve téves helyről indul.

 • 2009.09.05 12:56:25Heatherette

  de hát pár hónapja volt egy cikk arról, h vmi gyűlésen hivatalosan is elítélte az egyház a buzikat, az ab-ot meg a lombikot... jó sok komment is született

 • 2009.09.05 14:05:48Zamat

  H és arról is volt szó, h kat. egyház mit is mondott pontosan, vagy csak arról, h mit írt az index?
  jazmine én a vallástörténet tanításának lennék nagy híve, ahol természetesen a világ nagy vallásairól tanulnának a gyerkök, akár éveken át is, hívnék minden egyházól képviselőket is.
  Ft, szerinted amikor egy szélsőséges nézet felüti a fejét pl. anno kishazánkban Bácsfi Diana akkor az a kormányzat hivatalos álláspontját képviseli? túlbuzgó idióták mindenütt vannak, az egyház miért lenne kivétel ez alól?és minden hülye nézetnek lesznek követői, de azért egy 30 milliós országban a 160e db aláírás valljuk be nem a többség véleményét tükrözi.

 • 2009.09.05 15:54:56baudolinA

  2009.09.05 12:53:07 jazmine
  Bólogatok.

 • 2009.09.05 18:03:10lm

  jazmine, én még hívő szülők esetében is problémásnak találom a gyermekek megkeresztelését. a hit nem genetika, nem átörökíthető és szerintem, legalábbis, felnőtt döntés szükségeltetik hozzá. arról nem is beszélve, hogy a Biblia is azt mondja, hogy aki hisz és megkeresztelkedik az élni fog, arról szó nem volt, hogy mi lesz azzal, akit hozzájárulása nélkül megkeresztelnek.
  az én lányom nincs megkeresztelve és bevallom hittanra se szívesen járatnám, bár igenis szükségesnek tartanám, hogy tanuljon kereszténységről, mint vallásról, mint kultúráról, mint hagyományról (de nem mint hitről, ha érthető a különbségtétel). ráadásul olyan sok sötét pap van, olyan magánmarhaságokat terjesztenek időnként, hogy én egyre inkább félve megyek templomba és persze főleg a katolikus papok kérik ki maguknak, ha valaki kritikával meri őket illetni, főleg ha laikus és még inkább, ha nő az illető

 • 2009.09.05 23:16:01Farkasokkal táncoló

  Azt én is kívánatosnak tartanám, ha kvázi vallástörténetet tanulnának - no nem most, hanem inkább olyan gimnázium környékén. De csakis világi tanártól és nem paptól, lelkésztől, tiszteletestől, hindu bhrámától vagy budhista szerzetestől.

  Én spec. a Bibliát úgy fogom fel, mint a ránk maradt irodalom egyik leglényegesebb alkotását, hiszen a ránk maardt képzőművészeti, irodalmi, zenei alkotások jó része bibliai történetekre utal. És meséltem is a lányoknak a Képes Gyerekbibliából, és ugyanebből most az unokámnak is. Vannak benne szép plasztikus képek, és esküszöm, ha összevetem a 100 híres mesével, amit szintén olvasok neki, majdnem ugyanolyan, csak éppen khm... bikkfanyelvű, minden mondatot előbb át kell írnom magamban újmagyarra, mert a sok vala és nemzé stb szavakat még egyszerűen nem érti.

  Számára a karácsony is egy mese, a MIkulás is egy mese. És énekeljük a fa alatt a Mennyből az angyalt, meg az Ó gyönyörű szép titokzatos éjt és a többi karácsonyi dalt is. Mert ez a műveltséghez tartozik, nem szeretném, hogy ha nagy lesz, akkor ne értse, hogy "a zsidók is 40 évig bolyongtak a sivatagban" és hasonló kitételeket, meg ne tudja, hogy honnan ered az, hogy "könnyebb egy tevének átjutni a tű fokán... stb"

 • 2009.09.06 13:14:35rath.dinen

  Nyilván nem lehet egy többmilliós szervezetről véleményt mondani néhány tucat vagy száz hülye alapján.

  Azonban az már árulkodó, hogy ugyanez a szervezet igyekszik-e visszafogni a hülyéket, elhatárolódik-e tőlük vagy a vélt tekintélyét védve összezár és a végsőkig védi a védhetetlent.

 • 2009.09.06 13:44:47lm

  rath.dinen, amit mondasz nagyon jogos, sajnos.

 • 2009.09.06 15:21:09eino.

  ,,Naszóval azt értsétek már meg, hogy valahányszor egy ilyen törvényjavaslat készül, midannyiszor fel fog erősödni a felháborodás és az ellenállás a nemhívők körében."

  FT, te nem érted. Lengyelország többsége katolikus. Nem is akármennyire. Ott az ateisták vannak kisebbségben, bizony.
  Valaki, aki az egyház hierarchiájában fent van, kitalált egy valóban vadnak tűnő tv-javaslatot. Meggyőzte a többi fejest, hogy legyen ez a hivatalos álláspont, majd a lakosság körében szereztek annyi támogató aláírás, amennyi kell az előterjesztéshez (gondolom, de lehet, hogy ettől független - a cikkből nem derül ki). Tehát ebben benne van 160 ezer lengyel is. Minimum. Ettől még simán leszavazhatják.

  Ja, tudtad, hogy Zwack miatt Megyó törvényt módosított, hogy ne kelljen a nem katolikus havernak sok milliárdos jövedéki adót fizetnie?
  Persze,ez annyiban különbözik a másik felháborító esettől, hogy
  1. a módosítás ebben az esetben már megtörtént
  2. nem maga a zsidó egyház követte el a nem egyedülálló befolyásolást.

  Amúgy mi a fene közünk van nekünk a lengyelek belügyeihez? Nyilvánvalóan itthon nem történik semmi különös - a közvetett népirtáson kívül

 • 2009.09.06 15:31:48lm

  eino, szerintem a zsidózást még ilyen burkoltan se kellene. mit tehet arról bármilyen zsidó vallásos közösség, hogy megyó és zwack mit üzletelt, ha üzletelt? énnekem ugyan fogalmam nincs a zwack nép/vallási hovatartozásáról, de szerintem ebben az ügyben ennek nem is volt jelentősége.

 • 2009.09.06 15:45:37eino.

  Im, ez nem zsidózás, de visítsd , hátha attól az lesz. FT jött azzal, hogy onnan nem módosítanak törvényeket. Dehogynem. Ja, szerintem meg ne írd meg, hogy mit burkolok, meg azt se, hogy nekem mit kéne. Mit képzelsz magadról? Vagy megszoktad a diktatúrát? Végül is...

  Katolikusozás mehet, persze, még csak nem is burkoltan. :) Meg keresztényezés, úgy általában. Úgy, hogy fogalma sincs annak, aki dühöng, hogy miből is áll össze a kereszténység.

 • 2009.09.06 16:14:42lm

  eino, olvasd el magad: ki az aki visítozik és hisztérikusan kikéri magának. továbbá nem képzelek magamról semmit, tudom pl. azt, hogy rom. kat. teológiai diplomám van és a kereszténységről valószínűleg tudok annyit mint te. Ha olvastad volna, amit fentebb írtam, akkor belátnád, hogy nem értek egyet a katolikusozással, keresztényezéssel, sőt semmiféle izézéssel a megismerés, tolerancia igénye nélkül.
  Nem szoktam meg semmiféle diktatúrát, ahogy azt sem, hogy egyesek hülyeségét azzal mentegetjük, hogy de mások is csinálnak hülyeségeket. Határozottan rosszul vagyok az ilyen érvelésektől, hogy: gaz katolikusok, igen, de a zsidók! hülye mszp, igen de a fidesz stb. Ezt a gettohangulatot láthatóan te szoktad meg és te alkalmazod.

 • 2009.09.06 16:17:43lm

  A Zwackos példád meg akkor állna, ha a törvénymódosítás mellett kiállt volna mondjuk a Mazsihisz is, így bizony nem sokkal több a zsidózásnál.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta